Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Zuidplas

Verordening Programmaraad

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieZuidplas
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening Programmaraad
CiteertitelVerordening Programmaraad
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

13-11-2008nieuwe regeling

30-09-2008

2008/3009

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening Programmaraad

 

 

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:a. Abonnee: de natuurlijk of rechtspersoon wiens verzoek om aansluiting op het omroepnetwerk door de kabelexploitant is ingewilligd;b. Programmaraad: de programmaraad voor de kabel als bedoeld in artikel 82k van de Mediawet bestaan-de uit abonnees uit de gemeenten Lansingerland (betreft voormalige gemeente Bergschenhoek), Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen-Moerkapelle en Alblasserdam;c. Basispakket: het wettelijk minimum pakket radio- en televisiesignalen dat de kabelexploitant op grond van artikel 82i van de Mediawet, gelijktijdig distribueert naar alle aangeslotenen op het omroepnetwerk;d. Tarief: het maandelijks op grond van een overeenkomst tot aansluiting en levering van het pakket ver-schuldigde abonnementsgeld;e. Omroepnetwerk: de kabelinfrastructuur in eigendom en of beheer van de kabelexploitant;f. Kabelexploitant: de eigenaar en/of beheerder van het omroepnetwerk. 

Artikel 2 Samenstelling en benoeming programmaraad

  • 1

    De programmaraad bestaat uit 10 leden, waaronder een voorzitter, een secretaris en een penningmees-ter.

  • 2

    De samenstelling is, voor zover dit mogelijk is met inachtneming van het gestelde in het volgende lid, als volgt:- 1 lid uit de gemeente Lansingerland (betreft voormalige gemeente Bergschenhoek);- 5 leden uit de gemeente Capelle aan den IJssel;- 2 leden uit de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel;- 1 lid uit de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle.- 1 lid uit de gemeente Alblasserdam 

  • 3

    Bij de samenstelling van de programmaraad wordt gestreefd naar een zodanige samenstelling dat hij re-presentatief is voor de belangrijkste in de deelnemende gemeenten voorkomende maatschappelijke, cul-turele, godsdienstige en geestelijke stromingen en een redelijke afspiegeling vormt van de bevolking in de gemeenten naar leeftijd, sekse, etnische en culturele achtergrond.

  • 4

    De benoeming van de leden van de programmaraad geschiedt door de gemeenteraad, op voordracht van het college van burgemeester en wethouders, waar de leden woonachtig zijn.

  • 5

    Tot lid van de programmaraad kan uitsluitend worden benoemd een inwoner van één van de deelne-mende gemeenten die de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.

  • 6

    Een programmaraadslid mag geen lid zijn van de gemeenteraad, geen bindingen hebben met een ka-belexploitant of met programma-aanbieders en geen bestuurslidmaatschap vervullen bij of een betrek-king hebben in dienst van een instelling die in aanmerking komt voor zendtijd voor binnenlandse omroep dan wel een commerciële omroepinstelling.

Artikel 3 Organisatie en zittingsduur

  • 1

    De programmaraad maakt zelf een huishoudelijk reglement, in overleg met de kabelexploitant.Dit huishoudelijk reglement regelt de wijze van advisering aan de kabelexploitant, de wijze van vergade-ren, alsmede de taken van de voorzitter, de secretaris en de penningmeester, voor zover niet geregeld in deze verordening. 

  • 2

    De programmaraad wijst uit zijn midden een voorzitter, secretaris en penningmeester aan, waarbij de functie van secretaris en penningmeester door één persoon kunnen worden uitgeoefend.

  • 3

    De zittingsperiode van de programmaraad is vier jaar. Herbenoeming van leden is eenmaal mogelijk, waarbij de programmaraad een rooster van aftreden opstelt.

Artikel 4 Herbenoeming leden

  • 1

    In tussentijdse vacatures wordt zo spoedig mogelijk voorzien voor het nog resterende deel van de zit-tingsperiode.

  • 2

    Zolang niet in een vacature is voorzien, wordt de programmaraad door de overige leden gevormd, met dien verstande dat de programmaraad te allen tijde uit minimaal 6 leden dient te bestaan.

  • 3

    Indien de programmaraad op enig moment minder dan zes leden telt is zij niet bevoegd tot adviseren.

Artikel 5 Einde lidmaatschap programmaraad

  • 1

    Het lidmaatschap eindigt voortijdig:a. Indien niet meer voldaan wordt aan artikel 2 lid 5 en/of lid 6. Het lidmaatschap eindigt in deze gevallen van rechtswege;b. In het geval van ontslag door de raad van de gemeente dat het betreffende lid van de programmaraad heeft benoemd, op verzoek van de programmaraad, dan wel op verzoek van het betreffende pro-grammaraadslid. 

  • 2

    De gemeenteraad kan een programmaraadslid ontslaan:a. wanneer het programmaraadslid door ziekte of gebrek blijvend ongeschikt is zijn functie te vervullen;b. in geval van strafrechtelijke vervolging wegens een misdrijf;c. wanneer het programmaraadslid, naar het oordeel van de programmaraad, door handelen of nalaten het functioneren van de programmaraad ernstig belemmert. 

  • 3

    Een verzoek tot ontslag op grond artikel 5 lid 2 sub c, moet worden genomen in een vergadering van de programmaraad waarin tenminste zes leden van de programmaraad hun stem uitbrengen.

Artikel 6 Taak programmaraad

  • 1

    De programmaraad heeft tot taak de aanbieder van het omroepnetwerk te adviseren welke program-ma’s, bestemd voor ontvangst door het algemene publiek, hij krachtens het bepaalde in artikel 82i, eer-ste lid, van de Mediawet (het zogeheten basispakket) ten minste uitzendt naar alle aangeslotenen op het omroepnetwerk.

  • 2

    De programmaraad brengt in beginsel éénmaal per jaar een advies uit over de samenstelling van het ba-sispakket.

  • 3

    De programmaraad brengt in beginsel eenmaal per jaar ongevraagd advies uit over de kwaliteit van het basispakket.

Artikel 7 Werkbudget

  • 1

    Aan de programmaraad wordt jaarlijks een werkbudget ter beschikking gesteld door de deelnemende gemeenten. De hoogte van het beschikbaar te stellen werkbudget wordt geregeld in een afzonderlijke overeenkomst tussen de deelnemende gemeenten en wordt eens in de vier jaar herzien.

  • 2

    Uit het werkbudget worden alle kosten betaald die de programmaraad maakt bij de uitoefening van zijn taak.

  • 3

    Jaarlijks legt de programmaraad schriftelijk aan de deelnemende gemeenten verantwoording af over de besteding van het werkbudget.

Artikel 8 Vergoeding programmaraadsleden

  • 1

    De leden van de programmaraad hebben recht op een vaste vergoeding voor de reiskosten en voor het bijwonen van de vergadering, zoals deze door de deelnemende gemeenten is vastgesteld in de ‘Over-eenkomst tussen de gemeenten Lansingerland (betreft voormalige gemeente Bergschenhoek), Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen-Moerkapelle en Alblasserdam inzake de Pro-grammaraad voor de kabel’ (werkbudget).

  • 2

    Jaarlijks komen maximaal zes vergaderingen voor vergoeding in aanmerking.

Artikel 9 Totstandkoming advies

  • 1

    De programmaraad mag niet beraadslagen en besluiten nemen omtrent een uit te brengen advies, indien niet tenminste 6 leden, waaronder de voorzitter, aanwezig zijn.

  • 2

    Besluiten omtrent een uit te brengen advies worden genomen bij tweederde meerderheid van de stem-men.

  • 3

     Alle leden hebben stemrecht. Bij het staken van de stemmen beslist de voorzitter.

  • 4

    De adviezen van de programmaraad dienen ondertekend te zijn door de secretaris en de voorzitter, en dienen gemotiveerd en schriftelijk te worden uitgebracht aan de kabelexploitant. De deelnemende ge-meenten ontvangen een kopie van deze adviezen.

Artikel 10 Vergaderingen

  • 1

    De deelnemende gemeenten stellen elk maximaal een keer per jaar bij toerbeurt en om niet een verga-derruimte beschikbaar aan de programmaraad.

  • 2

    De vergaderingen van de programmaraad worden in beginsel in het openbaar gehouden.

  • 3

    Een vergadering kan achter gesloten deuren plaatsvinden indien tenminste 6 van de aanwezige leden daarom verzoeken.

  • 4

    Van de vergaderingen van de programmaraad wordt een verslag gemaakt door de secretaris van de programmaraad.

     

Artikel 11 Jaarverslag

De programmaraad zendt jaarlijks een verslag van zijn werkzaamheden aan de deelnemende gemeenten, alsmede aan de kabelexploitant.

Artikel 12 Slotbepalingen

  • 1

    Deze verordening vervalt op het moment dat de verplichting ex artikel 82k van de Mediawet vervalt.

  • 2

    De deelnemende gemeenten zullen de inhoud en de totale werking van deze verordening uiterlijk twee jaar na de inwerkingtreding ervan evalueren.

  • 3

    Deze verordening kan slechts met instemming van de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten worden gewijzigd.

Artikel 13 Citeertitel en inwerkingtreding

Deze verordening kan worden aangehaald als de “Verordening Programmaraad” en treedt in werking op het moment dat de leden van de programmaraad zijn benoemd, maar niet eerder dan zes weken na de dag van bekendmaking ervan.