Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Heerhugowaard

Verordening Wachtlijstbeheer Sociale Werkvoorziening

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHeerhugowaard
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening Wachtlijstbeheer Sociale Werkvoorziening
CiteertitelVerordening Wachtlijstbeheer Sociale Werkvoorziening
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerpVerordeninig

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Wet Sociale Werkvoorziening, art. 12, lid 2

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-10-2009nieuwe regeling

25-08-2009

Stadsnieuws 6 oktober 2009

Stadsnieuws 6 oktober 2009

Tekst van de regeling

Intitulé

De Gemeenteraad van Heerhugowaard;

 

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 9 juni 2009;

 

nr. RB2009-069,

 

Gelet op artikel 12, tweede lid, van de Wet sociale werkvoorziening;

 

Overwegende dat de raad bij verordening nadere regels kan stellen met betrekking tot het wachtlijstbeheer.

 

Besluit vast te stellen de volgende verordening:

 

VERORDENING WACHTLIJSTBEHEER SOCIALE WERKVOORZIENING

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

  • 1.

    In deze verordening wordt verstaan onder:

    • a.

      bestuur: het dagelijks bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorzieningschap Regio Noord Kennemerland;

    • b.

      de wet: de Wet sociale werkvoorziening;

    • c.

      wachtlijst: overzicht van ingezetenen van de gemeenten die conform artikel 11 van de wet geïndiceerd zijn, geen dienstbetrekking hebben als bedoeld in hoofdstuk 2 en 3 van de wet en wel beschikbaar zijn om een dergelijke dienstbetrekking te aanvaarden;

  • e.

    gemeenten: de gemeenten Alkmaar, Bergen nh, Castricum, Graft de Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer;

  • f.

    college: college van burgemeester en wethouders van de gemeenten

  • f.

    plaatsingsruimte: beschikbare ruimte om WSW-geïndiceerden in een dienstbetrekking als bedoeld in artikel 2 lid 1 van de wet te plaatsen;

    • 2.

      De begripsomschrijvingen in de wet zijn van toepassing op de begrippen die in deze verordening worden gebruikt.

Artikel 2 Prioritaire groepen via de reguliere Rijksbijdrage

  • 1.

    Indien sprake is van een wachtlijst hanteert het bestuur voor het plaatsen van WSW-geïndiceerden die op de wachtlijst staan en in aanmerking komen voor een dienstbetrekking in het kader van de WSW de volgende volgorde:

    • a.

      maximaal 50% van de op jaarbasis vrijkomende plaatsen wordt gebruikt voor WSW-geïndiceerden die op de wachtlijst staan. De datum van de indicatiestelling is hierbij bepalend.

b.na toepassing van sub a wordt maximaal 50% van de resterende plaatsingsruimte gebruikt om voorrang te geven aan de WSW-geïndiceerde die via de inkoop van extra plaatsen als bedoeld in artikel 3 al een dienstbetrekking hebben, maar waarvoor de omzetting naar reguliere bekostiging uit de rijkssubsidie nog moet plaatsvinden.

  • c.

    na toepassing van het gestelde onder sub a en b, de WSW-geïndiceerde die op de wachtlijst staat en (zoveel als mogelijk naar evenredigheid)

    • -

      een uitkering heeft op grond van de Wajong en jonger is dan 23 jaar;

    • -

      een indicatie heeft in het kader van begeleid werken;

    • -

      een WWB uitkering heeft.

Artikel 3 Instroom groepen via extra inkoop

1.De gemeente kan besluiten om buiten de rijkssubsidie extra middelen in te zetten om een dienstbetrekking zoals bedoeld in artikel 2 --eerste lid-- van de wet te realiseren.

Artikel 4 Uitvoering en verantwoording

  • 1.

    De uitvoering van deze verordening berust bij het bestuur.

  • 2.

    Het bestuur legt periodiek verantwoording af aan het college over de uitvoering van deze verordening.

Artikel 5 Hardheidsclausule en onvoorziene omstandigheden

  • 1.

    Het bestuur kan in bijzondere gevallen afwijken van de bepalingen in artikel 2 -lid 1- indien toepassing ervan leidt tot onbillijkheden van overwegende aard.

  • 2.

    In gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist het bestuur.

Artikel 6 Citeertitel en inwerkingtreding

  • 1.

    Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening wachtlijstbeheer sociale werkvoorziening.

  • 2.

    Zij treedt in werking op 1 oktober 2009.

     

Aldus vastgesteld door de raad voornoemd in zijn vergadering van 25 augustus 2009.

 

Heerhugowaard,

 

De raad voornoemd,

voorzitter,

griffier,

 

Algemene toelichting

De per 1 januari 2008 gewijzigde Wet sociale werkvoorziening geeft gemeenten ruimere mogelijkheden om regie te voeren op de sociale werkvoorziening. Belangrijk element in deze regierol is het wachtlijstbeheer.

In de wet is opgenomen dat in het kader van adequaat wachtlijstbeheer de gemeente moet zorgdragen voor “schone” wachtlijsten en periodiek de feitelijke beschikbaarheid van Sw-ge-indiceerden op de wachtlijst moet vaststellen.

Gemeenten kunnen er met ingang van het jaar 2008 voor kiezen bepaalde doelgroepen voorrang te verlenen bij instroom in de WSW. De keuze voor een doelgroepenprioritering maakt het gemeenten mogelijk de WSW te laten aansluiten bij het lokale beleid ten aanzien van sociale zaken, werkgelegenheid en welzijn. Deze doelgroepenprioritering dient te worden vastgelegd in een verordening.

Binnen de gemeenschappelijke regeling is uitgesproken dat de deelnemende gemeenten gezamenlijk een verordening wachtlijstbeheer gaan invoeren. Het beheer van de wachtlijst wordt vervolgens, conform de in deze verordening opgenomen regelgeving, overgedragen aan het Dagelijks Bestuur van de GR.

 

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 2.

Jaarlijks wordt in de werkbegroting van WNK de verwachte plaatsingsruimte berekend. Op basis van deze berekening wordt 50% van de berekende plaatsingsruimte ingezet volgens de in dit artikel beschreven doelgroepenprioritering. De andere helft (50%) van de plaatsingsruimte wordt bestemd voor de mensen die langer dan 12 maanden op de wachtlijst staan. Deze mensen worden op basis van de First in First out (Fifo) systematiek geplaatst.

Uit het oogpunt van uitvoerbaarheid in de 3 doelgroepen wordt gekeken naar de best beschikbare kandidaat. In de loop van 2009/2010 wordt de methode geëvalueerd. Als dan blijkt dat een bepaalde doelgroep niet of nauwelijks aan bod is geweest zal het jaar daarna meer aandacht moeten worden besteed aan deze doelgroep.

Daarenboven komt, indien in het lopende jaar blijkt dat de mutatie natuurlijk verloop groter is dan verwacht, de daaruit vrijgekomen ruimte beschikbaar voor de categorie wachtlijst korter dan 12 maanden. Is de mutatie natuurlijk verloop kleiner, dan gaat dit ten laste van de categorie wachtlijst langer dan 12 maanden.

Deze systematiek wordt op deze wijze toegepast, omdat, indien de jaarlijkse ontwikkeling op de wachtlijst kleiner is dan de beschikbare ruimte, de resterende capaciteit ook wordt ingezet voor mensen die langer dan 12 maanden op de wachtlijst staan. Maar ook om voldoende middelen beschikbaar te hebben voor de doelgroepenprioritering.

Voor het overgangsjaar 2009 worden tussen het bestuur en de gemeenten nadere afspraken gemaakt over de voor dit jaar resterende periode van verwachte plaatsingsruimte, na inwerkingtreding van deze verordening.

De doelgroepenprioritering

De volgende doelgroepenprioritering gehanteerd.

  • 1.

    Wajongers < 23 jaar

  • 2.

    Personen met een indicatie begeleid werken en

  • 3.

    Personen met een WWB uitkering.

Ad 1.

Ondanks het feit dat het UWV voor deze cliënten re-integratieverantwoordelijk is, wordt er voor gekozen om geïndiceerden met een Wajong-uitkering voorrang te geven bij instroom in de Wsw. Een groeiende groep “Wajongers” valt tussen wal en schip na afronding van hun opleiding.

Ad 2.

Het streefdoel van de Wsw is de nadruk te leggen op ‘de beweging van binnen naar buiten’. In dat verband wordt ervoor gekozen zoveel mogelijk voorrang te verlenen aan geïndiceerden met een begeleid werken indicatie. De beslissing voorrang te geven aan geïndiceerden met de indicatie begeleid werken kan de gemeenten tevens een hogere rijksbijdrage opleveren. Per gerealiseerde voltijds begeleid werkenplaats is hiervoor vanaf 2008 een bonus van maximaal € 3000 op jaarbasis beschikbaar.

Ad 3.

Gemeenten hebben belang bij het plaatsen van personen behorende tot deze doelgroep, gelet op de uitkeringsrelatie.

Artikel 3

Met ingang van 2007 wordt het gemeenten ook toegestaan om WWB gelden uit het werkdeel in te zetten ten einde de instroom vanaf de wachtlijst van Sw-geïndiceerden te bevorderen. Het gaat dan wel om personen die op de wachtlijst staan, een Wsw-indicatie hebben, en daarnaast ook onder de gemeentelijke doelgroep vallen (WWB, IOAW, IOAZ en niet-uitkeringsgerechtigden). Het gaat ook om plaatsingen die gerealiseerd worden boven de taakstelling van enig jaar. Achterliggende gedachte is dat de werknemersvaardigheden van de geïndiceerde er door langere inactiviteit op achteruit kunnen gaan. Gemeenten kunnen derhalve met middelen uit het werkdeel een voortraject financieren om dit te voorkomen.

Artikel 4.

Over de verantwoording van de uitvoering van het wachtlijstbeheer worden nadere afspraken gemaakt tussen bestuur en gemeenten.

 

Artikelen 5 en 6

Geen nadere toelichting.