Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Moerdijk

Bezoldigingsregeling

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Moerdijk
Officiële naam regelingBezoldigingsregeling
CiteertitelBezoldigingsregeling
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerppersoneel en organisatie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-200401-01-2004nieuwe regeling

09-12-2003

Onbekend

01-01-200401-01-2016Onbekend

09-12-2003

Onbekend

Tekst van de regeling

Bezoldigingsregeling

Artikel 1 Begripsbepalingen

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

  • -

    werkgever: de gemeente Moerdijk;

  • -

    arbeidsvoorwaardenregeling:Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Moerdijk (CAR/UWO)

  • -

    werknemer:

    • 1

      de ambtenaar in de zin van de arbeidsvoorwaardenregeling

    • 2

      de werknemer als bedoeld in artikel 2:5 en 2:5:1 van de arbeidsvoorwaardenregeling;

  • -

    schaal: de schaal als bedoeld in artikel 3:1 lid 2 onder a van de arbeidsvoorwaardenregeling, opgenomen in bijlage IIa van die regeling;

  • -

    salaris: het salaris als bedoeld in artikel 3:1 lid 2 onder b van de arbeidsvoorwaardenregeling;

  • -

    bezoldiging: de bezoldiging als bedoeld in artikel 3:1 lid 2 onder c van de arbeidsvoorwaardenregeling;

  • -

    uurloon: het uurloon als bedoeld in artikel 1:1 lid 1 onder o van de arbeidsvoorwaardenregeling

  • -

    maximum salaris: het hoogste bedrag van een salarisschaal.

  • -

    functieschaal: de op grond van functiewaardering vastgestelde salarisschaal behorende bij die functie;

  • -

    aanloopschaal: de schaal die direct voorafgaat aan de functieschaal.

  • -

    functie: het samenstel van werkzaamheden dat de werknemer in opdracht verricht.

  • -

    salarisanciënniteit: de functiejaren die een werknemer werkzaam is dan wel aan hem zijn toegekend en die in aanmerking worden genomen voor de vaststelling van het salaris op een hoger bedrag dan het minimum van de schaal.

Artikel 2 Recht op salaris

Het recht op salaris vangt aan met de dag waarop de aanstelling van de werknemer ingaat. Indien in het aanstellingsbesluit geen datum is vermeld, vangt het recht op salaris aan met de dag waarop de werknemer feitelijk in dienst is getreden.

Het salaris wordt per maand uitbetaald en is als regel beschikbaar op de 15e dag van de maand. Valt de 15e dag in enige maand op zaterdag, zondag of een erkende feestdag, dan is het salaris als regel vóór deze dag beschikbaar.

Het recht op salaris eindigt in geval van ontslag met ingang van de dag waarop het ontslag ingaat.

Artikel 3 Gebroken tijdvakken

Wanneer het salaris of een toelage moet worden berekend over een gedeelte van een maand, wordt het bedrag per dag vastgesteld door het maandbedrag te delen door het aantal kalenderdagen van die maand.

Artikel 4 Onvolledige betrekking

Het salaris van de werknemer met een onvolledige betrekking wordt vastgesteld op een evenredig deel van het salaris dat voor hem zou gelden bij een volledige betrekking.

Artikel 5 Salarisbedragen

De salarissen van de werknemers, van wie het salaris niet bij of krachtens de wet is geregeld, worden vastgesteld op de bedragen volgens de salarisschalen zoals opgenomen in bijlage IIa van de arbeidsvoorwaardenregeling.

Artikel 6 Salarisbedragen

De toepassing van bijlage IIa van de arbeidsvoorwaardenregeling vindt plaats conform hetgeen is bepaald in artikel 3:1 derde t/m vijfde lid van de arbeidsvoorwaardenregeling.

De bij het functieprofiel van de werknemer geldende salarisschaal wordt bepaald met inachtneming van de resultaten van een functiewaarderingsonderzoek en aan de hand van de vastgestelde conversie.

Anders dan bij het aanvaarden van passende of gangbare arbeid, dan wel bij wijze van disciplinaire straf, als bedoeld in de arbeidsvoorwaardenregeling, kan zonder voorafgaand ontslag voor een ambtenaar geen salarisschaal gaan gelden met een lager maximumsalaris dan dat van de reeds voor hem geldende salarisschaal.

Artikel 7 Salaris bij aanstelling

Bij de aanstelling van een werknemer wordt, behoudens het bepaalde in de volgende leden van dit artikel, het salaris vastgesteld op het minimumbedrag van de aanloopschaal van zijn functie, waarvan de schaalindeling is opgenomen in bijlage IIa van de arbeidsvoorwaardenregeling.

Indien daartoe termen aanwezig zijn, kan bij aanstelling worden bepaald dat een salarisanciënniteit in de aanloopschaal wordt toegekend.

Degene die bij aanstelling of bij plaatsing in een nieuwe functie reeds een zodanig aantal jaren in hetzelfde vakgebied werkzaam is geweest, dat de verwachting gerechtvaardigd is dat de functie van het begin af aan goed en volledig zal worden vervuld, kan worden ingedeeld in de functieschaal.

Artikel 8 Periodieke verhoging van het salaris

Het salaris van de werknemer die voldoende functioneert, blijkende uit een beoordeling, wordt binnen de voor hem geldende salarisschaal periodiek verhoogd tot het naasthogere bedrag.

De periodieke verhogingen worden toegekend aan de werknemer die het maximumsalaris van de voor hem geldende salarisschaal nog niet heeft bereikt, voor de eerste maal met ingang van de eerste dag van de maand waarin zijn aanstelling een jaar is verstreken en nadien telkens na een jaar.

Het tijdstip waarop ingevolge het vorige lid voor de eerste maal een periodieke verhoging wordt toegekend, kan worden vervroegd indien daartoe aanleiding bestaat.

Een verhindering wegens ziekte als bedoeld in hoofdstuk 7 van de arbeidsvoorwaardenregeling kan bij een aaneengesloten ziekteperiode van langer dan een jaar van invloed zijn op het tijdstip van toekenning van periodieke salarisverhogingen. Daarbij is de mate van medewerking aan het reïntegratietraject medebepalend.

Artikel 9 Extra periodieke verhoging van het salaris

Aan de werknemer die het maximumsalaris van de voor hem geldende salarisschaal nog niet heeft bereikt, kan een extra periodieke salarisverhoging tot een in de salarisschaal genoemd bedrag, niet uitgaande boven het maximumsalaris, worden toegekend op grond van zeer goede of uitstekende vervulling van de betrekking.

Bij de toepassing van het vorige lid blijft het tijdstip waarop ingevolge artikel 8 een salarisverhoging wordt toegekend onverlet, tenzij anders wordt bepaald.

Artikel 10 Geen periodieke verhoging

Indien een medewerker op essentiële onderdelen van de hoofdbestanddelen van zijn functie onder de norm heeft gescoord, blijkende uit een beoordeling, kan worden bepaald dat voor hem de in artikel 8 bedoelde salarisverhoging achterwege wordt gelaten.

Nadien kan worden bepaald dat de salarisverhoging, welke met toepassing van het eerste lid achterwege is gelaten, al dan niet met terugwerkende kracht alsnog wordt toegekend.

Van een beslissing tot toepassing van het eerste lid wordt de ambtenaar zo spoedig mogelijk, doch in elk geval voor de datum waarop anders de salarisverhoging zou ingaan, schriftelijk mededeling gedaan, onder vermelding van de redenen welke tot de beslissing hebben geleid.

Artikel 11 Salaris bij bevordering naar hogere schaal

De werknemer die voldoet aan de eisen die aan de functie worden gesteld, in termen van bezit van de vereiste diploma's, het verrichten van alle taken die voor de functie zijn beschreven en voldoende functioneren, blijkende uit een beoordeling, wordt bevorderd naar de voor zijn functie vastgestelde functieschaal.

Ingeval van overgang naar een hogere schaal, vindt inschaling plaats op het naasthogere bedrag in de nieuwe schaal. Ingeval het verschil tussen dit naasthogere bedrag en het oude salaris minder bedraagt dan 75% van het salarisverschil tussen het bedrag dat de werknemer aan salaris zou hebben ontvangen indien hij niet zou zijn overgegaan naar de nieuwe schaal, maar in zijn oude schaal een periodieke verhoging zou hebben gekregen, en het bedrag van zijn oude salaris, wordt de werknemer in de nieuwe schaal ingeschaald op het bedrag dat direct volgt op het naasthogere bedrag.

Indien er, naast het gestelde in lid 1, bovendien sprake is van ruim voldoende functioneren, blijkende uit een beoordeling, kunnen burgemeester en wethouders besluiten tot toekenning van één of meerdere extra salarisanciënniteiten.

Artikel 12 Salarisinpassing bij overplaatsing

Bij overplaatsing naar een functie van een hoger niveau vindt geen wijziging van de inschaling plaats, tenzij de werknemer is ingeschaald twee schalen lager dan de nieuwe functieschaal. In dat geval kan de werknemer worden ingepast in de aanloopschaal.

Bij plaatsing op organisatorische gronden in een functie van een lager niveau, wordt het salaris vastgesteld in de functierang. Indien dit leidt tot een teruggang, omdat het tot dan genoten salarisbedrag in de oude functie hoger is dan het maximumsalaris van de functionele schaal van de nieuwe functie, wordt het salaris verhoogd met een toeslag die gelijk is aan het verschil met het tot dan toe genoten salarisbedrag. Deze toeslag volgt de algemene ambtelijke salarisherzieningen.

Bij plaatsing op eigen verzoek in een functie waaraan een lagere schaal is verbonden, wordt het salaris dienovereenkomstig aangepast.

Artikel 13 Attentie in natura

Aan de werknemer die een eenmalige kortdurende inspanning of uitstekende prestatie heeft geleverd, kan een attentie worden toegekend (cadeaubon, bloemetje, etc). De attentie dient bij voorkeur snel op de geleverde inspanning of prestatie te volgen.

Artikel 14 Gratificatie

Eén maal per jaar kan aan een werknemer die een uitstekende individuele prestatie of inspanning heeft geleverd, een gratificatie worden toegekend. De leidinggevende kan naar aard, omvang en persoonlijke omstandigheden een gratificatie toekennen van netto minimaal € 150,-- en maximaal € 1.000,--.

Artikel 15 Gratificatie

Eén maal per jaar kan aan een groep van werknemers die een uitstekende collectieve prestatie hebben geleverd, een groepsgratificatie worden toegekend. De hoogte wordt bepaald door de leidinggevende en bedraagt maximaal € 200,-- netto per werknemer.

Artikel 16 Tijdelijke persoonlijke toelage

Aan een werknemer die gedurende minimaal één jaar een uitstekende individuele prestatie of inspanning heeft geleverd, kan een persoonlijke toelage worden toegekend. Deze bedraagt afhankelijk van de aard en de omvang van de geleverde prestatie 4, 6 of 8% van het bruto maandsalaris.

De toelage wordt toegekend gedurende één jaar. Afhankelijk van de duur van de in lid 1 genoemde prestatie of inspanning kan de termijn worden verlengd, met dien verstande dat de toelage nooit langer dan drie jaar kan worden toegekend.

Artikel 17 Persoonlijke toelage na bereiken maximum functionele schaal

Aan de werknemer die het maximum van de voor hem geldende schaal heeft bereikt, kan een persoonlijke toelage als bedoeld in artikel 3:7:8 van de arbeidsvoorwaardenregeling worden toegekend, indien betrokkene gedurende meerdere jaren ruim voldoende heeft gefunctioneerd. Hier dienen minimaal drie jaarlijks opeenvolgende beoordelingen gedurende de tijd dat de werknemer betaald wordt volgens het maximum van zijn functieschaal aan ten grondslag te liggen.

De in lid 1 bedoelde toelage bedraagt maximaal het verschil tussen het maximum van de functieschaal en het maximum schaalbedrag van de naast hogere schaal.

De in het eerste lid bedoelde toelage wordt ingetrokken, indien de gronden waarop de toelage werd toegekend niet meer aanwezig zijn, tenzij er naar het oordeel van burgemeester en wethouders omstandigheden zijn om de toelage geheel of gedeeltelijk te handhaven.

Artikel 18 Arbeidsmarkttoelage

Aan een werknemer kan om redenen van werving of behoud een toelage worden toegekend.

De in het eerste lid bedoelde toelage wordt toegekend voor een tijdvak dat tevoren is vastgesteld, met inachtneming van een maximum van drie jaar.

De hoogte van de toelage als bedoeld in het eerste lid bedraagt maximaal het verschil tussen het maximum van de functieschaal en het schaalbedrag gelegen twee periodieken onder het maximum.

De toelage als bedoeld in het eerste lid eindigt op de ingevolge het tweede lid vastgestelde vervaldatum. Wanneer de arbeidssituatie waarop de toelage is gebaseerd nog steeds bestaat, kan opnieuw een toelage als bedoeld in het eerste lid aan de werknemer worden toegekend.

Artikel 19 Geen afbouwregeling

Bij het beëindigen van instrumenten van flexibele beloning als bedoeld in de artikelen 16, 17 en 18 wordt geen afbouwregeling toegepast.

Artikel 20 Waarnemingstoelage

Een waarnemingstoelage wordt toegekend conform hetgeen is geregeld in artikel 3:1:2 van de arbeidsvoorwaardenregeling.

Artikel 21 Overwerkvergoeding

Er is sprake van overwerk, wanneer de werknemer in dienstopdracht werkzaamheden verricht buiten de feitelijke arbeidsduur per week.

Aan de werknemer ingedeeld in salarisschaal 1 tot en met 10, wordt ingeval van overwerk een overwerkvergoeding toegekend conform hetgeen is geregeld in artikel 3:2 en artikel 3:2:1 van de arbeidsvoorwaardenregeling

Gelet op de aard en het niveau van hun functie, hebben werknemers vanaf schaal 10A geen recht op vergoeding van overwerk.

De werknemer die als adviseur raadsvergaderingen of andere door de gemeente belegde avondvergaderingen of overleggen moet bijwonen, mag deze vergaderingen compenseren door middel van vrije tijd.

Artikel 22 Inconveniententoelage

Aan de werknemer die als zwaarwegend onderdeel van zijn functie werkzaamheden moet verrichten die naar de aard of omstandigheden als vuil, zwaar en onaangenaam kunnen worden aangemerkt, wordt een vergoeding toegekend op grond van de Inconveniëntenregeling.

Artikel 23 Toelage wegens onregelmatige diensten

Aan de werknemer die overeenkomstig het voor hem vastgestelde arbeidsrooster in onregelmatige dienst werkzaam moet zijn, wordt een toelage op onregelmatige uren toegekend op grond van de Regeling toelage onregelmatige diensten.

Artikel 24 Toelage bereikbaarheids- en beschikbaarheidsdienst

Aan de werknemer die blijkens een aanwijzingsbesluit van burgemeester en wethouders zich beschikbaar moet houden voor het verrichten van werkzaamheden buiten de regulier vastgestelde werktijden wordt een vergoeding toegekend op grond van de Regeling wachtdienstvergoeding.

Artikel 25 Vergoeding bedrijfshulpverlening

Aan de werknemers die zijn aangewezen op te treden als coördinator BHV, plaatsvervangend coördinator BHV of bedrijfshulpverlener wordt een maandelijkse vergoeding verstrekt van bruto € 8,--. Daarnaast ontvangen de bedrijfshulpverleners een jaarlijkse brutovergoeding van € 159,--. De plaatsvervangend coördinator ontvangt een soortgelijke vergoeding van € 227,-- en de coördinator een soortgelijke vergoeding van € 340,--. Deze vergoeding wordt jaarlijks in december uitbetaald, indien aan de gestelde eisen is voldaan.

Artikel 26 Vergoeding aan stagiaires

Met inachtneming van het kosten baten aspect wordt het volgende onderscheid gemaakt in soort stage:

  • a

    De "snuffelstage": hierbij is slechts sprake van meelopen en ervaring opdoen door de stagiaire, zonder kwalitatieve of kwantitatieve eisen ten aanzien van de output voor de organisatie. De stagiaire ontvangt na afloop van de stage een geschenkbon van € 15,00.

  • b

    Een stage met een minimale duur van 1 maand en waaraan een duidelijke stage-opdracht ten grondslag ligt en die voor de gemeente gekwantificeerde en gekwalificeerde output oplevert.

De hoogte van de vergoeding als bedoeld onder b is afhankelijk van het opleidingsniveau en afgeleid van het bedrag behorende bij schaal 1 periodiek 0, opgenomen in de salaristabel als bedoeld in bijlage IIa van de CAR.

MBO18 %
HBO23 %
WO 25 %

De vergoedingen zijn gebaseerd op een stage van 36 uur per week. Bij minder uren per week is de vergoeding naar rato.

Artikel 27 Onvoorziene gevallen

Voor gevallen waarin deze regeling niet of niet naar billijkheid voorziet, treffen burgemeester en wethouders een bijzondere regeling.

Artikel 28 Slotbepalingen

Deze regeling treedt in werking op 1 februari 2013 en kan worden aangehaald als “Bezoldigingsregeling gemeente Moerdijk 2013”.

Ondertekening