Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Hunze en Aa's

Algemene regels aanbrengen, verlengen en/of vervangen van dammen en duikers in schouwsloten.

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWaterschap Hunze en Aa's
OrganisatietypeWaterschap
Officiële naam regelingAlgemene regels aanbrengen, verlengen en/of vervangen van dammen en duikers in schouwsloten.
CiteertitelAlgemene regels aanbrengen, verlengen en/of vervangen van dammen en duikers in schouwsloten.
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpkeur

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Keur waterschap Hunze en Aa's 2010, art. 3.9

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

08-02-201001-09-2014nieuwe regeling

18-01-2010

Dagblad van het Noorden, 05-02-2010

238

Tekst van de regeling

Intitulé

ALGEMENEREGELS AANBRENGEN, VERLENGEN EN/OF VERVANGEN VAN DAMMEN EN DUIKERS IN SCHOUWSLOTEN

 

Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa's,

overwegende:

dat het uit efficiëncy-overwegingen wenselijk is in plaats van de vergunningplicht voor het aanbrengen, verlengen en/of vervangen van dammen en duikers in schouwsloten algemene regels te stellen; gelet op artikel 3.9 van de Keur waterschap Hunze en Aa's 2010;

besluit:

vast te stellen de volgende algemene regels voor het aanbrengen, verlengen en/of vervangen van dammen en duikers in schouwsloten.

Voorwaarden

Voor het aanbrengen, verlengen en/of vervangen van dammen en duikers in schouwsloten is geen vergunning op grond van artikel 3.1, lid 1a, aanhef, en sub 2 van de Keur waterschap Hunze en Aa's 2010 vereist indien wordt voldaan aan de volgende voorwaarden.

  • 1.

    Het (deels) vervangen van een bestaande duiker is toegestaan indien de nieuwe duiker op dezelfde locatie wordt aangelegd en de te vervangen onderdelen volledig worden verwijderd.

  • 2.

    De binnenafmeting(en) van de nieuwe duiker moeten minimaal rond 300 mm zijn of zoveel groter als noodzakelijk is ter voorkoming van wateroverlast of een tekort aan water.

  • 3.

    De binnenonderkant van de buis wordt aangebracht op de slootbodem.

  • 4.

    In duikers mogen, zowel horizontaal als verticaal, geen knikpunten (bochten) aanwezig zijn en de as van de duiker moet in het midden van de schouwsloot liggen om de stromingsweerstand minimaal te houden en zo min mogelijk aangrijpingspunten te hebben voor mogelijke verstopping.

  • 5.

    De uiteinden van de duiker moeten worden beschermd tegen beschadigingen als gevolg vanmechanisch onderhoud.

  • 6.

    De verlenging van een bestaande duiker moet met dezelfde diameter gebeuren als van de bestaande duiker.

  • 7.

    De uitmonding van de duiker is aan beide zijden minimaal 5 meter verwijderd van eventuele andere kunstwerken, waaronder dammen met duikers, die al in de watergang aanwezig zijn.

  • 8.

    Het onderhoud van het doorstroomprofiel alsmede het constructief onderhoud van dam en duiker dient te worden verricht door de onderhoudsplichtige van de duiker.

  • 9.

    Per perceel binnen het stedelijk gebied mag maximaal één dam met duiker worden aangelegd c.q. aanwezig zijn. Deze dam met duiker mag uitsluitend worden aangelegd om een perceel te ontsluiten dat niet op ander wijze is of kan worden ontsloten. De maximale buislengte in de aan te brengen dam mag in het stedelijk gebied niet meer bedragen dan 6 meter.

  • 10.

    Per perceel buiten het stedelijk gebied mag maximaal één dam met duiker worden aangelegd c.q. aanwezig zijn. Deze dam met duiker mag uitsluitend worden aangelegd om een perceel te ontsluiten dat niet op andere wijze is of kan worden ontsloten. De maximale buislengte in de aan te brengen dam mag buiten het stedelijk gebied niet meer bedragen dan 12 meter.

  • 11.

    De dam bedraagt niet meer dan 2/3 van de totale perceelsbreedte.

  • 12.

    Door het aanbrengen van de dam mag geen wateroverlast of een tekort aan water ontstaan.

Deze algemene regels treden in werking met ingang van 8 februari 2010.

Veendam, 18 januari 2010.

Namens het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa's,

Harm Küpers, Alfred van Hall,

Secretaris Directeur. Dijkgraaf.

Toelichting

Kader

Op grond van artikel 3.1, lid 1a, aanhef, en sub 2 van de Keur waterschap Hunze en Aa's 2010 is het verboden zonder vergunning van het bestuur gebruik te maken van een waterstaatswerk door, anders dan in overeenstemming met de functie, daarin, daarop, daarboven, daarover of daaronder werken te plaatsen of te behouden.

Begripsbepaling

Onder een duiker wordt verstaan een gesloten (buisvormig) werk dat oppervlaktewater met elkaar verbindt en bedoeld is om water door te laten of af te voeren.

Schouwsloten zijn oppervlaktewaterlichamen, met inbegrip van de daarin gelegen en daartoe ten dienste staande kunstwerken, die op de schouwkaart staan aangegeven.

Met stedelijk gebied wordt bedoeld het gebied gelegen binnen de bebouwde kom.

Toepassingsgebied

Deze algemene regel is van toepassing op het aanbrengen, verlengen en/of vervangen van duikers in schouwsloten. Hiervoor geldt geen

compensatieplicht zoals opgenomen in de Beleidsregel dempen sloten. Van deze algemene regel kan alleen gebruik worden gemaakt voor het aanleggen van een dam met duiker die nodig is om een perceel te ontsluiten dat niet anders is of kan worden ontsloten.

Indien de aan te leggen dam met duiker langer is dan in de voorwaarden zoals opgenomen in deze algemene regel staat vermeld dan dient een vergunning te worden aangevraagd. Er zal dan ook compensatie van de verloren gegane waterberging dienen te worden gerealiseerd.

Raakvlakken met ander beleid

Voor duikers in schouwsloten is geen beleidsregel van kracht.

Motivatie van de algemene regel

Duikers grijpen in op de inrichting van het watersysteem. Niet alleen de water aan- en afvoer wordt door duikers beïnvloed. Ze hebben nadrukkelijk ook invloed op de waterkwaliteit en ecologie. Door een duiker wordt de oever onderbroken en het open water afgedekt. Dit heeft onder andere negatieve gevolgen voor de waterkwaliteit (zuurstofhuishouding) en de migratie van water- en oeverdieren en de verspreiding van plantensoorten.

Zowel voor de waterkwaliteit en de ecologie als de waterkwantiteit is het van belang dat er zo min mogelijk duikers voorkomen. Indien er toch duikers moeten worden toegepast, is het van belang dat het natte profiel voldoet aan de ter plaatse geldende minimale waterkwantiteits-, waterkwaliteits- en ecologische eisen.

Voor kleinschalige duikers in schouwsloten, die geen negatieve invloed hebben op de waterkwaliteit en -kwantiteit, is een vergunning niet nodig. Daarom zijn voor de aanleg van dergelijke duikers deze algemene regels opgesteld.

Voor zeer lange duikers (langer dan 6 meter in het stedelijk gebied of 12 meter in het landelijk gebied) moet een watervergunning worden aangevraagd.

De uitmonding van de duiker dient aan beide zijden minimaal 5 meter verwijderd te zijn van eventuele andere kunstwerken, waaronder dammen met duikers, die al in de watergang aanwezig zijn. Deze voorwaarde is alleen van toepassing voor wat betreft de lengterichting van de watergang.

Onderhoudsplichtige van de duiker

Het onderhoud van het doorstroomprofiel alsmede het constructief onderhoud van dam en duiker dient te worden verricht door de onderhoudsplichtige van de duiker. Onderhoudsplichtig is degene die de dam met duiker heeft aangebracht dan wel heeft laten aanbrengen en/of de gebruiker van de dam met duiker.

De uitvoering van de werken kan pas plaatsvinden, nadat de mede-eigenaar van de schouwsloot waarin de dam met duiker wordt aangebracht hiervoor zijn of haar toestemming heeft verleend. Dit dient onderling met de mede-eigenaar afgestemd te worden.

Geen meldingsplicht

Voor het aanbrengen, verlengen en/of vervangen van (dammen met) duikers in schouwsloten geldt geen meldingsplicht. Dit om de administratieve last voor de aanvrager en voor het waterschap te beperken. Het aanbrengen, verlengen en/of vervangen van (dammen met) duikers wordt niet verwerkt op de schouwkaarten.

Besluit Bodemkwaliteit

Bij het gebruik van bouwstoffen of grond in oppervlaktewater of in de bodem kan het Besluit Bodemkwaliteit van toepassing zijn, waarbij in bepaalde gevallen wel een melding op grond van dat besluit is vereist. Overigens is het toepassen van schone grond en baggerspecie in hoeveelheden kleiner dan 50 m3 vrijgesteld van deze meldingsplicht.