Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Oirschot

Verordening fractieondersteuning

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieOirschot
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening fractieondersteuning
CiteertitelVerordening fractieondersteuning
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Artikel 33 Gemeentewet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

25-05-2004Nieuwe verordening

25-05-2004

Weekjournaal van 25 november 2009

HSS

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening fractieondersteuning

De gemeenteraad van Oirschot;

Gezien het voorstel van 2 maart 2004;

Overeenkomstig het overleg in het Seniorenconvent van 9 februari 2004;

Gehoord de commissie Algemeen Bestuurlijke Aangelegenheden d.d. 16 maart 2004;

Gelet op de Gemeentewet, in het bijzonder artikel 33, derde lid;

 

Besluit:

Vast te stellen de

“Verordening fractieondersteuning” 

Hoofdstuk 1 Nieuw Hoofdstuk

Artikel 1 Begripsbepalingen

Voor toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:a) Fractie: het lid of de gezamenlijke leden van een politieke groepering dat (die) in derraad van de gemeente zitting heeft (hebben) namens een groepering.b) Zittingsjaar: de tijdperiode vanaf 14 maart tot en met 13 maart van het jaardaaropvolgend. 

Artikel 2  

  • 1

    Alle fracties ontvangen jaarlijks een financiële bijdrage als tegemoetkoming in dekosten die nodig zijn om de fractie goed te laten functioneren. 

  • 2

    Deze bijdrage bestaat uit een vast deel van 500,-- euro voor elke fractie. Daarnaastontvangt elke fractie een bedrag van 100,-- euro per raadszetel. 

  • 3

    De raad bepaalt jaarlijks bij de begroting of de in lid 2 genoemde bedragen dienente worden gewijzigd en zo ja hoe. 

  • 4

    Het bedrag van de in het eerste lid bedoelde tegemoetkoming per raadslid wordtberekend aan de hand van het aantal leden, dat elke fractie in de eerste vergaderingvan de raad in een nieuw zittingsjaar telt, opengevallen en niet vervulde plaatsendaarbij inbegrepen. 

  • 5

    De tegemoetkoming wordt slechts uitgekeerd, indien voldaan wordt aan hetgestelde in artikel 5, derde lid. 

Artikel 3  

  • 1

    Indien tijdens de zittingsduur, als bedoeld in artikel C4 van de Kieswet, een of meerraadsleden, die deel uitmaken van een fractie, na mededeling aan de voorzitter vande raad als zelfstandige fractie(s) gaan optreden, heeft (hebben) zij, met ingang vande eerste van de maand volgende op die, waarin de mededeling is gedaan, slechtsaanspraak op dat deel van de tegemoetkoming dat gevormd wordt door devergoeding per fractielid, zijnde ten hoogste 100,-- euro per lid. 

  • 2

    Indien tijdens een zittingsjaar meer fracties dan één fractie gaan optreden, namededeling aan de voorzitter van de raad, heeft deze nieuwe fractie aanspraak opde in artikel 2, lid 2 genoemde tegemoetkoming, met ingang van de eerste dag van demaand, volgende op die, waarin de mededeling is gedaan. 

  • 3

    Indien tijdens een zittingsjaar, een lid van een fractie zich aansluit bij een anderebestaande fractie, na mededeling aan de voorzitter van de raad, hebben debetrokken fracties met ingang van de eerste van de maand volgende op die waarindie mededeling is gedaan aanspraak op de hun ingevolge artikel 2, lid 2toekomende tegemoetkoming, met inachtneming van hun nieuwe aantal leden. 

Artikel 4  

  • 1

    Fracties besteden de bijdrage in het bestrijden van de onkosten die door fractie enraadsleden in verband met het raadslidmaatschap worden gemaakt en terbevordering van het functioneren van hun fractie alsmede om hunvolksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende taak te versterken. 

Artikel 5  

  • 1

    Elke fractievoorzitter doet mededeling aan de voorzitter van de raad omtrent de persoonaan wie de zijn/haar fractie toekomende vergoeding dient te worden uitbetaald. 

  • 2

    Eens per kwartaal wordt een vierde deel van de aan elke fractie toekomende vergoedinguitbetaald; 

  • 3

    Na afloop van elk kalenderjaar, doch uiterlijk voor 1 maart, zendt elke fractie een verslagomtrent de wijze waarop de vergoeding aan de betreffende fractie in dat jaar werdbesteed, aan de voorzitter van de raad. 

Artikel 6  

De verordening kan worden aangehaald als “Verordening fractieondersteuning” en treedt in werking met ingang van 25 mei 2004.

Vastgesteld in de openbare vergadering van de gemeenteraad van Oirschot van 25 mei 2004.De raad voornoemd,

H. Struijs,                 Mr. G.G.I.M. Speetjens,griffier                        voorzitter 

1 Toelichting behorende bij de Verordening fractieondersteuning

AlgemeenDeze verordening geeft uitvoering aan artikel 33 van de Gemeentewet. Dit artikel is door deWet dualisering gemeentebestuur ingrijpend gewijzigd. Het legt o.a. expliciet het recht op fractieondersteuning vast. De uitwerking van dit recht moet bij verordening worden geregeld.De fractieondersteuning betreft het conditioneren van het functioneren van de fractie enanderzijds de onkosten, die een raadslid in verband met het raadslidmaatschap maakt. Dezebeide aspecten zijn vervat in een financiële tegemoetkoming, waardoor aan de fracties devrijheid wordt geboden, de fractieondersteuning in te richten op een wijze die zij zelf hetmeest effectief achten.

 

Artikelsgewijs

Artikel 1Dit artikel bevat een aantal begripsbepaling en spreekt voor zich.

Artikel 2Er is een financiële regeling getroffen voor fractieondersteuning. De hoogte van het budget voor fractieondersteuning zal in de gemeentebegroting moeten worden opgenomen en wordt dus door de raad jaarlijks vastgesteld. De fractieondersteuning bestaat uit een vast en een variabel deel. Het vaste deel garandeert dat elke fractie de kans krijgt zich op gelijkwaardig niveau te laten ondersteunen. Omdat grote fracties meer lasten zullen hebben op facilitair gebied is het logisch dat zij voor dergelijke kosten een hogere vergoeding krijgen. Vandaar het variabele deel.

Artikel 3Omdat het niet uitgesloten is dat tijdens de zittingduur zich wijzigingen kunnen voordoen in het aantal fracties dan wel de getalsmatige samenstelling van fracties is een regeling getroffen hoe in die situatie(s) met de financiële bijdragen wordt omgegaan.

Artikel 4Naast vergoeding van onkosten worden de fracties grotendeels de vrijheid gelaten wat betreft de inhoudelijke besteding van de fractieondersteuning. Minimumvoorwaarde is wel dat de bijdrage besteed wordt aan raadswerkzaamheden. Omdat het bij uitstek om politieke ondersteuning gaat kan deze inhoudelijk niet te zeer gedetailleerd geregeld worden. Het budget voor fractieondersteuning mag evenwel niet voor campagne- dan wel partijbelangen aangewend worden. Ook is fractieondersteuning niet bedoeld voor persoonlijke onkosten voor raadsleden, zoals cursussen, congressen en opleidingen. Dit is nl. via het stelsel van onkostenvergoeding geregeld.Fractieondersteuning in de vorm van het beschikbaar stellen van gemeenteambtenaren voorde fracties is niet wenselijk.

Artikel 5De administratieve regeling in dit artikel spreekt voor zich. Daarnaast is het min of meervanzelf sprekend dat door iedere fractie inzicht wordt gegeven in de wijze waarop devergoeding is besteed.

Artikel 6 Dit artikel spreekt voor zich.