Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Alphen aan den Rijn

Aanvullend kader op Beleidsnota Dierenwelzijn Alphen aan den Rijn 2020-2030 en Reactie op het Initiatiefvoorstel Dierenwelzijn Alphen aan den Rijn van de gemeenteraad DIERENWELZIJN 2023 - 2030

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAlphen aan den Rijn
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingAanvullend kader op Beleidsnota Dierenwelzijn Alphen aan den Rijn 2020-2030 en Reactie op het Initiatiefvoorstel Dierenwelzijn Alphen aan den Rijn van de gemeenteraad DIERENWELZIJN 2023 - 2030
Citeertitel
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp
Externe bijlagenBijlage 1 Wettelijke taken dierenwelzijn Bijlage 2 S.v.z. actiepunten dierenwelzijnbeleid Bijlage 3 overz punten initiatiefvoorst dierenwzn Bijlage 4 Overzicht onderst.maatregelen minima

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

25-04-2024Aanvullend kader Dierenwelzijn 2023-2030

25-04-2024

gmb-2024-236318

Tekst van de regeling

Intitulé

Aanvullend kader op Beleidsnota Dierenwelzijn Alphen aan den Rijn 2020-2030 en Reactie op het Initiatiefvoorstel Dierenwelzijn Alphen aan den Rijn van de gemeenteraad DIERENWELZIJN 2023 - 2030

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inhoud

 

1. Inleiding 3

2. Beleidskader 4

3. Wat verstaan we onder dierenwelzijn? 5

4. Positionering dieren- en dierenwelzijnsbeleid 5

5. Alphens model dierenwelzijnsbeleid 6

5.1 Begroting en bezetting 7

5.2 Mogelijke aanvullingen op het Alphens Model 7

5.3 Kosten aanvullende activiteiten 11

6. Afweging aanvullende activiteiten 11

6.1 Alphens Platform 11

6.2 Opvang in Alphen 11

6.3 Dierenbuddy’s 12

6.4 Medische kosten minima 12

6.5 Chippen en neutraliseren katten 12

6.6 Vervoer gewonde in het wilde levende dieren 12

7. Financiële consequenties 13

7.1 Monitoring en evaluatie 13

 

 

 

Bijlage 1: Wettelijke taken dierenwelzijn 14

1.1 Wettelijke taken verschillende bestuurslagen 14

1.2 Wettelijk kader gemeenten dierenwelzijn 15

 

 

 

Bijlage 2: Stand van zaken actiepunten dierenwelzijnsbeleid 2020-2030 17

 

 

 

Bijlage 3: overzicht punten initiatiefvoorstel dierenwelzijn 21

 

 

 

Bijlage 4: overzicht ondersteuningsmaatregelen minima 23

4.1 Landelijke ondersteuningsmogelijkheden 23

4.2 Ondersteuning van minima door gemeenten 24

 

 

 

 

 

 

1. Inleiding

Dierenwelzijnsbeleid krijgt in Alphen aan den Rijn de aandacht die zij verdient. Het is nog niet in iedere Nederlandse gemeente vanzelfsprekend dat er expliciet aandacht wordt gegeven aan dit onderwerp door middel van het vastleggen van een specifiek beleidskader en het aanwijzen van een portefeuillehouder voor dit onderwerp. Alphen aan den Rijn heeft beide en sluit zich hiermee aan bij de koplopers in Nederland. Wij zijn hier trots op en werken doorlopend aan het nog verder verbeteren van het welzijn van dier en mens.

 

Op 20 april 2023 nam de gemeenteraad het initiatiefvoorstel Dierenwelzijn Alphen aan den Rijn aan waarin het college opgedragen werd om invulling te geven aan de volgende onderwerpen:

1. Te komen met een Alphens model dierenwelzijn(sbeleid).

2. Het hierin benoemen van de punten uit het initiatiefvoorstel.

3. Middelen vrij te maken om dierenwelzijn een plek te geven in de gemeentelijke organisatie en te zorgen voor fundamentele ambtelijke bezetting.

4. Het dierenwelzijnsbeleid jaarlijks, en zo nodig eerder, van een evaluatie te voorzien.

5. In het derde kwartaal van 2023 te komen met een geactualiseerd dierenwelzijnsbeleid.

 

In het voorliggende document geven we concrete invulling aan de bovenstaande zaken door het vaststellen van een aanvullend kader op het bestaande dierenbeleid. De in dit document voorgestelde activiteiten versterken ons bestaande beleid op enkele gerichte punten. Hiermee dragen we bij aan het verbeteren van het welzijn van dieren in Alphen aan den Rijn en in veel gevallen ook hun baas.

 

 

2. Beleidskader

In de ‘Beleidsnota dierenwelzijn Alphen aan den Rijn 2020-2030’ legden wij onze visie op dierenwelzijn vast. Centraal in deze visie staat het voortbouwen op het in 2007 ingezette beleid onder het motto ‘aan de wijze waarop een volk met dieren omgaat, kun je de mate van civilisatie (beschaving) aflezen’. In deze visie is vastgelegd dat de taak en rol van onze gemeente op het gebied van dierenbeleid regisserend, faciliterend of stimulerend is, afhankelijk van de specifieke activiteit.

 

Wij zijn regisserend op het gebied van de uitvoering van onze wettelijke taken. Deze taken zijn relatief beperkt en hebben betrekking op de opvang van gevonden huisdieren en taken die raken aan de volksgezondheid, zoals het opruimen van kadavers en plaagdierbestrijding. Hiernaast geven we door het opstellen van bestemmingsplannen en het verlenen van vergunningen de kaders aan voor zaken als natuurontwikkeling en de omgang met dieren bij evenementen. In bijlage 1 is een globaal overzicht opgenomen van het wettelijke kader omtrent dierenwelzijn en de verdeling van de bevoegdheden hierover binnen de bestuurslagen Rijk, provincies en gemeenten.

 

Wij zijn faciliterend in het ondersteunen van onze inwoners bij dierenwelzijn van gehouden dieren. Eigenaren van dieren zijn primair zelf verantwoordelijk voor het fysieke en geestelijke welzijn van hun dier. Hiernaast hebben burgers, net als overigens gemeenten, een zorgplicht naar in het wild levende dieren. Wij dragen hieraan bij door voorlichting en bewustwording, bijvoorbeeld door informatie op de website te plaatsen over relevante onderwerpen zoals het aanschaffen en houden van dieren, de zorgplicht voor gezelschaps- en in het wilde levende dieren en inzicht te geven in welke instanties actief zijn op het gebied van dierenwelzijn.

 

Wij stimuleren bewustzijn over het belang van dierenwelzijn, bijvoorbeeld door het subsidiëren van natuur- en milieueducatie en de exploitatie van kinderboerderijen. Ook stimuleren wij de samenwerking tussen betrokken partijen die zich bezighouden met dierenwelzijn, zoals de dierenambulance en diverse stichtingen.

 

Deze drie rollen vullen we aan door als gemeente het goede voorbeeld te geven. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de invulling van het beheer van de openbare ruimte, maar ook het gebruik van niet-dierlijke producten in de bedrijfskantine en het promoten van zogenaamde ‘vegetarische dagen’. Wij streven naar ‘dierinclusief’ werken, waarin dierenwelzijn een normaal en integraal onderdeel van onze beleidskeuzes uitmaakt. Om dit te realiseren stemmen wij onze keuzes op gebieden als openbare orde en veiligheid, groenbeheer, evenementenbeleid en hondenbeleid op elkaar af en zorgen dat de activiteiten die hierin gemaakt worden bijdragen aan de doelstellingen uit ons beleid op het gebied van dierenwelzijn.

 

In bijlage 2 bij deze nota is een puntsgewijze toelichting opgenomen over de stand van zaken van de uitvoering van het vastgestelde dierenwelzijnsbeleid.

 

 

 

 

 

3. Wat verstaan we onder dierenwelzijn?

 

Dierenwelzijn is een brede term die de geestelijke- en de lichamelijke gezondheid van zowel gehouden dieren als dieren die in het wild leven betreft. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van de vijf vrijheden zoals beschreven door de Britse Farm Animal Welfare Council.

 vrij van dorst en honger;

 vrij van ongemak;

 vrij van pijn, verwonding en ziekte;

 vrij van angst en stress;

 vrij om natuurlijk gedrag te vertonen.

 

Het welzijn van gehouden dieren is het best wanneer (zoveel mogelijk) wordt voldaan aan hun natuurlijke behoeftes. Wat dierenwelzijn inhoudt verschilt daarom per dier. Het welzijn van dieren in het wild bekijken we anders dan dat van gehouden dieren. Waar we bij gehouden dieren kijken naar het welzijn van elk individueel dier, kijken we bij dieren in het wild ook naar de weerbaarheid van de hele populatie. Voor het overleven van in het wild levende populaties is het namelijk belangrijk dat de sterkste individuen overleven en zich voortplanten.

 

4. Positionering dieren- en dierenwelzijnsbeleid

 

Zoals hiervoor toegelicht is dierenbeleid een breed begrip dat raakt aan diverse domeinen binnen onze gemeentelijke organisatie. In de onderstaande tabel zijn de taken van deze verschillende domeinen beknopt toegelicht.

 

Beleidsdomein

Toelichting

Maatschappelijke Ontwikkeling

Wettelijke taken (laten) uitvoeren, opstellen specifiek beleid ter bevordering van het welzijn van huis- en in het wild levende dieren en het laten exploiteren van kinderboerderijen.

Dienstverlening

Tegengaan overlast door o.a. beheer openbare ruimte, het voorkomen en opruimen van (zwerf)afval op straat. Uitvoering plaagdierbestrijding en het opruimen van kadavers.

Toezicht & Handhaving

Opstellen en handhaven van regels t.a.v. dierdierenleed en overlast, onder meer door het verlenen van vergunningen.

Beheer Openbare ruimte

Bijdragen aan het realiseren van een goede leefomgeving voor in het wild levende dieren en hondenbeleid.

Sociaal Domein

Signaleren van dierenleed van huisdieren van kwetsbare huishoudens en ondersteunen van deze huishoudens.

Facilitair

Inkoop ten behoeve van de gemeentelijke organisatie, exploitatie bedrijfskantine.

Ruimte

Beleid Openbare Ruimte; natuur- en milieueducatie.

 

5. Alphens model dierenwelzijnsbeleid

De onderstaande figuur geeft een overzicht van de activiteiten die de gemeente Alphen aan den Rijn uitvoert op het gebied van dieren(welzijn). Hierbij is verticaal een onderscheid aangebracht tussen de uitvoering van wettelijke taken, taken op het gebied van het bevorderen van het welzijn van huisdieren en in het wild levende dieren en aanliggend beleid. Horizontaal is een onderscheid gemaakt tussen activiteiten die onder dierenwelzijn vallen en overige activiteiten die betrekking hebben op dieren. De kleuren geven aan binnen welk beleidsdomein de uitvoering van deze activiteiten valt. Tezamen vormen deze activiteiten de concrete invulling aan het ‘Alphens model dierenwelzijn’

 

De gestippelde lijnen geven aan welke aanvullende activiteiten wij op basis van de uitgangspunten uit beleidsnota dierenwelzijn en het eerdergenoemde initiatiefvoorstel toe kunnen voegen aan onze activiteiten. Hier is binnen de bestaande begroting geen budget voor beschikbaar.

 

 

5.1 Begroting en bezetting

In de onderstaande tabel zijn de in de meerjarenbegroting opgenomen middelen voor de uitvoering van het dierenwelzijnsbeleid weergegeven. Het betreft de kosten die betrekking hebben op de groen gekleurde activiteiten die (geheel) onder dierenwelzijn vallen. Waardes zijn x 1000.

 

 

 

2023

2024

2025

2026

Wettelijke taken Dierenbescherming

130

130

130

130

Chip-je-kat acties

25

0

0

0

In het wild levende dieren (vervoer)

0

30

30

30

Totaal

155

160

160

160

 

Binnen de ambtelijke formatie is 0,3 fte (ca. 11 uur per week) beschikbaar voor de uitvoering van het dierenwelzijnsbeleid.

 

5.2 Mogelijke aanvullingen op het Alphens Model

In de figuur op de volgende pagina gaven wij met gestippelde lijnen een aantal mogelijke uitbreidingen op het Alphens Model dierenwelzijnsbeleid weer. Deze mogelijke uitbreidingen komen voort uit de inhoud van het eerder genoemde initiatiefvoorstel, de mogelijke invulling hiervan lichten we hieronder toe. Bijlage 3 bevat een totaaloverzicht van de wijze waarop wij invulling geven aan de verschillende onderwerpen genoemd in het initiatiefvoorstel. Omdat het hierbij gaat om nieuwe activiteiten waarvoor zowel in de begroting als in de ambtelijke formatie geen rekening is gehouden nemen wij hierin voor zover mogelijk een raming op van de hiervoor benodigde extra middelen als uren.

 

 

 

Alphens Platform

 

Het initiatiefvoorstel uit 2022 pleit voor het oprichten van een ‘Alphens platform dierenwelzijn’ door het minimaal éénmaal per jaar bij elkaar brengen van alle bij dierenwelzijn betrokken partijen. Het organiseren van een dergelijk overlegplatform past binnen onze visie op dierenwelzijn zoals vastgelegd in de Beleidsnota Dierenwelzijn. Hierin is vastgelegd dat ‘de gemeente de samenwerking tussen relevante partijen waar mogelijk (kan en zal) helpen faciliteren’.

 

Het doel van het Alphen Platform is het bij elkaar brengen van de verschillende partijen (zowel vrijwilligers als professionals) die actief zijn binnen de dierenhulpketen en het bevorderen van de onderlinge afstemming en samenwerking tussen deze partijen. Het draait hierbij voor een belangrijk deel om het ‘kennen en gekend worden’, het scheppen van duidelijkheid over de verschillende taken en activiteiten en het zoeken naar overlap en versterking tussen deze partijen. De rol van ons als gemeente is hierbij faciliterend. De jaarlijkse kosten voor het organiseren van deze bijeenkomst ramen we op € 1.500 en 40 uren ambtelijke inzet.

 

 

Opvang in Alphen

 

Tot mei 2022 werden in Alphen aan den Rijn gevonden honden en katten opgevangen binnen Dierenhotel Hoeve Beestenspul. Na sluiting van deze locatie is deze functie overgenomen door het Dieren Opvangcentrum van de Dierenbescherming in Gouda. Dit opvangcentrum is in 2022 gerenoveerd volgens de laatste richtlijnen en voldoet aan alle eisen en wensen ten aanzien van de opvang van dieren. Als nadeel van deze locatie wordt wel de afstand genoemd. De Dierenambulance geeft aan dat het wegbrengen van gevonden dieren naar Gouda veel tijd kost, dit geldt ook voor eigenaren die hun hervonden huisdieren op willen halen. Dit laatste is overigens afhankelijk van waar de inwoner in kwestie woont: voor sommige inwoners is de nieuwe opvanglocatie dichterbij dan de oude locatie.

 

Benadrukt moet worden dat het om relatief kleine aantallen gaat: volgens opgave van de dierenbescherming werden in 2022 in totaal 59 katten en 6 honden opgevangen. Dit zijn met name voor honden lage aantallen voor een gemeente met de omvang van Alphen aan den Rijn. Dit laat zich verklaren doordat de meeste gevonden honden tijdelijk opgevangen worden op de locatie van de Dierenambulance en in veruit de meeste gevallen mede dankzij chips op korte termijn herenigd kunnen worden met hun baasjes (1).

 

 

 

 

 

 

(1) De dierenambulance geeft aanvullend aan dat deze lage cijfers erop wijzen dat er in Alphen waarschijnlijk weinig zaken als illegale fok, hoarding en het houden van vechthonden plaatsvindt

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze aantallen zijn te klein om een zelfstandige, nieuwe dierenopvang locatie te stichten. Wel is het in potentie mogelijk om samen te werken met bestaande dierenpensions in onze gemeente. Conform de inhoud van het initiatiefvoorstel hebben wij hierover contact opgenomen met Hondenpension Ovidefarm en Kattenpension Kat & Ko in Rijnsaterwoude. Kat & Ko geeft aan geen mogelijkheden te hebben voor het opvangen van gevonden katten. Ovidefarm is in principe bereid om hieraan mee te werken, maar is hier niet toe in staat omdat alle honden die zijn opvangen in het bezit moeten zijn van een hondenpaspoort.

 

Dierenbuddy’s

 

Dierenbuddy’s zijn vrijwilligers die kwetsbare huishoudens op al dan niet structurele basis ondersteunen bij de verzorging van hun huisdieren. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het tijdelijk opvangen van dieren, uitlaten van de hond, schoonmaken van de kattenbak en voeren van dieren. Op deze manier wordt zowel het welzijn van de dieren gediend als gezorgd dat huisdieren zo lang mogelijk bij hun eigenaren kunnen blijven. Dit draagt in veel gevallen bij aan het welzijn van deze huishoudens, bijvoorbeeld door het tegengaan van eenzaamheidsgevoelens, het in beweging blijven en een het geven van een doel in het leven.

 

Er zijn in Nederland twee partijen die zich onder de naam Dierenbuddy’s bezig houden met deze vorm van ondersteuning. Hun dienstverlening is complementair aan elkaar:

 

De stichting Blijdschap Voor De Dieren biedt tijdelijke opvang (maximaal 6 maanden) aan voor kwetsbare huishoudens die tijdelijk niet voor hun huisdier kunnen zorgen, bijvoorbeeld door GGZ- of ziekenhuisopname of een gevangenisstraf. Zij brengen hiervoor een beperkte vergoeding in rekening (ca. € 1,10 per dag) en kunnen ingezet worden door huishoudens zelf, maar ook door hulpverleners, bewindvoerders en familieleden.

 

De Dierenbescherming biedt structurele ondersteuning aan huis aan bij het verzorgen van huisdieren door vrijwilligers en hulpvragers aan elkaar te koppelen. Over de precieze wijze van ondersteuning worden afspraken gemaakt met de hulpvrager, het gaat dus om ondersteuning op maat. Deze dienstverlening wordt alleen aangeboden als huisdierenbezitter dit zelf niet kunnen betalen (bijvoorbeeld in de vorm van een uitlaatservice). Het informele netwerk van de hulpvrager wordt indien mogelijk ook geactiveerd. Voor de uitvoering van deze vorm van ondersteuning wordt samengewerkt met wijkteams en andere betrokkenen binnen het gemeentelijke sociaal domein. De jaarlijkse kosten bedragen per match circa € 500,- op basis van ervaringen in vergelijkbare gemeenten verwacht de Dierenbescherming in Alphen jaarlijks circa 20 huishoudens te kunnen ondersteunen.

 

De kosten van beide vormen van ondersteuning zijn afhankelijk van het aantal dieren wat aangemeld wordt. Dit is vooraf lastig in te schatten, en nader te bepalen met een extra ambtelijke inzet van 120 uur lijkt realistisch.

 

Medische kosten minima

 

Het hebben van een huisdier heeft vaak positieve effecten op de mentale en fysieke gezondheid van de eigenaar. Dieren geven gezelschap en kunnen helpen bij het leggen van sociale contacten. Juist voor kwetsbare huishoudens kan een huisdier belangrijk zijn. Huisdierbezitters met een laag inkomen roepen vanwege financiële redenen soms niet of in een laat stadium hulp in van een dierenarts wanneer hun huisdier ziek wordt. Verschillende (landelijke) maatschappelijke organisaties zetten zich vrijwillig in om huisdierbezitters met een laag inkomen onder voorwaarden financieel te ondersteunen als een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk is of bij de neutralisatie van huisdieren. In bijlage 4 bij deze rapportage is een globaal overzicht opgenomen van bestaande financiële ondersteuningsmaatregelen waar inwoners van onze gemeente gebruik van kunnen maken.

 

Naast deze landelijke ondersteuningsmogelijkheden zijn er diverse gemeenten die vanuit het oogpunt van dierenwelzijn en van het welzijn van de eigenaar (gedeeltelijk) bijdragen aan compensatie van dierenartskosten voor minima. In bijlage 4 is ook een globaal overzicht opgenomen van enkele van deze regelingen. Hierbij wordt veelal aangesloten bij bestaande regelingen voor minima in de vorm van een stadspas. In Alphen aan de Rijn biedt de Alphenpas, die naar verwachting eind 2024 geïntroduceerd wordt, mogelijkheden om hier navolging aan te geven. De precieze invulling en hiervan kan worden meegenomen bij het projectmatige implementatie uitwerken van de Alphenpas in 2024. De kosten zijn afhankelijk van de gekozen opzet, het aantal minima-huishoudens wat de Alphenpas aanschaf, een huisdier heeft en van deze regeling gebruik maakt en hierdoor vooraf nauwelijks in te schatten. Op basis van een zeer algemene schatting houden we rekening met een stelpost van € 35.000,- en deze op basis van werkelijke ervaringen in de eerste jaren bij te stellen en 160 ambtelijke uren inzet.

 

Chippen/ Neutraliseren katten

 

Op dit moment is er voor katten nog geen chip-, registratie- en neutraliseOpringsplicht. Hierdoor wordt landelijk slechts 17% van alle verdwaalde katten herenigd met hun baas. En het dit leidt tot onnodig veel dierenleed, kosten voor de samenleving, stress onder baasjes en verdwaalde katten en zwerfkatten.

Momenteel wordt er gewerkt aan een landelijke chipplicht voor katten. Vooruitlopend op deze verplichting financierden en ondersteunden wij in 2021, 2022 en 2023 ‘chip je kat’ acties en neutraliseringsacties. Hierbij konden eigenaren hun kat gratis laten chippen en neutraliseren. Het ligt voor de hand om de chipacties te beëindigen vanaf het moment dat de landelijke chipverplichting voor katten ingaat. De verwachting was dat de chipverplichting met ingang van 2024 van kracht zou worden, de invoering hiervan is echter voor onbekende tijd vertraagd. Vanwege deze verwachting zijn er in de begroting vanaf 2024 geen middelen meer opgenomen voor de chip je kat en neutraliseringsacties.

 

Het is mogelijk om in het belang van dierenwelzijn de chip- en neutraliseringsacties na 2023 te continueren, tot aan het moment van het ingaan van de chipplicht. Dit is te ramen op € 25.000,- met een extra ambtelijke inzet van 80 uur per jaar.

 

Vervoer gewonde in het wild levende dieren

 

Het vervoeren en opvangen van gewonde in het wild levende dieren maakt geen onderdeel uit van ons wettelijke takenpakket en is om deze reden ook niet opgenomen in onze huidige overeenkomst met de Dierenbescherming/ Dierenambulance. Deze verantwoordelijkheid ligt, tezamen met de zorgen voor natuurbeleid in het algemeen, bij de provincies. Hieraan geven zij onder andere invulling door het geven van vergunningen voor locaties voor de opvang van deze dieren. Er wordt momenteel geen financiële bijdrage verleend aan de exploitatie van deze locaties.

 

In de praktijk worden gewonde in het wild levende dieren door de Dierenambulance opgepikt en in de meeste gevallen naar een gespecialiseerde particuliere opvanglocatie gebracht. In de nieuwe overeenkomst met de Dierenbescherming is het mogelijk deze taak expliciet op te nemen. De financiële gevolgen hiervan nemen wij op in de besluitvorming over deze nieuwe overeenkomst (Q4 2023). Voor de uitvoering van deze taak is momenteel geen budget vanuit het Rijk beschikbaar. Op basis van de recente publicatie ‘Dilemma’s in de wildopvang’ van de Raad van Dierenaangelegenheden wordt momenteel een discussie gevoerd over de financiering en uitvoering van deze taak.

 

5.3 Kosten aanvullende activiteiten

De onderstaande tabel geeft een overzicht van de geraamde kosten van de hiervoor toegelichte mogelijke extra activiteiten, de extra ambtelijke inzet die hiervoor noodzakelijk is en de dekking hiervan.

 

Activiteit

Geraamde extra kosten/jaar

Geraamde extra uren/jaar

Dekking?

Alphens Platform

(€ 1.500,-)

40

Ja, huidige begroting

Opvaning in Alphen

Niet begroot

0

nee

Dierenbuddy's

Nader te bepalen

120

Contract Dierenbescherming

Medische kosten minima

€ 35.000,-

160

nee

CHippen en neutraliseren katten

€ 25.000,-

80

nee

Vervoer wilde dieren

€ 30.000,-

40

ja

Totaal

€ 90.000,-

440

€ 30.000,- (aanvullend)

 

6. Afweging aanvullende activiteiten

In het voorgaande lichtten we de verschillende mogelijke aanvullingen op het Alphens Model toe. Omdat het hierbij gaat om kader stellende besluiten waarvoor extra middelen en capaciteit vrijgemaakt moeten worden binnen de bestaande begroting is de besluitvorming hierover aan de Gemeenteraad. Hieronder geven we per activiteit een advies over het wel of niet en op welke wijze overnemen van deze activiteiten in het Alphens Model.

 

 

6.1 Alphens Platform

 

Overnemen: Ja

Afweging: Het organiseren van een Alphens Platform past binnen onze visie op de invulling van onze verbindende rol binnen het dierenwelzijn in onze gemeente. Het bij elkaar brengen van betrokkenen is een waardevolle aanvulling op onze huidige activiteiten en draagt op een pragmatische wijze bij aan het versterken van de onderlinge samenwerking. De rol van de gemeente is hierbij nadrukkelijk faciliterend.

Uitvoering: In het eerste kwartaal van 2024 organiseren wij een eerste bijeenkomst. Naast de betrokken partijen nodigen wij ook raadsleden uit om hierbij aan te sluiten.

 

 

 

6.2 Opvang in Alphen

Overnemen: Nee

Afweging: Zowel Kat & Ko als Ovidefarm zien geen mogelijkheden ziet om opvang te bieden aan gevonden dieren. Hiernaast merken we op dat de huidige dierennoodhulpketen ligt met onze overeenkomst met de Dierenbescherming en de Dierenambulance in één hand. Hierdoor is het eenvoudig(er) om de kwaliteit van de opvang en het vervoer te garanderen. En aangezien de afstand tot de opvang in Gouda beperkt is, zal een opvang in Alphen aan den Rijn niet veel winst opleveren. Tevens is belangrijk te weten dat andere commerciële pensions geen mogelijkheid hebben om in te springen omdat een honden/kattenpaspoort noodzakelijk is en gevonden dieren deze niet hebben.

 

 

 

6.3 Dierenbuddy’s

Overnemen: Nader onderzoeken

Afweging: Dierenbuddy’s zijn een gerichte en effectieve wijze om zowel het welzijn van zowel dieren als van kwetsbare huishoudens te ondersteunen en bieden een aanwijsbare meerwaarde ten opzichte van ons bestaande minima- en dierenwelzijnsbeleid. Doordat beide initiatieven samenwerken met hulpverleners/wijkteams vormt dit tevens een waardevolle aanvulling op ons sociaal domein: deze vorm van ondersteuning kan bijvoorbeeld bijdragen aan het signaleren van problemen, onder andere doordat kwetsbare huishoudens het soms makkelijker vinden om hulp voor hun huisdier te vragen dan voor zichzelf. De dierenbuddy’s van Stichting Blijdschap voor de Dieren kunnen nu reeds ingezet worden door bijvoorbeeld ondersteuners binnen ons sociaal domein, hiervoor zijn geen aanvullende afspraken noodzakelijk. De dienstverlening van de Dierenbescherming is hierop een goede aanvulling.

Uitvoering: Wij zetten de komende periode extra in op het bekend maken van de dienstverlening van Stichting Blijdschap voor de Dieren binnen ons sociaal domein en andere zorgverleners binnen onze gemeente. Na besluitvorming over de samenwerking met de Dierenbescherming stelt zij in samenwerking met de gemeente een plan op en start zij met het werven van vrijwilligers. De implementatie hiervan duurt ongeveer drie maanden.

 

 

 

6.4 Medische kosten minima

Overnemen: Nader onderzoeken

Afweging: Net als bij de dierenbuddy’s geldt dat dit een gerichte en effectieve wijze is om zowel het welzijn van zowel dieren als van kwetsbare huishoudens te ondersteunen. Dit biedt een aanwijsbare meerwaarde ten opzichte van ons bestaande minima- en dierenwelzijnsbeleid. Door de opname in de Alphenpas is dit relatief eenvoudig uitvoerbaar.

Uitvoering: De inhoudelijke uitwerking en implementatie hiervan wordt opgepakt binnen de ontwikkeling van de Alphenpas, hiervoor stellen wij een stelpost voor van € 35.000, -.

 

 

 

6.5 Chippen en neutraliseren katten

Overnemen: Nee

Afweging: Het chippen en neutraliseren van katten draagt op een kosteneffectieve en laagdrempelige manier bij aan het welzijn van dieren en eigenaren. De resultaten van de acties uit de afgelopen jaren laten zien dat hier veel vraag naar is. Tegelijkertijd is het chippen en neutraliseren van katten primair de verantwoordelijkheid van de eigenaren zelf. Daar de gemeente Alphen aan den Rijn regisserend, faciliterend en stimulerend wil zijn is dit tot aan verplichting vanuit het Rijk gewenst.

Uitvoering: Wij gaan in overleg met dierenartsen over de wijze waarop wij dit deze acties in de toekomst structureel kunnen borgen.

 

 

 

 

 

6.6 Vervoer gewonde in het wilde levende dieren

Overnemen: Ja

Afweging: Het vervoeren van gewonde dieren die in het wild leven is moreel gezien juist. Gezien de landelijke discussie over de financiering van de opvang van deze dieren ligt hier momenteel (nog) geen taak voor gemeenten. Het vervoer van deze dieren is, hoewel niet wettelijk geregeld, een logische taak voor de Dierenambulance en vindt in de praktijk ook al plaats. Door deze activiteit op te nemen in onze overeenkomst borgen wij de uitvoering hiervan.

Uitvoering: Deze taak wordt mogelijk opgenomen in de nieuwe overeenkomst met de Dierenbescherming en Dierenambulance. De dekking hiervan is opgenomen in de besluitvorming over deze overeenkomst.

 

 

 

 

7. Financiële consequenties

Zoals in het hiervoor opgenomen kostenoverzicht weergegeven zijn niet alle kosten van de mogelijke aanvullingen op het Alphens Model vooraf goed in te schatten. Op basis van de totale ramingen die we op dit moment kunnen geven leidt het structureel tot extra lasten ten opzichte van de bestaande begroting van € 90.000,-. Wanneer we het geformuleerde advies overnemen leidt tot een voorlopige verhoging van € 30.000,- . Omdat er geen dekking aanwezig is voor deze extra lasten dienen deze indien gewenst ten laste te komen van de algemene middelen. Na besluitvorming over de gehele dekking dient hierdoor separaat financiële besluitvorming plaats te vinden. Wanneer het voorliggende advies wordt opgevolgd is verschuiving in de bestaande middelen mogelijk.

 

 

 

 

7.1 Monitoring en evaluatie

De monitoring en evaluatie van deze inhoud van deze aanvulling op het dierenwelzijnsbeleid wordt opgenomen in de procedure rond de jaarlijkse raadsinformatieavond dierenwelzijn.