Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Neder-Betuwe

Beleidsvisie Externe Veiligheid gemeente Neder-Betuwe 2015-2018

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieNeder-Betuwe
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsvisie Externe Veiligheid gemeente Neder-Betuwe 2015-2018
CiteertitelBeleidsvisie Externe Veiligheid gemeente Neder-Betuwe 2015-2018
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp
Externe bijlageBeleidsvisie Externe Veiligheid gemeente Neder-Betuwe 2015-2018

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Besluit Externe veiligheid inrichtingen
  2. Besluit externe veiligheid buisleidingen
  3. Besluit externe veiligheid transportroutes
  4. Beleidsvisie externe veiligheid

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

03-07-2015nieuwe regeling

04-06-2015

Elektronisch Gemeenteblad, 25-06-2015

RAAD/15/01857

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsvisie Externe Veiligheid gemeente Neder-Betuwe 2015-2018

De raad van de gemeente Neder-Betuwe;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders,  

 

gelet op het bepaalde in het Besluit Externe veiligheid inrichtingen (Bevi), het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb), het Besluit externe veiligheid transportroutes (Bevt en de beleidsvisie externe veiligheid;

 

 

B E S L U I T :

De beleidsvisie Externe Veiligheid gemeente Neder-Betuwe 2015-2018 vast te stellen.

 

Samenvatting:  

Beleidsvisie Externe Veiligheid gemeente Neder-Betuwe 2015 – 2018

 

Inleiding

Neder-Betuwe wil een aantrekkelijke gemeente zijn om te wonen en te werken. Dat stelt eisen aan de kwaliteit van de leefomgeving. Externe veiligheidsrisico’s zijn daar een onderdeel van. Externe veiligheid gaat over het beschermen van burgers tegen ongevallen met gevaarlijke stoffen. De risico’s, veroorzaakt door het werken met, opslaan van of vervoer van gevaarlijke stoffen, zijn niet uit te sluiten. We kunnen ze wel beheersen door een adequate uitvoering van relevante taken en vooraf afspraken te maken hoe met de huidige en toekomstige risico's wordt omgegaan. Met de ambities in deze visie wordt daar invulling aan gegeven. De ambities in de visie zijn naast de wettelijke regels met name van toepassing bij het vaststellen van omgevingsbesluiten en de vergunningverlening voor risicobedrijven.

 

Deze visie maakt onderdeel uit van de duurzame ontwikkeling van Neder-Betuwe. Een duurzame ontwikkeling in relatie tot het onderwerp externe veiligheid houdt in dat de (huidige) risicovolle situaties worden beheerst en nieuwe ongewenste risicosituaties worden voorkomen. Daarbij wordt aangesloten bij de ruimtelijke ambities van de gemeente. Het vertrekpunt van de visie is het huidige risicoprofiel externe veiligheid van Neder-Betuwe met zijn specifieke kenmerken. 

 

Relatief veilige gemeente (bestaande situatie)

Weinig bedrijven in Neder-Betuwe veroorzaken een relatief groot extern veiligheidsrisico. Het gaat om een groot kunststofverwerkend bedrijf, een vijftal LPG-tankstations en twee bedrijven met grote ammoniakkoelinstallaties. Daarnaast zijn er een groot aantal risicobronnen met (zeer) beperkte externe veiligheidsrisico's. Gedacht kan worden aan kleine propaantanks, vuurwerkverkooppunten en gasdrukregel- en meetstations.

Ook enkele wegen (A15, N233, N323 en de Diepert), de Betuweroute, de Waal, het Amsterdam-Rijnkanaal en enkele ondergrondse leidingen zijn relevante risicobronnen met een relatief groot externe veiligheidsrisico.

Op korte afstand van de risicobronnen gelden wettelijke risiconormen of afstandseisen. In de huidige situatie zijn er geen knelpunten op korte afstand van deze risicobronnen.

 

Daarnaast moet binnen een groot invloedsgebied rond of langs de belangrijkste risicobronnen rekening worden gehouden met de mogelijke effecten van een zwaar ongeval. Een groot deel van het grondgebied van de gemeente ligt binnen het invloedsgebied van één of meerdere risicobronnen. Over het algemeen gaat het dan om gebied, waar de kans op een ongeval met grote gevolgen zeer klein is. Hierdoor is het berekende risico voor de leefomgeving binnen de grote invloedsgebieden relatief laag.

 

Dit betekent dat Neder-Betuwe een relatief veilige gemeente is. Met enkele ambities wordt duidelijk gemaakt hoe met de bestaande risicovolle situaties wordt omgegaan.

 

Nieuwe situaties

Op grond van de regelgeving moeten nieuwe situaties worden getoetst aan risiconormen (op korte afstand van de risicobronnen). Daarnaast moet binnen een groot invloedsgebied worden afgewogen in hoeverre ruimtelijke ontwikkelingen aanvaardbaar zijn. Met ambities voor nieuwe situaties geeft de gemeente concreet richting aan een aanvaardbaar veilige invulling van haar ruimtelijke ontwikkelingen in de buurt van risicobronnen. Verder wordt duidelijk gemaakt waar de nieuwvestiging of uitbreiding van risicobedrijven wel of niet wordt toegestaan. Deze ambities bieden vooraf duidelijkheid in de omgang met externe veiligheid bij ruimtelijke plannen. Ook zijn in deze visie ambities opgenomen voor de uitvoering van de wettelijke taken op het gebied van externe veiligheid m.b.t. vergunningverlening en toezicht. 

 

Uitgangspunten en ambities voor bestaande en nieuwe situaties

De essentie van de visie is hieronder weergegeven aan de hand van algemene uitgangspunten en ambities voor bestaande en nieuwe situaties. De ambities hebben in veel gevallen betrekking op (de omgeving van) de meest relevante risicobedrijven. Dit zijn bedrijven waarop het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) van toepassing is.

 

Algemene uitgangspunten: 

  • De gemeente Neder-Betuwe houdt zich aan de wettelijke verplichtingen en aan de bepalingen die in relevante circulaires zijn opgenomen.

  • De gemeente richt zich wel op het stimuleren van bedrijvigheid maar niet op het aantrekken van bedrijven met een groot externe veiligheidsrisico.

  • Gemeentelijke wegen, met uitzondering van De Diepert, en de provinciale weg N320 worden niet beschouwd als relevante transportroutes voor het vervoer van gevaarlijke stoffen.

  • De ambities externe veiligheidsvisie moeten zijn geworteld in de gemeentelijke gedachten over ruimtelijke ontwikkeling in het algemeen. 

 

 

Ambities bestaande situaties

De gemeente Neder-Betuwe hanteert de onderstaande ambities bij bestaande situaties van aanwezige risicobronnen:

  • 1.

    Waar zich externe veiligheidsknelpunten rond stationaire risicobronnen voor (kunnen) doen, besteedt de gemeente in eerste instantie aandacht aan bronmaatregelen om het risico te verkleinen.

  • 2.

    Bij beëindiging van een Bevi-activiteit wordt de relevante vergunning en het relevante bestemmingsplan zo spoedig mogelijk aangepast. Dit is alleen het geval als niet wordt voldaan aan de ambities voor nieuwe situaties.

  • 3.

    Een vergunning voor een Bevi-activiteit, die niet actueel is, wordt zo spoedig mogelijk geactualiseerd.

  • 4.

    De gemeente zorgt voor adequaat toezicht op Bevi-activiten.eit

 

 

Ambities voor nieuwe situaties

De gemeente Neder-Betuwe hanteert de onderstaande ambities bij nieuwe situaties in de omgeving van aanwezige risicobronnen en bij nieuwe risicobronnen. Hierbij maakt de gemeente onderscheid in organisatorische, specifieke en gebiedsgerichte ambities:

 

Organisatorische ambities

  • 1.

    Een risicobedrijf, dat vergelijkbaar is met een Bevi-inrichting, en de omgeving daarvan worden op een gelijke wijze behandeld als een Bevi-inrichting en haar omgeving. Vergelijkbare risicobedrijven zijn bijvoorbeeld een LNG[1]-tankstation, een bedrijf met een LPG-tank voor eigen gebruik of een grote (mest)vergistingsinstallatie.

  • 2.

    Een specialist externe veiligheid (van de Omgevingsdienst Rivierenland) en de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid worden vroegtijdig betrokken bij een ruimtelijk besluit voor een plangebied dat ligt in de in deze visie vastgestelde zones.

  • 3.

    Een standaard verantwoordingstekst mag worden gebruikt bij een ruimtelijk besluit voor een plangebied, waarbij de gevolgen op een zwaar ongeval zeer gering zijn en/of de mogelijkheden voor de zelfredzaamheid/bestrijdbaarheid redelijk tot goed zijn.

  • 4.

    Een specialist externe veiligheid (van de Omgevingsdienst Rivierenland) en zo nodig de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid worden vroegtijdig betrokken bij de voorbereiding van een ruimtelijk besluit op grond waarvan een (nieuwe) bedrijfsbestemming of detailhandel wordt toegelaten. Dit geldt ook in het geval een plangebied ligt binnen een veiligheidsafstand van een stationaire risicobron.

  • 5.

    Het bestuur wordt actief betrokken bij de voorbereiding van een besluit waarbij wordt afgeweken van onderstaande ambities, Dit geldt ook voor enkele andere (nader omschreven) situaties.

 

Ambities voor bijzonder kwetsbare objecten

  • 6.

    Bij nieuwe ruimtelijke besluiten of de herziening van een bestemmingsplan worden nog niet aanwezige 'bijzondere kwetsbare objecten' niet toegelaten binnen bepaalde zones in de omgeving van relevante risicobronnen. Bijzonder kwetsbare objecten zijn objecten waarin mensen verblijven die zichzelf niet goed in veiligheid kunnen brengen, bijvoorbeeld door geestelijke of lichamelijke beperkingen. Voorbeelden hiervan zijn: verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en kinderdagverven.blij

 

 

Ambities voor woongebieden

  • 7.

    In woongebieden worden geen nieuwe Bevi-inrichtingen en andere stationaire risicobronnen geïntroduceerd. Voor een nieuw gasdrukregel- en meetstation geldt (onder bepaalde voorwaarden) een uitzondering.

 

Ambities voor landelijk gebied

  • 8.

    In het landelijk gebied wordt de uitbreiding of nieuwvestiging van een Bevi-inrichting niet toegestaan. Een uitzondering geldt voor de uitbreiding van een bestaand Bevi-bedrijf of de vestiging van een gebiedseigen risicobron (zoals een propaantank, een ammoniakkoelinstallatie en een mestvergistingsinstallatie), waarbij aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

  • 9.

    Andere stationaire risicobronnen kunnen worden toegestaan onder de voorwaarde dat wordt voldaan aan relevante veiligheidsafsten.and

 

 

Ambities voor bedrijventerreinen

  • 10.

    Op de bedrijventerreinen kan de uitbreiding van een bestaande Bevi-inrichting, de nieuwvestiging van een Bevi-inrichting (met uitzondering van een BRZO-inrichting) of een nieuwe risicovolle activiteit, die vergelijkbaar is met een Bevi-activiteit, onder bepaalde voorwaarden worden toegestaan.

  • 11.

    Andere stationaire risicobronnen kunnen worden toegestaan onder de voorwaarde dat wordt voldaan aan relevante veiligheidsafstann.de

 

 

Uitvoeringsprogramma Externe Veiligheid (EV)

De uitvoering van de externe veiligheidstaken en specifieke actiepunten zijn in het “Uitvoeringsprogramma externe veiligheid" onder bijlage 3 vastgelegd. Het uitvoeringsprogramma zal jaarlijks worden geëvalueerd en (zo nodig) geactualiseerd. Jaarlijks zal de voortgang worden gerapporteerd aan de voor “externe veiligheid” verantwoordelijke bestuurder(s) en ter informatie aan de gemeenteraad worden gestuurd.

 

[1] LNG = vloeibaar aardgas

 

Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 4 juni 2015

de griffier, 

drs. B.M.A. van Asperdt

de voorzitter,

ir. C.W. Veerhoek

 

Beleidsvisie externe veiligheid gemeente Neder Betuwe versie 1 april 2015  

Beleidsvisie Externe Veiligheid gemeente Neder-Betuwe 2015-2018