Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Bunschoten

Notitie criteria voor aanwijzen niet gemeentelijke locaties tot huis der gemeente

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBunschoten
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNotitie criteria voor aanwijzen niet gemeentelijke locaties tot huis der gemeente
CiteertitelNotitie criteria voor aanwijzen niet gemeentelijke locaties tot huis der gemeente
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Gemeentewet, art. 108 
  2. Gemeentewet, art. 147 
  3. Algemene wet bestuursrecht, art. 4:81 

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

17-05-2007nieuwe regeling

19-04-2007

De Bunschoter, 16-05-2007

Tekst van de regeling

Intitulé

Notitie criteria voor aanwijzen niet gemeentelijke locaties tot huis der gemeente

 

 

 

Nr. 161a

De raad van de gemeente Bunschoten;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 maart 2007, nr. 161;

gelet op artikel 1:63 BW en in artikel 156 lid 1 van de Gemeentewet;

besluit:

  • 1.

    de notitie 'Criteria voor aanwijzen niet-gemeentelijke locatie tot huis der gemeente' vast te stellen;

  • 2.

    de bevoegdheid tot aanwijzing van trouwlocaties op grond van deze criteria te delegeren aan het college van burgemeester en wethouders;

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Bunschoten van 19 april 2007

A.S. Dijkstra M. van de Groep

griffier voorzitter

Criteria voor aanwijzen niet-qemeentelijke locatie tot huis der gemeente

In de raad van 7 november 2006 zijn vragen gesteld over (on)mogelijkheden voor aanwijzing van trouw/locaties binnen de gemeente Bunschoten. Deze notitie beschrijft de voorwaarden en gaat in op de (on)mogelijkheden. Deze notitie gaat ook in op huwelijksvoltrekking op boten. Landelijk wordt dit nog op kleine schaal toegepast, maar gelet op het verleden én het karakter van de gemeente Bunschoten zal ook een antwoord moeten kunnen worden gegeven op dergelijke verzoeken.

Landelijk ontwikkeling

Op landelijk niveau is het fenomeen "trouwen op locatie" volop in beweging. Steeds meer gemeenten zijn er toe overgegaan ook andere locaties dan het gemeentehuis aan te wijzen als "huis der gemeente". De aan de raad toegekende bevoegdheid tot aanwijzing van andere locaties wordt dan overgedragen aan burgemeester en wethouders. Bij een aantal gemeenten is informatie hieromtrent opgevraagd, o.a. Lelystad en Utrecht.

Naar aanleiding van genoemde ontwikkelingen verspreidde de VNG in 1998 een ledenbrief onder haar leden met daarin handvatten voor aanwijzing van huwelijkslocaties. In deze brief gaf de VNG kort gezegd aan dat de wettelijke grenzen niet te nauw moeten worden genomen, maar dat teveel oprekken ook niet wenselijk is. Verder adviseerde zij om huwelijksvoltrekkingen in ieder geval in een gebouw te laten plaatsvinden. Verder is de VNG van mening dat te stellen criteria in een overeenkomst tussen de gemeente en de eigenaar van de locatie kunnen worden vastgelegd. Nadien heeft de VNG geen standpunt meer ingenomen voor wat betreft nieuwe ontwikkelingen op dit terrein zoals het aanwijzen van een boot en aanwijzing voor één dag. 'Tot mijn spijt moet ik u berichten dat wij thans niet over de capaciteit en expertise beschikken om vragen over trouwlocaties te beantwoorden, anders dan te verwijzen naar de ledenbrief die u zelf ook al aanhaalt. ....In hoeverre deze ledenbrief inmiddels achterhaald is door nieuwe ontwikkelingen, kunnen wij thans niet beoordelen. De brief is immers 9 jaar geleden geschreven."

De ontwikkeling "trouwen op locatie" heeft ook geleid tot discussie binnen de beroepsgroep van burgerzaken. Het algemeen bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) heeft het standpunt ingenomen dat de regels die gelden voor locaties van huwelijksregistratievoltrekkingen voldoende ruim. zijn te interpreteren. "Burgerzaken en Recht, januari 2001, bladzijde 11 ev. staat het vigerende standpunt van de NVVB over huwelijkslocaties. In de tussentijd is daar niets aan veranderd."

Regelgeving

Het Burgerlijk Wetboek schrijft voor dat een huwelijk in het openbaar in het gemeentehuis wordt voltrokken. De gemeenteraad besluit tot aanwijzing van de trouwlocaties.

De VNG heeft een aantal criteria [1] aangereikt, waaraan trouwlocaties zouden moeten voldoen.

Deze heeft zij in de jaren aangevuld. Deze criteria zijn aangevuld uit contacten met Lelystad en de NVVB en beschreven in de notitie 'Criteria voor aanwijzen niet-gemeentelijke locatie tot huis der gemeente'

De criteria:

Onderstaande criteria (nr. 1-12) zijn overgenomen van het advies van de VNG welke zij in de loop van de jaren verder heeft aangevuld. De criteria 13-16 zijn additioneel, de criteria 17-19 gelden in geval van huwelijken op een boot. Laatstbedoelde criteria zijn opgesteld naar aanleiding van de adviezen van de NVVB en de gemeente Lelystad waar sinds 2004 huwelijken op boten worden voltrokken.

  • 1.

    de gemeenteraad wijst de trouwlocatie aan, tenzij de bevoegdheid is gedelegeerd aan het college;

  • 2.

    de gemeenteraad stelt de ruimte ter beschikking of stelt daartoe een privaatrechtelijke overeenkomst op met de eigenaar van deze ruimte;

  • 3.

    de locatie is naar algemene maatstaven aanvaardbaar;

  • 4.

    de locatie is tijdens de huwelijksvoltrekking voor iedereen, ook mindervaliden, vrij toegankelijk;

  • 5.

    de huwelijken worden uitsluitend voltrokken in openbaarheid;

  • 6.

    er moeten regelmatig huwelijken kunnen worden voltrokken;

  • 7.

    de locatie ligt binnen de gemeentegrenzen van de gemeente Bunschoten;

  • 8.

    de locatie beschikt over een overdekte en omsloten ruimte. Huwelijksvoltrekking in de open lucht wordt toegestaan mits deze openlucht-ruimte aan de overdekte locatie is gekoppeld en omsloten is;

  • 9.

    de locatie moet bekend zijn als een plaats waar huwelijken worden voltrokken;

  • 10.

    de rechthebbende van de locatie dient vooraf schriftelijk toestemming te geven;

  • 11.

    op de locatie zal het burgerlijk huwelijk voorafgaan aan het kerkelijk huwelijk;

  • 12.

    als de locatie beschikt over een zogenoemde gebruiksvergunning geldt een maximumaantal gasten van 50 personen niet. (art 6.1.1 bouwverordening)

  • Daarnaast

    acht de raad het wenselijk op te nemen:

  • 13.

    op een gekozen locatie is het niet mogelijk de ceremonie kosteloos te laten plaatsvinden;

  • 14.

    er moet een recent controlerapport/ vergunning voor (brand-)veiligheidseisen worden overlegd;

  • 15.

    jaarlijks vindt voorafgaand aan eventuele verlenging van de overeenkomst een evaluatie plaats (eerste evaluatie na zes maanden);

  • 16.

    voor de vastlegging in de huwelijksagenda wordt gebruik gemaakt van een speciaal formulier dat zes weken vóór de datum van huwelijksvoltrekking moet zijn overgelegd aan de beheerder van de huwelijksagenda.

  • Toelichting

  • Ad 2 ondermeer wordt opgenomen dat de gemeente gevrijwaard wordt van problemen die zich zouden kunnen voordoen op het gebied van toegankelijkheid en schade (tenzij veroorzaakt door bode en/of babs) en dat voor de inrichting en de brandveiligheid van het gebouw de eigenaar van het gebouw verantwoordelijk is.

  • Ad 8 de VNG en de Minister van Justitie zijn geen voorstander van huwelijksvoltrekking in de open lucht (in verband met overheidsregelingen op grond van openbare orde, verkeersveiligheid en openbare toegankelijkheid). De gemeente Bunschoten erkent dit standpunt en wil daarom dat er ten allen tijde, bijvoorbeeld ook vanwege weersomstandigheden, moet kunnen worden uitgeweken naar een - aan de locatie gekoppelde - overdekte en omsloten ruimte.

  • Ad 11 in Nederland bestaat een scheiding tussen kerk en staat. Het burgerlijk recht heeft in Nederland voorrang boven het kerkelijk recht. Op een locatie waar tevens de kerkelijke inzegening zal plaatsvinden is het niet toegestaan deze te combineren in één ceremonie met het burgerlijke huwelijk.

  • Huwelijken op een boot

  • Hierboven zijn voorwaarden voor aanwijzen van trouwlocaties genoemd. Voor huwelijksvoltrekkingen op boten gelden additionele voorwaarden. Een huwelijksvoltrekking op een boot wordt momenteel landelijk op kleine schaal toegepast. De voltrekking van een huwelijk op een boot in of om en nabij de Bunschoter haven geeft bovendien een passende verbondenheid met onze gemeente weer en is zeker Bunschotens te noemen. De daadwerkelijke belangstelling van trouwlustigen zal afgewacht moeten worden. Met de eigenaar van een boot moeten gesprekken worden gevoerd. Onder de volgende extra voorwaarden moeten zij bereid zijn hun boot als trouwlocatie beschikbaar te stellen:

  • 17.

    de boot dient voor de huwelijksvoltrekking voor een ieder vrij bereikbaar en toegankelijk te zijn en ligt daarom dertig minuten voor aanvang van de plechtigheid aangemeerd aan de opstapplaats/ ligplaats;

  • 18.

    tijdens een huwelijk op het water staat de eigenaar garant voor de openbaarheid en het vervoer van en naar het schip. Na voltrekking van een huwelijk op het water staat de eigenaar garant voor het vervoer van de ambtenaren van het schip naar de kade; 19. de boot bevindt zich tijdens de plechtigheid binnen de grenzen van de gemeente Bunschoten;

 

 

Voetnoot

 

[1]

Brief VNG, kenmerk AJZ/706315, 6 januari 1998