Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deelgemeente Amsterdam - Zuidoost

Uitwerkingsbesluit Parkeerverordening 2013, Amsterdam-Zuidoost 2013

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieDeelgemeente Amsterdam - Zuidoost
Officiële naam regelingUitwerkingsbesluit Parkeerverordening 2013, Amsterdam-Zuidoost 2013
CiteertitelUitwerkingsbesluit Parkeerverordening 2013, Amsterdam-Zuidoost 2013
Vastgesteld doordeelraad
Onderwerp
Eigen onderwerpInfrastructuur, verkeer en vervoer

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: 25-6-2013

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: Officiële digitale bekendmakingen Zuidoost, 17-02-2014

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

17-02-201401-06-201301-01-2015nieuwe regeling

25-06-2013

Officiële digitale bekendmakingen Zuidoost, 17-02-2014

DB250613 V&V/331

Tekst van de regeling

Uitwerkingsbesluit Parkeerverordening 2013, Amsterdam-Zuidoost 2013

Artikel 1 Begripsbepalingen

In dit uitwerkingsbesluit:

- worden de begrippen in dezelfde betekenis gebruikt als in de parkeerverordening 2013.

Artikel 2 Regulering parkeren

  • 1. Regulering van het gebruik van fiscale parkeerplaatsen geschiedt op basis van of krachtens de Parkeerverordening 2013 door middel van parkeervergunningen, bijzondere vergunningen, parkeerkaarten en/of door middel van het in werking stellen van de parkeerapparatuur en met inachtneming van het bepaalde in deze verordening en de krachtens deze verordening vastgestelde regelingen.

  • 2. De fiscale regulering van het gebruik van parkeerplaatsen geschiedt op basis van of krachtens de Parkeerverordening 2013 met inachtneming van het bepaalde in dit besluit en krachtens dit besluit.

Artikel 3 (Blok) tijden betaald parkeren.

In het Amsterdam-Zuidoost wordt binnen de vergunninggebieden:

  • vergunninggebied Stadsdeel Zuidoost 031; de F-buurt/Vogeltjeswei,

  • vergunninggebied Stadsdeel Zuidoost 032; de Venserpolder-west

parkeerbelasting geheven gedurende de bloktijden van maandag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 21.00 uur en op zondag van 12.00 uur tot 21.00 uur.

Artikel 4 Vergunninggebieden

In het stadsdeel bestaan de volgende vergunninggebieden:

a.                  Een Vergunninggebied Stadsdeel Zuidoost 031:

Amsterdamse Poort, Vogeltjeswei/ F-buurt (ZO-031), waarvan de grenzen worden gevormd door: (1) de Dolingadreef vanaf het kruispunt met de Bijlmerdreef, (2) het water tussen de D-buurt en de F-buurt, (3) de Gooiseweg, (4) het water ten zuiden van het Gulden Kruispad, (5) een denkbeeldige lijn getrokken vanaf het water, de noordoostelijke erfgrens volgend van het pand Flierbosdreef 23 naar het pand Flierbosdreef 15, (6) een denkbeeldige lijn getrokken, volgend de noordoostelijke en noordwestelijke erfgrens van het pand Flierbosdreef 15 naar de Flierbosdreef (7) de Flierbosdreef tot aan het kruispunt met de Bijlmerdreef, (8) de Bijlmerdreef tot aan het kruispunt met de Dolingadreef.

b.                  Een Vergunninggebied Stadsdeel Zuidoost 032:

Amsterdamse Poort, Venserpolder (ZO-032), waarvan de grenzen worden gevormd door: (1) het water tussen de Agatha Christiesingel en de Andersensingel, (2) de Dolingadreef, (3) De Stramanweg tot aan de westelijke teen van het talud van de spoorbaan Amsterdam -Utrecht , (4) een denkbeeldige lijn getrokken over de  westelijke teen van het talud van de spoorbaan Amsterdam-Utrecht, tot aan het water tussen de Agatha Christiesingel en de Andersensingel.

Artikel 5 Vergunningenplafond per vergunninggebied.

  • 1. Namens het Dagelijks Bestuur worden voor het vergunninggebied Stadsdeel Zuidoost 031 maximaal 745 vergunningen verleend voor dit gebied.

  • 2. Namens het Dagelijks Bestuur worden voor het vergunninggebied Stadsdeel Zuidoost 032 maximaal 1270 vergunningen verleend voor dit gebied.

Artikel 6 Milieuparkeervergunningen plafond per vergunninggebied

Binnen Amsterdam-Zuidoost  geldt er geen plafond voor milieuparkeervergunning.

Artikel 7 Meeverhuisregeling

Indien een bewoner verhuist naar een ander vergunninggebied geldt de regeling omschreven in artikel 34 lid 5 van de parkeerverordening 2013.

Artikel 8 Overloopgebieden.

Binnen Amsterdam-Zuidoost is er geen overloopgebied aangewezen.

Artikel 9 De bewonersvergunningen.

  • 1. Een bewonersvergunning wordt verleend aan de houder van een motorvoertuig die bewoner is van een zelfstandige woning, gelegen in een vergunninggebied, indien de bewoner van die zelfstandige woning niet beschikt, niet kan beschikken en/of heeft kunnen beschikken over een stallingsplaats en/of een belanghebbendenparkeerplaats binnen de gemeente Amsterdam.

  • 2. Per zelfstandige woning kunnen voor de vergunning gebieden: Stadsdeel Zuidoost 031 en Stadsdeel Zuidoost 032, maximaal twee bewonersvergunningen worden verleend.

  • 3. Indien binnen een vergunninggebied twee bewonersvergunningen per zelfstandige woning kunnen worden verleend, wordt aan de houder van een motorvoertuig:

    • a.

      één bewonersvergunning verleend indien een bewoner van die zelfstandige woning beschikt of kan beschikken over één stallingsplaats en aantoonbaar beschikt over twee (of meer) motorvoertuigen;

    • b.

      geen bewonersvergunning verleend indien een bewoner van die zelfstandige woning beschikt of kan beschikken over meer dan één stallingsplaats en/of een belanghebbendenparkeerplaats binnen de gemeente Amsterdam.

  • 4. Het aantal te verlenen bewonersvergunningen wordt verminderd met het aantal, reeds op hetzelfde adres verleende milieuparkeervergunning(en) voor bewoners.

  • 5. In afwijking van het eerste lid wordt in vergunninggebieden in Stadsdeel Zuidoost geen bewonersvergunning verleend indien het vergunningplafond in dat gebied is bereikt.

Artikel 10 De bedrijfsvergunningen.

  • 1. Een bedrijfsvergunning wordt verleend aan een bedrijf dat gelegen is in een vergunninggebied.

  • 2. Het aantal vergunningen per bedrijf is afhankelijk van het aantal in het bedrijf daadwerkelijke gestationeerde werknemers en kan maximaal één per twee werknemers bedragen.

  • 3. Aan een bedrijf met 15 of minder werknemers in dienstverband kunnen additioneel maximaal drie bedrijfsvergunningen worden verleend indien het bedrijfswagens met een grijs kenteken betreft.

  • 4. Het aantal op basis van dit artikel te verlenen vergunningen wordt verminderd met het aantal bij het bedrijf behorende of zich op het grondgebied van het bedrijf bevindende stallingplaats(en) en/of belanghebbendenparkeerplaats(en).

  • 5. Het aantal op basis van dit artikel te verlenen bedrijfsvergunningen wordt verminderd met het aantal verleende bedrijfsvergunningen op code, het aantal verleende hulpverlenervergunningen en het aantal verleende milieuparkeervergunningen voor bedrijven.

  • 6. Aan een ambulante handelaar wordt als extra voorwaarde voor vergunningverlening gesteld dat hij minimaal drie dagen per week werkzaam is in het betrokken vergunninggebied.

  • 7. Onder bedrijfsvergunning wordt mede verstaan bedrijfsvergunning op code.

  • 8. In afwijking van het eerste lid wordt in vergunninggebieden in Stadsdeel Zuidoost geen bedrijvenvergunning, verleend indien het vergunningplafond in dat gebied is bereikt.

Artikel 11 Bedrijfsvergunningen op code (niet kentekengebonden).

  • 1. Een bedrijfsvergunning wordt op verzoek van de aanvrager op code verleend aan een bedrijf dat gelegen is in een vergunninggebied indien de verlening op code nodig is vanwege de bedrijfsvoering omdat:

    • a.

      het bedrijf een volcontinu bedrijfsproces heeft of

    • b.

      naar het oordeel van Burgemeester en Wethouders sprake is van een voortdurend en onvermijdelijk wisselend bestand aan auto's.

  • 2. Burgemeester en Wethouders stellen, gehoord de stadsdelen, de te hanteren codes vast.

  • 3. Het aantal op basis van dit artikel te verlenen vergunningen wordt verminderd met het aantal verleende bedrijfsvergunningen op kenteken, het aantal verleende milieuparkeervergunningen voor bedrijven en het aantal verleende hulpverlenervergunningen.

  • 4. De bepalingen van artikel 10 van dit besluit, de leden 2 tot en met 4 en 6 tot en met 8, zijn van overeenkomstige toepassing.

  • 5. Op verzoek van de aanvrager kan het Dagelijks Bestuur, in plaats van op kenteken, op code de volgende vergunningen verlenen,

    • de hulpverlenervergunning als bedoeld in artikel 15 van dit besluit;

    • de autodeel vergunning als bedoeld in artikel 23 van dit besluit;

    • bedrijfsvergunningen als bedoeld in artikel 10 van dit besluit;

    dit met inachtneming van de bepalingen van artikel 10 van dit besluit, de leden 2 tot en met 4 en 6 tot en met 8.

  • 6. In afwijking van het eerste lid wordt in vergunninggebieden in Stadsdeel Zuidoost geen bedrijfsvergunning op code, verleend indien het vergunningplafond in dat gebied is bereikt.

Artikel 12 De Sportverenigingvergunning.

  • 1. Een sportverenigingvergunning wordt verleend aan een niet-commerciële sportorganisatie die gevestigd is in een vergunninggebied en aangesloten is bij een door het NOC*NSF erkende sportbond.

    • a.

      Het aantal vergunningen per sportorganisatie is één per vijf leden.

  • 2. Een sportverenigingvergunning wordt op verzoek van de aanvrager op code verleend, indien dat in de krachtens hoofdstuk 2 gegeven nadere regels is bepaald.

Artikel 13 De volkstuinvergunning.

Binnen het stadsdeel worden vooralsnog geen volkstuinvergunningen afgegeven.

Artikel 14 De maatschappelijke vergunning

  • 1. Het dagelijks bestuur verleent een maatschappelijke vergunning aan:

    • a.

      een zorginstelling;

    • b.

      een onderwijsinstelling behorende tot het basisonderwijs dan wel behorende tot het voortgezet onderwijs;

    • c.

      aan een bureau van de Politie/brandweerkazerne.

  • 2. Het aantal te verlenen maatschappelijke vergunningen bedraagt per zorginstelling, onderwijsinstelling of een bureau van politie, maximaal het aantal op basis van artikel 9 van dit besluit te verlenen bedrijfsvergunningen.

  • 3. Een maatschappelijke vergunning wordt op verzoek van de aanvrager op code verleend indien dat in de krachtens hoofdstuk 2 gegeven nadere regels is bepaald.

Artikel 15 De hulpverlenervergunning

  • 1. Een hulpverlenervergunning wordt verleend aan de huisarts of verloskundige, indien:

    • a.

      voor de uitoefening van de praktijk gebruik wordt gemaakt van een motorvoertuig, en

    • b.

      de meerderheid van de patiënten van de praktijk woonachtig is in een gebied in Amsterdam waar betaald parkeren is ingevoerd.

  • 2. Een hulpverlenervergunning wordt tevens verleend aan een professionele zorg- of hulpverleningsinstelling ten behoeve van een aldaar werkzame hulpverlener indien:

    • a.

      de professionele zorg- of hulpverleningsinstelling is vermeld op de in lid 4 genoemde lijst, het motorvoertuig nodig is vanwege het geregeld met spoed of met groot materieel zorg of hulp verlenen aan personen of dieren op wisselende plaatsen in een gebied waar betaald parkeren is ingevoerd.

  • 3. Met betrekking tot de verlening van vergunningen, bedoeld in lid 2, wordt één hulpverlenervergunning per vijf werknemers verleend, met dien verstande dat maximaal 15 hulpverlenervergunningen per professionele zorg- of hulpverleningsinstelling worden verleend.

  • 4. Burgemeester en Wethouders stellen, gehoord de stadsdelen, een lijst samen van de professionele zorg- of hulpverleningsinstellingen die in aanmerking kunnen komen voor een hulpverlenervergunning.

  • 5. Een hulpverlenervergunning wordt op verzoek van de aanvrager op code verleend.

Artikel 16 Parkeerduur beperking Amsterdam-Zuidoost 032; de Amsterdamse poort/Venserpolder

  • Tot nader order is er geen parkeerduur beperking van toepassing in Zuidoost.

Artikel 17 Belanghebbendenparkeerplaatsen en vergunningen.

  • 1. Een belanghebbendenvergunning wordt verleend aan de belanghebbende, vermeld op de in lid 4 genoemde lijst.

  • 2. Een belanghebbendenvergunning geeft recht op het parkeren op de in de vergunning omschreven belanghebbendenparkeerplaats of belanghebbendenparkeerplaatsen.

  • 3. Een belanghebbendenvergunning wordt op verzoek van de aanvrager op code verleend.

  • 4. Burgemeester en Wethouders stellen, gehoord de stadsdelen, een lijst samen van de houders van motorvoertuigen en bedrijven en categorieën van houders van motorvoertuigen en categorieën bedrijven die belanghebbende zijn in de zin van deze verordening.

  • 5. Indien een belanghebbendenvergunning op kenteken dan wel op code wordt verleend en recht geeft op het parkeren op één in de vergunning omschreven parkeerplaats, wordt onder het bij die parkeerplaats behorende verkeersbord E 9 een onderbord aangebracht met vermelding van het kenteken of de code.

  • 6. Aan het verkeersbord E 9 kunnen tevens de onderborden worden aangebracht ter aanduiding van de werkingstijden, de wijze van parkeren, de dagen of uren waarop parkeren verboden is, het vergunninggebied en de vergunningcategorie waarvoor de belanghebbendenparkeerplaatsen zijn bestemd.

  • 7. Voor één belanghebbendenparkeerplaats kan meer dan één belanghebbendenvergunning worden verleend.

Artikel 18 De milieuparkeervergunning voor bewoners

  • 1. Een milieuparkeervergunning voor bewoners wordt verleend aan de houder van een motorvoertuig zolang deze voldoet aan de in lid 5 van dit artikel genoemde eisen inzake onder meer euronorm en energielabel, met dien verstande dat de bepalingen van artikel 9 van dit besluit, lid 1 in acht worden genomen.

  • 2. De bepalingen van artikel 9 van dit besluit, de leden 2 t/m 5, zijn van overeenkomstige toepassing, met dien verstande dat voor bewonersvergunning, milieuparkeervergunning voor bewoners dient te worden gelezen.

  • 3. Het aantal te verlenen milieuparkeervergunningen voor bewoners wordt verminderd met het aantal op hetzelfde adres verleende bewonersvergunningen.

  • 4. Tot 1 januari 2015 geldt het vierde lid niet voor milieuparkeervergunningen voor elektrische voertuigen waarvoor voor 1 april 2011 een oplaadpunt is aangevraagd.

Artikel 19 De milieuparkeervergunning voor bedrijven

  • 1. Een milieuparkeervergunning voor bedrijven wordt verleend aan een bedrijf zolang het motorvoertuig waarvoor de vergunning wordt verleend, voldoet aan de in lid 6 van dit artikel genoemde eisen inzake onder meer euronorm en energielabel, met dien verstande dat de bepalingen zoals bedoeld in artikel 9, lid 1, van dit besluit in acht worden genomen.

  • 2. De bepalingen van artikel 10, lid 2 tot en met 9,van dit besluit zijn van overeenkomstige toepassing op de milieuparkeervergunning voor bedrijven, met dien verstande dat voor bedrijfsvergunning milieuparkeervergunning voor bedrijven dient te worden gelezen.

  • 3. Het aantal te verlenen milieuparkeervergunningen voor bedrijven wordt verminderd met het aantal verleende bedrijfsvergunningen, het aantal hulpverlener-vergunningen en het aantal milieuparkeer-vergunningen voor bedrijven op code.

  • 4. Tot 1 januari 2015 geldt het vierde lid niet voor milieuparkeervergunningen voor elektrische voertuigen waarvoor voor 1 april 2011 een oplaadpunt is aangevraagd.

  • 5. Onder milieuparkeervergunning voor bedrijven wordt mede verstaan milieuparkeervergunning voor bedrijven op code.

Artikel 20 De milieuparkeervergunning voor bedrijven op code

  • 1. Een milieuparkeervergunning voor bedrijven wordt op verzoek van de aanvrager op code verleend aan een bedrijf dat gelegen is in een vergunninggebied indien dat in de krachtens hoofdstuk 2 van de parkeerverordening 2013 gegeven nadere regels is bepaald en de verlening op code nodig is vanwege de bedrijfsvoering omdat:

    • a.

      het bedrijf een volcontinu bedrijfsproces heeft of

    • b.

      naar het oordeel van het Dagelijks bestuur sprake is van een voortdurend en onvermijdelijk wisselend bestand aan auto's.

  • 2. Burgemeester en Wethouders stellen, gehoord de stadsdelen, de te hanteren codes vast.

  • 3. Het aantal op basis van dit artikel te verlenen vergunningen wordt verminderd met het aantal verleende bedrijfsvergunningen op kenteken, het aantal verleende milieuparkeervergunningen voor bedrijven en het aantal verleende hulpverlenervergunningen.

  • 4. De bepalingen van artikel 9 van dit besluit zijn van overeenkomstige toepassing alsmede de bepalingen van artikel 21, lid 1, van dit besluit.

Artikel 21 De autodeelvergunning

  • 1. Een autodeelvergunning wordt verleend aan de autodeelorganisatie voor een motorvoertuig onder de voorwaarde dat die organisatie de houder is van dat motorvoertuig en dat die organisatie een belanghebbendenparkeerplaats is toegekend in het vergunninggebied.

  • 2. Een autodeelvergunning wordt op verzoek van de aanvrager op code verleend.

  • 3. Burgemeester en Wethouders stellen, gehoord de stadsdelen, nadere regels vast inzake de aan de autodeelorganisatie te stellen voorwaarden.

Artikel 22 Hardheidsclausule.

Het Dagelijks Bestuur is bevoegd, in gevallen waarin toepassing van dit uitwerkingsbesluit naar zijn oordeel tot een bijzondere hardheid leidt, ten gunste van de aanvrager af te wijken van het bepaalde in dit uitwerkingsbesluit.

Artikel 23 Inwerkingtreding

Dit uitwerkingsbesluit treedt in werking op 1 juni 2013.

Artikel 24 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als:

Uitwerkingsbesluit Parkeerverordening 2013, Amsterdam-Zuidoost 2013.