Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Heerenveen

Regeling delegatie, mandaat, machtiging en volmacht

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Heerenveen
Officiële naam regelingRegeling delegatie, mandaat, machtiging en volmacht
CiteertitelRegeling delegatie, mandaat, machtiging en volmacht
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

In het kader van de gemeentelijke herindeling van de gemeente Boarnsterhim en de gemeente Heerenveen, als ook de toevoeging van het gebied van de grenscorrectie met de gemeente Skarsterlân per 1 januari 2014 wordt deze regeling geldend verklaard voor het gehele grondgebied van de gemeente Heerenveen.

Naast de gemeenteraad hebben ook het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester besluiten genoment en aanzien van hun bevoegdheden.

De gemeenteraad heeft op 1 februari 2010 de Delegatie en mandaatregeling 2009 vastgesteld. De regeling is 1 februari 2010 aangescherpt en geactualiseerd vanwege aangepaste wet en regelgeving.

Het college heeft op 10 juli 2012 besloten tot enkele wijzigingen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene wet bestuursrecht, afdeling 10.1.1

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

25-07-201201-04-2014gewijzigde regeling

10-07-2012

Digitaal gemeenteblad Heerenveen, 10-01-2014 Heerenveense Courant (Crackstate Nijs), 24-07-2012

GF13.20090 B&W 12.2000713
01-02-201001-02-201025-07-2012nieuwe regeling

01-02-2010

Heerenveense Courant (Crackstate Nijs), 11-02-2010

GF10.20001
01-02-201001-02-2010nieuwe regeling

01-02-2010

Heerenveense Courant (Crackstate Nijs), 11-02-2010

GF10.20001

Tekst van de regeling

ALGEMENE UITGANGSPUNTEN REGELING, DELEGATIE, MANDAAT, MACHTIGING, VOLMACHT GEMEENTE HEERENVEEN (2009)

Bij de gebruikmaking van de overgedragen bevoegdheden in de Regeling delegatie, mandaat, machtiging en volmacht van de gemeente Heerenveen zullen de volgende uitgangspunten en algemene spelregels in acht genomen dienen te worden.

De uitgangspunten zijn:

  • uitgegaan wordt van het beslissingsmandaat; het orgaan of de persoon met de bevoegdheid het besluit te nemen, ondertekent het besluit ook;

  • bij volmacht geldt in zijn algemeenheid dat het college het besluit neemt en de burgemeester op grond van artikel 171 Gemeentewet de overeenkomst ondertekent; als er dus volmacht in de regeling staat betekent dit dat de burgemeester zijn bevoegdheid heeft overgedragen. Ook hier geldt dat het orgaan of persoon die de bevoegdheid heeft gekregen ook mag ondertekenen. Dit betekent dat zowel het college als de burgemeester hun bevoegdheden overdragen.

  • mandateren tast de hiërarchische verhoudingen niet aan;

  • geen mandatering aan individuele collegeleden; wel kan bij mandatering aan een ambtenaar als voorwaarde worden opgenomen, dat vooraf overleg wordt gepleegd met de portefeuillehouder.

  • Mandaat, machtiging en volmacht wordt verleend met de mogelijkheid om ondermandaat e.d. te verlenen.

    De algemene regels zijn:

  • 1.

    de beslissingen worden voorbehouden aan het college van burgemeester en wethouders respectievelijk de burgemeester indien:

    • a.

      het zaken betreft ten aanzien waarvan de standpunten van portefeuillehouder, adviseur en de gemandateerde omtrent de te nemen beslissing uiteenlopen;

    • b.

      de mandaatgever (raad, college respectievelijk de burgemeester), de desbetreffende portefeuillehouder, de gemeentesecretaris, het diensthoofd dan wel de gemandateerde de wens daartoe te kennen geeft.

  • 2.

    In geval van ziekte, verlof of afwezigheid treedt de formele plaatsvervanger hiervoor in de plaats. De gemeentesecretaris, danwel het diensthoofd zijn altijd bevoegd om als formele plaatsvervanger op te treden.

  • 3.

    onder het nemen van een besluit wordt tevens verstaan het wijzigen en het verbinden van beperkingen, voorschriften en/of voorwaarden aan het besluit.

  • 4.

    daar waar staat ‘uitvoeren van ‘ wordt bedoeld dat het bevoegde orgaan of persoon met deze bevoegdheid alle besluiten, zowel toekenningen als afwijzingen, die in het kader van de betreffende regeling of wet kunnen worden genomen, mag nemen. Dus ook besluiten waar een machtiging of volmacht voor nodig is.

  • 5.

    Daar waar in de kolom “bevoegdheid” wordt gesproken over het verlenen van vergunning of ontheffing e.d., de bevoegdheid ook geldt voor het weigeren daarvan, tenzij in de kolom “opmerkingen, etc” een uitzondering op de regel is vermeld.

  • 6.

    bij samenloop van vergunningen mag het diensthoofd c.q. gemandateerde van de dienst waar de aanvraag om een vergunning is binnengekomen het besluit nemen.

  • 7.

    bij het aangaan van een overeenkomst is degene die bevoegd is om de overeenkomst aan te gaan en te ondertekenen ook bevoegd om offertes aan te vragen, aanbestedingen te doen, handelingen te verrichten voor uitvoering van de overeenkomst, de overeenkomst op te zeggen of te ontbinden. Met andere woorden: alle (rechts)handelingen voortvloeiende uit de overeenkomst vallen hieronder tot aan de beslissing om een gerechtelijke procedure op te starten.

  • 8.

    in de krachtens mandaat, machtiging of volmacht genomen besluiten wordt tot uitdrukking gebracht dat zij namens het bevoegde orgaan zijn genomen.

  • 9.

    in de krachtens delegatie genomen besluiten wordt het betreffende delegatiebesluit genoemd.

  • 10.

    Naast deze mandaatregeling bestaan de volgende specifieke aanstellingen:

  • Heffingsambtenaar;

  • Invorderingsambtenaar;

  • Toezichthouders;

  • Leerplichtambtenaar.