Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Bergen (L)

Inspraaknota Beleid huisvesting internationale werknemers

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBergen (L)
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingInspraaknota Beleid huisvesting internationale werknemers
CiteertitelInspraaknota Beleid huisvesting internationale werknemers
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpvolkshuisvesting en woningbouw
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

04-01-2024nieuwe regeling

12-12-2023

gmb-2024-7474

Tekst van de regeling

Intitulé

Inspraaknota Beleid huisvesting internationale werknemers

 

Inspraakprocedure

 

De concept-beleidsnota heeft van 1 juli 2021 tot en met 11 augustus 2021 ter inzage gelegen. In deze periode zijn inspraakreacties binnengekomen van de LLTB, de toenamlige eigenaar/exploitant van Hamert 2 Wellerlooi, de eigenaar/exploitant van Vissert 8 te Well en de dorpsraden van Wellerlooi en Aijen.

 

Tevens heeft op 1 juli 2021 een ondernemersavond plaatsgevonden over de concept-beleidsnota.

 

Inmiddels hebben we de beleidsnota huisvesting internationale werknemers bijgesteld. We hebben de nota verbeterd en verduidelijkt zonder in essentie wijzigingen door te voeren. Deze versie hebben we dan ook niet meer voor eenieder opnieuw ter visie gelegd. We hebben alleen de ondernemers van bedrijventerrein De Flammert, de LLTB en de tuinders van Tuindorp in de gelegenheid gesteld een reactie te geven op deze aangepaste versie. Alleen vertegenwoordigers van de LLTB en de tuinders hebben nog een korte reactie gegeven. Met de tuinders vindt op hun verzoek op 1 november 2023 nog een gesprek plaats.

 

De bijgestelde versie van de hier bedoelde beleidsnota ligt op 12 december 2023 ter vaststelling voor aan de gemeenteraad.

Beoordeling van de inspraakreacties

1. Inspraakreactie LLTB

De LLTB geeft aan positief te zijn over het feit dat er oog is voor de huisvestingsbehoefte van internationale werknemers (IW) en dat gewerkt wordt aan nieuw beleid. De LLTB spreekt de wens uit, dat maatwerk ook in de toekomst mogelijk moet blijven.

 

Met de vertegenwoordigers van de LLTB heeft in januari 2022 nog een gesprek plaatsgevonden naar aanleiding van hun reactie. Tijdens dit gesprek hebben de gemeentelijk vertegenwoordigers een aantal aspecten verduidelijkt en vragen beantwoord en zijn nog een aantal aspecten genoemd in de inspraakreactie nader door de LLTB-vertegenwoordigers toegelicht.

 

De LLTB heeft een aantal aandachtspunten:

  • Huisvesting op agrarische locaties.

De LLTB is van mening, dat het maximum aantal te huisvesten IW dient te worden gekoppeld aan de actuele behoefte van de ondernemer en dat dit maatwerk behoort te zijn.

Verder is men van mening, dat ook nieuwbouw ten behoeve van huisvesting van internationale werknemers mogelijk dient te zijn. In dit verband wordt verwezen naar de ‘Visie internationale werknemers Limburg’ van de stuurgroep internationale werknemers Limburg waar de LLTB ook deel van uitmaakt.

 

  • Grootschalige voorzieningen

In het concept-beleidskader staat vermeld dat grootschalige voorzieningen waar IW in grotere aantallen worden gehuisvest niet worden toegestaan. Onduidelijk is wat onder grootschalig wordt verstaan.

 

  • Kwaliteitseisen huisvestingsvoorzieningen

De LLTB ondersteunt het stellen van kwaliteitseisen aan huisvestingsvoorzieningen en pleit ervoor om naast het SNF-keurmerk ook in het beleid vast te leggen dat agrariërs het AKF-keurmerk kunnen gebruiken. De LLTB stelt dat AKF een uitstekend keurmerk is om kwalitatief hoogwaardige huisvesting te bieden. Zij verwijzen hierbij naar de “Visie internationale werknemers Limburg’ van de eerder genoemde stuurgroep en het advies van het landelijke aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten (commissie Roemer) waarin ook het AKF-keurmerk erkend wordt.

 

Verder verzoekt de LLTB om als minimale gebruiksoppervlakte (GBO) aan te houden die in overeenstemming is met de oppervlaktematen die genoemd worden in beide keurmerken en voorts om als uitgangspunt 1-persoons kamers te nemen als het gaat om de borging van voldoende privacy. In de conceptnota staat dat het wenselijk is dat 2-persoons kamers wenselijk zijn. Dit geeft verwarring.

 

In de conceptnota wordt de eis gesteld dat een locatie waar IW worden gehuisvest is voorzien van een goed werkende internetverbinding. 20 locaties in het buitengebied zijn echter nog niet voorzien van een aansluiten op het glasvezelnetwerk. Er wordt gewacht op een overheidsbijdrage hiervoor (provinciaal en/of landelijk).

 

Tot slot verzoekt de LLTB betrokken te worden bij de dialoog met de ondernemers die nog over het conceptbeleid wordt gevoerd.

 

GEMEENTELIJKE REACTIE:

  • Huisvesting op agrarische locaties

In het bestemmingsplan ‘Buitengebied 2018’ is het onder voorwaarden toegestaan om IW op agrarische bedrijfslocaties te huisvesten. Dit is mogelijk in bestaande agrarische bedrijfsgebouwen of in woonunits op het agrarische bedrijfsperceel. Op het agrarische bedrijfsperceel mogen maximaal 20 personen gehuisvest worden. De werknemers dienen dan wel werkzaam te zijn bij het bedrijf dat op de desbetreffende locatie is gevestigd. In de praktijk heeft dit maximumaantal nog nooit problemen opgeleverd. Mocht er in een concrete situatie behoefte zijn aan de huisvesting van meer dan 20 IW in bijvoorbeeld een nieuw te realiseren gebouw dan kan op basis van een goed onderbouwd bedrijfsplan altijd maatwerk worden geleverd.

 

  • Grootschalige voorzieningen

Onder grootschalig in relatie tot agrarische bedrijfslocaties denken we aan meer dan 20 personen op één locatie (meer dan 20 is volgens het huidige beleid zoals dit is verankerd in het bestemmingsplan ‘Buitengebied 2018’ niet toegestaan).

 

  • Kwaliteitseisen huisvestingsvoorzieningen

In de concept-beleidsnota gaan we uit van het keurmerk van de Stichting Normering Flexwonen (SNF-keurmerk) ook voor agrarische bedrijfslocaties.

Om gemeenten, internationale werknemers, werkgevers, en buurtbewoners meer zekerheid te geven dat de huisvesting van internationale werknemers op orde is, zijn door marktpartijen twee keurmerken ontwikkeld voor huisvesting van internationale werknemers. Het zijn de keurmerken Stichting Normering Flexwonen (SNF) en het Agrarisch Keurmerk Flexwonen (AKF), die elkaar grotendeels overlappen. Het aanjaagteam Roemer adviseert aan het kabinet deze keurmerken door te ontwikkelen tot één gezamenlijk keurmerk, dat goed controleerbaar en handhaafbaar is en als basisnorm kan worden gebruikt. In dat proces zouden de criteria van de keurmerken ook onder de loep moeten worden genomen en op onderdelen moeten worden aangescherpt. De SNF heeft eigen inspecteurs, die de bij hun aangesloten bedrijven, op de SNF-normering controleert. Wij willen de agrarische ondernemers die bij het Agrarisch Keurmerk Flexwonen (AKF) keurmerk zijn aangesloten, de mogelijkheid bieden om een gemotiveerd verzoek te doen om van de gemeente toestemming te krijgen om die normering te volgen.

 

Verder wordt in het beleid zoals dit ter inzage heeft gelegen nog uitgegaan van 2-persoonskamers. In het voorliggende beleid wordt dit uitgangspunt losgelaten. We zullen steeds beoordelen wat bij een concrete huisvestingssituatie past en bovendien zal altijd moeten worden voldaan aan een van de hiervoor genoemde keurmerken.

 

Verder is het voor een goede huisvesting van belang dat IW gebruik kunnen maken van een goed werkende internetverbinding. De gemeente is er zich bewust dat ongeveer 20 panden op dit moment niet aangesloten kunnen worden op een goede internetverbinding. De gemeente zoekt hier samen met de provincie Limburg (in Limburg gaat het in totaal om circa 1.000 panden) en Deltafiber een oplossing voor.

 

Aanvullende inspraakreactie LLTB 16 oktober 2023

We hechten eraan om de gemeente Bergen te complimenteren met het opstellen van een gedegen beleidsstuk, waar wij in inhoudelijk in grote lijnen tevreden over zijn. Echter, hebben we toch enkele vragen en/of opmerkingen, die ik hieronder op een rij gezet heb. Ik zie de reactie van de gemeente Bergen daarop graag tegemoet alvorens wordt overgegaan tot aanbieding aan de raad. Uiteraard zijn wij graag tot een (fysiek/digitaal) overleg bereid! Deze aanvullende reactie van de LLTB heeft dus betrekking op de bijgestelde versie van de beleidsnota die nu ter besluitvorming voorligt.

 

Huisvestingsbehoefte gemeente Bergen

Aan de LLTB is ook de vraag uitgezet of ze weten wat de actuele behoefte aan huisvestingsvoorzieningen is. Ze zijn indien nog gewenst graag bereid om hu bijdrage aan dit onderwerp te leveren.

 

Geen grootschalige huisvestingsvoorzieningen, wel maatwerk mogelijk?

U spreekt over grootschalige voorzieningen waar internationale werknemers in grote aantallen worden gehuisvest. Deze grootschalige voorzieningen wilt u niet toegestaan, omdat dit een te grote inbreuk heeft op de fysieke leefomgeving van de kleinschalige gemeente Bergen L. Vervolgens verwijst u in de bijgestelde concept-beleidsnota naar voetnoot 3. Onder voetnoot 3 definieert u wat hieronder wordt verstaan: “Onder grootschalige huisvesting wordt een locatie verstaan waarvan het de bedoeling is om daar 35 internationale werknemers te huisvesten.”

 

Kunt u aangeven waar dit aantal van 35 internationale werknemers op gebaseerd is? En in hoeverre blijft maatwerk mogelijk?

 

Richtlijnen en voorwaarden voor huisvesting

Kunt u aangeven of voor verbouwplannen van gebouwen voor grootschalige huisvesting maatwerk mogelijk is? Zie daarbij tevens de voorgaande opmerking.

 

Maximaal aantal huisvestingslocaties per straat

U stelt u dat er binnen de bebouwde kom wordt ingezet op maximaal 2 locaties per straat die mogen worden gebruikt voor het huisvesten van internationale werknemers (mede afhankelijk van de lengte van de straat en het type woningen).

Kunt u aangeven waar het aantal van maximaal 2 locaties op gebaseerd is? In onze ogen wordt op deze wijze potentieel goede huisvesting uitgesloten. Wij adviseren u om geen maximaal aantal locaties te benoemen maar per straat te bekijken wat wenselijk is.

 

Ook het aantal personen wilt u beperken tot 6 per woning met verwijzing naar voetnoot 4. In voetnoot 4 stelt u dat in de bebouwde kom bestaande grote panden onder voorwaarden prima kunnen worden ingezet voor huisvesting van internationale werknemers. Afhankelijk van de situatie kan maatwerk worden verleend. LLTB is verheugd te lezen dat maatwerk mogelijk is en verzoekt u om dit maatwerk ook buiten de bebouwde kom te laten gelden.

 

In het concept-beleidsplan geeft u tevens aan dat in het buitengebied een beperking geldt van het maximum van 10 personen op grond van het vigerende bestemmingsplan.

LLTB hoopt dat ook hier maatwerk mogelijk blijft en zou het op prijs stellen wanneer dit expliciet als zodanig achter deze regel wordt verwoord.

 

Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling van de werknemer.

Huisvesters worden gevraagd om in de uitwerking van de plannen voor de vergunningaanvraag, hier aandacht aan te besteden. LLTB wil hier benadrukken dat dit een zeer nobel streven is waar werkgevers in principe aan willen meewerken. Met name juichen wij deze passage uit het beleidsplan toe voor internationale werknemers die langer dan 4 maanden hier werken (midden en long stay). We vragen ons af in hoeverre de wil bestaat bij de personen zelf die minder dan 4 maanden hier werken (short stay) om hier tijd en energie in te steken. Het is bij ons bekend dat het merendeel van onze leden informatie aanbiedt, aan personen die daar gehuisvest worden en daar interesse in hebben.

 

Opmerking over de richtlijnen A t/m D zoals staan verwoord in de concept-beleidsnota.

Wij hopen dat maatwerk mogelijk blijft. We verzoeken u dan ook om een punt E op te nemen in het beleidsplan inhoudende: “Afwijking van het onderhavige beleid is mogelijk middels maatwerk specifiek per locatie.

 

GEMEENTELIJKE REACTIE:

Huisvestingsbehoefte in de gemeente Bergen

Er zijn geen aanwijzingen, dat er een grote huisvestingsbehoefte is in onze gemeente. Dit leiden wij ook af uit het feit, dat we slechts enkele verzoeken per jaar ontvangen voor huisvesting van steeds een bescheiden aantal internationale werknemers.

 

Geen grootschalige huisvestingsvoorzieningen, wel maatwerk mogelijk?

We willen geen grootschalige huisvestingsvoorzieningen toestaan omdat dit niet past bij de schaalgrootte van Bergen. Aan het begrip grootschalig willen we een aantal verbinden van 35 verbinden, dus meer dan 35 personen op één locatie vinden we grootschalig. Het aantal van 35 is gebaseerd op een in het verleden verleende omgevingsvergunning. Maatwerk is altijd mogelijk. Dit staat ook met zoveel woorden in de concept-beleidsnota. Zie onder meer hoofdstuk 3.2, derde regel.

 

Richtlijnen en voorwaarden voor huisvesting.

Voor initiatieven die niet passen in het nieuwe beleidskader willen we in beginsel insteken op maatwerk. Juridisch kan dit ook, mits zo’n besluit zeer goed wordt onderbouwd.

Het zal vaak zo zijn, dat als er aan een concreet plan medewerking wordt verleend, voorwaarden aan worden verbonden.

 

Maximum aantal huisvestingslocaties per straat en aantal personen per woning.

Wij signaleren dat op verschillende plekken in de bebouwde kom, er niet kan worden voorzien in parkeren op eigen terrein en dat de openbare parkeerplaatsen overbelast raken als er meer gebruikers / bewoners bijkomen. Daarnaast zijn er nog andere relevante ruimtelijke criteria die meewegen. Dit moet dus per situatie worden beoordeeld, vandaar dat in de voetnoot is aangegeven dat het principe van maatwerk wel van toepassing is.

 

Wat betreft de beperking van het maximum aantal te huisvesten personen per woning merken wij op, dat ook hiervan kan worden afgeweken mits goed gemotiveerd. Ook hiervoor is dus in beginsel maatwerk mogelijk maar dan op basis van een afweging voor de specifieke situatie.

 

Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling van de werknemer

Wij zijn het eens met wat door de LLTB wordt gesteld. Het is echter aan de initiatiefnemer om in de uitwerking van de plannen aan te geven hoe hij of zij invulling geeft aan het leveren van een bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling van de werknemer. De motivering nemen we dan mee bij het beoordelen van de aanvraag en eventuele vergunningverlening.

 

Opmerking over de richtlijnen A t/m D zoals staan verwoord in de concept-beleidsnota.

Het voorstel om een apart punt E op te nemen gericht op het leveren van maatwerk nemen wij niet over. De concept-beleidsnota biedt nadrukkelijk ruimte voor maatwerk.

 

2. Inspraakreactie namens de exploitant van de locatie Vissert 8 te Well.

De exploitant geeft aan, dat al enkele jaren gewacht wordt op een omgevingsvergunning voor het huisvesten van IW op deze locatie in verband met het nieuwe beleid dat in voorbereiding is.

 

Men wil dat in het beleid rekening wordt gehouden met de bestaande situatie aan de Vissert 8 zodat het gebruik van deze locatie past in het nieuwe beleidskader.

 

Verder verzoekt men om voor het gebruik van deze locatie vooruitlopend op de vaststelling van het nieuwe beleidskader een omgevingsvergunning overeenkomstig het huidige gebruik (de huisvesting van 35 internationale werknemers) af te geven.

 

GEMEENTELIJKE REACTIE:

Voor huisvesting van 35 IW is door de gemeente op 31 januari 2022 een omgevingsvergunning verleend. Deze is inmiddels onherroepelijk. Niemand heeft overigens tegen het verlenen van de vergunning bezwaar gemaakt.

 

3. Inspraakreactie van de inmiddels (oktober 2022) voormalig eigenaar van Hamert 2 te Wellerlooi en een aantal personen die binding hebben met de voormalig eigenaar van deze locatie.

 

Het conceptbeleid van de gemeente Bergen staat haaks op adviezen van het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten en de visie internationale werknemers Limburg die door de stuurgroep internationale werknemers Limburg is opgesteld. In dit verband wordt onder meer opgemerkt, dat er een landelijke, provinciale en regionale opgave ligt om te voorzien in voldoende huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten. Het conceptbeleid voorziet alleen in het realiseren van huisvestingslocaties binnen de gemeente. Bedoeld wordt dat met het conceptbeleid alleen wordt ingespeeld op de gemeentelijke behoefte.

 

In het conceptbeleid wordt ook verwezen naar een in 2019 door de gemeente gehouden enquête. De enquête was verre van maatgevend c.q. representatief en kan niet als onderbouwing van het beleid dienen. Uit de enquête zou gebleken zijn dat er enkel een huisvestingsbehoefte binnen de gemeente is voor 40 IW. Deze conclusie staat haaks op de conclusies en prognoses ter zake de stijging van het aantal IW in de regio de komende jaren. Zeker nu uit provinciaal onderzoek is gebleken dat de behoefte aan locaties tot 2030 minimaal verdubbelt.

 

Voorts wordt gesteld dat eerst de dialoog met de ondernemers gevoerd had dienen te worden alvorens conceptbeleid op te stellen en daar inspraak over te houden; eerst had de behoefte onderzocht behoren te worden, ook buiten de gemeentegrenzen, om daar vervolgens het beleid op te baseren.

 

De acht nieuwe uitgangspunten die het nieuwe beleid vormen, voldoen evenmin aan de daaraan te stellen eisen. De behoefte is te beperkt geformuleerd nu geen rekening is gehouden met IW die in de regio werken en in die regio ook willen wonen. Er kan niet enkel van gemeentegrenzen uitgegaan worden. Het uitsluiten van het huisvesten van IW in de panden aan de N 271 is niet door ruimtelijke afwegingen ingegeven en niet gemotiveerd. Althans dat blijkt niet uit het beleid zo wordt gesteld. Het enkel verwijzen naar het bestemmingsplan ‘Parapluherziening nachtverblijf binnen horeca en gemengd’ is daarvoor onvoldoende, zeker nu dit bestemmingsplan nog niet onherroepelijk is en het de vraag is of dit bestemmingsplan onherroepelijk wordt. In dit verband wordt verwezen naar het tegen dit bestemmingsplan aangetekende beroep. Het beroepschrift wordt geacht deel uit te maken van deze inspraakreactie.

 

De locatie Hamert 2 betreft grotendeels leegstaand vastgoed en biedt kwalitatief goede huisvesting voor kort verblijvende IW en uit de regionale visie blijkt dat er behoefte is aan tijdelijke huisvestingsmogelijkheden waarbij eerst leegstaand vastgoed wordt hergebruikt en het eventuele herbestemmen gebeurt in lijn met de Limburgse principes. De Hamert springt in op deze behoefte, het betreft (grotendeels) leegstaand vastgoed en biedt kwalitatief goede huisvesting aan deze werknemers. Het voorgestane beleid en voornoemd bestemmingsplan bereiken het tegendeel. Het pand Hamert 2 is niet rendabel te exploiteren voor enkel toeristisch/recreatief gebruik. Het is uitermate geschikt voor huisvesting van IW en voor dat doel aangekocht. De Hamert 2 biedt de gemeente en de regio een hele goede oplossing om in de groeiende behoefte te voorzien, waarbij voor een goed woon- en leefklimaat voor de IW en omwonenden gezorgd zal worden inclusief het daarbij behorende beheer. Verder wil men zorgen voor een adequaat toezicht en beheer en is er voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. Tevens wil men zich inzetten voor integratie en registratie van de IW.

 

Grootschalige huisvestingsvoorzieningen worden door de gemeente uitgesloten, terwijl de Stuurgroep die de regionale visie heeft opgesteld deze huisvestingsvorm wel noemt om in de behoefte te kunnen voorzien. Daarbij komt dat het huisvesten in woningen niet alleen ten koste gaat van de beschikbare woningvoorraad die toch al onder druk staat, maar daarnaast ook onvoldoende locaties zal opleveren om in de behoefte te voorzien waarbij niet alleen lokaal maar ook regionaal moet worden gekeken.

 

Het conceptbeleid is niet gericht op het realiseren van voldoende huisvestingslocaties en de ‘sense of urgency’ is al helemaal niet terug te vinden in dit beleid en voldoet daarmee niet aan de visie waarnaar meermaals verwezen wordt.

 

Men is van mening, dat het beleid zoals het er nu ligt om voormelde redenen niet vastgesteld dient te worden.

 

GEMEENTELIJKE REACTIE:

Het staat de gemeente vrij om eigen beleid te ontwikkelen voor de huisvesting van IW. De gemeente heeft dus een grote mate van beleidsvrijheid. Er is voor gekozen om met het gemeentelijk beleid in te spelen op de behoefte die er bij met name de Bergense ondernemers is om hun werknemers in de gemeente Bergen te huisvesten. Uit een enquête die in 2019 onder Bergense ondernemers is gehouden is naar voren gekomen dat er nog behoefte was om circa 40 IW te kunnen huisvesten. Uit de inspraakreacties over het conceptbeleid blijkt niet dat deze behoefte nu groter is geworden. In dit verband is vermeldenswaard dat wij de ondernemers in onze gemeente in het kader van deze inspraakprocedure de gelegenheid hebben geboden om te reageren op de concept-beleidsnota. Dit hebben we gedaan door aan werkgeversorganisaties (onder meer de Industriële Kring Land van Cuijk & Noord-Limburg, het MKB Limburg en de LLTB) de gelegenheid te bieden om op het conceptbeleid te reageren en door op 1 juli 2021 een avond te organiseren voor ondernemers om daar ook hun mening over het conceptbeleid te geven. Na afloop van de inspraaktermijn voor het conceptbeleid is nog een reactie van een ondernemer van bedrijventerrein De Flammert binnengekomen. Hij heeft aangegeven, graag circa 8 van zijn werknemers op een locatie in de gemeente Bergen te willen huisvesten.

 

In de gemeente Bergen worden momenteel, voor zover ons bekend, op een 12-tal locaties circa 170 IW gehuisvest. De meeste locaties zijn vergund en voor een paar locaties wordt momenteel onderzocht of huisvesting van IW daar te vergunnen is, ook in het licht van het nieuwe beleidskader.

 

Ook in oktober 2023 hebben we, op basis van een geactualiseerde versie van de beleidsnota, aan de ondernemers van bedrijventerrein De Flammert, de LLTB en de tuinders van Tuindorp nogmaals om een reactie gevraagd. Van de ondernemers van bedrijventerrein De Flammert hebben we geen reactie meer ontvangen, wel nog van de LLTB en de tuinders. Uit de aanvullende reactie van de LLTB blijkt niet dat er een grote behoefte is aan huisvestingsvoorzieningen. Met een afvaardiging van de tuinders in Tuindorp vindt op 1 november 2023 nog een gesprek plaats. We concluderen vooralsnog, dat de behoefte aan huisvestingsvoorzieningen nog steeds beperkt is en er zeker geen behoefte is aan grootschalige huisvestingsvoorzieningen als nader omschreven in het beleidsnota die op 12 december 2023 ter vaststelling voorligt aan de gemeenteraad.

 

Verder merken wij op, dat door het landelijke Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten een aantal aanbevelingen worden gegeven. Het is aan onder meer aan de gemeenten om deze al dan niet over te nemen.

 

Over de Visie Internationale Werknemers Limburg van de Stuurgroep Internationale Werknemers Limburg merken wij het volgende op. Deze stuurgroep heeft in december 2020 de visie gepresenteerd. In de visie draait het om 3 thema’s namelijk wonen, werken en samenleven. De ambitie en de aanpak om de ambities te bereiken staan centraal. Uit deze visie blijkt, dat er regionaal nog een grote huisvestingsopgave is. De gemeente Bergen kijkt vooral naar de behoefte die vooral de Bergense ondernemers hebben. Dit past ook het best bij de schaalgrootte van onze gemeente. Hierdoor wordt het woon- en leefklimaat in de kernen en in het buitengebied van de diverse kernen ook het beste gewaarborgd. We hebben er dan ook voor gekozen om grootschalige huisvestingslocaties uit te sluiten.

 

Het bestemmingsplan ‘Parapluherziening nachtverblijf binnen horeca en gemengd’ (parapluplan) dat op 28 juli 2020 door de gemeenteraad is vastgesteld is door de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (Afdeling) vernietigd. Nog dit jaar wordt, rekening houdend met de hiervoor bedoelde uitspraak van de Afdeling, een verbeterde versie in ontwerp ter inzage gelegd. Dit is een eigenstandige procedure. Wij zullen hier dan ook niet nader op ingaan.

 

Conclusie is, dat de zienswijze geen aanleiding geeft om de beleidsnota gewijzigd vast te stellen.

 

4. Inspraakreacties van de dorpsraden van Wellerlooi en Aijen (de andere dorpsraden hebben geen inhoudelijke reactie gegeven).

 

Reactie dorpsraad Wellerlooi

Men geeft aan dat tijdelijke huisvesting in woonunits op het terrein van de werkgever als goede oplossing wordt gezien. Nadeel voor de werknemer is de afhankelijkheid. Na beëindiging van het dienstverband eindigt ook de huisvesting.

 

De huidige woningnood zal het erg lastig maken locaties te vinden en acceptatie te krijgen van omwonenden. Er zal veel energie moeten worden gestoken in integratie van de IW.

 

Het voldoen aan de normering van AKF (minimale oppervlakte verblijfsruimte) is een nobel streven.

 

Men heeft vraagtekens bij de handhaving in relatie tot de eis dat gehuisveste IW bij Bergense bedrijven dienen te werken.

 

Reactie dorpsraad Aijen

Als dorpsraad nemen we hier geen standpunt in. Uit deze documenten wordt daarnaast niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor (de inwoners van) Aijen. Het advies is om dit onderwerp transparant te communiceren (gegroepeerd per dorp) via de Maasduinen Courant en/of per brief. Zowel voor het verkrijgen van oplossingsgerichte input als feedback over eventuele plannen.

 

De dorpsraad ziet zichzelf niet als stakeholder.

 

GEMEENTELIJKE REACTIE:

Het is inderdaad zo, dat in de meeste gevallen na beëindiging van het dienstverband ook de huisvesting stopt als de huisvesting ook op het perceel van de werkgever plaatsvindt. Dit is het gevolg van het aanvaarden van een dergelijk dienstverband. De internationale werknemers behoren zich hiervan bewust te zijn.

 

Werknemers die hier kort (maximaal een half jaar) verblijven hebben vaak geen behoefte aan het aangaan van een sociaal verband met de buurtbewoners, zo wijst de praktijk uit. Wat de gemeente kan doen is erop inzetten dat, in nieuwe situaties, de werkgever zijn werknemers stimuleert om in ieder geval een goede relatie te hebben met de buurtbewoners.

 

Indien er een omgevingsvergunning wordt verleend voor de huisvesting van internationale werknemers dan wordt in de vergunning de voorwaarde opgenomen dat voldaan dient te worden aan de eisen van het SNF-keurmerk dan wel het AKF-keurmerk.

 

Primair spelen we in op de huisvesting van IW die bij Bergense bedrijven werken. Ook als het hier om gaat willen we maatwerk leveren.

 

Van de reactie van de dorpsraad Aijen hebben we kennis genomen en deze spreekt voor zich.

 

RESULTATEN ONDERNEMERSAVOND OP 1 JULI 2021.

 

Tijdens deze avond waren er 7 deelnemers. Over het algemeen is men positief over het beleid. De resultaten van deze avond:

  • 1.

    Het keurmerk AKF eveneens vermelden in het beleid, naast de al in bijlage 4 genoemde normeringen van de SNF. Toegezegd is dat we daar serieus naar kijken.

  • 2.

    Kijk nog eens goed naar de Dorpsstraat 44 in Afferden, waar nu arbeidsmigranten zijn gehuisvest. Voldoet dit aan de in de nota voorgestelde normen (handhaving).

  • 3.

    Waarom toch huisvesting in de dorpskernen mogelijk maken voor de short-stayers.

  • 4.

    Men is positief over de handhavende rol van de gemeente en men hecht hier ook grote waarde aan.

GEMEENTELIJKE REACTIE:

In het beleid staat nu vermeld dat door de verhuurder het keurmerk van de Stichting Keurmerk Flexwonen of het AKF-keurmerk (agrarische bedrijven) gehanteerd dient te worden. De stichtingen die deze keurmerken aan een verhuurder verlenen als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan houden overigens ook toezicht op de naleving ervan.

 

Wat betreft Dorpsstraat 44 Afferden. Hier is de huisvesting van IW op basis van het geldende bestemmingsplan toegestaan.

 

Huisvesting van internationale werknemers willen we ook in de dorpskernen onder een aantal voorwaarden mogelijk maken. De voorwaarden maken dat een goed woon- en leefklimaat ook voor de buurtbewoners is gegarandeerd.

 

In onze gemeente is sprake van adequate handhaving. Ook in dit verband wordt handhaving zo nodig ingezet om de spelregels die op grond van het nieuwe beleid gaan gelden te handhaven.