Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Tytsjerksteradiel

Beleidsregels Compensatie eigen risico Zorgverzekeringswet

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieTytsjerksteradiel
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels Compensatie eigen risico Zorgverzekeringswet
CiteertitelBeleidsregels compensatie eigen risico Zorgverzekeringswet 2024 gemeente Tytsjerksteradiel
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Beleidsregels Compensatie Eigen Risico.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 35 van de Participatiewet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-07-2024nieuwe regeling

04-06-2024

gmb-2024-251988

Z2024-01662

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels Compensatie eigen risico Zorgverzekeringswet

INLEIDING

De gemeente Tytsjerksteradiel kent een eigen regeling Compensatie Eigen Risico, die is gebaseerd op de Bijzondere Bijstand. Door deze verstrekking onder te brengen binnen de Bijzondere Bijstand wordt bereikt dat de compensatie ook daadwerkelijk terechtkomt bij de groep inwoners die de kosten van een eigen risico het moeilijkst kunnen dragen.

 

Aangezien bijstandsverlening voor de kosten van een eigen risico een afwijking betekent van de algemene uitgangspunten van de Bijzondere Bijstand en feitelijk een bovenwettelijke verstrekking is, moet dit afwijkende beleid in beleidsregels nader worden vastgesteld.

 

De compensatie bedraag momenteel € 149 per persoon per jaar.

 

Het doel van de regeling is om inwoners die als gevolg van hun chronische ziekte en/of handicap jaarlijks het volledige eigen risico voor eigen rekening moeten nemen deels te compenseren. Om te voorkomen dat de gemeente ook een compensatie zou uitkeren bij andere gevallen van betaling van het eigen risico werden bij aanvragen, naast een bewijsstuk omtrent de aanwending van het volledige eigen risico, ook bewijsstukken opgevraagd waaruit moest blijken dat een chronische ziekte en/of handicap hiervan de oorzaak was.

 

Aangescherpte eisen met betrekking tot privacy (AVG) maken dat het opvragen van gegevens omtrent chronische ziekten en handicaps, die als bijzondere persoonsgegevens worden beschouwd, niet meer geoorloofd is.

 

Om deze reden moet de werkwijze worden aangepast en moet op het punt van het vaststellen van de aanwezigheid van een chronische ziekte of een handicap worden volstaan met een verklaring van de belanghebbende. De beleidsregels zijn op dit punt aangepast en tevens is een afzonderlijk aanvraagformulier ontwikkeld.

 

BELEIDSREGELS COMPENSATIE EIGEN RISICO ZORGVERZEKERINGSWET

 

ALGEMEEN

Artikel 1: begripsbepalingen

  • 1.

    Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven, hebben dezelfde betekenis als in de Participatiewet, de IOAW, de IOAZ, de Awb, de Gemeentewet en het Burgerlijk Wetboek.

  • 2.

    In deze beleidsregels compensatie eigen risico wordt verstaan onder:

    • a.

      college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tytsjerksteradiel;

    • b.

      wet: de Participatiewet;

    • c.

      beleidsregels bijzondere bijstand: de beleidsregels die in aanvulling op wettelijke bepalingen zijn vastgesteld en die voorzien in richtlijnen met betrekking tot alle aspecten die aan een aanvraag bijzondere bijstand gekoppeld zijn;

    • d.

      eigen risico Zorgverzekeringswet: het per kalenderjaar door de overheid vast te stellen bedrag dat een ieder zelf aan zorgkosten vanuit de basisverzekering moet betalen.

    • e.

      chronische ziekte: de aandoening waarvan men naar verwachting niet kan genezen;

    • f.

      handicap: de belemmering of de beperking.

COMPENSATIE EIGEN RISICO ZORGVERZEKERINGSWET

Artikel 2: criteria

  • 1.

    Een compensatie eigen risico zorgverzekeringswet kan aan inwoners van de gemeente Tytsjerksteradiel worden uitgekeerd als deze als gevolg van een chronische ziekte en/of handicap jaarlijks worden geconfronteerd met de betaling van het volledige verplicht eigen risico als bedoeld in de Zorgverzekeringswet én op grond van artikel 35 van de Participatiewet en de bepalingen uit de Beleidsregels bijzondere bijstand voor bijzondere bijstand in aanmerking komen.

  • 2.

    Hierbij geldt dat de kosten van genoemd eigen risico als gevolg van de chronische ziekte en/of handicap in het individuele geval als bijzonder en noodzakelijk worden aangemerkt.

  • 3.

    Door het indienen van een aanvraag om een compensatie eigen risico verklaart de belanghebbende een chronische ziekte en/of handicap te hebben danwel te beschikken over:

    • -

      een CIZ verklaring inzake een indicatie Wet langdurige zorg,

    • -

      een Gehandicaptenparkeervoorziening of

    • -

      een WMO-voorziening

  • én dat de aanwending van het volledige eigen risico het gevolg is van de eigen chronische ziekte en/of handicap.

Artikel 3: aanvragen

Ten aanzien van het aanvragen van de bijzondere bijstand, de beoordeling hiervan, de uitbetaling en de beoordeling van het recht over volgende jaren zijn de bepalingen van de Participatiewet en de Beleidsregels bijzondere bijstand van overeenkomstige toepassing.

HOOGTE

Artikel 4: Hoogte compensatie

  • 1.

    De hoogte van de compensatie eigen risico bedraagt € 149,- per persoon per jaar (prijspeil 2024).

  • 2.

    Het in het eerste lid genoemde bedrag wordt jaarlijks op 1 januari geïndexeerd met het cijfer van de consumentenprijsindex (CPI) over het voorgaande kalenderjaar, afgerond naar boven op hele euro’s, voor het eerst op 1 januari 2025.

SLOTBEPALINGEN

Artikel 5: hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van de belanghebbende afwijken van de bepalingen in de beleidsregels, indien strikte toepassing ervan tot onbillijkheden van overwegende aard zou leiden.

Artikel 6: onvoorziene situaties

In alle gevallen waarin deze beleidsregels niet voorzien beslist het college.

Artikel 7: citeertitel

Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als “Beleidsregels compensatie eigen risico Zorgverzekeringswet 2024 gemeente Tytsjerksteradiel”.

Artikel 8: inwerkingtreding

  • 1.

    Deze beleidsregels treden in werking met ingang van 1 juli 2024 en zijn van kracht per 1 juli 2024.

  • 2.

    De beleidsregels Compensatie Eigen Risico, in werking getreden op 1 januari 2020 worden gelijktijdig ingetrokken.

Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Tytsjerksteradiel op 4 juni 2024,

de secretaris,

(dhr. Drs. J. Krul)

de burgemeester,

(Drs. L.J. Gebben)

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING  

ALGEMEEN

 

Artikel 1

Dit artikel geeft aan wat onder de verschillende begrippen moet worden verstaan.

 

Artikel 2

In dit artikel worden de criteria voor toekenning genoemd. Het betreffen dus inwoners van de gemeente Tytsjerksteradiel die als gevolg van hun chronische ziekte en/of handicap jaarlijks het eigen risico moeten betalen en die op basis van hun situatie, waaronder inkomens- en vermogensaspecten, voor bijzondere bijstand in aanmerking kunnen komen. Als gevolg van privacy-bepalingen uit de AVG volstaat een verklaring van de belanghebbende een chronische ziekte en/of een handicap, danwel een CIZ verklaring omtrent een Indicatie Wet langdurige zorg, een Gehandicaptenparkeervoorziening of een WMO-voorziening te hebben.

 

Tevens wordt in dit artikel aangehaald dat bijstandsverlening voor het eigen risico feitelijk een bovenwettelijke verstrekking betekent, aangezien normaliter het betalen van het eigen risico niet als “bijzonder” wordt aangemerkt, aangezien deze verplichting voor iedereen geldt. Door toch mogelijkheden te bieden wordt het bijzondere karakter benadrukt door het feit dat men een chronische ziekte en/of handicap heeft.

 

Artikel 3

Dit artikel verwijst voor alle aspecten ten aanzien van de afhandeling van alle aanspraken op de bijzondere bijstand voor de volledigheid naar reeds vastgestelde regelgeving.

 

Artikel 4

Onder persoon wordt verstaan, de verzekeringsnemer en de eventuele meeverzekerde kinderen.

 

Artikel 5 en 6

Deze artikelen geven aan dat het college te allen tijde bevoegd is om afwijkend van, of aanvullend op deze beleidsregels kan handelen. Dit is bijvoorbeeld aan de orde als cliënten weliswaar niet de genoemde bewijsstukken kunnen overleggen, maar toch op basis van een verklaring van een onafhankelijke arts of medisch deskundige, zoals Ausems & Kerkvliet, kunnen aantonen chronisch ziek of gehandicapt te zijn.

 

Artikel 7 en 8

Deze artikelen behoeven geen nadere toelichting.