Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Heumen

Evenementenbeleid gemeente Heumen 2024-2028

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHeumen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingEvenementenbeleid gemeente Heumen 2024-2028
CiteertitelEvenementenbeleid gemeente Heumen 2024-2028
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR43793#hoofdstuk_2._afdeling_7.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

13-06-2024nieuwe regeling

26-03-2024

gmb-2024-255765

200653

Tekst van de regeling

Intitulé

Evenementenbeleid gemeente Heumen 2024-2028

 

 

Voorwoord

 

 

In de gemeente Heumen worden jaarlijks festiviteiten en evenementen georganiseerd, variërend van een buurtfeest tot doortocht van de Vierdaagse. Het maatschappelijk, sociaal, cultureel, toeristisch, en/of recreatief belang van deze evenementen is duidelijk. Een gevarieerd aanbod aan evenementen past goed bij de groene en sociaal vitale gemeente die de gemeente Heumen is. De organisatie van aantrekkelijke evenementen draagt bovendien bij aan een positief beeld van de gemeente. De gemeente fungeert in de meeste gevallen niet als organisator van deze evenementen, maar is wel belast met de verantwoordelijkheid voor het goede verloop ervan. Hierbij staan de veiligheid en de gezondheid van de bezoekers en omwonenden van een evenement voorop.

 

In deze beleidsregel (hierna: aangeduid als beleidsnota) is beschreven op welke manier de gemeente Heumen de organisatie van publieksactiviteiten in goede banen wil leiden. In deze beleidsnota worden de spelregels geformuleerd voor de regulering. Ze dienen als kaders voor de organisator, de omwonenden en de gemeente en dragen bij aan goed en veilig verlopende evenementen.

 

Uitgangspunt is het maatschappelijk belang dat evenementen zowel veilig als gezellig dienen te zijn. Daarmee is het een gedeeld belang van gemeente, organisatoren en bezoekers. Het aspect openbare orde en veiligheid is een zeer belangrijk element geworden in het organiseren en beoordelen van evenementen. Evenementen kennen in toenemende mate hogere risico’s en er komt steeds meer nadruk te liggen op de rol, verantwoordelijkheid en de aansprakelijkheid van de organisator, de gemeente en de hulpdiensten. Zeker de strandrellen in Hoek van Holland (2009), verdrukking tijdens de Love Parade in Düsseldorf (D) (2010) en het fatale monstertruckongeluk in Haaksbergen (2014) resulteren in een hernieuwd bewustzijn van deze verantwoordelijkheden.

 

Bij incidenten is er meer dan ooit een grote media-aandacht, helemaal als de sociale media ook betrokken is en een rol speelt. Dat maakt dat ook de politieke- en bestuurlijke aandacht en het besef groter is geworden. Een actueel evenementenbeleid is daarom belangrijk.

 

In deze beleidsnota wordt beschreven welke wet- en regelgeving van toepassing is, welke voorschriften gelden en hoe het vergunningentraject verloopt. Tevens worden praktische handreikingen gedaan om (de organisatie van) een evenement zo goed mogelijk te laten verlopen. Deze beleidsnota dient dus feitelijk als juridisch naslagwerk voor alle partijen die iets te maken hebben met het organiseren van een evenement.

 

Malden, maart 2024

 

 

 

 

1 Aanleiding

Het evenementenbeleid van de gemeente Heumen dateert uit het jaar 2015 en is onder andere door het aanscherpen van de wet- en regelgeving op het gebied van evenementen, de vaststelling van de Dienstenwet, de Omgevingswet, de steeds belangrijker wordende rol van omwonenden, de gezondheid van bezoekers en omwonenden en de opgewaardeerde veiligheidsvoorwaarden bij evenementen, aan vervanging toe. Zowel organisatoren als de gemeente hebben behoefte aan een helder beleid waarin alle aspecten rondom evenementen samenkomen en waar aansluiting wordt gezocht bij de omliggende gemeenten binnen de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid en de gezagsdriehoek Tweestromenland.

 

In de gemeente Heumen worden jaarlijks tientallen evenementenvergunningen aangevraagd. Naast de los verstrekte evenementenvergunningen zijn er op dit moment 89 doorlopende- en meerjarige evenementenvergunningen actief.

 

Met deze beleidsnota wordt ter principale getracht duidelijkheid te geven aan organisatoren van evenementen aangaande de aanvraagcriteria, termijnen en een beëindiging van de huidige praktijk van meerjarige- en doorlopende evenementenvergunningen.

 

 

1.1 Afbakening van de nota

 

Deze beleidsnota biedt duidelijkheid voor het aanvragen en verlenen van een vergunning voor een evenement, zodat voor alle betrokkenen duidelijk en helder beschreven is onder welke voorwaarden en binnen welke termijn een evenement kan worden georganiseerd.

 

Eén van de kaders is om binnen de grenzen van redelijkheid, op een goed afgewogen en verantwoorde wijze evenementen zo veilig mogelijk te laten verlopen. In samenspraak met de adviserende instanties en gemeentelijke specialisten kan op voorhand worden onderzocht of bij een evenement de veiligheid, de openbare orde, de volksgezondheid en het milieu, inclusief de geluidsnormen, gewaarborgd zijn.

 

De verantwoordelijkheid voor deze waarborgen ligt weliswaar in de eerste plaats bij de organisator van een evenement, maar door het afbakenen van de hiervoor genoemde factoren geeft de gemeente Heumen duidelijk aan wat de spelregels zijn, waarbinnen geopereerd dient te worden. Daarnaast is en blijft de gemeente de eindverantwoordelijke voor wat betreft het naleven van deze spelregels.

 

Het faciliteren van een organisatie door middel van het geven van informatie, het aanreiken van formats (veiligheidsplan, verkeersplan of evacuatieplan) en het op schaal verstrekken van overzichtskaarten van de onderhavige evenementenlocaties versterken de dienende en dienstverlenende rol van de gemeente Heumen.

 

 

1.2 Doelstelling

 

De doelstelling van deze beleidsnota bevatten de volgende punten:

 

  • het formuleren en vaststellen van een duidelijk uitvoeringskader voor het organiseren van evenementen;

  •  

  • objectiveren van de classificatie bij de risico-inventarisatie en analyse van evenementen;

     

  • inzichtelijk maken van de vergunningprocedure;

  •  

  • uniformeren van aanvraagtermijnen;

  •  

  • vooroverleg, schouwen en evaluatie structureel invoeren;

  •  

  • herziening van huidig beleid ten opzichte van meerjarige vergunningen.

 

Met dit beleid worden de volgende effecten beoogd:

  • het veilig en ordelijk laten verlopen van de evenementen;

  •  

  • het beter beheersbaar maken van geluidhinder rondom evenementen;

  •  

  • het creëren van duidelijkheid naar zowel organisatoren als omwonenden met betrekking tot de (on)mogelijkheden van een evenement;

  •  

  • het optimaliseren van de samenwerking rondom evenementen tussen de diverse partijen, zowel binnen als buiten de gemeente;

  •  

  • het stroomlijnen van het proces van vergunningen, toezicht en handhaving.

 

Samengevat het scheppen van beleid en samenhangend uitvoeringskader, dat enerzijds ruimte en mogelijkheden biedt voor de (verdere) ontwikkeling van evenementen in de gemeente Heumen, maar anderzijds ook de belangen van omwonenden beschermt, zodat overlast zoveel mogelijk wordt voorkomen.

 

 

1.3 Bevoegdheid vaststellen evenementenbeleid

 

Op grond van artikel 174 van de Gemeentewet en artikel 2:25 van de Algemene Plaatselijke Verordening is de burgemeester verantwoordelijk voor de evenementen die plaatsvinden in de gemeente Heumen. Op grond van hetgeen is neergelegd in artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) jo. artikel 160 van de Gemeentewet is de burgemeester bevoegd om voor evenementen, beleid vast te stellen. In de huidige situatie draagt binnen de gemeente Heumen de wethouder, welke evenementenbeleid in zijn portefeuille heeft, bestuurlijke medeverantwoordelijkheid voor het evenementenbeleid.

 

 

1.4 Leeswijzer

 

Na de inleiding van deze nota volgt in hoofdstuk 2 de handreiking veiligheid. De begripsomschrijving wordt beschreven in hoofdstuk 3. In hoofdstuk 4 wordt het proces van aanvragen van een evenementenvergunning beschreven. Na de beschrijving van de vergunningprocedure in hoofdstuk 4, volgt in hoofdstuk 5 de classificatie van de meldingplichtige evenementen (0-evenementen), A, B en C-evenementen. In hoofdstuk 5 en 6 wordt aandacht besteedt aan de evenementenveiligheid en daarmee verband houdende aspecten. Hoofdstuk 7 besteedt aandacht aan de beperking van overlast en de daarbij relevante aspecten. In hoofdstuk 8 staat de omgang met klachten centraal. Hoofdstuk 9 gaat over het toezicht en de handhaving bij evenementen. In hoofdstuk 10 wordt kort aangegeven dat het bevoegde gezag kan afwijken, conform artikel 4:84 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) van het vastgestelde beleid.

 

 

2 Handreiking evenementenveiligheid

Evenementen zijn van alle tijden, maar de risico's die evenementen met zich meebrengen zijn groter geworden. De in het voorwoord van deze beleidsnota genoemde gebeurtenissen en de voortdurende dreiging van aanslagen onderstrepen het belang van deze aandacht en tonen opnieuw aan welke negatieve gevolgen een evenement kan hebben.

 

Hoewel de risico's van een evenement nooit helemaal zijn uit te sluiten, kunnen deze wel worden beperkt. Een heldere verantwoordelijkheidstoedeling, het maken van een risicoanalyse, het nemen van adequate veiligheidsmaatregelen, een goed calamiteitenmanagement en bij de zogenaamde C-evenementen een multidisciplinaire voorbereiding, zijn daarbij de sleutelfactoren.

 

In februari 2016 hebben de inspectie Veiligheid en Justitie en de inspectie voor de Gezondheidszorg een gezamenlijk rapport uitgebracht met als titel ‘Meer aandacht nodig voor veiligheid en gezondheid bij publieksevenementen’. Uit dit rapport volgen een aantal aanbevelingen.

 

 

2.1 Aanbevelingen

 

De inspecties Veiligheid en Justitie en Gezondheidszorg hebben in 2016 de gemeenten de volgende aanbevelingen gedaan:

 

  • 1.

    Stel voor publieksevenementen beleid vast waarin:

  •  

    • a.

      concrete doelstellingen voor veiligheid en de gezondheid zijn beschreven;

    • b.

      de afwegingen, op het punt van de beperking van risico's voor veiligheid en gezondheid inzichtelijk zijn gemaakt;

    • c.

      de rol en de verantwoordelijkheid van de organisator zijn omschreven.

  •  

  • 2.

    scherp instrumenten en afspraken aan, zodat deze leiden tot zorgvuldige en transparante afwegingen op het punt van veiligheid en gezondheid, bij de beoordeling van aanvragen om een vergunning voor een publieksevenement;

  •  

  • 3.

    betrek bij de vergunningprocedure nadrukkelijk het advies van de hulpverleningsinstanties en/of veiligheidsregio;

  •  

  • 4.

    zorg voor een goede afstemming tussen de gemeentelijke processen toezicht en handhaving enerzijds en vergunningverlening anderzijds, en borg daarbij wederzijdse uitwisseling van kennis en ervaringen;

  •  

  • 5.

    zorg voor kwalitatief goede evaluaties van evenementen en voor het breed delen van de uitkomsten.

 

De aanbevelingen van de inspecties zijn verwerkt in deze beleidsnota.

 

Vanuit de gezagsdriehoek Tweestromenland is in 2023 een ‘Evaluatierapport Evenementen Tweestromenland’ opgesteld met de volgende aanbevelingen:

 

  • 1.

    Inzetten op een nader te bepalen interventie om tot complete en kwalitatief goede aanvragen te komen;

  •  

  • 2.

    Harmonisatie aanbrengen in het evenementenbeleid, dan wel harmoniseren van de werkprocessen en deze opnemen in de APV’s van de gemeenten van Tweestromenland;

  •  

  • 3.

    Harmoniseren van aanvraagtermijnen voor B-evenementen naar 12 weken;

  •  

  • 4.

    Het structureel organiseren van vooroverleg, schouw en evaluatie;

  •  

  • 5.

    Mogelijkheden en behoefte onderzoeken voor een jaarlijkse multibijeenkomst ten behoeve van evaluatie en voorbereiding van het evenementenseizoen;

  •  

  • 6.

    Onderzoeken of en onder welke voorwaarden een doorlopende vergunning kan worden herzien en/of gewijzigd.

 

 

3 Wat is een ‘evenement’ volgens de wet- en regelgeving?

3.1 Begripsomschrijving

 

In gemeente Heumen geldt voor het houden van evenementen een vergunningplicht. Een uitzondering hierop zijn de 0-evenementen; kleine evenementen die in plaats van een vergunning aan te vragen een melding kunnen doen. Wat onder 0-evenement wordt verstaan, wordt besproken in paragraaf 5.2.1 van deze beleidsnota.

 

Het wettelijk kader voor evenementen wordt in de eerste plaats geboden door de vigerende APV. In hoofdstuk 2, afdeling 7 van de APV (artikel 2:24 e.v.) wordt het begrip ‘evenement’ omschreven:

 

"elk voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak"

 

Dit is een brede begripsomschrijving, waarop slechts enkele uitzonderingen worden gemaakt. De formele omschrijving van het begrip evenement staat in artikel 2:24 van de APV, inclusief de geldende uitzonderingen.

 

Specifiek ten aanzien van de veiligheid zijn er bepalingen in de Wet veiligheidsregio’s (Wvr) opgenomen.

 

 

3.2 Indelen van evenementen

 

Evenementen zijn er in vele soorten en maten en vanuit diverse invalshoeken (cultuur, sport, recreatie en toerisme). De veiligheid voor alle betrokkenen bij een evenement, is een centraal thema. Voor het classificeren van evenementen wordt in deze nota dan ook uitgegaan van een indeling in risicoklassen.

 

Het soort evenement, de samenstelling van het publiek en de plaats en tijdstip van het evenement, zijn ieder voor zich en in onderlinge samenhang bepalend voor de risicoklasse.

 

Door middel van een risicoscan kan een (eerste) oordeel worden gegeven over de waarschijnlijkheid dat het evenement:

 

  • 1.

    leidt tot risico's voor de openbare orde, openbare veiligheid, de volksgezondheid of het milieu en;

  •  

  • 2.

    maatregelen of voorzieningen vergt van het daartoe bevoegd gezag om die dreiging weg te nemen.

 

Er worden, zoals hiervoor al beschreven, (zie daarvoor tevens artikel 2:24, derde lid, van de APV), vier classificaties erkend:

 

Een 0-geclassificeerd evenement is een klein evenement met een laag risicoprofiel.

 

Een A-geclassificeerd evenement is een regulier evenement zonder verhoogd risico.

 

Een B-geclassificeerd evenement is een evenement met een verhoogd risico.

 

Een C-geclassificeerd evenement is een risicovol evenement.

 

 

3.3 Wettelijk kader

 

Wat of wanneer is sprake van een evenement? Dit meer juridisch kader ligt vast in onze regelgeving, de Algemene Plaatselijke Verordening. Een aanvraag wordt getoetst aan de hand van diverse regelgeving. Voor een overzicht van deze regelgeving verwijzen wij naar Bijlage 1 behorende bij dit beleid. Opgemerkt wordt dat de in dit beleid opgenomen regelgeving in de tussentijd kan wijzigen. Daarom verwijzen we voor de actuele en leidende regelgeving naar de website van www.overheid.nl. Het verlenen van een evenementenvergunning valt onder de Wet Bibob. Bij een concrete aanleiding zal de Bibobtoets onderdeel zijn van de procedure.

 

3.3.1 Algemene Plaatselijke Verordening

 

Artikel 2:24 APV – Begripsbepaling

 

  • 1.

    In deze afdeling wordt onder evenement verstaan elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak, met uitzondering van:

  •  

    • a.

      bioscoop- en theatervoorstellingen;

    • b.

      markten als bedoeld in artikel 160, eerste lid, onder h, van de Gemeentewet en artikel 5:22;

    • c.

      kansspelen als bedoeld in de Wet op de kansspelen;

    • d.

      het in een inrichting in de zin van de Alcoholwet gelegenheid geven tot dansen;

    • e.

      betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de Wet openbare manifestaties;

    • f.

      activiteiten als bedoeld in artikel 2:9 en 2:39 van deze verordening;

    • g.

      sportwedstrijden, niet zijnde vechtsportevenementen als bedoeld in het tweede lid, onder f. en niet zijnde een voetbalwedstrijd als bedoeld in artikel 2:26c.

  •  

  • 2.

    Onder evenement wordt mede verstaan:

  •  

    • a.

      een herdenkingsplechtigheid;

    • b.

      een braderie;

    • c.

      een optocht op de weg, niet zijnde een betoging als bedoeld in artikel 2:3;

    • d.

      een feest, muziekvoorstelling of wedstrijd op of aan de weg;

    • e.

      een straatfeest of buurtbarbecue;

    • f.

      een door de burgemeester aangewezen categorie vechtsportwedstrijden of -gala’s;

    • g.

      Een voetbalwedstrijd als bedoeld in artikel 2:26c, met dien verstande dat voor deze evenementen met een melding kan worden volstaan

  •  

  • 3.

    In deze afdeling worden de volgende evenementen onderscheiden:

  •  

    • a.

      Een 0- of klein evenement: een evenement met een laag risicoprofiel, waarvoor geen vergunning hoeft te worden aangevraagd. Een melding volstaat.

    • b.

      A-evenement: een laag risico-evenement, waarbij sprake is van een beperkte impact op de omgeving en het verkeer. Er is geen of nauwelijks inzet van hulpdiensten bij de voorbereiding of uitvoering nodig.

    • c.

      B-evenement: een gemiddeld risico-evenement, waarbij sprake is van een gemiddelde impact voor de omgeving en het verkeer. De inzet van hulpdiensten en/of uitvoering is nodig.

    • d.

      C-evenement: een hoog risico-evenement, waarbij de gevolgen voor de omgeving en het verkeer groot zijn. Er is uitgebreide inzet van hulpdiensten bij de voorbereiding en uitvoering nodig.

 

Artikel 2:25 APV – Evenement

 

  • 1.

    Het is verboden zonder of in afwijking van een vergunning van de burgemeester een A- B- of C. evenement te organiseren.

  •  

  • 2.

    Een aanvraag als bedoeld in het eerste lid moet tijdig worden aangevraagd door middel van het door de burgemeester vastgestelde aanvraagformulier.

  •  

  • 3.

    Bij de indiening van de vergunningaanvraag worden de gegevens, bedoeld in artikel 2.3 van het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen, aangeleverd voor zover voor het evenement een gebruiksmelding zou moeten worden gedaan op grond van artikel 2:1, eerste lid, van het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen.

  •  

  • 4.

    Geen vergunning is vereist voor:

  •  

    • a.

      een 0- of klein evenement, waarbij:

  •  

    • 1.

      het aantal aanwezigen niet meer bedraagt dan 150 personen;

    • 2.

      de activiteiten plaatsvinden tussen 10.00 en 0.00 uur;

    • 3.

      geen muziek ten gehore wordt gebracht voor 10.00 uur of na 0.00 uur;

    • 4.

      de activiteiten niet plaatsvinden op de rijbaan, (brom)fietspad of parkeerplaats of anderszins een belemmering vormen voor het verkeer en de hulpdiensten;

    • 5.

      slechts kleine objecten worden geplaatst met een oppervlakte van minder dan 25 vierkante meter per object; en

    • 6.

      er een organisator is en deze ten minste drie weken voorafgaand aan het evenement daarvan melding heeft gedaan aan de burgemeester door middel van het door de burgemeester vastgestelde aanvraagformulier.

  •  

    • b.

      een voetbalwedstrijd als bedoeld in artikel 2:26c, indien de organisator ten minste drie weken voorafgaand aan het evenement daarvan melding heeft gedaan aan de burgemeester door middel van het door de burgemeester vastgestelde aanvraagformulier en daarbij de noodzakelijke informatie verschaft voor een goede risicobeoordeling.

  •  

  • 5.

    De burgemeester kan na ontvangst van de melding besluiten nadere voorschriften te stellen dan wel het organiseren van het evenement als bedoeld in het vierde lid te verbieden, als er aanleiding is te vermoeden dat daardoor de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of het milieu in gevaar komt.

  •  

  • 6.

    In het geval een meldingplichtig evenement overlast veroorzaakt, kan, indien opnieuw een melding voor het evenement wordt gedaan, bijvoorbeeld bij een jaarlijks terugkerend evenement, het evenement worden aangemerkt als een vergunningplichtig evenement. Voordat dit besluit wordt genomen, worden eventuele betrokkenen/belanghebbenden eerst gehoord.

  •  

  • 7.

    Het verbod is niet van toepassing op een wedstrijd op of aan de weg, in situaties waarin voorzien wordt door artikel 10 juncto 148 van de Wegenverkeerswet 1994.

  •  

  • 8.

    Het vierde lid is niet van toepassing op een krachtens artikel 2:24, tweede lid, onder f, aangewezen categorie vechtsportwedstrijden of -gala’s.

  •  

  • 9.

    Onverminderd het bepaalde in artikel 1:8 kan de burgemeester een vergunning voor een vechtsportevenement als bedoeld in artikel 2:24, tweede lid, onder f, weigeren als de organisator of de aanvrager van de vergunning van slecht levensgedrag is.

 

Artikel 2:25a APV aanvraagtermijnen

 

  • 1.

    Een aanvraag om een vergunning voor een A - evenement moet uiterlijk 8 weken voor de aanvang daarvan zijn ontvangen door de burgemeester.

  •  

  • 2.

    Een aanvraag voor een vergunning voor een B- en C– evenement moet uiterlijk 12 weken voor de aanvang daarvan zijn ontvangen door de burgemeester.

  •  

  • 3.

    Als een aanvraag om een vergunning als bedoeld in het eerste lid en het tweede lid niet is ontvangen binnen de daar genoemde termijn en daardoor een behoorlijke behandeling van de aanvraag niet mogelijk is, kan de burgemeester besluiten om de aanvraag voor een vergunning te weigeren.

 

 

3.3.2 Uitzondering besloten feesten in de persoonlijke sfeer

 

Aangaande de organisatie van besloten feesten, welke plaatsvinden in de persoonlijke sfeer geldt een uitzondering op de verplichte melding of vergunningaanvraag. Het moet hier gaan om feestelijke activiteiten die in de open lucht/buiten en op eigen terrein plaatsvinden.

 

Besloten feesten c.q. feesten in de persoonlijke sfeer

 

Voor een besloten feest op eigen terrein, dus geen openbaar terrein (bijv. tuinfeesten en examenfeesten) is geen evenementenvergunning vereist. Het is aan ieders verantwoordelijkheid dat een besloten activiteit geen ongewenste uitstraling heeft naar de omgeving. Zo is het bijvoorbeeld niet de bedoeling dat een besloten feest op particulier terrein voor zeer grote geluidsoverlast tot diep in de nacht zorgt. Ditzelfde geldt wanneer handelingen van bezoekers van het besloten feest ongewenste gevolgen hebben voor de omgeving. De APV bevat bepalingen ter voorkoming van dergelijke overlast (zie artikel 2:41 e.v. van de APV).

 

Een feest is besloten wanneer:

 

  • het niet commercieel is, maar een privékarakter heeft;

  • het wordt gehouden op een terrein dat in eigendom is van, of gehuurd door de organisator;

  • er geen entreegeld wordt gevraagd, of anderszins een financiële bijdrage wordt gevraagd;

  • bezoekers enkel komen op persoonlijke uitnodiging;

  • geen publiciteit of reclame voor het feest wordt gemaakt;

  • de drank uitsluitend gratis wordt verstrekt.

 

NB:

Is het besloten feest qua aard en omvang gelijk aan een evenement met invloed op de openbare orde, mogelijke overlast of invloed op de openbare verkeersveiligheid, dan wordt dit besloten feest gelijkgesteld aan een evenement en zijn hiervoor de benodigde vergunningen en ontheffingen nodig.

 

 

3.4 Andere wet- en regelgeving

 

3.4.1 Landelijke wet- en regelgeving

 

Bij het organiseren van een evenement kan ook landelijke wet- en regelgeving van toepassing zijn. Te denken valt aan:

 

  • de Algemene wet bestuursrecht;

  • de Gemeentewet;

  • de Alcoholwet;

  • de Wet op de Kansspelen;

  • de Wegenverkeerswet;

  • de Omgevingswet;

  • de Luchtvaartwet

  • de Zondagswet;

  • de Dienstenwet;

  • de Dienstenrichtlijn;

  • Vuurwerkbesluit;

  • Besluit bouwwerken leefomgeving;

  • Besluit activiteiten leefomgeving;

  • Handelsregisterwet 2007;

  • Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen (BGBOP).

 

Een uitgebreide uitleg omtrent bovenstaande wetgeving is te vinden in bijlage 1 van deze beleidsnota.

 

 

3.4.2 Omgevingsplan

 

Naast het aanvragen van een evenementenvergunning dient voor sommige evenementen een omgevingsvergunning ‘handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening’ te worden aangevraagd. Een uitgebreide uitleg over deze aanvraag is te vinden in bijlage 2 van deze beleidsnota.

 

 

 

 

4 Het proces van het aanvragen van een evenementenvergunning

In afdeling 7 (evenementen) van de APV is beschreven wat wordt verstaan onder evenementen. De APV geeft ook aan wanneer een evenement vergunningplichtig is of wanneer kan worden volstaan met een melding. In dit hoofdstuk wordt beschreven, binnen welke termijnen vergunningaanvragen of meldingen moeten worden ingediend en welke informatie daarbij dient te worden aangeleverd om tot een ontvankelijke aanvraag te komen.

 

4.1 Aanmelden meldingplichtige evenementen

 

Evenementen met maximaal 150 bezoekers zijn minder belastend voor de omgeving dan evenementen met een groter aantal bezoekers en er is een kleinere kans op overlast en verstoring van de openbare orde. Voor deze evenementen kan worden volstaan met een melding. Middels het digitale meldingsformulier kan een melding gemaakt worden. Via het meldingsformulier kan de melder een aantal stappen doorlopen om te bepalen of het beoogde evenement voldoet aan de vereisten voor een vergunningvrij, maar meldingplichtig evenement.

 

Het voorzien in een meldingsplicht in plaats van verplichte evenementenvergunning geeft organisatoren van deze meldingplichtige evenementen meer vrijheid en een verlaging in lasten, maar tegelijkertijd ook meer verantwoordelijkheid voor een goed verloop van het evenement.

 

Het melden van een evenement is van belang, omdat de hulpdiensten dan tijdig op de hoogte zijn van de geplande evenementen. Ook is het melden van belang, indien in het kader van de handhaving van de openbare orde, aanvullende eisen nodig zijn.

 

Een melding dient minimaal drie weken voorafgaand aan het evenement digitaal te worden ingediend. Door beantwoording van een aantal vragen blijkt of voor het betreffende evenement daadwerkelijk slechts een melding nodig is.

 

Bij het doen van de melding verklaart de melder te voldoen aan de voorwaarden, gesteld in artikel 2:25, vierde lid, onder a, van de APV. Als blijkt, dat de melder niet kan voldoen aan deze voorwaarden, dan is het in beginsel niet meer mogelijk om binnen een termijn van drie weken alsnog een evenementenvergunning te verkrijgen. Het evenement kan dan geen doorgang vinden.

 

Meldingen moeten worden gemaakt via het door de burgemeester vastgestelde aanvraagformulier (digitale meldingsformulier) op de evenementenpagina van de gemeentesite: https://www.heumen.nl/evenement-organiseren.

 

NB:

Het kan voorkomen dat twijfel bestaat of een evenement voldoet aan de criteria voor alleen een melding, of dat er toch een vergunning moet worden aangevraagd. In een dergelijke situatie wordt het organisatoren geadviseerd hierover contact op te nemen met de gemeente door een e-mail te sturen aan het team Vergunningen en APV: apv@heumen.nl. Indien deze twijfel gegrond is, wordt aangeraden in een vroeg stadium van de organisatie contact te zoeken, dit vanwege de fatale termijnen die gelden bij de aanvraag van een evenementenvergunning.

 

 

4.2 Aanvragen vergunningplichtige evenementen

 

4.2.1 Aanvraag in zijn algemeenheid & termijnen

 

Bij grotere evenementen kan niet worden volstaan met een melding wegens, mogelijk risico op verstoring van de openbare orde, overlast situaties, verkeersveiligheid en/of zedelijkheid. Om voorwaarden op maat te kunnen geven, is een vergunning noodzakelijk. Het is immers van groot belang dat de hulpdiensten goed op de hoogte zijn van de geplande evenementen.

 

De organisator van een evenement dient, al dan niet na een gewenste dan wel verplichte (B/C-evenement) voorbespreking met de gemeentelijke evenementencoördinator en/of vergunningverlener, een (digitale) aanvraag in voor de vergunningen, ontheffingen en meldingen, welke benodigd zijn voor het betreffende evenement.

 

Het aanvraagformulier dient tijdig ingediend te worden, zodat benodigde adviezen tijdig aangevraagd en verstrekt kunnen worden en er voldoende ruimte is om te voldoen aan wettelijk voorgeschreven publicatie-, bekendmakings- en bezwaartermijnen.

 

Op grond van artikelen 2:25 jo. 2:25a van de APV dienen evenementenvergunningen tijdig te worden aangevraagd via het door de burgemeester vastgestelde aanvraagformulier. Om zorg te dragen voor een deugdelijke beoordeling van de aanvraag dienen aanvragers zich te houden aan de hieronder gestelde indieningstermijnen. De termijnen zijn gecategoriseerd voor het melden van O-evenementen en het indienen van aanvragen voor evenementenvergunningen voor A-, B- of C-evenementen:

 

Categorie evenement

Indieningstermijn voorafgaand aan het evenement

Melden bij gemeente voorafgaand aan kalenderjaar t.b.v. Evenementenkalender

O-evenement (melding)

3 weken

-

A-evenement (regulier)

8 weken

1 september – 1 november

B-evenement (aandacht)

12 weken

1 september – 1 november

C-evenement (risico)

12 weken

1 september – 1 november

 

Naast de indieningstermijn van 8 weken (A-evenement) of 12 weken (B/C-evenement) weken voor het aanvragen van een evenementenvergunning, gelden de volgende regels voor het indienen van een aanvraag:

 

  • Organisatoren kunnen niet eerder dan 6 maanden van tevoren een vergunning voor een evenement aanvragen in verband met actuele regelgeving en omstandigheden op locatie;

  • De gemeente attendeert organisatoren van evenementen, die zijn opgenomen in de gemeentelijke evenementenkalender, uiterlijk 16 weken voor aanvang van het evenement om tijdig de evenementenvergunning aan te vragen.

 

 

4.2.2 Aanvraagproces evenementenvergunning

 

Indien niet volstaan kan worden met een melding, dient een evenementenvergunning te worden aangevraagd. Het aanvragen van een evenementenvergunning in de gemeente Heumen kan worden gedaan door het door de burgemeester vastgestelde aanvraagformulier te downloaden van de evenementenpagina van de gemeentesite: https://www.heumen.nl/evenement-organiseren. Organisatoren dienen dit formulier volledig, duidelijk, leesbaar, naar waarheid en tijdig in te vullen en per post of per e-mail op te sturen naar de gemeente. Het aanvraagformulier dient voorzien te zijn van de vereiste bijlagen. Om te zorgen voor een werkbare behandelingstermijn van de betreffende vergunningen dienen vergunningen voor A-evenementen uiterlijk 8 weken van tevoren te worden ingediend. Voorts dienen vergunningen voor grotere evenementen, B- en C-evenementen minimaal 12 weken van tevoren te worden ingediend. Indien organisatoren zich niet houden aan deze aanvraagtermijn kan de aanvraag op grond van artikel 1:8, tweede lid, van de APV respectievelijk artikel 2:25a, derde lid, van de APV worden geweigerd.

 

 

4.2.3 Overzichtskaart proces aanvragen evenementenvergunning

 

Samenvattend ziet het proces van het aanvragen van een evenementenvergunning er als volgt uit:

 

 

(bron: Handreiking evenementenveiligheid GHOR Gelderland-Zuid 2023)

 

 

4.3 Niet in behandeling nemen van een aanvraag evenementenvergunning

 

Indien bij een aanvraag van een evenementenvergunning onvolledig is en/of de benodigde bijlagen (zoals het veiligheidsplan (inclusief het draaiboek, een verkeersplan en de plattegrond)) ontbreken kan de burgemeester op grond van artikel 4:5, eerste lid, onder c, van de Awb besluiten de aanvraag niet in behandeling te nemen. Indien mogelijk wordt de aanvrager een hersteltermijn aangeboden voor het aanvullen van de ontbrekende gegevens en/of bijlagen. Indien de aanvrager binnen de hersteltermijn alsnog niet of niet correct de benodigde gegevens aanlevert, wordt de aanvraag alsnog buiten behandeling gelaten.

 

 

4.4 Melding van O-evenementen

 

De administratieve stappen bij een melding voor een O-evenement komen overeen met de vergunningprocedure van A-, B-, en C-evenementen. Het verschil is dat wanneer een melding tijdig en volledig is (ontvankelijk), er een acceptatiebrief wordt verzonden. Ondanks het feit dat in de acceptatiebrief van een melding geen voorschriften worden opgenomen, wordt de aanvrager wel gevraagd rekening te houden met aspecten zoals de afsluiting van een straat, de bereikbaarheid voor de hulpdiensten, de weeromstandigheden en de geluidsoverlast.

 

 

4.5 Samenloop met andere vergunningen/ontheffingen

 

De procedure voor een evenementenvergunning is complex, doordat er veel aspecten zijn die hierbij een rol (kunnen) spelen. Daarnaast zijn in nogal wat gevallen naast de evenementenvergunning nog andere vergunningen en/of ontheffingen nodig. Bij de behandeling van een aanvraag voor een evenementenvergunning worden deze direct meegenomen en de met de evenementenvergunning samenhangende besluiten worden, indien mogelijk, gelijktijdig verleend en bekendgemaakt.

 

Hierbij moet wel worden opgemerkt dat door de burgemeester de evenementenvergunning wordt verleend en de meeste overige vergunningen/ontheffingen door het college worden verleend.

 

 

4.6 Beslistermijn

 

Melding

 

Na ontvangst van een melding dient de gemeente deze zo spoedig mogelijk na ontvangst af te handelen. Binnen 10 dagen na ontvangst van de melding kan worden besloten het 0-evenement te verbieden indien daardoor de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of het milieu in gevaar komt.

 

Vergunning

 

Binnen acht weken na ontvangst van een tijdig ingediende en volledige aanvraag voor een A-, B-, of C-evenement moet de burgemeester een besluit nemen (artikel 1:2, eerste lid, van de APV).

 

Indien noodzakelijk kan op grond van het bepaalde in artikel 1:2, tweede lid, van de APV de termijn met ten hoogste acht weken worden verlengd. Het verlengen van de termijn moet schriftelijk aan de aanvrager van de vergunning worden medegedeeld.

 

Mandaat

 

De burgemeester beslist over het wel of niet verlenen van een gevraagde evenementenvergunning. Deze bevoegdheid kan gemandateerd worden. Op het moment van totstandkoming van deze beleidsnota is deze bevoegdheid voor 0-evenementen, A-evenementen en B-evenementen gemandateerd aan de afdelingsmanager. Voor C-evenementen is deze bevoegdheid, vanwege de aard en het karakter van deze evenementen, niet gemandateerd.

 

Dat 0-evenementen, A-evenementen en B-evenementen gemandateerd zijn aan de afdelingsmanager, betekent enkel en alleen dat de afdelingsmanager deze vergunningen kan verstrekken zonder besluit van de burgemeester. De burgemeester blijft te allen tijde verantwoordelijk voor de afgegeven evenementenvergunning.

 

4.7 Bijzondere omstandigheden

 

In het geval van een kampioenschap of huldiging kan het voorkomen dat een evenement zich onverwacht voordoet. Om hier medewerking aan te kunnen verlenen, kan van de reguliere procedure worden afgeweken en kan de procedure worden verkort. Hier wordt uitsluitend gebruik van gemaakt bij een bijzondere dan wel niet-voorzienbare omstandigheid.

 

 

4.8 Samenloop andere evenementen

 

Daarnaast komt het voor dat organisatoren op dezelfde dag activiteiten plannen die elkaar kunnen overlappen en daarom niet tegelijkertijd kunnen plaatsvinden. Het tijdig melden en aanvragen van een evenementenvergunning is dan ook mede van belang voor de planning van (mogelijke) inzet en advisering van politie en andere hulpdiensten in regionaal verband. Om deze reden is het belangrijk dat organisatoren de datum van het evenement tijdig doorgeven aan de vergunningverlener van de gemeente. Om een samenloop van evenementen in kaart te brengen wordt het organisatoren geadviseerd om tijdig hun evenement te laten plaatsen op de evenementenkalender.

 

 

4.9 Schaarse vergunningen

 

De evenementenvergunning kan aangemerkt worden als ‘schaarse vergunning’, indien voor een locatie slechts één vergunning of een beperkt aantal vergunningen beschikbaar is en het aantal aanvragen mogelijk groter is. Dit betekent niet dat er in de praktijk voor een vergunning meer gegadigden dienen te zijn, dan het aantal af te geven vergunningen. Een vergunning die in potentie schaars is, zonder dat het aantal daadwerkelijke gegadigden op enig moment het aantal vergunningen overschrijdt, is al aan te merken als een schaarse vergunning. Het is bij een schaarse vergunning van belang om alle potentiële gegadigden een eerlijke en gelijke mededingingskans te bieden om de vergunning te verkrijgen. De gemeente Heumen dient duidelijk en tijdig aan potentiële gegadigden kenbaar te maken vanaf en tot wanneer een evenementenvergunning kan worden aangevraagd en welke verdelingsprocedure wordt toegepast, indien noodzakelijk. De wijze waarop schaarse vergunningen verdeeld kunnen worden is immers divers. Het moet duidelijk zijn welke spelregels gelden en deze mogen gedurende de aanvraag niet meer gewijzigd worden. Dat betekent dat wanneer de verdelingsprocedure is gestart niet meer voor een andere verdeelmethode kan worden gekozen. Dat geldt ook voor de verdeelregels. Er bestaan verschillende toegestane verdeelprocedures: de volgorde van binnenkomst, loting, administratieve selectie of veiling (niet-limitatieve opsomming).

 

De gemeente Heumen kiest ervoor om bij schaarse evenementenvergunningen, de reguliere en ontvankelijke vergunningaanvragen op volgorde van binnenkomst te behandelen. De organisator welke als eerste voor een bepaalde dag, locatie en tijd een volledige (ontvankelijke) aanvraag indient heeft als eerste recht op de schaarse evenementenvergunning. Latere aanvragen komen op een wachtlijst. Uitzondering op de regel zijn de aanvragen welke gedaan zijn voor evenementen die een plek hebben op de evenementenkalender. Aanvragen voor deze evenementen die een plek hebben gereserveerd op de evenementenkalender worden met voorrang behandeld.

 

Voor het reserveren van een schaarse plek op de evenementenkalender geldt een loting als verdelingsmechanisme. De loting is een verdelingsmechanisme naar een willekeurig geselecteerd lotnummer en staat onverschillig ten opzichte van de gegadigden en hun aanvragen, zolang aan de wettelijke voorwaarden voor rechtmatige verlening is voldaan. Bij een loting krijgen alle aanvragen bij binnenkomst een nummer. Na sluiting van het aanvraagtijdvak wordt vervolgens in een openbare loting bepaald welke aanvragen worden gehonoreerd. In de gemeente Heumen geldt het tijdvak van 1 september tot 1 november als aanvraagtermijn voor een plek op de evenementenkalender. In november/december zal vervolgens een openbare loting plaatsvinden. Uitgelote gegadigden kunnen op een wachtlijst komen, die indien de plek op de evenementenkalender alsnog beschikbaar komt een nieuwe aanvraag mogen doen voor deze betreffende plek, welke op volgorde van binnenkomst zal worden behandeld.

 

NB:

Zie voor meer informatie over schaarse vergunningen de ‘Handreiking schaarse vergunningen’ van de VNG: https://vng.nl/sites/default/files/publicaties/2018/handreiking_schaarse_vergunningen.pdf.

 

 

4.10 Evenementenkalender

 

In de periode van 1 september tot 1 november kunnen organisatoren hun evenement(en) aanmelden voor de evenementenkalender. Jaarlijks terugkerende evenementen worden gevraagd om hun datum voor het volgende jaar door te geven. De data van alle aangemelde evenementen worden door de gemeentelijke vergunningverlener vermeld in het digitale systeem ‘Live-Events’. Op de gemeentewebsite wordt in de gemeentelijke evenementenkalender aangegeven welke evenementen in het komende jaar gaan plaatsvinden. Aan de hand van deze evenementenkalender op de gemeentewebsite kunnen andere evenementenorganisatoren hun planning afstemmen op reeds bestaande evenementen.

 

 

4.11 Publicatie

 

Bekendmaking van een evenementenvergunning geschiedt door toezending aan de aanvrager. Naast het toezenden van de vergunning aan de aanvrager, is het nodig dat de verleende vergunning zowel digitaal als in de lokale krant wordt gepubliceerd. In de publicatie wordt aangegeven waar en wanneer het evenement plaatsvindt en de datum wanneer de vergunning is verleend.

 

 

4.12 Leges

 

Voor het aanvragen van een vergunning dient de organisator leges te betalen. De hoogte van de leges is terug te vinden in de legesverordening van de gemeente. Binnen de gemeente Heumen gelden vrijstellingen voor leges, zie hiervoor de actuele Legesverordening gemeente Heumen.

 

 

4.13 Doorlopende en meerjarige vergunningen

 

De gemeente Heumen hanteert in het kader van administratieve lastenverlichting sinds 2010 de mogelijkheid om doorlopende evenementenvergunningen en meerjarige evenementenvergunningen te verlenen. In de afgelopen jaren is hier veelvuldig gebruik van gemaakt. Veel van deze vergunningen zijn echter zonder einddatum afgegeven, wat ongebruikelijk is bij evenementenvergunningen. Dit heeft tot gevolg gehad dat meerdere vergunninghouders op dit moment vergunningen hebben, welke ruim tien jaar geleden zijn afgegeven en niet tussentijds zijn verlengd en beoordeeld. Uit de recente evaluatie van het Heumense evenementenbeleid is naar voren gekomen dat dit een onwenselijke situatie is. De voordelen van lagere administratieve lasten voor het ambtelijk apparaat en verminderde leges voor aanvragers wegen niet op tegen de nadelen die kleven aan doorlopende en meerjarige vergunningen:

 

  • Doorlopende vergunningen staan op gespannen voet met de uiteenlopende sturingsbehoeften die de basis vormt van het nieuwe evenementenbeleid; m.n. de behoeften om meer te kunnen sturen op betere kwaliteit en kwantiteit die in verhouding staat tot de omgevingsbelasting;

  • Met de invoering van de Evenementenkalender is op een aantal locaties sprake van een beperkt aantal evenementenvergunningen en daarmee van schaarse vergunningen wat zich juridisch moeilijk verhoudt met het verstrekken van meerjarige evenementenvergunningen;

  • Vanuit de praktijk blijft veelvuldig de behoefte aan flexibiliteit waardoor vergunningen toch steeds aangepast moeten worden. Reacties en bezwaren van omwonenden vragen eveneens om deze flexibiliteit en de mogelijkheid tot een breder aanpassingsvermogen van de vergunning;

  • Door het niet opnemen van een einddatum, lopen de doorlopende vergunningen niet automatisch meer af. Dit heeft in het geval van de gemeente Heumen tot gevolg dat tientallen van deze vergunningen nog steeds doorlopend en geldig zijn. Het niet opnieuw verstrekken van een vergunning ontneemt belanghebbenden de mogelijkheid gebruik te maken van hun rechtsmiddelen, zoals bezwaar en beroep. Op dit moment kunnen zijn alleen achteraf bij klachten via handhaving van zich laten horen;

  • Door het systeem van doorlopende vergunningen worden partijen niet meer automatisch uitgenodigd om na te denken over en rekening te houden met het evenement (meer specifiek de vele veiligheidsaspecten); hierdoor draagt het niet bij aan een betere bewustwording; het gevaar is aanwezig dat evenementen hierdoor ook niet meer goed in beeld zijn bij betrokkenen en belanghebbenden;

  • De afgifte van doorlopende evenementenvergunningen vergroot de kans dat ongemerkt wijzigingen in deze evenementen plaatsvinden.

  • Eventuele ongemerkte wijzigingen welke niet in een melding worden doorgegeven kunnen veelal alleen worden geconstateerd van de hand van toezicht op het betreffende evenement of door handhaving. Aangezien de feitelijke situatie bij de gemeente Heumen met zich meebrengt dat de toezicht en handhaving bij vooral kleine evenementen met een meerjarige vergunning zeer beperkt plaatsvindt brengt dit risico’s met zich mee. Er bestaat immers een kans dat een bij een evenement er gedurende meerdere jaren kleine wijzigingen plaatsvinden die uiteindelijk leiden tot een substantiële wijziging van het evenement met gevolgen voor de veiligheidssituatie die bij verlening van de meerjarige vergunning niet waren te voorzien;

  • Vanuit het veiligheidsbelang wordt geadviseerd om evenementen en de daarbij behorende vergunningen tussentijds te kunnen evalueren om indien nodig bij te kunnen sturen; in hun gezamenlijke rapport “Meer aandacht nodig voor veiligheid en gezondheid bij publieks-evenementen” uit 2016 geven de landelijke Inspectie voor de Gezondheidszorg en de landelijke Inspectie Veiligheid en Justitie aan dat meerjarige of doorlopende evenementenvergunningen in deze niet wenselijk zijn;

  • Evenementenvergunningen kunnen aangemerkt worden als ‘schaarse vergunning’, indien voor eenzelfde locatie een beperkt aantal vergunningen beschikbaar is en het aantal aanvragen mogelijk groter is.

  • In een dergelijk geval zal dan een keuze gemaakt moet worden aan wie wordt vergund. Gelet op de ontwikkelingen in de jurisprudentie, waarbij voorval de uitspraak ‘Speelautomatenhal Vlaardingen’ van belang is, bestaat de aanmerkelijke kans dat een aantal doorlopende evenementenvergunningen de rechterlijke toets niet zullen doorstaan.

  • De huidige APV is een herziening van eerder vastgestelde APV’s. In de toelichting van de APV Heumen 2015, waar de toelichting van de APV Heumen 2009 van toepassing is, wordt duidelijk vermeld dat het verstrekken van doorlopende evenementenvergunningen niet is toegestaan. De aard van de evenementenvergunning verzet zich tegen een vergunning met onbeperkte duur. Met de intrekking van doorlopende vergunningen wordt de vergunningverlening weer in lijn gebracht met het eigen beleid.

 

Gelet op bovenstaande argumenten wordt het huidige beleid omtrent de verlening van meerjarige vergunningen en doorlopende vergunningen met de inwerkingtreding van deze beleidsregels ingetrokken. Dit betekent dat er geen nieuwe meerjarige- en doorlopende vergunningen meer worden verstrekt en dat de lopende vergunningen per 1 januari 2025 worden ingetrokken.

 

Gezien het feit dat het afschaffen van de meerjarige en doorlopende vergunning wat betreft evenementenbeleid een grote beleidswijziging met zich meebrengt wordt gekozen om een éénjarig overgangsrecht te hanteren. De huidige doorlopende vergunningen blijven geldig voor het evenementenseizoen 2024. Vergunninghouders dienen voor het Evenementenjaar 2025 een nieuwe vergunningaanvraag in te dienen.

 

Vanuit de gemeente Heumen zal getracht worden de administratieve lasten zoveel mogelijk beperkt te houden door het verder vergemakkelijken van de aanvraag en het bieden van duidelijke termijnen.

 

Vergunninghouders van doorlopende vergunningen en/of meerjarige vergunningen zullen door de gemeente Heumen tijdig worden geïnformeerd over het herziende evenementenbeleid.

 

 

4.14 Uitzondering meerjarige vergunning Nijmeegse Vierdaagse ST4D

 

Wat betreft de meerjarige vergunning die wordt verleend in het kader van de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse, blijft deze vergunning in stand. Het betreft hier de vergunning de wordt verleend aan de Stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen (ST4D). De gemeente Heumen behoudt de mogelijkheid om bij het aflopen van de huidige vergunning(en) deze in 2025 opnieuw voor meerdere jaren te verlenen.

 

 

 

 

5 Is er sprake van een 0-, A-, B- of C-evenement?

 

Wanneer een aanvraag tijdig en volledig is ingediend, wordt door de burgemeester besloten voor wat voor soort evenement (0, A, B of C) een vergunning is aangevraagd. Evenementen worden namelijk geclassificeerd c.q. gecategoriseerd. Bepalend is de belasting die evenementen voor de omgeving vormen.

 

 

5.1 Classificering c.q. categorisering van evenementen

 

Evenementen zijn er in vele soorten en maten vanuit diverse invalshoeken (cultuur, sport, recreatie en toerisme). De veiligheid, voor alle betrokkenen bij een evenement, is een centraal thema. Voor het classificeren van evenementen wordt in deze beleidsnota voorts uitgegaan van een indeling in risicoklassen. Evenementen worden op basis van Beleidsplan Evenementen Gelderland-Zuid 2014 ingedeeld in een viertal categorieën. Deze indeling wordt ook in deze gemeentelijke beleidsnota gevolgd:

 

  • 0-evenementen – Meldingplichtig evenement

  • A-evenementen – Regulier evenement

  • B-evenementen – Aandacht evenement (aandacht / beperkt risico)

  • C-evenementen – Risico evenement (risico / hoog risico)

 

 

5.2 Risico-classificatie met behulp van risicoscan ‘Live-events’

 

Om te bepalen in welke categorie een evenement thuishoort, wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde risicoscan van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Deze digitale risicoscan is onderdeel van het door de hulpverleningsdiensten gebruikte systeem ‘Live-events’. In deze digitale tool worden de gegevens van het aanvraagformulier voor een evenementenvergunning verwerkt. De verwerking van de gegevens leidt automatisch tot een classificatie-advies.

 

De risicoscan is niet meer, maar ook niet minder dan een hulpmiddel. Naast objectieve meetpunten, kunnen er namelijk ook subjectieve zaken een rol spelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van rivaliserende groepen bij een evenement, controversiële onderwerpen, historie, cultuur en dergelijke. De verantwoordelijkheid voor de classificatie ligt uiteindelijk bij de burgemeester.

 

 

5.2.1 Evenementen: meldingplichtige evenementen

 

Deze categorie evenementen vraagt niet om een bijzonder kader, omdat ze veelal gering van omvang zijn, in de regel overdag plaatsvinden en een beperkte geluidsproductie veroorzaken. Het betreft bijvoorbeeld buurtfeesten, straatbarbecues, schoolfeesten of kleinere evenementen zonder versterkte muziek of omroep.

 

Of een klein evenement melding- of vergunningplichtig is, hangt af van de criteria omschreven in artikel 2:25, vierde lid, onder a, van de APV. In dat artikel is bepaald dat er sprake is van een 0-evenement indien aan alle van de onderstaande volgende criteria wordt voldaan:

 

  • het aantal aanwezigen niet meer bedraagt dan 150 personen;

  • het evenement tussen 10.00 en 01.00 uur plaatsvindt;

  • geen muziek ten gehore wordt gebracht voor 10.00 uur en/of na 0.00 uur;

  • het evenement niet plaatsvindt op de rijbaan, bromfietspad, parkeerplaats, openbaar terrein of anderszins een belemmering vormt voor het verkeer en de hulpdiensten;

  • slechts kleine objecten worden geplaatst met een oppervlakte van minder dan 25 m2 per object;

  • er een organisator is; en

  • de organisator minimaal drie weken voorafgaand aan het evenement daarvan schriftelijk melding heeft gedaan bij de burgemeester.

 

Wanneer een meldingplichtig evenement overlast veroorzaakt, kan, indien opnieuw een melding voor het evenement wordt gedaan, bijv. bij een jaarlijks terugkerend evenement, het evenement worden aangemerkt als een vergunningplichtig evenement. Alvorens dit besluit wordt genomen, worden eventuele betrokkenen/belanghebbenden eerst gehoord.

 

 

5.2.2 A-evenementen: reguliere evenementen

 

De activiteiten, omvang, locatie en tijdstippen van een A-evenement vormen weinig tot geen belasting voor de omgeving en hebben een laag risicogehalte. Deze categorie evenementen heeft veelal een herhalend karakter: ze worden jaarlijks georganiseerd. A-evenementen zijn wel vergunningplichtig op grond van artikel 2:25, eerste lid, van de APV.

 

Voorbeeld van een A-evenement is een lokale sinterklaasintocht.

 

 

5.2.3 B-evenementen: aandacht evenementen (beperkt risico)

 

B-evenementen zijn vergunningplichtig op grond van het bepaalde in artikel 2:25, eerste lid, van de APV. Zij hebben, naast het gestelde in de APV en andere regelgeving, een bijzonder kader nodig omdat deze een belasting (kunnen) vormen voor de leefomgeving rondom de locatie waar deze evenementen worden gehouden. Dit kader betreft de volgende onderdelen:

 

  • Het evenemententerrein kan, indien nodig, nauwkeurig worden afgebakend waarbij er kan worden aangegeven hoe de locatie mag worden ingericht;

  • Er zullen, indien van toepassing, veiligheids- en medische voorschriften aan de vergunning kunnen worden verbonden;

  • Er zullen, indien van toepassing, algemeen geldende geluidsrichtwaarden en/of eindtijden voor evenementen aan de vergunning kunnen worden verbonden.

 

Bij B-evenementen wordt een advies aangevraagd bij de drie hulpdiensten (brandweer, geneeskundige hulp (GHOR) en politie). Dit advies wordt gebaseerd op de door de evenementenorganisatie aangeleverde stukken. Bij deze aanvragen dient de organisator dan ook een veiligheidsplan (inclusief draaiboek, plattegrond en verkeersplan) in te dienen. Naar aanleiding van de bevindingen uit het ‘Evaluatierapport Evenementen Tweestromenland’ en de wens om structureel vooroverleg te voeren zal de vergunningverlener zorg dragen dat een vooroverleg wordt ingepland om de aanvraag te bespreken met de verschillende partijen c.q. stakeholders. Voorts zullen tijdig afspraken worden gemaakt voor een schouw en evaluatie van het betreffende evenement.

 

Voorbeelden van B-evenementen zijn kermissen en (tent)feesten, zoals de Maldense Vierdaagse feesten.

 

5.2.4 C-evenementen: risico-evenementen (hoog risico)

 

C-evenementen vragen, net zoals B-evenementen, om een bijzonder kader. In principe is een C-evenement gelijk aan een B-evenement met als verschil dat er een integraal advies kan worden gevraagd aan het Veiligheidsbureau. Daarnaast wordt voor een C-evenement een veiligheidsoverleg georganiseerd, alvorens de vergunning wordt verstrekt. Tevens vraagt een C-evenement een nog grotere inzet van de hulpverleningsdiensten om de openbare orde en veiligheid te handhaven. Het betreft hier voornamelijk grote en zeer grote, omvangrijke evenementen met vaak landelijke uitstraling, omvang en aard.

 

C-evenementen vinden tot op heden niet plaats in de gemeente Heumen.

 

 

5.3 Beleidsregels standplaatsen doortocht Nijmeegse Vierdaagse

 

De gemeente Heumen hecht grote waarde aan de jaarlijkse doortocht van de Nijmeegse Vierdaagse door de gemeente. Om deze doortocht in goede orde te laten verlopen, vooral ten aanzien van de standplaatsen heeft het College van burgemeester en wethouders aparte beleidsregels opgesteld: ‘Beleidsregels doortocht Nijmeegse Vierdaagse Heumen’. Deze beleidsregels hebben voorrang op de beleidsregel in deze nota. Deze beleidsnota heeft aanvullende werking op de ‘Beleidsregels doortocht Nijmeegse Vierdaagse’.

 

5.4 Heumensoord

 

In het kader van de verzorging van nationale en internationale militaire deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse wordt jaarlijks door Defensie het tijdelijke kamp Heumensoord ingericht. Op Kamp Heumensoord verblijven gedurende de Nijmeegse Vierdaagse vijf- tot zesduizend militairen. Het projectteam ‘Centrale Verzorging Militairen’ (CVM) is vanuit Defensie verantwoordelijk voor het kamp. Het kampement wordt de week voorafgaand aan de Nijmeegse Vierdaagse aangemerkt als tijdelijk militair object. Dit houdt in dat het terrein niet toegankelijk is zonder toestemming van de CVM-organisatie en door militairen wordt beveiligd en bewaakt. Tijdens deze periode is kamp Heumensoord voorzien van een (militaire)politiepost, eigen beroepsbrandweer en een multinationaal geneeskundig centrum. Al deze instanties staan via het C2000-systeem in nauw contact met GHOR, brandweer en politie.

 

Voor de realisatie van het kampement wordt een tijdelijk tentenkamp geplaatst. Dit tentenkamp is meldingplichtig op grond van het Besluit brandveilig gebruik en de basishulpverlening overige plaatsen (hierna: Bbgbop). De Bbgbop-melding wordt na binnenkomst voorgelegd aan de brandweer. Indien akkoord bevonden door de brandweer, volgt een goedkeuring vanuit de gemeente, eventueel voorzien van aanvullende voorwaarden (artikel 2:4, derde lid, Bbgbop). Vanwege het besloten karakter wordt een evenementenvergunning in beginsel niet verplicht gesteld voor Heumensoord.

 

 

5.5 Advisering evenementenveiligheid

 

Voor alle vergunningplichtige evenementen geldt dat advies gevraagd kan worden aan diverse interne en externe partijen, zoals de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, brandweer en geneeskundige dienstverlening, GHOR en de politie. Aan wie advies wordt gevraagd is mede afhankelijk van de aard en de belastend karakter van het evenement.

 

Zoals aangegeven bij paragraaf 3.2.3 wordt het advies van de interne en externe partijen gebaseerd op de door de evenementenorganisatie aangeleverde stukken. Het is daarom ook belangrijk dat de aanvraag voor een evenementenvergunning tijdig en compleet (inclusief een veiligheidsplan (met draaiboek, plattegrond en verkeersplan) aangeleverd wordt. De adviezen kunnen ertoe leiden dat vanwege de openbare orde, de veiligheidsaspecten, de volksgezondheid of het milieu een vergunning wordt geweigerd, dan wel dat de vergunning onder voorwaarden wordt verleend.

 

 

A-evenement

B-evenement

C-evenement

Advies van externe adviespartijen apart (monodisciplinaire advisering)

Optioneel

Ja

Ja (of integraal advies)

Advies van alle externe adviespartijen gezamenlijk (integrale advisering)

Nee

Optioneel

Ja (of monodisciplinair advies)

 

 

 

Externe adviespartijen:

 

  • Veiligheidsregio Gelderland-Zuid;

  •  

  • De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (hierna GHOR);

  •  

  • Regionale Brandweer;

  •  

  • Politie Oost-Nederland, district Gelderland-Zuid, team Tweestromenland.

 

Interne adviespartijen:

 

  • Domein

    • Team Vergunningen en APV

  • Staf

    • Team Openbare Orde en Veiligheid

 

 

5.5.1 Rol Veiligheidsregio/Veiligheidsbureau

 

Bij C-evenementen treedt de Veiligheidsregio op de voorgrond, onder voorzitterschap van het gemeentelijke team veiligheid. Op basis van landelijke systematiek en regionale uitwerkingen daarvan, kunnen C-evenementen door het Veiligheidsbureau (mede) worden beoordeeld en indien nodig van advies voorzien. De besluitvorming ligt formeel bij de burgemeester, maar de beoordeling en behandeling van de aanvraag vindt ten aanzien van de veiligheidsaspecten plaats door specialisten van het Veiligheidsbureau. Zij maken een advies op voor de burgemeester. Op basis van dit advies neemt de burgemeester zijn besluit ten aanzien van het (onder bepaalde voorwaarden) wel of niet verlenen van de evenementenvergunning. Gezien openbare orde en veiligheid exclusief toebehoort aan de burgemeester dient hij hierin de afweging te maken van wel of niet vergunnen.

 

 

 

 

6 Veiligheid

 

 

Zoals aangegeven bij paragraaf 4.2.2. dient de organisator van een B- of C-evenement naast een compleet ingevuld aanvraagformulier ook een veiligheidsplan (inclusief draaiboek, plattegrond en verkeersplan) bij de aanvraag voor een evenementenvergunning in te dienen. Dit heeft te maken met het borgen van de openbare veiligheid, de bescherming van de volksgezondheid en het beperken van de (mogelijke) overlast.

 

6.1 Veiligheidsplan (inclusief draaiboek)

 

De organisator is eerstverantwoordelijk voor de veiligheid op het evenemententerrein. De organisator dient zelf in staat te zijn alle kleine voorzienbare calamiteiten te bestrijden. Voor een A-evenement is geen veiligheidsplan nodig. Bij een B- of C-evenement dient door de organisator altijd een veiligheidsplan met bijlagen zoals plattegrond, draaiboek, verkeersplan, certificaten etc. opgesteld te worden.

 

Adviesverlenende instanties dienen het veiligheidsplan goed te keuren alvorens een vergunning verleend wordt. Zonder goedkeuren van de adviesverlenende instanties wordt er door de burgemeester géén vergunning verleend. Dit om risico’s op veiligheidsgebied zoveel mogelijk te beperken of tegen te gaan.

 

Het veiligheidsplan dient in ieder geval te bevatten:

 

  • Soort evenement;

  • Op welke dagen en tijdstippen het evenement plaatsvindt;

  • Wat het programma is (inclusief draaiboek);

  • Aantal verwachte deelnemers of bezoekers;

  • Locatie(s) waarop het evenement plaatsvindt;

  • Informatie over de organisatie;

  • Contactpersonen (en hun telefoonnummers) tijdens het evenement;

  • De taakverdeling tijdens het evenement;

  • Risicoanalyse (bijvoorbeeld brandveiligheid, veiligheid, ongevallen, verkeer, weersomstandigheden);

  • Welke risico’s zijn er bij het evenement en wat wordt eraan gedaan om deze te voorkomen of te beperken?;

  • Communicatiestructuur en -protocol (o.a. alarmering en informeren);

  • Verkeersplan;

  • Plattegronden en situatietekeningen;

  • Inzet beveiliging, welk bedrijf, hoeveel gecertificeerde beveiligers worden ingezet, welke taken en verantwoordelijkheden.

 

Op de website van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid is een format veiligheidsplan terug te vinden. Dit is een document welke de organisator digitaal kan invullen: https://www.vrgz.nl/organisatie/sectoren/crisisbeheersing/crisisbeheersing/evenementen/. Dit formulier kan ook worden opgevraagd bij de gemeentelijke vergunningverlener.

 

 

6.2 Bewaking/beveiliging

 

Afhankelijk van de aard en de omvang van het evenement dient de organisator beveiliging aan te stellen die toezicht uitoefent op het evenement. Beveiliging van evenementen dient uitgevoerd te worden door gecertificeerde en gekwalificeerde medewerkers van door het Ministerie van Justitie erkende beveiligingsbedrijven. Bij C-evenementen wordt in ieder geval beveiliging voorgeschreven, tenzij de politie anders adviseert. Bij A- en B-evenementen vindt een afweging plaats op basis van het advies van de politie en voorgaande ervaringen.

 

De kosten voor de beveiligingswerkzaamheden zijn voor rekening van de organisator. In de vergunning worden, indien van toepassing, voorwaarden gesteld met betrekking tot het aantal aan te stellen beveiligers. De algemeen gehanteerde richtlijn is één gecertificeerde beveiliger op 250 bezoekers. Indien het karakter van het evenement daar aanleiding toe geeft of indien gevaar van buiten dreigt, kan deze norm op advies van de politie zowel naar boven als naar beneden worden bijgesteld. Het afwijken van algemeen gehanteerde richtlijn wordt vooraf bestuurlijke afgestemd.

 

 

6.3 Plaatsen tent, tijdelijke bouwwerken

 

Het plaatsen van een (grote) tent of een tijdelijk bouwwerk dan wel het houden van een feest in bijvoorbeeld een schuur is, in verband met brandveiligheid, verbonden aan een aantal brandveiligheidsvoorschriften. Dit geldt ook voor de constructieve veiligheid (wegwaaiende tenten, instortende tribunes etc.) van de tent of het (tijdelijke) bouwwerk.

 

De aanvrager van de evenementenvergunning moet bij de vergunningaanvraag of melding een volledig ingevuld aanvraagformulier inclusief plattegrondtekening(en) en situatietekening indienen. Na beoordeling van de aanvraag beslist de Veiligheidsregio (VRGZ – brandweer) over het opstellen van voorschriften. De voorschriften hebben tot doel het zoveel als mogelijk beperken van een brandgevaarlijke situatie en het borgen van de veiligheid van de inzet van hulpverleningsdiensten.

 

 

6.4 Geneeskundige veiligheid/Volksgezondheid

 

Bij evenementen komen allerlei aspecten aan de orde die de gezondheid van mens en dier kunnen beïnvloeden en waarop kan worden geanticipeerd. De huidige wet- en regelgeving heeft ervoor gezorgd dat in de voorbereiding op (grote) evenementen afspraken worden gemaakt ten aanzien van preventie van de incidenten, zoals onder andere over de hygiëne bij tijdelijke horecavoorzieningen en de inzet van EHBO’ers.

 

Een evenement kan invloed hebben op de bereikbaarheid van een dorpskern voor hulpdiensten. Onder veiligheid vallen dan ook genees- en gezondheidskundige aspecten. Deze veiligheidsaspecten zijn de verantwoordelijkheid van de organisatie. De GHOR adviseert alle gemeenten in haar regio over preventie van geneeskundige risico’s bij evenementen. Dit bijvoorbeeld door middel van extra aanvullingen in een vergunning. Het is aan de burgemeester om te bepalen of genees- en gezondheidskundige advisering gewenst is. Evenementenorganisaties kunnen zelf ook informatie inwinnen bij de GHOR.

 

 

6.4.1 EHBO

 

In lijn met de handreiking van GHOR Gelderland-Zuid dienen aanvragers van een evenementenvergunning aangaande EHBO te handelen in overeenstemming met de standaardvoorwaarden uit de voorgenoemde handreiking. Van belang is dat aanvrager bij kleine evenementen zorg draagt voor één EHBO’er per 1000 gelijktijdig aanwezige bezoekers met een minimum van twee EHBO’ers.

 

 

6.5 Verkeersveiligheid

 

De organisatie is verantwoordelijk voor een ordelijk verloop van het verkeer, het parkeren en de bereikbaarheid van het terrein voor hulpdiensten en doorgang van de openbare weg. Om dit te realiseren dienen er indien nodig verkeersregelaars en/of parkeerwachters te worden ingezet. De organisatie formuleert hiervoor een verkeersplan wat onderdeel is van het veiligheidsplan.

 

 

6.5.1 Calamiteitenstrook/route

 

De hulpverleningsdiensten dienen te allen tijde vrije doorgang te hebben op en naar de evenementenlocatie. Er kunnen dan ook voorwaarden gesteld worden met betrekking tot het vrijhouden van een bepaalde route of calamiteitenstrook. In de vergunning wordt dan opgenomen welke afmeting de vrije doorgang dient te hebben. Daarnaast kunnen, afhankelijk van de locatie, aanvullende maatregelen getroffen worden.

 

 

6.5.2 Verkeersregelaars

 

Op basis van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 zijn bij activiteiten op de openbare weg, waarbij het verkeer voor de veiligheid van de deelnemers en de weggebruikers geregeld moet worden, verkeersregelaars vereist. Verkeersregelaars die ingezet worden bij evenementen hebben de taak het verkeer voor de veiligheid van deelnemers/bezoekers van het evenement te regelen.

 

Verkeersregelaars moeten een instructie (e-learning) volgen en daarna een toets afleggen voordat zij aan de slag kunnen.

 

De werkwijze van de e-learning is:

 

De organisatie van een evenement moet van tevoren bij de gemeente een evenementenvergunning aanvragen. Indien tijdens het evenement gebruikt wordt gemaakt van verkeersregelaars dient bij de aanvraag of melding aangegeven te worden:

 

  • 1.

    hoeveel verkeersregelaars aangesteld moeten worden; en

  • 2.

    of het gaat om verkeersregelaars voor bepaalde tijd (1 jaar) of om eenmalige verkeersregelaars.

 

In verband met de te volgen procedure is het noodzakelijk minimaal 8 (A-evenement) of 12 (B/C-evenement) weken voorafgaande aan het evenement de aanvraag of melding bij de gemeente in te dienen.

 

Procedure:

 

De organisatie ontvangt van de gemeente een bevestiging van de vergunningaanvraag. Hiermee kan bij de Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL) een code voor e-learning worden aangevraagd. Dit kan op drie manieren:

 

 

Met deze code moet de organisatie zich op de website van de SVNL registreren. Deze registratiecode is 4 weken geldig. Binnen deze periode moeten alle verkeersregelaars de instructie hebben gevolgd. Nadat de verkeersregelaars door de organisatie zijn opgegeven ontvangen zij hun persoonlijke inloggegevens. Hiermee kunnen de verkeersregelaars de voor hen relevante instructie starten. Voor eenmalige verkeersregelaars is dit de standaard instructie, voor verkeersregelaars voor bepaalde tijd is dit een uitgebreidere variant. De organisatie wordt per e-mail over de voortgang op de hoogte gehouden.

 

Na afloop van de cursus ontvangt de organisatie een overzicht met geslaagden en de instructieverklaringen namens de Nederlandse politie. Deze instructieverklaringen zijn geldig vanaf 2 weken voorafgaand aan het evenement. Van deze instructieverklaringen moet een kopie naar de gemeente worden gestuurd. Nadat alle verklaringen bij de gemeente binnen zijn geeft de gemeente een aanstellingsbesluit af. Dit besluit is geldig voor de duur van het evenement.

 

Op de dag van het evenement moeten alle verkeersregelaars ongeacht de theorie-instructie te allen tijde nog een specifieke post- en taakinstructie bijwonen.

 

Kosten

 

Actuele informatie is vindbaar op de website van de SVNL: www.verkeersregelaarsexamen.nl. E-learning wordt kosteloos ter beschikking gesteld voor verkeersregelaars ten behoeve van niet-commerciële sportevenementen of sportevenementen onder auspiciën van de volgende organisaties: KNVB, KNMV, NTFU, KNWU, KNSB, NWB, KNBLO, Atletiekunie.

 

 

6.5.3 Verkeersmaatregelen en -besluiten

 

Bij een evenement kan het nodig zijn om wegen af te sluiten, rijrichtingen te veranderen (bijv. eenrichtingsverkeer) en dergelijke. De organisator geeft in de aanvraag, in het draaiboek en het veiligheidsplan aan hoe men hiermee om wil gaan. De medewerker verkeer beoordeelt dit en geeft zo nodig advies of aanwijzingen. Uitgangspunt is dat doorgaande routes, hoofdwegen en routes voor openbaar vervoer niet afgesloten worden. In overleg met de verkeersdeskundige zullen, indien nodig, verkeersbesluiten worden genomen. De hieruit voortvloeiende kosten zijn voor de organisator.

 

Omleidingsroutes worden samen met de wegbeheerder bepaald. Aan de vergunning worden voorschriften verbonden ten aanzien van verkeersmaatregelen, zoals welke wegen wanneer en hoe lang mogen worden afgezet en eisen aan wegafzettingen en verlichting daarvan.

 

Indien nodig neemt het college verkeersbesluiten om de verkeersmaatregelen te formaliseren. Dit dient in de pas te lopen met de termijnen die verbonden zijn aan de behandeling van en besluit op de aanvraag van de evenementenvergunning. Vergunninghouder draagt in ieder geval zorg dat parkerende bezoekers geen hinder opleveren voor de omgeving.

 

 

6.6 Alcohol en verboden middelen

 

Bij evenementen kunnen bezoekers in veel gevallen alcohol gebruiken. Daarbij kan het gaan om alcoholhoudende dranken die bezoekers tijdens het evenement aanschaffen en om alcohol die bezoekers meenemen. Daarnaast kan het voorkomen dat onder bezoekers sprake is van bezit en/of gebruik van verboden middelen, zoals drugs. Dit brengt zowel veiligheids- als gezondheidsrisico’s met zich mee. Bezoekers kunnen teveel drinken of teveel drugs gebruiken, waardoor ze ziek kunnen worden en gezondheidsschade kunnen oplopen. Daarnaast kunnen ze onder invloed van drank en/of drugs grensoverschrijdend of agressief gedrag vertonen, waardoor ze zichzelf en andere schade kunnen toebrengen.

 

 

6.6.1 Do’s en don’ts voor evenementenorganisator

 

  • Zorg voor toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving over alcohol- en drugsgebruik.

  • Controleer de leeftijd van jongeren onder de 18 jaar en voorkom dat deze groep alcohol aanschaft. Gebruik bijvoorbeeld verschillende kleuren polsbandjes.

  • Voorkom dat bezoekers alcohol naar binnen smokkelen, laat geen flesjes of flacons toe.

  • Schenk uitsluitend zwak-alcoholische dranken.

  • Schenk geen alcohol aan dronken personen.

  • Zorg voor een aantrekkelijk alcoholvrij aanbod.

  • Zorg ervoor dat mensen wat kunnen eten.

  • Zorg voor voldoende punten waar mensen kunnen uitrusten.

  • Organiseer geen ‘happy hours’ of vergelijkbare kortingsacties met alcohol conform het verbod in de APV.

 

Denk aan informatievoorziening aan bezoekers en deelnemers, vooraf en tijdens het evenement:

 

  • Vermeld het alcohol- en drugsbeleid in de huisregels (bijvoorbeeld op de website en toegangskaart).

  • Zorg dat de huisregels goed en duidelijk zichtbaar zijn tijdens het evenement.

  • Instrueer de medewerkers over het alcohol- en drugsbeleid.

 

Voor tips en hulp rondom het verstrekken van alcohol tijdens evenementen kan contact worden opgenomen met verslavingszorginstelling IrisZorg.

 

 

6.7 Verbod verkoop lachgas

 

Tijdens een evenement mogen geen lachgas en/of lachgasballonnen verkocht worden. Dit in lijn met het in 2023 ingegane lachgasverbod en de daarbij volgende plaatsing op Lijst II van de Opiumwet.

 

 

6.8 Tappunten en gebruik van glaswerk

 

6.8.1 Tappunten

 

Bij evenementen wordt regelmatig bier geschonken. Dit gebeurt door horecaondernemers middels een tappunt op hun eigen terras en/of door de organisatie van een evenement met een (mobiel) tappunt op het evenemententerrein.

 

6.8.1.1 Tappunt op eigen terras

 

Horecabedrijven die een Alcoholwetvergunning voor het terras hebben, mogen alcoholhoudende dranken verstrekken op hun terras. Wanneer dit terras niet op het evenemententerrein is gelegen, maar wel in de nabijheid ervan kan dit een negatieve invloed hebben op de organisatie van het evenement, bijv. wanneer een horecaondernemer tijdens het evenement ook een tappunt op zijn terras plaatst. Bekeken moet worden of dit tappunt gericht is op de directe bezoekers van het horecabedrijf. Is dit niet het geval dan is het verstandig dat de horecaondernemer aansluiting zoekt bij de organisatie van het evenement of het tappunt op een ander moment op zijn terras plaatst.

 

Horecabedrijven die een tappunt op hun eigen terras hebben, dienen – ook gedurende een evenement – zich te houden aan de sluitingstijden zoals omschreven in artikel 2:29, eerste lid, van de APV en/of zoals opgenomen in de aan het horecabedrijf verleende Alcoholwetvergunning.

 

6.8.1.2 Tappunten op straat

 

Voor het tappen elders dan in een horeca-inrichting inclusief terras (bijv. op de openbare weg) moet een ontheffing op grond van artikel 35, van de Alcoholwet worden aangevraagd. Een dergelijke ontheffing kan alleen afgegeven worden voor bijzondere gebeurtenissen van zeer tijdelijke aard.

 

Met een bijzondere gebeurtenis van zeer tijdelijke aard wordt bedoeld: een regionale of plaatselijke (bijzondere) gebeurtenis van zeer tijdelijke aard die bestemd is voor de inwoners van de gemeente in het bijzonder. Als voorbeeld van een bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard wordt in de toelichting van de Alcoholwet genoemd: kermissen, braderieën, muziek- en sportfeesten, jaarmarken en andere manifestaties die éénmalig, dan wel in de regel niet meer dan tweemaal per jaar plaatsvinden.

 

Het aanvragen van een ontheffing op grond van artikel 35, van de Alcoholwet kan gelijktijdig met het aanvragen van een evenementenvergunning worden gedaan.

 

 

6.8.2 Gebruik van glaswerk

 

Tijdens evenementen kunnen voorwaarden aan de vergunning worden verbonden, zoals de voorwaarde dat in verband met de veiligheid van de bezoekers en ter bescherming van het milieu drank uitsluitend in plastic en duurzame kunststofbekers mag worden geschonken. Indien nodig bepaalt de burgemeester op grond van zijn bevoegdheden dat de regel ook geldt voor lokale openbare inrichtingen zoals lokale commerciële en paracommerciële horecabedrijven/-instellingen en of deze voor alleen buiten of ook voor binnen geldt.

 

 

6.8.3 Verbod gebruik wegwerpplastic

 

Sinds 3 juli 2023 geldt er in Nederland een verbod op de verkoop van bepaalde plastic wegwerpproducten ‘single-use plastics’. Organisatoren en verkopers mogen tijdens evenementen geen gratis plastic wegwerpbekers en/of maaltijdverpakkingen meegeven. Zij zijn verplicht hierin een andere keuze van verpakking in aan te bieden, zoals herbruikbare of plastic-vrije verpakkingen.

 

 

6.9 Herstel en opruimwerkzaamheden

 

6.9.1 Afval

 

Door het niet goed verzamelen van afval en achterblijvende rommel, kan ook overlast ontstaan. Op advies van de afdeling Ruimtelijke Domein worden aan de evenementenvergunning voorwaarden op het gebied van de inzameling en afvoer van afval verbonden.

 

 

6.9.2 Afvalinzameling- en verwerking

 

De organisatie dient ervoor te zorgen dat er voldoende minicontainers/afvalbakken geplaatst worden. De organisatie van een evenement kan hiervoor een verzoek doen bij de afdeling Ruimtelijke Domein. Voor grotere evenementen zijn voor zover beschikbaar rol- en/of afzetcontainers voorhanden. De kosten van afvalverwerking komen voor rekening van de organisatie.

 

Daarnaast wordt in de evenementenvergunning de voorwaarde opgenomen dat de organisatie verplicht is het afval op en in de directe omgeving van de locatie van het evenement op te ruimen en het terrein schoon op te leveren. Dit dient te gebeuren vóór de in de vergunning vermelde eindtijd. Indien de vergunninghouder dit, naar het oordeel van de gemeente, niet naar genoegen heeft gedaan, wordt het afval door of vanwege de gemeente verwijderd op kosten van de organisatie.

 

Indien bij een evenement gebruik wordt gemaakt van openbaar groen of gemeentelijke eigendommen kan als voorschrift bij de vergunning worden opgenomen dat schade hieraan door de gemeente op kosten van de vergunninghouder wordt hersteld. Om onenigheid over mogelijke schade te voorkomen kan door de gemeente en de vergunninghouder samen voor het evenement de toestand van het terrein worden geschouwd en vastgelegd.

 

 

 

 

7 Beperking van (eventuele) overlast

 

 

7.1 Inleiding

 

Naast positieve kanten kunnen evenementen helaas ook negatieve kanten hebben. Zo kunnen evenementen overlast veroorzaken. In dit hoofdstuk worden, zonder de mogelijkheden van evenementen (zwaar) te beperken, regels vastgelegd om overlast in het algemeen zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. De beperking van eventuele overlast vraagt een proactief handelen van aanvragers.

 

Aanvragers dienen omwonenden van de locatie waar het evenement gaat plaatsvinden van tevoren op de hoogte te stellen van de voorgenomen activiteit. De basisregel bij alle evenementen blijft dat aanvragers in ieder geval zodanige maatregelen dienen te nemen dat de eventuele overlast voor de omgeving tot een minimum wordt beperkt. Tijdens de behandeling van een aanvraag kan deze overlast niet altijd worden voorzien. Wel wordt hiermee zoveel mogelijk rekening gehouden door het stellen van voorwaarden en door het geven van informatie vooraf. Echter wordt vaak pas achteraf bekend dat een evenement overlast heeft veroorzaakt. De klachten komen namelijk altijd tijdens of na het evenement bij de gemeente binnen.

 

 

7.2 Vergunningvoorschriften ter beperking van overlast

 

Evenementen en (enige) overlast zijn niet van elkaar los te koppelen. Met name gaat het hier om overlast voor omwonenden rond het evenement. Klachten ten aanzien van evenementen betreffen veelal evenementen waarbij gebruik wordt gemaakt van versterkte muziek meestal in de vorm van een live muziekband of DJ-achtige activiteiten. Ook tijdelijke afsluiting van wegen, auto’s die her en der parkeren, rondslingerend vuil of het afsteken van vuurwerk, dronkenschap, wildplassen en vernielingen zijn vormen van overlast die bij evenementen voor kunnen komen. Het is daarom van belang om ter beperking van de overlast voor omwonende en betrokkenen duidelijke vergunningvoorschriften op te nemen.

 

 

7.3 Locatiebeleid

 

De gemeente Heumen wenst een positieve grondhouding in te nemen voor evenementen die een positieve bijdrage leveren aan de gemeente Heumen en haar inwoners. In de gemeente vinden jaarlijkse zeer uiteenlopende festiviteiten en evenementen plaats op een verscheidenheid aan locaties. De meeste locaties waar evenementen plaatsvinden zijn in een woon- en leefomgeving gelegen. Het onbeperkt toestaan van evenementen kan tot onevenredige overlast leiden voor de woon- en leefomgeving. Vanuit het college is de wens uitgesproken om enigszins grenzen te stellen aan de overlast van (grootschalige (muziek))evenementen. De eigenschappen van evenementen zoals het aantal bezoekers, de bereikbaarheid, parkeermogelijkheden, soort evenement, openbare orde- en veiligheidsaspecten, duur van het evenement en/of de geluidbelasting zijn bepalend voor de belasting die een evenement heeft op de woon- en leefomgeving. Het is de taak vanuit de gemeente om deze balans tussen de evenementen en de woon- en leefomgeving te bewaken. Om te zorgen voor een evenwichtige verdeling van het aantal evenementen in de gemeente en de impact hiervan op de woon- en leefomgeving is de wens uitgesproken een locatiebeleid op te stellen.

 

Een werkzaam locatiebeleid vindt zijn grondslag in het vigerende omgevingsplan. In de huidige situatie ontbreekt het aan juridische grondslag in de voorheen vigerende bestemmingsplannen en het huidige (tijdelijke) omgevingsplan om een gericht locatiebeleid in te voeren met vooraf opgestelde locatieprofielen.

 

De gemeente Heumen heeft echter binnen het huidig stelsel met het (tijdelijk deel) omgevingsplan en de bijbehorende omgevingsvergunning voor afwijken een beoordelingsgrond waarmee zij evenementen op bepaalde locaties kan reguleren op grond van ruimtelijke aanvaardbaarheid. Deze omgevingsvergunning is in beginsel vereist als op een bepaalde bestemming het organiseren van een evenement planologisch niet toelaatbaar is. Zie voor een uitgebreidere uitleg bijlage II.

 

 

7.4 Vrijwaring

 

De aanvrager van een evenementenvergunning dient de gemeente Heumen te vrijwaren van alle aanspraken van derden die als gevolg van het evenement zijn ontstaan.

 

 

7.5 Soorten evenementen die niet zijn toegestaan

 

Waar de gemeente Heumen positief staat tegen alle meldingen en aanvragen voor evenementen die een verrijking zijn voor het sociaal, cultureel en maatschappelijk leven in de gemeente, zijn er soorten evenementen die alleen beperkt of niet welkom zijn in de gemeente Heumen. Aan vechtevenementen worden op grond van het zedelijkheidsaspect geen evenementenvergunningen verleend als deze een gewelddadig karakter hebben waarbij het sportieve aspect niet of nauwelijks een rol speelt (zoals kooigevechten, gevechten met dieren en andere soortgelijke vechtevenementen). Vechtsporten die onder auspiciën van sportorganisaties staan die zijn aangesloten bij NOC*NSF vallen hier niet onder. Aanvragen voor evenementen met erotische, seksistische en/of racistische aspecten en andere evenementen in strijd met de menselijke waardigheid worden niet gehonoreerd. Vergunningen voor erotische vertoningen/feesten waarbij seksuele handelingen worden verricht en evenementen met seksistische en/of racistische aspecten worden in het belang van de zedelijkheid geweigerd. Evenementen met een racistisch(e) en/of seksistisch(e) karakter, uitstraling of ondertoon worden, mede gelet op de Grondwet, eveneens beschouwd als evenementen die in strijd zijn met de menselijke waardigheid en niet als algemeen aanvaardbaar beschouwd. Voor dergelijke evenementen worden eveneens geen vergunningen verleend. De Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren geeft de regels voor onder meer het gebruik van dieren bij evenementen. Vanaf 15 september 2015 is het in Nederland niet meer toegestaan om op te treden of rond te reizen met wilde circusdieren.

 

 

7.6 Tijden

 

Ter beperking van overlast in het algemeen kunnen evenementen aan begin- en/of eindtijden gekoppeld worden. Deze tijden worden opgenomen in een evenementenvergunning. Daarbij kunnen ook de tijden voor op- en afbouw geregeld worden. De begintijd van een evenement is 09:00 uur of later, uitgezonderd van de zondag waar de begintijd 13:00 uur of later dient te zijn.

 

Welke eindtijden van toepassing zijn, wordt bepaald door de dag waarop het evenement plaatsvindt. Afwijken van de voorgeschreven eindtijden is mogelijk na goedkeuring door het college.

 

Dag

Eindtijd muziek

Eindtijd evenement

Zondag t/m donderdag

00:00 uur

01:00 uur

Vrijdag en zaterdag

01:00 uur

02:00 uur

Dag gevolgd door een nationale feestdag, carnaval en kermis

01:00 uur

02:00 uur

 

De eindtijd van de muziek betreft niet de eindtijd van het evenement. Om een goede uitloop van het publiek te organiseren en daarmee overlast te voorkomen, loopt het evenement 1 uur later af dan de eindtijd van de muziek.

 

Afwijken van de gestelde begin- en/of eindtijden is mogelijk na goedkeuring van het college.

 

 

7.7 Geluid

 

Voor het geluid dat tijdens een evenement geproduceerd wordt, is een ontheffing op grond van artikel 4:6, tweede lid, van de APV noodzakelijk. Afhankelijk van de omvang en het soort evenement worden in deze ontheffing (die deel uitmaakt van de evenementenvergunning) geluidsnormen opgenomen.

 

Geluid van evenementen kan tot veel irritatie leiden bij omwonenden. De vraag welk geluidsniveau door omwonenden geduld moet worden, laat zich moeilijk beantwoorden. De reden hiervoor is dat de mate waarin overlast wordt ervaren van individu tot individu verschilt. Voor degenen die zich in mindere mate betrokken voelen bij het evenement, zal de acceptatie van het evenement afnemen naarmate de duur van het evenement langer is, het geproduceerde geluidsniveau hoger ligt en de hinder daardoor toeneemt.

 

Enerzijds is het vooral bij grotere evenementen onontkoombaar dat inwoners een zekere mate van hinder ondervinden en dit dienen te accepteren: dit is immers inherent aan het wonen in een dorpskern. Anderzijds mogen inwoners van de gemeente verwachten dat zij duidelijke grenzen stelt en eventuele overlast als gevolg van evenementen zoveel mogelijk beperkt. Eenduidig beleid en een heldere normstelling zijn dan ook voor alle betrokkenen van belang. Dit geldt eveneens voor de omgang met klachten van burgers aangaande geluidshinder bij evenementen en festiviteiten.

 

 

7.7.1 Geluidsnormen bij evenementen in de open lucht/openbare ruimte

 

Bij het bepalen van de geluidsnormen moeten we een belangenafweging maken. Geluid is meestal een onlosmakelijk onderdeel van een evenement. Het draagt bij aan de beleving en sfeer. Bij sommige evenementen is muziek de hoofdactiviteit. We moeten de geluidsnorm niet zo laag stellen dat de beleving weg is. Aan de andere kant hoeven omwonenden niet onbeperkt hinder te accepteren. Aanvrager dient zorg te dragen dat de geluidsterkte van de voort te brengen muziek zodanig is afgesteld dat het niet hinderlijk hoorbaar is te achten.

 

Bij het bepalen van de geluidsnormen is het uitgangspunt dat in de woning, bij gesloten ramen en deuren, een normaal gesprek mogelijk moet zijn. In de dag- en avondperiode mag daarom het geluidsniveau door het evenement in de woning niet hoger te zijn dan 50 dB(A). De gemiddelde gevelisolatie van een woning is 25-30 dB(A). Dit betekent dat de maximale gevelbelasting 80 dB(A) is.

 

Verschil frequenties dB (A) en dB (C)

 

De gebruikelijke maat voor geluidbelasting is het A-gewogen geluidniveau, uitgedrukt in dB(A). Door de A-weging, die ongeveer de gevoeligheid van het menselijk oor representeert bij een geluidsterkte van 80 dB, worden de lage frequenties niet sterk meegenomen. Lage frequenties worden sterker meegenomen in een andere wegingscurve, de dB(C). Door het verschil tussen de waarden in dB(A) en dB(C) bij de normstelling mee te nemen, wordt een grens gesteld aan de hoeveelheid laagfrequent geluid. Het verschil mag maximaal 13 dB zijn. Dit is verwerkt in de dB(C) norm.

 

Bij het vergunnen van evenementen wordt bijna altijd ontheffing van artikel 4:6, tweede lid, van de APV afgegeven. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt om tijdens het vergunde evenement (muziek)geluid ten gehore te brengen. De maximale ontheffingswaarde bij evenementen is 80 dB(A) / 93 dB(C).

 

Deze geluidsnormen worden op 50 meter afstand van de gevel van gevoelige gebouwen gemeten. De ontheffingswaarde wordt duidelijk vermeld in het voorschrift van de vergunning.

 

 

7.7.2. 12-dagen regeling (incidentele festiviteiten)

 

Het komt voor dat horecazaken en locaties die onder het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) vallen een festiviteit willen organiseren waarbij de verwachting is dat niet aan de gestelde geluidsnormen uit het Bkl kan worden voldaan. Voor deze gevallen is de 12-dagen regeling van toepassing, welke zijn grondslag vindt in artikel 4:3, van de APV en artikel 5.68 Bkl. Op deze locaties kunnen ten hoogste 12 etmalen per jaar een festiviteit plaatsvinden waarbij de geldende geluidsnormen worden verruimd. Voor de 12-dagen regeling geldt een meldingstermijn van drie weken.

 

Het is voor aanvragers van een evenementenvergunning van belang om te weten dat indien tegelijkertijd een beroep op de 12-dagen regeling gedaan wordt, de indieningstermijn van de evenementenvergunning leidend is.

 

 

7.7.3 Geluidsnormen kermisattracties

 

Om het geluidsniveau van kermisattracties in de hand te houden, worden hiervoor onderstaande standaard vergunningvoorwaarden en geluidnormen in de evenementenvergunning opgenomen:

 

  • Het is verboden om een muziekinstallatie en andere geluidsapparaten te gebruiken buiten de openingsuren van de kermis, behoudens voor het afstellen en testen op de dag voorafgaande aan de eerste kermisdag gedurende maximaal een half uur;

  •  

  • Het is verboden gebruik te maken van sirenes, hoorns en dergelijke geluidsapparaten anders dan voor begin en einde van een rit dan wel om een andere kermisactiviteit aan te kondigen;

  •  

  • De geluidsinstallatie, inclusief de luidsprekers, mogen zich uitsluitend binnen de kermisattractie bevinden waarbij de voorzijde van de luidsprekers uitsluitend naar beneden gericht mag zijn en naar het midden van de kermislocatie: de luidsprekers mogen in geen geval op of richting de omringende woonbebouwing zijn gericht;

  •  

  • De geluidsinstallatie moet zodanig zijn afgesteld dat het geluidsniveau van 90 dB(A) gemeten op 1 meter vóór de luidsprekers niet wordt overschreden;

  •  

  • In geval dat meerdere luidsprekers staan opgesteld, geldt dat gemeten tussen de luidsprekers in of gemeten op 1 meter voor de luidsprekers de 90 dB(A) of 85 dB(C) niet mag worden overschreden.

 

 

7.8 Vuurwerk

 

Het ongecontroleerd en onaangekondigd afsteken van vuurwerk is een mogelijke bron van overlast. De ontbranding van vuurwerk is dan ook aan regels verbonden. In het Vuurwerkbesluit is bepaald dat voor het tot ontbranding brengen van professioneel vuurwerk op locatie toestemming nodig is van de provincie waar het vuurwerk wordt afgestoken. Aan de toestemming voor het tot ontbranding brengen van professioneel vuurwerk zullen door de provincie voorschriften verbonden worden in het belang van de bescherming van mens en milieu.

 

Voor de gemeente is als lokaal gezag een nadrukkelijke rol weggelegd. Door de provincie moet aan de burgemeester, in het kader van openbare orde en veiligheid, een verklaring van geen bezwaar worden gevraagd. Indien de provincie geen verklaring van geen bezwaar ontvangt, dan kunnen zij geen toestemming afgeven voor de ontbranding van professioneel vuurwerk.

 

Het afsteken van niet-professioneel vuurwerk is verboden. Daarnaast is het afsteken van vuurwerk door particulieren te allen tijde verboden.

 

 

7.9 Parkeren

 

Indien bij evenementen veel bezoekers komen, kan dat leiden tot grote parkeerdrukte. De beschikbare parkeerruimte kan onder druk komen te staan hetgeen tot overlast kan leiden.

 

Indien bij een evenement sprake is van grote parkeerbehoefte/-drukte, kunnen aan een vergunning voorschriften verbonden worden die moeten voorzien in een goede regeling, zoals bereikbaarheid en beschikbaarheid van alternatieve parkeergelegenheid en het inzetten van evenementenverkeersregelaars.

 

Parkeren heeft ook te maken met verkeersstromen/circulatie en daarmee verkeersveiligheid. Dat aspect is beschreven in paragraaf 6.5 van deze beleidsnota.

 

 

 

 

8 Klachten en intrekking/weigering vergunning

 

 

Dit hoofdstuk bevat de specifieke informatie over het gemeentelijk beleid ten aanzien van het toezicht op evenementen en de handhaving tijdens evenementen. Er moet rekening gehouden worden met de veiligheid van bezoekers, organisatoren en omwonenden. Onnodige en onevenredige overlast moet worden voorkomen. Indien nodig zal gebruik moeten worden gemaakt van bevoegdheden om handhavend op te treden.

 

 

8.1 Klachten

 

Om irritatie bij omwonenden zoveel mogelijk te voorkomen, is het van belang dat adequaat wordt ingegrepen indien blijkt dat omwonenden onaanvaardbare overlast ondervinden van een evenement. Inwoners kunnen (geluids-)klachten melden bij:

 

  • De gemeente via het algemene telefoonnummer 14 024 of 024 358 83 00 of via het algemene e-mailadres heumen@heumen.nl;

  •  

  • De politie via 0900-8844;

  •  

  • De provincie Gelderland via de Provinciale milieuklachtentelefoon: 026-359 99 99.

 

Bij acute overlastklachten, welke buiten de openingstijden van de gemeente plaatsvinden wordt geadviseerd deze te melden bij de politie.

 

 

8.2 Aanvullende voorwaarden

 

Aan een (volgende) evenementenvergunning kunnen op advies van de Integrale Veiligheid ambtenaar aanvullende voorwaarden worden verbonden indien blijkt dat:

 

  • de gemeente de klacht(en) heeft beoordeeld en tot de conclusie is gekomen dat de overlast voor omwonenden onaanvaardbaar is;

  • er incidenten hebben plaatsgevonden tijdens het (voorgaande) evenement;

  • de politie of een gemeentelijke toezichthouder van de verantwoordelijke persoon heeft gevorderd dat het volume verlaagd wordt en hieraan geen of te laat gevolg is gegeven.

 

Indien deze aanvullende voorwaarden niet tot verbetering hebben geleid, kan dit een reden zijn om de vergunning in de toekomst te weigeren.

 

 

8.3 Weigeren/intrekken evenementenvergunning

 

Een (volgende) evenementenvergunning kan worden geweigerd/ingetrokken indien blijkt dat:

  • De gemeente de klacht(en) van eerdere evenementen heeft beoordeeld en tot de conclusie is gekomen dat de overlast voor omwonenden onaanvaardbaar is. Wanneer overlast onaanvaardbaar wordt, is lastig te bepalen. Toch kunnen er in de voorkomende gevallen wel degelijk aanwijzingen zijn dat dit het geval is. Gedacht kan worden aan:

    • a.

      Een forse toename van het aantal klachten ten opzichte van voorgaande jaren;

    • b.

      Wanneer niet alleen direct aanwonenden klagen, maar ook inwonenden die op enige afstand van het evenement wonen;

    • c.

      Wanneer uit geluidsmetingen blijkt dat de geluidsniveaus vergeleken met voorgaande jaren drastisch zijn gestegen;

  • indien de politie of een gemeentelijke toezichthouder van de verantwoordelijke persoon heeft gevorderd dat het volume verlaagd wordt en hieraan geen of te laat gevolg is gegeven;

  • wanneer er (grote) incidenten hebben plaatsgevonden;

  • wanneer de vergunningvoorwaarden niet worden nageleefd.

    • a.

      Indien de vergunningaanvraag niet minimaal 8 respectievelijk 12 weken van tevoren is ingediend respectievelijk ontvangen, kan de burgemeester de aanvraag weigeren op grond van artikel 1:8, tweede lid, van de APV respectievelijk artikel 2:25a, derde lid, van de APV.

 

De burgemeester behoudt te allen tijde de bevoegdheid om een (volgende) evenementenvergunning te weigeren op grond van de in artikel 1:8, eerste lid, van de APV genoemde belangen. De intrekkingsgronden uit artikel 1:6 van de APV blijven eveneens te allen tijde van toepassing op de evenementenvergunning.

 

Indien de burgemeester de evenementenvergunning weigert te verlenen of intrekt, betekent dit dat het verboden is om het evenement, waarvoor de vergunning aangevraagd is, te organiseren en/of te laten plaatsvinden.

 

 

 

 

9 Toezicht en handhaving

 

 

9.1 Toezicht

 

In het algemeen staat het toezicht aan het begin van alle handhavingsacties. Toezichthouders van gemeente, politie en brandweer voeren (waar nodig) controles uit. Hier gaat een belangrijk preventief effect van uit. Het toezicht kan tot resultaat hebben, dat de wettelijke voorwaarden, zonder de inzet van verdere sanctiemiddelen, worden nageleefd.

 

Het toezicht omvat een breed scala aan activiteiten, vaak ook in voorlichtende en adviserende zin. Daardoor kan al in een vroeg stadium worden voorkomen, dat een met de regelgeving strijdige situatie ontstaat of kan door middel van waarschuwingen worden bewerkstelligd, dat regels alsnog worden nageleefd.

 

Indien waarschuwingen geen effect sorteren, kunnen handhavingsmiddelen met een meer dwingend karakter worden ingezet. Er zal dan een keuze moeten worden gemaakt uit de bestuursrechtelijke, strafrechtelijke en privaatrechtelijke middelen, die de handhavende organen ter beschikking staan.

 

Een combinatie van deze middelen is ook mogelijk. De keuze van het middel wordt bepaald door overwegingen van proportionaliteit, subsidiariteit, doelmatigheid en doeltreffendheid.

 

 

9.2 Handhaving algemeen

Wanneer geconstateerd wordt dat voorwaarden van een vergunning worden overtreden, kan daartegen op drie manieren worden opgetreden:

 

  • bestuursrechtelijk: bestuursrechtelijke handhaving is gericht op het beëindigen van een strijdige situatie. Bestuurlijke handhaving kan de vorm hebben van het toepassen van bestuursdwang, het opleggen van een dwangsom of het intrekken van een beschikking;

  •  

  • privaatrechtelijk: de privaatrechtelijke handhaving speelt een aanvullende rol op de bestuursrechtelijke handhaving. In dit geval is het eigendomsrecht van de gemeente in het geding en treedt de gemeente op als rechtspersoon. Privaatrechtelijke handhaving wordt bijvoorbeeld toegepast wanneer een gemeentelijke groenstrook illegaal is ingenomen of een onrechtmatige daad is toegepast tegenover de gemeente;

  •  

  • strafrechtelijk: het overtreden van een voorwaarde van een vergunning is strafbaar. De politie kan proces-verbaal opmaken. Handhavende instanties kunnen de gemeente schriftelijk informeren over overtredingen. Deze informatie wordt vervolgens meegewogen in de beoordeling bij een volgende vergunningaanvraag van die organisator.

 

Om een goede handhaving te kunnen realiseren is inzicht nodig in de verschillende instanties:

 

  • politie: in de praktijk is de politie, bij de handhaving van de openbare orde bij evenementen, de aangewezen dienst. De politie ziet als enige 24-uurs dienst in principe tevens toe op naleving van de vergunning voorwaarden;

  •  

  • gemeente: op basis van artikel 172 van de Gemeentewet is de burgemeester belast met de handhaving van de openbare orde. Bestuursrechtelijk optreden kan op grond van artikel 125 van de Gemeentewet. Binnen de gemeente zijn toezichthouders werkzaam. Zij zien vooral toe op de voorwaarden gesteld in de evenementenvergunning;

  •  

  • brandweer: de brandweer adviseert ten aanzien van de brandveiligheid bij evenementen. Ook controle van de tijdelijke gebruiksvergunning en van de voorwaarden evenementen brandweer vallen onder de werkzaamheden van de brandweer;

  •  

  • Nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (NVWA): de NVWA houdt toezicht op eet- en drinkwaren en bevorderen zij naleving van voorwaarden eet- en drinkwaren tijdens evenementen. De NVWA is belast met de handhaving Besluit Veiligheid attractie- en speeltoestellen.

 

9.3 Toezicht en handhaving bij evenementen

 

Het houden van toezicht tijdens A-geclassificeerde reguliere evenementen heeft een gemiddelde prioriteit en zal steekproefsgewijs worden gedaan. Bij de B- geclassificeerde evenementen wordt standaard toezicht gehouden op de naleving van de gestelde voorwaarden in de evenementenvergunning.

 

Wie

Waarop

Hoe

Brandweer

Brandveiligheid van o.a. feesttenten, bakkramen, overkappingen, blusmiddelen, calamiteitenrouters/vluchtwegen.

Controle van evenement

Politie

Openbare orde en veiligheid

Strafrechtelijk toezicht houden en handhaven, evt. op grond van klachten van betrokkenen.

Ruimtelijk Domein | team Vergunningen en APV

Naleving van de voorschriften van de vergunning

Klachten opnemen en meenemen in toekomstige besluitvorming.

Staf | team Veiligheid

Openbare orde en veiligheid

Toezicht houden op geselecteerde evenementen.

 

 

9.4 Toezicht en handhaving bij C-evenementen

 

Een gezamenlijke, integrale aanpak is wenselijk, waarbij meerdere controlerende- en handhavingsdisciplines tegelijk optreden. Hierin zijn twee verschijningsvormen in te erkennen:

 

  • schouwen: het team veiligheid of een delegatie hiervan, zal alle C-evenementen schouwen. Een schouw heeft twee doelen. Ten eerste om de vergunning en de daaraan gekoppelde documenten te controleren. Ten tweede voor de beeldvorming ten behoeve van andere C-evenementen. Schouwen kan bij nadere afweging ook plaatsvinden bij B-evenementen;

  •  

  • operationele aanwezigheid: indien uit de multidisciplinaire risicoanalyse blijkt, dat de aanwezigheid van het kernteam gedurende het C- evenement noodzakelijk is, zal hier invulling aan worden gegeven. De risicoaspecten worden voortdurend in de gaten gehouden en waar nodig wordt onmiddellijk opgetreden. Bij een dreigend groot incident of ramp wordt opgeschaald volgens de vaste crisisplannen.

 

Vanuit de gezagsdriehoek Tweestromenland is een evaluatierapport Evenementen verschenen. In de evaluatie van het evenementenseizoen 2022 zijn een aantal punten wat betreft het schouwen van evenementen naar voren gekomen. Allereerst heeft het schouwen van evenementen in 2022 vaker plaatsgevonden dan in voorgaande jaren. Vanuit de gezagsdriehoek is de wens dan wel ambitie uitgesproken om dit structureler te gaan doen.

 

 

9.5 Evaluatie

 

De evaluatie van de B- en C-geclassificeerde evenementen vindt plaats in het evenementenoverleg. Na afloop van een C-evenement zal, onder regie van de gemeente, het evenement multidisciplinair geëvalueerd worden ten aanzien van de veiligheid. De evaluaties vinden plaats aan de hand van dezelfde methodiek als het beoordelen van de aanvraag. Resultaten worden meegewogen bij de beoordeling van een eventuele vervolgaanvraag van de organisator.

 

 

 

 

10 Inherente afwijkingsbevoegdheid

 

 

In deze beleidsnota is ernaar gestreefd om het beleid, voor toekomstige situaties en voor zover mogelijk, te structureren. Doch maakt het bepaalde in artikel 4:84, van de Algemene wet bestuursrecht het mogelijk om in voorkomende gevallen, gemotiveerd van het beleid af te wijken. Deze mogelijkheid tot afwijken staat bekend als de inherente afwijkingsbevoegdheid. Het is mogelijk om af te wijken indien de situatie ontstaat waarin er voor één of meer belanghebbenden gevolgen ontstaan, die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig zijn in verhouding tot de met deze nota te dienen doelen.

 

 

 

 

11 Inwerkingtreding en citeertitel

 

 

  • a.

    De inwerkingtreding van dit Evenementenbeleid is bepaald op 1 april 2024;

  • b.

    Gelijktijdig met de inwerkingtreding van deze beleidsregels worden de ‘Beleidsregels Evenementen gemeente Heumen’ en de ‘Beleidsregels geluid bij festiviteiten en evenementen in de openlucht’ ingetrokken;

  • c.

    Deze beleidsregels worden aangehaald als ‘Evenementenbeleid gemeente Heumen 2024-2028’.

 

Aldus vastgesteld door de burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen, ieder voor zover het zijn bevoegdheid betreft, op 26 maart 2024,

de gemeentesecretaris,

mr. J. de Graaf

de burgemeester,

mr. J.W.M.S. Minses

aldus vastgesteld door de burgemeester op 26 maart 2024,

de burgemeester,

mr. J.W.M.S. Minses

Begrippenlijst

 

Algemeen plaatselijke verordening

Gemeentelijke regeling omtrent openbare orde en veiligheid

Beslistermijn

De vastgestelde periode waarin de gemeente moet beslissen over de vergunningaanvraag

Evenement

Elk voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak, uitzonderingen daargelaten – zie art. 2:24 van de APV

Evenementenkalender

Overzicht van alle aangemelde evenementen en verwachte in de gemeente

Live-events

Digitaal systeem waarin evenementen worden vermeld en de risicoscan wordt aangevraagd bij de adviesverlenende instanties: politie, brandweer en GHOR

Mandaat

De machtiging om een bevoegdheid uit te oefenen in naam (en onder verantwoordelijkheid) van het betreffende bestuursorgaan

Omgevingsplan

Opvolger bestemmingsplan, bevat alle gemeentelijke regels voor activiteiten die gevolgen kunnen hebben voor de fysieke leefomgeving

Omgevingsvergunning

Vergunning om bepaalde activiteiten te kunnen ondernemen in de fysieke leefomgeving

Schaarse vergunning

Situatie dat voor een locatie een beperkt aantal vergunningen beschikbaar is en in potentie meer aanvragen mogelijk zijn

Vigerend

Geldend

 

 

 

 

Afkortingenlijst

 

APV

Algemene Plaatselijke verordening

Awb

Algemene wet bestuursrecht

Bbgbop

Besluit brandveilig gebruik en de basishulpverlening overige plaatsen

Bkl

Besluit kwaliteit leefomgeving

dB

Decibel

GHOR

Geneeskundig Hulpverleningsorganisatie in de Regio

jo.

juncto

Ow

Omgevingswet

 

 

 

 

Bijlagen

 

Bijlage I Wet- en regelgeving

 

Besluit brandveilig gebruik en de basishulpverlening overige plaatsen (Bbgbop)

 

Per 1 januari 2018 is het BGBOP van kracht. Dit besluit geeft regels over het brandveilig gebruik van voor mensen toegankelijke plaatsen, voor zover dit niet in andere wetgeving is geregeld. Daarnaast bevat dit besluit regels over de zogenoemde basishulpverlening op die plaatsen.

 

In de BGBOP is de mogelijkheid opgenomen om de gebruiksmelding gelijk te stellen met een vergunningaanvraag. Dit betekent dat als de vergunningaanvraag voor de evenementenvergunning eveneens voldoet aan de indieningsvereisten voor de gebruiksmelding, de aanvraag ook beschouwd kan worden als de betreffende melding. Hierdoor hoeft niet een aparte melding te worden ingediend, waardoor de aanvrager niet twee keer dezelfde stukken hoeft in te dienen.

 

Meer informatie over de BGBOP te vinden op de evenementenpagina op de gemeentelijke website.

 

Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en de Omgevingswet

 

Als een evenement gehouden wordt in een gebouw (of deel van een gebouw dat is bestemd om afzonderlijk te worden gebruikt) of verblijfruimte (waaronder in sommige gevallen ook semi permanente tenten) moet er een relatie worden gelegd naar het Besluit bouwwerken leefomgeving dat onder de Omgevingswet het Bouwbesluit 2012 opvolgt en de Omgevingswet (Ow). Voor gebouwen dient vaak op basis van het Bbl een gebruikersmelding gedaan te worden. In een aantal andere gevallen (gebouwen/constructies) dient er een omgevingsvergunning op grond van de Ow te worden verleend.

 

Alcoholwet

 

Voor het mogen schenken van zwak-alcoholische dranken op de openbare weg (en op een andere locatie dan genoemd in de vergunning in zin van artikel 3 Alcoholwet) is een ontheffing noodzakelijk op grond van artikel 35 Alcoholwet. Deze ontheffing kan worden verstrekt bij een bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard (een aaneengesloten periode van maximaal twaalf dagen).

 

Wegenverkeerswet

 

Gelet op de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994 en het daarop gebaseerde Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW), is het mogelijk om (gedeelten van) wegen, straten en/of pleinen, die in het beheer en eigendom van de gemeente zijn af te sluiten ten behoeve van een evenement.

 

In sommige gevallen is voor een dergelijke verkeersmaatregel, een verkeersbesluit op basis van die wetgeving nodig. Voor evenementen is ook bepaald dat een ontheffing nodig is van het verbod voor het houden van wedstrijden met voertuigen op de openbare weg.

 

 

Wet op de kansspelen

 

Op grond van de Wet op de kansspelen is het verboden een bijeenkomst (waaronder een evenement) te organiseren, waar gelegenheid tot het deelnemen aan het klein kansspel wordt gegeven. Als klein kansspel worden aangemerkt het kienspel, vogelpiekspel, rad van avontuur en andere vergelijkbare spelen. Het college kan hiervoor een ontheffing of vergunning (afhankelijk van het soort kansspel) verlenen.

 

Wet Luchtvaart

 

Als er tijdens een evenement helikopters, heteluchtballonnen en/of andere vliegende toestellen starten of landen, is de veiligheid van het luchtverkeer in het geding. In zo’n geval is daarom veelal toestemming van Gedeputeerde Staten nodig om benodigde ontheffingen te krijgen van diverse luchtvaartwetten en -besluiten.

 

Regeling verkeersregelaars 2009

 

Om verkeersstromen bij tijdelijke wegafzettingen, zoals tijdens evenementen, in goede banen te leiden, kunnen beroeps- en/of evenementenverkeersregelaars ingezet worden. In de Regeling verkeersregelaars 2009 worden de eisen omschreven waaraan verkeersregelaars moeten voldoen.

 

Vuurwerkbesluit

 

De vuurwerkramp in Enschede in 2002 is aanleiding geweest voor het aanscherpen van wet- en regelgeving rondom het in- en uitvoeren, opslaan, bewerken, afleveren, het voorhanden hebben en het afsteken van vuurwerk. In het Vuurwerkbesluit staan alle geldende regels omtrent het afsteken en in bezit hebben van vuurwerk.

 

Zondagswet

 

Bij evenementen die op zondag plaatsvinden geldt de Zondagswet. In de Zondagswet is bepaald dat het algemeen verboden is om op zondag voor 13.00 uur openbare vermakelijkheden te houden, daartoe gelegenheid te geven of daaraan deel te nemen. Er kan ontheffing van het bepaalde van de Zondagswet worden verleend.

 

 

 

 

Bijlage II Aanvraag omgevingsvergunning

 

Voor alle gronden en gebouwen binnen onze gemeente zijn bestemmingen opgenomen in het (tijdelijk deel) omgevingsplan. Al deze bestemmingen kennen gebruiksvoorschriften.

 

Nu kan zich bij het organiseren van evenementen met betrekking tot het omgevingsplan het volgende voordoen:

 

  • 1.

    Het evenement (inclusief opbouwen en afbreken) is kortdurend en incidenteel:

  •  

    • Dergelijke evenementen zijn, juist gelet op het incidentele karakter, niet in strijd met het omgevingsplan, ongeacht de bestemming en de daarbij behorende gebruiksvoorschriften (tenzij de desbetreffende bestemming dit natuurlijk uitdrukkelijk verbiedt).

  •  

  • 2.

    Het evenement is kortdurend of langdurend (inclusief opbouwen en afbreken) en vindt jaarlijks of met enige regelmaat plaats:

  •  

    • Deze evenementen moeten passen binnen de gebruiksregels van de bestemming van de gronden waarop het evenement plaatsvindt.

 

Past het binnen deze bestemming en gebruiksregels dan behoeft er planologisch gezien geen omgevingsvergunning te worden verleend.

 

Past het niet binnen deze bestemming en gebruiksregels dan zal een omgevingsvergunning handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening moeten worden aangevraagd.

 

NB:

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking is getreden. Bestaande bestemmingsplannen zijn omgezet in het tijdelijke deel van het omgevingsplan. De betreffende omgevingsvergunning zal met toepassing van artikel 5.18 Ow jo. 5.21 Ow moeten worden verleend. Duidelijk moet zijn dat het hier gaat om een bevoegdheid om de vergunning te verlenen. Het is niet in alle gevallen wenselijk/mogelijk om de vergunning te verstrekken. Vervolgens zal de mogelijkheid tot het organiseren van een evenement binnen de vigerende bestemming in het omgevingsplan moeten worden geregeld. Meer informatie over het aanvragen van een omgevingsvergunning kan worden opgevraagd bij de Omgevingsdienst regio Nijmegen: https://www.odregionijmegen.nl/de-omgevingswet/.