Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Velsen

Beleid tegemoetkoming veiligheidsgevoel

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieVelsen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleid tegemoetkoming veiligheidsgevoel
CiteertitelBeleid tegemoetkoming veiligheidsgevoel
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 124 van de Grondwet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

28-04-2024Nieuwe regeling

15-04-2024

gmb-2024-187101

1670894

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleid tegemoetkoming veiligheidsgevoel

Aanleiding

Begin 2024 was er een extreme stijging in het aantal incidenten waarbij explosieven of ander geweld wordt gebruikt. Van dergelijke acties zijn niet alleen de beoogde doelwitten het slachtoffer, maar ook de omgeving wordt hierdoor getroffen. Deze ontwikkeling beïnvloedt het gevoel van onveiligheid van onder andere omwonenden. Bewoners van naburige panden melden zich bij de gemeente om hen tegemoet te komen in de kosten die zij maken om hun veiligheidsgevoel te versterken. Het gaat dan onder andere om aanpassingen aan de woning ter voorkoming van persoonlijk letsel.

 

Wanneer zich een incident voordoet waarbij een explosief wordt gebruikt bij een pand sluit de burgemeester het pand in de meeste gevallen voor een bepaalde tijd. De politie doet onderzoek naar de achtergrond en spoort de daders op. In samenwerking met de politie maakt de burgemeester een plan om de openbare orde en veiligheid te herstellen. Als het gaat om het verlenen van een tegemoetkoming in de kosten die omwonenden maken om hun veiligheidsgevoel te versterken ontbreekt daarvoor een kader.

 

Dit beleid voorziet in een tegemoetkoming in de kosten voor dergelijke maatregelen. Op grond van artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht kan een bestuursorgaan, in dit geval de burgemeester, beleidsregels vaststellen met betrekking tot een hem toekomende of onder zijn verantwoordelijkheid uitgeoefende bevoegdheid.

 

Gevoel van onveiligheid

De impact van een incident met een explosief of ander geweld is groot, zeker ook voor de omwonenden van het betreffende pand. Ongeacht of het explosief ook daadwerkelijk tot ontploffing is gekomen, zorgt een dergelijk incident voor een groot gevoel van onveiligheid bij omwonenden. De eigen woning wordt gezien als een veilige plek en als in de directe omgeving daarvan explosiegevaar dreigt zorgt dit voor een gevoel van onveiligheid.

 

Na sluiting van een pand dat kennelijk het doelwit is van criminelen, ontvangen direct omwonenden een informatiebrief om hen op de hoogte te brengen van hetgeen is voorgevallen en de maatregelen die worden genomen. Wanneer een pand na een tijdelijke sluiting weer open gaat, omdat de dreiging niet meer actueel is, is het veiligheidsgevoel van omwonenden vaak niet meteen hersteld. In de praktijk blijkt dat omwonenden de behoefte hebben om veiligheidsmaatregelen te treffen om het veiligheidsgevoel te herstellen.

Artikel 1 Begripsbepaling

Straal van impact: De straal rondom het pand dat het doelwit is of is geweest van een explosief of ander geweld, waarvan de politie aangeeft dat panden binnen deze straal risico lopen of hebben gelopen om schade op te lopen als gevolg van het afgaan van dit explosief of het toepassen van ander geweld.

Artikel 2 Doel

Het doel van deze beleidsregels is om omwonenden van panden die het doelwit zijn of zijn geweest van explosieven of ander geweld tegemoet te komen in de kosten die zij maken om zich veiliger te voelen in de woning dan wel voor tijdelijk verblijf elders.

Artikel 3 Voorwaarden

  • 1.

    De aanvrager staat ingeschreven als bewoner van een woning gelegen in de straal van impact zoals bepaald door de politie.

  • 2.

    De ingezette maatregelen waarvoor een tegemoetkoming wordt gevraagd dragen kennelijk bij aan verhoging van het veiligheidsgevoel, waaronder in ieder geval camera’s, rolluiken of een tijdelijk verblijf elders kunnen worden verstaan, een en ander ter beoordeling aan de burgemeester.

  • 3.

    De aanvrager heeft zelf geen aandeel in de aanleiding tot het incident.

  • 4.

    Het moment van aanschaf, waaronder wordt verstaan het moment van het sluiten van de koopovereenkomst, is niet eerder dan het incident en niet later dan vier weken na het incident dan wel na het aflopen van een tijdelijke sluiting.

  • 5.

    De aanvraag is uiterlijk drie maanden na het incident dan wel na het aflopen van een tijdelijke sluiting ingediend.

  • 6.

    De maximale tegemoetkoming is nog niet eerder toegekend voor ingezette maatregelen ten aanzien van hetzelfde pand.

Artikel 4 Hoogte tegemoetkoming

  • 1.

    De tegemoetkoming bedraagt maximaal €1000,- excl. BTW.

  • 2.

    De tegemoetkoming bedraagt nooit meer dan 50 procent van de gemaakte kosten.

Artikel 5 Aanvraag

  • 1.

    Degene die in aanmerking wil komen voor een tegemoetkoming kan een aanvraag indienen door een e-mailbericht te sturen naar velsenaov@velsen.nl.

  • 2.

    Een aanvraag voor een tegemoetkoming veiligheidsgevoel bevat ten minste:

  • naam en adres van de aanvrager;

  • omschrijving van de reden van de aanvraag waaronder in ieder geval wordt verstaan een omschrijving van het incident wat aanleiding is voor een verminderd veiligheidsgevoel;

  • facturen van de gemaakte kosten met daarop in ieder geval de datum van aanschaf;

  • enige toelichting waarom de gemaakte kosten ervoor zorgen dat men zich veiliger voelt in de woning dan wel een toelichting waarom een tijdelijk verblijf elders zorgt voor een verhoogd gevoel van veiligheid; en

  • rekeningnummer van de aanvrager waarop de tegemoetkoming uitbetaald kan worden.

Artikel 6 Uitbetaling

De tegemoetkoming wordt na toekenning zo spoedig mogelijk uitbetaald.