Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Haaksbergen

Richtlijnen voor het verlenen van ontheffing van het verbod van doorverkoop van bouwkavels voordat de bebouwing is voltooid (10.3)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHaaksbergen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRichtlijnen voor het verlenen van ontheffing van het verbod van doorverkoop van bouwkavels voordat de bebouwing is voltooid (10.3)
CiteertitelRichtlijnen voor het verlenen van ontheffing van het verbod van doorverkoop van bouwkavels voordat de bebouwing is voltooid
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

02-09-2008nieuwe regeling

02-09-2008

Geen

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Richtlijnen voor het verlenen van ontheffing van het verbod van doorverkoop van bouwkavels voordat de bebouwing is voltooid (10.3)

 

 

Richtlijnen voor het verlenen van ontheffing van het verbod van doorverkoop bouwkavels voordat de bebouwing is voltooid

 

In de algemene verkoopvoorwaarden van 1998 en 2007 is een bepaling opgenomen om speculaties met bouwkavels te voorkomen. De bouwkavel mag niet worden overgedragen voordat de bebouwing glas en waterdicht is (algemene verkoopvoorwaarden 1998) danwel voordat de bebouwing is voltooid (algemene verkoopvoorwaarden 2007). Het college van burgemeester en wethouders kan voor een dergelijke overdracht wel schriftelijk toestemming verlenen.

 

Om speculatie met bouwkavels te voorkomen adviseren wij u in beginsel geen toestemming te verlenen voor het een dergelijke overdracht, doch de koper in de gelegenheid te stellen:

  • -

    de bouwkavel (terug) te verkopen aan de gemeente tegen de betaalde koopsom, te vermeerderen met rente over de koopsom (exclusief BTW); of

  • -

    de bepalingen van de overeenkomst alsnog na te komen;

  • -

    tenzij er sprake is van een “schrijnend geval”, zoals hieronder verder wordt uitgewerkt.

 

Wanneer de bouwkavel aan de gemeente wordt terugverkocht heeft dit financieel geen grote gevolgen voor de gemeente. De gemeente koopt de bouwkavel terug voor dezelfde prijs als waarvoor zij verkocht hebben. De gemeente vergoedt aan de koper de rente die zij heeft ontvangen als tegenprestatie voor het beschikbaar stellen van de gelden. Daarnaast is het de gemeente toegestaan de prijs van de bouwkavels aan te passen aan het prijspijl van het jaar waarop de gronden opnieuw worden uitgegeven. Op deze wijze houdt de gemeente zelf invloed op het uitgifte beleid.

 

In artikel 2.7 sub c van de algemene verkoopvoorwaarden 2007 worden een aantal “schrijnende gevallen” genoemd, wanneer het college van burgemeester en wethouders steeds toestemming verleend voor een dergelijke overdracht. Een regeling voor “schrijnende gevallen” is niet opgenomen in de algemene verkoopvoorwaarden 1998. Indien de algemene verkoopvoorwaarden 1998 van toepassing zijn adviseren wij u om op basis van het gelijkheidsbeginsel voor de “schrijnende gevallen”, als genoemd in artikel 2.7 sub c van de algemene verkoopvoorwaarden 2007, steeds toestemming te verlenen voor een dergelijke overdracht. Terzake verwijzen wij ook naar hierna genoemde hardheidsclausule.

 

Terugverkoop van de bouwkavel aan de gemeente ontheft de koper niet van de verplichting om de reeds aan de gemeente verschuldigde boete, terzake het niet bebouwen van de bouwkavel, aan de gemeente te voldoen.