Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland

Standaard Werktijdenregeling

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieVeiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland
OrganisatietypeRegionaal samenwerkingsorgaan
Officiële naam regelingStandaard Werktijdenregeling
CiteertitelStandaard Werktijdenregeling
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 33b van de Wet gemeenschappelijke regelingen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2024Nieuwe regeling

07-03-2024

bgr-2024-726

Tekst van de regeling

Intitulé

Standaard Werktijdenregeling

Het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland

 

besluit

 

vast te stellen de navolgende Standaard Werktijdenregeling

 

 

 

Artikel 1 Begripsbepaling

  • a.

    In deze regeling wordt verstaan onder:

  • b.

    medewerker: de ambtenaar in de zin van de CAR, dan wel degene met wie een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht is gesloten;

  • c.

    feitelijke arbeidsduur: de vooraf vastgestelde omvang van het aantal uren in een bepaalde periode gedurende welke door de medewerker arbeid moet worden verricht;

  • d.

    direct leidinggevende: de hiërarchisch leidinggevende;

  • e.

    dagvenster: het dagvenster loopt van maandag t/m vrijdag van 07.00 tot 22.00 uur conform artikel 4:2 lid 2 van de CAR;

  • f.

    aanwezigheidsdienst: aaneengesloten periode welke binnen het dagvenster valt waarin de dagdienst medewerker verplicht is op de arbeidsplaats aanwezig te zijn om op oproep zo spoedig mogelijk repressieve werkzaamheden te verrichten.

 

Artikel 2 Werkingssfeer

Lid 1

Deze regeling is van toepassing op alle medewerkers van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland die vallen onder de standaardregeling voor de werktijden.

Lid 2

Voor de medewerkers in de 24-uursdienst en medewerkers van de Meldkamer Oost-Nederland die in roosterdienst werken, geldt dat zij onder de bijzondere regeling voor de werktijden vallen.

 

Artikel 3 Geldende arbeidsduur

Lid 1

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland hanteert een formele arbeidsduur van 36 uur per week voor de medewerker met een volledige betrekking.

Lid 2

Medewerkers kunnen op eigen verzoek extra verlof als gevolg van arbeidsduurverkorting ontvangen met dien verstande dat bij een volledige betrekking 4 uur verlof wordt verleend bij een feitelijke werkweek van 40 uur. Deeltijders kunnen aanspraak maken op verlof als gevolg van arbeidsduurverkorting naar rato van hun aanstelling met inachtneming van de verhouding 36:40. De maximale hoeveelheid verlof als gevolg van arbeidsduurverkorting bedraagt op jaarbasis bij een volledige betrekking 204 uur.

 

Artikel 4 Werktijden en pauze

Lid 1

Voor de medewerkers gelden flexibele werktijden zodat de tijden waarop met de werkzaamheden wordt aangevangen en geëindigd per werkdag kunnen verschillen. Hierover kunnen tussen de medewerker en zijn direct leidinggevende afspraken worden gemaakt.

Lid 2

Invulling van de werktijd dient binnen het dagvenster van de standaardregeling te vallen dat loopt van maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 22.00 uur.

Lid 3

Tenzij en met inachtneming van de feitelijke arbeidsduur van de medewerker er andere afspraken over de werktijden zijn gemaakt (bijvoorbeeld roosterdiensten), is de medewerker gehouden om:

  • a.

    zijn werkzaamheden te beginnen tussen 07.00 uur en 09.30 uur;

  • b.

    de werkzaamheden te onderbreken gedurende tenminste een half uur en ten hoogste 1,5 uur tussen 11.30 uur en 14.00 uur, indien hij meer dan 5,5 uur arbeid verricht op een dag. Indien de medewerker meer dan 8 uur maar minder dan 10 uur arbeid op een dag verricht, dienen de gezamenlijke pauzes minimaal 45 minuten te zijn. Een van deze gezamenlijke pauzes dient tenminste een half uur aaneengesloten te zijn;

  • c.

    de werkzaamheden te beëindigen tussen 15.30 uur en 22.00 uur.

Lid 4

De in lid 3, sub b en c genoemde onderbrekingen van tenminste 30 minuten gelden niet als werktijd en dienen derhalve als eigen tijd te worden beschouwd.

Lid 5

Van de in lid 3 genoemde tijden kan worden afgeweken met instemming van of in opdracht van de direct leidinggevende.

 

Artikel 5 Aanwezigheidsdienst

Lid 1

Medewerkers kunnen binnen het dagvenster worden ingezet voor het verzorgen van de uitrukdienst bij alarmering. Medewerkers worden door middel van roostering hiervoor ingepland. Het ingeroosterd zijn voor uitrukdienst wordt aangemerkt als een aanwezigheidsdienst. De medewerker is verplicht zich gedurende deze hele aanwezigheidsdienst beschikbaar te houden. Deze beschikbaarheid brengt met zich mee dat medewerkers op die dag aanwezig dienen te zijn op de kazerne.

Lid 2

De tijden van de aanwezigheidsdienst kunnen per post verschillen evenals de duur van de pauze.

Lid 3

De medewerker, als bedoeld lid 1 heeft per aanwezigheidsdienst aanspraak op een vergoeding voor het beschikbaar zijn tijdens de pauze. De pauze wordt daarbij aangemerkt als wachttijd met als wegingsfactor 0,5.

Lid 4

Voor medewerkers van Post Zuid geldt dat op basis van de roostersystematiek meer uren worden ingepland. Deze vooraf toegekende uren worden gecompenseerd in het verlofsysteem.

 

Artikel 6 Bereikbaarheid van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland

Lid 1

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 08.30 uur tot 16.30 uur.

 

Artikel 7 Overwerk

Lid 1

Alleen als een medewerker in opdracht van de direct leidinggevende werkzaamheden verricht buiten de voor hem geldende feitelijke arbeidsduur per week is er sprake van overwerk.

Lid 2

Overwerk is alleen toegestaan na uitdrukkelijke toestemming van de direct leidinggevende en wordt in tijd gecompenseerd.

Lid 3

Indien men tussen 07.00 uur en 22.00 uur meer uren werkt dan de feitelijke arbeidsduur, dan geldt dit niet als overwerk, maar dienen deze uren gecompenseerd te worden. Het is niet de bedoeling dat hiermee extra verlof wordt gespaard.

Lid 4

Overwerk als gevolg van repressieve diensten en grootschalige oefeningen wordt, inclusief de eventuele toeslagen, vergoed in geld. Eventueel is na overleg met de direct leidinggevende compensatie in tijd mogelijk.

Lid 5

De toeslagen als bedoeld in lid 4 zijn alleen van toepassing op medewerkers die een functie bekleden die gewaardeerd is in schaal 10 of lager. Voor medewerkers die een functie bekleden die gewaardeerd is in schaal 11 of hoger worden de uren wel uitbetaald, echter zonder de toeslagen.

Lid 6

Voor overig overwerk (na 22.00 uur) geldt dat dit in principe niet wordt uitbetaald, maar dat dit in tijd gecompenseerd dient te worden. Als bij wijze van uitzondering de overuren wel dienen te worden uitbetaald, dan is hiervoor toestemming van de direct leidinggevende noodzakelijk.

Lid 7

In geval van vergaderingen etc. in de avonduren wordt van de medewerker verwacht dat deze de uren die in dit kader zijn gemaakt in dezelfde week compenseert, een en ander in overleg met de direct leidinggevende.

 

Artikel 8 Artsenbezoek

Lid 1

Voor zover de medewerker invloed heeft op het vaststellen van het tijdstip van een bezoek aan een arts of tandarts e.d. dient dit bezoek zoveel mogelijk in eigen tijd plaats te vinden.

Lid 2

Indien dit bezoek alleen in de voor de medewerker geldende arbeidstijd voor die dag kan plaatsvinden, wordt de afwezige tijd gezien als werktijd.

Lid 3

De tijd die men afwezig is geweest in verband met bezoek aan de arbodienst, en bezoek aan de bedrijfsmaatschappelijk werker in opdracht van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, wordt gezien als werktijd.

 

Artikel 9 Verlof

Lid 1

In elk kalenderjaar heeft de medewerker recht op verlof volgens het bepaalde in hoofdstuk 6 van de CAR-UWO.

Lid 2

Indien de medewerker verzuimt om verlof op te nemen, wordt deze – indien geen overeenstemming wordt bereikt over het opnemen van het verlof – verplicht de verlofdagen op te nemen in een door de direct leidinggevende aangewezen periode, waarbij het bepaalde in hoofdstuk 6 van de CAR-UWO inzake tijdvakken en verlofduur in acht wordt genomen.

 

Artikel 10 Verlof bij het afnemen van brandweerexamens

Lid 1

In aanvulling op artikel 6:4:1 CAR-UWO kan, tenzij de belangen van de dienst zich daartegen verzetten, aan de medewerker verlof met behoud van bezoldiging verleend worden voor het afnemen van brandweerexamens, een en ander in overleg met de direct leidinggevende.

Lid 2

Dit verlof wordt alleen dan verleend indien de medewerker door de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland wordt gedetacheerd aan de instantie die het examen afneemt.

Lid 3

Dit verlof met behoud van bezoldiging beslaat jaarlijks maximaal 14,4 uur (2 dagen), deeltijders naar rato van het dienstverband.

Lid 4

Indien de medewerker zelf een vergoeding voor het afnemen van examens ontvangt, dient hij hier zelf verlof voor op te nemen.

Lid 5

Dit verlof moet tenminste 48 uur van tevoren worden aangevraagd bij de direct leidinggevende.

 

Artikel 11 Verlof bij verplichte studie

Lid 1

Voor het volgen van lessen die in diensttijd worden gegeven wordt verlof met behoud van salaris en salaristoelagen verleend tot ten hoogste 7,2 uur per week, voor deeltijders is dit naar rato van het dienstverband.

Lid 2

Dit verlof wordt verleend voor een door de direct leidinggevende te bepalen termijn, die wordt afgeleid van de normaal te achten duur van de studie.

Lid 3

Indien de direct leidinggevende op grond van door de ingewonnen inlichtingen van oordeel is dat de medewerker niet of niet voldoende studeert, waardoor hij niet in staat kan worden geacht zijn studie binnen de termijn bedoeld in het eerste lid te volbrengen, is de direct leidinggevende bevoegd de verleende studiefaciliteiten al dan niet tijdelijk in te trekken. Deze intrekking vindt niet plaats indien de medewerker aannemelijk maakt dat de onregelmatige of onvoldoende studie het gevolg is van feiten of omstandigheden die niet aan hemzelf te wijten zijn.

Lid 4

De medewerker is verplicht de inlichtingen te geven die de direct leidinggevende nodig acht voor de toepassing van dit artikel.

 

Artikel 12 Verlof bij examens van een verplichte studie

Lid 1

Verlof wordt verleend voor deelname aan examens of tentamens ter afsluiting van de studie, een studieonderdeel of studietijdvak.

Lid 2

Maximaal 2 x 3,6 uren studieverlof per kalenderjaar wordt verleend ter voorbereiding op examens of tentamens om een studieonderdeel of een studietijdvak af te sluiten.

 

Artikel 13 Verlof bij niet-verplichte studie en examens

Lid 1

In het geval van een niet-verplichte studie kan aan de medewerker, afhankelijk van de studiebelasting, studieverlof worden verleend. Daarbij wordt rekening gehouden met de aard van de opleiding en het belang van de organisatie.

Lid 2

Onder studiebelasting wordt verstaan het totaal van de voor de studie benodigde tijd per week voor het volgen van de lessen (excl. reistijd) en de door het opleidingsinstituut aangegeven gemiddelde tijd benodigd buiten het volgen van de lessen.

Lid 3

Afhankelijk van de som van het onder het tweede lid bepaalde zal studieverlof worden verleend op grond van de volgende normen:

studiebelasting studieverlof

0-4 uur per week geen

4-8 uur per week 3,6 uur per 4 weken

8-12 uur per week 3,6 uur per 3 weken

> 12 uur per week 3,6 uur per 2 weken

Lid 4

Het studieverlof als bedoeld in lid 3 wordt voor de medewerker met een aanstelling in deeltijd naar evenredigheid bepaald.

Lid 5

Opname van het studieverlof gebeurt in overleg met de direct leidinggevende. Eventueel niet opgenomen studieverlof vervalt aan het eind van het kalenderjaar.

 

Artikel 14 Slotbepalingen

Lid 1

De directeur kan in individuele gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet een bijzondere regeling treffen.

Lid 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van de 1 januari 2024.

Lid 3

Met de inwerkingtreding van deze regeling komt de regeling werktijden van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland uit 2014 te vervallen.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van het dagelijks bestuur van 7 maart 2024.

De secretaris de voorzitter

drs. D.G.L. Kransen A.J.M. Heerts