Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Beuningen

Kwaliteitskader woningbouw Beuningen 2023

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBeuningen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingKwaliteitskader woningbouw Beuningen 2023
CiteertitelKwaliteitskader Woningbouw Beuningen 2023
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpKwaliteitskader Woningbouw

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

06-02-2024Kwaliteitskader Woningbouw Beuningen 2023

11-04-2023

gmb-2024-55879

bb23.00168

Tekst van de regeling

Intitulé

Kwaliteitskader woningbouw Beuningen 2023
Aanleiding en doel

 

De gemeente Beuningen stuurt op het realiseren van een woningbouwprogramma dat aansluit op de actuele vraag, toekomstbestendig is en een aanvulling is op de woningen die er al zijn.

Om ervoor te zorgen dat nieuwe woningbouwplannen aansluiten op de vraag, geeft de gemeente voorwaarden mee voor het kwantitatieve en kwalitatieve woningbouwprogramma. Deze zijn vastgelegd in voorliggend kwaliteitskader woningbouw Beuningen 2023.

Het kwaliteitskader woningbouw Beuningen 2023 is van toepassing op alle nieuwe woningbouwinitiatieven en wordt ingezet voor het toetsen van deze woningbouwplannen en om het gesprek te voeren met initiatiefnemers van woningbouw.

Achterliggend beleid

 

De randvoorwaarden in voorliggend kwaliteitskader woningbouw Beuningen 2023 komen uit vastgesteld beleid zoals de woonvisie, de Woondeal 2.0, de doelgroepenverordening, het 10 puntenplan Wonen van de gemeenteraad en het woningbehoeftenonderzoek. Het kwaliteitskader woningbouw Beuningen 2023 wordt indien nodig geactualiseerd op basis van nieuw beleid, wet- en regelgeving.

Randvoorwaarden

De randvoorwaarden zijn opgedeeld in een aantal categorieën.

 

Programma

In het programma is een (kwantitatieve) verdeling opgenomen van de verschillende woningtypen in huur/koop en prijscategorie. Deze verdeling volgt uit de Woondeal 2.0 en sluit aan op de woningbehoeften in Beuningen. Voor betaalbare huur- en koopwoningen zijn minimum percentages opgenomen. Voor dure koop en huur een maximum. De percentages zijn leidend voor het woningbouwprogramma per project. Er wordt uitsluitend een uitzondering gemaakt als door de initiatiefnemer aangetoond is dat het echt onmogelijk is om aan de percentages uit dit kwaliteitskader te voldoen. Als niet voldaan wordt aan de vereiste percentages sociale huur en goedkope koop, dient ter compensatie een bijdrage te worden gestort in het Vereveningsfonds sociale woningbouw.

 

Prijs en kwaliteit van de woningen

Dit zijn randvoorwaarden waarbij een relatie gelegd is tussen het aantal vierkante meters gebruiksoppervlakte en de huur- of koopprijs. Huren mogen ook niet boven de grens uit komen die volgt uit een Huurprijscheck. De minimaal vereiste gebruiksoppervlakten bij koopwoningen zijn vastgelegd in de grondprijsbrief 2023. Voor maximale de Huurprijscheck wordt aangesloten op de in voorbereiding zijnde Wet betaalbare huur.

 

Als er aanleiding is om af te wijken van de minimaal vereiste gebruiksoppervlakte, dient dat gemotiveerd te worden. Dit kan bijvoorbeeld bij de transformatie van bestaande gebouwen.

 

Kenmerken woningen

Er is een onderscheid gemaakt tussen grondgebonden (eengezins)woningen en gestapelde bouw (appartementen). In aanvulling daarop zijn minimum percentages opgenomen voor nultredenwoningen.

Initiatiefnemers worden van harte uitgenodigd om ook nieuwe woningtypen te ontwikkelen. Er zijn immers meer leefstijlen en woonvormen te bedenken die aansluiten op de woonwensen en behoefte van een of meer doelgroepen. Een voorbeeld van een andere woonvorm - en leefstijl - die afwijkt van de standaard, zijn tiny houses.

 

Woningtypen in relatie tot doelgroepen

Bij de betaalbare woningen zijn doelgroepen gedefinieerd naar inkomensklasse. Dit om ervoor te zorgen dat betaalbare huur- en koopwoningen ook terecht komen bij de mensen voor wie deze bedoeld zijn. De randvoorwaarden zijn tevens vastgelegd in de Verordening doelgroepen woningbouw gemeente Beuningen 2023. Wordt gekeken naar de levensfase, dan is er een relatie met het woningtype, zoals bijvoorbeeld nultredenwoningen voor senioren.

Ook hierbij geldt de eerdere uitnodiging aan initiatiefnemers om nieuwe woonvormen te ontwikkelen.

 

Instandhoudingstermijnen, zelfbewoningsplicht en anti-speculatiebeding

Het gewenste woningbouwprogramma is niet alleen gericht op een behoefte op korte termijn. De woningen zijn naar verwachting in de betreffende huur- en koopprijscategorie ook voor langere termijn nodig. Om die reden zijn instandhoudingstermijnen vastgelegd in de Verordening doelgroepen woningbouw Beuningen 2023 en in voorliggend kwaliteitskader woningbouw. Zelfbewoningsplicht voorkomt dat woningen na eerste verkoop direct voor verhuur gebruikt worden in plaats van voor kopers voor wie de woningen bedoeld zijn.

Toetsing woningbouwplannen

 

Woningbouwplannen die bij de gemeente ingediend worden, worden altijd getoetst aan het kwaliteitskader woningbouw Beuningen 2023. Afwijkingen dienen door de initiatiefnemer gemotiveerd te worden.

Overig beleid

 

Voorliggend kwaliteitskader woningbouw gaat uitsluitend over de woningen en het gewenste woningbouwprogramma. Woningbouwplannen worden ook getoetst aan over beleid zoals stedenbouwkundige randvoorwaarden, verkeer en parkeren en duurzaamheidsbeleid.

Aldus vastgesteld op 11 april 2023

Het college van burgemeester en wethouders gemeente Beuningen

Kwaliteitskader woningbouw Beuningen 2023

De tabel ‘Kwaliteitskader woningbouw Beuningen 2023 (schema)’ is onderdeel van het vastgestelde beleidskader.