Organisatie | Westland |
---|---|
Organisatietype | Gemeente |
Officiële naam regeling | Subsidieregeling aanpak isolatie Westland |
Citeertitel | Subsidieregeling aanpak isolatie Westland |
Vastgesteld door | college van burgemeester en wethouders |
Onderwerp | financiën en economie |
Eigen onderwerp |
Deze regeling vervangt de de gelijkluidende subsidieregeling aanpak isolatie Westland, zoals vastgesteld door het college op 28 november 2023.
Datum inwerkingtreding | Terugwerkende kracht tot en met | Datum uitwerkingtreding | Betreft | Datum ondertekening Bron bekendmaking | Kenmerk voorstel |
---|---|---|---|---|---|
19-07-2024 | 01-01-2024 | 01-01-2028 | nieuwe regeling | 09-07-2024 | 24-0100431 |
Het college van burgemeester en Wethouders van de gemeente Westland;
Overwegende dat een impuls nodig is om particuliere woningeigenaren te stimuleren om hun woning voldoende te isoleren,
Gelet op de regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 25 juni 2024, nr. 2024-0000076771 tot wijziging van de Regeling van de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening van 1 februari 2023, nr. 2022-0000430533 houdende regels met betrekking tot de verstrekking van een specifieke uitkering aan gemeenten ten behoeve van de verduurzaming van slecht geïsoleerde woningen van eigenaar-bewoners, verenigingen van eigenaars, woonverenigingen en wooncoöperaties in het kader van het Nationaal Isolatieprogramma (Stcrt. 2023, 3877) in verband met het verbeteren van een aantal onderdelen en het regelen van de tweede tranche
Gelet op titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht en de artikelen 3 en 8 van de Algemene subsidieverordening Westland 2024.
Besluit vast te stellen de (geactualiseerde versie van de) “Subsidieregeling aanpak isolatie Westland”.
Artikel 1 begrippen en definities
In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:
woning: woongelegenheid als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Woningwet, waaronder tevens wordt begrepen een appartement en in de basisregistratie als bedoeld in artikel 2 van de Wet basisregistratie adressen en gebouwen met een (agrarische) woonfunctie is geregistreerd, een recreatieve bestemming wordt hierbij uitgesloten. Daarbij geldt ook dat de woning als zodanig bewoond is geweest alvorens een renovatie plaats zal vinden.
isolatiemaatregelen: isolatiemaatregelen ten behoeve van het reduceren van aardgasverbruik van de woning, die voldoen aan de voorwaarden van de SPUK lokale aanpak en deze subsidieregeling. De isolatiemaatregelen moeten aantoonbaar gebouwgebonden en fysiek zijn aangebracht in de woning waarvoor de subsidie is aangevraagd.
Artikel 2 Algemene subsidieverordening
De Algemene subsidieverordening (ASV) is van toepassing tenzij in deze regeling hiervan wordt afgeweken.
Het doel van de subsidieregeling is om woningeigenaren met een slecht geïsoleerde woning en beneden-gemiddelde WOZ-waarde te helpen isoleren conform de voorwaarden van de SpUk lokale Aanpak Isolatie.
voor de doelgroep energiearmoede kan het subsidiebedrag hoger zijn dan van eigenaar-bewoners die buiten deze groep vallen. Onder de doelgroep energiearmoede vallen voor deze regeling de huishoudens die voldoen aan de voorwaarden in het eerste lid en die voldoen aan de uitzonderingsvoorwaarden op grond van inkomen zoals omschreven in de publicatie van de regeling Lokale Aanpak Isolatie Westland. Dat zijn voor deze regeling de huishoudens die energietoeslag ontvingen en/of die gebruik maken van schuldhulpsanering en/of die in aanmerking komen voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen
Artikel 8 Toets of aanvrager behoort tot doelgroep energiearmoede
Eigenaar-bewoners die voldoen aan de doelgroep beschreven in artikel 4 tweede lid, maar niet bekend zijn bij gemeente Westland, kunnen contact opnemen met de gemeente, waarna het college na toetsing kan besluiten de eigenaar-bewoners alsnog op te nemen in de doelgroep energiearmoede.
Artikel 10 Aanvraag, verlening en vaststelling van de subsidie
Indien een aanvraag niet voldoet aan alle gestelde vereisten, wordt de aanvrager in de gelegenheid gesteld om zijn aanvraag binnen twee weken aan te vullen. Indien de gevraagde gegevens en bescheiden voldoende zijn om de aanvraag te beoordelen, wordt de aanvraag alsnog als een volledige aanvraag aangemerkt en als zodanig geregistreerd.
Het college kan geheel of gedeeltelijk weigeren een subsidie te verlenen voor de subsidiabele activiteiten in deze regeling als de subsidie wordt aangevraagd voor:
Het college kan de bepalingen uit deze subsidieregeling (deels) buiten toepassing laten of daarvan afwijken, voor zover toepassing gelet op het belang dat deze regeling beoogt te beschermen leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard.
Aldus vastgesteld door college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westland in de vergadering van 9 juli 2024
Burgemeester en wethouders van Westland,
de secretaris,
M.L.M. Weerts
de burgemeester,
B.R. Arends
Toelichting op de eerste geheel geactualiseerde versie van de subsidieregeling Aanpak isolatie Westland
Het isoleren van woningen draagt bij aan CO2-reductie. Het is immers nodig om de vraag naar energie terug te brengen, om dan in de resterende vraag te kunnen voorzien met duurzame energiebronnen. Bovendien lopen de bewoners van goed geïsoleerde woningen minder risico op een hoge energierekening en energiearmoede. Ook wordt de overstap van aardgas naar duurzame bronnen makkelijker en leidt goede isolatie en kierdichting samen met goede ventilatie tot meer comfort en een gezonder leefklimaat in een woning.
Zonder stimulans vanuit de overheid komt isolatie van woningen met onvoldoende snelheid tot stand. Dit kan voor bewoners gelegen zijn in de kosten van isoleren van de woning, maar ook in de complexiteit van het proces.
Om te bevorderen dat woningeigenaren hun woning zo volledig mogelijk gaan isoleren, kan de woningeigenaar op grond van deze regeling subsidie ontvangen.
Deze regeling bestaat naast maatregelen die gericht zijn op het verduurzamen van de woning zoals:
Wij verwachten dat de subsidieregeling bijdraagt aan het starten met verduurzamen van een oudere woning, en de eigenaar stap-voor-stap maatregelen gaat nemen. Voor minder draagkrachtige inwoners biedt het Nationaal Warmtefonds leenmogelijkheden met 0 % rente en in bepaalde gevallen zelfs geen aflossing. Dat zorgt ervoor dat iedereen kan verduurzamen.
De belangrijkste uitgangspunten van deze regeling zijn:
uitgaan van de voorwaarden zoals gesteld in de landelijke regeling Lokale Aanpak Isolatie (LAI) (WOZ waarde1, slecht geïsoleerde woning en de daarin opgenomen definities)
Woning heeft een maximale WOZ waarde van €429.300 (de waarde van de Nationale Hypotheek Garantie per 1-1-2022. Deze waarde staat op de aanslag en is ook te raadplegen op de website WOZ-waardeloket (wozwaardeloket.nl).
De subsidie is uitsluitend bedoeld voor oudere woningen en een slecht energielabel (D, E, F of G of een met die labelklassen vergelijkbare energetische staat). Indien de woningeigenaar niet over een energielabel beschikt, kan deze aangeven welke bouwdelen niet of slecht geïsoleerd zijn.
Er zijn geen oppervlakte eisen bij glas, dak- vloer en bodemisolatie opgenomen.
De subsidies mogen worden gestapeld op de bedragen die de aanvrager kan ontvangen op grond van de landelijke ISDE2 regeling. De isolatiewaarde van de isolatiemaatregelen is gelijk aan de waarden zoals vastgelegd in de landelijke ISDE regeling.
Er is geen ISDE subsidie beschikbaar voor Doe Het Zelf en kleine woningen (glas <8m2, gevel <10m2, en dak en vloer <20m2). De subsidieregeling aanpak isolatie Westland kan worden gezien als compensatie hiervoor.
Subsidie is mogelijk voor uitvoering door vakspecialist en ook voor Doe Het Zelf
In de regeling worden 2 aanvraagroutes onderscheiden.
Mogelijk is op grond van gemeentelijke regelgeving een omgevingsvergunning nodig voor de isolatiemaatregelen. De aanvrager is zelf verantwoordelijk voor het aanvragen hiervan.
Voor Doe Het Zelf is de subsidie bedoeld voor de aanschaf van het isolatiemateriaal, de kosten voor het transport en vervoer van materialen en de afwerking van het geïsoleerde bouwdeel. Eigen uren zijn niet declarabel. De bijdrage voor de Doe Het Zelf activiteiten is naar verhouding hoger dan het bedrag voor isolatie door een vakspecialist. Daarmee is er een aanvullende bijdrage om te compenseren voor het feit dat Doe Het Zelf niet subsidiabel is bij ISDE. De minimale waarde voor isolatie hoeft voor Doe Het Zelf niet te worden behaald, dit biedt meer ruimte aan het toevoegen van isolatiemateriaal waar al isolatie aanwezig is. Bovendien vermindert dit de administratieve last.
We stimuleren Doe Het Zelf om aan te sluiten bij de behoefte en zelfredzaamheid van woning-eigenaren. Uit onderzoek dat het Ministerie van BKZ heeft laten uitvoeren blijkt dat 78% van de huiseigenaren regelmatig klust in huis en dat 45% van deze groep ook bereid is om zelf te isoleren. Daarnaast blijkt dat 30% van de doe-het-zelvers vooral afhaken omdat ze twijfelen of ze de klus goed kunnen uitvoeren. Bewoners kunnen hiervoor ondersteuning en begeleiding krijgen om hen te helpen en comfort te geven bij het uitvoeren van de klus. Deze ondersteuning wordt aangeboden door REL en omvat onder meer handleidingen. Informatie over de ondersteuning is opgenomen op de site van de REL. Daarmee bevorderen we dat de isolatie kwalitatief goed wordt uitgevoerd.
In de Wet natuurbescherming worden dieren beschermd. Volgens deze wet is het verboden om verblijfplaatsen van vogels of vleermuizen te vernielen of te verstoren. Het zomaar isoleren van spouwmuren of daken zonder rekening te houden met deze dieren mag dus niet.
Op 2 augustus 2023 heeft de Raad van State uitspraak gedaan over het voldoen aan de zorgplicht in artikel 1.11 van de Wet Natuurbescherming om bij na-isolatie de noodzakelijke maatregelen te treffen om nadelige gevolgen voor vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen te voorkomen. Een belangrijk onderdeel in de uitspraak is dat endoscopisch onderzoek, dat door een gecertificeerd isolatiebedrijf uitgevoerd kan worden, niet meer afdoende is. De Raad van State schrijft een quickscan en mogelijk een nader ecologisch onderzoek voor, dat uitgevoerd moet worden door een gespecialiseerd ecoloog. Deze onderzoeken kunnen tot wel twee jaar duren en brengen kosten met zich mee, omdat de ecoloog in verschillende jaargetijden onderzoek moet doen op locatie.
De VNG, de Provincie Zuid-Holland en de Omgevingsdienst Haaglanden oriënteren zich op mogelijke werkmethoden voor gemeenten (waaronder het opstellen van een Soorten Management Plan door de provincie of de gemeente) om doorlooptijd en kosten te besparen. Het idee is dat een gemeente een gemeente breed ecologisch onderzoek uitvoert en maatregelen treft voor de instandhouding van beschermde soorten als de vleermuis, waarna een college van gedeputeerde staten een ontheffing voor de hele gemeente verleent aan die gemeente. Dit proces brengt ook kosten met zich mee en is ook tijdrovend (ca. 1,5 a 2 jaar). In afwachting van dit proces of mogelijke andere oplossingsrichtingen wordt geen subsidie voor spouwmuurisolatie of dakisolatie vanaf de buitenkant verstrekt, behalve wanneer dit een plat dak betreft.
De TNO studie uit 2021, “De feiten over energiearmoede in Nederland, Inzicht op nationaal en lokaal niveau (TNO 2021 P11678 / 21 september 2021)”, laat zien dat de waardes van de woningen van energiearme huishoudens aanzienlijk lager lig-gen dan gemiddeld, met uitzondering van de energetisch minder goede woningen waarvan de eigenaren onvoldoende financiële capaciteit hebben om zelf te verduurzamen. Een focus op woningen met een relatief lage WOZ-waarde is daarom een passen-de manier om energiearme huishoudens te bereiken.
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) (rvo.nl)