Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Vught

Verordening Sociale Alarmering en Maaltijdvoorziening Vught 2010

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieVught
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening Sociale Alarmering en Maaltijdvoorziening Vught 2010
CiteertitelVerordening Sociale Alarmering en Maaltijdvoorziening Vught 2010
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerpverordening

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

03-02-201101-01-2013Nieuwe regeling

14-10-2010

Het Klaverblad, 26-01-2011

Onbekend
03-02-2011Nieuwe regeling

14-10-2010

Het Klaverblad, 26-01-2011

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening Sociale Alarmering en Maaltijdvoorziening Vught 2010

De raad van de gemeente Vught;

 

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 juli 2010;

 

gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet;

 

b e s l u i t :

 

vast te stellen de volgende verordening:

 

"Verordening Sociale Alarmering en Maaltijdvoorziening Vught 2010"

Artikel 1. Begrippen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    maaltijdvoorziening: levering van maaltijden aan huis voor mensen die niet (meer) in staat zijn zelf voor hun maaltijden te zorgen; het kunnen verse, koelverse- of diepvriesmaaltijden zijn;

  • b.

    sociale alarmering: een alarmapparaat. Met een druk op, een al dan niet op het lichaam gedragen knop, kan men hulp inroepen. In alle gevallen gaat automatisch een alarm naar de zorgcentrale van de sociale alarmering van de verstrekker;

  • c.

    bijstandsnorm: de norm bedoeld in artikel 5 onderdeel c van de wet;

  • d.

    wet: de Wet werk en bijstand;

  • e.

    college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vught.

Artikel 2. Doelstelling

Het doel van de bijdrageregeling is het verstrekken van een financiële bijdrage aan inwoners van de gemeente Vught met een inkomen lager dan 120% van de geldende bijstandsnorm. Deze regeling stelt mensen in staat om gebruik te maken van het systeem sociale alarmering en maaltijdvoorziening, waardoor zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Artikel 3. Doelgroep

Voor een bijdrage voor een maaltijdvoorziening of sociale alarmering komt in aanmerking een persoon die:

  • a.

    inwoner van Vught is;

  • b.

    niet meer zelfstandig in zijn dagelijkse maaltijd kan voorzien of gebruik moet maken van het systeem van sociale alarmering;

  • c.

    aangewezen is op een inkomen dat gemiddeld niet hoger is dan 120% van de voor hem geldende bijstandsnorm.

Artikel 4. Bevoegdheid college

  • 1.

    Het college beslist op aanvragen op grond van deze verordening.

  • 2.

    Het college stelt nadere regels vast voor de verstrekking van een bijdrage voor maaltijdvoorzieningen en sociale alarmering.

  • 3.

    Het college van burgemeester en wethouders stelt de hoogte van het bedrag vast.

Artikel 5. Aanvraag

De aanvraag voor een bijdrage wordt ingediend bij het college van burgemeester en wethouders door middel van een volledig ingevuld, door het college vastgesteld, aanvraagformulier.

Artikel 6. Uitvoering

  • 1.

    Het college maakt de bijdrage over aan de verstrekker van de maaltijdvoorziening of de sociale alarmering ten behoeve van de aanvrager.

  • 2.

    De aanvrager gaat akkoord met verstrekking van de bijdrage aan de verstrekker van de maaltijdvoorziening of de sociale alarmering. De bijdrage wordt door de aanbieder doorberekend aan de klant in de vorm van een korting op de maaltijdvoorziening of de sociale alarmering.

  • 3.

    Het college maakt voor de uitvoering van deze verordening werkafspraken met maaltijdverstrekkers en verstrekkers van sociale alarmering.

Artikel 7. Hardheidsclausule

Het college kan bepalingen uit deze regeling buiten toepassing laten of daarvan afwijken, voor zover van toepassing, gelet op de belangen waarvoor deze verordening is vastgesteld, leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard.

Artikel 8. Overgangsbepaling

In afwijking van artikel 3 van deze verordening komt in aanmerking voor een bijdrage voor een maaltijdvoorziening of sociale alarmering een persoon die:

  • a.

    voor de inwerkingtreding van deze verordening recht had op een bijdrage voor een maaltijdvoorziening of sociale alarmering;

  • b.

    inwoner van Vught is;

  • c.

    niet zelfstandig in zijn dagelijkse maaltijd kan voorzien of gebruik moet maken van het systeem van sociale alarmering.

Artikel 9. Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2011.

Artikel 10. Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: "Verordening sociale alarmering en maaltijdvoorziening Vught 2010".

Aldus besloten door de raad van de gemeente Vught

in zijn openbare vergadering van 14 oktober 2010.

de griffier,

drs. H.C. de Visch Eijbergen

de voorzitter,

R.J. van de Mortel

Toelichting

Artikel 1. Begrippen

 

In dit artikel zijn algemene begripsbepalingen opgenomen. De meeste spreken voor zich, twee definities behoeven nadere toelichting:

1a: met de maaltijd worden alle soorten maaltijden bedoeld zoals deze door de maaltijdverstrekkers worden aangeboden, te weten: warme maaltijden, koelverse maaltijden, vriesverse maaltijden en maaltijden die worden genuttigd op een eetpunt, zoals het restaurant van een verzorgingshuis.

1b: Voor sociale alarmering komen inwoners van de gemeente Vught in aanmerking die een verhoogd risico hebben om medische problemen of om ongelukken te krijgen en voor wie in geval van nood niemand in huis is die hulp kan inroepen of verlenen.

 

Artikel 2. Doelstelling

 

Bij de doelstelling is aangesloten bij de uitgangspunten, zoals deze in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (inwerkingtreding 2007) worden gebruikt en bij het voornemen van het college om actief armoede te willen bestrijden.

 

Artikel 3. Doelgroep

 

Er is voor gekozen om de verordening toegankelijk te maken voor mensen die hinder ondervinden om zelfstandig een gezonde maaltijd te kunnen bereiden of gebruik moeten maken van het systeem van sociale alarmering om onveilige situaties zoveel mogelijk te voorkomen.

Om de regeling zo laagdrempelig mogelijk te houden, zal worden volstaan met een check of het inkomen niet hoger is dan 120% van de geldende bijstandsnorm op grond van de Wet Werk en Bijstand, evenals het vermogen. Voor de berekening blijven, in tegenstelling tot een aanvraag bijzondere bijstand, het vermogen in de vorm van een huis of auto buiten beschouwing.

 

Artikel 4. Bevoegdheid college

 

Het college stelt via nadere regels de hoogte van de bijdrage, het gebruik van de aanbieders en wijze van aanvragen vast. Ook de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de keuzevrijheid van klanten wordt in de regeling neergelegd.

Het college heeft de operationeel manager Arbeid & Inkomen, kwaliteitsmedewerkers en klantmanagers gemandateerd om te beslissen op aanvragen op grond van de verordening.

 

Artikel 5. Aanvraag

 

De aanvraag zal plaats vinden bij het Loket WegWijs. Hier wordt bekeken of aanvrager voldoet aan de criteria.

 

Artikel 6. Uitvoering

 

Het college stelt een aanvraagformulier vast waarin ten minste is opgenomen dat de aanvrager akkoord gaat met het doorberekenen van de korting op de prijs van de maaltijd.

 

Artikel 8. Overgangsbepaling

 

Deze overgangbepaling is alleen van toepassing op mensen die al in de regeling zaten en laat geen nieuwe mensen toe. Op grond van de vorige regeling golden andere criteria, namelijk een inkomensgrens van € 1.316,-. Ook vond geen vermogenstoets plaats. Er is voor gekozen om aan te sluiten bij het huidige armoedebeleid.

Personen die op basis van de oude criteria in aanmerking kwamen door een inkomen dat boven 120% van de bijstandsnorm, maar lager dan € 1.316,- is, blijven recht houden op hun huidige bijdrage. Afbouw vindt niet plaats. Er zal geen actieve controle plaatsvinden, aangezien de kans op inkomensstijging bij deze groep nihil is.

 

Artikel 9. Inwerkingtreding

 

De verordening treedt op 1 januari 2011 in werking. De verordening behoudt zijn werking totdat de verordening wordt ingetrokken. In het eerste jaar zal bezien worden of de verordening in de behoefte voorziet en of de regeling in deze vorm de juiste is. De raad kan afhankelijk van overwegingen op basis van de ervaringen in het eerste jaar, de verordening na het eerste jaar intrekken.