Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Eindhoven

Verordening voorzieningen wethouders 2007

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieEindhoven
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening voorzieningen wethouders 2007
CiteertitelVerordening voorzieningen wethouders 2007
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, art. 44

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-05-2008Nieuwe regeling

19-09-2007

Gemeenteblad 2008, nr. 24

EK08008410.def

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening voorzieningen wethouders 2007

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven maakt bekend, dat de raad van deze gemeente op 19 september 2007 de Verordening voorzieningen wethouders 2007 heeft vastgesteld:

Hoofdstuk 1. Begripsomschrijvingen.

Artikel 1. Begripsomschrijvingen.

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    Rechtspositiebesluit wethouders: het Koninklijk Besluit van 22 maart 1994, Stb. 243;

  • b.

    Regeling rechtspositie wethouders: de ministeriële regeling van 20 februari 2001, Stcrt. 41 als bedoeld in artikel 23 van het Rechtspositiebesluit wethouders;

  • c.

    Reisbesluit buitenland: Het Koninklijk Besluit van 29 juli 1994, Stcrt. 600;

  • d.

    Gemeentesecretaris: de secretaris, als bedoeld in artikel 102 van de Gemeente­wet.

Hoofdstuk 2. Voorzieningen voor wethouders.

Artikel 2. Onkostenvergoeding.

  • 1.

    Aan de wethouder wordt een onkostenvergoeding toegekend voor overige aan de uitoefening van het ambt verbonden kosten die gelijk is aan het bedrag, ver­meld in artikel 25, eerste lid van het Rechtspositiebesluit wethouders, zoals dit bedrag jaarlijks door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt herzien. De onkostenvergoeding wordt niet besteed ten behoeve van contributies en lidmaatschappen van een politieke partij en/ of  bijdrage aan de fractiekosten.

  • 2.

    Indien de wethouder, op grond van artikel 9 van deze verordening een mobiele telefoon in bruikleen ter beschikking is gesteld, wordt op de in het eerste lid bedoelde onkostenvergoeding een percentage van 6% ingehouden.

Artikel 3. Zakelijke reiskosten.

  • 1.

    Aan de wethouder wordt een vergoeding verleend voor gemaakte reiskosten in het kader van reizen gemaakt ten behoeve van de uitoefening van zijn ambt voor de gemeente, anders dan reizen in het kader van het woon-werkverkeer.

    De vergoeding betreft:

    • a.

      bij gebruik van openbare middelen van vervoer en van een taxi: een volledige vergoeding van de in redelijkheid gemaakte noodzakelijke reiskosten;

    • b.

      bij gebruik van een eigen personenauto: de vergoeding als bedoeld in artikel 4, onderdeel b van de Regeling rechtspositie wethouders;

    • c.

      een vergoeding van noodzakelijke en redelijkerwijs gemaakte kosten over­eenkomstig het bedrag genoemd in artikel 4, onderdeel c van de ministeriële regeling als bedoeld in artikel 23, lid 1, onderdeel b van het Rechtspositie­besluit wethouders.

Artikel 4. Dienstauto.

  • 1.

    De wethouder kan voor reizen ten behoeve van de gemeente gebruik maken van een dienstauto met of zonder chauffeur. Onder dienstauto wordt voor de toepas­sing van dit artikel mede verstaan een door de gemeente ingehuurde auto. Er wordt pas gebruik gemaakt van de  dienstauto, indien de dienstreis in redelijk­heid niet gemaakt kan worden door gebruik van, achtereenvolgens, de  dienst­fiets, eigen vervoer en/ of openbaar vervoer.

  • 2.

    De dienstauto met of zonder chauffeur kan door de wethouder niet worden ge­bruikt voor het reizen tussen de woning en de plaats van tewerkstelling, maar wel voor reizen ten behoeve van nevenfuncties die de wethouder vervult uit hoofde van zijn ambt.

  • 3.

    Indien de wethouder voor reizen ten behoeve van in het tweede lid bedoelde nevenfuncties gebruik maakt van de gemeentelijke dienstauto en daarvoor van een derde ook een vergoeding van reiskosten ontvangt, wordt die vergoeding in de gemeentekas gestort.

Artikel 5. Verblijfkosten.

De wethouder wordt in redelijkheid gemaakte noodzakelijke verblijfkosten ter zake van reizen, bedoeld in artikel 3, volledig vergoed, overeenkomstig het bepaalde in artikel 4, lid c van de Regeling rechtspositie wethouders.

Artikel 6. Buitenlandse dienstreis.

  • 1.

    Indien de wethouder in het gemeentelijk belang een reis buiten Nederland maakt, worden de in redelijkheid noodzakelijk gemaakte reis- en verblijfkosten vergoed conform het Reisbesluit buitenland.

  • 2.

    In afwijking van artikel 6, lid 2 van het Reisbesluit buitenland, is het toegestaan bij vliegreizen met een duur tot ongeveer twee en een half uur economyclass te vlie­gen en bij vliegreizen met een duur langer dan twee en een half uur businessclass te vliegen.

  • 3.

    Voor een reis in het gemeentelijk belang buiten Nederland, is vooraf toestem­ming van het college vereist.

  • 4.

    De wethouder, die het voornemen heeft een buitenlandse dienstreis te maken, dient zijn verzoek (reisbestemming- en doel) tijdig in een b&w-dossier aan het college ter besluitvorming voor te leggen.

Artikel 7. Reis- en pensionkosten en verhuiskosten.

De wethouder die bij benoeming nog niet over woonruimte in de gemeente beschikt heeft ten laste van de gemeente aanspraak op vergoeding van:

  • a.

    reis- en pensionkosten overeenkomstig het bepaalde in artikel 1 van de ministe­riële regeling als bedoeld in artikel 22, eerste lid, onderdeel a van het Rechts­positiebesluit wethouders voor de duur van maximaal 1 jaar;

  • b.

    verhuiskosten in verband met de benoeming als wethouder overeenkomstig het bepaalde in artikel 2 van de ministeriële regeling als bedoeld in artikel 22, eerste lid, onderdeel b van het Rechtspositiebesluit wethouders.

Artikel 8. Cursus, congres, seminair of symposium.

  • 1.

    De kosten van deelname van een wethouder aan cursussen, congressen, seminars en symposia die in het gemeentelijk belang door of namens de gemeente worden aangeboden of verzorgd komen voor  rekening van de gemeente.

  • 2.

    De wethouder die wil deelnemen aan een cursus, congres, seminar of symposium dat niet door of namens de gemeente wordt aangeboden of verzorgd, dient daar­toe een gemotiveerde aanvraag in. De aanvraag gaat vergezeld van inhoudelijke informatie en een kostenspecificatie. De kosten komen voor rekening van de ge­meente als deelname van belang is in verband met de uitoefening van het ambt van wethouder

Artikel 9. Computer en internetverbinding.

  • 1.

    Op aanvraag worden de wethouder ten laste van de gemeente voor de uitoefe­ning van het ambt een computer of laptop, bijbehorende apparatuur en software in bruikleen ter beschikking gesteld, welke hij geheel of nagenoeg geheel zakelijk dient te gebruiken.

  • 2.

    Indien geen computer, bijbehorende apparatuur en software ter beschikking is gesteld, wordt de wethouder op aanvraag voor de uitoefening van het ambt een tegemoetkoming verleend voor:

    • a.

      aanschaf van een computer of laptop, bijbehorende apparatuur en software; of

    • b.

      gebruik van een eigen computer of laptop, bijbehorende apparatuur en soft­ware.

  • 3.

    Voor zover er sprake is van:

    • a.

      een belastingheffing in verband met een ten laste van de gemeente ter be­schikking gestelde computer of laptop, bijbehorende apparatuur en software als bedoeld in het eerste lid komt deze voor rekening van de gemeente;

    • b.

      een tegemoetkoming voor de aanschaf of het gebruik van de eigen computer of laptop, bijbehorende apparatuur en software als bedoeld in het tweede lid, ontvangt de wethouder ten laste van de gemeente op aanvraag per jaar een tegemoetkoming van 30% van de aanschafwaarde daarvan voor een periode van maximaal drie jaar. Daarbij wordt ten hoogste uitgegaan van de waarde in het economische verkeer op het moment van de eerste ingebruikneming van de computer, bijbehorende apparatuur en software welke het college aan de wethouder in bruikleen ter beschikking stelt.

  • 4.

    Op aanvraag vergoedt het college de wethouder de aanlegkosten voor de inter­netverbinding voor de in het eerste of tweede lid genoemde computerappara­tuur.

  • 5.

    Op aanvraag vergoedt het college de abonnementskosten van een internetver­binding tot een maximum van € 20,-- per maand. Dit bedrag wordt jaarlijks geïn­dexeerd conform de consumentenprijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

  • 6.

    De wethouder ondertekent voor de bruikleen een bruikleenovereenkomst met de gemeente.

  • 7.

    Het college stelt het model van de bruikleenovereenkomst vast.

Artikel 10. Mobiele telefoon.

  • 1.

    Op aanvraag wordt de wethouder voor de uitoefening van zijn ambt een mobiele telefoon in bruikleen ter beschikking gesteld, welke hij geheel of nagenoeg ge­heel zakelijk dient te gebruiken.

  • 2.

    De wethouder ondertekent daartoe een bruikleenovereenkomst met de gemeen­te.

  • 3.

    Het college stelt het model van de bruikleenovereenkomst vast.

Artikel 11. Re-integratie wethouders.

  • 1.

    In dit artikel wordt verstaan onder:

    • a.

      belanghebbende: hij die ophoudt wethouder te zijn en in het genot is van een uitkering op grond van artikel 131 tot en met 136 van de Algemene pensioen­wet politiek ambtsdragers;

    • b.

      re-integratiebureau: bureau of organisatie bij voorkeur aangesloten bij de Nederlandse Organisatie van loopbaanadviseurs en outplacement consul­tants.

  • 2.

    De kosten van de re-integratiefaciliteiten bedragen maximaal € 10.000,-- en komen voor rekening van de gemeente. De gewezen wethouder sluit hiertoe een schriftelijke overeenkomst met het re-integratiebureau.

  • 3.

    Eventuele reis-, verblijf- en verwervingskosten komen voor rekening van belang­hebbende.

  • 4.

    De re-integratiefaciliteiten worden toegekend voor de periode van ten hoogste anderhalf jaar.

  • 5.

    In de gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet is het col­lege bevoegd een voorziening te treffen.

Artikel 12. Verzekeringen.

Ten behoeve van wethouders is een verzekering afgesloten in verband met de dek­king van schade voortvloeiende uit hun wettelijke aansprakelijkheid in de hoedanig­heid van wethouder van de gemeente Eindhoven en uit ongevallen tijdens of in ver­band met de uitoefening van het ambt van wethouder.

Artikel 13. Spaarloonregeling/levensloopregeling.

  • 1.

    De wethouder kan op aanvraag deelnemen aan de voor het gemeentelijk perso­neel geldende spaarloonregeling.

  • 2.

    De wethouder kan deelnemen aan de levensloopregeling als bedoeld in artikel 19g van de Wet op de loonbelasting 1964.

  • 3.

    Deelname aan de spaarloonregeling is niet mogelijk indien de wethouder gebruik maakt van de wettelijke levensloopregeling als bedoeld in artikel 19g van de Wet op de loonbelasting 1964.

  • 4.

    Gelet op het bepaalde in artikel 44 van de Gemeentewet bestaat geen aanspraak op enige vergoeding van de gemeente.

Artikel 14. Fietsenplan.

  • 1.

    De regeling Fietsenplan gemeente Eindhoven 2002, vastgesteld door het college, is van overeenkomstige toepassing op wethouders van de gemeente Eindhoven.

  • 2.

    Gelet op het bepaalde in artikel 44 van de Gemeentewet bestaat geen aanspraak op enige vergoeding van de gemeente.

Artikel 15. Kinderopvang.

(vervallen)

Hoofdstuk 3. De procedure van declaratie.

Artikel 16. Betaling van kosten.

Betaling van kosten op grond van deze verordening vindt plaats door:

  • a.

    betaling uit eigen middelen; of

  • b.

    rechtstreekse toezending van de factuur aan de gemeente.

Artikel 17. Declaratie van vooruit betaalde kosten.

  • 1.

    Voor de vergoeding van de kosten, bedoeld in de artikelen 3, 5, 6 en 7 wordt ge­bruik gemaakt van een declaratieformulier, waarvan het model door het college is vastgesteld, indien deze kosten uit eigen middelen vooruit zijn betaald.

  • 2.

    Het declaratieformulier wordt volledig ingevuld en ondertekend. De wethouder dient het declaratieformulier binnen één maand bij de gemeentesecretaris of een door hem aangewezen ambtenaar ingediend, onder bijvoeging van de originele bewijsstukken.

Artikel 18. Rechtstreeksefacturering bij de gemeente.

  • 1.

    De vergoeding van kosten, bedoeld in de artikelen  3, 5, 6 en 8 kan plaatsvinden door rechtstreekse toezending van de door de wethouder voor akkoord onder­tekende factuur aan de gemeente.

  • 2.

    Verantwoording van deze wijze van vergoeding vindt plaats door het begelei­dingsformulier, waarvan het model door het college is vastgesteld, volledig in te vullen en te ondertekenen.

  • 3.

    De wethouder dient het begeleidingsformulier en de factuur binnen één maand in bij de gemeentesecretaris of een door hem aangewezen ambtenaar.

Artikel 19. Voorschot.

  • 1.

    Ter vergoeding van kosten, gemaakt in het buitenland, als bedoeld in de artikelen 3, 5 en 6 kan geschieden door aan de wethouder een voorschot, eventueel in bui­tenlandse valuta, te verstrekken.

  • 2.

    Verrekening van het voorschot vindt plaats door middel van een declaratieformu­lier welke binnen één maand na afloop van de dienstreis wordt ingediend bij de gemeentesecretaris of de door hem aangewezen ambtenaar.

  • 3.

    Indien het reiskrediet met 5% of meer is overschreden, dient hierover (onder overlegging van de betreffende nota’s en belegstukken) verantwoording aan de raad, onderscheidenlijk het college van burgemeester en wethouders plaats te vinden, onder vermelding van de reden van overschrijding.

Hoofdstuk 4. Slotbepalingen.

Artikel 20. Citeertitel.

Deze verordening wordt aangehaald als "Verordening voorzieningen wethouders 2007".

Artikel 21. Inwerkingtreding.

Deze verordening treedt in werking op de dag na uitgifte van het gemeenteblad waarin de verordening is geplaatst.

Artikel 22.  

Met ingang van de datum van inwerkingtreding vervalt de Regeling outplacement gewezen wethouders en vervalt het raadsbesluit van 11 november 2002, dossier­nummer 237.351, waaruit blijkt dat Eindhoven de landelijke onkostenregeling voor wethouders volgt.

Eindhoven, 13 mei 2008.

Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven,

 

 

R. van Gijzel, burgemeester.

 

 

 

 

 A. Brunninkhuis, secretaris.

 

Uitgegeven, 13 mei 2008.

Mij bekend,

de gemeentesecretaris van Eindhoven,

G. Kok-Mol, loco-secretaris.