Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Vijfheerenlanden

Locatieprofiel Recreatieterrein Put Middelwaard

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieVijfheerenlanden
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingLocatieprofiel Recreatieterrein Put Middelwaard
CiteertitelLocatieprofiel Recreatieterrein Put Middelwaard
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

26-03-2024nieuwe regeling

12-02-2024

gmb-2024-132071

Tekst van de regeling

Intitulé

Locatieprofiel Recreatieterrein Put Middelwaard

De raad van gemeente Vijfheerenlanden,

 

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 9 januari 2024;

 

gezien de twee aangenomen amendementen (A4 en A5) van 12 februari 2024 (uitloopavond van de raadsvergadering van 8 februari 2024);

 

 

Besluit:

 

  • 1.

    Het locatieprofiel Recreatieterrein Put Middelwaard overeenkomstig vast te stellen:

    • a.

      waarbij de tabel op pagina 4 wordt vervangen door de bij het amendement A4 gevoegde tabel (zie bijlage)

    • b.

      waarbij de zin op pagina 6 onder “Rustperiode tussen evenementen” de zinsnede: “Om voldoende rustperioden te creëren wordt in de periode april tot/met oktober maximaal 4 grote (> 7500 bezoekers en/of meerdere podia) evenementen geprogrammeerd waarvan 2 meerdaags.”

       

      is gewijzigd in:

      “Om voldoende rustperioden te creëren wordt in de periode april tot/met oktober maximaal 2 grote (>7500 bezoekers en/of meerdere podia) evenementen geprogrammeerd.”

    • c.

      waarbij de “Bij Specificaties omgeving” de zin:

      “Om de beplanting of dieren te beschermen, moet de organisator beplanting of een gebied waar het dier zich bevindt afzetten met degelijke hekwerken.”

       

      Is gewijzigd in:

      “Om de beplanting of dieren te beschermen, moet de organisator beplanting of een gebied waar het dier zich bevindt afzetten met degelijke gezeilde hekwerken.”

1.1 Recreatieterrein Put middelwaard

Het eigenaarschap van Recreatieterrein Put Middelwaard (de locatie) deelt gemeente Vijfheerenlanden (VHL) met het Utrechts Landschap (UL), de Nederlandse Staat en Waterschap Rivierenland. Het beheer en onderhoud van het recreatiegedeelte is de verantwoordelijkheid van de gemeente. De locatie is een populaire zwemlocatie voor bezoekers uit de regio, een populair wandelgebied voor de rust zoekende recreant en een hondenlooplosgebied. De locatie is gelegen in de uiterwaarden van de Lek en is voornamelijk grasland. De locatie ligt (deels) in en is direct omgeven door het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Ten Noorden ligt de A2, ten Westen de Lek en Lekbrug en ten Oosten het centrum Vianen. Er zijn geen vaste stroompunten aanwezig op het terrein en er zijn geen watertappunten.

 

Bijzonderheden

 

Het broedseizoen op de locatie loopt van 1 maart tot en met 1 september. De winterrust voor vogels is van 1 oktober tot 1 april. Afhankelijk van de klimatologische omstandigheden kan dat per jaar en locatie verschillen.

 

Het gebied heeft bijzondere botanische waarden. Maaien van de graslanden dient in overleg met de gemeente, de provincie Utrecht en Waterschap Rivierenland te gebeuren.

 

Er mag niet gegraven worden.

 

 

Omschrijving locatie: Recreatieterrein Put Middelwaard

 

Kadastraal nummer

grootte

eigenaar

VAN00 B7565

111745 m2

gemeente VHL

VAN00 K143

5880m2

de staat

VAN00 K145

21475 m2

de staat

VAN00 K252

32603 m2

de staat

VAN00 B6735

22500 m2

de staat

VAN00 K144

10785 m2

Waterschap Rivierenland

 

Evenementen in de openbare ruimte zijn alleen mogelijk op bovengenoemde percelen na toestemming van de perceeleigenaren.

 

Buitenevenementen bij op de locatie vinden alleen plaats met een evenementenvergunning die door gemeente VHL is verleend.

 

Jaarlijks dienen uiterlijk 1 november de vooraankondigingen voor B- en/of C-evenementen bij de gemeente bekend te zijn voor het volgende jaar.

 

Aantal Evenementen per jaar

Maximaal toegestane evenementen per jaar

Waarvan aantal meerdaagse evenementen (max 2 dagen)

Totaal maximaal aantal evenement-dagen per jaar

Geluidsbelasting

Specificaties

Herstel termijn

Groot > 7500 Bezoekers en/of meerdere podia

2

2

4

Altijd maatwerk

2 meerdaagse evenementen van maximaal 2 dagen

4 weken, waarvan minimaal 3 weekenden

Middel > 500 en <7500 bezoekers en/of 1 podium

2

2

4

Altijd maatwerk

2 meerdaagse evenementen van maximaal 2 dagen

1 week

Klein < 500 bezoekers en 0-evenement of A-evenement

2

-

2

Geen versterkt geluid

1 week

Tijdsperiode voor evenementen loopt van 1 april tot 1 november.

Het aantal toegestane evenementen per jaar is afhankelijk van de grootte van de evenementen en de bijbehorende hersteltermijnen. Ook voor een 0-evenement dient een vergunning te worden aangevraagd. Er kan in bijzondere omstandigheden 1x per jaar gemotiveerd afgeweken worden om een extra evenement mogelijk te maken.

Onder welke voorschriften mag een evenement plaatsvinden?

Specificaties evenementen

Maximum duur van op-afbouwen

 

De veiligheid bij op- en afbouw van objecten staat voorop; in overleg met organisatoren wordt gestreefd het aantal open afbouwdagen zo kort mogelijk te laten zijn.

 

Als de veiligheid kan worden gegarandeerd hebben organisatoren die met minder dagen toe kunnen en niet omheinen de voorkeur. Streven is om een zo groot mogelijk gebied open te houden op de locatie voor recreatie in de op- en afbouwperiode.

 

Samenhang 

 

Gedurende de grote evenementen kunnen er vanwege veiligheid en druk op de omgeving redenen zijn om de toegankelijkheid van de locatie te beperken of in het geheel niet toe te staan.

Specificaties omgeving

Maatregelen bescherming flora, fauna en bodem algemeen 

 

Organisatoren vragen tijdig (aangeraden wordt minimaal 16 weken voorafgaande aan de opbouw van het evenement) omgevingsvergunningen aan bij het bevoegd gezag.

 

Om aan de Omgevingswet te voldoen en om blijvende schade aan natuur te voorkomen heeft de organisator van een groot evenement (> 7500 bezoekers en/of meerdere podia) de verantwoordelijkheid om:

 

  • als onderdeel van de ruimtelijke onderbouwing bij de vergunningsaanvraag een actuele quickscan flora & fauna aan te leveren;

  • en indien van toepassing de eraan verbonden mitigerende maatregelen te treffen en te bekostigen.

Minimale maatregelen ter bescherming van flora en fauna 

 

Voor- en naschouw

 

Voor en na het evenement wordt de locatie gecontroleerd.

 

Milieu en afval

 

Organisatoren van evenementen moeten er alles aan doen om afval te voorkomen en te beperken. Na het evenement dient al het zwerfafval te worden opgeruimd. Er dient dan ook een afvalplan te worden aangeleverd bij de aanvraag van de evenementenvergunning.

 

Hekwerk

 

Om de beplanting of dieren te beschermen, moet de organisator beplanting of een gebied waar het dier zich bevindt afzetten met degelijke gezeilde hekwerken. Als er op de evenementlocatie bomen aanwezig zijn, is het verplicht om boombeschermers te gebruiken. Er mag niet worden bebouwd binnen de kroonprojectie van bomen.

 

Vuurwerk

 

Er mag bij evenementen op de locatie alleen plasticvrij vuurwerk worden gebruikt.

 

Overige voorschriften - naast deze standaardvoorschriften - kunnen in iedere vergunning ook evenement-specifieke voorschriften worden opgenomen, die het gevolg zijn van specifieke kenmerken van het evenement, specifieke waarnemingen of omstandigheden.

 

Iedere wijziging in de openbare ruimte voor het evenement moet overlegd worden met het bevoegd gezag. De eventuele kosten zijn voor de organisator.

 

Rustperiode tussen evenementen

 

Om voldoende rustperioden te creëren wordt in de periode april tot/met oktober maximaal 2 grote (> 7500 bezoekers en/of meerdere podia) evenementen geprogrammeerd waarvan 2 meerdaags.

 

Tussen twee grote geluidsgerichte evenementen moet minimaal 4 weken waarvan 3 weekenden zitten zonder evenement.

 

Na kleine geluidsgerichte evenementen (< 7500 bezoekers) kan een herstelperiode van 1 week worden aangehouden.

 

In specifieke gevallen kan in het geval van kleine geluidsgerichte evenementen gemotiveerd van deze regel worden afgeweken.

Specificaties bereikbaarheid en verkeer

Verkeersplan

 

Bij een evenementenvergunning dient standaard een verkeersplan te worden overlegd.

 

Parkeren

 

Parkeerterrein Put Middelwaard

 

Bereikbaarheid Openbaar Vervoer (OV):

 

Busstations Lekbrug Oost en West

 

Overige verkeersaspecten:

 

Bij grote evenementen en op zondagen worden maatregelen verplicht gesteld voor verkeer en parkeren. De locatie is goed tot redelijk bereikbaar met de fiets of de OV. De locatie is beperkt bereikbaar met de auto.

Externe veiligheid

A2 en de Lek

 

Externe veiligheid gaat over de risico's voor mens en milieu bij gebruik, opslag en vervoer van gevaarlijke stoffen. Bij een evenement met meer dan 5000 bezoekers dient er een veiligheidsplan gemaakt te worden. Bij het maken van een veiligheidsplan dient er rekening gehouden te worden met vervoer van gevaarlijke stoffen over de A2, de Lekbrug en via de Lek. 

 

Geluidsbelasting

Deze locatie is onderzocht op akoestische geschiktheid. Er zijn maximale geluidsniveaus geadviseerd door de omgevingsdienst ODRU.

 

Voor elk van de 10 beoordelingspunten twee geluidsnormen opgenomen, een dB(A)- en dB(C)-norm. De dB(A)-norm stelt een limiet aan het geluidsniveau van de midden- en de hoge tonen. Tijdens danceevenementen wordt echter hoofdzakelijk overlast ondervonden van de bassen. De bassen dringen ook veel makkelijker door tot in geluidsgevoelige ruimten van woningen. De dB(A)-norm is echter ongeschikt om een limiet te stellen aan de bassen. Daarom is naast de dB(A)-norm ook een dB(C)-norm opgenomen.

Het equivalent geluidsniveau (LAeq) en (LCeq) veroorzaakt door muziekgeluid afkomstig van de podia inclusief het stemgeluid van personen, mag ter plaatse van de hieronder genoemde beoordelingspunten niet meer bedragen dan:

 

65 dB(A) en 85 dB(C)

 

Beoordelingspunt 1:Margaretha van Daunstraat 14, Vianen. Nabij de achtergevel.

 

Beoordelingspunt 2:Viaanse Bos 1, Vianen.

 

Beoordelingspunt 3:Prins Bernhardstraat 30, Vianen.

 

Beoordelingspunt 4:De Bleek 8, Vianen.

 

Beoordelingspunt 5:Hofplein 49, Vianen.

 

Beoordelingspunt 6:Bakenmonde 2, Nieuwegein.

 

Beoordelingspunt 7:Het Klaphek 6, IJsselstein.

 

Beoordelingspunt 8:Lage Dijk-Zuid 44, IJsselstein.

 

Beoordelingspunt 9:Vloedmonde 101-109, Nieuwegein.

 

Beoordelingspunt 10:Kribbemonde 67-87, Nieuwegein.

Aldus besloten door de raad van Vijfheerenlanden in zijn openbare vergadering van 8 februari 2024 (tijdens de uitloopavond op 12 februari 2024)

de plv. griffier

O. (Odette) Wevers

de voorzitter

S. (Sjors) Fröhlich