Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Urk

Hotspotmonitor Urk 2017-2022

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieUrk
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingHotspotmonitor Urk 2017-2022
CiteertitelHotspotmonitor Urk 2017-2022
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

20-06-2024nieuwe regeling

23-01-2024

gmb-2024-266526

1950

Tekst van de regeling

Intitulé

Hotspotmonitor Urk 2017-2022

Het college besluit:

  • 1.

    De bijgevoegde hotspotmonitor Gemeente Urk vast te stellen;

  • 2.

    De gemeentearchivaris op de hoogte te brengen van vaststelling van de hotspotmonitor door middel van de bijgevoegde informatiebrief (bijlage 1);

  • 3.

    De hotspotmonitor te publiceren op de reguliere wijze van gemeentelijke publicatie.

Inleiding

Achtergrond en doel document

In dit documenten worden gebeurtenissen aangegeven die als hotspot aan te merken zijn. Dat betekent dat daarvan extra informatie veiliggesteld wordt.

 

Het document past in voorgestelde methode, beschreven in de Handreiking hotspot-monitor Flevoland (mei 2022). Er is 6 oktober 2022 een bijeenkomst georganiseerd waarvoor de Flevolandse overheden twee interne en twee externe experts konden uitnodigen. Deze bijeenkomst had als doel mogelijke hotspots te verzamelen voor de periode 2017-2022.

 

De bijeenkomst heeft een keur aan gebeurtenissen opgeleverd, die in twee maanden na de bijeenkomst verwerkt zijn door Het Flevolands Archief.

 

Dit document is uiteindelijk:

  • Een advies van de gemeente-/ provincie-/ waterschaparchivaris aan de gemeenten Dronten, Lelystad, Urk en Zeewolde, de provincie Flevoland, het Waterschap Zuiderzeeland (ZZL) en de Gemeenschappelijke Regelingen GGD Flevoland, Veiligheidsregio (VR) Flevoland, Omgevingsdienst Flevoland, Gooi- en Vechtstreek (OFGV).

  • Een voorbereiding voor de gemeente Almere en het Stadsarchief Almere ter verdere uitwerking.

  • Ter informatie voor de gemeente Noordoostpolder en de gemeentearchivaris Noordoostpolder.

  • Een advies aan Het Flevolands Archief voor de verwerving van niet-overheidsarchieven.

Voordat het document definitief is gemaakt door de archivaris, is het in december 2022 toegezonden aan alle (betrokken) informatiebeheerders van Flevoland, is het besproken in een vervolgkennissessie (19 januari 2023), is er tot 6 februari 2023 de gelegenheid gegeven om te reageren. De reacties zijn in dit document verwerkt en heeft geleid tot onderstaand advies aan de overheden.

 

Het is aan de zorgdragers het advies ter harte te nemen, de voorgestelde hotspots te bespreken en vast te stellen, en vervolgens Het Flevolands Archief op de hoogte te brengen van de besluitvorming. Het Flevolands Archief zal de vastgestelde hotspots op haar website publiceren. Na vaststelling kan de nadere uitwerking en invulling door alle overheden plaatsvinden. Ook hier zal Het Flevolands Archief een faciliterende rol spelen.

 

Hotspot: definitie

Een hotspot is een gebeurtenis of kwestie die zorgt voor een opvallende of intensieve interactie tussen overheid en burgers en/of burgers onderling. Het gaat dus om zaken die veel maatschappelijke beroering veroorzaken. Een hotspot voldoet aan één of meer van de volgende criteria:

 

Criterium

Toelichting

Voorbeelden

Nederland

Flevoland

Maatschappelijke beroering/ media-aandacht

Er is sprake van een (schokkende) gebeurtenis of reeks van gebeurtenissen die voor veel maatschappelijke beroering zorgt en waarvoor uitzonderlijk veel aandacht bestaat in de media.

Vuurwerkramp Enschede, Vogelgriep), schietpartij Alphen ad Rijn, MH 17

Corona (Covid-19), Datacentrum Zeewolde

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Er is sprake van een gebeurtenis of kwestie die belangrijke principiële tegenstellingen tussen burgers aan het licht brengt.

Discussie Zwarte Piet

Corona, Oostvaardersplassen

Debat functioneren

Overheid

Er is sprake van een gebeurtenis of kwestie die aanleiding is voor een intensief publiek debat over het functioneren van de overheid.

Schipholbrand (2005), metadata telefoonverkeer delen met NSA

Corona, Lelystad Airport

Positie politiek verantwoordelijke(n)

Er is sprake van een politieke kwestie waardoor de positie van politiek verantwoordelijke(n) ernstig is bedreigd of juist wordt onderstreept.

Bulgarenfraude; nationalisatie ABN AMRO

 

 

Uitwerking opbrengst

De genoemde gebeurtenissen zijn allemaal genoteerd. Het resultaat daarvan is in dit document te vinden. Daarbij werd gekeken naar:

  • Periode: 2017 – 2022.

  • Welke andere uitzonderingscriteria er in de selectielijst zijn, die beter van toepassing zijn.

  • Of het gaat om een gebeurtenis/ gebeurtenissen; of dat er eerder sprake is van een thema of trend.

  • Welke informatie bij de overheden al op grond van de selectielijst bewaard moet worden, en of dat voldoende moet zijn.

  • Of de criteria voor de hotspot van toepassing zijn.

Bij de gebeurtenissen en kwesties is vaak contextinformatie opgezocht. Belangrijke algemene bronnen daarin zijn Wikipedia (beoogt neutrale beschrijving van de artikelen en als bron voor vervolgonderzoek) en Omroep Flevoland. Omroep Flevoland heeft vaak dossiers aangelegd over gebeurtenissen/ kwesties.

Hoofdbrekens

De uitwerking van de opbrengst leverde wat hoofdbrekens op. Hieronder zijn deze punten genoemd, inclusief de wijze waarop HFA daarnaar kijkt:

  • Diverse hotspots zijn landelijke hotspots en daarmee ook Flevolandse hotspots: corona , opvang Oekraïners, Stikstof, energiecrisis, kinderopvangtoeslagenaffaire.

    • o

      Het advies aan de overheden is om in de verdere uitwerking door de overheden, specifiek naar het eigen gebied en de eigen taak van de overheid te kijken. HFA kan daarin adviseren.

  • Bij veel hotspots is ook betrokkenheid van rijksoverheidsorgaan/ -organen. Deze zijn niet meegenomen in dit advies.

  • Het is lastig het onderscheid tussen hotspot (gebeurtenis of kwestie) en trend goed te bepalen. Het is vaak moeilijk belangrijke gebeurtenissen te beperken in de tijd. Zo zijn Corona, opvang Oekraïners, Floriade, Lelystad Airport, jeugdproblematiek Urk vaak genoemd als mogelijke hotspot.

    • o

      HFA stelt voor om de hotspot (vaak een kwestie/ reeks gebeurtenissen) eventueel onder te verdelen in specifieke onderdelen, waarvan wel en niet extra informatie bewaard wordt. HFA kan hierin adviseren.

  • Er zijn ontwikkelingen, waarvan vermoed wordt dat hierover extra materiaal bewaard zou moeten worden. Die ontwikkelingen zijn echter (nog) niet te vangen in concrete gebeurtenissen: hotspots.

    • o

      Deze ontwikkelingen zijn niet opgenomen als hotspot, maar verdienen wel aandacht. Een voorbeeld hiervan is de invoering van de Omgevingswet.

  • Het meest toegepaste criterium is criterium 1: ‘een gebeurtenis met maatschappelijke beroering’. Dat criterium is (en blijft) voer voor discussie. Het is uiteindelijk aan de zorgdrager te bepalen wat hier voor de bepaling van hotspots onder verstaan wordt. Een voorbeeld van een twijfelgeval is de kortsluiting van het hoogspanningsnet. Dit kwam in het nieuws, zorgde voor veel en lange vertraging en de beelden maakten indruk. Dat is wat anders als maatschappelijke beroering met extreem veel media-aandacht. Om meer invulling te geven aan ‘gebeurtenis met maatschappelijke beroering’:

    • o

      kan de - tijdens de bijeenkomst van 6 oktober geopperde – zin “Weet je nog waar je was, toen …… gebeurde” gebruikt worden, bij voorkeur ruime tijd ná die gebeurtenis.

    • o

      kan afgestemd kan worden of informatie veiliggesteld wordt en uiteindelijke waardering plaatsvindt bij het moment van vernietiging/ overbrenging (op grond van Archiefbesluit, artikel 9, tweede lid).

  • Er zijn gebeurtenissen waarvan al veel, zo niet alles, bewaard wordt; of op grond van een ander criterium uit de selectielijst informatie bewaard kan worden (zie hiervoor de Handreiking: welke andere criteria zijn er voor uitzondering van vernietiging).

    • o

      Deze gebeurtenissen worden daarom niet als hotspot opgenomen. Dat geldt ook voor gebeurtenissen buiten de periode 2017-2022 (zoals Hanzelijn, Visquota 1980, fusie provincies).

  • Er zijn gebeurtenissen waarvan veel bewaard wordt door overheden, maar waarvan voor de reconstructie van de gebeurtenis ook andere informatie buitengewoon waardevol is om veilig te stellen. Het gaat om archieven en uitingen van particulieren. In dat geval zijn gebeurtenissen gekwalificeerd voor mogelijke verwerving. HFA spant zich in om informatie over deze gebeurtenissen veilig te stellen.

Veiligstellen informatie

Het vaststellen van een hotspot is nodig om informatie veilig te stellen. De vervolgstap is om te bepalen welke informatie daadwerkelijk uitgezonderd wordt van vernietiging voor de betreffende hotspot. Als leidraad kan dienen dat te bewaren is:

  • De informatie opgemaakt, ontvangen en verzonden door een speciaal ingesteld team (projectteam, programmateam, crisisteam, etc.), een organisatie(onderdeel), een werkgroep, etc.

  • Externe en interne communicatie m.b.t. de gebeurtenis/ kwestie: website, webpagina, speciale website, sociale media, filmpjes, etc.

  • WOB/WOO-verzoeken m.b.t. de hotspot. De reden hiervoor is dat informatie met burgers gedeeld wordt die ook gelakt wordt. In het kader van de transparantie en controleerbaarheid van overheidshandelen is het nodig de ongelakte bestanden te bewaren.

  • Vergunningen e.d. die niet doorgegaan zijn, ingetrokken zijn of op korte termijn vernietigbaar zijn rondom de hotspot.

  • Meldingen, zoals meldingen voor een demonstratie.

  • Toezicht- en handhavingsdossiers rondom de hotspot.

  • Verlening van subsidies op het terrein van de hotspot.

  • De informatie (e-mails, tekstberichten) van sleutelfiguren m.b.t. de hotspot.

Daarnaast zal bij het veiligstellen van informatie nader gekeken moeten worden naar:

  • Bezwaarschriften, cliëntendossiers, burgerbrieven, toeslagen, facturen die voor de hotspot van belang zijn of en zo ja of alle informatie uitgezonderd wordt van vernietiging.

  • De relatie met de informatie bij andere overheden (in de provincie) en de betrokkenheid daarvan. De reden is dat informatie niet dubbel uitgezonderd wordt van vernietiging.

  • Een hotspot is vaak een kwestie of reeks gebeurtenissen. Het advies is om specifiek te zijn in wat de bemoeienis is van het eigen overheidsorgaan in de hotspot.

  • Voor hotspots die bij meer overheidsorganen spelen (Corona, Oekraïne, Energiecrisis, Huisvesting en opvang asielzoekers, Kinderopvangtoeslagenaffaire, Stikstof) raadt HFA een afstemming aan tussen de betrokken overheden. HFA wil hierin faciliteren.

Advies

Hieronder wordt geadviseerd:

  • Aandragen van hotspots voor de Flevolandse overheden in het werkingsgebied HFA, waarvan door overheden (en HFA) extra informatie veiliggesteld moet/kan worden.

  • Aandragen van belangrijke gebeurtenissen, waarvan door HFA extra informatie veiliggesteld kan worden ten behoeve van de reconstructie van de gebeurtenis.

  • Gebeurtenissen (nog) niet als hotspot (2017-2022) aan te dragen.

  • Gebeurtenissen bij de gemeente Almere (en gemeente Noordoostpolder) neer te leggen, voor nadere uitwerking.

Het vervolg van het advies is de nadere uitwerking van hotspots door de zorgdragers. In Flevoland kan afstemming plaatsvinden over hotspots die overal speelden: door bijvoorbeeld een steekproef.

Hotspots (advies archivaris HFA)

Van onderstaande gebeurtenissen of kwestie adviseert de archivaris van HFA aan de diverse zorgdragers om (tenminste voor het eigen werkgebied) deze als hotspots te benoemen, vast te stellen en vervolgens daar invulling aan te geven door het markeren van welke informatie tot de hotspot hoort, inclusief de uitzondering van vernietiging.

 

De hotspots zijn volgens een stramien beschreven:

  • Hotspot: naam van de hotspot

  • Datering: zo specifiek als mogelijk

  • Criteria: welke van de criteria van toepassing zijn

  • Nadere omschrijving van de hotspot

  • Rol van de overheidsorganisaties in de provincie Flevoland

  • Particuliere archiefvormers/ collecties: welke informatie zou interessant zijn voor het veiligstellen van materiaal van niet-overheden. (Dat kan door HFA verworven/ aangelegd worden, of HFA kan organisaties adviseren om informatie duurzaam toegankelijk te houden).

  • Informatie nodig voor reconstructie: een aanzet welke informatie nodig zou zijn voor de reconstructie van de hotspot, vooral gericht op uitzondering van vernietiging (overheden) en veiligstellen informatie particuliere archiefvormers/ collecties.

  • Advies archivaris: nader advies van archivaris (indien van toepassing).

  • Extra informatie: verwijzing naar mogelijke bronnen en andere informatie.

Corona

Hotspot

Corona

Datering

2020 – (n.t.b.)

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie politiek verantwoordelijke(n)

Nadere omschrijving

De VNG heeft gemeenten geadviseerd Corona als hotspot aan te merken en heeft daarbij handvatten geboden (brief 19 mei 2000). Op het niveau van de Rijksoverheid is Corona ook als hotspot aangewezen door verschillende zorgdragers.

Op het gebied van de overheden in Flevoland, is het belangrijk die informatie te bewaren (en uit te zonderen van vernietiging) die van belang zijn voor een reconstructie.

Als overheden zijn dat de GGD en Veiligheidsregio m.b.t. de aanpak van de crisis: meldingen, testen, bron- en contact-onderzoek, inenten, voorlichting en advies. Met name de aanpak vanaf de eerste signalen (eind 2019) tot en met zomer 2020 is hierin van belang. Daar was ook sprake van een crisissituatie.

Binnen gemeenten kunnen vanwege Corona diverse thema´s van belang geweest zijn.

 

Urk (gemeente, ook VR en GGD)

  • Sluiting van kerken

  • Sluiting zwembad (gebruik QR-codes, november 2021)

  • GGD-teststraat (23 januari 2021)

Andere gemeenten: nader in te vullen

Voor de eigen organisaties was Corona bijzonder. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van het uitzonderingscriterium uit de selectielijst zelf.

Rol organisatie(s)

  • GGD Flevoland

  • VR Flevoland

  • Gemeenten

  • Provincie

  • Waterschap ZZL en OFGV: voor zover het de organisatie raakt

Particuliere archiefvormers/collecties

Diverse groepen. Het is aan te raden Corona nader uit te werken per organisatie op drie manieren:

  • Relatie met beroering, zoals demonstraties, protesten,

  • Relatie met omgang en gevolgen van corona voor de eigen organisatie.

Maatregelen: subsidies

Informatie nodig voor reconstructie

De aanpak van de crisis: GGD en Veiligheidsregio.

Andere overheden: maatregelen, demonstraties, en de steun aan bedrijven, burgers, instellingen/ organisaties van belang zijn.

Voorstel: onderlinge afstemming hiervan tussen gemeenten, provincie. Bijvoorbeeld in het kader van uitzondering vernietiging van:

  • Subsidies,

  • Steun

  • Burgerbrieven

Advies archivaris

Aan de overheden gezamenlijk om Corona als hotspot te beschrijven en voor de uitzondering van vernietiging onderling afspraken te maken. Dat zou ook met een steekproef kunnen.

Extra informatie

Hotspot COVID-19: relevante informatie blijvend bewaren | Nationaal Archief

Omroep Flevoland - Dossier

 

Oostvaardersplassen

Hotspot

Oostvaardersplassen

Datering

2018 (en overname taken door provincie in 2016)

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie politiek verantwoordelijke(n)

Nadere omschrijving

Sinds december 2016 is de provincie Flevoland verantwoordelijk voor het beheer; daarvoor was Staatsbosbeheer dat. Er is al vanaf 2005 discussie over het beleid rondom de grazers: of de dieren voldoende voedsel hebben, over het laten sterven en over het afschieten van dieren. Deze discussie speelde ook een rol in de overdracht van de taken van het Rijk naar de provincie. Terwijl de provincie beheerder was, was er zeker in 2018 veel maatschappelijke beroering over het bijvoeren/ afschieten.

De Oostvaardersplassen maken sinds 2018 samen met de Marker Wadden en de Lepelaarplassen onderdeel uit van Nationaal Park Nieuw Land. Nationaal Park Nieuw Land is een initiatief van de provincie Flevoland, samen met Staatbosbeheer, Natuurmonumenten, Stichting Het Flevo-Landschap, Gemeente Almere, Gemeente Lelystad, Rijkswaterstaat en Waterschap ZZL. De website van Nationaal Park Nieuw Land valt onder de Provincie Flevoland.

Rol organisatie(s)

Provincie Flevoland is verantwoordelijk voor het beleid voor de Oostvaardersplassen. Staatsbosbeheer is eigenaar van het gebied en beheert het binnen de kaders van het provinciaal beleid.

Verder: Almere, Lelystad, waterschap ZZL.

Particuliere archiefvormers/collecties

  • De Dierenbescherming (niet binnen Flevoland gevestigd)

  • Stichting Flevo-Landschap is gevestigd in de provincie.

  • Stichting Hart voor dieren Oostvaarderplassen, Lelystad

  • (Stichting Oostvaardersplassen, ’s-Gravenzande)

  • (Stichting Welzijn Dieren Oostvaardersplassen, Soest)

  • (actiegroepen: Klub Animal Life (Flevoland); actieVOERgroep OVP; Demonstratie OVP)

  • Reacties op sociale media (Twitter, Facebook, Instagram)

Informatie nodig voor reconstructie

Provincie Flevoland: er is veel informatie te bewaren over de toetreding en het beheer. Wat extra bewaard kan worden:

  • WOB-verzoeken rondom Oostvaardersplassen over situatie 2018.

Verder:

  • Dossierinformatie Omroep Flevoland geeft een goede inkijk in de situatie en de ontwikkeling.

  • Zekerheid rondom de veiligstelling van de website www.nationaalparknieuwland.nl

  • Bij voorkeur: archief van de Stichting Flevo-Landschap; mogelijk veiligstellen van website

  • Archieven en collecties van hier boven genoemde particulieren.

Advies archivaris

Zie hierboven

Extra informatie

Oostvaardersplassen - Wikipedia

Omroep Flevoland - Dossier

 

Stikstof en boerenprotesten

Hotspot

Stikstof en boerenprotesten

Datering

2022

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie politiek verantwoordelijke(n)

Nadere omschrijving

De stikstofcrisis is een crisis in Nederland die op 29 mei 2019 ontstond toen de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van de overheid ongeldig verklaarde.

Vanaf die tijd zijn er diverse protesten en is er beroering in de politiek en samenleving. De provincies spelen een cruciale rol in de opdracht vanuit het Rijk (ministerie van Natuur & Stikstof) in de aanpak van de stikstofcrisis. Er is veel aandacht voor milieu, boeren, bouw.

 

De stikstofcrisis is landelijk en protesten en blokkades vonden overal in Nederland plaats. Binnen Flevoland was aandacht voor: Floriade, Lelystad Airport, kritiek wethouder Dronten, blokkering distributiecentra.

Rol organisatie(s)

  • Provincie Flevoland

  • Gemeenten

  • Omgevingsdienst Flevoland, Gooi- en Vechtstreek

  • Waterschap Zuiderzeeland:

Particuliere archiefvormers/collecties

  • Boeren(actie)groepen

  • Milieuorganisaties (vaak landelijk)

  • LTO Noord

  • (Hogeschool Aeres, Dronten)

Informatie nodig voor reconstructie

In overleg per overheid en tussen overheden af te stemmen wat al te bewaren is, en welke onderdelen van deze hotspot uit te zonderen zijn van vernietiging.

Advies archivaris

Aan de overheden gezamenlijk om Stikstof als hotspot te beschrijven en voor de uitzondering van vernietiging onderling afspraken te maken.

Extra informatie

Stikstofcrisis - Wikipedia

Omroep Flevoland - Dossier

 

Floriade

Hotspot

Floriade Almere

Datering

-2022

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie politiek verantwoordelijke(n)

Nadere omschrijving

N.t.b. (gemeente Almere)

Rol organisatie(s)

  • Gemeente Almere: uitwerking leidend.

  • Provincie Flevoland: mede afhankelijk van uitwerking gemeente.

Particuliere archiefvormers/collecties

N.t.b.

Informatie nodig voor reconstructie

N.t.b.

Advies archivaris

Hotspot waarbij provincie Flevoland en gemeente Almere nauw betrokken zijn. Het advies is dat gemeente Almere en provincie Flevoland dit nader uitwerken.

Extra informatie

Omroep Flevoland - Dossier: Floriade

Omroep Flevoland - Dossier: Haddock

 

Pulsvisserij

Hotspot

Pulsvisserij

Datering

2017-2021

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie politiek verantwoordelijke(n)

Nadere omschrijving

Pulsvisserij is een in Nederland ontwikkelde techniek van beroepsvissen. Deze techniek is verboden en er worden geen ontheffingen meer voor ontleend. In juli 2021 moesten de laatste vissers stoppen met pulsvisserij.

Het verbod zorgde op Urk voor discussie. Veertig Nederlandse vissers eisten via de organisatie VisNet (op Urk gevestigd) financiële compensatie via de rechter.

 

Als overheden binnen Nederland heeft met name het ministerie van L&V betrokkenheid hierin. Het verbod had met name effect in Flevoland voor de Urker gemeenschap.

Rol organisatie(s)

Gemeente Urk

Provincie Flevoland

Particuliere archiefvormers/collecties

  • VisNed (in het handelsregister ook wel de Coöperatie Kottervisserij Nederland U.A.): is tenminste vanaf 2019 actief. VisNed behartigt per 1 januari 2022 de belangen van vissers verbonden aan PO (Productenorganisatie) Urk. De website is er ook voor de Coöperatie Kottervisserij.

Informatie nodig voor reconstructie

Binnen de reikwijdte:

  • Gemeente Urk: er is in het college en de raad gesproken hierover. Dit is reeds te bewaren materiaal. Andere mogelijke informatie verdient onderzoek bij en door gemeente Urk, zoals lobbywerk in Den Haag en Brussel. Daarbij was ook de provincie Flevoland betrokken.

Particuliere archieven: zie boven.

Advies archivaris

Zie boven

Extra informatie

Pulskorvisserij - Wikipedia

Omroep Flevoland - Dossier

 

Hulp aan Oekraïners

Hotspot

Hulp aan Oekraïners

Datering

24-02-2022 - …

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie politiek verantwoordelijke(n)

Nadere omschrijving

De VNG heeft gemeenten geadviseerd om van de oorlog in Oekraïne een hotspot te maken.

Op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Als gevolg sloegen vele Oekraïners op de vlucht. De inval zorgt voor veel beroering. De crisisnoodopvang wordt, in opdracht van het Rijk, verleend door Veiligheidsregio’s. De oorlog in Oekraïne zorgt voor:

  • Opvang en opvanglocaties diverse gemeentes

  • Inschrijvingen

  • Toekenning status en werk, onderwijs

Rol organisatie(s)

Rijksoverheid

Provincie (o.a. www.flevolandhelptoekraine.nl)

Veiligheidsregio Flevoland: crisisnoodopvang

GGD Flevoland: hulpverlening

Gemeenten: hulp

Particuliere archiefvormers/collecties

  • Maatschappelijke organisaties en kerken, zoals Stichting Flever, Stichting IDO, Welzijn Lelystad

  • Sociale media

  • Gastgezinnen

  • Burgerinitiatieven m.b.t. Oekraïne

  • Vluchtelingenwerk NL (en www.refugeehelp.nl )

Informatie nodig voor reconstructie

Informatie over de crisisopvang en het lokale opvangbeleid; en particuliere initiatieven.

Advies archivaris

Zie boven.

Extra informatie

Maak van oorlog in Oekraïne een lokale 'archief-hotspot' | VNG

Omroep Flevoland - Dossier

 

Datacentrum Zeewolde

Hotspot

Datacentrum Zeewolde

Datering

2019 +

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie politiek verantwoordelijke(n)

Nadere omschrijving

Het datacenter in Zeewolde voldoet aan alle vier van de bovenstaande criteria. Zo heeft de bouw van het datacenter geleid tot veel maatschappelijke beroering die landelijke aandacht heeft verkregen. Daarnaast heeft de gebeurtenis veel losgemaakt binnen de omgeving, waarbij de tegenstellingen van de belangen tussen de inwoners en de lokale overheid op scherp is komen te staan. Dit heeft uiteindelijk in de rond die tijd gehouden gemeenteraadverkiezingen geleid tot een verschuiving van het politieke landschap in Zeewolde waarbij de standpunten van de partijen over het datacenter als belangrijke factor voor de kiezers gold.

Het is belangrijk om twee verschillende trajecten hierbij te onderscheiden, namelijk die van het inhoudelijk proces en de gebeurtenis. Het proces van de vestiging van Facebook in de polder bij Zeewolde is in 2019 begonnen, in december 2021 is de interesse voor de gebeurtenis zodanig toegenomen dat het landelijke bekendheid heeft gekregen in de media. Anno 2022/2023 is het onderwerp nog steeds actueel en blijven er nieuwe ontwikkelingen de kop opsteken. Wel is het zo dat de piekperiode van het onderwerp in eind 2021, begin 2022 was.

Rol organisatie(s)

  • Gemeente Zeewolde

  • Provincie (n.t.b)

  • OFGV in het kader van voorbereiding besluitvorming

  • Rijk

Particuliere archiefvormers/collecties

  • Sociale media

  • Websites (ikblokkeerhetdatacentrum.nl; ….)

  • Stichting Datatruc Zeewolde (www.datatruczeewolde.nl)

  • Stichting Ons Zeewolde (www.onszeewolde.nl)

  • Mobilisation for the Environment (één van de bezwaarmakers, landelijke organisatie: )

  • Mogelijk: Bewonersplatform OnsZeewolde.nl

  • Mogelijk: boerenorganisaties

Politieke partijen Zeewolde: Leefbaar Zeewolde, Actief Zeewolde (en de partners daarin: PvdA, Zeewolde Liberaal, Burger Belang).

Informatie nodig voor reconstructie

Het datacenter in Zeewolde kent uiteenlopende processen en zaaktypen die gepaard zijn met het onderwerp die normaliteit voor vernietiging in aanmerking zouden komen. Te denken is aan de zaaktypen “Informeren”, “Adviseren” en “Betwisten” uit de gemeentelijke selectielijst. Dossiers m.b.t. het datacentrum uitzonderen van vernietiging. Ook op grond van de WOB/WOO verstrekte gegevens van de overheden zijn uit te zonderen van vernietiging.

Advies archivaris

Zie boven

Extra informatie

Omroep Flevoland - Dossier

Ondanks protesten kan Meta aan de slag met datacenter in Zeewolde | Binnenland | AD.nl

Tegenstanders datacentrum winnen fors gemeenteraadsverkiezing (lokaleomroepzeewolde.nl)

https://www.onszeewolde.nl/category/datacentrum-zeewolde/

 

Lelystad Airport

Hotspot

Lelystad Airport, uitbreiding

Datering

(2015) 2017 – heden

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie politiek verantwoordelijke(n)

Nadere omschrijving

Lelystad Airport is sinds 1993 onderdeel van de Schiphol Group. De Schiphol Group kreeg in 2015 toestemming voor uitbreiding. Dit heeft voor veel discussie gezorgd, ook in de periode 2017-2022:

  • In 2017/ 2018 over de te verwachten grote toename van geluidsoverlast (bewoners en politici in Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland en Overijssel). Begin 2018 werd de opening uitgesteld tot 2020;

  • In de periode 2019-2022 vanwege stikstof. In maart 2022 werd bekend dat het vliegveld nog niet open kan, omdat het nog geen natuurvergunning krijgt wegens tekorten in de stikstofberekening.

Rol organisatie(s)

Diverse overheden, binnen en buiten Flevoland zijn betrokken. Er zijn op het niveau van de landelijke overheid ministeries en zelfstandige bestuursorganen betrokken.

De provincie Flevoland is betrokken. Dat geldt, op het gebied van geluidsoverlast, ook voor de provincies Drenthe, Friesland, Gelderland en Overijssel.

Gemeente Lelystad is uiteraard van belang in dit kader. Dat geldt in meer/ mindere mate ook voor de andere gemeenten. De Veiligheidsregio is van belang in het kader van crises en rampen.

Er lijkt geen duidelijke hotspot-relatie te zijn voor het Waterschap.

Particuliere archiefvormers/collecties

Organisaties op landelijk niveau en/of buiten de provincie:

  • Algemeen: Schiphol Group

  • Thema Stikstof/ milieu: (milieugroepering Mobilisation for the Environment (MOB))

  • Thema Geluid: Stichting HoogOverijssel; en Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen (SATL: verenigt 24 actiegroepen van bezorgde burgers (https://satl-lelystad.nl/), gevestigd in Dalfsen).

Interessante organisaties binnen Flevoland:

  • Lelystad Airport (N.V. Luchthaven Lelystad, volledige dochteronderneming van Schiphol Group).

  • Lelystad Airport Businesspark

  • Logistiek Cluster Flevoland

  • Vereniging BedrijfsKring Lelystad

  • Dorpsbelangen Biddinghuizen

  • VliegopBiddinghuizen (aangesloten bij SATL): website, facebook

  • Niet Over Dronten (aangesloten bij SATL): website

  • Ook Niet Over Noordoostpolder (aangesloten bij SATL): facebook en twitter

  • Vlieghinder Almere (aangesloten bij SATL): website

Informatie nodig voor reconstructie

Diverse informatie wordt bewaard op nationaal, provinciaal en gemeentelijk niveau op basis van de selectielijsten. Als aanvulling daarop is het nodig dat bijvoorbeeld bewaard wordt:

  • Toezicht- en handhavingsrapporten (vaak te vernietigen op termijn);

  • Ingetrokken en geweigerde vergunningen;

  • Bezwaar- en beroepprocedures;

  • Specifiek aangelegde dossiers: volledig bewaren;

  • Lobby-informatie, zoals te reconstrueren uit e-mail, tekstberichten (sms, Whatsapp, etc.), agenda-afspraken.

Informatie die op grond van WOB-verzoeken ter inzage gegeven is.

Advies archivaris

Zie boven.

Extra informatie

Ministerie van I&W heeft ‘Beroering rond stikstofproblematiek Luchtruimherziening – Lelystad Airport” als hotspot benoemd: link, onder nummer 7, met als organisatie RIVM.

Omroep Flevoland - Dossier

 

Huisvesting en opvang: asielzoekers, statushouders, arbeid

Hotspot

Asielzoekers en statushouders in Flevoland

Datering

2017-

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie politiek verantwoordelijke(n)

Nadere omschrijving

De (mogelijke) komst van AZC’s brengt regelmatig maatschappelijke beroering; net als de uitwerking ervan zoals voor arbeidshuisvesting vanwege het woningtekort. Dit is landelijk, en daarmee ook in Flevoland. (De opvang van Oekraïners kan gerekend worden tot die hotspot.)

  • 2022: sprake van een aanmeldcentrum in Bant (Noordoostpolder);

  • AZC’s zijn er in Luttelgeest (sinds 1987), Dronten (sinds 1994), Almere (sinds 2000).

  • Urk (Vluchtelingenboot: zie Oekraïne)

  • Tijdelijke heropening AZC Bosruiterweg 16 (besluit 6-9-2022)

Een ander aspect dat opvalt is dat de ontvangst van en houding naar Oekraïnse vluchtelingen anders is dan bijvoorbeeld naar Syrische vluchtelingen.

Rol organisatie(s)

Op landelijk niveau is het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers van belang. De maatschappelijke beroering is in de gemeenten. Ook Veiligheidsregio Flevoland speelt een rol in deze hotspot.

Particuliere archiefvormers/collecties

  • Stichting Vluchtelingenwerk

  • Lokale stichtingen: [n.t.b.]

Informatie nodig voor reconstructie

N.t.b. tussen en met de betroffen gemeenten.

Advies archivaris

Zie boven

Extra informatie

Relatie met: Opvang Oekraïne

Omroep Flevoland - Dossier (Zeewolde)

Omroep Flevoland - Dossier (Almere)

Omroep Flevoland - Dossier (Luttelgeest)

Omroep Flevoland - Dossier (Dronten)

 

Windparken Dronten

Hotspot

Windparken Dronten

Datering

2017 +

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie politiek verantwoordelijke (n)

Nadere omschrijving

In de gemeente Dronten worden nieuwe windparken ontwikkeld. Dit zijn Windplan Groen en Windplan Blauw. Hier is veel maatschappelijke beroering over. In 2019 diende actiegroep De Windbrekers een officiële klacht in tegen wethouder en ambtenaar (Windpark Blauw), om het maanden later te laten vallen. Tegen Windpark Groen is weerstand. In 2020 zijn bezwaren bij Raad van State grotendeels ongegrond verklaard. De bouw is in 2022 gestart.

Rol organisatie(s)

Gemeente Dronten

Provincie Flevoland

Omgevingsdienst Flevoland & Gooi- en Vechtstreek

Bij de Raad van State wordt ook archief m.b.t. de bestuursrechtspraak bewaard: zie de selectielijst, handelingnummer 21.

Particuliere archiefvormers/collecties

Dronten:

  • Windplan Groen (, Windkoepel Groen)

  • Actiegroep De Windbrekers

  • Zweefvliegclub Flevo

  • Commissie Windplan Groen Ketelhaven

  • Actiegroep Windmolens Biddinghuizen

Informatie nodig voor reconstructie

Geen aparte bewaring voor de provincie, maar wel voor de gemeente:

  • Ingediende en vervallen klacht(en)

  • Organisatie van bijeenkomsten

Advies archivaris

Hotspot is per gemeente verschillend: lokaal in te vullen en uit te werken.

Extra informatie

Omroep Flevoland - Dossier en Omroep Flevoland - Dossier

 

Energiecrisis

Hotspot

Gevolgen van energiecrisis

Datering

2022/2023

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie politiek verantwoordelijke(n)

Nadere omschrijving

(Inter)nationaal gezien wordt gesproken over een energiecrisis. Dat geldt daarmee ook voor Flevoland. Kwesties die aandacht krijgen, betreffen de sluiting van diverse bedrijven (bakkers, metaalindustrie, …) en de groei van armoede (voedselbanken, armoedebestrijding, afsluiting van gas en/of elektra).

Rol organisatie(s)

Op het gebied van armoedebeleid en armoedebestrijding voeren gemeenten diverse taken uit.

Particuliere archiefvormers/collecties

  • Voedselbank(en)

  • Hulp van maatschappelijke organisaties

..

Informatie nodig voor reconstructie

Specifiek voor Flevoland is de hotspot nader uit te werken en af te stemmen tussen overheden, zoals in uitvoeringsdossiers.

Advies archivaris

Zie boven

Extra informatie

 

Punter

Hotspot

Punter: gif in riool

Datering

8 mei 2021

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie politiek verantwoordelijke(n)

Nadere omschrijving

8 mei 2021 zijn woningen in de wijk Punter ontruimd vanwege een verdachte geur. 500 bewoners moesten (minstens) een nacht elders doorbrengen. De geur kwam uit het riool. Het riool werd doorgespoeld en het rioolwater onderzocht. 12 mei werd duidelijk, na onderzoek van het RIVM, er sprake was van geraffineerde aardolieproducten (benzine, propeen). Er is uiteindelijk geen veroorzaker of oorzaak gevonden, maakte het Openbaar Ministerie duidelijk. De Veiligheidsregio Flevoland heeft de aanpak geëvalueerd; waaruit zou blijken dat er (cruciale) verbeterpunten zijn. Adviezen van het Waterschap zouden niet opgevolgd zijn.

Rol organisatie(s)

Op landelijk niveau: politie, RIVM, Openbaar Ministerie.

Binnen de provincie:

  • Veiligheidsregio

  • Waterschap: gaf adviezen

  • Gemeente Lelystad: stelde telefoonnummer open en website (website is niet meer in de lucht)

  • GGD: gezondheidsrisico’s

Particuliere archiefvormers/collecties

  • Sociale media

  • Rode Kruis (hulp bij de opvang)

Informatie nodig voor reconstructie

  • Veiligheidsregio: meldingen en dossiervorming rond GRIP-1 en GRIP-2

  • Betrokkenheid van GGD in deze situatie

  • Waterschap Zuiderzeeland: adviezen en metingen

  • Gemeente Lelystad: stelde telefoonnummer open. De protocollen en registratie hiervan is uit te zonderen van vernietiging.

Advies archivaris

Zie boven.

Extra informatie

Omroep Flevoland - Dossier

Bewoners Punter weer thuis na verdachte lucht in riool | Gemeente Lelystad

 

Noordzoom

Hotspot

Noordzoom

Datering

2019-2020

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie politiek verantwoordelijke (n)

Nadere omschrijving

Begin 2019 waren er plannen van het college in Lelystad of er in het gebied Noordzoom excellente (dure) woningen konden komen. (Er was rond 2000 ook al het plan voor bebouwing). Inwoners uit Lelystad (wijken Karveel en Boeier) maakten in april 2019 in de raadszaal duidelijk dat zij tegen bebouwing zijn. Er was ook een petitie van de inwoners (initiatief van Janet Mulder).

Begin 2020 sneuvelden de collegeplannen voor exclusieve woningbouw in het gebied Noordzoom.

Het college viel in 2020 uit elkaar. In januari 2021 stapte wethouder Sparreboom op. Een deel van de verklaring werd gezocht in de al dan niet gegeven steun van haar partij (VVD) aan haar voorstellen, waaronder Noordzoom.

Rol organisatie(s)

Gemeente Lelystad; OFGV (voorbereiding)

Particuliere archiefvormers/collecties

  • Janet Mulder

  • Sociale Media

  • Politieke partijen Lelystad

Informatie nodig voor reconstructie

De plannen voor Noordzoom zijn opgesteld en ingetrokken.

Het opstellen van beleid behoort tot te bewaren stukken. Eventueel op grond te vernietigen stukken rondom Noordzoom kunnen uitgezonderd worden van vernietiging, ook als die plannen in dit geval ingetrokken zijn.

Advies archivaris

Zie hierboven.

Extra informatie

Omroep Flevoland - Dossier

 

Jeugdproblematiek: Urk

Hotspot

Jeugdproblematiek Urk

Datering

2020-2022

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie politiek verantwoordelijke(n)

Nadere omschrijving

Mogelijk gaat het hier om diverse hotspots waarbij de jeugd/jongvolwassenen van Urk in het nieuws komen, waarbij er veel maatschappelijke beroering is. Te denken is aan:

  • 19/11/2022: rellen op Urk (Rotonde)

  • 11/9/2021: rondlopen in SS-uniformen

  • 23/1/2021: Avondklokrellen

  • 15/12/2020: Aanslag mobiele test-unit GGD

  • November/december 2020: vuurwerkrellen

Rol organisatie(s)

  • Gemeente Urk

  • Veiligheidsregio Flevoland: meldingen Urk

  • GGD Flevoland: testunit kan onder Corona geplaatst worden.

Particuliere archiefvormers/collecties

  • Maatschappelijke organisaties Urk

  • CIDI

Informatie nodig voor reconstructie

De gemeente Urk bemoeide zich intensief met diverse gebeurtenissen met jongeren op Urk. Dat is beleidsmatig, maar ook door in gesprek te gaan met jongeren. Deze aanpak en communicatie over en met jongeren is nodig om een reconstructie te kunnen maken van de gebeurtenissen en de omgang daarmee.

Informatie die opgevraagd is in het kader van de WOB/WOO-verzoeken rondom de rellen (en die niet openbaar gemaakt zijn) zijn relevant.

Advies archivaris

Zie boven: verdelen van de hotspot in specifieke hotspots

Extra informatie

Omroep Flevoland - Dossier

Omroep Flevoland - Dossier

 

Zendmasten (5G)

Hotspot

Zendmasten 5G

Datering

April 2020 – mei 2020

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie politiek verantwoordelijke(n)

Nadere omschrijving

In 2020 werden brandstichtingen gepleegd onder telecommasten in Nederland, waaronder in Almere en Dronten. In alle gemeenten was onrust en kwamen meldingen en brieven binnen (o.a. bij Lelystad).

In 2021 werd in Zeewolde bij een mast brand gesticht.

In 2019 was er aandacht voor 5G; waarover ook in de gemeenteraad (o.a. Noordoostpolder) gesproken is.

Rol organisatie(s)

Gemeente Almere; gemeente Dronten; gemeente Zeewolde; gemeente Lelystad

Op nationaal niveau wordt door de GGD, RIVM en Agentschap Telecom samengewerkt in het Kennisplatform ElektroMagnetische Velden

Particuliere archiefvormers/collecties

Landelijk:

In de provincie:

  • Werkgroep Stralingsbewust Dronten

  • JRS Electro Health (Dronten): www.jrseco.com/

  • ..

Informatie nodig voor reconstructie

Er wordt informatie bewaard over vergunningverlening en beleid. Wat uit te zonderen is van vernietiging is (een steekproef uit) binnengekomen meldingen en burgerbrieven tegen het plaatsen/ in gebruiknemen van zendmasten.

Advies archivaris

Zie boven

Extra informatie

5G - Wikipedia

Omroep Flevoland - Dossier

 

Kinderopvangtoeslagenaffaire

Hotspot

Kinderopvangtoeslagenaffaire

Datering

2017 –

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie politiek verantwoordelijke(n)

Nadere omschrijving

Op 19 augustus 2017 brengt de Nationale ombudsman een rapport uit met de titel “Geen powerplay maar fair play”. Het rapport gaat over de manier waarop de Belastingdienst de kinderopvangtoeslag bij enkele honderden gezinnen heeft stopgezet en teruggevorderd. De Ombudsman oordeelt dat de ouders door de aanpak van de Belastingdienst langdurig in een onmogelijke positie, in grote financiële problemen en in grote onzekerheid zijn gebracht.

De daarop ingestelde Adviescommissie uitvoering toeslagen constateert in november 2019 dat de Belastingdienst een institutioneel vooringenomen werkwijze heeft gehanteerd. Het eindrapport uit maart 2020 laat zien dat de problemen breder speelden dan de zaak die in het rapport van de Nationale ombudsman wordt beschreven. De problemen beperken zich niet alleen tot de manier waarop de kinderopvangtoeslag is stopgezet, maar dat er ook sprake is van harde regelgeving.

Een op 2 juli 2020 ingestelde parlementaire ondervragingscommissie moet meer zicht krijgen op de politieke besluitvorming over de fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag. Als reactie op het eindrapport van deze parlementaire ondervragingscommissie erkent Premier Rutte dat het ”op een verschrikkelijke manier is misgegaan’’. Op 15 januari 2021 heeft het voltallige kabinet zijn ontslag ingediend.

De toeslagenaffaire krijgt (inter)nationale media-aandacht. Emoties zijn met name zichtbaar bij de gedupeerde ouders. Door de hele affaire barst bovendien een intens debat uit over de relatie tussen overheid en (kwetsbare) burgers.

De toeslagenaffaire heeft weerslag binnen de gemeenten. Inwoners (volwassenen en kinderen) van gemeenten zijn in de problemen geraakt door de toeslagenaffaire. Gemeentes zijn belast met de afhandeling van de kinderopvangtoeslagaffaire naar de gedupeerden.

Rol organisatie(s)

Alle gemeenten

 

(Landelijk: Ministerie van Financiën (DG Belastingdienst / DG Toeslagen; Kerndepartement; Auditdienst Rijk; Adviescommissie Uitvoering Toeslagen). Daarnaast: Tweede Kamer, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid; Nationale ombudsman; Raad van State/afdeling bestuursrechtspraak.)

Particuliere archiefvormers/collecties

In de provincie:

  • Individuen, slachtoffer van de affaire

  • Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland

  • SAVE Jeugdbescherming> voor provincies Utrecht en Flevoland.

  • Welzijnsorganisatie De Schoor in Almere

  • Advocaten slachtoffers

Informatie nodig voor reconstructie

In overleg per overheid en tussen overheden af te stemmen wat al te bewaren is, en welke onderdelen van deze hotspot uit te zonderen zijn van vernietiging.

Advies archivaris

Zie boven

Extra informatie

https://www.nationaalarchief.nl/sites/default/files/field-file/Hotspotlijst%20Financien%20vastgesteld%20SIO%2020210330.pdf

Omroep Flevoland - Dossier 

Gebeurtenis voor verwerving

Onderstaande gebeurtenissen zijn gebeurtenissen waarvan bij de overheden al voldoende informatie bewaard wordt óf waar de Flevolandse overheden geen rol spelen. De gebeurtenis is wel van belang in Flevoland. Voor de reconstructie ervan is het wenselijk dat particuliere archieven en collecties worden veiliggesteld. Dat kan door Het Flevolands Archief gedaan worden. Dat kan ook door de particulieren zelf. Daarnaast zijn sommige sites van particulieren al gearchiveerd via The Internet Archive.

 

De Tong, standbeeld Knardijk

Hotspot

Tong van Lucifer

Datering

20-02-2020 – (2022)

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie politiek verantwoordelijke(n)

Nadere omschrijving

De Tong van Lucifer is een beeld van kunstenaar Ruud van de Wint en is in 1993 onthuld, met als locatie Knardijk. In 2020 raakte het beeld beschadigd door stormen, en werd op 28 februari voor reparatie weggehaald. Er waren al bezwaren tegen de naam, waaronder vanuit SGP, Christenunie en een actiecomité. Bovendien waren er bezwaren tegen de reparatiekosten. In 2021 werd de naam veranderd in De Tong. Provinciale Staten heeft besloten dat het beeld wel wordt teruggeplaatst. De renovatie wordt begeleid door Ingenieursburo DSB uit Brummen.

Rol organisatie(s)

Provincie Flevoland

Particuliere archiefvormers/collecties

Particulier:

  • Kunstenaar Ruud van de Wint

  • SGP Flevoland

  • Actiegroep weg met de Tong

Informatie nodig voor reconstructie

De discussie is politiek gevoerd. Dergelijke informatie wordt al bewaard, net als informatie over het kunstwerk.

Advies archivaris

De hotspot kan voor HFA van belang zijn voor de verwerving van particuliere archieven en collecties.

Extra informatie

Tong van Lucifer - Wikipedia

Omroep Flevoland - Dossier

Wegmetdetong

 

Politieke versnippering (gemeenteraad)

Hotspot

Politieke versnippering

Datering

2017-2022

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie politiek verantwoordelijke(n)

Nadere omschrijving

Er is sprake van politieke versnippering. Er zijn veel politieke partijen en eenmansfracties.

Het zou als trend gezien kunnen worden. Voor de waardering maakt dat niet uit.

Rol organisatie(s)

Particuliere archiefvormers/collecties

Particulier: archieven van:

  • Politieke partijen gemeenten, provincie (, waterschap)

  • Eenmansfracties

Informatie nodig voor reconstructie

Het gaat hier niet om de archieven van de overheden, maar van de politiek.

Advies archivaris

De hotspot kan voor HFA van belang zijn voor de verwerving van particuliere archieven en collecties.

Extra informatie

 

Illegale straatrace(s)

Hotspot

Straatraces in Lelystad (IJsselmeerdijk)

Datering

2021

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie politiek verantwoordelijke(n)

Nadere omschrijving

In 2021 waren illegale straatraces regelmatig in het nieuws. Voor Lelystad was dat voor de IJsselmeerdijk. Het zorgt voor beroering, die vooral in het publieke domein terug te zien is. Die is mogelijk te reconstrueren uit sociale media en/of particuliere archieven.

Rol organisatie(s)

Particuliere archiefvormers/collecties

  • Persoon: Antonius van Scheppingen

  • Sociale media

Informatie nodig voor reconstructie

Vermoedelijk hoofdzakelijk op het gebied van particuliere vormers en sociale media.

Advies archivaris

Extra informatie

 

Kortsluiting hoogspanningsnet

Hotspot

Kortsluiting Hoogspanningsnet

Datering

2-9-2022

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie politiek verantwoordelijke(n)

Nadere omschrijving

2 september was er sprake van een grote stroomstoring. De schade was enorm en het herstel duurt minstens tot eind 2022. Vanaf de storing tot (15 december 2022) reden er geen treinen tussen Dronten en Lelystad, maar werden bussen ingezet. Er waren niet altijd voldoende bussen.

De stroomstoring heeft ook tot schade geleid bij particulieren.

Rol organisatie(s)

Wanneer bij Veiligheidsregio Flevoland de gegevens rondom een dergelijke crisis worden bewaard, is er geen extra bewaring nodig.

 

HFA: verwerving particuliere archieven en collecties

Particuliere archiefvormers/collecties

  • Netbeheerder TenneT. De Nederlandse staat is 100% aandeelhouder van TenneT in Nederland.

  • ProRail

  • NS

  • Windpark Zeewolde (windmolens stilgevallen door de storing)

  • Particulieren en verzekeringsmaatschappijen: schade.

  • Sociale media: YouTube, Twitter, Facebook, Instagram

Informatie nodig voor reconstructie

Voor deze hotspot wordt met name op het gebied van de Rijksoverheid archief gevormd. Ook de organisaties die betrokken zijn, zijn hoofdzakelijk nationale organisaties.

Voor de reconstructie op provinciaal/ lokaal niveau, kan de informatie van Veiligheidsregio Flevoland van belang zijn: gedane controles (voor hotspot), melding, behandeling melding, rapportage, nazorg.

Advies archivaris

Wellicht is dit geen hotspot: maatschappelijke beroering is, hoewel er diverse media-aandacht was, onduidelijk .

Extra informatie

Omroep Flevoland - Dossier

 

Markerwadden (onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land)

Hotspot

De Marker Wadden

Datering

2011-2022 (+)

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie politiek verantwoordelijke(n)

Omschrijving

De Marker Wadden is een cluster van vijf nieuwe, onbewoonde natuureilanden, die van 2016 tot 2021 kunstmatig in het Nederlandse Markermeer zijn aangelegd. De Marker Wadden is een project waarin meerdere partijen samenwerken, primair Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat.

De Marker Wadden maakt sinds 2018 samen met de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen onderdeel uit van Nationaal Park Nieuw Land. Nationaal Park Nieuw Land is een initiatief van de provincie Flevoland, samen met Staatbosbeheer, Natuurmonumenten, Stichting Het Flevo-Landschap, Gemeente Almere, Gemeente Lelystad, Rijkswaterstaat en Waterschap Zuiderzeeland. De website van Nationaal Park Nieuw Land valt onder de Provincie Flevoland.

Naast deze betrokkenheid zijn de lokale overheden betrokken:

  • Gemeente Lelystad: akkoord op bestemmingsplan in 2013; reguliere veerboot in dienst (2019);

  • Provincie: o.a. (mogelijk) vervuild slib gebruikt (2021 in het nieuws);

Rol organisatie(s)

Alle overheidslagen zijn betrokken bij de Marker Wadden en Nationaal Park Nieuw Land.

Particuliere archiefvormers/collecties

Er zijn (inter)nationale partijen betrokken, zoals Natuurmonumenten, IJsselmeervereniging, Vogelbescherming Nederland, ANWB, Boskalis. Deze partijen zijn niet binnen Flevoland gevestigd.

Stichting Flevo-Landschap is gevestigd in de provincie.

Informatie nodig voor reconstructie

Bij de diverse overheidslagen is al veel informatie te bewaren. Op het gebied van de beroering wordt geadviseerd informatie veilig te stellen:

  • Dossierinformatie Omroep Flevoland geeft een goede inkijk in de situatie en de ontwikkeling.

  • Zekerheid rondom de veiligstelling van de website www.nationaalparknieuwland.nl

  • Bij voorkeur: archief van de Stichting Flevo-Landschap; mogelijk veiligstellen van website

  • Mogelijk: archief van Visit Flevoland, mogelijk veilig stellen website.

Advies archivaris

Zie hierboven. Eventueel aanwijzen als hotspot. In dat geval zouden bijvoorbeeld bezwaarschriften en WOB/WOO-verzoeken uitgezonderd kunnen worden van vernietiging.

Extra informatie

Omroep Flevoland - Dossier

Marker Wadden - Wikipedia

In de hotspotlijst van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (2005) 2010-2021 is dit niet opgenomen als hotspot; ook niet in die van Economische Zaken en Klimaat 2020-.

Geen hotspots 2017-2022 (advies archivaris HFA)

Van onderstaande gebeurtenissen adviseert de archivaris HFA om het niet als hotspot (2017-2022) aan te wijzen. Daar wordt ook een reden voor gegeven, zoals:

  • Valt niet binnen de periode (2017-2022);

  • Er wordt al veel bewaard over de gebeurtenis;

  • Er is geen maatschappelijke beroering (één van de criteria die meest toegepast wordt);

  • Op grond van andere criteria uit de selectielijsten kan de gebeurtenis/ kwestie worden uitgezonderd van vernietiging;

  • Onvoldoende concreet (te maken).

Gebeurtenis/kwestie

Omschrijving

Periode

Geen hotspot 2017-2022, omdat:

Zuiderzeelijn

In 2007 geannuleerde lijn Schiphol/Amsterdam - Groningen, door Flevopolder

-2007

Periode

Hanzelijn

Lijn Lelystad-Zwolle, in 2012 voltooid.

-2012

Periode

Flevolijn

Lijn Weesp-Lelystad. Vanaf 9-12-2012 verlengd met Hanzelijn in dienstregeling

- 2012

Periode

Jack the Prikker

Stak 2008/2009 4 mensen neer in Lelystad

2008-2009

Periode

Kruipruimtemoord

Lelystad, moord 2015; veroordeling 2017.

2015

Periode

Afval

Afval: Het Nieuwe Inzamelen

?

Er wordt over inzameling al veel bewaard; er is geen heftige gebeurtenis.

Nationaal Park Nieuw Land

Ecologische verbinding Veluwe OVP.

2018+

Geen gebeurtenis met maatschappelijke beroering: die zijn zelf ondergebracht bij hotspots Marker Wadden en Oostvaardersplassen.

Knardijk

De landscheiding tussen Oostelijk en Zuidelijk Flevoland, oorspronkelijk aangelegd als buitendijk. In 2009 door de provincie aangewezen als regionale waterkering. In 2016 besloot de provincie de veiligheidnorm van de regionale kering niet meer te handhaven, waarmee de dijk vooral als cultuurhistorisch element waardevol is. In 2022 is een sleuf gegraven in het kader van een kunstproject ‘De slapende dijk’ (slapende dijk - www.dingemandeijs.nl).

Niet specifiek

Belangrijke gebeurtenis, maar geen maatschappelijke beroering. Bovendien wordt er veel bewaard, met name omdat dit een cultuurhistorisch element geworden is.

Urk!

TV-serie, SBS.

2019-2022(+)

Geen maatschappelijke beroering. TV-serie wordt (representatieve selectie) bewaard bij Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, waaronder enkele afleveringen.

Batavia aan Land

Campagneactie om de Batavia aan land te brengen. Gestart tijdens expositie, geopend door directeur Batavialand en wethouder gemeente Lelystad. Provincie Flevoland droeg financieel bij.

2019

Geen maatschappelijke beroering. Betrokkenheid wethouder is te bewaren bij gemeente Lelystad.

Aanpassing kruising Knardijk/Ganzenweg

Verbinding Flevoland-Harderwijk. Aanleg turborotonde tot een ongelijkvloers kruispunt.

2019-2022

Geen maatschappelijke beroering. Bovendien wordt van dergelijke infrastructurele projecten veel bewaard.

Bezoek Urk, Nagele en Dronten

Bezoek koning en koningin

29-6-2017

Selectielijst 22.1.5. voorziet al in bewaren (bezoek hoogwaardigheidsbekleders)

Ontwikkeling Stationslocatie Dronten

Ontwikkeling Hanzegebied nabij station Dronten.

2012+

Van dergelijke projecten is veel volgens de selectielijst(en) al te bewaren. Er is geen maatschappelijke beroering.

Innovatie waterzuivering

Innovatie in waterzuivering. Een dergelijk initiatief is vaak een project van één of meer overheden. Onderzoeken en projecten zijn in de regel te bewaren.

?

Niet concreet genoeg en geen duidelijke maatschappelijke beroering voor een hotspot.

Zoetwatervoorziening

De term/ het onderwerp is genoemd, maar niet nader gespecificeerd of te specificeren.

?

Niet concreet genoeg en geen duidelijke maatschappelijke beroering voor een hotspot.

Dijkverhoging/Klimaatcrisis

De term/ het onderwerp is genoemd, maar niet nader gespecificeerd of te specificeren. De klimaatcrisis en de hoogte van de dijken verdient wel aandacht in het kader van een mogelijke hotspot.

?

Niet concreet genoeg en geen duidelijke maatschappelijke beroering voor een hotspot.

Droogteperiode/ neerslagtekort

Droge zomers en de gevolgen

2018-2022

Niet concreet genoeg en geen duidelijke maatschappelijke beroering voor een hotspot. Wel: stikstof en boerenprotesten, energiecrisis.

Anne Faber

Vondst lichaam Anne Faber in Horsterwold, natuurgebied bij Zeewolde.

2017

Een ingrijpende gebeurtenis, maar lijkt geen specifiek Flevolandse gebeurtenis/ informatie waarover veel extra bewaard kan worden; wordt wellicht ook via Rechtbankarchieven bewaard.

Scheepsarcheologisch depot

20-3-2021 werd bekend dat ministerie OCW en provincie Flevoland flink willen investeren in Erfgoedcentrum Batavialand: de komst van een Nationaal Scheepsarcheologisch Depot.

2021 (-)

Geen maatschappelijke beroering. Er wordt veel bewaard bij (rijks)overheden van dergelijke projecten.

Ontgassen

In juni 2017 werd het Scheepsafvalstoffenverdrag gewijzigd, waarmee het varend ontgassen verboden wordt in drie fasen: op steeds meer stoffen.

Provincies hebben een verbod op varend ontgassen ingesteld in de provinciale milieuverordening. Flevoland deed dat 3 mei 2018. Er is discussie over, ook in de Provinciale Staten in 2021/20222.

Toezichthouder is de Inspectie Leefomgeving en Transport i.s.m. Rijkswaterstaat.

Omroep Flevoland - Dossier (2021/2022)

2017/2018

Voldoet niet aan één van de criteria: als schokkende gebeurtenis of die tegenstellingen laat zien. Er is politieke discussie over. Dit is in formatie die bewaard wordt.

Veel informatie wordt door het Rijk gevormd.

Op het gebied van milieu zijn milieuvergunningen en brongegevens milieu te bewaren.

Wolf in Flevoland

Omroep Flevoland - Dossier

2022

Geen specifieke gebeurtenis of bijzondere maatschappelijke beroering; ook niet specifiek voor Flevoland.

Opstappen politici

Niet specifiek genoeg. Bovendien is niet alle opstappen een hotspot.

Ziekenhuis Lelystad

Start nieuwbouw ziekenhuis Lelystad: St. Jansdal

Omroep Flevoland - Dossier

Geen specifieke gebeurtenis met maatschappelijke beroering.

IJsselmeerziekenhuizen

In 2018 gingen de MC IJsselmeerziekenhuizen failliet. Daaronder vielen het MC Zuiderzee in Lelystad en het Dokter Jansenziekenhuis in Emmeloord.

Omroep Flevoland - Dossier en Omroep Flevoland - Dossier

2018

Hoofdzakelijk betrokkenheid vanuit de overheid vanuit het Rijk.

Sluiting Ziekenhuizen Lelystad/Emmeloord

Gebeurtenis in 2008.

2008

Periode

Windpark Urk

Aanleg windmolenpark Urk, met veel weerstand (o.a. Urk Briest). Windpark werd in 2016 geopend

-2016

Periode

Verbouw Gemeentehuis Dronten

Tussen eind 2019 en begin 2021 is het gemeentehuis van Dronten verbouwd.

2019-2021

Voldoet niet aan criteria. Er wordt al veel bewaard van een verbouwing van het eigen gemeentehuis op grond van de selectielijst. Op grond van de selectielijst kan nog meer informatie uitgezonderd worden: “Archiefbescheiden die door hun vorm of aard op zichzelf of voor de gemeente beeldbepalend, representatief, karakteristiek of bijzonder zijn”

Scheepsrampen

Niet specifiek genoeg

Aftreden wethouders

Niet specifiek genoeg

Problematiek jeugd (Rellen)

Niet specifiek genoeg

Grenscorrectie NOP

Periode, niet specifiek genoeg

Diverse dierziekten

Niet specifiek genoeg

Afsluitdijk

Zout/zoet; protest; Einde van Urk

1932-1939

Periode

Eiland af/Drooglegging

1939

Periode, niet specifiek

Aankoop Eiland Urk

1660?

Periode

Gasexplosie Wijk

11-2006

Periode

Gasexplosie Grote Fok

3-6-2016

Periode

Vislicentie 1996

1996

Periode, niet specifiek

Visquota 1980

1980

Periode, niet specifiek

Interneringskampen

WOI, WOII

Periode, niet specifiek

Zondagsrust

Niet specifiek genoeg

Ketelbrug

1970

Periode, niet specifiek

Permanent wonen op recreatieparken (i.r.t. woningbouw)

Niet specifiek. Mogelijk wel: situatie Bosruiterweg 25 Zeewolde en AZC

Huisvesting seizoensarbeiders

Niet specifiek genoeg

Tekorten op energienet

Niet specifiek genoeg.

Verzwaring energienet (Ens-Diemen)

2019-heden

Niet specifiek genoeg; geen maatschappelijke beroering volgens hotspotcriteria.

Energietransistie

Komst van windmolens en de invloed op het landschap.

Geen hotspot, meer een trend. Niet specifiek genoeg, maar kan onder hotspot Windpark bijvoorbeeld aanbod komen.

Bouw sportcomplex Baken (Zeewolde)

Sportcomplex is 11 juni 2022 geopend.

2022

Geen hotspot. Veel wordt al bewaard van de bouw en de opening.

Onderbrengen Collectie Lely

De zoektocht naar het onderbrengen van de Collectie Lely (Omroep Flevoland - Nieuws - Nog steeds geen onderkomen voor collectie Cornelis Lely)

Omgang met dergelijk materiaal vanuit overheden is te bewaren. (Eventueel: afwijzingen uitzonderen van vernietiging, niet als hotspot). Geen maatschappelijke beroering.

Overslaghaven

Overslaghaven Flevokust is in 2018 in gebruik genomen

2018+

Geen maatschappelijke beroering.

Wateroverlast Tollebeek

In 1998 liep Tollebeek onder vanwege de regen.

1998

Periode. Van belang voor Waterschap en NOP.

Metropool Regio Amsterdam >

Oostflank: Almere/Lelystad

Geen specifieke gebeurtenis of beroering.

Lelystad Next Level

Rijk-regio-programma: groei Lelystad

Geen specifieke gebeurtenis of beroering.

3 decentralisaties Jeugdzorg

In de jeugdzorg zijn veel ontwikkelingen geweest, waaronder decentralisaties.

Geen specifieke gebeurtenis (momenteel bekend).

GGZ

GGZ is regelmatig in het nieuws.

Geen specifieke gebeurtenis (momenteel bekend).

Duurzame oevers/natuurlijk oeverbeheer

Geen specifieke gebeurtenis of beroering.

Zelfbouw

Niet specifiek genoeg.

Scheepsrampen

Niet specifiek genoeg.

Werkeiland

Omroep Flevoland - Dossier

Geen specifieke gebeurtenis of beroering; divers archiefmateriaal wordt bewaard en op grond van selectielijst te bewaren.

Vernatting Schokland

Het grondwaterpeil op orde houden, ter bescherming van de archeologische schatten.

2018

Geen maatschappelijke beroering. Divers archiefmateriaal wordt bewaard op grond van de selectielijsten (Waterschap, gemeente, provincie,Rijk).

Fusie provincies

Plan van het kabinet Rutte 1 uit 2012. De Noordvleugelprovincie was de werknaam van een voorgestelde fusieprovincie bestaande uit de Nederlandse provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland.

2012-2014

Periode. Geen maatschappelijke beroering. Veel informatie wordt bewaard (Rijk, provincies). Eventuele uitzondering van vernietiging is bovendien mogelijk op grond van andere gronden: “Archiefbescheiden over zaken of gebeurtenissen met een (voor het eigen orgaan) uniek, bijzonder of opvallend karakter”

Provincie-indeling

Indeling van de provincies Noord-Holland, Overijssel en de totstandkoming van Flevoland. In het bijzonder voor gemeenten Urk en Noordoostpolder.

1950, 1986

Periode. Geen maatschappelijke beroering. Veel informatie wordt bewaard (Rijk, provincies). Eventuele uitzondering van vernietiging is bovendien mogelijk op grond van andere gronden: “Archiefbescheiden over zaken of gebeurtenissen met een (voor het eigen orgaan) uniek, bijzonder of opvallend karakter”

Palingkuilen

Vismethode, toegepast tot 1970 op het IJsselmeer. In 1969 verboden.

-1970

Periode.

Visfraude Urk

2007

Periode.

DNA-meting

DNA-meting op Urk: ziekte van Buchem. Onderzoek uit 2016

2016

Periode

Schedelmeting

Schedels waren in 1877 ontvreemd van Urk om te gebruiken voor onderzoek. Schedels teruggebracht in 2010

1877, 2008-2010

Periode

Brexit

Invloed van Brexit op visserij Urk.

Niet specifiek genoeg.

Sanering vloot

(Urk)

Niet specifiek genoeg.

Grond te kort (inpoldering)

Niet specifiek genoeg.

Invoering omgevingswet

De Omgevingswet is aangenomen maar nog niet in werking getreden. Het doel is om diverse wetgeving voor de leefomgeving in één nieuwe wet te bundelen. De invoering is meermalen uitgesteld. De overheden worstelen met de (voorbereiding van de) implementatie van de wet. Gevreesd wordt voor chaos wanneer de wet te vroeg ingevoerd wordt. Dit zou een hotspot kunnen zijn/ worden.

2017-2023(+?)

Momenteel geen maatschappelijke beroering. Op beleidsniveau wordt bovendien veel bewaard. Dat geldt (nog) niet voor de invoering en de vertaling naar de bedrijfsvoering van de overheden (die vaak te vernietigen materiaal bevat).

Keolis

Omroep Flevoland - Dossier

Busconcessie Keolis (Interprovinciaal): in juli 2020 werd duidelijk dat de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland de OV-concessie IJssel-Vecht wilden intrekken omdat Keolis opzettelijk onjuiste informatie verstrekt zou hebben bij de aanbesteding.

Daarnaast verzorgd, sinds 10 december 2017, Keolis het busvervoer in Almere.

2020

Voldoet niet (duidelijk) aan criteria.

Eventueel uitzonderen van vernietiging, handeling 22: Concessies Openbaar Vervoer (V20). Dat zou ook kunnen op grond van een combinatie van te bewaren handeling 18 (Coördinatie openbaar vervoer) en voor dit geval de specifieke omstandigheden.

Zwarte Piet

Geen specifieke Flevolandse discussie. Is hotspot op nationaal niveau. (Eventueel: zie Urk, Jeugdproblematiek).

Mogelijk uitzonderen van vernietiging: evenementenmelding of -vergunning, kennisgeving demonstratie

Bosruiterweg 25

Permanente bewoning Bosruiterweg 25, Zeewolde

Beperkt sprake van beroering. Bovendien lijkt het behandelen van dit dossier te leiden tot beleid en heeft precedentwerking: dat is een andere grond voor uitzondering van vernietiging.

Vogelgriep

Eerste vogelgriep in 2021 in NL: Zeewolde: duurde meer dan 1 jaar.

27/10/2021

Geen specifieke aandacht 27/10/2021 voor dit geval.

Oosterwold

Oosterwold is een woongebied in ontwikkeling. Centraal in de plannen staat het concept van organische ontwikkeling: de overheid heeft alleen de hoofdlijnen uitgezet en laat de details zoveel mogelijk aan de bewoners en de investeerders over. In 2013 is het plan aangenomen.

 

De betrokken overheden zijn: gemeenten Almere en Zeewolde; het Rijksvastgoedbedrijf; Provincie Flevoland; Waterschap Zuiderzeeland.

 

Het plan is uniek en kan op grond van de selectielijsten worden uitgezonderd, zelfs zonder hotspot. Bijzondere thema’s zijn (vooralsnog): naamgeving (commotie in 2022); wisselwerking bewoners – gemeentelijke overheid; grondprijzen; afvalwater, iba’s.

 

Zie ook: Omroep Flevoland - Dossier ; 225+Grondprijzen+Oosterwold (raadsinformatie.nl) ; 1 (raadsinformatie.nl) ; Oosterwold - Wikipedia

Geen specifieke beroering of andere toepassing van criteria.

Bovendien is dit project voor de overheden zelf van belang en vernieuwend, dat informatie op basis daarvan te bewaren is.

 

Eventueel te verwerven: Maak Oosterwold (en website: https://maakoosterwold.nl/)

 

Nader uit te werken: Almere

Onderstaande gebeurtenissen/ onderwerpen zijn in de hotspotbijeenkomst van 6 oktober 2022 aangegeven. Ze verdienen nadere uitwerking door gemeente Almere. Zie verder nog onder de hotspots: Floriade, Oostvaardersplassen en algemener hotspots (Kinderopvangtoeslagenaffaire; Energiecrisis; Stikstof; Hulp aan Oekraïners; Corona).

 

Gebeurtenis

Omschrijving

Floriade

Zie boven (ook voor Provincie)

Woontoren Havenhoofd komt er niet

https://almere.raadsinformatie.nl/document/10894204/2/07a+CV+Alternatieve+locatie+HBA+%28embargo%29

Omroep Flevoland - Dossier

IJmeerverbinding

IJmeerverbinding - Wikipedia

Omroep Flevoland - Dossier

Kasteel Almere

Kasteel Almere - Wikipedia

Omroep Flevoland - Dossier

Berging Short Stirling BK716

https://almere.raadsinformatie.nl/document/7454489/2#search=%22short%20stirling%22 ; https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/169946/almere-wil-miljoen-euro-voorschieten-voor-berging-bommenwerper ; https://almere.raadsinformatie.nl/document/8306593/1/251+Berging+vliegtuigwrak+in+het+Markermeer ; https://almere.raadsinformatie.nl/document/9457882/1/190+Afronding+berging+Short+Stirling

Mogelijk geen hotspot: informatie wordt al bewaard en wordt ook elders (Rijksniveau) bewaard.

Buitenzwembad in Almere

https://almere.raadsinformatie.nl/document/10970698/1/259+Tussenstand+verkenning+buitenzwembad ; https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/157728/petitie-voor-openluchtzwembad

Gebouw De Beurs géén gemeentelijk monument

185+Afwijzing+De+Beurs+(Wisselweg+1)+als+gemeentelijk+monument (raadsinformatie.nl); https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/238478/bijna-400-handtekeningen-voor-behoud-de-beurs

Coffeeshopketen: experiment

Experiment, leverde meer dan 1 WOO-verzoek op

WOO-verzoeken Sociaal Domein

WMO, PGB

WOO-verzoeken Woon- en Leefomgeving

verdozing Stichtsekant, verplaatsing supermarkt, verwijdering voetpad, afsluiting fietspad, wijziging in parkeergelegenheid, plaatsing windmolens, zonnepanelen of onderstation/verdeelstation/hub etc. et

Undercoveronderzoek Moskee

Gemeenten lieten moskee undercover onderzoeken - NRC

Oktober 2021 publiceerde NRC dat diverse gemeenten moskeeën undercover liet onderzoeken, zo ook de gemeente Almere: Omroep Flevoland - Nieuws - 'Gemeente wilde undercover bij moskee voor geheim onderzoek' 

Mailboxaffaire

Omroep Flevoland - Dossier 

Ook aandacht voor wat op grond van selectielijst bewaard moet worden. Mogelijk politiek kwestie en geen hotspot volgens de criteria.