Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Neder-Betuwe

Beleidsregel spandoeken, borden en andere voorwerpen op of aan de weg

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieNeder-Betuwe
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel spandoeken, borden en andere voorwerpen op of aan de weg
CiteertitelBeleidsregel spandoeken, borden en andere voorwerpen op of aan de weg
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Beleidsregel tijdelijke reclame.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene plaatselijke verordening Neder-Betuwe 2024

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

17-05-2024nieuwe regeling

07-05-2024

gmb-2024-209154

INT/23/ 206994 / Z/23/094615

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel spandoeken, borden en andere voorwerpen op of aan de weg

Beleidsregel spandoeken, borden en andere voorwerpen op of aan de weg

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Neder-Betuwe stelt de Beleidsregel spandoeken, borden en andere voorwerpen op of aan de weg als volgt vast:

 

Doel beleidsregel

Evenementen, activiteiten en inzamelingsacties van goede doelen worden veelal aangekondigd via tijdelijke reclameborden (aankondigings-, sandwich- en driehoeksborden) of spandoeken. Deze borden of spandoeken kunnen bevestigd worden om straatmeubilair, zoals lantaarnpalen en bomen. Met het oog op de verkeersveiligheid, de openbare orde en veiligheid en het uiterlijk aanzien van de gemeente, is het wenselijk om beleidsregels vast te stellen om wildgroei van deze borden te voorkomen.

Artikel 1 Op welke bevoegdheid is deze beleidsregel gebaseerd

Voor het plaatsen van aankondigings-, sandwich- en driehoeksborden en het ophangen van spandoeken in de openbare ruimte en op en langs wegen is op grond van artikel 2:10 van de Algemene plaatselijke verordening (hierna: Apv) een vergunning nodig van het college van burgemeester en wethouders.

Artikel 2 Toetsingscriteria voor de vergunning

Het college stelt de volgende toetsingscriteria vast in het belang van de verkeersveiligheid, de openbare orde en veiligheid en het uiterlijk aanzien van de gemeente.

 

Een vergunning voor het plaatsen van borden en het ophangen van spandoeken wordt alleen afgegeven in de volgende gevallen:

  • 2.1

    Voor een aankondiging van een evenement waarvoor op grond van artikel 2:25 Apv een vergunning is verleend of een melding is geaccepteerd;

  • 2.2

    Voor aankondigingen die betrekking hebben op een plaatselijk evenement of een plaatselijke activiteit, met een tijdelijk karakter of van culturele aard en die toegankelijk zijn voor een breed publiek. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in:

    • a.

      Een plaatselijk evenement of activiteit: zoals een kermis, jaar-, rommel-, kerstmarkt, circus, etc.

    • b.

      Een cultureel activiteit van tijdelijke aard: zoals een beurs, open monumentendag of een kunsttentoonstelling.

  • Aankondigingen worden ook toegestaan bij:

    • c.

      Open dagen van lokale onderwijsinstellingen en onderwijsinstellingen van omliggende gemeenten: Tiel, Rhenen, Wageningen, Overbetuwe.

    • d.

      Onbaatzuchtige reclame voor bijvoorbeeld acties van het WNF, de Nierstichting, de Hartstichting etc.

    • e.

      Ideële reclame, zoals campagnes van de overheid van algemeen belang. Bijvoorbeeld: verkeersveiligheid spandoeken ‘wij gaan weer naar school’, ‘BOB zeg het hardop’ of volksgezondheidscampagnes.

  • Een vergunning wordt geweigerd in de volgende gevallen:

  • 2.3

    Verkiezingscampagnes: het plaatsen van borden en spandoeken voor verkiezingscampagnes is niet toegestaan, hiervoor mogen alleen de vanuit de gemeente geplaatste verkiezingsborden worden gebruikt.

  • 2.4

    Borden en spandoeken voor reclame van commerciële doeleinden: deze wordt niet toegestaan in de openbare ruimte. Onder bepaalde voorwaarden kan er wel een verwijzingsbord worden aangevraagd. Zie voor meer informatie de gemeentelijke website onder de zoekterm ‘reclame’.

     

    Noot:

    Voor wat betreft plaatsen van borden en reclame op privéterrein is men gehouden aan artikel 4:15 van de Apv en aan de Omgevingswet. In veel gevallen is voor het plaatsen van een bouwwerk een omgevingsvergunning nodig. Voor lichtreclame op privéterrein is een separate beleidsregel opgesteld op grond van artikel 4:16 Apv.

Artikel 3 Voorwaarden indien vergunning wordt verleend

Wanneer de aanvraag voldoet aan bovengenoemde criteria (2.1 en 2.2), dan kan met in achtneming van onderstaande voorwaarden een vergunning worden verleend op grond van artikel 2:10 van de Apv:

  • a.

    er mogen maximaal 2 borden of spandoeken per evenement of activiteit per dorp (Dodewaard, Opheusden, Kesteren, Ochten, IJzendoorn en Echteld) worden geplaatst of opgehangen met een maximum van 5 aankondigingen voor evenementen of activiteiten tegelijkertijd.

  • b.

    tijdelijke aankondigingen zijn voor een periode van ten hoogste drie weken voorafgaande aan het evenement c.q. activiteit toegestaan.

  • c.

    de vergunninghouder dient er zorg voor te dragen dat de borden of spandoeken op een zodanige wijze worden geplaatst of opgehangen, dat het geen hinder of gevaar voor het verkeer en de overige weggebruikers oplevert, dus niet te dicht op de rand trottoir/weg (vrije afstand 25 cm afstand), er moet een minimale doorgang zijn op het voetpad of trottoir van 100 centimeter.

  • d.

    bij het ophangen van spandoeken over de weg moet met een minimale doorrijhoogte van 4.60 meter rekening worden gehouden (tenzij er sprake is van een andere hoogtebeperking die met borden is aangegeven, dan is deze hoogtebeperking leidend).

  • e.

    bevestigingsmaterialen dienen zo te zijn en zo te worden toegepast dat passanten zich hieraan niet kunnen bezeren en dat hierdoor geen beschadigingen aan eigendommen van derden kunnen worden veroorzaakt.

  • f.

    gebreken aan de borden of spandoeken dienen direct te worden verholpen of worden op kosten van de vergunninghouder door de gemeente verholpen of worden eventueel verwijderd.

  • g.

    de constructie van de borden of spandoeken met de bevestigingen dient zo te zijn, dat ze bestand zijn tegen windkracht 8;

  • h.

    de borden of spandoeken mogen enkel worden geplaatst of opgehangen aan wegen die in gemeentelijk beheer zijn en niet op provinciale wegen.

  • i.

    de borden of spandoeken mogen niet worden geplaatst of opgehangen worden op het middeneiland van rotondes. De borden en spandoeken mogen geen enkele belemmering vormen voor het verkeer en het vrije uitzicht van verkeersdeelnemers.

  • j.

    de borden of spandoeken mogen worden geplaatst of opgehangen rondom/aan bomen en/of lichtmasten, mits deze daardoor niet worden beschadigd.

  • k.

    de borden of spandoeken mogen niet worden geplaatst of opgehangen om verkeerstekens of verkeerslichten.

  • l.

    de borden moeten voldoen aan de gestelde eisen en afmetingen (deugdelijk materiaal en maximaal 100 (h) x 75 (b) centimeter), de spandoeken (200 (l) x 100 (b).

  • m.

    de borden of spandoeken mogen het uitzicht van bewoners niet belemmeren;

  • n.

    de borden of spandoeken mogen niet zijn voorzien van aanstootgevende tekst dan wel aanstootgevende afbeeldingen.

  • o.

    er dient zorg voor gedragen te worden dat de borden of spandoeken uiterlijk één werkdag na het evenement of activiteit om 18.00 weer zijn verwijderd, is dit niet het geval, dan kunnen de borden of spandoeken door de gemeente op kosten van de aanvrager worden verwijderd.

  • p.

    de plaatsing van de borden of spandoeken geschiedt op eigen risico.

  • q.

    het plaatsen, ophangen en verwijderen van borden of spandoeken mag niet op zondag plaatsvinden.

  • r.

    de aanvrager(ster) dient er zorg voor te dragen dat er een adequate verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid is afgesloten.

  • s.

    vergunning of toestemming voor tijdelijke borden of spandoeken geeft geen recht op een vergunning om deze permanent te mogen plaatsen

Artikel 4 De vergunningaanvraag

  • 4.1

    Voor het aankondigen van een evenement of activiteit

    De aanvraag voor het plaatsen van eerder genoemde borden of het ophangen van spandoeken voor het aankondigen van het evenement of activiteit kan door middel van het aanvraagformulier evenement of activiteit (te downloaden via de website van Neder-Betuwe). Voor de aanvraag geldt de termijn uit artikel 2:25 Apv: bij een melding dertig werkdagen en bij een vergunningsaanvraag 10 weken.

  • 4.2

    Voor culturele activiteiten, onbaatzuchtige reclame of ideële reclame

    De aanvraag voor het plaatsen of ophangen van borden of spandoeken voor culturele activiteiten of onbaatzuchtige of ideële reclame moet minimaal 4 weken voorafgaande aan de plaatsings-/ophangingsdatum worden ingediend bij de gemeente door middel van het aanvraagformulier plaatsen tijdelijke aankondigings-, sandwich- en driehoeksborden en spandoeken (bijlage en te downloaden via de website van Neder-Betuwe).

Artikel 5 Handhaving

Indien blijkt dat er borden zijn geplaatst of spandoeken zijn opgehangen zonder een vergunning van de gemeente, zal de gemeente als volgt handelen:

  • a.

    een telefonische waarschuwing doen met het verzoek om de borden of spandoeken diezelfde dag nog te verwijderen;

  • b.

    is aan het verzoek onder a niet voldaan, dan volgt een aanschrijving dat de borden of spandoeken worden verwijderd door de gemeente op kosten van degene die ze heeft geplaatst, opgehangen of laten plaatsen (organisator evenement of ondernemer/instelling van hetgeen wordt aangekondigd).

Artikel 6 Inwerkingtreding en citeertitel

Deze beleidsregels treden in werking op de dag na bekendmaking.

Deze beleidsregels worden aangehaald als: Beleidsregel spandoeken, borden en andere voorwerpen op of aan de weg

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Neder-Betuwe in de vergadering van 7 mei 2024

De secretaris,

N. de Geus - de Bruijn

de burgemeester,

A.J. Kottelenberg

Bijlage 1 Aanvraagformulier plaatsen tijdelijke aankondigings-, sandwich- en driehoeksborden en spandoeken

 

(Algemene plaatselijke verordening, artikel 2:10)

 

Ondergetekende,

Vereniging/organisatie : …………………………………………………………………..

Naam (contactpersoon) : …………………………………………………………………..

Straat + huisnummer : …………………………………………………………………..

Postcode + plaats : …………………………………………………………………..

Telefoon-/mobielnummer : …………………………………………………………………..

E-mailadres: …………………………………………………………………………………

Vraagt vergunning aan voor het plaatsen van aankondigings-/sandwich-/driehoeksborden of ophangen van spandoeken. (* doorhalen wat niet van toepassing is)

Aantal: .......... (borden) of .......... (spandoeken)

(maximaal 2 borden of spandoeken per dorp)

Voor het dorp Dodewaard/Opheusden/Kesteren/Ochten/IJzendoorn/Echteld. (* doorhalen

wat niet van toepassing is)

Nauwkeurige aanduiding van de gewenste locatie (eventueel situatieschets bijvoegen) :

………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………

 

Datum : …………………………………………..

Handtekening : …………………………………..

De aanvraag moet minimaal 4 weken voorafgaande aan de datum van plaatsing/ophangen worden

ingediend bij:

 

Gemeente Neder-Betuwe

Postbus 20

4043 ZG Opheusden

E-mail: info@nederbetuwe.nl