Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Oude IJsselstreek

Verordening tot regeling van de toekenning van een Erepenning.

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieOude IJsselstreek
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening tot regeling van de toekenning van een Erepenning.
CiteertitelVerordening Erepenning
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

08-03-2024nieuwe regeling

23-01-2024

gmb-2024-105474

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening tot regeling van de toekenning van een Erepenning.

 

Intitulé

Verordening tot regeling van de toekenning van een Erepenning.

 

De raad van de gemeente Oude IJsselstreek,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 23 januari 2023;

 

b e s l u i t :

vast te stellen de:

 

verordening tot regeling van de toekenning van een Erepenning

 

Artikel 1 Erepenning als bijzondere onderscheiding

Aan personen die zich op een bijzondere of opvallende manier hebben ingespannen voor de samenleving van Oude IJsselstreek, die daarvoor volgens de bepalingen van deze verordening in aanmerking komen, kan bij wijze van bijzondere onderscheiding een Erepenning van de gemeente Oude IJsselstreek worden toegekend. De kandidaat dient van onbesproken gedrag te zijn.

 

Artikel 2 Voordracht Erepenning

Voordracht voor toekenning van de Erepenning is voorbehouden aan elke inwoner van de gemeente Oude IJsselstreek, leden van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Toekenning geschiedt bij besluit van het college van burgemeester en wethouders. De uitreiking vindt plaatst tijdens een passende gelegenheid en kan gedurende het hele jaar plaatsvinden.

 

Het proces tot voordracht wordt gestart door contact op te nemen met de afdeling kabinetszaken van de gemeente. Voor elke Erepenning wordt een dossier aangemaakt. Een voordracht wordt aan het college ter besluitvorming voorgelegd als de aanvraag compleet is. In het dossier zitten daarvoor de volgende onderdelen:

 

1. De aanvraag, bestaande uit

• Een motivatie, ondertekend met handtekening en (indien van toepassing) op briefpapier van de ondersteunende organisatie. Dit omdat een motivatie herleidbaar moet zijn. Een mail van een ondersteuner voldoet ook.

  • o Omdat iemand wordt gedecoreerd voor zijn of haar totale verdiensten, dienen alle verdiensten in de aanvraag te worden meegenomen, ook al zijn ze al afgerond;

  • o Er moet uitstraling zijn naar het heden, dus de vrijwillige activiteiten mogen niet al te lang geleden afgerond zijn;

  • o Als de kandidaat nog in loondienst is of dit tot een jaar geleden nog was, en de aanvraag heeft betrekking op deze betaalde functie, dient de werkgever schriftelijk te verklaren dat hij geen bezwaar heeft tegen decoratieverlening;

• Minimaal twee personen als referentie. Dit zijn geen eerstelijns familieleden en beiden zijn meerderjarig.

 

2. Het advies van de afdeling kabinetszaken, bestaande uit

• Een afgerond onderzoek van de gemeente naar het onbesproken gedrag van de kandidaat. In dit kader zal de gemeente in de justitiële en andere documentatie nagaan of er (strafbare) feiten staan geregistreerd die een beletsel vormen voor het toekennen van een onderscheiding. Daarnaast moet de burgemeester zich ervan vergewissen dat betrokkene ook in algemene zin in de gemeenschap van onbesproken gedrag is. Oftewel, (on)besprokenheid beperkt zich niet uitsluitend tot de dossiers van politie en justitie, (on)besprokenheid kan zich op verschillende wijzen manifesteren.

• Een beoordeling van de afdeling kabinetszaken, met daarin de overwegingen die tot de geadviseerde toekenning van de Erepenning hebben geleid.

 

Artikel 3 Toekenning door het college van burgemeester en wethouders

De toekenning van een Erepenning geschiedt bij besluit van het college van burgemeester en wethouders na beoordeling van het aangeleverde dossier. De Erepenning wordt uitgereikt door de burgemeester van Oude IJsselstreek.

 

Artikel 4 Grond voor toekenning van een Erepenning

De Erepenning wordt uitgereikt aan personen die zich op een bijzondere of opvallende manier hebben ingespannen voor de samenleving van Oude IJsselstreek. De betreffende persoon heeft zich langdurig en in bijzondere mate voor de gemeente en/of gemeenschap verdienstelijk gemaakt en is zeer maatschappelijk betrokken. De gemeentelijke onderscheiding is een blijk van waardering en erkenning van de lokale gemeenschap voor de inspanningen die zijn verricht.

 

De Erepenning wordt uitgereikt aan:

  • • Vrijwilligers die zich langdurig inzetten (ten minste vijftien jaren met een tijdsbesteding van circa zes uur per week) voor organisaties op het gebied van bijvoorbeeld sport, cultuur, religieus leven, natuur of pleegzorg;

  • • Mensen die een hele bijzondere prestatie ten behoeve van de samenleving hebben geleverd in hun betaalde baan of een nevenfunctie die veel verder gaat dan wat van iemand kan worden verwacht;

  • • Mensen die een uitzonderlijke prestatie verricht hebben op nationaal of internationaal gebied van bijvoorbeeld sport of cultuur;

  • • Mensen die in een incidentele situatie blijk hebben gegeven van bijzondere burgerzin, zoals het redden van een medemens met gevaar voor eigen leven.

     

Artikel 5 Uitvoering toekenning Erepenning

De decorandus/decoranda ontvangt als blijk van waardering de Erepenning.

De kunstenaar die de penning ontworpen en vervaardigd heeft is beeldend kunstenaar Henk Welling uit Silvolde. Hij motiveert zijn kunstwerk als volgt:

 

De Oude IJsselstreek is een jonge gemeente, ontstaan uit de samenvoeging van de gemeente Wisch en de gemeente Gendringen. Een belangrijk element in de geschiedenis van de gemeente is het ijzersmelten. IJzer en zijn verschillende verschijningsvormen staan daarom centraal in de nieuwe penning.

 

Aanwezig zijn twee materialen die wat betreft uitdrukking een grote tegenstelling vormen. Aan de ene kant het typische materiaal 'oer' dat zo bij de gemeente hoort (hét materiaal waardoor een belangrijk deel van de gemeente groot is geworden) en aan de andere kant roestvast staal (RVS) een materiaal dat nauw verwant is aan het aloude oer maar dat er een moderne vorm van is. Aan de bovenkant midden in de penning van RVS ligt een stukje oer van ongeveer 1 cm. dik. Dit stukje oer is geboord en gezaagd uit een origineel brok oer afkomstig uit de Oude IJsselstreek.

 

Rondom de kern van de penning zijn gestileerde golfvormen gefreesd die verwijzen naar de Oude IJssel, de rivier waar de gemeente naar vernoemd is. In deze golven is een mengsel van vermalen blauwe slakken in kunsthars gebracht. De blauwe slakken zijn een restproduct van het ijzersmelten en zijn nu nog steeds op veel plekken in de gemeente te vinden. Het blauw vormt in dit geheel een goede combinatie met de okerkleur van het oer en is een verwijzing naar het water van de Oude IJssel.

De golven vormen de verbinding tussen de kern (oer) en de naam van de gemeente. De letters van de naam (Oude IJsselstreek) zijn zo gegraveerd dat de letters voor een deel op de bovenkant en voor een deel op de zijkant van de penning te zien zijn. De naam van de gemeente loopt over de rand van de penning heen en wordt zo verbonden met de namen van alle kernen van de gemeente.

 

Artikel 6 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als ‘Verordening Erepenning’.

 

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking de dag na bekendmaking.