Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Groningen

Beleidsregel stadionomgevingsverboden

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieGroningen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel stadionomgevingsverboden
CiteertitelBeleidsregel stadionomgevingsverboden
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Beleidsregels stadionomgevingsverboden, artikel 2:23 APVG 2009.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene Plaatselijke Verordening Groningen 2021

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

02-02-2024nieuwe regeling

14-11-2023

gmb-2024-50116

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel stadionomgevingsverboden

De burgemeester van Groningen;

 

gelet op artikel 2.22 Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Groningen 2021 (APVG 2021);

 

heeft besloten de volgende beleidsregel vast te stellen:

1. ALGEMEEN

Ter voorkoming en bestrijding van openbare ordeverstoring kan een bestuursrechtelijk stadionomgevingsverbod worden opgelegd door de burgemeester. Dit stadionomgevingsverbod kan worden opgelegd naast een privaatrechtelijk stadionverbod, dat door de KNVB of de voetbalclub wordt opgelegd. Op deze wijze wordt het voor supporters die zich schuldig hebben gemaakt aan (openbare) orde verstorend gedrag verboden zich in (op grond van het stadionverbod) of rond (op grond van het stadionomgevingsverbod) het stadion te begeven.

2. JURIDISCHE BASIS

De (juridische) basis van het stadionomgevingsverbod is opgenomen in artikel 2:22 van de Algemene Plaatselijke Verordening Groningen 2021 (APVG 2021). Op grond van dit artikel kan de burgemeester een persoon schriftelijk het verbod opleggen zich op te houden in de omgeving van het stadion vanaf 3 uur voor het vastgestelde aanvangstijdstip tot 3 uur na afloop van voetbalwedstrijden van FC Groningen. Een stadionomgevingsverbod kan worden opgelegd als vast is komen te staan dat de persoon de openbare orde in of in de omgeving van het stadion heeft verstoord op de dag waarop een wedstrijd is gespeeld. Tevens kan een stadionomgevingsverbod worden opgelegd aan personen aan wie reeds een stadionverbod is opgelegd. In dat laatste geval kan het stadionomgevingsverbod ook worden opgelegd indien het (landelijke) stadionverbod is opgelegd naar aanleiding van een gedraging buiten Groningen.

3. PROCEDURE

Wanneer door de KNVB of door FC Groningen een stadionverbod is opgelegd worden de burgemeester en de politie daarvan in kennis gesteld. De burgemeester kan vervolgens een stadionomgevingsverbod opleggen.

 

Wanneer wordt overwogen een stadionomgevingsverbod op te leggen wordt de betreffende persoon eerst in de gelegenheid gesteld zijn of haar zienswijze hieromtrent naar voren te brengen. Hiervan kan worden afgeweken indien er een dreiging bestaat voor verstoring van de openbare orde bij de volgende thuiswedstrijd en er geen tijd en/of mogelijkheid is om eerst een zienswijze te vragen.

Of naast een stadionverbod een stadionomgevingsverbod zal worden opgelegd hangt af van de ernst van de gedraging. Niet elke gedraging waarvoor een stadionverbod wordt opgelegd noodzaakt vanuit openbare orde overwegingen het opleggen van een stadionomgevingsverbod. Uitgangspunt is echter dat gelet op dreigende verstoringen van de openbare orde een persoon aan wie een stadionverbod is opgelegd zich ook niet dient te bevinden in de omgeving van het stadion. Een zwaarwegend belang dat maakt dat deze persoon wel in de tijdspanne rond de wedstrijd in het bepaalde gebied aanwezig dient te zijn zal niet snel worden aangenomen. Wanneer wordt besloten tot het opleggen van een stadionomgevingsverbod correspondeert de duur van het verbod in beginsel met de duur van het stadionverbod, tot een maximum van twee jaar. De geldende Richtlijn Termijn Stadionverbod van de KNVB dient als uitgangspunt. In bijzondere gevallen kan de burgemeester afwijken van de termijnen.

 

Wanneer een voorwaardelijk stadionverbod is opgelegd kan ook een voorwaardelijk stadionomgevingsverbod worden opgelegd. Van een voorwaardelijk stadionverbod is bijvoorbeeld sprake indien FC Groningen een voorlopig stadionverbod heeft opgelegd in afwachting van het opleggen van een stadionverbod door de KNVB.

Uitgangspunt is dat als een stadionomgevingsverbod wordt opgelegd naast een opgelegd (voorwaardelijk) stadionverbod, deze wordt ingetrokken indien een stadionverbod eerder wordt opgeheven doordat bijvoorbeeld een alternatieve straf wordt opgelegd, of indien een voorwaardelijk stadionverbod niet leidt tot een definitief stadionverbod.

 

De oplegging van een stadionomgevingsverbod is een besluit in de zin van Algemene wet bestuursrecht waartegen bezwaar kan worden gemaakt bij de burgemeester.

 

Het gebied waarvoor een stadionomgevingsverbod geldt wordt omsloten door de volgende wegen en kanalen:

 

Helperzoom, Kooiweg (tot en met spoorlijn Groningen-Assen), Rouaanstraat (vanaf spoorlijn Groningen-Assen), Duinkerkenstraat, Winschoterdiep, Roodehaansterweg (tot en met Rijksweg A-7), Euvelgunnerweg (vanaf Rijksweg A-7 tot en met Beneluxweg), Beneluxweg (incl. op en afritten), Weg der Verenigde Naties (incl. op- en afritten).

 

Kaart gebied:

 

De volgende beleidsregel wordt met dit besluit ingetrokken: “Beleidsregels stadionomgevingsverboden, artikel 2:23 APVG 2009”, vastgesteld op 8 december 2020 en bekendgemaakt op 28 december 2020.

 

Citeertitel

Dit besluit wordt aangeduid als: Beleidsregel stadionomgevingsverboden.

Aldus vastgesteld op 14 november 2023.

De burgemeester van Groningen,

Koen Schuiling