Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deelgemeente Amsterdam - Centrum

Vernoemingsbeleid bruggen en steigers in stadsdeel Centrum

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieDeelgemeente Amsterdam - Centrum
Officiële naam regelingVernoemingsbeleid bruggen en steigers in stadsdeel Centrum
CiteertitelVernoemingsbeleid bruggen en steigers in stadsdeel Centrum
Vastgesteld doordeelraad
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerpCultuur, sport en recreatie

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: Onbekend

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: Publicaties Stadsdeelbestuur 2010, Stadsdeelraad, Besluiten, 21 december 2010-7

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene wet bestuursrecht, art. 4:81

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

03-01-201119-03-2016nieuwe regeling

03-01-2011

Publicaties Stadsdeelbestuur 2010, Stadsdeelraad, Besluiten, 21 december 2010-7

Publicaties Stadsdeelbestuur 2010, Stadsdeelraad, Vergaderstukken/voordrachten, 21 december 2010-7

Tekst van de regeling

inhoud

Vernoemingsbeleid voor bruggen

Criteria

Voor de vernoeming van bruggen hanteren wij voor beide categorieën de volgende criteria:

1 De te vernoemen brug is niet reeds officieel of officieus vernoemd

Bij officieel vernoemde bruggen is dit relatief eenvoudig vast te stellen. Anders ligt dit bij "officieus" vernoemde bruggen. Bij dit type brug is er sprake van een "informele" naamsbekendheid bij de Amsterdamse bevolking. Officiële vernoeming naar een andere naam dan de reeds bekende "officieuze" houdt een risico van verwarring en mogelijk ongewenste associaties in (denk aan het hierboven genoemde voorbeeld van "de Aluminiumbrug"). Uitgangspunt is daarom dat reeds officieus benoemde bruggen niet worden hernoemd.

2 De vernoeming is een vrije ("discretionaire") bevoegdheid van het stadsdeelbestuur en geen recht

De bruggenvoorraad van stadsdeel Centrum is beperkt en daarmee een schaars goed. Met het vernoemen van bruggen moet daarom zeer terughoudend en behoedzaam worden omgegaan. De hier vermelde criteria moeten zeer zorgvuldig worden gewogen. Het is overigens niet zo dat alle bruggen vernoemd dienen te worden. Vernoeming naar een persoon, concreet of abstract voorwerp moet een belangrijke duurzame, dat wil zeggen in principe eeuwendurende meerwaarde hebben. Zij moet de tand des tijd kunnen doorstaan.

Of en zo ja welke brug wordt vernoemd is een bevoegdheid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum. Een besluit tot naamgeving wordt ter kennis gebracht van de raadscommissie. Het betreft hier niet een (afdwingbaar) recht maar een vrije bestuursbevoegdheid.Indien bij de aanvraag tot vernoeming van een brug wordt gemotiveerd welke brug voor vernoeming in aanmerking komt wordt hiermee door het stadsdeelbestuur zoveel mogelijk rekening gehouden maar doorslaggevend is dit niet. Er kunnen andere relevante door het stadsdeelbestuur in overweging te nemen factoren een rol spelen die vernoeming naar de gewenste brug in de weg staan.

3 Bruggen worden niet hernoemd

Het vernoemen van een brug is een besluit dat een zorgvuldige afweging vereist. Het aantal te vernoemen bruggen is beperkt en het uitgangspunt is dat een vernoeming geldt voor de (zeer) lange termijn.

4 Het advies van de Commissie voor de straatnamen van Amsterdam weegt zwaar

Elk vernoemingverzoek wordt standaard ter advies voorgelegd aan de Commissie voor de straatnamen van Amsterdam. In principe volgt het stadsdeelbestuur het advies van de commissie op. Bindend is het advies echter niet. Indien het stadsdeelbestuur afwijkt van het advies wordt dit schriftelijk gemotiveerd aan de commissie medegedeeld.

5 De vernoeming moet een breed maatschappelijk draagvlak hebben

Een aanvraag tot vernoeming geschiedt bij voorkeur door een comité van aanbeveling. In dit comité hebben geen familieleden zitting van de persoon waarop de aanvrage voor vernoeming van een brug betrekking heeft. Een comité van aanbeveling is echter geen absolute voorwaarde. Zo kan een aanvraag tot vernoeming ook via de burgemeester, een lid van het stadsdeelbestuur of de raad binnenkomen. Voor vernoeming van bruggen naar personen gelden bovendien de hieronder vermelde criteria 6 en 7:

6 Er moet sprake zijn van zeer bijzondere verdiensten

Bij vernoeming van bruggen naar personen wordt het volgende criterium gehanteerd:

Er is sprake van zeer bijzondere verdiensten op persoonlijk, sociaal maatschappelijk, politiek, historisch, economisch, wetenschappelijk, cultureel, filosofisch of spiritueel gebied.

De persoon in kwestie waarnaar de brug wordt vernoemd moet op een of meerdere bovenvermelde terreinen blijk hebben gegeven van zeer bijzondere verdiensten. Deze verdiensten kunnen bij uitsluiting betrekking hebben op het stadsdeel Centrum of de stad Amsterdam maar noodzakelijk is dit niet. Er kan ook sprake zijn van nationale en/of internationale uitstraling van de verdienste(n).

7 De vernoeming geschiedt postuum

De vernoeming van een brug naar een persoon is een postuum eerbetoon door het stadsdeelbestuur.

Door hantering van dit criterium wordt voorkomen dat er een conflict kan ontstaan rondom een nog in leven zijnde persoon en/of andere belanghebbenden in verband met een mogelijke vernoeming naar een brug.Bovendien zou bij afwezigheid van dit criterium geen zorgvuldige eindafweging kunnen worden gemaakt over de zeer bijzondere prestatie(s) (zie criterium 6 hierboven) omdat de persoon in kwestie nog in leven is.

8 De vernoeming naar een brug is een bij uitstek passend middel en geen "alternatieve optie" bij gebrek aan beter

Juist de vernoeming van een brug naar een persoon vindt plaats omdat vernoeming naar dit type object het meest passend is. Zo vindt vernoeming naar een brug niet plaats op grond van de omstandigheid dat een meer in de rede liggende vernoeming naar bijvoorbeeld een straat niet voorhanden is.

Voor vernoeming naar concrete voorwerpen of abstracte begrippen geldt

9 Er bestaat een relatie met de plaats en/of functie van de brug.

Uitgangspunt bij deze categorie vernoemingen is dat er een relatie kan worden gelegd met de plaats en/of functie van de betreffende brug. Deze relatie kan zeer ruim worden geïnterpreteerd.

Een voorbeeld is de Peperbrug (brugnummer 281).Deze brug is vernoemd naar de nabij gelegen Peperwerf. Deze werf behoorde tot de pakhuizen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie(VOC) waar de uit "De Oost" afkomstige specerijen (waaronder peper) vandaan kwamen.

Vernoemingsbeleid steigers

Criteria steigervernoeming

Algemene uitgangspunten bij vernoeming

  • a.

    Al bestaande niet-officiële namen blijven zoveel mogelijk bestaan. In ieder geval de bedrijfsnamen die met borden al jarenlang zijn aangegeven.

  • b.

    Het streven is om de naamgeving niet afhankelijk te maken van bedrijfsnamen maar vooral van plaatsbepaling, zodat de gebruiker van het water zich snel kan oriënteren.

Voor de vernoeming van steigers hanteren wij voor alle categorieën de volgende criteria:

1. Er bestaat een relatie met de plaats en/of functie van de steiger.

Uitgangspunt bij deze vernoemingen is dat er zoveel mogelijk een relatie moet kunnen worden gelegd met de plaats en/of functie van de betreffende steiger. Deze relatie kan zeer ruim worden geïnterpreteerd. De functie van een steiger als vervoersknooppunt wal/water maakt dat het dagelijks bestuur de voorkeur geeft aan vernoeming naar een locatieaanduiding. Bedrijfsnamen worden hierbij in nieuwe situaties zoveel mogelijk vermeden.

2. De te vernoemen steiger is niet reeds officieel of officieus vernoemd

Er is voor steigers geen complete lijst op te stellen voor al officieel vernoemde of officieuze aangeduide steigers, zoals dat bij bruggen wel mogelijk is. De reden hiervoor is dat deze gegevens niet bekend zijn en zeer moeilijk terug te vinden. Daarom wordt per te vernoemen steiger geïnventariseerd wat er bekend is. Al langer bestaande naamsaanduidingen van bedrijven blijven zoveel mogelijk intact. Als een bedrijf(snaam) ophoudt te bestaan, kan de steiger een nieuwe naam krijgen met inachtname van de overige criteria van deze beleidsnotitie. Het vernoemen van een steiger is een besluit dat een zorgvuldige afweging vereist. Het aantal te vernoemen steigers is beperkt en het uitgangspunt is dat een vernoeming geldt voor de (zeer) lange termijn.

3. De vernoeming is een vrije ("discretionaire") bevoegdheid van het stadsdeelbestuur en geen recht

Of en zo ja welke steiger wordt vernoemd is een bevoegdheid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum. Het naamgevingsbesluit wordt ter kennis gebracht aan de raadscommissie. Het betreft hier niet een (afdwingbaar) recht maar een vrije bestuursbevoegdheid.

Indien bij de aanvraag tot vernoeming van een steiger wordt gemotiveerd welke steiger voor vernoeming in aanmerking komt wordt hiermee door het stadsdeelbestuur zoveel mogelijk rekening gehouden maar doorslaggevend is dit niet.

Er kunnen andere relevante door het stadsdeelbestuur in overweging te nemen factoren een rol spelen die vernoeming van de gewenste steiger in de weg staan.

4. Het advies van de Commissie voor de straatnamen van Amsterdam weegt zwaar

Elk vernoemingsverzoek wordt standaard ter advies voorgelegd aan de Commissie voor de straatnamen van Amsterdam. In principe volgt het stadsdeelbestuur het advies van de commissie op. Bindend is het advies echter niet. Indien het stadsdeelbestuur afwijkt van het advies wordt dit schriftelijk gemotiveerd aan de commissie medegedeeld.

5. De vernoeming op verzoek moet een breed maatschappelijk draagvlak hebben

Anders dan bij bruggen is het bij steigers eigenlijk heel wenselijk en noodzakelijk dat deze een naam krijgen. De voorkeur van het dagelijks bestuur gaat uit naar een naam die zo duidelijk mogelijk is in de plaatsbepaling en oriëntatie van de gebruikers van de steigers. Een eventueel eerbetoon voor een persoon is natuurlijk ook een belangrijke overweging bij de benoeming maar de functie van de steiger als vervoerselement in de stad is het belangrijkste.

Een aanvraag tot vernoeming geschiedt bij voorkeur door een comité van aanbeveling.

In dit comité hebben geen familieleden of andere belanghebbenden bij de naamgeving zitting van de persoon waarop de aanvrage voor vernoeming van een brug betrekking heeft.

Een comité van aanbeveling is echter geen absolute voorwaarde. Zo kan een aanvraag tot vernoeming ook via de burgemeester, een lid van het stadsdeelbestuur of de raad binnenkomen. Het merendeel van de steigers zal vanwege de bovenomschreven functie van steigers een naam krijgen op initiatief van het dagelijks bestuur.

Voor vernoeming van steigers naar personen gelden bovendien de hieronder vermelde criteria:

6. Waterstoepen en watertrappen worden postuum vernoemd naar oud-burgemeesters van Amsterdam

Waterstoepen en watertrappen geven door hun uiterlijk een extra historische dimensie aan de stad. Het dagelijks bestuur wil deze daarom speciaal vernoemen naar voormalige burgemeesters.

7. Er moet sprake zijn van zeer bijzondere verdiensten bij vernoeming van andere steigers naar personen

Bij vernoeming van de andere steigers naar personen wordt het volgende criterium gehanteerd:

Er is sprake van zeer bijzondere verdiensten op persoonlijk, sociaal maatschappelijk, politiek, historisch, economisch, wetenschappelijk, cultureel, filosofisch of spiritueel gebied.

De persoon in kwestie waarnaar de steiger wordt vernoemd moet op een of meerdere bovenvermelde terreinen blijk hebben gegeven van zeer bijzondere verdiensten. Deze verdiensten kunnen bij uitsluiting betrekking hebben op het stadsdeel Centrum of de stad Amsterdam maar strikt noodzakelijk is dit niet. Er kan ook sprake zijn van nationale en/of internationale uitstraling van de verdienste(n).

8. De vernoeming geschiedt postuum

De persoon in kwestie waarnaar de steiger wordt vernoemd is reeds overleden.

De vernoeming van een steiger naar een persoon is een postuum eerbetoon door het stadsdeelbestuur.

Door hantering van dit criterium wordt voorkomen dat er een conflict kan ontstaan rondom een nog in leven zijnde persoon en/of andere belanghebbenden in verband met een mogelijke vernoeming naar een brug. Bovendien zou bij afwezigheid van dit criterium geen zorgvuldige eindafweging kunnen worden gemaakt over de bijzondere prestatie(s) (zie criterium 7 hierboven) omdat de persoon in kwestie nog in leven is.