Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Regio Gooi en Vechtstreek

Beeldschermbril

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRegio Gooi en Vechtstreek
OrganisatietypeRegionaal samenwerkingsorgaan
Officiële naam regelingBeeldschermbril
CiteertitelProcedure verstrekking beeldschermbril
Vastgesteld dooralgemeen bestuur
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp
Externe bijlagenFormulier Eerstelijns Oogonderzoek Opdrachtformulier Beeldschermbril prijslijst

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

08-09-201101-01-2020Onbekend

11-04-2014

Onbekend

11.0006424
04-07-201113-04-2012Onbekend

04-07-2011

Onbekend

13-05-201104-07-2011Onbekend

13-05-2011

Onbekend

21-04-201113-05-2011Onbekend

21-04-2011

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Beeldschermbril

 

 

Beeldschermbril

Procedure verstrekking beeldschermbril

Deze procedure is een uitwerking van het Arbobesluit artikel 5.11 ‘Maatregelen met betrekking tot de bescherming van de ogen en het gezichtsvermogen van de werknemers’. Deze procedure is van toepassing op de ambtenaar, zoals bedoeld in artikel 1:1 Arbeidsvoorwaardenregeling Hilversum (ARH), die bij het verrichten van zijn arbeid gebruik maakt van beeldschermapparatuur, die door (ouderdoms-) verziendheid problemen ondervindt bij het kijken naar het beeldscherm en waarbij de eigen bril niet meer toereikend is.

Beeldschermwerk stelt bepaalde eisen aan het gezichtsvermogen. Bij bril- of lenzendragende beeldschermwerkers kunnen problemen ontstaan, vooral bij mensen rond het 40ste levensjaar die een leesbril gebruiken. Er kan behoefte ontstaan aan een andere brilsterkte als er regelmatig gekeken moet worden naar een beeldscherm. Deze behoefte komt voort uit bepaalde klachten, namelijk een moe gevoel in of achter de ogen, wazig zien, dubbelzien, niet goed scherp zien, prikkend/brandend gevoel in de ogen of tranende ogen. De oorzaak van de klachten ligt in het feit dat de reguliere leesafstand afwijkt van de leesafstand achter een beeldscherm. De oplossing voor de klachten kan de aanschaf van een beeldschermbril zijn. Bij een beeldschermbril zijn de glazen zodanig geslepen dat op normale leesafstand teksten goed gelezen kunnen worden én tekst en figuren op het beeldscherm goed gelezen kunnen worden. De beeldschermbril vervangt alleen de leesbril wanneer er gewerkt wordt met de computer en kan dus niet gebruikt worden bij het ‘normale’ lezen.

Het gewest Gooi en Vechtstreek heeft voor de aanschaf van de beeldschermbril een contract afgesloten met Intersafe Groeneveld. Intersafe Groeneveld is deskundige op het gebied van beeldschermbrillen en verzorgt de fabricage van de bril. Dit contract waarborgt dat alleen een beeldschermbril wordt voorgeschreven als het noodzakelijk is omdat men ook naar de werkplek kijkt. Het aanmeten van de bril en het kiezen van het montuur geschiedt bij een opticien die aangesloten is bij Intersafe Groeneveld. De beeldschermbril dient via onderstaande procedure te worden aangevraagd.

  • 1

    Als de ambtenaar van mening is dat hij in verband met zijn beeldschermwerk genoodzaakt is een beeldschermbril aan te schaffen, bespreekt hij dit met zijn leidinggevende. De leidinggevende maakt een afspraak met de preventiemedewerker.

  • 2

    De preventiemedewerker controleert de werkplek van de medewerker. Hierbij wordt gekeken naar de afstand tussen de ogen en het beeldscherm. Als de preventiemedewerker de noodzaak van de aanschaf van een beeldschermbril onderschrijft, geeft hij de ambtenaar een ingevuld aanvraagformulier Fits! Beeldschermbril mee. Indien de werkplek van de medewerker niet conform de richtlijnen van de arbowetgeving is ingericht en het voor de preventiemedewerker niet mogelijk is om dit direct te wijzigen, dan adviseert de preventiemedewerker de leidinggevende van de medewerker om de werkplek conform de richtlijnen van de arbowetgeving in te richten. Bijvoorbeeld: het beeldscherm van de medewerker staat op een verhoging die wordt gedeeld met de werkplek tegenover de werkplek van de betreffende medewerker. Hierdoor staat het beeldscherm te ver weg. De preventiemedewerker kan dit niet direct aanpassen omdat de verhoging niet naar voren geschoven kan worden. De preventiemedewerker adviseert in dit geval de leidinggevende van de medewerker om een afzonderlijke verhoging voor het beeldscherm van de medewerker(s) aan te schaffen en de gedeelde verhoging te verwijderen.

  • 3

    De ambtenaar laat het aanvraagformulier Fits! Beeldschermbril ondertekenen door zijn leidinggevende.

  • 4

    De ambtenaar maakt een afspraak bij een opticien die aangesloten is bij Intersafe Groeneveld. Via de website www.intersafe.eu (ga naar ‘over intersafe’ en dan naar ‘servicepunten’) zijn de opticiens te vinden waar de ambtenaar terecht kan. De opticien meet het gezichtsvermogen op en meet met de aangeleverde werkplekgegevens een beeldschermbril aan. De keuze van het type glazen wordt bepaald door de opticien.

  • 5

    De beeldschermbril wordt in de regel eens per 3 jaar verstrekt. Als er sprake is van een tussentijdse wijziging van de sterkte van de glazen op medisch advies, dan kan ook binnen de periode van 3 jaar een aangepaste bril worden verstrekt. Hiervoor dient dezelfde procedure gevolgd te worden als bij de verstrekking van de eerste beeldschermbril.

  • 6

    Het montuur komt uit de collectie van Intersafe Groeneveld.

  • 7

    Het gewest vergoedt de kosten van de beeldschermbril, tot de maximumbedragen genoemd in de prijslijst Fits! beeldschermbrillen, te vinden in de ARH. Let op: dit zijn kosten excl. BTW. De kosten van de beeldschermbril komen ten laste van de dienst waar de ambtenaar is aangesteld.

  • 8

    De kosten voor normale, algemene oogcorrectie middelen worden niet vergoed.

  • 9

    Bij overschrijding van de maximale vergoeding komen de meerkosten voor rekening van de ambtenaar.

  • 10

    De factuur voor de beeldschermbril wordt rechtstreeks ingediend bij het gewest. De leidinggevende accordeert de factuur voor betaling. Wanneer de ambtenaar een bril heeft aangeschaft, die de toegestane maximale vergoeding te boven gaat, worden de meerkosten ingehouden op de eerstvolgende salarisbetaling.

Vastgesteld door het DB d.d. 8 september 2011 Instemming COR d.d. 14 juli 2011 Deze regeling treedt in werking op 8 september 2011

Bijlage 1 Formulier Eerstelijns Oogonderzoek

Formulier Eerstelijns Oogonderzoek

Bijlage 2 Opdrachtformulier

Opdrachtformulier

Bijlage 3 Beeldschermbril prijslijst

Beeldschermbril prijslijst