Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Landgraaf

Beleidsregel ‘Gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen' gemeente Landgraaf

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLandgraaf
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel ‘Gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen' gemeente Landgraaf
CiteertitelBeleidsregel ‘Gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen'
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 8 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW)

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

17-04-2014nieuwe regeling

08-04-2014

Landgraaf Actueel

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel ‘Gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen' gemeente Landgraaf

 

Mensen met een handicap kunnen in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerkaart (zie de " Regeling Gehandicaptenparkeerkaart"). Aanvragen voor een gehandicaptenparkeerkaart worden afgehandeld door afdeling Klant Contact Centrum. Degenen die in het bezit zijn van een gehandicaptenparkeerkaart kunnen hun voertuig parkeren op plaatsen die zijn aangeduid als algemene gehandicaptenparkeerplaats door middel van bord E6 van bijlage l, behorende bij het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990, zie ook art. 26 RVV 1990).

Ze kunnen ook in aanmerking komen voor een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats. Door op een onderbord het kenteken aan te brengen van een motorvoertuig wordt de gehandicaptenparkeerplaats gereserveerd voor dat motorvoertuig (zie Artikel 8 lid 2.d.1 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer (BABW)).

Het Rijk stelt geen nadere regels voor het aanwijzen van gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen, waardoor gemeenten vrij zijn in het bepalen van de regels hieromtrent. Voor de aanwijzing van zowel algemene als gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen dient een verkeersbesluit te worden genomen zoals bedoeld in artikel 12 van het BABW. Aanvragen voor gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen worden door de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling en Grondzaken in behandeling genomen.

 

Ten aanzien van het toekennen voor een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats worden de volgende criteria gehanteerd:

  • a.

    De aanvrager is in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders.

    De urgentie bij een passagierskaart kan lager worden gesteld, omdat de chauffeur zijn voertuig kan voorrijden om de gehandicapte passagier te laten in- of uitstappen. Indien de aanvrager kan motiveren dat een gereserveerde parkeerplaats ook op basis van een passagierskaart noodzakelijk is, is dit aanleiding voor een nadere overweging, hetgeen expliciet in het verkeersbesluit wordt vermeld;

  • b.

    De aanvrager beschikt niet over een parkeermogelijkheid op eigen terrein dan wel heeft geen mogelijkheid dit op eigen terrein te creëren.

    Te denken valt hierbij aan een oprit en/of garage. Ook het huren van bijvoorbeeld een garagebox binnen een straal van 100 meter vanaf de woning valt hieronder. Indien er wel een mogelijkheid is een parkeergelegenheid te creëren op eigen terrein, maar de aanvrager is geen eigenaar, dan betekent dit niet dat automatisch de aanleg hiervoor ten laste dient te komen van de huurder. Hiervoor dient de aanvrager afspraken te maken met de verhuurder. Hiernaast kunnen zich situaties voordoen, waarbij de parkeerruimte op eigen terrein wel aanwezig is, maar dat deze door de aard van de handicap onbruikbaar en ook niet aanpasbaar is. Dan vormt dit grond voor een nadere overweging, hetgeen expliciet in het verkeersbesluit wordt vermeld.

 

Indien aan deze twee criteria wordt voldaan, wordt binnen een straal van 100 meter vanaf de woning een parkeerplaats aangewezen. Dit gebeurt in overleg met de aanvrager. Het beoordelingskader voor de aanwijzing wordt gevormd door de aanwezigheid van reguliere parkeerplaatsen. Hieronder worden aangelegde parkeerhavens en het volgens de wegenverkeerswetgeving toegestane straatparkeren verstaan. Bij voorkeur wordt een reguliere parkeerplaats in de directe nabijheid van de woning aangewezen. Verkeersveiligheid en de doorstroming van verkeer dienen in alle gevallen gewaarborgd te blijven. In uitzonderlijke gevallen kan het, in relatie tot de aard van de handicap, wenselijk zijn van dit beoordelingskader af te wijken. De overwegingen worden dan in het verkeersbesluit vermeld. Toewijzing van een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats wordt met het verkeersbesluit openbaar gemaakt, daarna wordt de parkeerplaats daadwerkelijk ingericht.

 

Aldus besloten in de vergadering van het college van B&W d.d. 8 april 2014

De burgemeester, de secretaris,