Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Boxmeer

Beleidskader 2005 Ouderenbeleid Gemeente Boxmeer

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBoxmeer
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidskader 2005 Ouderenbeleid Gemeente Boxmeer
CiteertitelBeleidskader 2005 Ouderenbeleid Gemeente Boxmeer
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

05-05-2005Nieuwe regeling

28-04-2005

Boxmeers weekblad, 4 mei 2005

2931; -1.844.22

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidskader 2005 Ouderenbeleid Gemeente Boxmeer

Het College van B&W heeft op 11 januari 2005 een principebesluit genomen op basis van de notitie van december 2004 “beleidskader 2005 ouderenbeleid gemeente Boxmeer”. In deze notitie waren 38 beleidskaders geformuleerd op basis van een onderliggende notitie “voorbe-reiding beleidskader ouderenbeleid gemeente Boxmeer” van 21 juli 2004. Om zoveel moge-lijk rekening te houden met de reacties van de commissie Inwonerszaken en de Senioren-raad is het voorstel in opiniërende zin behandeld in de commissievergadering van 15 februari 2005.

Toelichting Portefeuillehouder B. Vermeent d.d. 15 februari 2005.Wethouder Vermeent heeft een korte toelichting gegeven op het voorgestelde kader. Hierin kwamen de volgende aspecten naar voren:Het beleidskader is mede tot stand gekomen door de inbreng van de ouderen en alle part-ners in het veld. Deze kaders vormen de hoofdlijnen (de kapstok) van de uitwerkingsnota en sluiten aan bij de toekomstige uitgangspunten vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteu-ning. De kaders bestrijken het gehele gebied Wonen, Welzijn en Zorg.

Wonen is mede afhankelijk van de partners in het veld bv. Pantein wonen, Woonmaatschap-pij Maasland en projectontwikkelaars. Zij maken de plannen en moeten hun verantwoorde-lijkheid nemen als partner in de keten. De gemeente faciliteert daarin en speelt een regierol om vanuit een integrale vraaggerichte benadering aanbod tot stand te brengen.De integraliteitsgedachte op het gebied van Wonen Welzijn Zorg heeft reeds geresulteerd in lokale Wonen, Welzijn, Zorg (WWZ) teams waarin wwz-partners periodiek bij elkaar komen om alle initiatieven en ontwikkelingen met elkaar af te stemmen en te bespreken. In ieder gemeente van het land van Cuijk zijn deze lokale teams gestart. De partners in het veld zijn ook veelal regionaal bezig en plannen zijn ook gemeente overschrijdend. Een goed voor-beeld van samenwerking is de pilot in 2005 van lokale wwz-coördinatoren vanuit de regeling diensten bij wonen met zorg. Het Zorgkantoor heeft o.a. hiervoor extra middelen beschikbaar gesteld aan uitvoerder Pantein V&V.

Welzijn: In de keten wonen-welzijn-zorg heeft welzijn een sleutelrol. Ook financieel (“een dubbeltje welzijn scheelt een euro aan zorg”), maar ook maatschappelijk door te voorkomen dat men-sen afhankelijk worden van zorg. Vanuit de kaders kan er concrete invulling aan het beleid worden gegeven. Het vraaggericht invullen van welzijn vraagt om lokaal maatwerk. Je kunt denken aan de diversiteit van welzijnsproducten en diensten, maar ook de lokale invulling van de 1-loketgedachte, structureren van informatie en voorlichting, invulling van inkomens-ondersteuning Een vraaggerichte benadering vraagt een gedifferentieerd aanbod van wwz-arrangementen.

Zorg: Het beleid van de gemeente dient er op gericht te zijn dat aanbieders van zorg en welzijn, arrangementen samenstellen waaruit de klant kan kiezen. De invulling van zorgcomponenten kan in deze integrale visie niet meer los gezien worden van de componenten wonen en wel-zijn.

De Seniorenraad komt nog met een advies over de voorgestelde kaders. Zij hebben reeds aangegeven dat inkomensondersteuning heel belangrijk is. De kaders bieden mogelijkheden om te zoeken naar concrete invulling op dit terrein. De adviescommissies krijgen de gele-genheid om accenten aan te brengen in de gepresenteerde kaders.

Commissie Inwonerszaken dd. 15 februari 2005.Vanuit de diverse fracties is gereageerd op het voorgestelde beleidskader. Hierbij wordt met name aangegeven dat het aantal beleidskaders moet worden beperkt. Dit om een heldere prioriteitstelling te krijgen. Kortheidshalve wordt voor de inhoud van de reacties verwezen naar de notulen van de vergadering.

Seniorenraad.De Seniorenraad heeft op 15 februari 2005 nog geen formele reactie gegeven op het aange-boden beleidskader. De Seniorenraad heeft in de commissievergadering gebruik van haar spreekrecht op haar visie ten aanzien van het beleidskader te geven. Daarnaast heeft zij aangekondigd dat zij een onderbouwd advies zal aanbieden omtrent het voorstel. Dit advies is op 21 maart 2005 uitgebracht.

In algemene zin heeft de Seniorenraad in haar visie aangegeven dat zij graag ziet dat op gemeentelijk niveau voor een apart ouderenbeleid gekozen wordt. Zij geeft tevens een voor-zet om het beleidskader te beperken tot 13 uitgangspunten. Kortheidshalve wordt verwezen naar het “advies van de Seniorenraad aan het College van B&W van Boxmeer inzake het beleidskader 2005 voor het ouderenbeleid gemeente Boxmeer”d.d. 21 maart 2005. Het ad-vies is in grote lijnen gebaseerd op de gepresenteerde visie d.d. 15 februari 2005 in de commissie Inwonerszaken.“.

Kaderstellende beleidsuitgangspunten Rekening houdend met de opmerkingen uit de commissie Inwonerszaken en het advies van de Seniorenraad wordt een aangepast beleidskader voorgesteld. De uitgangspunten zijn waar mogelijk met elkaar gecombineerd. Daarnaast is het voorgestelde beleidskader concre-ter geformuleerd. Het beleidskader biedt inzicht in de accenten die in de toekomst noodzake-lijk zijn voor een goed lokaal ouderenbeleid in de gemeente Boxmeer.

Artikel 1 Visie

De gemeente Boxmeer gaat vanuit de vraag van ouderen werken aan een samenhangend pakket van voorzieningen dat de doelgroep in staat stelt zo lang mogelijk de regie over het eigen bestaan te behouden.

Artikel 2 Doel

In de gemeente Boxmeer wonende ouderen in staat stellen om zo lang mogelijk verantwoord zelfstandig te wonen en als volwaardige burgers deel te nemen aan de samen-leving, ondanks fysieke of geestelijke beperkingen.

Artikel 3  

De gemeente Boxmeer hanteert in algemene zin het uitgangspunt dat het ouderenbeleid niet als apart beleid moet worden gezien maar dat het een onderdeel is van nagenoeg alle beleidsterreinen waarbij vanzelfsprekend rekening wordt gehouden met ouderen. Gezien de extra aandacht voor diverse groepen (kwetsbare) ouderen kan in deze, vanuit de maatwerk-gedachte, apart beleid worden geformuleerd.

Artikel 4  

De gemeente Boxmeer hanteert het beleidsuitgangspunt dat ouderen in staat gesteld moeten worden om zelf hun zaken te regelen en waar dat niet kan de helpende hand te bie-den via een helder informatienetwerk.

Artikel 5  

De gemeente Boxmeer voelt een extra verantwoordelijkheid voor de groep kwetsbare ouderen. De gemeente voorziet in een sociaal vangnet ter voorkoming van isolement.

Artikel 6  

De gemeente Boxmeer wil optimaal gebruik maken van de mogelijkheden om ouderen met een minimuminkomen te ondersteunen

Artikel 7  

De gemeente Boxmeer wil de kwaliteit van dienstverlening vergroten door de één-loket gedachte vorm te geven bij de integratie van vraag en aanbod op het gebied van welzijn, wonen, zorg, mobiliteit en inkomen.

Artikel 8  

De gemeente Boxmeer biedt een sterke regiefunctie op de terreinen van wonen, welzijn en zorg zowel aan de vraagzijde (inspelen op de behoefte) als aan de aanbodzijde (heldere opdrachtformulering aan instellingen).

Artikel 9  

De gemeente Boxmeer wil haar beleid (voorzieningen en middelen) afstemmen op de demografische ontwikkelingen in de gemeente.

Artikel 10  

De gemeente Boxmeer ziet de noodzaak tot elkaar informeren en samenwerking te zoeken met de partners in het veld met een gezamenlijk doel.

Artikel 11  

De gemeente Boxmeer stelt een basispakket welzijnsproducten samen dat is afgestemd op de vraag en (toekomstige) behoeften van ouderen in de gemeente.

Artikel 12  

De gemeente Boxmeer zorgt er voor dat het mobiliteitsvoorzieningenniveau in de gemeente voldoende afgestemd is op de behoefte.

Artikel 13  

De gemeente Boxmeer heeft een stimulerende en voorwaarde scheppende rol op het gebied van geschikte woonruimte voor ouderen, gericht op zo lang mogelijk thuis wonen. Hierbij is ook aandacht voor veiligheid in de leefomgeving.

Artikel 14  

De gemeente Boxmeer baseert het kleine kernenbeleid op maatwerk wat in samenwerking met belanghebbenden tot stand moet worden gebracht.

Artikel 15  

De gemeente Boxmeer ondersteunt vrijwilligerwerk, mantelzorg en vermaatschappelijking van de zorg.

Artikel 16 Financiën

De gemeente Boxmeer is bereid om op basis van de eerder genoemde beleidskaders zich in te zetten voor voldoende middelen om uitgangspunten te realiseren. Dit betekent dat bij de jaarlijkse begrotingsbehandeling afwegingen en fundamentele keuzes moeten worden gemaakt binnen de gemeentebegroting.