Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Bronckhorst

Regeling Cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst 2015

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBronckhorst
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRegeling Cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst 2015
CiteertitelRegeling Cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst 2015
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp
Externe bijlagenDeelnameformulier uitruil arbeidsvoorwaarden op basis van de Regeling Cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst Aanvraagformulier vergoeding betaalde vakbondscontributie op basis van Regeling cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst Aanvraagformulier extra opbouw pensioen op basis van de Regeling cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst Aanvraagformulier extra storting in de levensloopregeling op basis van de Regeling cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst Aanvraagformulier vergoeding van kosten opleiding op basis van de Regeling Cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst Aanvraagformulier koop en verkoop van verlofuren op basis van de Regeling cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Art. 4a van de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Regeling en Uitwerkingsovereenkomst (CAR/UWO)

http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Bronckhorst/256726/256726_1.html

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201501-01-201501-01-2017Nieuwe regeling

03-02-2015

N.v.t.

Z67886 BW15-01559

Tekst van de regeling

Intitulé

Regeling Cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst 2015

Het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst;

 

Het is gewenst om de Regeling Cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst aan te passen in verband met de invoering van de Werkkostenregeling;

 

overwegende dat het voor het leesgemak aanbeveling verdient hiertoe de tekst integraal te vervangen gelet op artikel 4a van de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Regeling en Uitwerkingsovereenkomst

(CAR/UWO);

 

gelet op de verkregen instemming van de Ondernemingsraad;

 

besluit:

de “Regeling Cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst 2015

 

Artikel 1 Belanghebbende

  • a.

    Belanghebbende is de medewerker in dienst bij de gemeente Bronckhorst, in vaste dienst dan wel in tijdelijke dienst voor een periode van tenminste één jaar, waarop de bepalingen van de Collectieve

    Arbeidsvoorwaardenregeling en de Uitwerkingsovereenkomst (CAR/UWO) van toepassing zijn.

  • b.

    Voor de belanghebbende die is aangesteld voor een arbeidsduur voor minder dan 36 uur per week, gelden de in deze regeling genoemde bedragen of aantallen naar evenredigheid.

  • c.

    Ook voor belanghebbende die slechts een deel van het jaar in dienst is, worden de in deze regeling genoemde bedragen of aantallen naar evenredigheid berekend.

Artikel 2 Uitruilen van arbeidsvoorwaarden

  • a.

    Met toepassing van artikel 4a van de CAR/UWO wordt belanghebbende de mogelijkheid geboden specifieke arbeidsvoorwaarden uit te ruilen.

  • b.

    Gebruik van de verschillende regelingen blijft mogelijk, los van het uitruilen van arbeidsvoorwaarden.

Artikel 3 Inbreng

Als inbreng voor het uitruilen van arbeidsvoorwaarden kan gebruik gemaakt worden van de navolgende bronnen.

- het met toepassing van artikel 4a:1 t/m 3 en Hoofdstuk 6:2 van de CAR/UWO uitruilen van arbeidsvoorwaarden. Het kan betreffen:

  • *

    een deel van de bezoldiging;

  • *

    een deel van de vakantietoelage;

  • *

    (een deel van) de eindejaarsuitkering;

  • *

    (een deel van) de vergoeding voor verkochte verlof-uren;

  • *

    de werkgeversbijdrage in de levensloop t.b.v. de levensloopregeling of extra geld.

Bij het uitruilen van deze arbeidsvoorwaarden worden minimum en maximum grenzen, gesteld in wettelijke bepalingen, verordeningen etc., in acht genomen.

Artikel 4 Doelen

Als besteding voor het uitruilen van de arbeidsvoorwaarden kunnen de volgende doelen worden gebruikt:

  • *

    het kopen van verlof-uren, als omschreven in artikel 4a:1 van de CAR/UWO en nader uitgewerkt in de Lokale uitvoeringsregeling voor het kopen en verkopen van vakantieuren;

  • *

    een vergoeding van de reiskosten woon-werk verkeer, zoals nader omschreven in artikel 5;

  • *

    een storting ten behoeve van een extra pensioenopbouw bij het ABP;

  • *

    een extra storting in een persoonsgebonden levensloopregeling;

  • *

    een tegemoetkoming in de kosten van een opleiding die de medewerker volgt met het oog op het verwerven van inkomen uit arbeid, maar die niet is opgenomen in zijn POP.

  • *

    extra geld.

Artikel 5 Vergoeding van reiskosten

  • a.

    In het kader van de uitwisseling van arbeidsvoorwaarden kan belanghebbende aanspraak maken op een tegemoetkoming in de kosten voor het regelmatig reizen tussen de woning en de plaats van tewerkstelling. Er is sprake van doorgaans heen en weer reizen tussen de woning en de plaats van tewerkstelling indien belanghebbende de arbeidsplaats op jaarbasis tenminste 36 weken (70% van 52 weken) bezoekt. Indien belanghebbende in deeltijd werkt of een aantal dagen per week naar een vaste arbeidsplaats reist, wordt deze regeling naar evenredigheid toegepast.

  • b.

    Voor de bepaling van de enkele reisafstand geldt de werkelijke afstand tussen de woonplaats en de plaats tewerkstelling, berekend aan de hand van de routeplanner op basis van de postcodes en via de snelste route.

  • c.

    Vergoeding bij gebruikmaking van eigen vervoermiddel:

    • 1.

      Vaste vergoeding zonder nacalculatie: Voor de bepaling van een vaste vrije vergoeding per maand wordt uitgegaan van de volgende factoren:

    • *

      Aantal reguliere werkdagen per jaar = 260

    • *

      Gemiddeld aantal dagen in verband met kortstondige afwezigheid (vakantie, verlof en ziekte) = 54

    • *

      De totale reisafstand, dat wil zeggen heen en terug, bedraagt maximaal 150 kilometer per dag.

    • *

      Rekening wordt gehouden met de belastingvrije vergoeding per kilometer.

    • *

      De toegestane vrije vaste vergoeding voor reiskosten is dan op jaarbasis: (260-54) x totale reisafstand x belastingvrije vergoeding per km.

    • *

      De toegestane vaste vrije vergoeding per maand is het bedrag op jaarbasis gedeeld door 12.

     

    • 2.

      Vaste vergoeding met nacalculatie: Voor reisafstanden van (heen en terug) meer dan 150 kilometer per dag geldt eveneens de bovengenoemde berekening, d.w.z. een vaste vergoeding op basis van de werkelijke reisafstand. Echter aan het einde van het kalenderjaar dient een nacalculatie plaats te vinden. Hiertoe dient het daadwerkelijke aantal kilometers te worden geadministreerd en te worden getoetst met het aantal kilometer waarop de vaste vergoeding is gebaseerd. Indien blijkt dat de vergoeding voor een deel bovenmatig is geweest, wordt het bovenmatige deel alsnog belast, dan wel terugbetaald.

  • d.

    Bij kortstondige afwezigheid wordt de onbelaste reiskosten-vergoeding doorbetaald. Van kortstondige afwezigheid is sprake als een afwezigheid van maximaal zes aaneensluitende weken in redelijkheid is te verwachten. Op het moment dat langdurige afwezigheid in redelijkheid is te voorzien, wordt de reiskostenvergoeding de lopende en de eerstvolgende kalendermaand nog onbelast uitbetaald. Daarna zal de betaling van een onbelaste vaste reiskostenvergoeding pas weer plaatsvinden per de eerste van de maand volgende op de maand van herstel.

Artikel 6 Storting voor extra pensioenopbouw

  • a.

    Arbeidsvoorwaarden kunnen uitgeruild worden tegen een storting bij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds voor het opbouwen van extra pensioen.

  • b.

    Deze storting voor extra pensioen bedraagt maximaal de fiscale ruimte voor pensioenopbouw, blijkende uit een bij de aanvrage bijgevoegde berekening.

Artikel 7 Storting in een levensloopregeling

  • a.

    Arbeidsvoorwaarden kunnen uitgeruild worden tegen een extra storting op een op zijn naam staande levensloopregeling door medewerkers die op 31-12-2011 een saldo van meer dan € 3000,-- hebben.

  • b.

    Deze storting in de levensloopregeling bedraagt maximaal het bedrag dat nodig is om de reguliere stortingen aan te vullen tot het voor belanghebbende geldende maximale percentage.

Artikel 8 Tegemoetkoming in de kosten van een opleiding

  • a.

    Arbeidsvoorwaarden kunnen worden uitgeruild voor een vergoeding van kosten verbonden aan een studie of opleiding die belanghebbende volgt met het oog op het verwerven van inkomen, doch waarop de betreffende bepalingen in hoofdstuk 17 van de CAR/UWO niet van toepassing zijn.

  • b.

    Bij de aanvrage voor een dergelijke vergoeding toont belanghebbende aan dat met deze opleiding wordt voldaan aan de voorwaarden zoals door de belastingdienst gesteld, waardoor de vergoeding wordt vrijgesteld van het begrip loon.

Artikel 9 Uitvoering

  • a.

    Belanghebbende die over wil gaan tot het uitruilen van arbeidsvoorwaarden dient jaarlijks via You Force

    een aanvraagformulier in te dienen, waarop hij vermeldt de inbreng en het doel van de uit te ruilen arbeidsvoorwaarden.

  • b.

    Het uitruilen van arbeidsvoorwaarden zal in de salarisadministratie uitsluitend verwerkt worden in nog komende berekeningen. Er vindt geen correctie met terugwerkende kracht plaats.

Artikel 10 Afrekening

  • a.

    Het bedrag dat wordt ingebracht voor het uitruilen van arbeidsvoorwaarden, wordt jaarlijks afgerekend. Indien aangegeven doelen onvoldoende zijn voor het verrekenen van de inbreng, zal het restant bedrag in december van het betreffende jaar als bruto variabele vergoeding worden uitbetaald

  • b.

    Afrekening vindt eveneens plaats bij tussentijdse beëindiging van het dienstverband. Daar waar nodig zal worden uitgegaan van een evenredig deel van het jaar dat men in dienst is geweest.

Artikel 11 Gevolgen

Het uitruilen van arbeidsvoorwaarden kan gevolgen hebben voor het inkomen van belanghebbende, dat als grondslag dient voor de bepaling van WIA- en WW-rechten, alsmede de grondslag voor de berekening van

de diensttijdvrijstelling, de pensioengrondslag en de verschuldigde pensioenpremies, de grondslag voor de berekening van het vakantiegeld, het loon tijdens ziekte- of zwangerschap, het sociale verzekeringsloon, de

grondslag voor inkomensafhankelijke voorzieningen zoals de huurtoeslag.

Artikel 12 Overgangs- en slotbepaling

  • a.

    Deze gewijzigde regeling treedt in werking op 1 januari 2015 en kan worden aangehaald als Regeling Cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst 2015.

  • b.

    In gevallen waarin de regeling niet voorziet kan het college van burgemeester en wethouders een afzonderlijk besluit nemen.

Hengelo Gld, 3 februari 2015

Het College voornoemd,

de secretaris, de burgemeester,

A.H. van Hout H.A.J. Aalderink

Toelichting regeling Cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst  

Achtergrond

Al langer leeft de behoefte om de arbeidsvoorwaarden meer af te stemmen op de individuele behoeften van onze medewerkers. Tevens zijn mogelijkheden gezocht om belaste loonbestanddelen uit te ruilen tegen onbelaste vergoedingen, zodat belastingvoordeel ontstaat. Met de Regeling Cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst wordt deze behoefte ingevuld. De regeling is tot stand gekomen door het combineren van een aantal mogelijkheden of feiten.

 

Hoe werkt het Cafetariaplan?

Iedere medewerker bouwt individueel een financieel “potje” op. Dit “potje” kan gevuld worden met geld, dat vrij komt door van bepaalde arbeidsvoorwaarden “afstand te doen”, uit te ruilen. Met name kunnen hiervoor gebruikt worden:

- (een deel van) het salaris

- (een deel van) de vakantietoelage

- (een deel van) de eindejaarsuitkering

- verlofuren;

- de werkgeversbijdrage in de levensloop t.b.v. de levensloopregeling of extra geld.

 

De inleg in dit potje is niet onbeperkt. Er moet rekening worden gehouden met bepaalde minimum of maximum bedragen/aantallen. Denk hierbij aan het wettelijk minimum loon of de minimum vakantietoelage die over moet blijven of het maximum van 72 verlofuren dat verkocht/uitgeruild kan worden. Vervolgens wordt dit potje gebruikt voor vergoedingen waarover géén belasting betaald hoeft te worden, zoals het verrekenen van de aanschaf van een fiets, de contributie van de vakbond, reiskosten woon-werk, een extra storting in de pensioenopbouw of de levensloopregeling, een extra bijdrage in de kosten van kinderopvang of opleidingskosten. Ook kan het potje gebruikt worden om juist verlofuren van te kopen. Omdat arbeidsvoorwaarden waarover belasting moet worden betaald worden uitgeruild tegen vergoedingen waarover geen belasting wordt berekend, ontstaat er een financieel voordeel. Dit kan behoorlijk oplopen, afhankelijk van de inleg en het belastingpercentage dat geldt.

 

Fiscale mogelijkheden woon-werkverkeer

De nieuwe fiscale regels per 1-1-2004 zeggen dat iedereen die een afstand woon-werkverkeer moet overbruggen, fiscaal gezien een onbelaste vergoeding mag ontvangen. Het maakt niet uit met welk vervoermiddel dit woon-werk verkeer gebeurt. Oftewel de benenwagen, de fiets, de auto of het openbaar vervoer, ze gelden allemaal. U mag per dag één keer heen en terug tellen. Indien u tussen de middag naar huis gaat, wordt dit als een vrije keuze gezien, die niet voor (fiscaal onbelaste) vergoeding in aanmerking komt. Vanaf 1 januari 2006 mag maximaal € 0,19 per kilometer betaald worden.

 

Dit biedt de mogelijkheid om de eindejaarsuitkering om te zetten in een onbelaste (netto) woon-werkverkeer vergoeding. Dit leidt dus tot een hogere netto uitkering!hogere netto uitkering!

 

U fietst 5 dagen in de week 13 km (heen en weer) van huis naar uw werk. U doet dit op 206 werkdagen. Dit betekent dat u over het aantal reisdagen in totaal fiscaal gezien recht heeft op 13 x 206 = 2678 km x € 0,19 = € 508,82. Volgens de lokale rechtspositieregeling van de gemeente Bronckhorst heeft u recht op een reiskostenvergoeding van € 0,09 per km. Blijft een ruimte van € 0,10 per kilometer.

U kunt nu echter, dit in het kader van het cafetariaplan een ruil afspreken tussen een deel van de eindejaaruitkering tegen de reiskosten woon-werkverkeer.

Deze mogen in dit voorbeeld tot € 508,82 -/- de ontvangen vergoeding € 241,02 = € 267,80 netto worden uitgekeerd.

 

Wat is het voordeel?

Stel, u valt fiscaal in die tariefgroep waarbij op uw inkomen 42% wordt ingehouden. U betaalt dan 42% van € 267,80 minder belasting. Een voordeel dus van €112,48.

Er kan ook een nadeel aan kleven. De beschreven ruil vermindert niet alleen het loon voor de belasting, maar kan ook van invloed zijn voor de grondslag inzake de bepaling van WIA- en WW-rechten, alsmede de

grondslag voor de berekening van de diensttijdvrijstelling, de pensioengrondslag en de verschuldigde pensioenpremies, de grondslag voor de berekening van het vakantiegeld, het loon tijdens ziekte- of

zwangerschap, het sociale verzekeringsloon, de grondslag voor inkomensafhankelijke voorzieningen zoals Indien een van deze wetten op u van toepassing wordt, kan de uitkering berekend worden over dit lagere

loon.

 

Hoe werkt het Cafetariaplan?

Door middel van het deelname formulier Cafetariaplan geeft u aan te willen deelnemen aan het uitruilen van arbeidsvoorwaarden. Nadat u de persoonsgegevens heeft ingevuld, geeft u aan hoe u uw ruilpotje wilt gaan vullen en tot welk bedrag. U geeft aan welke (onbelaste) doelen u wilt gebruiken om het potje op te maken. Let er hierbij wel op dat er evenwicht bestaat tussen de twee totalen. Voor bepaalde bronnen gelden vaste betaalmomenten. Bijvoorbeeld het vakantiegeld wordt in mei uitbetaald. Op grond van de nieuwe fiscale verplichtingen dient loon betaald te worden op het zogenaamde genietingsmoment. Dit is het tijdstip waarop men aanspraak heeft op dat loon. In het verlengde hiervan kunnen geen terugwerkende kracht mutaties plaatsvinden. Voor het Cafetariaplan heeft dit als consequentie dat, indien u bronnen wilt gebruiken die normaal in de loop van het jaar uitbetaald worden, het onbelaste doel ook in die betreffende maand wordt uitbetaald. Dit kan uiteraard alleen maar tot het bedrag waarop u op dat moment aanspraak kunt maken. Voorbeeld: U wilt een deel van uw vakantieuitkering uitruilen tegen een vergoeding voor betaalde vakbondscontributie. Dit betekent dat in mei maximaal uitbetaald wordt de vergoeding voor de vakbondscontributie over januari t/m mei.

 

Voor de fiscus dienen alle betalingen administratief vastgelegd te worden, dus ook de onbelaste vergoedingen. Vandaar dat u voor de verschillende betalingen een verzoek moet indienen en bewijsstukken moet overleggen. Het kopen en verkopen van verlof wordt vastgelegd zoals beschreven in de regeling. De aanschaf van een fiets wordt vastgelegd volgens de Regeling Fietsplan. De salarisadministratie van de afdeling BMO zorgt er vervolgens voor dat alles op de juiste wijze wordt verwerkt.

 

Deelnameformulier uitruil arbeidsvoorwaarden op basis van de Regeling cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst  

 

Deelnameformulier uitruil arbeidsvoorwaarden op basis van de Regeling Cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst

Aanvraagformulier vergoeding betaalde vakbondscontributie op basis van Regeling cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst  

 

Aanvraagformulier vergoeding betaalde vakbondscontributie op basis van Regeling cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst

Aanvraagformulier extra opbouw pensioen op basis van de Regeling cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst  

 

Aanvraagformulier extra opbouw pensioen op basis van de Regeling cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst

Aanvraagformulier extra storting in de levensloopregeling op basis van de Regeling cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst  

 

Aanvraagformulier extra storting in de levensloopregeling op basis van de Regeling cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst

Aanvraagformulier vergoeding van de kosten opleiding op basis van de Regeling cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst  

 

Aanvraagformulier vergoeding van kosten opleiding op basis van de Regeling Cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst

Aanvraagformulier koop en verkoop van verlofuren op basis van de Regeling cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst  

 

Aanvraagformulier koop en verkoop van verlofuren op basis van de Regeling cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst