Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Assen

Gemeente Assen - Aanwijsbesluit messenverbod

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAssen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingGemeente Assen - Aanwijsbesluit messenverbod
CiteertitelAanwijsbesluit messenverbod Assen
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

APV Assen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

17-06-202417-06-2025Aanwijsbesluit

16-05-2024

gmb-2024-218697

Tekst van de regeling

Intitulé

Gemeente Assen - Aanwijsbesluit messenverbod

DE BURGEMEESTER VAN ASSEN

Gelet op artikel 2:1a van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Assen;

 

Overwegende:

  • dat ik ingevolge artikel 2:1a van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Assen, openbare plaatsen kan aanwijzen waar het gedurende een door hem te bepalen periode een ieder verboden is  messen of andere voorwerpen die als steekwapen kunnen worden gebruikt bij zich te hebben;

  • er landelijk en lokaal een toename te zien is in het bezit en gebruik van (steek)wapens;

  • de afgelopen tijd incidenten hebben plaatsgevonden met (steek)wapens, met name in het centrum- en stationsgebied;

  • deze incidenten de openbare orde hebben verstoord en de vrees bestaat dat deze wederom verstoord kan worden;

  • dat het regelmatig voorkomt dat ongeregeldheden plaatsvinden in en rondom het centrum van Assen;

  • dat in het kader van handhaving van de openbare orde, het tegengaan van uitgaansgeweld en overige geweldsdelicten, ik gebruik maak van deze bevoegdheid;

  • dat het messenverbod aanvullend en preventief werkt op het veiligheidsrisicogebied en cameratoezicht.

 

 

BESLUIT:

 

Het centrum- en stationsgebied aan te wijzen als openbare plaats waar het verboden is messen of andere voorwerpen die als steekwapen, als bedoeld in artikel 2:1a van de Algemene Plaatselijke Verordening Assen, kunnen worden gebruikt bij zich te hebben. Dit messenverbod geldt van 17 juni 2024 tot en met 17 juni 2025

Een overzicht van het gebied is opgenomen als bijlage 1 bij dit besluit. Het gebied dat begrensd wordt door de volgende straten en grachten, met inbegrip van de daarin gelegen voor het publiek openstaande gebouwen en daarbij behorende erven):

Het Kanaal, Jan Fabriciusstraat, Rolderstraat, Javastraat, Oranjestraat, Hendrik de Ruiterstraat, Stationsstraat, het stationsgebied, Oostersingel, Zuidersingel, Collardslaan, Vaart Zuidzijde, Vaart Noordzijde, Weiersstraat, Keerweer, Alteveerstraat.

 

Aldus vastgesteld door de burgemeester op d.d.

M.L.J. Out,

Burgemeester

Toelichting:

Het (steek)wapenbezit en -gebruik vormt landelijk nog steeds een probleem. De aanwezigheid van wapens of voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden bij o.a. jongeren, drugsdealers en drugs- en alcoholgebruikers in en rondom het centrum van Assen, vergroot het risico op een geweldsdelict met wapengebruik.

De Wet wapens en munitie (Wwm) verbiedt slechts een klein aantal (steek)wapens. De wijziging van de Wwm, waarbij de verkoop van (bepaalde) gebruiksmessen aan minderjarigen en het dragend daarvan verboden moet worden in de openbare ruimte, is nog niet doorgevoerd. In de praktijk treft de politie vaak (steek)wapens aan die niet vallen onder deze wet en om deze reden niet in beslag genomen kunnen worden. Het dragen van niet strafbare wapens moet daarom zoveel mogelijk worden ontmoedigd en bestreden. Het verbod is niet van toepassing op voorwerpen die onder de werking van de Wwm vallen. Ook is het verbod niet van toepassing op voorwerpen die zodanig zijn ingepakt dat deze niet voor dadelijk gebruik gereed zijn. Door het verbod kunnen handhavers direct optreden tegen het dragen van (steek)wapens in gevallen waar de Wwm nog niet toereikend is.

Om gewapende escalaties te voorkomen en het bezit van wapens tegen te gaan, is het van belang nu op te treden tegen wapenbezit. Daarom maak ik gebruik van mijn bevoegdheid om een gebied aan te wijzen op grond van artikel 2.1a APV Assen.

Vanuit recente ervaringen met jeugdgroepen is bekend dat zij door middel van sociale media met name in en rondom het centrumgebied afspreken om de confrontatie met elkaar aan te gaan. Hierdoor is het onvoorspelbaar waar eventuele confrontaties zich voordoen. Daarnaast zal het verbod vooral toezien op situaties waar nog geen dreiging is. Daarmee heeft het verbod een preventieve werking ten aanzien van confrontaties waarbij een wapen gebruikt kan worden. Om deze redenen is gekozen om het centrum- en stationsgebied aan te wijzen als gebied waarbinnen het verbod geldt. De noodzaak hiertoe wordt ondersteund door het feit dat het eerder genoemde wetsvoorstel het dragen van wapens overal beoogt te verbieden.

Om gewapende escalaties of ongeregeldheden tussen personen en/of tegen hulpverleners te voorkomen en het bezit van ongewenste wapens tegen te gaan, is het noodzakelijk dat hiertegen kan worden opgetreden. Het instellen van een wapenverbod is daarom noodzakelijk om de openbare orde en veiligheid te handhaven.

 

Cijfers

Messenverbod en veiligheidsrisicogebied

In periode tussen 17 juni 2023 en 17 oktober 2023 zijn er 4 incidenten geweest, waarbij er sprake was van bezit was van overige wapens. Op 20 oktober 2023 in het centrum van Assen voor 6 maanden aangewezen als Veiligheidsrisicogebied. De directe aanleiding voor het aanwijzen van dit gebied zijn een aantal heftige incidenten met een maatschappelijke impact in de gemeente Assen. Deze incidenten hadden als overeenkomt de aanwezigheid en/of het gebruik van (steek)wapens.

Door het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied is het onder ander mogelijk om preventief te fouilleren. Tot en met februari 2204 zijn er 5 preventief fouilleeracties geweest. In totaal zijn hierbij 948 personen en 240 voertuigen doorzocht. Hierbij zijn 26 (steek)wapens gevonden, waar afstand van gedaan is of in beslag zijn genomen:

 

6x zakmes

4x stanleymes

1x multitool

2x oestermes

1x ijzeren knuppel

1x tang + lifehammer

1x zwaar kettingslot

5x mes

5x schaar

 

Verder werd nog aangetroffen: illegaal vuurwerk, gebruikers- en handelshoeveelheden hard- en softdrugs en werden diverse personen onder invloed (rijden onder invloed of openbaar dronkenschap) aangetroffen.

In het kader van het messenverbod en veiligheidsrisicogebied is een terugloop van incidenten met (steek)wapens te zien. In de zomer van 2023 zijn er in 136 dagen 60 incidenten geweest (0.44 incidenten per dag) in Assen. Tijdens de looptijd van de maatregelen zijn er in 99 dagen 16 incidenten geweest (0.16 incidenten per dag) in Assen.

 

Preventie

Wapen inleveractie

Op 11 en 12 december 2023 heeft er een inleveractie voor steek-, slag- en stootwapens plaatsgevonden. Tijdens de inleverdagen was het mogelijk de wapens straffeloos in te leveren bij het politiebureau aan de Weiersstraat in Assen. Vooral jongeren en jongvolwassenen werden aangemoedigd hun wapen in te leveren. Voor deze actie is campagnemateriaal ontwikkeld in de vorm van flyers en posters, die zijn verspreid op locaties zoals scholen en buurthuizen. Tijdens de actie zijn de volgende resultaten behaald:

 

3x mes

1x zwaard

1x multitool

 

Het voornemen is om de wapeninleveractie (of een vergelijkbare actie) in combinatie met een preventieve campagne een meer structureel karakter te geven door deze jaarlijks te organiseren. Het heeft de voorkeur om dit te koppelen aan de Week van de Veiligheid in oktober 2024.

 

Integraal Veiligheidsbeleid 2024-2028

In december 2023 is door gemeenteraad van Assen het Integraal Veiligheidsbeleid voor de komende vier jaar vastgesteld. Een van de prioriteiten is het ontwikkelen van een meerjarig aanpak op jeugd en veiligheid, onder andere op de thema’s overlastgevende jeugd, jonge aanwas en middelengebruik. Wij willen voorkomen dat onze jongeren in de (drugs)criminaliteit belanden. Wij zetten in op preventie en daar waar nodig op repressie.

Procesregie

In de afgelopen jaren hebben wij met onze veiligheidspartners een succesvolle aanpak ontwikkeld op overlastgevende en criminele jeugdgroepen. Binnen de gemeente Assen zijn er twee procesregisseurs zorg en veiligheid aangesteld om zowel op preventie als repressie regie te voeren op casus- en groepsniveau.

Gebieden

Het in bijlage 1 opgenomen gebied omvat het gehele centrum van Assen en het stationsgebied. Het gebied is zo klein als mogelijk gemaakt, waarbij rekening is gehouden met proportionaliteit. Het stationsgebied is ook meegenomen, omdat uit de cijfers bijvoorbeeld blijkt dat er een stijging te zien is als het gaat om mishandelingen in dat gebied.

 

Bekendmaking en Inwerkingtreding

Dit besluit wordt bekendgemaakt in het elektronisch gemeenteblad en treedt in werking op de eerste dag na die van de bekendmaking.

 

Bezwaar

Tegen dit besluit kan een belanghebbende een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester van Assen, postbus 30018, 9400 RA Assen. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan dat binnen zes weken na de datum van bekendmaking. Volgens de wettelijke regels bevat het bezwaarschrift ten minste: de dagtekening, uw naam, adres en handtekening, een omschrijving van het besluit waar u bezwaar tegen maakt en de gronden van het bezwaar.

Een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking, het besluit waar u bezwaar tegen maakt blijft gelden. In afwachting van de beslissing op bezwaar kunt u de Voorzieningenrechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Dat kan alleen voor een spoedeisend belang. Uw brief aan de Voorzieningenrechter stuurt u naar de Rechtbank Noord-Nederland, Afdeling Bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AD Groningen.

 

 

 

Bijlage 1: Gebiedsaanduiding