Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Echt-Susteren

Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Echt-Susteren houdende de Structuurvisie 2012-2025

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieEcht-Susteren
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van de gemeenteraad van de gemeente Echt-Susteren houdende de Structuurvisie 2012-2025
CiteertitelStructuurvisie Echt-Susteren 2012-2025
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp
Externe bijlagenStructuurvisie Echt-Susteren 2015-2025 Kaarten Speerpunten stedelijk gebied Kwaliteitsverbeterende projecten

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. art. 1 Ww
  2. art. 6.2 lid 1 Bor
  3. art. 6.2 lid 2 Bor
  4. art. 84 Gemw
  5. art. 149 Gemw
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

07-01-2017nieuwe regeling

14-12-2016

gmb-2016-188656

512501

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Echt-Susteren houdende de Structuurvisie 2012-2025

De raad van de gemeente Echt-Susteren,

 

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d. 1-11-2016 met BBV nummer 512497;

 

gelet op artikel 84 juncto artikel 149 van de Gemeentewet;

 

gezien artikel 1, lid m van de Woningwet, artikel 6.2, lid 1 en 2 van het Besluit omgevingsrecht en artikel 15, lid 1 van de Monumentenwet,

 

Besluit:

 

de Structuurvisie Echt-Susteren 2012-2025 te wijzigen door middel van het vervangen van de begrippen:

  • a.

    “Regionale Commissie Ruimtelijke Kwaliteit” en “Regionale Kwaliteitscommissie” door “Omgevingscommissie MER”;

  • b.

    “Kwaliteitsfonds” door “Kwaliteitsvoorziening”.

Ontwikkelen met kwaliteit!

 

De gemeente Echt-Susteren heeft veel kwaliteiten: ons grote buitengebied is een unieke mix van landbouw, natuur, landschap, water en cultuurhistorie. Niet alleen mooi voor recreanten en toeristen, maar ook voor de mensen die er wonen en werken. Ook het stedelijk gebied kent een grote variatie: een opvallend hoog voorzieningenniveau in de kern Echt en daaromheen veel kleinere kernen met elk hun eigen authentieke sfeer en karakter. Wie in deze gemeente woont, voelt zich hier thuis en is meestal heel betrokken bij zijn omgeving.

 

Zowel ons buitengebied als ons stedelijk gebied zijn volop in beweging. Denk bijvoorbeeld aan de schaalvergroting in de landbouw, de afname van het aantal agrarische bedrijven en daardoor het vrijkomen van agrarische bebouwing, de steeds grotere behoefte aan het doorbrengen van vrije tijd in het buitengebied, de bevolkingskrimp en de toenemende roep om duurzaam en zorgvuldig om te gaan met onze ruimte.

 

Door deze ontwikkelingen is ons buitengebied de afgelopen jaren verder versteend. Natuur en landschap staan steeds meer onder druk en krijgen soms niet de kansen die ze zouden moeten krijgen. In het stedelijk gebied zien we een toenemende leegstand van woningen, bedrijfskavels en winkelpanden. Dit draagt niet bij aan de leefbaarheid van onze gemeente.

 

Om het tij te keren hebben we een toekomstvisie voor onze gemeente ontwikkeld. Hierbij is rekening gehouden met nationale, provinciale en regionale uitgangspunten. En natuurlijk ook met internationale afspraken uit Euromosa-verband. De visie benadrukt onze aandacht voor de bescherming en verbetering van de karakteristieken van ons unieke buitengebied en geeft sturing om de leefbaarheid in al onze kernen zo optimaal mogelijk te houden. We kiezen voor een benadering waar ontwikkelingen binnen flexibele kaders worden toegestaan indien de kwaliteiten van het buitengebied en het stedelijk gebied er per saldo ook op vooruit gaan. Deze benadering sluit aan bij de systematiek van het ‘Limburgs KwaliteitsMenu’.

 

De visie vormt de basis voor al ons handelen; zij maakt vóóraf voor iedereen die een initiatief of project aandraagt inzichtelijk of en zo ja hoe deze ontwikkeling kan plaatsvinden. We realiseren ons daarbij terdege dat de samenleving niet maakbaar is en de toekomst niet te voorspellen. En dat de steeds mondigere burgers en maatschappelijke organisaties op diverse terreinen een veranderde rol en positie verwachten van de overheid. Deze structuurvisie is daarom opgebouwd als een flexibel plan dat met de benoeming van ruimtelijke principes en afwegingskaders handvaten biedt om de onzekere toekomst goed voorbereid tegemoet te treden. En dat kansen biedt om positief te reageren op initiatieven uit het veld, mits zij meer dan in het verleden respect hebben voor ons mooie landschap en de bestaande bebouwing én een bijdrage leveren aan de kernkwaliteiten van een gebied.

 

Namens de gemeenteraad danken wij allen die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van deze visie. We vertrouwen erop dat we bij de uitvoering van deze visie ook weer op uw meedenken en daadwerkelijke hulp kunnen rekenen. Zo zorgen we er samen voor dat we nog tot in de lengte der jaren kunnen genieten van ons mooie buitengebied en dat het goed toeven blijft in onze mooie kernen!

 

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad d.d. 14-12-2016.

De raad voornoemd,

mr. M.M.W.H.Y. Hermans

griffier

drs. J.W.M.M.J. Hessels

burgemeester

 

[De structuurvisie is aan de linker bovenzijde te downloaden.]

Bijlage 4 Kaarten

[De bijlage is aan de linker bovenzijde te downloaden.]

Bijlage 7 Speerpunten stedelijk gebied

[De bijlage is aan de linker bovenzijde te downloaden.]

Bijlage 8 Kwaliteitsverbeterende Projecten (niet-zijnde gebouwen)

[De bijlage is aan de linker bovenzijde te downloaden.]