Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Westerveld

Beleidsnota overhoeken

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWesterveld
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsnota overhoeken
CiteertitelBeleidsnota overhoeken
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

08-12-201001-07-1999Nieuwe regeling

29-01-2001

Da's mooi, 07-12-2010

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsnota overhoeken

 

 

BELEIDSNOTA OVERHOEKEN

1.Inleiding.

Vanaf het moment van de gemeentelijke herindeling per 01 januari 1998 wordt de gemeente Westerveld regelmatig door ingezetenen van de gemeente benaderd met verzoeken om gemeentelijke percelen grond in gebruik te mogen nemen, veelal vergezeld van een verzoek om deze te mogen huren of, indien mogelijk, deze aan te kopen.

 

Voor deze gemeentelijke percelen grond worden meerdere en verschillende benamingen gebruikt zoals,

“overhoeken”, “reststroken”, “snippergroen” etc.

In deze nota wordt volstaan met het gebruik van alleen de benaming “overhoek”.

 

In de periode van voor de gemeentelijke herindeling werd door de voormalige gemeenten Diever, Dwingeloo, Havelte en Vledder aan de hier bedoelde verzoeken invulling ingegeven op een wijze waarvan thans is gebleken dat van enige afstemming of overeenkomst niet of nauwelijks sprake is.

 

Daarnaast zijn er duidelijke verschillen waarneembaar in de omvang en het aantal gevallen van verhuur en verkoop, alsmede de tarieven die werden gehanteerd bij zowel verhuur als verkoop.

 

Om over de aan de gemeente Westerveld gerichte verzoeken op gelijkluidende wijze te kunnen advi-seren en vervolgens hierover een besluit te kunnen nemen, dient een beleidsinstrument te worden vastgesteld ter vervanging van de regelingen, voor zover die al dan niet bestonden of werden gehanteerd in de periode van voor de gemeentelijke herindeling.

 

Deze nota heeft dan ook als doel te komen tot het hiervoor genoemde en gewenste beleidsinstrument waarmee, voor wat betreft het gebruik van gemeentelijke eigendommen binnen het grondgebied van de gemeente Westerveld, wordt gekomen tot een zo zorgvuldig mogelijk invulling hiervan met als belang-rijkste uitgangspunt “een verantwoorde ruimtelijke ordening”.

 

In deze nota zijn buiten beschouwing gelaten de grondgebieden, die in het kader van de gemeentelijke herindeling aan het grensgebied van de gemeente Westerveld zijn toegevoegd, voorheen behoorden tot het grondgebied van de voormalige gemeenten Beilen, Smilde en Ruinen en thans eigendom zijn van de gemeente Westerveld.

 

Op dit moment zijn nog onvoldoende gegevens bekend om een beeld te kunnen vormen van deze “nieuwe gemeentelijke eigendommen”.

2.Definitie.

In een vroeg stadium, vaak reeds in de fase van planontwikkeling van bestemmingsplannen, voordat plannen zijn vastgesteld, laat staan gerealiseerd, wordt het begrip “overhoeken” gebruikt met de bedoeling een aanwijzing te geven dat een plan moet worden ontwikkeld waarin geen “overhoeken” voorkomen.

 

Om te kunnen komen tot een nadere definiëring van het begrip “overhoek” wordt in deze notitie het instrument "bestemmingsplan" als uitgangspunt gehanteerd.

In een bestemmingsplan is elk stuk grond bestemd, heeft dus een functie gekregen en kan er derhalve geen sprake zijn van gronden die "over" zouden zijn.

 

Globaal kunnen de gronden gelegen binnen een bestemmingsplan in de volgende hoofdgroepen worden verdeeld:

* particuliere eigendommen: de (bebouwde) bouwkavels.

* gemeentelijke eigendommen: alle overige gronden.

 

Het onderdeel particuliere eigendommen behoeft in dezen geen nadere uitleg en het mag duidelijk zijn dat de gemeente Westerveld daarover in de vorm van het uitoefenen van het eigendomsrecht geen inbreng heeft.

Anders ligt dat bij de gemeente eigendommen.

 

Het is van belang een eensluidend antwoord te kunnen geven op vragen van particulieren en/of bedrijven of een perceel gemeentelijk eigendom ook een ander gebruik kan krijgen dan thans door de gemeente wordt uitgeoefend.

Om te kunnen aangeven hoe de gemeentelijke eigendommen in een bestemmingsplan zijn bestemd en als zodanig zijn te herkennen wordt in deze nota het begrip "gemeentelijke eigendommen" als volgt omschreven:

 

De gemeentelijke eigendommen zijn veelal bestemd en onderverdeeld als:

* verblijfsdoeleinden: wegen en bijbehorende bermen, parkeerterreinen, etc.

* openbaar groen: plantsoenen, speelterreinen, wandelpaden, etc.

 

Uit het bovenstaande mag nogmaals duidelijk zijn dat elk stuk grond in een bestemmingsplan een functie heeft, als zodanig bestemd is en dat van een bestemming "overhoek" nooit sprake is.

Indien er op enig moment toch sprake is van "overhoeken" dan kunnen deze bijvoorbeeld ontstaan zijn als gevolg van de uitwerking van een verkaveling die bij het inrichten van het bestemmingsplan (bouw-rijp- en woonrijpmaken) anders uitvalt dan aanvankelijk was gedacht.

 

Hierdoor kunnen percelen gemeentelijke eigendommen ontstaan die vanwege hun geringe afmetingen niet meer of nauwelijks voldoen aan de aanvankelijk gedachte functie c.q. bestemming in welk geval van een duidelijk herkenbare functionaliteit geen sprake meer is.

 

 

Gelet op het hiervoor gestelde kan voor het begrip “overhoeken” de volgende definitie worden gegeven:

“een overhoek is een perceel grond in eigendom van de gemeente Westerveld, waarvan als gevolg van de praktische uitwerking van het bestemmingsplan waarin deze is gelegen, de aanvankelijk hieraan gegeven bestemming en functie zodanig is gewijzigd dat een andere wijze van gebruik kan worden overwogen”.

3.Uitgangspunten.

Indien er binnen de gegeven definitie aanleiding is tot het overwegen van een ander gebruik dan de aanvankelijk gedachte bestemming c.q. functie dan kunnen de acties hiertoe op verschillende wijze

tot stand komen, namelijk naar aanleiding van een verzoek van een particulier of op initiatief van de gemeente.

 

Een verzoek van een particulier kan meerdere motieven omvatten zoals, een oordeel over het door de gemeente gevoerde onderhoudsbeleid, kostenbesparend kunnen werken voor de gemeente, het (toe)voegen van ruimte aan de woning en/of het bedrijf, etc.

 

Op een initiatief van de gemeente, met als argument het afstoten van gronden waarvan de bestemming c.q. de functie op dat moment aanleiding toe geeft of kostenbesparend trachten werken met betrekking tot de onderhoudssfeer .

 

Indien "op verzoek van" of "op initiatief van" een gemeentelijk perceel grond wordt voorgesteld te verhuren c.q. te verkopen als gevolg van een wijziging van de aanvankelijk vastgestelde bestemming c.q. functie dient de volgende vraag hierbij centraal te staan:

 

"heeft een voorgenomen andere wijze van gebruik in die zin gevolgen dat daarmee belangen kunnen worden geschaad?"

 

Belangen die zouden kunnen worden geschaad, kunnen betrekking hebben op zowel gemeentelijke belangen, dus zowel het algemeen belang als particuliere belangen.

 

Het beantwoorden van de hiervoor bedoelde vraag is van wezenlijk belang omdat het bestemmingsplan reeds was vastgesteld toen werd overgegaan tot grondverkopen en de kopers van bouwkavels zich van tevoren konden laten informeren over het definitieve bestemmingsplan, de daarin vastgelegde bestem-mingen en functies.

Hiermee hebben particuliere grondeigenaren zich een beeld kunnen vormen van hetgeen zij mochten verwachten van hun toekomstige woonomgeving.

 

Daarnaast kan het voorkomen dat verzoeken van particulieren en/of initiatieven van de gemeente aanleiding kunnen zijn tot het wijzigen van het gebruik en in samenhang daarmee de bestemming van een perceel gemeentelijke eigendom zal moeten worden gewijzigd.

In deze gevallen zullen de hiervoor ter beschikking staande en vereiste procedures moeten worden gevolgd.

 

Om te kunnen komen tot een verantwoorde afweging, alvorens te besluiten tot verhuur c.q. verkoop van bedoelde gronden, dient dan ook telkens weer volgende afweging te worden gemaakt:

 

"Het verhuren c.q. verkopen van overhoeken en stroken gemeente-eigendommen kan plaats-vinden, daar waar gemeentelijk en particulier initiatief niet leiden tot een aantasting van het betreffende bestemmingsplan waardoor het algemeen belang en de particuliere belangen zouden kunnen worden geschaad".

4. Ander gebruik.

Indien een verzoek om aankoop van een overhoek uitsluitend bedoeld is om te bereiken dat bijvoorbeeld een woning of de daarbij behorende bijgebouwen kunnen worden uitgebreid en dit niet mogelijke is zonder de voorgestelde aankoop, is er zonder meer sprake van een ander gebruik c.q. andere bestem-ming.

 

Uitgangspunt hierbij is opnieuw het gemeentelijk bestemmingsplan dat aangeeft wat het bij deze bestemming behorende gebruik is van zowel het particuliere als het gemeentelijke eigendom.

Dit houdt in dat, daar waar het "eigen eigendom" overgaat in het “openbare gebied” in vrijwel alle gevallen de bestemmingsgrens bepalend zal zijn voor niet alleen de bestemmingen en het hieraan gekoppelde gebruik maar ook voor wat betreft de eigendomssituatie van het particuliere en gemeen-telijke gronden.

 

Bij het ontwerpen van een herziening van een vastgesteld bestemmingsplan zal het stedenbouwkundig bureau de kadastrale eigendomsgrenzen hierbij als uitgangspunt moeten hanteren.

Ten grondslag aan die eigendomssituatie ligt echter veelal een visie, eens neergelegd in het in eerste aanleg gerealiseerde bestemmingsplan.

 

Uitgangspunt in eerste instantie moet zijn dat de overhoeken die verkocht of verhuurd worden aan particulieren, niet bebouwd mogen worden en dat een gebruik hiervan in het verlengde ligt van de oorspronkelijke bestemming, waarbij het gebruik als tuin voor de hand ligt.

Een en ander moet duidelijk worden geregeld door middel van het opnemen van voorwaarden in de verkoop- c.q. verhuurovereenkomsten.

 

Indien het incidenteel bebouwen van overhoeken toch wordt overwogen, dan moet worden voorkomen dat hiermee schade wordt toegebracht aan de planologisch visie die ten grondslag ligt aan het betreffen-de bestemmingsplan.

 

Medewerking verlenen aan het bebouwen van de overhoeken dient dan ook goed te worden onderbouwd en wel met behulp van een zorgvuldige inventarisatie per bestemmingsplan er ook voor elk bestem-mingsplan een integrale afweging wordt gemaakt wat wel en wat niet bebouwd kan worden.

 

Op deze wijze wordt er een voor een alle partijen duidelijk beleid vastgelegd, waarmee een ongewenst gebruik en een precedentwerking kan worden voorkomen.

5.Verkoop.

Overgaan tot verkoop kan plaatsvinden indien er geen sprake is van aantasting van de doelstelling zoals geformuleerd in het bestemmingsplan en het schaden van het algemeen belang en particuliere belangen.

 

Hierbij kan worden gedacht aan:

  • -

    Het belang/voordeel van de gemeente zelf, namelijk de kostenbeheersing van de gemeentelijke overheid, in de vorm van een beperking van de kosten gemoeid met maai- en snoeionderhoud.

  • -

    Het belang van de particulier, zoals het vergroten van de terreinmogelijkheden en daardoor een betere en/of fraaiere aankleding van zijn of haar terrein.

    Immers op de gemeente en/of zijn aannemers, belast met het onderhoud, wordt vaak kritiek uitgeoefend op de wijze van het in goede staat brengen en houden van het gemeentelijk groen.

    Dit is echter te verklaren en te verdedigen omdat de gemeente als beleid heeft het openbaar groen doelmatig en sober te onderhouden.

    In dat geval kan de particulier zelf zorgdragen voor een "aankleding", zoals hij of zij dat wenst.

  • -

    Het belang van de particulier bij meer mogelijkheden met betrekking tot aan- en verbouw van zijn/haar bestaand pand/huis of te komen tot een vergroting van zijn/haar bouwperceel om op deze wijze daarmee een beter leefmilieu van de bestaande omgeving te creëren.

 

In die gevallen waar het gaat om verkoop van een aaneengesloten gemeente-eigendom aan meerdere particulieren is het wenselijk zo niet noodzakelijk dat allen bereid zijn tot aankoop, zodat het betref-fende gebied geheel kan worden afgestoten.

 

Indien voor een gedeelte van zo'n aaneengesloten gebied iemand niet wil kopen of slechts wil huren, betekent dit voor de gemeente direct of mogelijk op langere termijn onderhoud en dus kosten, op een moeilijk of niet te bereiken plaats.

 

In een dergelijk voorkomend geval dient in zijn geheel te worden afgezien van verkoop.

 

Ingeval van verkoop wordt voor wat betreft de voorwaarden waaronder deze plaats zal vinden, de kosten hiervan alsmede de bijkomende kosten, verwezen naar de elders in deze nota opgenomen hoofdstukken.

6.Verhuur.

Niet in alle gevallen kan tot verkoop worden overgegaan, ook al wil de particulier dit zo graag.

 

Uitsluitend overgaan tot verhuur van gemeentelijke eigendommen dient plaats te vinden in die gevallen

waar bepaalde belangen in het geding zijn of sprake van andere beperkingen, zoals bijvoorbeeld de

ligging van kabels en leidingen van de nutsbedrijven.

 

Voor wat betreft de laatstgenoemde beperking wordt in hoofdstuk 8 hierop nader ingegaan.

 

Van particuliere zijde zal begrip moeten worden opgebracht voor het feit dat in een bepaalde beper-kende situaties niet tot verkoop, maar tot verhuur onder voorwaarden, wordt overgegaan.

 

In die gevallen waar het gaat om verhuur van een aaneengesloten gemeentelijk eigendom aan meerdere particulieren is het wenselijk zo niet noodzakelijk dat allen bereid zijn tot huur, zodat het betreffende gebied in zijn geheel kan worden verhuurd.

 

Indien voor een gedeelte van zo'n aaneengesloten gebied iemand niet wil huren, betekent dit voor de gemeente direct onderhoud en dus kosten, op een moeilijk of niet te bereiken plaats.

 

In een dergelijk voorkomend geval dient in zijn geheel te worden afgezien van verhuur.

 

Ingeval van verkoop wordt voor wat betreft de voorwaarden waaronder deze plaats zal vinden, de kosten hiervan alsmede de bijkomende kosten, verwezen naar de elders in deze nota opgenomen hoofdstukken.

7.Afzien van zowel verkoop als verhuur.

Indien zowel gemeentelijke, particuliere als algemene belangen zich verzetten tegen verhuur en/of verkoop dient een verzoek of een initiatief daartoe zonder meer te worden afgewezen.

 

Voorbeelden hiervan kunnen zijn, de hoeveelheid/belangrijkheid van kabels c.q. leidingen, trafo's en het te allen tijde bereikbaar moeten zijn hiervan, de bereikbaarheid van andere gemeentelijke eigendommen in verband met onderhoud, zoals watergangen en/of groenvoorzieningen, etc.

 

Verzoeken tot aankoop van stroken grond waarop belemmeringen rusten zoals hiervoor omschreven en waar een onvoorwaardelijke bereikbaarheid en toegankelijkheid van gemeentelijke diensten en/of hiermee gelijk te stellen gewaarborgd moet zijn, moeten om deze redenen worden afgewezen.

 

In een dergelijke situatie dient elke vorm van een ander gebruik te worden voorkomen en afgewezen en dient het huidige gebruik zoals dat in het betreffende bestemmingsplan is aangegeven te worden gehand-haafd.

8.Invloed van de ligging van kabels en leidingen.

Bij het ontwikkelen van een bestemmingsplan worden door de gemeente en de nutsbedrijven afspraken gemaakt over de tracés voor kabels en leidingen.

 

Deze zijn in vrijwel alle gevallen te vinden in de bermen langs de wegen en maar ook langs of onder voetpaden door groenvoorzieningen en in een aantal gevallen in de groenvoorzieningen.

 

Deze ligging is bewust zo gekozen, omdat bereikbaarheid altijd gewaarborgd moet zijn, waarbij gedacht moet worden aan storingen op elk mogelijk moment.

Gelet op deze afspraken kan worden gesproken van een verantwoordelijkheid van de gemeente Wester-veld jegens de nutsbedrijven.

 

Voor wat betreft de ligging van kabels en leidingen in particuliere eigendommen, kan worden gesproken van een verantwoordelijkheid van die particulieren jegens de nutsbedrijven, hetgeen nader is geregeld in de "Aansluitvoorwaarden" van deze laatstgenoemden.

 

Ervaringen van de nutsbedrijven heeft geleerd dat verhuur c.q. verkoop van deze stroken kan leiden tot ongewenste situaties, storingen en hoge kosten.

 

De aanleg van rotspartijen, vijvers, zitkuilen, het plaatsen van schuttingen, het planten van diepwor-telende struiken en/of bomen heeft in vele gevallen geleid tot beschadigingen, storingen en vaak hoge kosten.

 

Daarbij komt dan ook nog meestal de eis van de particulier, in wiens eigendom deze voorzieningen liggen, het herstel van zijn eigendommen als gevolg van werkzaamheden door de nutsbedrijven.

9.Voorwaarden in geval van verkoop.

Verkopen van gronden door de gemeente Westerveld vinden plaats onder de werking van de "Algemene Verkoopbepalingen voor Bouwterreinen van de gemeente Westerveld 1998", zoals deze zijn vastgesteld in de vergadering van de raad van 22 januari 1998.

 

Hoewel overhoeken niet als bouwtereinen zijn aan te merken, wordt voorgesteld in geval van verkoop van overhoeken eveneens de “Algemene Verkoopbepalingen voor Bouwterreinen van de gemeente Westerveld 1998” van toepassing te verklaren.

Deze kunnen in die gevallen beperkt blijven tot die artikelen of delen daarvan welke betrekking hebben op en/of noodzakelijk zijn op te nemen in geval van de hier bedoelde verkopen.

 

Deze verkoopbepalingen zijn als bijlage nummer 1 aan deze notitie toegevoegd.

10.Voorwaarden in geval van verhuur.

Ten behoeve van de verhuur van gemeentelijke eigendommen dienen voorwaarden te zijn opgesteld waaronder de voorgenomen verhuur kan plaatsvinden.

 

Aangezien de te verhuren gemeentelijke eigendommen per situatie kunnen verschillen voor wat het gewenste en/of toegestane gebruik, zijn de volgende voorwaarden opgesteld:

  • -

    voorschriften gebruik overhoeken.

  • -

    voorschriften gebruik grond ten behoeve van bebouwing.

  • -

    voorschriften gebruik ten behoeve van tuinen.

  • -

    voorschriften gebruik plantstroken.

 

Voorgesteld wordt de hierboven voorgestelde voorschriften van toepassing te verklaren op de in deze notitie bedoelde en omschreven gemeente-eigendommen ingeval van verhuur zoals die in de vorm van de bijlagen nummer 2 tot en met nummer 5 bij deze nota zijn gevoegd.

 

In die gevallen waar gemeentelijke eigendommen worden voorgesteld te verhuren en waarin kabels en/of leidingen van nutsbedrijven zijn gelegen, zullen de voorwaarden moeten worden uitgebreid met betrekking tot deze kabels en/of leidingen.

 

Aangezien nagenoeg alle woningen binnen het grondgebied van de gemeente Westerveld zijn aange-sloten op de voorzieningen van één of meerdere nutsbedrijven, kan worden teruggevallen op de zogenaamde "Aansluitvoorwaarden" van de betreffende nutsbedrijven.

 

Overleg destijds met enkele nutsbedrijven heeft opgeleverd dat het wenselijk is de navolgende aanvul-lende voorwaarden te hanteren als het gaat om verhuur van gemeente-eigendommen, waarin kabels en/of leidingen zijn gelegen:

  • -

    het oprichten en/of plaatsen van bouwwerken en/of gebouwen is niet toegestaan;

  • -

    het verhuurde mag uitsluitend als sier- en/of moestuin worden ingericht en onderhouden;

  • -

    het aanleggen van vijvers is niet toegestaan;

  • -

    de aanleg van rotspartijen is niet toegestaan;

  • -

    ophogingen van de grondslag zijn niet toegestaan;

  • -

    het plaatsen van schuttingen is niet toegestaan;

  • -

    het planten van diepwortelende bomen en/of struiken is niet toegestaan;

  • -

    ingeval van graaf- en/of spitwerkzaamheden dieper dan 30 cm dient een zogenaamde KLIC-melding door de betreffende huurder te worden gedaan;

  • -

    werkzaamheden door de nutsbedrijven dienen te allen tijde te worden gedoogd;

  • -

    schade, door toedoen van of namens huurder, aan eigendommen van nutsbedrijven komt voor rekening van huurder;

  • -

    voor het verhuurde zal een door huurder en verhuurder te ondertekenen contract worden opgesteld.

11.Tarieven in geval van verkoop.

Bij verkopen van vergelijkbare gemeentelijke eigendommen in de periode van voor de gemeentelijke herindeling, was er in de vier voormalige gemeenten Diever, Dwingeloo, Havelte en Vledder voor

wat betreft de hoogte van de gehanteerde tarieven, geen eenduidigheid:

 

De gehanteerde tarieven varieerden van € 3,40 (ƒ 7,50) tot € 27,23 (ƒ 60,00) en in sommige gevallen werd een nog hoger tarief, namelijk het tarief van de m2/prijs van het naastgelegen bouwterrein, gehanteerd.

Het tarief van de m2/prijs werd toegepast bij die gevallen als er van de zijde van de gemeente werd meegewerkt aan verkopen gekoppelde verzoeken met betrekking tot het scheppen van bouwmogelijk-heden op de te verkopen percelen grond.

Ondanks deze grote verschillen in de verkooptarieven is het wenselijk zo niet noodzakelijk dat voor het gehele grondgebied van de gemeente Westerveld één en hetzelfde tarief wordt vastgesteld.

Dit houdt in dat er een waarde aan de te verkopen gronden zal moeten worden toegekend.

 

Om dit te kunnen bepalen is het van belang te weten of er nog sprake is van een boekwaarde en welke kosten tijdens de planontwikkeling werden gemaakt.

Hierbij aangetekend dat laatstgenoemde kosten werden verwerkt in de m2/prijs van de uitgegeven gronden voor bouwterreinen in de onderhavige plannen en derhalve al eens zijn betaald.

Afgevraagd kan worden of deze plannen bij het afsluiten wel of niet kostendekkend waren en er misschien wel sprake was van verliezen.

 

Deze stelling mag vervolgens niet automatisch leiden tot het standpunt dat er geen waarde behoeft te worden toegekend omdat anders deze gronden dubbel zouden worden betaald.

Argumenten die door belanghebbenden maar al te gemakkelijk worden gehanteerd. Ook zijn er vervol-gens jaarlijks kosten gemaakt door de gemeente in de vorm van onderhoud van deze de gronden, meestal openbaar groen. Redenen voldoende om bij verkoop een van tevoren vastgestelde waarde te hanteren.

 

Kengetallen die kunnen bijdragen tot het vaststellen van een waarde per m2 voor de te verkopen ge-meentelijk eigendommen, thans veelal met de bestemming openbaar groen:

  • -

    kosten van verwerving: € 6,81 (ƒ 15,--) /m2.

  • -

    kosten van bouwrijpmaken c.a.: € 4,54 (ƒ 10,00) /m2.

  • -

    plankosten: € 0,88 (ƒ 1,95) /m2.

  • -

    apparaatskosten: € 0,68 (ƒ 1,50) /m2.

  • -

    kosten van jaarlijks onderhoud: € 0,57 (ƒ 1,25) /m2.

 

Op basis van de hiervoor genoemde kengetallen wordt voorgesteld een tarief te hanteren voor

het gehele grondgebied van de gemeente Westerveld van € 13,61 (ƒ 30,00) / m2, exclusief de hierop van toepassing zijnde bijkomende kosten.

 

Uitgangspunt bij het hier voorgestelde tarief is een gebruik dat in hoofdlijnen overeen komt met de aanvankelijk aan deze gronden toegekende bestemming.

 

Indien een andere bestemming gewenst wordt en hiertegen geen overwegende bezwaren bestaan, zal een tarief worden gehanteerd dat gelijk is aan de m2/prijs van het naastgelegen bouwterrein, zoals die van toepassing was op het moment dat deze door de toenmalige gemeente werd verkocht.

 

Voor wat betreft de bijkomende kosten die in geval van verkoop in rekening zullen moeten worden gebracht door de verkoper (de gemeente Westerveld), het notariskantoor en/of het Kadaster, wordt verwezen naar het hiervoor afzonderlijke opgenomen hoofdstuk.

12.Tarieven in geval van verhuur.

In huurovereenkomsten uit de periode van voor de gemeentelijke herindeling wordt nagenoeg in alle gevallen een tarief van € 11,34 (ƒ 25,00) per overeenkomst gehanteerd, veelal niet gekoppeld aan een aantal m2’s.

Ook werden tabellen met tarieven, oplopend met telkens 1 are, toegepast en het minimumbedrag vervolgens met een toeslag verhoogd.

 

Toepassing van de tarieven die worden gehanteerd bij verpachtingen in het kader van de Pachtwet

komen met het huidige prijsniveau neer op een tarief van € 2,90 (ƒ 6,40) / are (€ 290,42 (ƒ 640,00) / ha).

 

De toegepaste bedragen moeten dan ook meer worden gezien als een minimum, bedoeld om vervreem-ding door verjaring van het gemeentelijk eigendom te voorkomen en daarnaast als een vergoeding voor de gemeentelijke inspanning in de vorm van het opstellen van huurovereenkomsten en het verzenden van de nota’s voor de verhuur.

 

Voor de huur of gebruik van gemeentegrond wordt voorgesteld de volgende tarieven vast te stellen voor het gehele grondgebied van de gemeente Westerveld:

  • -

    Een tarief van € 11,34 (ƒ 25,00) voor de 1e are of een gedeelte daarvan;

  • -

    Het tarief van € 11,34 (ƒ 25,00) te verhogen met € 2,90 (ƒ 6,40) voor elke are méér;

    0 are - 1 are = € 11,34 (ƒ 25,00)

    1 are - 2 are = € 14,25 (ƒ 31,40)

    2 are - 3 are = € 17,15 (ƒ 37,80)

    3 are - 4 are = € 20,06 (ƒ 44,20)

    4 are - 5 are = € 22,96 (ƒ 50,60)

    5 are - 6 are = € 25,87 (ƒ 57,00)

    6 are - 7 are = € 28,77 (ƒ 63,40)

    7 are - 8 are = € 31,67 (ƒ 69,80)

    8 are - 9 are = € 34,58 (ƒ 76,20)

  • -

    De tarieven zullen jaarlijks, voor het eerst per 1 januari 2000, worden aangepast aan de ontwikkelingen van de prijs-index voor gezinsconsumptie van het jaar daaraan voorafgaande.

  • -

    Voor verhuren van agrarische gronden en/of percelen met grotere oppervlakten:

    Hierop is van toepassing het gestelde in de Pachtwet alsmede de tarieven die hiervoor gelden.

 

De hier voorgestelde tarievenregeling zal naar onze mening dan ook geen drempel behoeven te zijn voor die particulier, die overweegt een "overhoek" van de gemeente te gaan huren en te onderhouden.

13.Bijkomende kosten.

Naast de genoemde bijkomende kosten zoals B.T.W. en OVERDRACHTSBELASTING, komen de kosten van NOTARIS en KADASTER eveneens voor rekening van de betreffende koper.

 

Informatie bij het notariskantoor heeft de navolgende gegevens opgeleverd:

  • -

    B.T.W.:

    deze vorm van belasting met een percentage van 19 is alleen dan verschuldigd, indien het betreffende gebied nog in exploitatie is.

     

  • -

    OVERDRACHTSBELASTING:

    deze vorm van belasting met een percentage van 6 is alleen dan verschuldigd, indien het

    betreffende gebied niet meer in exploitatie is.

     

  • -

    KOSTEN NOTARIS:

    Grondverkopen met een bedrag van:

    € 0,00 (ƒ 0,00) - € 453,78 (ƒ 1.000,00) € 190,59 (ƒ 420,00)

    € 453,78 (ƒ 1.000,00) - € 680,67 (ƒ 1.500,00) € 272,27 (ƒ 600,00) € 680,67 (ƒ 1.500,00) - € 907,56 (ƒ 2.000,00) € 340,34 (ƒ 750,00)

    € 907,56 (ƒ 2.000,00) - € 2.268,90 (ƒ 5.000,00) € 381,18 (ƒ 840,00) € 2.268,90 (ƒ 5.000,00) - en hoger € 381,18 (ƒ 840,00)

     

  • -

    KOSTEN KADASTER:

    grondverkopen met een oppervlakte van < 100 m2 € 40,84 (ƒ 90,00)

    of,

    grondverkopen met een bedrag < ƒ 5000,00 € 40,84 (ƒ 90,00)

    grondverkopen met een oppervlakte van > 100 m2 € 319,92 (ƒ 705,00)

    of,

    grondverkopen met een bedrag > ƒ 5000,00 € 319,92 (ƒ 705,00)

    De hiervoor genoemde tarieven van de Notaris en het Kadaster zijn exclusief 19% B.T.W.

     

Tevens is gevraagd naar de mogelijkheid van een zogenaamde verzamelakte ingeval van verkoop van een aantal stroken grond, met de bedoeling de kosten voor de kopers zo beperkt mogelijk te houden.

Deze mogelijkheid bestaat nog steeds, doch de hieruit voortvloeiende kosten zijn nagenoeg gelijk aan de in dit hoofdstuk genoemde.

gewijzigd: d.d. 27 april 2000. 2e wijziging: 29 januari 2001

14.Bevoegdheid tot verkoop van gemeente-eigendommen.

Bij besluit van 22 januari 1998 heeft de raad ingevolge de desbetreffende artikelen van de Gemeentewet de bevoegdheid tot verkoop van gronden, gelegen binnen een in exploitatie genomen bestemmingsplan, gedelegeerd aan burgemeester en wethouders.

 

Het verkopen van de in deze notitie bedoelde “overhoeken” zal in de praktijk betrekking hebben op per-ceeltjes grond, die kunnen zijn gelegen in zowel nog in exploitatie zijnde bestemmingsplannen, als in bestemmingsplannen waarvan de exploitatie reeds is afgesloten.

 

Veelal perceeltjes grond met een geringe oppervlakte, die vrijwel in alle gevallen zullen zijn gelegen binnen de bebouwde kommen.

 

Voorgesteld wordt het verkopen van de hier voor bedoelde gemeente-eigendommen eveneens te delegeren aan burgemeester en wethouders.

15.Bevoegdheid tot verhuur van gemeente-eigendommen.

Bij besluit van 22 januari 1998 heeft de raad ingevolge de betreffende artikelen van de Gemeentewet de bevoegdheid tot verhuur van gemeentegronden gedelegeerd aan burgemeester en wethouders.

 

De verhuur van reeds bestaande overeenkomsten is gemandateerd aan het hoofd van de afdeling Ruimtelijke Ordening en Welzijn.

 

Nieuwe af te sluiten overeenkomsten zullen worden voorgelegd aan burgemeester en wethouders.

16.Overgangsbepalingen.

Reeds bestaande afspraken over in gebruik gegeven en/of verhuurde gemeente-eigendommen, zoals in deze notitie nader zijn omschreven, blijven onveranderd van kracht.

 

Na beëindiging van deze reeds gemaakte afspraken, zal voor nieuwe afspraken het gestelde in deze notitie van toepassing worden verklaard.

17.Bijlagen.

nr. 1. “Algemene verkoopbepalingen voor bouwterreinen van de gemeente Westerveld 1998”, zoals die zijn vastgesteld in de vergadering van de raad van 22 januari 1998, voor zover geheel of gedeeltelijk van toepassing de hierin opgenomen artikelen

 

nr. 2. Voorschriften gebruik overhoeken.

 

nr. 3. Voorschriften gebruik grond ten behoeve van bebouwing.

 

nr. 4. Voorschriften gebruik grond ten behoeve van tuinen.

 

nr. 5. Voorschriften gebruik plantstroken.

18.Vaststelling en inwerkingtreding:

Deze notitie, nader te noemen "BELEIDSNOTA OVERHOEKEN", treedt in werking met ingang van 1 juli 1999.