Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Zaanstad

Aanwijsbesluit Dienst van algemeen economisch belang (DAEB) Duurzaamheidsloket voor bedrijven

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieZaanstad
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingAanwijsbesluit Dienst van algemeen economisch belang (DAEB) Duurzaamheidsloket voor bedrijven
CiteertitelAanwijsbesluit Dienst van algemeen economisch belang (DAEB) Duurzaamheidsloket voor bedrijven
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Artikel 14, artikel 106, tweede lid en artikel 107 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie
  2. Vrijstellingsbesluit van de Europese Commissie voor diensten van algemeen economisch belang
  3. artikel 160 van de Gemeentewet
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

06-04-2024Nieuwe regeling

23-01-2024

gmb-2024-150683

z8114816 / d531

Tekst van de regeling

Intitulé

Aanwijsbesluit Dienst van algemeen economisch belang (DAEB) Duurzaamheidsloket voor bedrijven

Burgemeester en wethouders van de gemeenten Zaanstad, gelet op het bepaalde in:

 

  • -

    Artikel 14, artikel 106, tweede lid en artikel 107 van het VWEU;

  • -

    Vrijstellingsbesluit van de Europese Commissie voor diensten van algemeen economisch belang (2012/21/EU, Pb EU 2012, L7) (“DAEB Vrijstellingsbesluit”);

  • -

    Artikel 160, eerste lid, onderdeel a, van de Gemeentewet.

 

overwegende dat:

 

  • -

    Diensten van algemeen economisch belang (hierna “DAEB”) hun bestaansrecht ontlenen aan de artikelen 14 en 106, tweede lid, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie;

  • -

    Om gebruik te kunnen maken van de bijzondere positie die een DAEB inneemt binnen de Europese regelgeving, de Stichting Duurzaamheidsloket Bedrijven Zaanstad i.o. specifiek met het beheer van een bepaalde DAEB moet worden belast;

  • -

    Het naar mening van burgemeester en wethouders van de gemeente Zaanstad noodzakelijk is om deze diensten aan de Stichting Duurzaamheidsloket Bedrijven Zaanstad i.o. toe te vertrouwen, omdat daarmee in hoge mate wordt voldaan aan de doelstelling van het Parijs- en nationale klimaatakkoord, Wet milieubeheer, EED energieaudit, Energielabel C, BENG norm bouwbesluit, en de algemene ambitie van de gemeente Zaanstad om in 2030-2040 klimaatneutraal te zijn;

  • -

    Dat daarnaast het Zaanse bedrijfsleven en de industrie willen voldoen aan de klimaatdoelen en (nieuwe) wettelijke kaders alsmede economische voordelen willen behalen door middel van het reduceren van de energiekosten, het circulair maken van bedrijfsvoering en verduurzamen van hun mobiliteit;

  • -

    De gemeente Zaanstad onder meer tot doel heeft om binnen haar grondgebied het algemeen belang van de energiebesparing en gebruik van duurzame energie door bedrijven en industrie, het circulair maken van bedrijfsvoering en verduurzamen van mobiliteit te dienen door middel van het mogelijk maken van een Duurzaamheidsloket voor bedrijven;

  • -

    De gemeente Zaanstad constateert dat het van belang is dat er een organisatie is die bedrijven bij het verduurzamen van hun bedrijf en de energietransitie ondersteunt, individueel dan wel collectief, en dit onder meer bereikt wordt door het (doen) stimuleren van innovaties en (doen) realiseren en uitvoeren van maatregelen daartoe.

  • -

    Het Duurzaamheidsloket voor bedrijven diensten verricht die zonder overheidsbijdrage onvoldoende door marktpartijen worden ingevuld omdat het, zonder enig winstoogmerk, bedrijven ontzorgt, begeleidt, adviseert en daarnaast bewustwordingscampagnes opzet, een communicatiestrategie ontwikkelt en knelpunten voor bedrijven in kaart brengt.

  • -

    Het Duurzaamheidsloket voor bedrijven tot doel heeft alle ondernemers met een vestiging in Zaanstad te adviseren en te ontzorgen in hun verduurzamingsopgaven;

  • -

    De gemeente Zaanstad ervan uitgaat dat voor zover de voorgenomen subsidieverlening aan het loket en de daarmee uitgevoerde diensten staatssteun oplevert deze rechtmatig wordt verstrekt in overeenstemming met het DAEB Vrijstellingsbesluit;

  • -

    Het college van B&W van de gemeente Zaanstad als uitgangspunt heeft dat de Stichting Duurzaamheidsloket Bedrijven Zaanstad i.o. op transparante wijze financiële verantwoording aflegt en de publieke en (mogelijk) private inkomsten en uitgaven gescheiden zal verantwoorden.

 

Dit DAEB-besluit wordt vastgesteld onder de voorwaarde van geen of enkel instemmende inspraakreacties. Indien in de ter inzage periode van zes weken conform afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht wel ontvankelijke zienswijzen worden ingediend, zal opnieuw besluitvorming door het college van B&W plaatsvinden waarbij de zienswijzen worden overwogen.

 

besluit:

 

 

  • 1.

    Aangewezen als Dienst van Algemeen Economisch Belang conform artikel 4 van het DAEB Vrijstellingsbesluit, zijn de volgende diensten:

 

Opzetten en beheren van een duurzaamheidsloket voor bedrijven en alle overige werkzaamheden die daarvoor op basis van de statuten van de Stichting Energieloket Bedrijven Zaanstad i.o., alsmede op basis van de door de gemeente vast te stellen subsidiebeschikking noodzakelijk zijn, uit te voeren door de Stichting Duurzaamheidsloket Zaanstad i.o. zijnde:

 

I. Activiteiten

Het ondersteunen van bedrijven bij het verduurzamen van hun bedrijf en de energietransitie, individueel dan wel collectief, en dit onder meer bereikt door het doen stimuleren van innovaties en doen realiseren en uitvoeren van duurzaamheids-en energiemaatregelen, door;

 

  • Communicatiestrategie ontwikkelen gericht op het bewust maken van alle bedrijven in Zaanstad over het belang van de energietransitie en verduurzaming van bedrijfsvoering.

  • Doelgroepgerichte acties opzetten om bedrijven te stimuleren te starten met activiteiten die bijdragen aan de energietransitie en de verduurzaming van hun bedrijfsvoering; onder andere quickscans om verbetermogelijkheden per onderneming te bepalen, dakscans voor de inzet van zonnepanelen, maatwerkhulp leveren voor bedrijven bij wettelijke en bovenwettelijke kaders/verplichtingen, kantoren met label C-verplichtingen en collectieve verbeterinitiatieven op bedrijventerreinen, circulaire maatregelen en mobiliteitsmaatregelen.

  • Kennis, onafhankelijk advies en coaching aan te bieden om bedrijven te adviseren over de mogelijkheden en de realisatie van de energietransitie en verduurzaming van hun bedrijfsvoering door middel van begeleiding bij realisatie van maatregelen en uitleg over financiële/fiscale regelingen en ondersteuning bij het aanvragen van subsidie.

  • Actief monitoren van vraagstukken, genomen acties en de aanvragen van subsidie om inzicht in de voortgang van de verduurzaming van het bedrijfsleven in Zaanstad te krijgen.

  • Aanvullende subsidies aan te vragen om de opgave energietransitie en verduurzaming te versnellen.

  • Succesvolle voorbeelden te delen en eventuele ontbrekende doelgroepen in kaart te brengen.

 

II. De aard en duur van de openbare dienstverplichtingen:

Stichting Duurzaamheidsloket Bedrijven Zaanstad i.o. wordt belast met het exploiteren van een duurzaamheidsloket voor bedrijven overeenkomstig de activiteitenomschrijving onder I en het subsidiebesluit waarvan dit aanwijzingsbesluit onderdeel zal gaan uitmaken. Dit wordt verleend voor een periode van 4 jaren ingaande op 1 april 2024. Deze aanwijzing eindigt op 31 maart 2028

 

III. Naam en het betrokken grondgebied:

Stichting Duurzaamheidsloket Bedrijven Zaanstad i.o, statutair gevestigd in de gemeente Zaanstad, voornemens kantoor te houdende te Assendelft, dat diensten aanbiedt/uitvoert op het grondgebied van de gemeente Zaanstad.

 

IV. De parameters voor de berekening, de controle en de herziening van de compensatie:

De wijze van berekening, de controle op de DAEB-werkzaamheden en de mogelijkheid tot herziening van het subsidiebedrag ad € 250.000,- per jaar in geval van (dreigende) overcompensatie worden, conform artikel 5 van het DAEB Vrijstellingsbesluit, vastgesteld in de subsidiebeschikking waarvan dit aanwijzingsbesluit onderdeel zal uitmaken.

 

V. De regelingen om overcompensatie te vermijden en terug te betalen:

Deze worden door middel van een terugbetalingsregeling bij overcompensatie conform artikel 6 van het DAEB Vrijstellingsbesluit vastgelegd in de subsidieverleningsbeschikking waarvan dit aanwijzingsbesluit onderdeel uitmaakt, waarin in ieder geval het volgende is opgenomen:

 

  • -

    Minimaal jaarlijks en aan het einde van de duur van de DAEB controleert ons college of geen overcompensatie heeft plaatsgevonden. Overcompensatie kan bijvoorbeeld ontstaan door afhankelijkheid van vrijwilligers of overmacht zoals corona-maatregelen.

  • -

    Wanneer over het gemiddeld jaarcompensatiebedrag het bedrag aan overcompensatie niet meer dan 5% bedraagt, dan zal dit bedrag niet direct teruggevorderd worden, maar moet dit overschot verrekend worden in de aansluitende periode waarin de DAEB verricht wordt. Wij zien dit niet direct als overcompensatie en het kan besteed worden in de volgende periode van het bedrag van de gemiddelde jaarcompensatie bedraagt, mag deze overcompensatie naar de volgende jaarlijks periode worden overgedragen en wordt deze op het compensatiebedrag dat voor die periode zou worden betaald, in mindering gebracht.

  • -

    Ons college vordert betaalde overcompensatie (onderbesteding) terug. In geval de overcompensatie groter dan 5% is, wordt dat deel ingehouden bij de jaarlijkse vaststelling van de subsidie en dus terugbetaald.

  • -

    Op grond van het besluit tot subsidieverstrekking waarvan dit aanwijzingsbesluit onderdeel zal uitmaken, is Stichting Duurzaamheidsloket Bedrijven Zaanstad i.o. verplicht het college onverwijld schriftelijk te informeren indien er te veel is gecompenseerd voor de verrichte DAEB.

  • -

    Bij vaststelling van de subsidie worden eventuele winsten uit niet-gesubsidieerde activiteiten van de Stichting Duurzaamheidsloket Bedrijven Zaanstad i.o. gerapporteerd én aangewend voor de doelstelling van de Stichting Duurzaamheidsloket Bedrijven Zaanstad i.o.. Het subsidiebedrag zal bij vaststelling van de subsidie voor die activiteiten navenant worden verlaagd.

 

Voorbereidingsprocedure

 

Het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken hebben zes weken ter inzage gelegen van 31 januari 2024 tot 13 maart 2024. Er zijn geen zienswijzen ontvangen.

 

Ingevolge het besluit van burgemeester en wethouders van Zaanstad 23 januari 2024 (8114816), wordt het onderhavig besluit definitief vastgesteld.

 

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Zaanstad,

namens deze,

B. van der Wal,

opgaveregisseur klimaat en energie

 

Beroep: bent u beroepsgerechtigd en bent u het niet eens met dit besluit, dan kunt u binnen 6 weken, vanaf 6 april 2024, een beroepschrift indienen bij de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het indienen van een beroepschrift schort de werking van het besluit niet op. Voor het behandelen van het beroep wordt griffierecht geheven.