Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Borsele

Reglement regelende de taak bevoegdheden, samenstelling en werkwijze van de Wmo-raad (Wet maatschappelijke ondersteuning raad) Borsele

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBorsele
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingReglement regelende de taak bevoegdheden, samenstelling en werkwijze van de Wmo-raad (Wet maatschappelijke ondersteuning raad) Borsele
CiteertitelReglement Wmo-raad Borsele
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpbestuur en recht

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Gemeentewet, art. 84
  2. Wet maatschappelijke ondersteuning, art. 12

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-09-2008nieuwe regeling

23-08-2008

Borselse Bode, 17-08-2008

geen

Tekst van de regeling

Intitulé

Reglement regelende de taak bevoegdheden, samenstelling en werkwijze van de Wmo-raad (Wet maatschappelijke ondersteuning raad) Borsele

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borsele;

gelet op artikel 84 van de Gemeentewet en artikel 12 van de Wet maatschappelijke ondersteuning;

overwegende dat de gemeenteraad geen wensen of bedenkingen kenbaar heeft gemaakt naar aanleiding van het concept besluit;

b e s l u i t :

1. in te stellen een commissie, als bedoeld in artikel 83 en 84 van de Gemeentewet genaamd Wmo-raad (Wet maatschappelijke ondersteuning raad) Borsele2. vast te stellen het navolgende reglement, regelende de taak, bevoegdheden, samenstelling en werkwijze van de Wmo-raad Borsele 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

De Wet (Wmo) :            de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het college:                   het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borsele. Cliëntenparticipatie:    inspraak door een groep burgers die de vragers naar maatschappelijke ondersteuning in de gemeente Borsele                                          vertegenwoordigt.De Wmo-raad:              het inspraakorgaan in het kader van cliëntenparticipatie zoals bedoeld in de Wmo, ingesteld door het college van                                           en wethouder van Borsele, bestaande uit vertegenwoordigers van vragers naar maatschappelijke ondersteuning,                                          zowel op persoonlijke titels als voorgedragen door belangen- en cliëntorganisaties werkzaam in of voor inwoners                                          van de gemeente Borsele, die bij de gemeente bekend zijn. Voorbereidings-            een tijdelijk gevormde groep vertegenwoordigers van vragers groep Clienten-             naar maatschappelijke ondersteuning, voorgedragen door alle participatie belangen-  en cliëntenorganisaties werkzaam in of voor inwoners Wmo                                van de gemeente Borsele, die bij de gemeente bekend zijn, die de vorming en installatie van een Wmo-raad                                           voorbereiden.

Artikel 1 Taken en bevoegdheden

1. De Wmo-raad Borsele heeft drie taken:a. het verstrekken van adviezen –gevraagd en ongevraagd- aan het college van burgemeester en wethouders over de hoofdlijnen van het     te voeren gemeentelijk beleid als bedoeld in artikel 1, lid 1 onder g van de Wet maatschappelijke ondersteuning; vanuit de positie van     vragers naar maatschappelijke ondersteuning, alsmede over de uitvoering en de uitgaven hiervan; b. het op een actieve wijze verzamelen van zoveel mogelijk relevantie informatie omtrent maatschappelijke ondersteuning en de vragers     naar maatschappelijke ondersteuning om genoemde adviesfunctie zo goed mogelijk uit te kunnen voeren;c. het bevorderen van overleg en samenwerking tussen organisaties, instellingen, groeperingen en personen die in of door de gemeente     te maken krijgen of willen krijgen met maatschappelijke ondersteuning. 

Artikel 2 Samenstelling en omvang

  • 1

    Bij de samenstelling van de Wmo-raad wordt gestreefd naar een zo breed mogelijke samenstelling voor wat betreft leeftijd, sexe, deelname aan organisaties van vragers naar maatschappelijke ondersteuning en persoonlijke betrokkenheid bij vraagstukken van maatschappelijke ondersteuning.  

  • 2

    De Wmo-raad bestaat uit tenminste negen (9) leden en maximaal elf (11) leden, echter op voorwaarde dat alle prestatievelden van de Wet Maatschappelijke ondersteuning zijn vertegenwoordigd.  

  • 3

    De leden worden op voordracht van de Wmo-raad door het college van burgemeester en wethouders benoemd. 

  • 4

    De Wmo-raad draagt een onafhankelijk voorzitter voor en kiest uit haar midden een vice-voorzitter. 

  • 5

    Deskundigen of vertegenwoordigers van groepen, zowel gemeentelijk als extern, kunnen per onderwerp worden uitgenodigd in de Wmo-raad.  

  • 6

    Eén maal per jaar wordt door de Wmo-raad een bijeenkomst georganiseerd met alle belangen- en cliëntenorganisaties werkzaam in Borsele of voor inwoners van Borsele, over actuele, Wmo-relevante thema’s  

Artikel 3 Voordracht en zittingsduur

  • 1

    De leden van de Wmo-raad worden benoemd, als ze zijn voorgedragen door belangen- of cliëntenorganisaties werkzaam in Borsele c.q. voor inwoners van Borsele of als ze zich hebben aangemeld op een wervingsadvertentie, na het voeren van selectiegesprekken.  

  • 2

    De selectiegesprekken worden gehouden door een op advies van de Wmo-raad samengestelde selectiecommissie  

  • 3

    De selectiegesprekken vinden plaats aan de hand van een profielschets.  

  • 4

    De leden worden op voordracht van de Wmo-raad door het college van burgemeester en wethouders benoemd voor een periode van vier jaar, gelijk aan de gemeenteraadsperiode van vier jaar.  

  • 5

    De leden kunnen maximaal een tweetal periodes zitting hebben in de Wmo-raad.  

  • 6

    Aftredende leden zijn in principe herbenoembaar.  

  • 7

    Bij tussentijdse vacatures geschiedt de benoeming voor de duur van de resterende zittingsperiode.  

Artikel 4 Overgangsartikel

1. In afwijking van het bepaalde in artikel 2 en 3 geschiedt de benoeming voor de eerste keer zo spoedig mogelijk na de inwerkingtreding     van dit reglement, op voordracht van de Voorbereidingsgroep Cliëntenparticipatie Wmo in Borsele na selectiegesprekken gehouden     door een op advies van de Voorbereidings-groep Cliëntenparticipatie Wmo in Borsele samengestelde selectiecommissie.

Artikel 5 Lidmaatschap beëindigen

  • 1

    Het lidmaatschap van de Wmo-raad eindigt:a. door het aflopen van de zittingsperiode;b. door overlijden;c. door het nemen van ontslag; d. door verlies van de hoedanigheid waarin werd benoemd; 

  • 2

    Het college kan op aanbeveling van de Wmo-raad een lid van het lidmaatschap vervallen verklaren, indien dit lid drie achtereenvolgende vergaderingen zonder geldige redenen verzuimt. 

  • 3

    In tussentijdse vacatures wordt zo mogelijk binnen drie maanden voorzien.  

Artikel 6 Informatieverschaffing

1. De Wmo-raad ontvangt van gemeentewege alle informatie die nodig is voor zijn taakvervulling, op een zodanig tijdstip dat er     daadwerkelijk invloed mogelijk is op de beleidsvorming en besluitvorming.  

Artikel 7 De Voorzitter

1. De Wmo-raad Borsele draagt een onafhankelijk voorzitter voor en kiest uit zijn midden een plaatsvervangend voorzitter.  

Artikel 8 De Secretaris

  • 1

    Als secretaris van de Wmo-raad Borsele treedt op een door burgemeester en wethouders aangewezen ambtenaar.  

  • 2

    De secretaris heeft een adviserende stem. 

  • 3

    De secretaris is belast met de dagelijkse werkzaamheden die uit de taak van de Wmo-raad voortvloeien.  

  • 4

    Ondertekening van adviezen aan het college van burgemeester en wethouders geschied door de voorzitter en de secretaris.  

Artikel 9 De Vergaderingen

  • 1

    De Wmo-raad vergadert ten minste viermaal (4) per jaar en verder zo dikwijls de voorzitter of ten minste twee andere leden het nodig oordelen, dit onder opgave van redenen. In dit laatste geval wordt de vergadering gehouden binnen twee weken na de datum van het daartoe strekkende verzoek.  

  • 2

    De vergaderingen worden, spoedeisende gevallen uitgezonderd, tenminste tien werkdagen van te voren aan de leden per uitnodiging bekend gemaakt.  

  • 3

    De uitnodiging bevat de agenda, alsmede dag, uur en plaats van de vergadering. De secretaris draagt zorg voor de oproep als bedoeld in lid 2.  

  • 4

    Vergaderingen vinden geen doorgang indien blijkens de presentielijst niet meer dan tweederde van het aantal zitting hebbende leden opgekomen.  

  • 5

    Indien een vergadering krachtens het bepaalde in lid 4 geen doorgang kan vinden, wordt een nieuwe vergadering belegd. Tussen de eerste en tweede vergadering moet een tijdvak van tenminste één week liggen. In deze tweede vergadering kunnen besluiten genomen worden, ongeacht het aantal aanwezige leden, doch alleen over onderwerpen in de oproeping tot de vergadering vermeld.

Artikel 10 Openbaarheid

  • 1

    De vergaderingen van de Wmo-raad zijn openbaar. 

  • 2

    De deuren worden gesloten wanneer ten minste drie van de aanwezige leden het vorderen of de voorzitter het nodig acht.  

  • 3

    De Wmo-raad beslist vervolgens of met gesloten deuren zal worden vergaderd.  

  • 4

    De voorzitter kan ten aanzien van de inhoud van stukken de leden tijdelijke geheimhouding opleggen.  

  • 5

    Plaats, datum, en aanvangsuur worden ter openbare kennis gebracht.  

Artikel 11 Besluitvorming

  • 1

    De besluiten van de Wmo-raad Borsele worden bij tweederde meerderheid van stemmen genomen.  

  • 2

    De Wmo-raad neemt besluiten zonder last of ruggespraak.  

  • 3

    Indien bij het nemen van een besluit over een zaak door geen van de aanwezige leden stemming wordt gevraagd, wordt het voorstel geacht te zijn aangenomen.  

  • 4

    Over alle zaken wordt mondeling bij hoofdelijke oproeping gestemd, doch bij het doen van keuzen, voordrachten of aanbevelingen van personen, bij gesloten en ongetekende briefjes.  

  • 5

    Ingeval over een zaak de stemmen staken, in een niet voltallige vergadering, wordt de zaak een volgende vergadering opnieuw aan de orde gesteld. In deze en evenzo in een voltallige vergadering, wordt bij staking van stemmen het voorstel geacht te zijn aangenomen.  

  • 6

    Indien de stemmen staken over personen tot wie de keuze door een voordracht of bij een herstemming is beperkt, wordt in deze vergadering een herstemming gehouden.  

  • 7

    De leden onthouden zich van medestemmen inzake keuzen, voordrachten of aanbevelingen die hen persoonlijk aangaan.  

Artikel 12 Faciliteiten en vergoeding

  • 1

    Van gemeentewege wordt zorggedragen voor het aan de Wmo-raad beschikbaar stellen van passende vergader- en spreekkameraccommodatie, die ook toegankelijk is voor mensen met een functiebeperking.  

  • 2

    Van gemeentewege wordt ambtelijke capaciteit beschikbaar gesteld voor het verzorgen van notulen van vergaderingen en andere administratieve ondersteuning.  

  • 3

    De leden en de voorzitter van de Wmo-raad en genieten voor elke bijgewoondevergadering van de Wmo-raad een presentiegeld en reiskostenvergoeding.  

Artikel 13 Slotbepalingen

  • 1

    De Wmo-raad Borsele verstrekt aan Burgemeester en wethouders alle gewenste inlichtingen over zijn werkzaamheden.  

  • 2

    Opheffing van de Wmo-raad kan slechts geschieden:bij besluit van het college, de Wmo-raad Borsele gehoord bij niet inwerkingtreding of vervallen van de Wet maatschappelijke ondersteuning 

  • 3

    Aanvullingen en wijzigingen van dit reglement worden vastgesteld door het college, de Wmo-raad Borsele gehoord.  

Artikel 14 Naamgeving en inwerkingtreding

  • 1

    Dit reglement kan worden aangehaald als Reglement Wmo-raad Borsele. 

  • 2

    Dit reglement treedt in werking met ingang van 1 september 2006.  

Heinkenszand, 23 augustus 2006

De burgemeester, De secretaris,