Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Moerdijk

Regeling arbeidsduur en werktijden

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Moerdijk
Officiële naam regelingRegeling arbeidsduur en werktijden
CiteertitelRegeling arbeidsduur en werktijden
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerppersoneel en organisatie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

CAR-UWO

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201001-06-2014nieuwe regeling

04-11-2009

Onbekend

Tekst van de regeling

Regeling arbeidsduur en werktijden

Artikel 1 Algemene bepalingen
  • a

    Arbeidsduur:De vooraf vastgestelde omvang van het aantal uren in een bepaalde periode, gedurende welke door de medewerker arbeid moet worden verricht;

  • b

    Formele arbeidsduur per week:De arbeidsduur volgens de aanstelling;

  • c

    Feitelijk arbeidsduur per week:De arbeidsduur zoals die voor een bepaalde week is vastgesteld;

  • d

    Bedrijfstijd:De tijd gedurende welke het gemeentehuis in bedrijf is en waarbinnen medewerkers arbeid kunnen verrichten;

  • e

    Bereikbaarheidstijd:De tijd gedurende welke een gemeente(onderdeel) bereikbaar moet zijn voor in- en externe klanten;

  • f

    Beschikbaarheidstijd (bloktijd):De tijd gedurende welke medewerkers beschikbaar (moeten) zijn voor het verrichten van werkzaamheden;

  • g

    Compensatieuren:Dit zijn gewerkte meer- of minderuren ten opzichte van de formele arbeidsduur per week.

Artikel 2 Toepassing

Deze werktijdenregeling is van toepassing op het personeel in dienst van de gemeente Moerdijk, alsmede op personeel dat via derden wordt ingeleend om bij de gemeente Moerdijk werkzaamheden te verrichten.Burgemeester en wethouders kunnen voor met name genoemde groepen, met het oog op de aard van hun werkzaamheden of functies, een nadere regeling treffen. Dit gebeurt op voorstel van de leidinggevende waartoe de groep behoort.

Artikel 3 Bedrijfs- en bereikbaarheidstijd

Lid 1

De bedrijfstijd voor medewerkers die op het gemeentehuis hun werkzaamheden verrichten is op maandag tot en donderdag gelegen tussen 07.00 uur en 19.00 uur en op vrijdag tussen 07.00 uur en 17.00 uur.

Lid 2

De bereikbaarheidstijden van het gemeentehuis zijn op maandag tot en met donderdag van 08.30 uur tot 17.00 uur, op donderdagavond van 18.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdagochtend van 08.30 uur tot 12.00 uur. De bereikbaarheidstijd op donderdagavond geldt alleen voor publieksgebonden functies.

Lid 3

De tijden gedurende welke de medewerker beschikbaar moet zijn voor het verrichten van werkzaamheden zijn op maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 12.00 uur en van maandag tot en met donderdag van 13.30 uur tot 15.00 uur.

Lid 4

Afhankelijk van de aard van de werkzaamheden kan voor een desbetreffende afdeling/cluster/taakgroep of werksoort worden bepaald dat andere bedrijfstijden/bereikbaarheidstijden/beschikbaarheidstijden gelden als genoemd in de leden 1, 2 en 3 van dit artikel.

Lid 5

Indien het in lid 4 bepaalde wordt doorgevoerd, dient hierover duidelijk en tijdig te worden gecommuniceerd.

Artikel 4 Arbeidstijden

Lid 1

De formele arbeidsduur per week voor een volledige betrekking wordt bepaald op gemiddeld 36 uur.

Lid 2

Indien een medewerker aan een stuk meer dan 5,5 uur arbeid heeft verricht, dienen de werkzaamheden te worden onderbroken door een pauze De lunchpauze valt tussen 12.00 uur en 13.30 uur en bedraagt minimaal een half uur. De pauze op donderdagavond is van 17.00 uur tot 18.00 uur.

Lid 3

De feitelijke arbeidsduur per week wordt bepaald in overleg met de leidinggevende.Afhankelijk van de locatie waar de werkzaamheden worden verricht, dan wel de functie die wordt uitgeoefend, wordt bepaald hoe de feitelijke arbeidsduur kan worden ingevuld. Zie hiervoor eveneens de artikelen 3 en 5.

Lid 4

De in overleg bepaalde feitelijke arbeidsduur wordt vertaald in een op individueel niveau vast te stellen arbeidspatroon.

Lid 5

Het in overleg bepaalde arbeidspatroon geldt in principe voor een jaar.

Lid 6

Het arbeidspatroon wordt schriftelijk vastgelegd in het persoonsdossier.

Artikel 5 Roosterdiensten en arbeidsvarianten

Lid 1

De leidinggevende is verantwoordelijk voor en bevoegd tot het opstellen van arbeidsroosters. Deze roosters dienen een optimale dienstverlening te garanderen aan zowel de externe als interne klanten van de gemeente Moerdijk.

Lid 2

Uitgangspunt bij het opstellen van roosters is een efficiënte bedrijfsvoering, waarbij de leidinggevende zoveel mogelijk rekening houdt met de belangen van de medewerker. De medewerker kan, indien de functie dit toelaat, kiezen voor een persoonlijke arbeidsvariant.

Lid 3

De keuze voor een arbeidsrooster wordt onder meer bepaald door de werksoort binnen de afdeling, de aard en inhoud van de functies, de samenhang van functies en de mate van in- en externe contacten.

Lid 4

Het nemen van verlof dient te geschieden conform de voor de individuele medewerker geldende arbeidsvariant.

Artikel 6 Compensatie-uren

Lid 1

De medewerker wordt in de gelegenheid gesteld positieve compensatie-uren aan te wenden voor afwezigheid binnen de bedrijfstijd of op elke reguliere werkdag die valt op een dag die de werkgever heeft aangewezen als een dag waarop de gemeente of een onderdeel daarvan is gesloten.

Lid 2

Per kalenderjaar bedragen deze compensatie-uren op enig moment niet meer dan 100 uren en dienen in het betreffende jaar ook weer op de onder 1 van dit artikel genoemde wijze te worden opgenomen. Voor deeltijders is het maximum aantal compensatie-uren naar evenredigheid van hun formele arbeidsduur per week.

Lid 3

Een bovenmatig aantal plusuren wordt beschouwd als niet gewerkt en komt derhalve automatisch te vervallen. Een bovenmatig aantal minuren wordt van de verlofkaart afgeschreven

Lid 4

Bij ontslag worden positieve compensatie-uren geacht volledig te zijn gecompenseerd. Compensatie-uren leiden nimmer tot extra nabetalingen.

Lid 5

Bij ontslag worden negatieve compensatie-uren automatisch gecompenseerd met opgebouwde rechten op het gebied van vakantietoelage (artikel 6:3 CAR-UWO) en/of eindejaarsuitkering.

Lid 6

Indien één van bovengenoemde bepalingen leidt tot een kennelijke hardheid, heeft de leidinggevende de bevoegdheid anders te besluiten

Artikel 7 Registratie

Lid 1

De registratie van de werktijden geschiedt met behulp van een elektronisch tijdregistratiesysteem;

Lid 2

De registratie dient door iedere medewerker persoonlijk te worden verricht en wel op de volgende momenten:

  • -

    bij aanvang van de werkzaamheden:

  • -

    bij begin en einde van de lunchpauze, ongeacht of men het gebouw verlaat c.q. verlaten heeft;

  • -

    bij beëindiging van de werkzaamheden.

Tevens dient registratie plaats te vinden indien men gedurende werktijd het gebouw verlaat, terwijl men verwacht/weet die dag niet te zullen terugkeren.

Lid 3

De leidinggevende is verantwoordelijk voor het beheer, toezicht en controle op een juist gebruik van het tijdregistratiesysteem en accordeert daartoe de mutatielijsten.

Artikel 8 Brugdagenregeling

Lid 1

Per kalenderjaar kunnen door burgemeester en wethouders, in overleg met de Ondernemingsraad, dagen worden aangewezen als dagen waarop de gehele dienst gesloten is.

Lid 2

Aangewezen brugdagen worden in mindering gebracht op de compensatieuren en/of verlofuren.

Artikel 9 Bezoek aan huisarts, tandarts, ziekenhuis, etc.

Lid 1

Bezoeken aan huisarts, tandarts, specialist, ziekenhuis, etc. van medewerkers met flexibele werktijden vinden plaats in eigen tijd. Voor medewerkers met vaste werktijden geldt zoveel mogelijk in eigen tijd.

Lid 2

Naar het oordeel van de leidinggevende kunnen, bij bijzondere omstandigheden, deze bezoeken in werktijd plaatsvinden. De medewerk(st)er wordt dan geacht de benodigde tijd binnen de bereikbaarheidstijden aanwezig te zijn geweest.

Artikel 10 Toezicht

Lid 1

De medewerker is gehouden aan het op een juiste en correcte wijze gebruik maken van de regeling arbeidsduur en werktijden. Samen met de leidinggevende is hij/zij verantwoordelijk voor de voortgang van de aan zijn functie en afdeling toebehorende werkzaamheden.

Lid 2

Bij een niet verantwoorde toepassing van de variabele werktijden is de leidinggevende bevoegd beperkende maatregelen op te leggen.

Artikel 11 Slotbepalingen

Lid 1

Burgemeester en wethouders beslissen in alle gevallen waarin over de uitleg van de bepalingen van deze regeling verschil van inzicht bestaat.

Lid 2

De regeling kan worden aangehaald als "Regeling arbeidsduur en werktijden gemeente Moerdijk 2010".

Lid 3

De regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2010.

Artikel 2

Lid 1

De werktijdenregeling is van toepassing op alle personeelsleden met een aanstelling in vaste of tijdelijke dienst, personeelsleden met een arbeidsovereenkomst, personeel dat bij de gemeente Moerdijk is gedetacheerd, uitzendkrachten, oproepkrachten en stagiaires. De regeling is niet van toepassing op de leden van de vrijwillige brandweer.

Lid 2

Op voorstel van het management kan het college een nadere regeling treffen. Voor het personeel van het gemeentelijk aannemingsbedrijf is met het oog op de aard van de werkzaamheden een aparte werktijdenregeling vastgesteld

Artikel 3

Lid 1

Zie artikel 1. De bedrijfstijd geeft de grenzen aan waarbinnen gewerkt kan worden, met andere woorden geeft de grenzen aan waarbinnen de feitelijke arbeidsduur ingeroosterd kan worden.

Lid 2

Gedurende de bereikbaarheidstijd dient de organisatie een dusdanige bezetting te kennen dat klanten zo mogelijk (telefonisch) direct geholpen kunnen worden, doch ten minste te woord gestaan kunnen worden. In waarneming van afwezige collega’s dient in ieder geval te zijn voorzien.

Lid 3

Dit zijn de beschikbaarheidstijden (bloktijden). Deze gelden niet op vrijdagmiddag omdat de gemeente dan ook geen bereikbaarheidstijd kent.

Lid 4

Onder tijdig wordt verstaan ten minste één maand voordat de voor betreffende groep mensen andere tijden gaan gelden.

Artikel 4

Voor de arbeidsduur, -tijden en -pauzes dienen de bepalingen van de Arbeidstijdenwet in acht te worden genomen. Met name de artikelen 5:6 tot en met 5:10 van deze wet. Echter deze bepalingen zijn ruimer gesteld dan de nadere uitwerking in onze CAR/UWO, op grond waarvan de arbeidsduur maximaal 9 uur per dag bedraagt en wanneer de bedrijfsvoering dit vereist, één maal per week 10 uur.

Artikel 5

De leden 1 t/m 3 van dit artikel houden bepalingen in voor een efficiënte bedrijfsvoering, waarbinnen de keuze van een individuele medewerker voor een bepaalde variant kan worden gehonoreerd. Voorwaarde hiervoor is dat een optimale dienstverlening aan in- en externe klanten en een adequate bereikbaarheid gegarandeerd is. Voorbeelden van arbeidsvarianten zijn:

4 hele en 1 halve dagMedewerker werkt 4 dagen van 8 uur en 1 dag van 4 uur. De vrije ochtend of middag kan een vaste zijn of rouleren
4 x 9 uurMedewerker werkt volgens rooster iedere week 4 x 9 uur. De vrije dag kan een vaste zijn of rouleren.
5 x 7,2 uurMedewerker werkt 5 dagen van 7,2 uur.
32/40 modelMedewerker werkt de ene week 4 dagen van 8 uur en de volgende week 5 dagen van 8 uur. De vrije dag kan een vaste zijn of rouleren.
Wisselende werkdagduurMedewerker werkt niet iedere dag (volgens rooster) een gelijk aantal uren, maar varieert per dag (bijvoorbeeld: 1 x 8, 2 x 9, 1 x 10 uur.

Het nemen van verlof op basis van de voor de individuele medewerker geldende arbeidsvariant (lid 4) houdt het volgende in:

 Als Arbeidsvariant isDan geldt te nemen verlof per werkdag
 1234512345
Maandag97,283397,2833
Dinsdag96,286296,2862
Woensdag98,28  498,28  4
Donderdag9584295842
Vrijdag  4,5452  4,5452
Totaal uren aanstelling3631,13618133631,1361813
  • -

    Als de arbeidsvariant aangeeft dat er op een bepaalde dag in de ochtend 2 uren gewerkt wordt, dient voor verlof op die ochtend 2 uren te worden opgenomen.

  • -

    Als de arbeidsvariant aangeeft dat er op een bepaalde dag in de middag 5 uren gewerkt wordt, dient voor verlof op die middag 5 uren te worden opgenomen.

Artikel 6

Dit artikel herbergt in zich wat voorheen was bepaald met betrekking tot urensaldo en ADV.Onduidelijkheid over wanneer nu saldo wordt opgebouwd is hiermee komen te vervallen. Alleen als er gewerkt wordt kunnen compensatie-uren worden opgebouwd en dus compensatie-uren worden opgenomen. Voor deeltijders is dit naar evenredigheid, dus een parttimer met een dienstverband voor 18 uur mag maximaal 50 uur opbouwen. Van een bovenmatig aantal minuren is sprake als het negatieve saldo meer bedraagt dan 8 uur. Ook hier geldt de evenredigheid voor deeltijders.

Artikel 7

Voor het bijhouden van gewerkte uren maakt iedereen gebruik van de elektronische tijdregistratie. Dit geldt niet voor diegene waarmee afspraken zijn gemaakt omtrent vaste werktijden. Overigens betekent het dat diegene geen compensatie uren op kan bouwen, met uitzondering van compensatie overuren.

Uitgangspunt is dat alleen die uren worden geregistreerd die worden gewerkt (zie ook toelichting artikel 9). Voor personeelsbijeenkomsten als jubileum, afscheid, kerstcabaret, nieuwjaarsreceptie, etc. geldt dat op die wijze nooit compensatieuren mogen worden opgebouwd. Voor die dag vindt een “technische tijdcorrectie” plaats tot de uren die gelijk zijn aan het persoonlijke dagrooster, tenzij aantoonbaar meer uren zijn gewerkt.

Artikel 8

In het kader van dienstverlening, werkprocessen en voorschriften burgerlijke stand, is het algemene uitgangspunt dat van deze mogelijkheid zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt .

Artikel 9

Het gaat hier om bezoeken van en ten behoeve van de medewerker zelf. Bezoek aan de bedrijfsarts valt ook onder dit artikel.Deze bezoeken zijn altijd in eigen tijd, dus ook als de afspraak valt binnen de beschikbaarheidstijden. Alleen wanneer er sprake is van een kennelijke vorm van hardheid, kunnen deze bezoeken bij bijzondere omstandigheden in werktijd plaatsvinden. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan frequent controle bezoeken in verband met langdurige ziekte.

Artikel 10

Voor zover de feitelijke arbeidsduur afwijkt van de formele arbeidsduur per week, worden bij ziekte langer dan een (werk)week de uren gecorrigeerd naar de formele arbeidsduur. Zodra de medewerker hersteld is, gaat hij weer werken in het rooster dat met hem voor die periode is/zou zijn overeengekomen. Op deze manier wordt voorkomen dat de medewerker wordt gestraft of beloond voor zijn ziekte.Vanzelfsprekend wordt van de medewerker verwacht dat hij zich aan de regeling houdt en de met hem gemaakte afspraak nakomt.Als de leidinggevende onverhoopt constateert dat een medewerker zich niet houdt aan de gemaakte afspraken, kan de medewerker wordt verplicht tot het werken volgens een ander arbeidsrooster. Dit arbeidsrooster wordt door de leidinggevende eenzijdig bepaald en schriftelijk aan de medewerker meegedeeld. Een kopie hiervan wordt in het persoonsdossier van de medewerker gearchiveerd.

Ondertekening