Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Borne

Sanctiebeleid Maria Mediatrix

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBorne
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingSanctiebeleid Maria Mediatrix
CiteertitelSanctiebeleid Maria Mediatrix
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpvolkshuisvesting en woningbouw
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

29-02-2024nieuwe regeling

30-01-2024

gmb-2024-90886

24bij00642

Tekst van de regeling

Intitulé

Sanctiebeleid Maria Mediatrix

Inhoudsopgave:

 

  • -

    Sanctiebeleid Maria Mediatrix

     

Bijlage 1: Woonafspraken (24bij00648)

 

Bijlage 2: Boetelijst (24bij00662)

 

Inleiding: Dit sanctiebeleid is op .. januari 2024 door de burgemeester van de gemeente Borne op basis van artikel 6 lid 3 van de Regeling opvang ontheemden Oekraïne vastgesteld om bij te dragen aan de veiligheid, gezondheid en leefbaarheid binnen de opvanglocatie Maria Mediatrix in de gemeente Borne.

 

De aanwezigen in Maria Mediatrix tekenen voor ontvangst van het sanctiebeleid en de woonafspraken (zie bijlage 1) en verklaren hiermee dat zij het sanctiebeleid en de woonafspraken kennen en begrijpen en zich er aan zullen houden.

 

Doelstelling: Het doel van dit sanctiebeleid is om een effectieve en consistente aanpak te bieden voor het omgaan met ongepast gedrag en het handhaven van de woonafspraken die voor Maria Mediatrix gelden. Het beleid biedt daarnaast kaders voor het vaststellen van passende sancties tegen personen die de huisregels overtreden. Zo bewaren wij de veilige, gezonde en leefbare omgeving voor iedere bewoner van Maria Mediatrix. Dit beleid is van toepassing op alle aanwezigen binnen Maria Mediatrix.

Definities:

  • 1.

    Woonafspraken: Dit zijn de afspraken die gelden voor de bewoners en gasten van Maria Mediatrix. De woonafspraken zijn als bijlage 2 bij het sanctiebeleid opgenomen.

  • 2.

    Overtreding: Dit is een schending van de woonafspraken. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om het roken op verboden plaatsen of het gebruik van geweld.

  • 3.

    Waarschuwing: Dit is een formele kennisgeving aan een persoon die een overtreding heeft begaan. Het is bedoeld om de persoon te waarschuwen en hem/haar de kans te geven om zijn/haar gedrag te corrigeren voordat verdere stappen worden ondernomen.

  • 4.

    Boete: Dit is het betalen van een bedrag afhankelijk van de ernst van de overtreding.

  • 5.

    Overplaatsing: Dit is het overplaatsen naar een andere opvanglocatie. Dit kan gebeuren zodra de betreffende persoon herhaaldelijk de huisregels blijft overtreden ondanks de waarschuwingen of als de overtreding zeer ernstig is, zoals diefstal of geweld.

Op basis van het beginsel van redelijkheid en billijkheid, gelden bij de hantering van dit sanctiebeleid de volgende spelregels:

  • De woonafspraken moeten passend zijn bij de doelstellingen van de gemeentelijke opvang;

  • Een sanctie kan enkel worden opgelegd indien de betrokken persoon weet van het bestaan van de woonafspraken;

  • Een sanctie kan enkel worden opgelegd indien de woonafspraken aantoonbaar zijn overtreden;

  • De gehanteerde sanctie moet passen bij de zwaarte van de overtreding van de woonafspraak;

  • De gehanteerde sanctie moet passen bij de mate waarin de overtreding vaker heeft plaatsgevonden (kent dus een oplopende zwaarte);

  • Er moeten waarborgen verbonden zijn aan het beleid zodat niet willekeurig, of ten onrechte sancties worden opgelegd;

Sanctiemogelijkheden

Indien de geldende woonafspraken door de betrokken persoon worden overtreden, kan de locatiemanager van Maria Mediatrix namens de burgemeester een sanctie opleggen. Afhankelijk van de ernst van de overtreding en de omstandigheden kunnen er verschillende sancties worden opgelegd (al dan niet in combinatie met elkaar).

 

Op basis van het sanctiebeleid kan het team als volgt sanctioneren:

  • Mondelinge waarschuwing;

  • Schriftelijke waarschuwing;

  • Boete;

  • Permanente verwijdering;

  • Juridische acties;

  • Aangifte.

Mondelinge waarschuwing

Bij een eerste overtreding wordt de overtreder hierop mondeling aangesproken . Hierbij wordt medegedeeld wat de consequenties zullen zijn bij herhaling van de overtreding . Een mondelinge waarschuwing is een passende sanctie indien het een éérste overtreding betreft of de ernst van de overtreding te gering is om een directe officiële schriftelijke waarschuwing te rechtvaardigen.

 

Schriftelijke waarschuwing

Bij een herhaaldelijke overtreding van de woonafspraken wordt de overtreder schriftelijk op de hoogte gesteld van de overtreding en de mogelijke consequenties. Deze waarschuwing wordt vastgelegd in het dossier van de betreffende persoon. Deze officiële schriftelijke waarschuwing wordt gegeven indien er sprake is van herhaaldelijke overtreding van de geldende woonafspraken , ongeacht de ernst van de situatie, of bij een dermate ernstige overtreding van de woonafspraken, dat een directe officiële schriftelijke waarschuwing gerechtvaardigd is, maar de overtreding niet van zodanig ernstige aard is, dat een overplaatsing of time-out plaatsing op een andere locatie passend is.

 

Boete

Indien een persoon zich schuldig maakt aan een overtreding van de woonafspraken kan naast of in plaats van een mondelinge of schriftelijke waarschuwing een boetebeschikking worden opgelegd. De hoogte van de boete wordt bepaald door de ernst van de overtreding en kan variëren van € 15,- tot € 120,-. De boete dient binnen twee weken na ontvangst van de boetebeschikking te worden voldaan. In geval van herhaalde overtredingen kan de boete worden verhoogd met maximaal 50%. De boete dient contant te worden betaald aan de opvanglocatie. Het bedrag wordt vervolgens in een pot gestopt, waarna het bedrag kan worden gebruikt voor de opvanglocatie of de bewoners zelf. Zie bijlage 2 voor de hoogte van de boetes bij een aantal overtredingen van de woonafspraken.

 

Overplaatsing

Bij blijvende of ernstige overtreding van de woonafspraken kan de overtreder worden overgeplaatst naar een andere locatie. Deze maatregel is tevens van kracht indien de boete – na herhaaldelijk verzoek – niet wordt betaald . Daarnaast kan bij een ernstige overtreding direct worden gekozen voor een (tijdelijk) locatieverbod op de locatie.

 

Juridische actie

Indien de overtreder een strafbaar feit pleegt of schade veroorzaakt aan het terrein of andere personen, kan er een juridische actie worden ondernomen. Deze stap wordt toegepast indien dit door de locatiemanager nodig wordt geacht. Dit kan bijvoorbeeld bij vernieling van eigendommen van de gemeente Borne of bij gebruiken van geweld jegens personen.

 

Aangifte bij de politie:

Indien de overtreding wettelijk strafbaar is, kan besloten worden om aangifte te doen bij de politie. Hierbij wordt de overtreding en de naam van de overtreder doorgegeven aan de politie. Dit kan leiden tot een strafrechtelijke vervolging. Deze stap wordt gezet indien dit door het vermoedelijke slachtoffer nodig wordt geacht.

 

De locatiemanager van Maria Mediatrix, kan in bijzondere gevallen een afwijkende sanctie opleggen.

Bijlage 1. Woonafspraken Maria Mediatrix

 

Inleiding

Leven en dus ook wonen is vaak een kwestie van geven en nemen. We zijn gelukkig niet allemaal hetzelfde en ieder van ons heeft zo zijn eigen manier van leven. Dit is prima, zolang die vrijheid maar niet leidt tot overlast voor anderen. Het gaat hier over vormen van overlast zoals: het niet kunnen slapen door het lawaai van uw buren, niet meer goed door de gangen naar buiten kunnen omdat er afvalbakken of meubels in de hal of voor de ingang staan. U schaamt zich voor de rommel op en rond het terrein of in het trappenhuis. U schaamt zich voor toiletten en douches die vies zijn achtergelaten.

 

Bijna iedereen komt wel eens in aanraking met dit soort problemen. De onderlinge sfeer kan er behoorlijk onder lijden. Toch gaat het vaak om kleinigheden die met een beetje toegeeflijkheid best opgelost kunnen worden.

 

Als bewoner hebt u plichten, maar ook rechten. U hebt het recht om prettig en ongestoord te wonen, maar uw buren hebben hetzelfde recht. Dit betekent dat u tegelijkertijd de plicht hebt om elkaar geen overlast te bezorgen.

 

Woonafspraken kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een prettiger woonklimaat. Het gaat hierbij om simpele gedragsregels die eigenlijk voor vrijwel iedereen vanzelfsprekend zijn. Als iedereen zich er aan houdt, is de Maria Mediatrix waarin u woont goed leefbaar te houden.

Hieronder volgen onze woonafspraken:

 

Gelijkheidsbeginsel

Een belangrijk uitgangspunt in de Nederlandse wetgeving is dat iedereen die zich in Nederland bevindt, in gelijke gevallen op een gelijke manier wordt behandeld. En dat discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, of op welke grond dan ook, niet is toegestaan. Dit geldt hiermee natuurlijk ook in Maria Mediatrix. .

 

Geluidhinder

Er zijn verschillende mogelijkheden om geluidhinder, veroorzaakt door uzelf of uw buren, tegen te gaan of te verminderen. Bewoners, huisgenoten, bezoekers en huisdieren mogen geen geluidhinder in welke vorm dan ook veroorzaken aan omwonenden. Als u zelf last ondervindt van uw buren ga dan met de persoon die de hinder veroorzaakt praten; misschien weet hij of zij niet dat er overlast is ontstaan.

Tips om geluidshinder te voorkomen als buren daar hinder van ondervinden:

  • a.

    Zet de tv of geluidsinstallatie wat zachter;

  • b.

    Sluit ramen of deuren als u muziek wilt horen;

  • c.

    Maak afspraken over de tijden waarop u geluid mag produceren (boren, timmeren, muziek maken enz.) of wanneer u een feestje geeft;

  • d.

    Laat uw (klein)kinderen niet in gangen of trappenhuizen luidruchtig spelen;

  • e.

    Overtuig uzelf dat uw huisdier geen lawaai maakt als u niet thuis bent;

  • f.

    Verricht tussen 22.00 uur en 08.00 uur geen activiteiten die geluidsoverlast kunnen veroorzaken.

Huisdieren

Huisdieren: voor de eigenaar een bron van plezier, voor omwonenden soms een bron van ergernis. Niet alleen omdat ze lawaai kunnen maken, maar ook omdat groenvoorzieningen en openbare ruimten als honden/kattentoilet worden gebruikt. Ook voor het houden van huisdieren zijn daarom regels opgesteld. Zo mag een hond alleen worden uitgelaten op de daarvoor bestemde plaatsen. Daarnaast is het opruimen van (honden/katten)-poep verplicht. Honden moeten in algemene ruimtes aangelijnd zijn. Het is niet toegestaan om katten van een ander te voeren. Dit geldt ook voor zwerfkatten. Deze regel is ingesteld om de gezondheid en veiligheid van zowel de katten als de omgeving te waarborgen.

 

Gebruik van gezamenlijke ruimten

Het is vanzelfsprekend dat ieder zijn eigen woning en omgeving schoonhoudt. Bedenk dat een schoon woonblok er veel leuker uitziet en u er prettiger woont.

Het is van belang dat u als bewoner deze ruimten zo schoon mogelijk houdt en vrij houdt van overbodige materialen. De gemeenschappelijke ruimten zijn niet bedoeld als opslagplaats. Andere bewoners moeten onbeperkt gebruik kunnen maken van deze gemeenschappelijke ruimten. Ook in verband met veiligheid is dit belangrijk. Gemeenschappelijke ruimten/gangen dienen vaak als vluchtweg bij calamiteiten en moeten dus vrij zijn van obstakels.

 

Huisvuil en grof vuil

U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen afval. U dient uw eigen afval zelf in de daarvoor bestemde containers te gooien. Als de container vol is brengt u deze naar perscontainer en neemt u een lege container mee terug.

Het is zeker niet toegestaan om afval of etensresten buiten achter te laten. Tuinen, maar ook gemeenschappelijke ruimten zijn natuurlijk niet bestemd voor de opslag of het achterlaten van vuilnis (oud papier, flessen, etensresten, grof vuil).

Iedereen is verantwoordelijk voor de schoonmaak in en rondom het gebouw, spreek elkaar hier respectvol op aan indien nodig. Meld indien nodig het Maria Mediatrix personeel mocht iemand zich hier niet aan houden.

 

Sociale veiligheid

Wij verwachten van onze bewoners dat zij - in hun eigen belang en dat van anderen - een bijdrage leveren aan de sociale veiligheid in hun directe woonomgeving. U kunt dat bijvoorbeeld doen door er voor te zorgen dat mensen die niets in het gebouw of op het terrein te zoeken hebben, niet binnen kunnen komen.

 

Woonruimte

U mag gebruikmaken van een tijdelijke woonruimte. Deze ruimte is uw hoofdverblijf. Deze ruimte is alleen bestemd voor u en uw medebewoners. U mag hier geen andere mensen in laten wonen.

Dat geldt ook voor alle goederen die u van Maria Mediatrix in bruikleen heeft ontvangen. Uw woonruimte moet u zelf schoonhouden.

Wanneer u verhuist, moet u uw woonruimte schoon achterlaten. U mag dan geen goederen van het Maria Mediatrix meenemen.

Maria Mediatrix medewerkers kunnen de woonruimte ongevraagd betreden als er gevaar dreigt voor de veiligheid en de volksgezondheid, bijvoorbeeld bij besmettingsrisico’s of brand onveilige situaties.

 

Goederen in bruikleen

U kunt bepaalde goederen tijdelijk van Maria Mediatrix lenen. Denk aan borden, bestek, linnenpakket, een babypakket, fietsen etc. Goederen die u heeft geleend, moet u weer inleveren zoals afgesproken met de Maria Mediatrix medewerkers.

 

De kamers van de opvang zijn bij binnenkomst van de bewoner(s) voorzien van:

 

Artikel:

Bedrag:

Beddenbodem

€ 165,-

Matras

€ 165,-

Nachtkastje

€ 10,-

Lampje

€ 5,-

Locker

€ 225,-

Zwart tafeltje

€ 10,-

Gordijnen

€ 125,-

Koelkast: Tafelmodel of minibar

€ 290,- (tafelmodel)

€ 220,- (minibar

Dekbed

€ 25,-

Kussen

€ 10,-

Molton

€ 10,-

Hoeslaken

€ 10,-

Kussensloop

€ 5,-

Handdoek (x2)

p/st € 2,50

Vuilnisbak

€ 30,-

Stekkerdoos

€ 20,-

Sleutel van uw kamer

€ 20,-

 

Voor bovenstaande inventarislijst geldt de afspraak dat, bij verlies of schade van artikelen door eigen schuld, de kosten worden verhaald op de bewoner. De gordijnen zijn door Maria Mediatrix geleverd en zijn brandvertragend, het is dan ook ten strengste verboden deze gordijnen te vervangen door eigen gordijnen.

 

Aansprakelijkheid

Maria Mediatrix is niet aansprakelijk voor schade aan of verlies van uw eigendommen, ook niet als de schade door medebewoners of door anderen is veroorzaakt. U bent volledig aansprakelijk voor beschadigingen die u aanbrengt in of aan de woonruimte en/of de Maria Mediatrix-inventaris en voor onzorgvuldig gebruik hiervan. De kosten voor herstel of vervanging verhaalt Maria Mediatrix op u. Bij verdwijning of beschadiging van Maria Mediatrix eigendommen doen wij in veel gevallen aangifte bij de politie.

 

Privacy

De privacy op Maria Mediatrix is belangrijk. Daarom is het niet toegestaan om zonder toestemming foto-, video- of geluidsopnamen te maken van medebewoners, medewerkers, bezoekers en andere aanwezigen op de locatie.

 

Bezoekers

Bezoekers die niet op de Maria Mediatrix locatie wonen, moeten zich melden bij de receptie bij aankomst en afmelden als zij vertrekken. Bezoekers zijn welkom van 8.00 uur tot 22.00 uur. U bent verplicht uw bezoek op te halen bij de receptie. U bent verantwoordelijk dat uw bezoekers zich ook aan de woonafspraken houden. Een overnachting kan eventueel besproken worden met een medewerker van kantoor.

 

Kinderen

U bent verantwoordelijk voor de veiligheid en het handelen van uw minderjarige kinderen. Als uw kinderen niet op school of in kinderopvang verblijven, bent u verantwoordelijk toezicht op uw kinderen te houden.

Alle kinderen van 5 tot 18 jaar moeten in Nederland verplicht naar school. Als ouder of verzorger bent u verantwoordelijk dat uw kinderen naar school gaan.

Speelgoed wat in bruikleen is moet door de kinderen zelf worden opgeruimd.

Kinderen spelen zonder begeleiding niet aan de voorzijde van het gebouw. Dit is gezien de verkeerssituatie niet veilig.

 

Openingstijden

De centrale keukens, kapel, gemeenschappelijke woonruimtes, computerlokaal, gymzaal, kapper en de fietsenmaker zijn elke dag vanaf 8:00 tot 22:00 geopend. Uitsluitend in overleg kan hierop een keer een uitzondering worden gemaakt door het Maria Mediatrix personeel of de beveiliging.

 

Parkeren

Auto’s mogen uitsluitend geparkeerd worden op de aangegeven parkeerplaats, rechts voor de slagboom. Auto’s op het terrein en voor het terrein is niet toegestaan zonder toestemming. Eigen scooters, (elektrische)fietsen mogen uitsluitend in de overdekte fietsenstalling worden neergezet. Leenfietsen mogen alleen in de fietsenrekken naast het gebouw worden neergezet.

 

Drugs, wapens en illegale handel

Harddrugs, wapens en illegale handel zijn verboden. U mag geen illegale drugs bezitten, verhandelen of gebruiken. Openbare dronkenschap is verboden. Wapens zijn verboden. Illegale handel is verboden.

 

Brandvoorschriften

Voor uw eigen veiligheid en die van anderen gelden de volgende brandvoorschriften:

  • *

    U mag niet roken in ons Maria Mediatrix gebouw. Ook niet in uw eigen woonruimte.

  • *

    U mag geen open vuur aansteken. Denk aan kaarsen, wierook, olielampen, etc.

  • *

    U mag alleen koken op de vaste kooktoestellen in de keukens. Tijdens het koken moet u altijd opletten. Blijf altijd in de buurt van het kooktoestel.

  • *

    U mag alleen elektrische apparatuur gebruiken die door medewerkers van Maria Mediatrix zijn aangeschaft, (wilt u zelf wat aanschaffen mag dat uitsluitend en alleen in overleg met medewerkers van Maria Matrix)

  • *

    Het is streng verboden een brandmelder af te plakken.

  • *

    U mag het brandalarm niet activeren als er geen brand is.

  • *

    Als er brand ontstaat, moet u ongehinderd kunnen vluchten. Daarom moeten de vluchtwegen altijd vrij zijn. Zorg dat kinderwagens, fietsen, etc. niet in de weg staan.

  • *

    Wanneer het brandalarm afgaat, moet u het gebouw direct verlaten en buiten bij het verzamelpunt op het binnenterrein wachten. Vervolgens volgt u de instructies op van de Maria Mediatrix medewerkers.

  • *

    Zelfsluitende, brandwerende deuren moet u nooit openhouden. Daarom mag u een deurdranger nooit verwijderen of de deur blokkeren.

  • *

    Het is niet toegestaan benzine of andere licht ontvlambare stoffen in uw woonruimte te bewaren.

  • *

    Van de wasdroger moet u altijd het stoffilter schoonmaken. Verwijder voor én na gebruik het stof uit de filter van de droger. Een vervuilde droger kan vlam vatten.

  • *

    De door Maria Mediatrix geleverde brandvertragende gordijnen in uw kamer mogen niet vervangen worden door zelf aangeschafte gordijnen.

Samenvattend

In het algemeen vragen wij van u dat u zich onthoudt van alle gedragingen die schade, hinder of overlast veroorzaken. Het zal duidelijk zijn dat u als bewoner ook verantwoordelijk bent voor het gedrag van uw huisgenoten, (klein)kinderen, huisdieren en bezoekers. Onthoudt u van alle gedragingen waarvan naar algemeen geldende opvattingen mag worden aangenomen dat ze overlast aan omwonenden dan wel schade aan onze woningen veroorzaken. U bent verplicht om te allen tijde de aanwijzingen van medewerkers van Maria Mediatrix op te volgen en de woonafspraken na te leven.

Bijlage 2 boetelijst

Categorie A (lichte overtredingen):

  • Het houden van niet-geregistreerde gasten: €15,-

  • Na drie keer niet deelnemen aan huishoudelijke taken: €20,- per verzuim, en alle keren daarna niet deelnemen blijft €20,- per verzuim.

  • Veroorzaken van overlast na een waarschuwing: €35,-

Categorie B (zware overtredingen)

  • Roken of open vuur op een verboden plaats, na twee waarschuwingen: €25,-

  • Het ophangen van eigen gordijnen, bij constatering krijgt u 24 uur tijd om deze eraf te halen en de brandvertragende gordijnen van Maria Mediatrix weer op te hangen. Zo niet dan €25,-

  • Het afplakken van de rookmelder op de eigen kamer, bij constatering geen waarschuwing maar direct: €50,-

  • Geweldpleging €120,- (daarna mogelijke verwijdering locatie en overplaatsing)

Bij herhaalde overtredingen kan de boete toenemen met 50% van de eerste boete.

Voorbeeld:

U rookt op uw kamer, dan krijgt u na twee waarschuwingen een boete van €25,-. Als u daarna weer op uw kamer rookt en het wordt weer geconstateerd door een beveiliger of een medewerker van Maria Mediatrix dan kunt u een boete krijgen van maximaal €37,50.

 

Bevoegdheid

Het opleggen van boetes kan een gevoelige kwestie zijn, vooral in een omgeving als een opvanglocatie waar mensen vaak al kwetsbaar zijn. Om ervoor zorg te dragen dat dit proces zo eerlijk mogelijk verloopt, ligt de verantwoordelijkheid bij de locatiemanager van Maria Mediatrix .

 

Het is aan de locatiemanager van Maria Mediatrix om boetes op te leggen aan personen binnen de opvanglocaties. Dit doet hij altijd na overleg met het opvangteam van Maria Mediatrix. Dit om vanuit meerdere invalshoeken (de hoogte) van de boete te kunnen bepalen en de consistentie en rechtvaardigheid binnen de locatie te waarborgen.