Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Zoetermeer

Rectificatie: Toezicht- en Handhavingsmodel Alcoholwet Gemeente Zoetermeer

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieZoetermeer
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRectificatie: Toezicht- en Handhavingsmodel Alcoholwet Gemeente Zoetermeer
CiteertitelToezicht- en Handhavingsmodel Alcoholwet gemeente Zoetermeer
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-03-2024nieuwe regeling

01-02-2024

gmb-2024-83005

Tekst van de regeling

Intitulé

Rectificatie: Toezicht- en Handhavingsmodel Alcoholwet Gemeente Zoetermeer

[Deze publicatie betreft een rectificatie omdat abusievelijk een onjuiste versie is bekendgemaakt. De oorspronkelijke publicatie is op 15 februari 2024 bekendgemaakt, beschikbaar via Gemeenteblad 2024, 61453.]

 

Voorwoord

 

Sinds 1 juli 2021 is de burgemeester verantwoordelijk voor het toezicht op en de handhaving van de Alcoholwet. De Alcoholwet vervangt de Drank- en Horecawet uit 2013. De Alcoholwet ziet toe op instellingen, inrichtingen en ondernemers die alcohol schenken dan wel verstrekken. Dit Toezicht- en Handhavingsmodel in dan ook van toepassing op verschillende alcoholverstrekkers: horeca, winkels (supermarkten, groothandels en slijterijen), evenementen en para-commerciële inrichtingen. Dit Toezicht- en Handhavingsmodel beschrijft welke maatregel volgt bij een overtreding van de Alcoholwet (hierna: AW).

 

Zoals de titel al aangeeft bestaat dit model uit twee onderdelen: een Toezichtstrategie en een Handhavingsstrategie.

 

In de Toezichtstrategie is vastgelegd welke vormen van toezicht worden onderscheiden en wat de basiswerkwijze daarbij is. Het gaat hierbij om het observeren en constateren van het wel of niet voldoen aan wet- en regelgeving. In de Handhavingsstrategie is vastgelegd wanneer en op welke manier de burgemeester handhavend optreedt bij overtredingen van de AW.

 

Toezicht en handhaving zijn instrumenten om de naleving van de Alcoholwet te bevorderen. De inrichting, instelling of ondernemer die regelmatig de AW-regels overtreedt, wordt frequenter gecontroleerd dan de inrichting, instelling of ondernemer die de regels goed naleeft. Hiermee wil de gemeente stimuleren dat inrichtingen, instellingen en ondernemers zelf ook toezien op naleving van de AW.

 

Drs. M.J. Bezuijen

 

Burgemeester van Zoetermeer

 

Toezicht- en Handhavingsmodel

 

In dit Toezicht- en Handhavingsmodel van de Alcoholwet wordt aangesloten bij de systematiek die wordt gehanteerd in de Landelijke handhavingstrategie behorende bij het ‘Vergunningen, Toezicht en Handhavingsbeleid 2024 – 2028’.

 

Dit Toezicht- en Handhavingsmodel is van toepassing op verschillende type instellingen, inrichtingen en ondernemers die alcohol schenken dan wel verstrekken zoals horeca (incl. bijbehorende terrassen), slijterijen, para-commerciële instellingen, evenementen en niet Alcoholwet-vergunningplichtige bedrijven zoals supermarkten en snackbars.

 

Doelstelling

De doelstelling van het model is naleving van de Alcoholwet. Hiermee wordt beoogd schadelijk alcoholgebruik onder jongeren en alcohol gerelateerde openbare ordeproblemen als overlast, agressie en geweld tegen te gaan. De achterliggende gedachte van het model bestaat dus zowel uit een gezondheid- als een openbare orde perspectief en sluit hiermee aan bij het ‘Preventie- en Handhavingsplan Alcohol’. Beide perspectieven zijn leidend voor de opbouw van de handhavingsstappen.

 

Daarnaast geldt ook de Horecastrategie Openbare Orde 2020. Deze door de burgemeester vastgestelde strategie ziet toe op het nemen van maatregelen indien er sprake is van incidenten die overlast en/of een verstoring van de openbare orde tot gevolg hebben.

 

Zoals reeds beschreven bestaat dit model uit twee onderdelen: een Toezichtstrategie (deel A) en een Handhavingsstrategie (deel B). Beide onderdelen worden hieronder uitgewerkt.

Deel A Toezichtstrategie

 

Door het houden van toezicht komen overtredingen aan het licht. Tevens gaat er een preventieve werking vanuit, wat het naleefgedrag ten goede komt. In de toezichtstrategie is vastgelegd welke vormen van toezicht worden onderscheiden en wat de basiswerkwijze daarbij is. Het gaat hierbij om het observeren en constateren van het wel of niet voldoen aan wet- en regelgeving.

 

Het toezicht op de Alcoholwet wordt onderscheiden in preventief en repressief toezicht:

 

  • -

    Preventief toezicht (periodiek en gericht) wordt uitgevoerd zonder dat het concrete vermoeden bestaat dat de regels zijn overtreden. Bij deze vorm van toezicht hebben de toezichthouders ook een voorlichtende en/of adviserende taak, uitsluitend ten aanzien van regels en naleving daarvan.

  • -

    Repressief toezicht wordt uitgevoerd naar aanleiding van klachten, meldingen, calamiteiten en handhavingsverzoeken. Deze kunnen van zowel inwoners als organisaties of overheidsinstanties afkomstig zijn. Repressief toezicht wordt ook uitgevoerd naar aanleiding van eigen waarneming door de gemeentelijke toezichthouder, in situaties waarbij (mogelijk) sprake is van een overtreding van de Alcoholwet.

Toezichtvormen

De toezichthouder krijgt te maken met drie vormen van toezicht: een basiscontrole, een leeftijdsgrenscontrole en een controle met meerdere partners, de zogenoemde integrale controle.

 

Reguliere controle

De reguliere controle richt zich op de regels voor alcoholverstrekkende inrichtingen zoals horeca, para-commerciële instellingen, winkels en evenementen en verkooppunten die geen alcohol mogen verstrekken (dus alle detailhandel). Het gaat hierbij over de aanwezigheid en actualiteit van de vergunning of ontheffing, het voldoen aan de voorschriften verbonden aan de vergunning/ontheffing en andere bepalingen uit de Alcoholwet.

 

Er zijn drie soorten basiscontroles:

 

  • a)

    Controle vergunningplichtig bedrijf: een inrichting die alcohol schenkt voor het gebruik ter plaatse en slijterijen die sterke drank verkopen voor thuisgebruik zijn vergunningplichtig. Naast de vergunningplicht moeten deze bedrijven aan diverse regels voldoen. Zo moet er altijd een leidinggevende aanwezig zijn die op de vergunning of de bijlage staat vermeld. Daarnaast mag de verkoop van alcohol niet samengaan met andere verkoopactiviteiten vanuit één lokaliteit;

  • b)

    Controle niet-vergunningplichtig bedrijf: in artikel 18 van de Alcoholwet staat dat bepaalde bedrijven zwak alcoholhoudende dranken mogen verkopen zonder vergunning. Het gaat om bijvoorbeeld: supermarkten, avondwinkels, tabakswinkels en snackbars. Voor deze bedrijven geldt wel een aantal regels;

  • c)

    Controle verkoopverbod: voor sommige bedrijven geldt een verkoopverbod, zoals voor tankstations, drogisterijen en bouwmarkten. Bij deze bedrijven mag geen alcoholhoudende drank verkocht worden of aanwezig zijn.

Leeftijdsgrenscontrole

De leeftijdsgrenscontrole houdt in het controleren of de alcoholverstrekkers de in de Alcoholwet gestelde leeftijdsgrenzen (artikel 20 AW) correct naleven. Dit betekent dat er gecontroleerd wordt op het al dan niet verstrekken van alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 18 jaar. Het toezicht bestaat uit observaties op plaatsen waar en tijdstippen waarop jongeren alcoholhoudende dranken kopen en gebruiken, de zogenaamde 'hotspots'. Op deze manier komen overtredingen aan het licht en worden de verkopers van drank gestimuleerd de regelgeving zoals opgenomen in de Alcoholwet na te leven.

 

Let op: een basiscontrole en een leeftijdgrenscontrole kunnen ook gelijktijdig plaatsvinden. Bij een dergelijke gezamenlijke controle wordt naast de leeftijdsgrenzen ook gekeken naar de vergunning en/of ontheffing, de inrichtingseisen en het eventuele terras.

 

Integrale controle

Integrale controles betreffen geplande controles in samenwerking met ketenpartners (voorbeeld politie, Stedin, sociale recherche, Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit en douane), waarbij op diverse aspecten (voorbeeld: illegale activiteiten, vergunning, fraude, hygiëne en stroomnet) wordt gecontroleerd of de wet- en regelgeving naar behoren wordt nageleefd.

Deel B Handhavingsstrategie

 

Wanneer de regels van de Alcoholwet, de Algemene plaatselijke verordening Zoetermeer (Apv) of voorschriften uit de vergunning of ontheffing niet worden nageleefd kan de gemeente handhavend optreden. In deze handhavingsstrategie is vastgelegd wanneer en op welke manier de gemeente handhavend optreedt bij overtredingen.

 

Juridisch kader

De wettelijke bevoegdheid tot het optreden tegen niet naleven van wetten en regels is geregeld in artikel 125 van de Gemeentewet. In enkele bijzondere gevallen is de handhavingsbevoegdheid geregeld in de desbetreffende bijzondere wet. Verder zijn in de artikelen 172 tot en met 178 van de Gemeentewet diverse bevoegdheden toegekend aan de burgemeester in het kader van handhaving van de openbare orde, het toezicht op openbare gelegenheden, ordeverstoring vanuit woningen en ongeregeldheden e.d.

 

Handhavende mogelijkheden

De Alcoholwet kent de volgende handhavingsinstrumenten:

 

Onderwerp

Artikel

Opmerking

Intrekken van de vergunning

31 AW

Schorsen van de vergunning

32 AW

De burgemeester kan de AW-vergunning voor maximaal 12 weken schorsen.

Personen toegang ontzeggen

36 AW

Bestuurlijke boete

44a e.v. AW

De hoogte van de bestuurlijke boete is vastgelegd in de bijlage van het Besluit Bestuurlijke Boete AW.

Three strikes out

44 AW

De natuurlijke persoon of de rechtspersoon die een slijtersbedrijf exploiteert of bedrijf exploiteert als bedoeld in artikel 19, tweede lid, onder a, kan worden gesanctioneerd als in een periode van 12 maanden drie keer hetzelfde artikel (20, lid 1) is overtreden. Met dit instrument kan de burgemeester een ondernemer het recht om alcohol te verkopen tijdelijk ontnemen. Minimaal voor 1 week en maximaal voor 12 weken.

Dwangsom/bestuursdwang

125 Gemeentewet in verband met 5:32 Awb

Sluiting van een horeca-inrichting

174 Gemeentewet

 

De Apv kent de volgende handhavingsinstrumenten:

 

Onderwerp

Artikel

Opmerking

Regulering paracommerciële activiteiten

2:22b

De Alcoholwet verplicht gemeenten om, ter voorkoming van oneerlijke mededinging, regels op te stellen waaraan paracommerciële instellingen die in eigen beheer horeca-faciliteiten exploiteren zich te houden hebben bij de verstrekking van alcoholhoudende dranken. In artikel 2:22b van de Apv zijn deze regels opgenomen.

Alcoholnuttigingsverbod

2:36

Het is verboden om op een openbare plaats, op het openbaar water of in een voor publiek toegankelijk gebouw die deel uitmaken van een door de burgemeester aangewezen gebied, alcoholhoudende drank te gebruiken of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben.

 

Bestuurlijk boete

De Alcoholwet kent het instrument bestuurlijke boete. De bestuurlijke boete kan zonder waarschuwing en rechtstreeks, zonder tussenkomst van de rechter, worden opgelegd. De boete die wordt geïnd, valt toe aan de gemeente. Het voordeel van deze maatregel is dat direct kan worden gereageerd op een overtreding (lik op stuk). ‘

 

De bestuurlijke boete is in vergelijking met de overige handhavingsinstrumenten, zoals de last onder bestuursdwang en een last onder dwangsom, geen herstelsanctie maar een bestraffende (bestuursrechtelijke) sanctie die door de burgemeester opgelegd kan worden. Een bestraffende sanctie en een herstelsanctie kunnen naast elkaar opgelegd worden.

 

Sanctiestrategie

Wanneer de regels van de Alcoholwet, de Apv of voorschriften uit de vergunning of ontheffing niet worden nageleefd, kan de gemeente handhavend optreden. Voor het handhaven van de Alcoholwet wordt aansluiting gezocht bij de Landelijke Handhavingsstrategie.

 

De Landelijke Handhavingsstrategie wordt gehanteerd als leidraad om te bepalen hoe formeel wordt gereageerd op geconstateerde overtredingen. Uitgangspunt van de strategie is de 'beginselplicht tot handhaving' zoals deze in de rechtspraak geformuleerd is. Dit houdt in dat, behoudens bijzonder omstandigheden, de overheid handhavend optreedt tegen geconstateerde overtredingen. De strategie is zo vormgegeven dat zij een gestructureerd afwegingskader biedt, maar tegelijkertijd enige flexibiliteit biedt om in te spelen op en rekening te houden met lokale wensen en omstandigheden.

 

De sanctiestrategie hanteert een zogenoemde 'drietrapsraket'. Deze bestaat uit de stappen constateren, waarschuwen en sanctioneren. Als sprake is van bijzondere omstandigheden, kan afgeweken worden van de sanctiestrategie. De sanctie die het beste past om het gestelde doel te bereiken wordt toegepast. Zo kan bijvoorbeeld een tweede waarschuwing gegeven worden of het geven van een eerste waarschuwing achterwege gelaten worden. In sommige gevallen kan een (kleine) afwijking van het stappenplan leiden tot een beter resultaat, namelijk het beëindigen van de overtreding en het voorkomen van toekomstige overtredingen. Een afwijking zal wel gemotiveerd moeten worden.

 

De sanctiestrategie biedt een formeel kader om af te wegen of er redenen zijn om (al dan niet tijdelijk) af te zien van handhavend optreden. Als deze redenen er niet zijn dan wordt, aan de hand van het gedrag van de overtreder en de ernst van de overtreding, gekomen tot een gepaste reactie (sanctie-instrument).

 

Uitganspunt van de sanctiestrategie is dat gedrag en ernst van de overtreding bepalend zijn voor de keuze van het in te zetten sanctiemiddel. Hiernaast is schematisch weergegeven hoe de ernst van de overtreding en gedrag van de overtreder in relatie staan tot inzet van sanctiemiddelen, van licht (lichtgeel) naar zwaar (rood). De ernst van de overtreding betreft de (mogelijke) gevolgen voor o.a. veiligheid, gezondheid en fysieke omgeving.

 

 

Sanctiematrix

Op basis van de hierboven omschreven systematiek is er een Sanctiematrix opgesteld. In de Sanctiematrix staat per overtreding wat de daarbij horende mogelijkheden tot sanctioneren zijn. Zoals reeds aangegeven kan de burgemeester naast het opleggen van een last onder dwangsom en een last onder bestuursdwang een bestuurlijke boete opleggen. Wanneer er een mogelijkheid is om een bestuurlijke boete op te leggen, dan wordt dit samen met de hoogte van de boete in de Sanctiematrix aangegeven. De Sanctiematrix maakt onlosmakelijk onderdeel uit van de handhavingsstrategie.

Slotbepalingen

 

Discretionaire bevoegdheid

Met in achtneming van de specifieke omstandigheden van het geval kan de burgemeester gemotiveerd afwijken van dit Toezicht- en Handhavingsmodel.

 

Citeertitel

Deze beleidsregel kan worden aangehaald als "Toezicht- en Handhavingsmodel Alcoholwet gemeente Zoetermeer".

 

Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking één dag na bekendmaking.

Aldus vastgesteld door

Drs. M.J. Bezuijen

Burgemeester van Zoetermeer

Sanctiematrix behorend bij Toezicht en Handhavingsmodel Alcoholwet, gemeente Zoetermeer

Vastgesteld door de Burgemeester op

Afdeling Veiligheid, Vergunningen en Handhaving

 

Regelgeving

Artikel

Overtreding

Toelichting

Sanctiemiddel

Dwangsom in euro’s

 

*Maximum: 3x opgelegde dwangsom * De genoemde m2 is van toepassing op de lokaliteiten van het bedrijf (zie o.a. Alcoholvergunning), mits anders vermeld.

Bestuurlijke boete in euro’s

 

Bij <50 werknemers * Rekening houden met verhoging boete i.v.m. recidive.

Bestuurlijke boete in euro’s

 

Bij >50 werknemers *Rekening houden met verhoging boete i.v.m. recidive.

Alcoholwet

3

Bedrijf exploiteert zonder (rechtsgeldige) vergunning.

Geen vergunning, wel zicht op legalisatie

Last onder dwangsom

*750-1500 tot 50 m2,

*1500-3000 van 51 m2 t/m 150 m2,

*3000-5000 van 151m2 t/m 500 m2

*5000-7500 boven 500 m2

680

(vergunning nog niet verleend)

1360

(vergunning nog niet verleend)

Alcoholwet

3

Bedrijf exploiteert zonder (rechtsgeldige) vergunning.

Geen vergunning, geen zicht op legalisatie

Last onder dwangsom/ bestuursdwang

*750-1500 tot 50 m2,

*1500-3000 van 51 m2 t/m 150 m2,

*3000-5000 van 151m2 t/m 500 m2

*5000-7500 boven 500 m2

1360 (vergunning niet aangevraagd of geweigerd)

2720

(vergunning niet aangevraagd of geweigerd)

Alcoholwet

8

Leidinggevende voldoet niet langer aan een of meerdere aan hem gestelde eisen.

Art. 31 verplicht in dat geval tot intrekking vergunning.

Art. 32 lid 1 en 2 geeft mogelijkheid tot schorsen i.p.v. intrekken

*Schorsing vergunning

*Intrekking vergunning

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Alcoholwet

10

Inrichting voldoet niet langer aan een of meerdere gestelde inrichtingsvereisten.

Art. 31 verplicht in dat geval tot intrekking vergunning.

Art. 32 lid 1 en 2 geeft mogelijkheid tot schorsen i.p.v. intrekken

*Schorsing vergunning

*Intrekking vergunning

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Alcoholwet

12 lid 1 en 2

Verstrekken alcoholhoudende drank in een niet op de vergunning vermelde lokaliteit.

Last onder dwangsom

*750-1500 tot 50 m2,

*1500-3000 van 51 m2 t/m 150 m2,

*3000-5000 van 151m2 t/m 500 m2

*5000-7500 boven 500 m2

1020

2040

Alcoholwet

13 lid 1

Verbod verstrekking alcohol voor gebruik elders dan ter plaatse

Last onder dwangsom

*1500-3000 tot 50 m2,

*3000-6000 van 51 m2 t/m 150 m2,

*6000-10000 van 151m2 t/m 500 m2,

*10000-15000 boven 500 m2,

1360

2720

Alcoholwet

13 lid 2

Verbod verstrekking alcohol voor gebruik ter plaatse in slijtersbedrijf

Slechts toegestaan indien een klant erom vraagt de alcoholhoudende drank eerst te proeven

Last onder dwangsom

*1500-3000 tot 50 m2,

*3000-6000 van 51 m2 t/m 150 m2,

*6000-10000 van 151m2 t/m 500 m2,

*10000-15000 boven 500 m2,

1360

2720

Alcoholwet

14 lid 1

Verbod andere bedrijfsactiviteiten in slijterbedrijf

In het Besluit aanvulling beschrijving slijtersbedrijf staat welke activiteiten in het slijtersbedrijf zijn toegestaan

Last onder dwangsom

*1000-2000 tot 50 m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 van 151 m2 t/m 500 m2,

* 7000- 10000 boven 500 m2

1020

2040

Alcoholwet

14 lid 2

15

Verbod kleinhandel in horecalokaliteit of op terras

Last onder dwangsom

*1000-2000 tot 50 m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 van 151 m2 t/m 500 m2,

* 7000- 10000 boven 500 m2

1020

2040

Alcoholwet

16

Verbod automatenverkoop alcohol

m.u.v. hotelkamers

Last onder dwangsom

*1000-2000 tot 50 m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 van 151 m2 t/m 500 m2,

* 7000- 10000 boven 500 m2

1020

2040

Alcoholwet

17

Verbod verstrekken alcoholhoudende drank anders dan in gesloten verpakking

Dit geldt voor niet voor supermarkten, slijterijen en horeca inrichtingen

Last onder dwangsom

*1000-2000 tot 50 m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 van 151 m2 t/m 500 m2,

* 7000- 10000 boven 500 m2

1020

2040

Alcoholwet

18 lid 1 en 2

Verkoopverbod op zwak-alcoholische anders dan in slijtersbedrijf of levens- middelen bedrijf voor gebruik elders dan ter plaatse

Last onder dwangsom

*1500-3000 tot 50 m2,

*3000-6000 van 51 m2 t/m 150 m2,

*6000-10000 van 151m2 t/m 500 m2,

*10000-15000 boven 500 m2,

1360

2720

Alcoholwet

18 lid 3

Verschil tussen zwak alcoholische en alcoholvrije drank ontbreekt in ruimte van het levens- middelenbedrijf

Last onder dwangsom

*1000-2000 tot 50 m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 van 151 m2 t/m 500 m2,

* 7000- 10000 boven 500 m2

1020

2040

Alcoholwet

19 lid 1

Verbod bestelservice sterke drank voor ander bedrijf dan slijtersbedrijf partijen- catering

Last onder dwangsom

*1000-2000 tot 50 m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 van 151 m2 t/m 500 m2,

* 7000- 10000 boven 500 m2

1020

2040

Alcoholwet

19 lid 2

Verbod bestelservice zwak alcoholhoudende behalve vanuit de uitzonderingen genoemd in artikel 19 lid 2

Last onder dwangsom

*1000-2000 tot 50 m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 van 151 m2 t/m 500 m2,

* 7000- 10000 boven 500 m2

1020

2040

Alcoholwet

20 lid 1

Verkoop alcohol aan personen < 18 jaar

*Last onder dwangsom

*Art. 44 Alcoholwet (three striks out) voor genoemde bedrijven: ontzegging bevoegdheid tot verkoop zwak alcoholhoudende drank

*1500-3000 tot 50 m2,

*3000-6000 van 51 m2 t/m 150 m2,

*6000-10000 van 151m2 t/m 500 m2,

*10000-15000 boven 500 m2,

1360

2720

Alcoholwet

20 lid 3

Niet duidelijk aangegeven leeftijdsgrenzen

Last onder dwangsom

*750-1500 tot 50 m2,

*1500-3000 van 51 m2 t/m 150 m2,

*3000-5000 van 151m2 t/m 500 m2

*5000-7500 boven 500 m2

680

1360

Alcoholwet

20 lid 4

Dronken personen of onder invloed van drugs toegelaten in horeca- en slijtersbedrijf of op een terras

Last onder dwangsom

*1500-3000 tot 50 m2,

*3000-6000 van 51 m2 t/m 150 m2,

*6000-10000 van 151m2 t/m 500 m2,

*10000-15000 boven 500 m2,

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Alcoholwet

20 lid 5

Onder invloed (dronken of drugs) aan het werk zijn in horeca- en slijtersbedrijf

Last onder dwangsom

*1500-3000 tot 50 m2,

*3000-6000 van 51 m2 t/m 150 m2,

*6000-10000 van 151m2 t/m 500 m2,

*10000-15000 boven 500 m2,

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Alcoholwet

21

Alcohol verstrekken wat tot verstoring openbare orde, veiligheid of zedelijkheid leidt

*Last onder bestuursdwang

*Last onder dwangsom

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Alcoholwet

22 lid 1 en 2

Verbod alcoholhoudende drank te verstrekken in tankstations e.d.

Last onder dwangsom

*1500-3000 tot 50 m2,

*3000-6000 van 51 m2 t/m 150 m2,

*6000-10000 van 151m2 t/m 500 m2,

*10000-15000 boven 500 m2,

1360

2720

Alcoholwet

24 lid 1 en 2

Geen leidinggevende of vereiste persoon aanwezig in horeca- en slijtersbedrijf

Last onder dwangsom

*1500-3000 tot 50 m2,

*3000-6000 van 51 m2 t/m 150 m2,

*6000-10000 van 151m2 t/m 500 m2,

*10000-15000 boven 500 m2,

1020

2040

Alcoholwet

24 lid 3

Verkoop alcohol/dienst door personen < 16 jaar

Last onder dwangsom

*1000-2000 tot 50 m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 van 151 m2 t/m 500 m2,

* 7000- 10000 boven 500 m2

1020

2040

Alcoholwet

25 lid 1

Verbod aanwezigheid alcoholhoudende drank behoudens uitzondering

Last onder dwangsom

*1500-3000 tot 50 m2,

*3000-6000 van 51 m2 t/m 150 m2,

*6000-10000 van 151m2 t/m 500 m2,

*10000-15000 boven 500 m2,

1360

2720

Alcoholwet

25 lid 2

Verbod nuttiging alcoholhoudende drank ter plaatse, niet zijnde een horecabedrijf, behoudens uitzondering

Last onder dwangsom

*1500-3000 tot 50 m2,

*3000-6000 van 51 m2 t/m 150 m2,

*6000-10000 van 151m2 t/m 500 m2,

*10000-15000 boven 500 m2,

1360

2720

Alcoholwet

25 lid 3

Verbod alcoholhoudende drank in vervoermiddel, behoudens enkele uitzonderingen

Last onder dwangsom

*1000-2000 tot 50 m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 van 151 m2 t/m 500 m2,

* 7000- 10000 boven 500 m2

Niet mogelijk door burgemeester art. 44a Alcoholwet wel door NVWA art. 44aa Alcoholwet

Niet mogelijk door burgemeester art. 44a Alcoholwet wel door NVWA art. 44aa Alcoholwet

Alcoholwet

29 lid 3

Vergunning, aanhangsel e.d. niet aanwezig in inrichting

Last onder dwangsom

*750-1500 tot 50 m2,

*1500-3000 van 51 m2 t/m 150 m2,

*3000-5000 van 151m2 t/m 500 m2

*5000-7500 boven 500 m2

680

1360

Alcoholwet

30

Vergunninghouder heeft geen melding gedaan van wijziging in inrichting

Last onder dwangsom

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Alcoholwet

30a lid 1

Geen melding nieuwe leidinggevende of doorhaling gedaan

Last onder dwangsom

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Alcoholwet

31 lid 1

Gevaar voor openbare orde, veiligheid of zedelijkheid door voorgedane feiten

Imperatieve intrekkingsgrond

Intrekking vergunning

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Alcoholwet

31 lid 2

Handelen in strijd met vergunningvoorschriften of regels.

Facultatieve intrekkingsgrond

*Schorsing vergunning

*Intrekking vergunning

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Alcoholwet

31 lid 3

Resultaat Wet Bibob en minimaal 3x weigering bijschrijving persoon op aanhangsel

Facultatieve intrekkingsgrond

Schorsing vergunning

*Intrekking vergunning

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Alcoholwet

35 lid 1

Zonder ontheffing zwak alcoholhoudende drank verstrekken

*Last onder bestuursdwang

*Last onder dwangsom

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Alcoholwet

35 lid 2

Niet voldoen aan beperkingen/voorschriften die gekoppeld zijn aan de ontheffing

*Last onder bestuursdwang

*Last onder dwangsom

1020

2040

Alcoholwet

35 lid 4

Ontheffing niet aanwezig

Last onder dwangsom

*750-1500 tot 50 m2,

*1500-3000 van 51 m2 t/m 150 m2,

*3000-5000 van 151m2 t/m 500 m2

*5000-7500 boven 500 m2

680

1360

Alcoholwet

45

Alcohol bij zich hebben op publiek toegankelijke plaatsen door < 18 jaar, m.u.v. in winkels

Strafrechtelijk (PV)

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Paracomercie

Alcoholwet

APV

4 en 25a

2:22b

Verboden om alcohol te verkopen/ schenken na het eindigen van het vastgestelde tijdstip en tijdens een bijeenkomst van persoonlijke aard

Last onder dwangsom

*1000-2000 tot 50 m2,

* 2000-4000 van 51 m2 t/m 150 m2,

* 4000-7000 van 151 m2 t/m 500 m2,

* 7000- 10000 boven 500 m2

1020

2040

Alcoholwet

4 lid 5

Ontheffing niet aanwezig

Last onder dwangsom

750

680

1360

Alcoholwet

9 lid 3 en 4

Geen registratie van barvrijwilligers of reglement aanwezig bij para commercieel horecabedrijf

Last onder dwangsom

750

680

1360

Alcoholmatiging

APV

2:36

Persoon gebruikt alcohol of heeft aangebroken flessen, blikjes e.d. bij zich op een openbare plaats, ondanks verbod

Afhankelijk van door college aangewezen gebied

Strafrechtelijk (PV)

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

Niet mogelijk art. 44a Alcoholwet

 

  • (1)

    De hoogte en frequentie van de dwangsom moeten proportioneel zijn en wordt bepaald op basis van onder andere genoten economisch voordeel en de ernst van de situatie.