Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Amersfoort

Coffeeshopbeleid actualisatie 2007

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAmersfoort
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingCoffeeshopbeleid actualisatie 2007
CiteertitelCoffeeshopbeleid actualisatie 2007
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp
Externe bijlagenexb-2017-58583 exb-2017-58584 exb-2017-58585 exb-2017-58586 Basisbeleid coffeeshops 1999 Actualisatie coffeeshopbeleid 2002 Actualisatie coffeeshopbeleid 2003 Uitsluiting LSP coffeeshopgedoogbeleid

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

De basis voor het vigerend coffeeshopbeleid is vastgelegd in de notitie 'Evaluatie gedoogbeleid coffeeshops d.d. 27 april 1999'. In 2002 en 2003 zijn er nog enkele wijzigingen doorgevoerd t.a.v. de vestigingscriteria. Al deze documenten zijn als bijlagen bij deze regeling gevoegd.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Gemeentewet, artikel 172
  2. Algemene Plaatselijke Verordening 2007
  3. Algemene Wet Bestuursrecht, artikel 4.81
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

03-10-200704-02-2016aanpassing vestitingscriteria

02-10-2007

Onbekend

2436477

Tekst van de regeling

Intitulé

Coffeeshopbeleid actualisatie 2007

 

 

Titel

Coffeeshopbeleid actualisatie 2007

Beslispunten

Instemmen met het als volgt aanpassen van de vestigingscriteria:

  • -

    tav. 250 meter afstandcriterium onderwijs:

    • o

      opnemen van basisonderwijs in het afstandcriterium

    • o

      verwijderen van hoger onderwijs uit het afstandscriterium

    • o

      per individueel geval bekijken of een natuurlijke/overduidelijke barrière het 250 meter afstandcriterium overbodig maakt

  • -

    de passage ‘dan wel in een belangrijke aanloopstraat met winkels naar dat winkelcentrum met een voetgangerspromenade’ – behorend bij het verbod op coffeeshops in het winkelkerngebied/winkelcentra met voetgangerspromenades - laten vervallen.

  • -

    de ‘harde’ criteria leidend te laten zijn bij de uitvoering van het coffeeshopbeleid en daar waar mogelijk gemotiveerd invulling geven aan de ‘zachte’ criteria – niet in prioriteitswijken en één coffeeshop per wijk - maar deze niet dwingend opleggen.

AANLEIDING

Het coffeeshopbeleid van de gemeente Amersfoort dateert van 1996. In eerste instantie waren er 13 coffeeshops, in 1996 is besloten dit aantal te verminderen tot 11 en vanaf 1999 mogen maximaal 9 coffeeshops in Amersfoort gevestigd zijn. Dit aantal is nog steeds het uitgangspunt.

In 2003 is het coffeeshopbeleid voor het laatst geactualiseerd. Handhaving heeft in die actualisatie een belangrijke rol gespeeld en dit heeft er toe geleid dat een viertal coffeeshops verplaatst moesten worden om overlast in de omgeving van de shops tegen te gaan. Om er naar te streven dergelijke overlast in de toekomst te vermijden, zijn in die actualisatie tevens de vestigingscriteria aangescherpt.

Inmiddels zijn er vier jaren gepasseerd sinds de laatste actualisatie en is de situatie (weer) veranderd. Vanaf 2005 zijn er ‘slechts’ 7 coffeeshops in Amersfoort, terwijl er nog steeds 9 shops toegestaan zijn. Animo om de resterende plaatsen in te vullen is er genoeg. Geschikte locaties die voldoen aan de bestaande criteria zijn daarentegen schaars.

In aanmerking genomen dat:

  • -

    in het regeerakkoord (2007) opgenomen is dat coffeeshops bij scholen gesloten zouden moeten worden;

  • -

    in het beleidsprogramma van het kabinet (14 juni 2007) vermeld is dat alle gemeenten uiterlijk in 2011 een minimale afstand tussen scholen en coffeeshops als criterium vastgesteld hebben en toepassen;

  • -

    in december 2006 de gemeenteraad gepeild is over de vestigingscriteria;

  • -

    het uitgangspunt nog steeds is dat in de gemeente Amersfoort 9 coffeeshops mogen zijn;

  • -

    er in Amersfoort – ondanks grote belangstelling voor vestiging - ‘slechts’ 7 coffeeshops zijn;

  • -

    toegezegd is aan de raad dat de coffeeshop op de Schimmelpenninckstraat verplaatst zal worden;

  • -

    uit de regelmatig uitgevoerde controles blijkt dat de huidige coffeeshops voldoen aan de voorwaarden voor de verkoop van softdrugs;

  • -

    de ervaringen met het werken met het handhavingarrangement goed zijn;

lijkt het noodzakelijk om de bestaande vestigingscriteria te actualiseren.

BEOOGD EFFECT

Het kunnen inwilligen van verzoeken om een coffeeshop te beginnen op locaties die geen/zo min mogelijk overlast veroorzaken.

ARGUMENTEN

De bestaande criteria zoalsvastgelegd in de notitie Uitvoering gemeentelijk coffeeshopbeleid (4 september 2003) zijn:

  • 1.

    niet binnen een afstand van 250 meter van een school voor voorgezet onderwijs;

  • 2.

    niet in het horecaconcentratiegebied;

  • 3.

    niet in het kernwinkelgebied of in een winkelcentrum met voetgangerspromenade, dan wel in een belangrijke aanloopstraat met winkels naar dat winkelcentrum met een voetgangerspromenade;

  • 4.

    niet in een specifieke woonstraat.

Daarnaast zijn destijds een tweetal ‘zachte’ criteria (wensen/voorkeuren) opgenomen:

  • a.

    in de prioriteitswijken geen nieuwe coffeeshops toestaan;

  • b.

    coffeeshops gelijkmatig over de wijken verspreiden.

    1.1 afstand van 250 meter van een school

    Dit criterium (en de toelichting erop in de notitie Uitvoering gemeentelijk coffeeshopbeleid) leidt er toe dat er geen coffeeshop mag zijn binnen een (hemelsbrede) afstand van 250 meter van een school die volgt op het basisonderwijs, te weten een middelbare school, beroeps(dag)onderwijs en hoger (dag)onderwijs. Basisonderwijs maakt geen onderdeel uit van dit criterium.

    1.1.1

    Gezien de al sinds langere tijd onwenselijk geachte verkeersoverlastsituatie op de Schimmelpenninckstraat en de passage in het actuele regeerakkoord dat coffeeshops bij scholen gesloten moeten worden, lijkt het opnemen van basisonderwijs in dit criterium een vanzelfsprekende keuze.

    1.1.2

    Daar staat tegenover dat opname van het hoger onderwijs in het criterium niet zo vanzelfsprekend is.

    Op het hoger onderwijs zitten grotendeels meerderjarigen, die wettelijk geacht worden zelfstandig keuzes te kunnen maken. Daarnaast schrijft de landelijk geldende beleidsregels voor gedoogde coffeeshops (AHOJG-citeria) voor, dat er geen softdrugs verkocht mogen worden aan personen onder de 18. Verondersteld wordt dat mensen vanaf deze leeftijd zelf in staat zijn de keuze te maken wel of geen softdrugs te kopen. Het verbieden van een coffeeshop in de nabijheid van instellingen voor hoger onderwijs, strookt niet bij de gelegitimeerde keuzevrijheden.

    1.1.3

    Zoals in december 2006 in de raad aan de orde is geweest, kan in sommige gevallen een natuurlijke/overduidelijke barrière er voor zorgen dat er geen directe verbinding is tussen de school en coffeeshop binnen een straal van 250 meter. Het criterium schiet dan zijn doel voorbij en het laten vallen van deze voorwaarde lijkt in een dergelijke situatie dan ook gelegitimeerd. Of zo’n situatie zich voordoet, moet per individueel geval bekeken worden.

    Wat betekent het voor mogelijkheden tot vestiging?

    Het opnemen van de basisscholen in het criterium leidt tot een behoorlijke inperking van de mogelijkheden om een coffeeshop te vestigen. Bijgevoegde kaart maakt dit inzichtelijk

    Het verwijderen van het hogeronderwijs uit het criterium zorgt er in ieder geval voor dat:

    • -

      op een deel van de Utrechtseweg, Stationsstraat en Snoukaertlaan verruiming van mogelijkheden ontstaan;

    • -

      het door de Hogeschool nieuwe te bouwen pand op het vooralsnog braakliggende terrein - het Oliemolenkwartier - geen belemmering vormt voor een eventuele coffeeshop in die omgeving;

    Zie voor verduidelijking bijgevoegde kaart .

    1.2 Horecaconcentratiegebied

    In 2003 is gesteld dat in het horecaconcentratiegebied geen coffeeshops mogen zijn. Reden hiervoor was dat op uitgaansavonden zich veel jeugd in dit gebied bevindt om zich te vermaken.

    In december 2006 is dit criterium tijdens een raadvergadering ter discussie gesteld.

    Vanuit het oogpunt van het zoveel mogelijk scheiden van alcohol en drugs – in een coffeeshop mag geen alcohol geschonken worden – wordt de aanwezigheid van coffeeshops in de twee horecaconcentratiegebieden (Hof e.o. en Lieve Vrouwenkerkhof e.o.) geen goed uitgangspunt geacht.

    1.3 Kernwinkelgebied of winkelcentrum met voetgangerspromenade, dan wel een belangrijke aanloopstraat met winkels naar dat winkelcentrum met een voetgangerspromenade

    Een coffeeshop in het kernwinkelgebied is in 2002 door de raad als onwenselijk aangemerkt. Een coffeeshop heeft geen functie als winkelondersteunende horeca in het kernwinkelgebied en past ook niet bij de winkels aan een voetgangerspromenade in een winkelcentrum. Dit standpunt is in 2003 nogmaals bevestigd en uitgebreid met de passage ‘dan wel in een belangrijke aanloopstraat met winkels naar dat winkelcentrum met een voetgangerspromenade’.

    Het eerste deel van het criterium staat niet ter discussie. Het tweede deel, dat doelt op de Kamp, wel. Nu het vestigingsbeleid tegen het licht gehouden wordt, om te bekijken waar eventuele mogelijkheden zijn voor het vestigen van een coffeeshop, lijkt de Kamp niet per definitie een plek om een coffeeshop te weren. De Kamp is goed bereikbaar, overzichtelijk en geen specifieke woonstraat: er is een clustering van diverse voorzieningen. Zo bevinden zich daar bijvoorbeeld zeer verschillende winkels, dienstverleningsinstellingen en diverse horecagelegenheden. Daarnaast is de aanwezigheid van parkeermogelijkheden een pluspunt.

    1.4 Specifieke woonstraat

    Er is geen reden om dit criterium te laten varen.

    1.5 De verhouding ‘harde ’tot ‘zachte’ criteria

    Naast de hierboven genoemde ‘harde’ criteria, heeft de raad in 2003 een tweetal wensen/voorkeuren uitgesproken, te weten:

    • -

      in de prioriteitswijken geen nieuwe coffeeshops toestaan;

    • -

      coffeeshops gelijkmatig over de wijken verspreiden.

    Deze wensen/voorkeuren zijn ingegeven vanuit de gedachte om de 9 coffeeshops gelijkmatig te verdelen over de stad, maar bij voorkeur niet in wijken met een zwakke sociale structuur te plaatsen.

    In de praktijk blijkt deze gedachte moeilijk te verwezenlijken. De ene wijk blijkt bijvoorbeeld meer straten/pleinen te hebben die passen binnen de criteria en meer bereidwillige verhuurders te hebben dan een andere wijk. De wens om geen coffeeshops is de buurt van basisscholen toe te staan, maakt spreiding vanzelfsprekend nog lastiger.

    Voorgesteld wordt dan ook om de ‘harde’ criteria leidend te laten zijn bij de uitvoering van het coffeeshopbeleid en daar waar mogelijk invulling te geven aan de hier boven genoemde ‘zachte’ criteria, maar deze niet dwingend op te leggen.

    Per situatie zou een afweging gemaakt moeten worden. Bekeken moet worden of het feit dat al een coffeeshop in die wijk is of dat het een prioriteitswijk is, voor een specifieke locatie van dusdanig belang is, dat de coffeeshop niet toe gestaan kan worden. Vrees voor verstoring van de openbare orde en/of vrees voor afbreuk van de sociaal maatschappelijke voorzieningen in die buurt, spelen hierbij een rol. Daarnaast kan per situatie bekeken worden of bijvoorbeeld de gangbare openingstijden (tot 01.00 uur) aangepast moeten worden voor de betreffende locatie.

    Het uitsluitend afwijzen omdat het een prioriteitswijk betreft of een wijk waar al een coffeeshop zit, is bij deze onderverdeling van criteria niet mogelijk.

Kanttekeningen

De ligging van de coffeeshop op de Schimmelpenninckstraat, grenzend aan het schoolplein van een basisschool, heeft de discussie over coffeeshops medio vorig jaar (weer) aangezwengeld. Deze discussie was de directe aanleiding om het bestaande beleid tegen het licht te houden en dan in het bijzonder de vestigingscriteria, aangezien de overlast van de huidige coffeeshops in zijn algemeenheid beheersbaar is.

Van groot belang voor het invulling geven aan het coffeeshopbeleid is de combinatie van zorgvuldig bekijken waar een coffeeshop zich mag vestigen, het nauwkeurig doorlopen van de vergunningen-/gedoogprocedure en het vervolgens controleren en eventueel handhaven van de coffeeshops.

Het huidige Amersfoortse handhavingsbeleid is zeer effectief gebleken. De coffeeshops worden met regelmaat gecontroleerd en doorgaans loopt alles goed. In de sporadische gevallen dat onjuistheden gesignaleerd zijn, is aan de hand van het handhavingsbeleid opgetreden.

Vanuit het oogpunt van gezondheidszorg maakt de voorlichting aan jongeren over de gevaren van alcohol en drugs onderdeel uit van het preventiebeleid.

Financiën

Niet van toepassing.

Vervolg

Als de raad instemt met de voorgestelde wijzigingen van het beleid, zal het vernieuwde beleid vervolgens vastgesteld worden en kunnen eventuele aanvragen om een coffeeshop te mogen exploiteren vanaf dat moment getoetst worden aan het nieuwe beleid.

Betrokken partijen

Politie, gemeente (OOV, SOB, Verkeer)

Burgemeester en wethouders van Amersfoort,

de loco-secretaris, de burgemeester,

Drs. D. de Jonge A. van Vliet-Kuiper

 

RAADSBESLUIT

Reg.nr.2436477

De raad van de gemeente Amersfoort;

op basis van het voorstel van burgemeester en wethouders van 2007, sector CST/OOV (nr.2436477);

b e s l u i t:

Vastgesteld in de openbare vergadering van

de griffier de voorzitter

 

[Klik hier om het document te downloaden]

[Klik hier om het document te downloaden]

[Klik hier om het document te downloaden]

[Klik hier om het document te downloaden]