Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Uitvoeringsorganisatie Baanbrekers

Dienstverleningsovereenkomst pluspakkettaken in het kader van de uitvoering Wet inburgering 2021

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieUitvoeringsorganisatie Baanbrekers
OrganisatietypeRegionaal samenwerkingsorgaan
Officiële naam regelingDienstverleningsovereenkomst pluspakkettaken in het kader van de uitvoering Wet inburgering 2021
CiteertitelDienstverleningsovereenkomst pluspakkettaken in het kader van de uitvoering Wet inburgering 2021
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Algemene wet bestuursrecht
  2. Wet inburgering 2021
  3. Uitvoeringsplan Wet inburgering 2022
  4. artikel 6, lid 2 van de Gemeenschappelijke regeling Uitvoeringsorganisatie Baanbrekers
  5. artikel 23, lid 3 van de Gemeenschappelijke regeling Uitvoeringsorganisatie Baanbrekers;
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

15-02-202401-01-202431-12-2029nieuwe regeling

08-02-2024

bgr-2024-273

Tekst van de regeling

Intitulé

Dienstverleningsovereenkomst pluspakkettaken in het kader van de uitvoering Wet inburgering 2021

 

  • 1.

    De gemeente Heusden, op grond van artikel 171 Gemeentewet rechtsgeldig vertegenwoordigd door de burgemeester van Heusden, ter uitvoering van het besluit van het college van Heusden van 19 december 2023 tot het aangaan van deze overeenkomst, (hierna te noemen: ‘gemeente Heusden’);

  • 2.

    De Gemeente Waalwijk, op grond van artikel 171 Gemeentewet rechtsgeldig vertegenwoordigd door de burgemeester van Waalwijk, ter uitvoering van het besluit van het college van Waalwijk van 19 december 2023 tot het aangaan van deze overeenkomst, (hierna te noemen ‘gemeente Waalwijk”);

  • 3.

    De gemeenschappelijke regeling Uitvoeringsorganisatie Baanbrekers, op grond van artikel 23, lid 3 van de Gemeenschappelijke regeling Uitvoeringsorganisatie Baanbrekers en de daarop volgende wijzigingen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de voorzitter van het dagelijks bestuur ter uitvoering van het besluit van het dagelijks bestuur van 19 januari 2024 tot het aangaan van deze overeenkomst, (hierna te noemen: ‘Baanbrekers’);

 

hierna gezamenlijk te noemen ‘partijen’,

 

zijn deze ‘Dienstverleningsovereenkomst pluspakkettaken in het kader van de uitvoering Wet inburgering 2021’ (Wi) aangegaan.

 

Daarbij hebben partijen het volgende overwogen:

  • Op 1 januari 2022 is de Wet inburgering 2021 in werking getreden (Wi).

  • De gemeenten Waalwijk en Heusden beogen om in sub-regionaal verband Baanbrekers de uitvoering van de Wi te laten doen. Partijen hebben daartoe een Uitvoeringsplan Wet inburgering 2022 opgesteld.

  • Omdat Baanbrekers de beoogde uitvoerder wordt ligt het voor de hand om dit in het kader van de reeds bestaande Gemeenschappelijke Regeling ‘Uitvoeringsorganisatie Baanbrekers’ (GR Baanbrekers) te doen, die ook qua soort taken al raakvlakken heeft met de Wi en de Participatiewet.

  • De gemeente Loon op Zand heeft aangegeven de Wi in eigen regie uit te voeren en niet aan te sluiten bij dit samenwerkingsverband.

  • Nu twee van de drie deelnemers van de GR Baanbrekers de Wi bij Baanbrekers onder willen brengen, kan dit niet als algemene gemeenschappelijke taak worden toegevoegd aan de GR, maar wel als een zogenoemde ‘pluspakkettaak’ als bedoeld in artikel 6, lid 2 van de GR.

  • De rollen en taken en bevoegdheden van partijen worden dan in een dienstverleningsovereenkomst geregeld.

  • De gemeenten, de taalaanbieder en Baanbrekers willen samen de inburgering in Heusden en Waalwijk verder vorm en inhoud gaan geven.

 

.

Partijen zijn het volgende overeengekomen:

Artikel 1. Doel en strekking

  • 1.

    Baanbrekers neemt voor de gemeente Heusden en gemeente Waalwijk de uitvoering van de Wet inburgering 2021 op zich en is verantwoordelijk voor de klantregie in het gehele inburgeringsproces.

    De gemeenten behouden hierbij de algemene regie en bepalen het beleid.

  • 2.

    Baanbrekers verricht deze diensten op basis van het door partijen vastgestelde Uitvoeringsplan Wet inburgering 2022 en brengt jaarlijks uiterlijk in oktober van het daaropvolgend jaar een offerte uit.

Artikel 2. Rol en bevoegdheden bij het Plan inburgering Participatie

  • 1.

    Met toepassing van artikel 18 van de Wi, nu de uitvoering van de WI is overgedragen aan het dagelijks bestuur van Baanbrekers, treedt dat bestuur op voor de toepassing van deze wet, met uitzondering van artikel 39 (gegevens ten behoeve van statistiek, monitoring en evaluatie van beleid) en hoofdstuk 10 (financiering, toezicht en informatie), in plaats van de betrokken colleges.

    Baanbrekers levert wel de gegevens aan het CBS ten behoeve van de in artikel 39 bedoelde statistiek en monitoring.

  • 2.

    Van overdracht aan Baanbrekers worden ook uitgezonderd en vooralsnog aan de colleges van de gemeenten voorbehouden de taken en bevoegdheden betreffende:

    • a.

      de maatschappelijke begeleiding vanuit Vluchtelingenwerk (als bedoeld in artikel 13 Wi);

    • b.

      het participatieverklaringstraject (als bedoeld in artikel 6, derde lid, van de Wi);

    • c.

      regie en beleidsvorming als bedoeld in artikel 1 van deze overeenkomst.

  • 3.

    Baanbrekers is de opsteller, regievoerder en handhaver van het Plan Inburgering Participatie (PIP). Baanbrekers voert alle werkzaamheden uit die voortvloeien uit de aan Baanbrekers overgedragen taken in het kader van het PIP.

  • 4.

    Het PIP is een beschikking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht ten aanzien van een inburgeringsplichtige die deelneemt aan het inburgeringsproces. Onder het bij deze overeenkomst en ingevolge art 18 van de Wi aan Baanbrekers bij delegatie overdragen van taken en bevoegdheden, worden naast het besluiten ten aanzien van een PIP ook begrepen het machtigen voor met die taken samenhangende rechtshandelingen en feitelijke handelingen, zoals handhaving van betreffende besluiten en het behandelen van en beslissen op eventuele bezwaren. Het intern verlenen van mandaat/-volmacht/-machtiging door Baanbrekers is toegestaan.

  • 5.

    De burgemeesters van de gemeente Heusden en de gemeente Waalwijk geven de voorzitter van het dagelijks bestuur van Baanbrekers volmacht om, in het kader van de overeengekomen uitvoering van de Wi, de benodigde privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten, welke volmacht door de voorzitter wordt geaccepteerd.

    Baanbrekers informeert de gemeenten ieder kwartaal en stemt hierover af met de gemeenten. Hiervoor worden maandelijkse monitoringscijfers aangeleverd bij beide gemeenten om de voortgang te kunnen monitoren.

Artikel 3. Financiële vergoeding

  • 1.

    De financiële vergoeding door de gemeenten aan Baanbrekers voor de uitvoering van de Wi vindt plaats op basis van de jaarlijks uitgebrachte offerte. Deze offerte gaat uit van de verdeelsleutel 48% door Heusden en 52% door Waalwijk.

  • 2.

    Voor 2024 ontvangen beide gemeenten een offerte voor de duur van één jaar. Voor 2025 en 2026 ontvangen gemeenten deze uiterlijk twee maanden voor de start van het betreffende jaar. Deze offertes worden gebaseerd op de offerte 2024 en kunnen stijgen of dalen door CAO verhogingen, verlaging van de instroom statushouders of een toename van het aantal statushouders. De salarissen worden daarbij geïndexeerd met de index loonkosten CAO SGO per 1 januari van jaar van uitvoering taken (jaar n). Wanneer deze nog niet bekend is op moment van offerte, wordt een inschatting gehanteerd en bij een afwijking van de definitieve index vindt achteraf een correctie plaats. Voor de algemene lasten wordt de CPI van september jaar n-1 gehanteerd.

  • 3.

    Gemeenten en Baanbrekers gaan tijdig met elkaar in gesprek om tot overeenstemming te komen met artikel 3, lid 2 van deze overeenkomst. Daarbij kunnen in overleg keuzes worden gemaakt.

  • 4.

    De financiële vergoeding door de gemeenten aan Baanbrekers voor de uitvoering van deze overeenkomst vindt plaats op basis en in het kader van deze overeenkomst en staat los van de financiële regeling in het kader van de GR Baanbrekers.

Artikel 4. Duur en evaluatie overeenkomst

  • 1.

    Deze overeenkomst wordt aangegaan voor een periode van 3 jaar tot en met 31 december 2026, en kan worden verlengd voor een periode van 3 jaar tot en met 31 december 2029. Na de (eerste) periode van 3 jaar, dus per 31 december 2026 kan de overeenkomst worden beëindigd door één of beide gemeenten. De (uitvoering van deze) overeenkomst wordt úiterlijk tweede kwartaal (Q2) 2026 door partijen geëvalueerd, ten behoeve van de verlenging van de overeenkomst.

Artikel 5. Wijziging overeenkomst

Wijziging van deze overeenkomst kan alleen met instemming van alle partijen.

Artikel 6. Beëindiging overeenkomst, aankondiging en gevolgen

  • 1.

    Beëindiging van de overeenkomst door een of beide gemeenten wordt tenminste 3 maanden voor de beëindigingsdatum schriftelijk aangekondigd aan Baanbrekers.

  • 2.

    Indien sprake is van beëindiging van de overeenkomst door een of beide gemeenten zullen de inmiddels vóór de beëindigingsdatum in gang gezette Wi trajecten onder verantwoordelijkheid van de gemeente(n) worden afgerond. Als gemeente(n) besluit(en) deze trajecten door Baanbrekers te laten afronden, gebeurt dit onder de voorwaarden zoals opgenomen in deze overeenkomst inclusief de betalingen hiervan door de gemeente(n). Het voorgaande betekent dat er nog een doorlooptijd van maximaal 3 jaren kan bestaan voor deze trajecten. Nieuwe trajecten worden vanaf beëindigingsdatum van deze partij(en) niet meer gestart.

  • 3.

    Indien er sprake is van beëindiging van de overeenkomst zal Baanbrekers zich maximaal inspannen om de kosten ten gevolge van de uitvoering tot een minimum te beperken. Indien er uitvoeringskosten in verband met de afbouw blijven bestaan zullen deze kosten, na overleg tussen Baanbrekers en gemeente(n), naar evenredigheid worden verrekend.

Artikel 7. Geschillenregeling

Verschil van mening of geschillen over de uitleg en toepassing van deze overeenkomst worden in onderling overleg door partijen opgelost. Indien geen oplossing kan worden bereikt, geldt naar analogie de geschillenregeling zoals in de gemeenschappelijke regeling Uitvoeringsorganisatie Baanbrekers is voorzien.

 

Plaats: Vlijmen, Datum: 21 december 2023,

De gemeente Heusden,

De burgemeester van Heusden,

Mevrouw W. van Hees;

Plaats: Waalwijk, Datum: 18 januari 2024,

De gemeente Waalwijk,

De burgemeester van Waalwijk,

Mevrouw S. Ausems;

Plaats: Waalwijk, Datum: 8 februari 2024,

De gemeenschappelijke regeling Uitvoeringsorganisatie Baanbrekers,

De voorzitter van het dagelijks bestuur van Baanbrekers,

De heer T.Blankers.