Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Terschelling

Bezoldigingsverordening gemeente Terschelling 2007

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieTerschelling
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBezoldigingsverordening gemeente Terschelling 2007
CiteertitelBezoldigingsverordening gemeente Terschelling 2007
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Gemeentewet artikel 160
  2. de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Terschelling artikel 3:1

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-11-2009nieuwe regeling

22-10-2009

De Terschellinger

2009/NOB/887

Tekst van de regeling

Intitulé

Bezoldigingsverordening gemeente Terschelling 2007

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Terschelling;gelet op het bepaalde in artikel 3:1 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Terschelling, gehoord de Commissie van Georganiseerd Overleg gelet op het gestelde in artikel 160 van de Gemeentewet;

vast te stellen de navolgende verordening

Bezoldigingsverordening gemeente Terschelling 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

ambtenaar: 1. de ambtenaar in de zin van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Terschelling;2. de werknemer als bedoeld in artikel 2:5:1 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Terschelling;

salaris: het salaris, als bedoeld in artikel 3:1, tweede lid onder b, van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Terschelling

uurloon: het uurloon als bedoeld in artikel 1:1, eerste lid onder o van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Terschelling

salarisschaal: de schaal als bedoeld in artikel 3:1, tweede lid onder a, van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Terschelling, opgenomen in bijlage IIa van die regeling;

maximum salaris: het hoogste bedrag van een salarisschaal;

bezoldiging: de bezoldiging als bedoeld in artikel 3:1, tweede lid onder c, van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Terschelling;

vaste toelagen: alle toelagen die ingevolge de Wet Privatisering ABP (WPA) pensioentellend zijn;

functie: het geheel van werkzaamheden dat blijkens een functiebeschrijving door de ambtenaar dient te worden verricht;

functiewaardering: het door burgemeester en wethouders op methodische wijze naar zwaarte rangordenen van functies volgens het daarvoor vastgestelde reglement functiewaardering;

conversie: de vertaling van de door functiewaardering verkregen rangorde naar salarisschalen;

aanloopschaal: de salarisschaal gelegen direct onder de functieschaal;

functieschaal: de salarisschaal, die middels functiewaardering en conversie voor de functie is vastgesteld;

volledige werktijd: de werktijd voor een volledige betrekking, als bedoeld in artikel 1:1, eerste lid onder k, van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Terschelling;

overwerk: het overwerk als bedoeld in artikel 1:1, eerste lid onder l, van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Terschelling.

 

Artikel 2 Aanvang, uitbetaling en beëindiging bezoldiging

  • 1

    Het recht op bezoldiging vangt aan met de dag waarop de aanstelling van de ambtenaar ingaat. Indien in het aanstellingsbesluit geen datum van ingang is vermeld, vangt het recht op bezoldiging aan met de dag waarop de ambtenaar feitelijk in dienst is getreden.

  • 2

    De bezoldiging wordt per kalendermaand uitbetaald.

  • 3

    Het recht op bezoldiging eindigt met ingang van de dag waarop het ontslag ingaat of met ingang van de dag na het overlijden van de ambtenaar.

Artikel 3 Gebroken tijdvakken

Wanneer het salaris of een toelage moet worden berekend over een gedeelte van een maand, wordt het bedrag per dag vastgesteld door het maandbedrag te delen door het aantal kalenderdagen van die maand.

 

Artikel 4 Vaststelling salarisniveau

De salarissen van de ambtenaren worden door burgemeester en wethouders vastgesteld op de bedragen volgens de geldende salarisschalen, zoals vermeld in bijlage IIa bij de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Terschelling.

Artikel 5  

  • 1

    Burgemeester en wethouders bepalen met inachtneming van de resultaten van een functiewaarderingsonderzoek en aan de hand van de vastgestelde conversie de voor de functie van de ambtenaar geldende salarisschaal.

  • 2

    Zij stellen nadere regels met betrekking tot de uitvoering van de functiewaardering en de daarbij te hanteren methode en/of richtlijnen.

  • 3

    Anders dan bij wijze van disciplinaire straf, als bedoeld in artikel 16:1:2 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Terschelling, kan zonder voorafgaand ontslag voor een ambtenaar geen salarisschaal gelden met een lager maximum salaris dan dat van de reeds voor hem geldende salarisschaal.

     

Artikel 6 Salaris bij aanstelling

  • 1

    Bij aanstelling van een ambtenaar worden ten aanzien van de vast te stellen salarisschaal de volgende criteria in acht genomen:a. ambtenaren worden in principe aangesteld in de functieschaal, die verbonden is aan de uit te oefenen functie.b. ambtenaren, die nog niet geheel voldoen aan de aan de functie gestelde eisen van opleiding en ervaring, worden aangesteld in de aanloopschaal die verbonden is aan de uit te oefenen functie; 

  • 2

    Bij aanstelling wordt aan de ambtenaar het salaris toegekend dat in de voor hem geldende salarisschaal is vermeld achter het salarisnummer dat overeenkomt met het voor hem aantal relevante ervaringsjaren;

  • 3

    Het salaris van de ambtenaar met een niet-volledige werktijd wordt vastgesteld op een evenredig deel van het salaris dar voor hem zou gelden bij volledige werktijd.

  • 4

    Van het bepaalde in het tweede lid kan worden afgeweken door het toekennen van een hoger salaris, ingeval daarvoor naar het oordeel van burgemeester en wethouders aanleiding bestaat.

Artikel 7 Periodieke verhoging van het salaris

  • 1

    Het salaris van de ambtenaar wordt binnen de salarisschaal jaarlijks verhoogd tot het naast hogere bedrag. Een dergelijke verhoging wordt aangemerkt als "periodieke verhoging".

  • 2

    Bij indiensttreding in de periode van 1 januari tot en met 30 september, gaat een periodieke verhoging in op 1 januari, van het jaar direct na indiensttreding.

  • 3

    Bij indiensttreding in de periode van 1 oktober tot en met 31 december gaat de periodieke verhoging in op 1 januari van het tweede jaar direct na indiensttreding.

Artikel 8 Extra periodieke salarisverhoging

  • 1

    Burgemeester en wethouders kunnen aan de ambtenaar, die het maximum salaris van de voor hem geldende salarisschaal nog niet heeft bereikt, een extra salarisverhoging tot een in de salarisschaal genoemd bedrag, toekennen op grond van:a. buitengewone bekwaamheid, geschiktheid en ijver;b. andere door burgemeester en wethouders van voldoende belang geachte omstandigheden. 

  • 2

    Bij toepassing van het vorige lid blijft het tijdstip, waarop ingevolge artikel 7 een salarisverhoging zou moeten worden toegekend, onverlet, tenzij burgemeester en wethouders uitdrukkelijk anders bepalen.

Artikel 9 Onvoldoende bekwaamheid

  • 1

    Bij onvoldoende bekwaamheid, geschiktheid en ijver van de ambtenaar kunnen burgemeester en wethouders bepalen dat ten aanzien van hem salarisverhogingen als bedoeld in artikel 7 achterwege worden gelaten.

  • 2

    Zolang ten aanzien van de ambtenaar het vorige lid toepassing vindt, wordt jaarlijks opnieuw bezien in hoeverre er aanleiding bestaat deze toepassing te bestendigen.

  • 3

    Burgemeester en wethouders kunnen nadien bepalen dat de salarisverhogingen, welke met toepassing van het eerste lid achterwege zijn gelaten, al dan niet met terugwerkende kracht alsnog worden toegekend.

  • 4

    Van een beslissing tot toepassing van het eerste lid en een beslissing tot bestendiging daarvan wordt de ambtenaar zo spoedig mogelijk, in elk geval vóór de datum waarop anders de salarisverhoging zou ingaan schriftelijk mededeling gedaan, onder vermelding van de redenen die tot de beslissing hebben geleid.

Artikel 10 Salaris bij overgang naar een hogere schaal

  • 1

    Wanneer voor de ambtenaar een salarisschaal gaat gelden met een hoger maximum salaris, wordt het salaris in de nieuwe schaal als volgt vastgesteld: uitgaande van het laatstgenoten salaris wordt in de nieuwe salarisschaal het eerst hogere bedrag gezocht en daarbij wordt één periodiek opgeteld, zulks onverminderd het bepaalde in artikel 7 en 8.

  • 2

    Onverminderd het bepaalde in artikel 7 wordt het salaris in de nieuwe salarisschaal verhoogd tot een bedrag in die schaal, zodra en voor zoveel zulks nodig is om te bereiken, dat het nieuwe salaris blijft uitgaan boven het salaris dat de ambtenaar in de oude schaal zou hebben genoten.

Artikel 11 Arbeidsmarkttoelage

  • 1

    Aan de ambtenaar kan om redenen van werving of behoud een toelage worden toegekend.

  • 2

    2. De in het eerste lid bedoelde toelage wordt toegekend voor een tijdvak dat tevoren is vastgesteld, met inachtneming van een maximum van drie jaar. Wanneer de arbeidsmarktsituatie waarop de toelage is gebaseerd nog steeds bestaat, kan opnieuw een arbeidsmarkttoelage aan de ambtenaar worden toegekend.

  • 3

    3. De hoogte van de toelage bedraagt maximaal het verschil tussen het maximum van de geldende functieschaal en het maximum van de naast hogere salarisschaal.

Artikel 12 Toelage voor bereikbaarheid en beschikbaarheid

  • 1

    Aan de ambtenaar die buiten de voor hem geldende werktijden ingevolge een schriftelijke aanwijzing door burgemeester en wethouders zich regelmatig of vrij regelmatig bereikbaar en beschikbaar moet houden teneinde bij oproep arbeid te verrichten, wordt een toelage toegekend.

  • 2

    De toelage bedraagt per uur bereikbaarheid en beschikbaarheid een percentage van het uurloon, dat is afgeleid van het salaris behorende bij regelnummer 11 van salarisschaal 4 als genoemd in bijlage IIa van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Terschelling en wel:a. 5% voor de uren op maandag tot en met vrijdag;b. 10% voor de uren op zaterdag en zondag en op de feestdagen genoemd in artikel 4:2:1, derde lid van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Terschelling. 

Artikel 13 Toelage onregelmatige dienst

  • 1

    Aan de ambtenaar voor wie een salarisschaal geldt met een lager maximum dan dat van schaal 11 en die, anders dan bij wijze van overwerk, regelmatig arbeid verricht op andere tijden dan op de dagen maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 18.00 uur, wordt een toelage toegekend.

  • 2

    De in het vorige lid bedoelde toelage bedraagt per gewerkt uur een percentage van het voor de ambtenaar geldende uurloon en wel:a. 20% voor de uren op maandag tot en met vrijdag tussen 06.00 en 08.00 uur en tussen 18.00 en 22.00 uur;b. 40% voor de uren op maandag tot en met vrijdag tussen 00.00 en 06.00 uur en tussen 22.00 en 24.00 uur;c. 45% voor de uren op zaterdag;d. 70% voor de uren op zondag;e. 100% op de feestdagen genoemd in artikel 4:2:1, derde lid van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Terschelling alsmede de eerste Paas- en Pinksterdag,met dien verstande, dat de genoemde percentages worden toegepast over ten hoogste het uurloon, dat is afgeleid van het salaris behorende bij het salarisnummer 11 van salarisschaal 7 van bijlage IIa van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Terschelling. 

  • 3

    Voor de in het vorige lid onder a. genoemde morgen- en avonduren wordt de toelage slechts toegekend, indien de arbeid is aangevangen vóór 07.00 uur, respectievelijk is beëindigd na 19.00 uur.

  • 4

    In bijzondere gevallen kunnen burgemeester en wethouders een regeling treffen, welke het bepaalde in dit artikel aanvult of daarvan afwijkt.

     

Artikel 14 Overwerkvergoeding

Aan de ambtenaar voor wie een salarisschaal geldt met een lager maximumsalaris dan dat van schaal 11, wordt in geval van overwerk een overwerkvergoeding toegekend conform hetgeen is geregeld in artikel 3:2 en 3:2:1 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Terschelling. Voor fulltimers wordt van maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 18.00 uur geen overwerkvergoeding toegekend. 25% overwerktoeslag wordt van maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 18.00 uur uitsluitend toegekend aan parttimers als die in opdracht overwerk verrichten.

Artikel 15 Inconveniëntentoelage

  • 1

     Aan de ambtenaar voor wie een salarisschaal geldt met een lager maximumsalaris dan dat van schaal 4, aan wie het verrichten van zware onaangename of gevaarlijke arbeid wordt opgedragen, wordt een inconveniëntentoelage toegekend.

  • 2

    Burgemeester en wethouders kunnen nader bepalen welke arbeidsomstandigheden als zwaar, onaangenaam of gevaarlijk aangemerkt moeten worden.

  • 3

    De in het eerste lid genoemde toelage bedraagt het verschil tussen het uurloon van salarisschaal 3, salarisnummer 6 en het uurloon van salarisschaal 4, salarisnummer 7, uit te betalen per uur dat de in het tweede lid bedoelde arbeid is verricht.

Artikel 16 Waarnemingstoelage

  • 1

    Een waarnemingstoelage wordt, als regel, toegekend conform hetgeen is geregeld in artikel 3:1:2 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Terschelling.

  • 2

    Aan de ambtenaar voor wie een salarisschaal geldt met een lager maximumsalaris dan dat van schaal 5, wordt de in het eerste lid bedoelde toelage toegekend per uur waarneming, te beginnen vanaf het eerste uur dat er waargenomen wordt.

     

Artikel 17 Vergoeding bedrijfshulpverlening (BHV) en toelage EHBO

Ambtenaren die als bedrijfshulpverleners zijn aangewezen en naast hun gewone werk bedrijfshulpverleningsactiviteiten of EHBO werkzaamheden verrichten, komen in aanmerking voor een toelage. Deze toelage is vastgesteld op € 13,56 per maand. De toelage wordt geïndexeerd met de gemeentelijke salarisverhogingen.

Artikel 18 Uitbetaling declaraties

Ambtenaren die in aanmerking komen voor vergoeding van kosten, dienen de declaratie voor de 25e van de maand in te leveren om in dezelfde maand in de loonadministratie te kunnen worden verwerkt. Mutaties die na deze datum worden aangeleverd worden in de daarop volgende maand verwerkt.

 

Artikel 19 Vervallen van toelagen

Een krachtens artikel 14 of 15 toegekende toelage wordt ingetrokken, indien de gronden waarop zij werd toegekend vervallen, tenzij burgemeester en wethouders oordelen, dat er omstandigheden zijn om de toelage (gedeeltelijk) te handhaven.

 

Artikel 20 Overgangstoelage bij wegvallen/verminderen functiegebonden toelage

  • 1

    Aan de ambtenaar wiens bezoldiging, als gevolg van het buiten zijn toedoen beëindigen of verminderen van een toelage als bedoeld in artikel 14 en 15, een blijvende verlaging ondergaat, van minstens 3% van de som van het salaris en de maandelijkse vaste toelagen, wordt door burgemeester en wethouders een in drie jaar aflopende toelage toegekend van respectievelijk 75%, 50% en 25% van de oorspronkelijke toelage, mits hij eerstgenoemde toelage, direct voorafgaande aan het tijdstip van vorenbedoelde beëindiging of vermindering ervan, gedurende ten minste twee jaren zonder wezenlijke onderbreking heeft genoten.

  • 2

    In afwijking van het bepaalde in het eerste lid wordt door burgemeester en wethouders aan de ambtenaar van 60 jaar en ouder, wiens bezoldiging als gevolg van het buiten zijn toedoen beëindigen of verminderen van een toelage als bedoeld in artikel 15, een blijvende verlaging ondergaat, een blijvende toelage toegekend, mits hij eerstgenoemde toelage, direct voorafgaande aan het tijdstip van deze beëindiging of vermindering ervan, gedurende ten minste 10 jaren zonder wezenlijke onderbreking heeft genoten.

  • 3

    De in het eerste lid bedoelde aflopende toelage gaat, wanneer de ambtenaar de leeftijd van 60 jaar bereikt en hij, onmiddellijk vóór de aanvang van die toelage, gedurende ten minste 10 jaren zonder wezenlijke onderbreking een toelage als bedoeld in artikel 15 heeft genoten, over in een blijvende toelage als bedoeld in het vorige lid.

  • 4

    Voor de toepassing van de voorgaande leden wordt onder wezenlijke onderbreking verstaan een onderbreking van langer dan 2 maanden.

     

Artikel 21 Onvoorziene gevallen

  • 1

    In gevallen, waarin deze verordening naar het oordeel van burgemeester en wethouders niet of niet naar billijkheid voorziet, treffen zij een bijzondere regeling.

  • 2

    2. Zijn de gevolgen voor de betrokkene van de in het eerste lid bedoelde bijzondere regeling in negatieve zin afwijkend van hetgeen is vastgelegd in deze verordening, dan dient daarover eerst overeenstemming bereikt te zijn in de commissie voor Georganiseerd Overleg.

     

Artikel 22 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als "Bezoldigingsverordening gemeente Terschelling 2007".

 

Artikel 23 Inwerkingtreding

  • 1

    Deze verordening treedt met ingang van 1 november 2009 in werking.

  • 2

    Met ingang van 1 november 2009 vervalt de "Bezoldigingsverordening Terschelling 2007".