Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Wijchen

VTH-Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Wijchen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWijchen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVTH-Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Wijchen
CiteertitelVTH-Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Wijchen
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp
Externe bijlagenWerkelijke inzet bouwen en RO vergunning Werkelijke inzet bouwen, wonen en RO Werkelijke inzet Apv Prioriteringslijst B&L Handreiking bestuurlijke sanctiemiddelen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

23-03-201614-06-2017Nieuwe regeling

16-02-2016

Onbekend.

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

VTH-Uitvoeringsprogramma 2016  Gemeente Wijchen

Afdeling Ruimte en Leefomgeving

INHOUDSOPGAVE

Samenvatting

Inleiding

Programma Vergunningverlening

Programma Toezicht en Handhaving

VTH-Uitvoeringsprogramma

Duur VTH-Uitvoeringsprogramma

BIJLAGE 1: Capaciteitsraming Wabo vergunningverlening

BIJLAGE 2: Capaciteitsraming Toezicht en handhaving bouwen en RO

BIJLAGE 3: Capaciteitsraming Toezicht en handhaving Apv, brandveiligheid en bijzondere wetten

BIJLAGE 4: Werkplan ODRN (wordt afzonderlijk vastgesteld)

BIJLAGE 5: Prioriteringslijst

BIJLAGE 6: Handreiking bestuurlijke sanctiemiddelen

 

SAMENVATTING

Dit Vergunningverlening, Toezicht en handhavingsuitvoeringsprogramma 2016 (hierna: VTH-Uitvoeringsprogramma) voor de gemeente Wijchen (Programma) is een nadere uitwerking van het VTH-Beleidsplan 2016-2019 (hierna: VTH-Beleidsplan). Het VTH-Beleidsplan en het Programma zijn de basis voor vergunningverlening en de uitvoering van de toezicht- en handhavingstaken. Het Programma sluit aan bij de gestelde kwaliteitseisen in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (hierna: Wabo). Voor het opstellen van dit Programma is gebruik gemaakt van de gegevens en ervaringen uit de voorafgaande jaren.

Sinds april 2013 heeft Wijchen alle (basis)milieutaken (inclusief de capaciteit) op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (de zogenaamde VTH-taken) overgedragen aan de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (hierna: ODRN). De ODRN heeft een integraal werkplan opgesteld. Hierin is tevens het VHT-Uitvoeringsprogramma met betrekking tot de (basis)milieutaken opgenomen. Het onderdeel dat van toepassing is voor de gemeente Wijchen is in bijlage 2 van dit Programma opgenomen. Het VTH-Uitvoeringsprogramma 2016 gaat daarom alleen in op de beleidsvelden bouwen, ruimtelijke ordening, brandveiligheid (juridisch), Apv en bijzondere wetten.

Naast de reguliere taken, die zijn opgenomen in het VTH-Beleidsplan, worden er jaarlijks ook nog verschillende projecten uitgevoerd, waarvoor ook uren geraamd zijn. Daarnaast zijn er uren geraamd voor onvoorziene taken, zoals spoedeisende zaken, taken die meer uren kosten dan er geraamd zijn etc. In hoofdstuk 3 zijn deze jaarlijkse taken uiteengezet.

Uit het Programma blijkt dat er in totaal een tekort van 0,66 fte is voor het uitvoeren van alle toezicht- en handhavingstaken. Dit tekort is gebaseerd op reguliere uren die jaarlijks nodig zijn voor de toezicht- en handhavingstaken.

In de praktijk betekent dit dat niet alle taken op het gewenste ambitieniveau uitgevoerd kunnen worden. Er zullen dus keuzes gemaakt moeten worden over welke taken wel en welke taken niet uitgevoerd gaan worden of welke taken nog wel uitgevoerd gaan worden maar niet op het gewenste ambitieniveau. In hoofdstuk 4 wordt aangegeven welke keuzes zijn gemaakt. Zo worden in beginsel alle taken met een lage en gemiddelde prioriteit (beleidsveld bouwen, ruimtelijke ordening) niet opgepakt in 2016. Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat er altijd per concreet geval een belangenafweging zal plaatsvinden. Ook bij handhavingsverzoeken zullen we per geval afwegen of we besluiten handhavend op te treden, daarvan af te zien of te gedogen.

1. INLEIDING

1.1 Aanleiding

In het VTH-Beleidsplan is aangegeven dat op grond van de Wabo gemeenten verplicht zijn om een VTH-Beleidsplan vast te stellen, waarin wordt aangegeven welke doelen het zichzelf stelt bij de vergunningverlening en handhaving en welke activiteiten het daartoe zal uitvoeren. Daarnaast verplicht de Wabo gemeenten dat het beleid jaarlijks uitgewerkt moet worden in een uitvoeringsprogramma, waarin wordt aangegeven welke van de voorgenomen activiteiten de komende jaren uitgevoerd worden. In het Programma moet rekening gehouden worden met de gestelde doelen en prioriteiten zoals verwoord in het VTH-Beleidsplan.

Dit Programma voor de afdeling Ruimte en Leefomgeving van de gemeente Wijchen is een nadere uitwerking van het VTH-Beleidsplan. Het Programma is tot stand gekomen volgens de principes van programmatisch en cyclisch handhaven en sluit daarmee aan bij de gestelde kwaliteitseisen in de Wabo.

1.2 Van beleid naar uitvoering

Het Programma geeft de vertaalslag weer van de capaciteitsplanning op basis van de vastgestelde taken en prioriteiten, zoals weergegeven in het VTH-Beleidsplan, naar een capaciteitsplanning op basis van de beschikbare capaciteit. Met dit Programma wordt beoogd te komen tot een effectieve en efficiënte inzet van de beschikbare middelen voor de periode 2016.

Het VTH-Beleidsplan en het Programma zijn de basis van de organisatie voor wat betreft vergunningverlening en de uitvoering van de toezicht- en handhavingstaken. Door het beleid en het jaarlijkse programma te evalueren en bij te sturen, betekent dit automatisch dat er professionele groei zal plaatsvinden in de organisatie en uitvoering met als doel om uiteindelijk te komen tot een voor de gemeente Wijchen optimale situatie ten aanzien van de genoemde taken.

1.3 Eerdere wijzigingen

Sinds 1 januari 2013 zijn gemeenten door de wijziging van de Drank- en Horecawet verantwoordelijk geworden voor toezicht en handhaving van de Drank- en Horecawet. Voor de regio Nijmegen is het “Preventie- en Handhavingsplan Alchohol regio Nijmegen” vastgesteld.

Per 1 januari 2015 zijn wij volledig bevoegd gezag geworden voor alle voormalige provinciale bedrijven met uitzondering van de (provinciale) IPPC- en Brzo-bedrijven. Voor de gemeente Wijchen gaat het om 7 voormalige provinciale bedrijven. Dit betekent dat wij (mandaat bij ODRN) ook verantwoordelijk zijn voor de vergunningverlening en handhaving van deze bedrijven.

2 PROGRAMMA VERGUNNINGVERLENING

In dit hoofdstuk is een prognose gemaakt voor het aantal verwachte vergunningen en de daarvoor benodigde capaciteit. Het team Vergunningen telt 7,33 fte. In bijlage 1 is het aantal fte’s gespecificeerd per vakgebied. Het aantal te verwachte vergunningen werkt ook door in de werkvoorraad voor toezicht en handhaving.

2.1 Beschikbare en benodigde capaciteit

Beschikbare capaciteit

Capaciteit functiesoort

Fte

Beschikbaar

Vergunningverlener A (bouwen)

1

1

Vergunningverlener A (bouwen)

1

0,80

Vergunningverlener B (bouwen)

1

1

Vergunningverlener B (bouwen)

1

1

GB juridisch medewerker b (RO)

1

1

GB juridisch medewerker b (RO)

1

1

GB juridisch medewerker b (Apv)

0,83

0,83

GB juridsch medewerker b (Apv)

0,5

0,5

 

 

 

Totaal

7,33

7,18

Schematisch ziet dit er als volt uit

2.2 Vakgebieden

In bijlage 1 is in het capaciteitsmodel exact aangegeven hoeveel uren wij aan welke taken gaan besteden. Hieronder wordt per vakgebied een korte toelichting gegeven.

Bouwen

Bouwwerken moeten passen in hun omgeving en mogen geen gevaar opleveren voor de veiligheid en gezondheid van bewoners en gebruikers. Het (ver)bouwen en gebruik van woningen en andere gebouwen is daarom aan regels gebonden. Alle bouwwerken moeten aan die regels voldoen. Meestal is voor bouwen een omgevingsvergunning nodig. In een aantal gevallen kan gebouwd worden zonder vergunning (vergunningvrije bouwwerken).

Prognose bouw

Voor de begroting is de realisatie van 2014 en 2015 leidend geweest. Door de onzekerheid van de economische situatie zijn voorspellingen van het al dan niet doorgaan van grote (woningbouw)projecten lastig te maken. In 2016 worden echter wel aanvragen voor een aantal grote woningbouwprojecten verwacht.

Milieu

Het takenpakket vergunningverlening milieu behoort tot het basistakenpakket en

daarmee tot de werkzaamheden van de ODRN. Er wordt gewerkt volgens de

producten en dienstencatalogus (PDC) van de ODRN waarin de gemiddelde uren per product zijn toegekend. Het werkplan van de ODRN wordt zodra dit is opgesteld aan het college aangeboden ter vaststelling.

Apv en bijzondere wetten

Het vakgebied Apv en bijzondere wetten betreft grotendeels de vergunningverlening / meldingen voor evenementen en activiteiten en vergunningverlening Drank- en Horecawet.

Prognose

De verwachting van het aantal vergunningen Apv en bijzondere wetten is gebaseerd op de cijfers van het eerste half jaar van 2015. Door de efficiencyslag, vereenvoudiging van de procedures en deregulering zal het aantal vergunningen voor kleine activiteiten afnemen, doordat meer activiteiten met een melding kunnen worden afgedaan.

Overige Wabovergunningen

Het betreft onder meer de omgevingsvergunning met activiteit, reclame, uitweg, vellen van houtopstand (kap) en afwijken bestemmingsplan.

Prognose

De verwachting voor 2016 is gebaseerd op de cijfers van 2015. Gedurende de periode van dit Programma zal worden bekeken of ook andere regelgeving mogelijk afgeschaft kan worden. Ook zou het mogelijk kunnen zijn dat de vergunningplicht wordt vervangen door algemene regels en/of meldingsplicht.

2.3 Capaciteitsoverzicht

In onderstaande tabel is een totaaloverzicht opgenomen van de benodigde capaciteit en de beschikbare capaciteit.

Benodigde capaciteit en beschikbare capaciteit

Beleidsveld

Benodigde capaciteit ((in fte)

Beschikbare capaciteit (in fte)

Te kort (in fte)

Bouwen en ruimtelijke ordening

5,85

5,80

0,05

Apv en

Bijzondere wetten

1,35

1,33

0,02

Totaal

7,2

7,13

0,07

3. PROGRAMMA TOEZICHT EN HANDHAVING

In dit hoofdstuk staat waarop en hoe de beschikbare capaciteit voor Toezicht en Handhaving wordt ingezet. In bijlage 2 en 3 is in het capaciteitsmodel exact aangegeven hoeveel uren wij aan welke taken gaan besteden.

Veel van deze taken zijn wettelijk geregeld en hebben een continu karakter. Beschreven wordt hoe wij gaan toezien en handhaven op het gebied van openbare orde en veiligheid (Apv en bijzondere wetgeving) en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo),

3.1 Beschikbare en benodigde capaciteit

subparagraaf 3.1.1 Beschikbare capaciteit

Capaciteit functiesoort

fte

Beschikbaar

GB Beleidsadviseur B (handhaver bouwen)

1,0

1,0

GB Beleidsadviseur B (handhaver bouwen)

1,0

1,0

Toezichthouder / Handhaver drank- en Horecawet

0,89

0,89

Toezichthouder

1,0

1,0

Toezichthouder

1,0

1,0

Toezichthouder

1,0

1,0

Administratieve ondersteuning (functiecreatie)

1,0

1,0

GB Juridisch beleidsadviseur A

0,75

0,36

GB Juridisch beleidsadviseur A

0,89

0,41

GB Juridisch beleidsadviseur A

1,0

0,5

GB Juridisch beleidsadviseur B

0,92

0,27

 

 

 

 

 

 

Totaal

10,45

8,43

Schematisch ziet dit er als volgt uit.

In 2014 was 7,09 fte beschikbaar aan formatie. In 2016 hebben we 8,65 beschikbaar.

3.1.2 Benodigde capaciteit

Handhaving Drank- en Horecawet

Op 1 januari 2013 is de nieuwe Drank- en Horecawet (DHW) in werking getreden Op basis van de nieuwe wet is de gemeente (de burgemeester) verantwoordelijk voor het merendeel van het toezicht van de DHW.

Beleidsveld

Taak

Te reserveren uren

Benodigde fte

Bijzondere wetten

Toezicht en handhaving Drank- en Horecawet

1053

0,78

Bijzondere wetten

Juridische ondersteuning Drank- en Horecawet

100

0,07

Totaal

 

1153

0,85

3.1.3 Projecten

De totaal benodigde capaciteit voor de jaarlijkse reguliere taken is 9,49 fte. Hierin zitten dus alle taken die jaarlijks terugkomen. Er worden echter ook nog jaarlijks diverse projecten uitgevoerd. Het aantal uren voor projecten die in 2016 uitgevoerd gaan worden zijn in onderstaande tabel per beleidsveld aangegeven.

Beleidsveld

Projecten

Te reserveren uren

Benodigde fte

bouwen en ruimtelijke ordening

Onder andere:-

-Handhaving mantelzorg

-Handhaving brandveiligheid wooncom plexen met bewoning ouder dan 60 jaar

 

0,23

Apv, bijzondere wetten en brandveiligheid

Onder andere:

-handhaving groenstroken gemeente

grond

-handhaving terrassenbeleid

1200

0,88

Totaal alle projecten

 

2044

1,11

3.1.4 Onvoorziene taken

Naast deze projecten moeten voor 2016 ook nog uren gereserveerd worden voor onvoorziene taken. Hierbij moet gedacht worden aan onverwachte, spoedeisende handhavingszaken, regionale of landelijke verzoeken, projecten waaraan meer uren besteed moeten worden etc. Het aantal te reserveren uren hiervoor is 5 % van het totale benodigde aantal fte’s. Dit is dus 5 % van 11,45 fte = 0,56 fte.

Per beleidsveld houdt dat het volgende in: bouwen en ruimtelijke ordening: 0,18 fte ( 5% van 3,04+0,63 fte), Apv, brandveiligheid (juridisch) en bijzondere wetten: 0,24 fte ( 5% van 3,04+0,88+0,85 fte).

 

Te reserveren uren

Benodigde fte

Onvoorziene taken

757

0,56

3.2 Capaciteitsoverzicht

In onderstaande tabel is een totaaloverzicht opgenomen van de benodigde capaciteit en de beschikbare capaciteit voor 2016.

Benodigde capaciteit en beschikbare capaciteit voor 2016

Beleidsveld

Benodigde capaciteit (regulier + projecten 2016 + DHW + onvoorziene uren 2016) (in fte)

Beschikbare capaciteit (in fte)

Te kort (in fte)

Bouwen en ruimtelijke ordening

3,67 + 0,23 + 0,18 = 4,08

3,51

0,57

Apv

Brandveiligheid Bijzondere wetten

3,04+ 0,88 + 0,85= (handhaving DHW) + 0,24 = 5,01

4,92

0,09

Totaal

9,09

8,43

0,66

Uit de tabel blijkt dat er in 2016 in totaal een tekort is van 0,66 fte. In de praktijk betekent dit dat niet alle taken op het gewenste ambitieniveau uitgevoerd kunnen worden. Er zullen dus keuzes gemaakt moeten worden over welke taken wel en welke taken niet uitgevoerd gaan worden of welke taken nog wel uitgevoerd gaan worden maar niet op het gewenste ambitieniveau. In hoofdstuk 4 wordt aangegeven welke keuzes gemaakt worden. Dus welke taken we in 2016 wel en welke taken we niet op gaan pakken.

3.3 Beschikbare en benodigde capaciteit milieu

De ODRN gaat voor 2016 wederom een werkplan opstellen. Het betreft een integraal werkplan voor alle opdrachtgevers.

In het werkplan is onder andere het volgende opgenomen: de aantallen bedrijven, de ureninzet van projecten (hoeveel uren worden besteed aan welke milieu projecten / thema’s), het aantal geplande initiële controles en de daarbij behorende uren en de inzet van de overige uren. Per partner is een bijlage bij het werkplan gevoegd waar de lijst met te controleren bedrijven zijn vermeld.

4. VTH-UITVOERINGSPROGRAMMA

4.1 Gemaakte keuzes algemeen

Gebleken is dat we op basis van de beschikbare capaciteit niet alle taken op het gewenste ambitieniveau uit kunnen voeren. Er is namelijk voor de beleidsvelden bouwen en ruimtelijke ordening en Apv, brandveiligheid en bijzondere wetten een tekort van 0,66 fte. Het is dus noodzakelijk om keuzes te maken. Welke taken worden niet meer opgepakt? Kunnen taken ook gedeeltelijk opgepakt worden? Moeten er misschien minder projecten uitgevoerd worden? In dit hoofdstuk wordt aangegeven welke keuzes gemaakt zijn en waarom hiervoor is gekozen.

Aan de hand van de resultaten van de uitgevoerde risicoanalyses is een rangorde van taken aan te brengen. Deze rangorde geeft de prioritering van de uit te voeren toezicht- en handhavingstaken aan. In bijlage 5 is deze rangorde schematisch weergegeven. De genoemde taken zijn onderverdeeld in ‘prioriteit hoog’, ‘prioriteit gemiddeld’ en ‘prioriteit laag’.

Wij hebben ervoor gekozen om in 2016 alle taken met een hoge prioriteit. De reden hiervoor is dat het niet oppakken van deze taken de meeste risico’s met zich meebrengen. Alle taken met een lage prioriteit worden niet opgepakt. Deze keuzes zijn te verantwoorden omdat deze taken laag scoren met betrekking tot de ingeschatte risico’s. In de volgende paragraaf wordt hier nader op ingegaan. Tevens gaan we een aantal gewraakte overtredingen op te pakken, aangezien wij door wraking hebben aangegeven om op een nader te bepalen tijdstip alsnog handhavend op te treden.

In bijlage 6 wordt inzicht gegeven in de hoogte van de dwangsombedragen die de gemeente Wijchen opneemt in geval handhavend opgetreden dient te worden. Daarnaast geeft deze handreiking inzicht in de termijnen die de gemeente Wijchen stelt voor het ongedaan maken van overtredingen.

4.2 Gemaakte keuzes Wabo en Apv (en bijzondere wetten), vergunningverlening

Voor dit beleidsveld is voor 2016 een tekort van 0,07. Dit tekort komt neer op 95 uur op jaarbasis. Omdat dit te verwaarlozen is ten opzichte van het totaal aantal uren per jaar en er in veel gevallen sprake is van geschatte uren, achten wij het niet noodzakelijk om hiervoor keuzes te maken over de diepgang van toetsing.

4.3 Gemaakte keuzes bouwen en ruimtelijke ordening, handhaving en toezicht

Voor dit beleidsveld is een tekort van 0,57 fte.

Taken met een lage prioriteit niet oppakken (0,11)

In 2016 worden de toezicht- en handhavingstaken met een lage prioriteit niet opgepakt. In totaal is dat 0,11 fte.

Taken met een gemiddelde prioriteit niet oppakken (0,46)

In de afgelopen jaren hebben we bijna alle taken met een gemiddelde prioriteit niet opgepakt. Ook de komende periode zullen wij deze taken niet oppakken.

De hierboven gemaakte keuzes zijn in onderstaand schema samengevat.

Bouwen en ruimtelijke ordening, taken die in 2016 niet opgepakt gaan worden:

Taken met lage prioriteit

Taken met een gemiddelde prioriteit

Totaal

Capaciteit in fte

0,11

0,46

0,57

Tekort 2016

0,57

Verschil

0

Door deze keuze te maken kunnen wij met de beschikbare capaciteit de belangrijke taken en projecten oppakken.

Tot slot is er voor gekozen om een onderscheid te maken in prioritering tussen de verschillende ‘vormen’ van bewoning in strijd met het bestemmingsplan.

  • -

    Prioriteit hoog: Bewoning in strijd met het bestemmingsplan: niet-woningen (hieronder wordt verstaan bewoning in o.a. loodsen, bedrijfspanden, kantoren, bijgebouwen bij een woning etc. Recreatiewoningen vallen hier niet onder).

  • -

    Prioriteit gemiddeld: Bewoning in strijd met het bestemmingsplan: door bewoning in recreatiewoningen, chalets, caravans (en vergelijkbare situaties).

  • -

    Prioriteit laag: Bewoning in strijd met het bestemmingsplan: woningen niet bestemd voor burgerwoning (hieronder wordt verstaan bewoning in bedrijfswoning door burgers).

De situatie dat bewoning geen huishouden betreft, maar bijvoorbeeld kamerverhuur heeft een gemiddelde prioriteit.

4.4 Gemaakte keuzes Apv, Brandveiligheid (juridisch) en Bijzondere wetten, handhaving en toezicht

Voor dit beleidsveld is voor 2016 een tekort van 0,09. Dit tekort komt neer op 120 uur op jaarbasis. Omdat dit te verwaarlozen is ten opzichte van het totaal aantal uren per jaar en er in veel gevallen sprake is van geschatte uren, achten wij het niet noodzakelijk om hiervoor keuzes te maken wat we wel en niet gaan oppakken.

4.5 Samenwerking in de regio

Met de gemeente Druten is onderzocht in hoeverre voldaan kan worden aan de kwaliteitscriteria 2.1 (zie voor uitleg het VTH-Beleidsplan). De (eventuele) intergemeentelijke (ambtelijke) samenwerking tussen Wijchen en Druten moet leiden tot snellere procedures, meer kwaliteit en betere dienstverlening. In procedureel opzicht leidt de samenwerking tot kennisuitwisseling, beleidsafstemming en het maken van regionale afspraken. Ook toekomstige uitdagingen (zoals invoering Omgevingswet) kunnen zo in gezamenlijkheid worden opgepakt.

De eventuele keuze om samen te werken (in welke vorm dan ook), zal qua inzet vertaald moeten worden in het VTH-Uitvoeringsprogramma. Dit VTH-Uitvoeringsprogramma dient vervolgens ter besluitvorming te worden voorgelegd aan het college.

5. DUUR VTH-UITVOERINGSPROGRAMMA

Dit uitvoeringsprogramma geldt in ieder geval van het moment dat het inwerking is getreden tot 1-1-2017, of totdat het VTH-uitvoeringsprogramma van de daaropvolgende periode in werking is getreden.