Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Moerdijk

Reiskostenregeling woon-werkverkeer

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Moerdijk
Officiële naam regelingReiskostenregeling woon-werkverkeer
CiteertitelReiskostenregeling woon-werkverkeer
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerppersoneel en organisatie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201201-01-2012art.

01-05-2012

Onbekend

01-01-200901-01-2009Onbekend

08-05-2009

Onbekend

01-01-200901-01-2012Onbekend

08-05-2009

Onbekend

Tekst van de regeling

Reiskostenregeling woon-werkverkeer

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a

    Werkgever : college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk;

  • b

    Werknemer : de ambtenaar als bedoeld in artikel 1:1, eerste lid, onderdeel a van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling (CAR);

  • c

    Arbeidsplaats : de gemeente of met name genoemd deel daarvan, waar of van waaruit de werknemer gewoonlijk zijn werkzaamheden verricht;

  • d

    Woonplaats : de gemeente of met name genoemd deel daarvan, waar de woning van de werknemer is gelegen.

  • e

    Openbaar vervoer : voor iedereen openstaand personenvervoer volgens een dienstregeling met een bus, trein (2e klas), tram of metro.

Artikel 2 Algemene bepalingen

Lid 1

Aan de werknemer welke regelmatig heen en weer reist tussen woning en arbeidsplaats, wordt een vergoeding toegekend in de noodzakelijk te maken reiskosten.

Lid 2

Aan die werknemer waarvan de woning in dezelfde woonplaats is gelegen als de arbeidsplaats, wordt, behoudens het gestelde in artikel 6, geen vergoeding toegekend.

Lid 3

Er is sprake van regelmatig heen en weer reizen tussen woning en arbeidsplaats indien:

  • a

    de werknemer doorgaans minstens op één dag per week reist tussen zijn woning en dezelfde werkplaats;

  • b

    de werknemer dit doet in ten minste 36 weken per jaar.

Lid 4

Voor de bepaling van de enkele reisafstand woon-werkverkeer geldt de meest gebruikelijke route voor het door de werknemer gebruikte vervoermiddel van “deur tot deur” en blijkens een naar waarheid ingevulde en ondertekende verklaring.

Lid 5

Het aantal kilometers enkele reisafstand wordt naar boven afgerond tot het naast hogere gelegen getal.

Lid 6

De werknemer is verplicht om wijzigingen in de wijze van vervoer, de reisafstand dan wel het aantal dagen dat gereisd wordt onmiddellijk schriftelijk door te geven aan de salarisadministratie.

Artikel 3 Vergoeding reiskosten eigen vervoermiddel

Lid 1

Bij gebruik van een eigen vervoermiddel wordt over een maximale reisafstand woning – arbeidsplaats van 35 km. enkele reis een vaste maandelijkse vergoeding toegekend.

Lid 2

De berekening van deze vergoeding geschiedt zoals is opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

Lid 3

Als er minder dan 5 dagen, maar meer dan 1 dag per week wordt gereisd, wordt de vergoeding naar rato verminderd.

Artikel 4 Vergoeding reiskosten openbaar vervoer

Lid 1

Voor reizen die de werknemer moet maken om van woning of arbeidsplaats naar de opstapplaats voor het openbaar vervoer te komen, wordt over een maximale reisafstand woning of arbeidsplaats – opstapplaats van 35 km. enkele reis een vaste maandelijkse vergoeding toegekend.

Lid 2

De berekening van deze vergoeding geschiedt zoals is opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

Lid 3

Als de werknemer (gedeeltelijk) gebruik maakt van het openbaar vervoer wordt een vergoeding toegekend gelijk aan 100% van de daadwerkelijke kosten van dat openbaar vervoer.

Lid 4

De werknemer overhandigt een kopie van het abonnement aan de salarisadministratie. Zodra de vervoerbewijzen niet meer geldig zijn, dienen deze als origineel bewijsstuk achteraf ingediend te worden bij de salarisadministratie, zodat deze per werknemer geadministreerd kunnen worden.

Artikel 5 Stopzetten van de vergoeding

Lid 1

Bij afwezigheid van de werknemer vanwege ziekte, verlof, zwangerschaps-/bevallingsverlof langer dan 6 aaneensluitende weken wordt de reiskostenvergoeding gedurende de lopende en de eerstvolgende kalendermaand nog uitbetaald, daarna wordt deze stopgezet.

Lid 2

De reiskostenvergoeding wordt weer hervat vanaf de maand volgend op de maand waarin het werk weer is hervat.

Artikel 6 Overgangsrecht

Een werknemer welke vóór 1 januari 2007 een vergoeding reiskosten ontving en waarop nu artikel 2 lid 2 van toepassing is, behoudt recht op een vergoeding reiskosten berekend conform artikel 3 dan wel artikel 4.

Artikel 7 Slotbepalingen

Lid 1

Deze regeling kan worden aangehaald als de “Reiskostenregeling woon-werkverkeer gemeente Moerdijk 2009;

Lid 2

De regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2009.

Artikel 3

Een werknemer die voor zijn/haar werk met een eigen vervoermiddel heen en weer reist, heeft over een maximale reisafstand woning – arbeidsplaats van 35 km. enkele reis recht op een vaste reiskostenvergoeding.

Voor de wijze waarop de vergoeding wordt berekend, is, voor wat betreft het aantal dagen, aansluiting gezocht bij de formule van de belastingdienst. Bij de formule wordt namelijk rekening gehouden met kortstondige afwezigheid vanwege ziekte, vakantie en verlof.

Voor de hoogte van de vergoeding per kilometer is aansluiting gezocht bij reiskostenvergoeding woon-werkverkeer welke geldt voor burgemeester en wethouders.

De maximale reisafstand waarover vergoeding wordt berekend ad. 35 km. enkele reis, is afgeleid van een maximum reistijd van een half uur reizen.

Voor de berekening van de enkele reisafstand wordt uitgegaan van de reisafstand volgens de BP-routeplanner. Bij de aanvraag reiskostenvergoeding woon-werkverkeer moet een uitdraai van de BP-routeplanner ingeleverd worden waaruit blijkt

  • -

    de reisafstand woon-werkadres volgens de kortste route dan wel de optimale route;De voor de werknemer gebruikelijke route wordt als uitgangspunt genomen.

  • -

    dat bij de routeplanner voor zowel woon- als werkadres is gekozen voor: straat plus huisnummer.

Het aantal km. enkele reisafstand wordt naar boven afgerond.

Voor werknemers die minder dan 5 dagen , maar meer dan 1 dag per week reizen, wordt de vergoeding naar rato berekend.

Artikel 4

Als men gebruik maakt van het openbaar voer, worden de kosten voor 100% vergoed, met dien verstande dat de reiskosten worden berekend naar de minst kostbare wijze van vervoer met een openbaar vervoermiddel. Voor het reizen met de trein betekent dit, dat vervoersbewijzen op basis van 2e klas worden vergoed.

Als een medewerker gedeeltelijk met het openbaar vervoer reist, heeft deze voor het reizen met een eigen vervoermiddel naar de opstapplaats voor het openbaar vervoer ook recht op een kilometervergoeding. De reisafstand waarover de vergoeding wordt berekend, wordt als volgt vastgesteld: reisafstand woning – opstapplaats + arbeidsplaats – opstapplaats. De maximum reisafstand waarover vergoeding mogelijk is, bedraagt 35 km. enkele reis.

Artikel 5

Bij de formule voor de berekening van de vaste maandelijkse reiskostenvergoeding wordt al rekening gehouden met kortstondige afwezigheid wegens ziekte, vakantie en verlof.De reiskostenvergoeding wordt doorbetaald tijdens kortstondige afwezigheid van maximaal zes aaneensluitende weken. Als een werknemer langer dan 6 weken vanwege ziekte / verlof afwezig is, wordt de reiskostenvergoeding gedurende de maand waarin de eerste ziektedag valt en de daaropvolgende kalendermaand nog uitbetaald. Daarna wordt de vergoeding stopgezet. De reiskostenvergoeding wordt weer hervat vanaf de eerste kalendermaand volgend op de maand waarin het werk weer (gedeeltelijk) is hervat. Werkhervatting op arbeidstherapeutische basis wordt hiermee gelijkgesteld.Indien het werk gedeeltelijk wordt hervat, wordt de vergoeding naar evenredigheid van het aantal reisdagen uitbetaald.

Artikel 2 en 6

In een eerdere regeling reiskostenvergoeding woon-werkverkeer, gold een ondergrens van 5 km. enkele reis. Vanaf de inwerkingtreding van de huidige regeling is deze ondergrens komen te vervallen.In artikel 2 lid 2 is opgenomen dat geen vergoeding wordt toegekend aan die werknemer waarvan de woning in dezelfde woonplaats is gelegen als de arbeidsplaats. In artikel 6 is een overgangsregeling opgenomen voor diegenen die woonachtig zijn in dezelfde plaats als de arbeidsplaats en die op grond van een eerdere regeling wel recht hadden op een reiskostenvergoeding woon-werkverkeer. De overgangsbepaling houdt in dat deze werknemers hun recht op reiskostenvergoeding blijven behouden, maar dan volgens de nieuwe berekeningsformule.

Bijlage: Vergoeding reiskosten woon-werkverkeer

Vergoeding reiskosten woon-werkverkeer

Eigen vervoermiddel

De vergoeding reiskosten woon-werkverkeer bedraagt € 0,15 per afgelegde kilometer.De vergoeding wordt in vaste maandelijkse bedragen toegekend en berekend conform de formule van de belastingdienst:

214 dagen x € 0,15 per km. x aantal km. dubbele reisafstand = maandvergoeding. 12 maanden

Als er minder dan 5 dagen, maar meer dan 1 dag per week wordt gereisd, wordt de vergoeding naar rato verminderd.Het aantal kilometers waarover de vergoeding wordt berekend is gemaximeerd op 70 km. dubbele reisafstand.

Peildatum januari 2009

Ondertekening