Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Rijnwaarden

Handhavingsverordening Wet Werk en Bijstand

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRijnwaarden
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingHandhavingsverordening Wet Werk en Bijstand
CiteertitelHandhavingsverordening Wet Werk en Bijstand
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Gemeentewet, artikel 147 lid1
  2. Wet Werk en Bijstand, artikel 8a

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-04-2010Nieuwe regeling

09-02-2010

Rijnwaarden Post, 24-03-2010

2010.816

Tekst van de regeling

Intitulé

Handhavingsverordening Wet Werk en Bijstand

De raad van de gemeente Rijnwaarden;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders;

gelet op artikel 147, eerste lid, van de Gemeentewet en artikel 8a van de Wet werk en bijstand;

b e s l u i t :

vast te stellen de “Handhavingsverordening Wet werk en bijstand”.

Artikel 1. Begripsomschrijving

Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven, hebben dezelfde betekenis als in de Wet werk en bijstand en de Algemene wet bestuursrecht.

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    de wet: de Wet werk en bijstand (WWB);

  • b.

    de afstemmingverordening: de Afstemmingsverordening Wet werk en bijstand zoals vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Rijnwaarden;

  • c.

    het handhavingsbeleidsplan RSD de Liemers: het beleidsplan gericht op het voorkomen en bestrijden van fraude en misbruik van de wet;

  • d.

    de beleidsregels terugvordering: de uitvoeringsvoorschriften zoals beschreven in het Debiteurenbeleidsplan RSD de Liemers en vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders inzake de terugvordering van ten onrechte of tot een te hoog bedrag verleende bijstand.

Artikel 2. Handhavingsbeleidsplan

Het college van burgemeester en wethouders draagt in het kader van de bestrijding van het ten onrechte ontvangen van bijstand alsmede van misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet zorg voor het opstellen van een handhavingsbeleidsplan.

Artikel 3. Inhoud handhavingsbeleidsplan

In het in artikel 2 genoemde handhavingsbeleidsplan komt in ieder geval tot uitdrukking;

  • -

    een gemeentelijke visie op handhaving;

  • -

    aanpak fraudepreventie;

  • -

    aanpak frauderepressie.

Artikel 4. Afstemming en terugvordering

  • 1.

    Bij ten onrechte ontvangen bijstand ten gevolge van het schenden van de inlichtingenplicht alsmede bij misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet verlaagt het college de bijstand, conform hetgeen hierover is bepaald in de afstemmingsverordening Wet werk en bijstand.

  • 2.

    Terugvordering van ten onrechte ontvangen bijstand vindt plaats overeenkomstig de wet en de beleidsregels terugvordering.

Artikel 5. Uitvoering

De uitvoering van deze verordening berust bij het college van burgemeester en wethouders.

Artikel 6. Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als de Handhavingsverordening Wet werk en bijstand.

Artikel 7. Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 april 2010.

De “Handhavingsverordening Wet werk en bijstand” vastgesteld per 1 januari 2005 komt hiermede te vervallen.

Aldus vastgesteld in zijn openbare vergadering van 9 februari 2010.

De raad van de gemeente Rijnwaarden,

griffier, voorzitter,

Toelichting bij de Handhavingsverordening Wet Werk en Bijstand

 

 

Op grond van het bepaalde in artikel 8a van de Wet werk en bijstand dient de gemeenteraad, in het kader van het financiële beheer bij verordening regels te stellen voor de bestrijding van het ten onrechte ontvangen van bijstand alsmede van misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet.

Artikel 8a WWB luidt:

De gemeenteraad stelt in het kader van het financiële beheer bij verordening regels voor de bestrijding van het ten onrechte ontvangen van bijstand alsmede van misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet.

De gemeente voldoet aan deze voorwaarde daar er al eerder een handhavingsverordening Wet werk en bijstand is vastgesteld. Door de samenwerking in de Regionale Sociale Dienst (RSD) de Liemers is het echter zaak dat voor een efficiënte uitvoering door alle vier deelnemende gemeenten dezelfde verordening wordt gehanteerd.

In de onderhavige Handhavingsverordening Wet werk en bijstand wordt verwezen naar de Afstemmingverordening Wet werk en bijstand, het Debiteurenbeleidsplan RSD de Liemers en het Handhavingsbeleidsplan RSD de Liemers. De Afstemmingsverordening WWB bevat regels ten aanzien van het beleid om de hoogte van de bijstandsuitkering af te stemmen op de omstandigheden, mogelijkheden en middelen van de bijstandsgerechtigde. Onderdeel van de Afstemmingsverordening is het beleid ten aanzien van het te laat verstrekken van inlichtingen en het verstrekken van onjuiste inlichtingen. Dit gedrag wordt bestraft middels een verlaging van de bijstandsuitkering.

In het Debiteurenbeleidsplan RSD de Liemers zijn de uitvoeringsvoorschriften ten aanzien van het actieve terugvorderingsbeleid van de gemeente beschreven. Zo wordt hierin aangegeven hoe gehandeld dient te worden indien sprake is van ten onrechte verleende bijstand als gevolg van het verwijtbaar niet nakomen van de inlichtingenverplichtingen. Hierbij is het uitgangspunt dat alle ten onrechte verleende bijstand in principe wordt teruggevorderd. Het Handhavingsbeleidsplan RSD de Liemers tenslotte bevat de gemeentelijke visie, de uitgangspunten en de keuzes op het gebied van handhaving. Het is de bedoeling dat het handhavingsbeleidsplan wordt vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Het Handhavingsbeleidsplan RSD de Liemers, zoals vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders, is ter kennisname bijgevoegd.

Uitgangspunt van het totale handhavingsbeleid van de gemeente is dat in alle gevallen tot terugvordering wordt overgegaan en dat misbruik wordt gestraft. Fraude mag niet lonen!