Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Haarlem

Nadere regels Parkeerverordening 2023 gemeente Haarlem

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHaarlem
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNadere regels Parkeerverordening 2023 gemeente Haarlem
CiteertitelNadere regels Parkeerverordening 2023 gemeente Haarlem
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Nadere regels Parkeerverordening 2018.

Deze regeling bevat de vroegst mogelijke datum van inwerkingtreding.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

04-01-2024nieuwe regeling

14-11-2023

gmb-2024-7143

2023/1175364

Tekst van de regeling

Intitulé

Nadere regels Parkeerverordening 2023 gemeente Haarlem

Het college van burgemeester en wethouders van Haarlem;

gelet op artikel 16 van de Parkeerverordening 2023 gemeente Haarlem;

besluit: vast te stellen de volgende regeling:

 

Nadere regels Parkeerverordening 2023 gemeente Haarlem (2023/1175364)

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

In dit besluit wordt verstaan onder “verordening”: de vigerende Parkeerverordening. De begrippen zoals omschreven in artikel 1 van de verordening zijn integraal van toepassing op dit besluit. Daarnaast wordt verstaan onder:

  • a.

    BRP: Basisregistratie Personen;

  • b.

    bedrijfsvestigingslocatie: een vestiging van een bedrijf met een eigen adres;

  • c.

    regelmatig: vrijwel dagelijks en in ieder geval wekelijks.

Artikel 2. Algemene voorschriften voor het aanvragen, wijzigen en beëindigen van parkeervergunningen

  • 1.

    Een aanvraag om een vergunning, een verzoek om wijziging of een verzoek om intrekking kan digitaal worden gedaan.

  • 2.

    De aanvrager om een vergunning moet op een verzoek daartoe aantonen of verklaren dat het motorvoertuig waarvoor een vergunning wordt aangevraagd, bij aanvrager in bezit of gebruik is, en stemt in met controle van de persoonsgegevens.

  • 3.

    Met het aanvragen van een vergunning stemt de aanvrager in met het controleren van de tenaamstelling van een kenteken, te controleren of een aanvrager is opgenomen in de Basisregistratie Personen en te controleren dat een bedrijf is ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Artikel 3. Bewonersparkeervergunning

  • 1.

    In aanmerking voor een bewonersparkeervergunning komt een houder van een motorvoertuig op basis van artikel 3 in de verordening.

  • 2.

    Adressen die zijn uitgesloten van parkeer(vergunning)rechten, zoals bepaald in artikel 5 van de verordening, komen niet in aanmerking komen voor de bewonersparkeervergunning;

  • 3.

    Een bewonersparkeervergunning wordt niet verleend als op een adres reeds twee of meer bedrijfsparkeervergunningen zijn verleend.

  • 4.

    Een bewonersparkeervergunning wordt uitsluitend verleend voor het vergunninggebied waarin het woonadres van de woning is gelegen. Met uitzondering van woonadressen in parkeerzone D en parkeerzone Stop&Shop, die kunnen alleen een vergunning krijgen voor het dichtstbijzijnde vergunninggebied van parkeerzone C.

  • 5.

    Voor de parkeerzones B en S geldt dat maximaal één vergunning per woonadres wordt verleend waarbij het aantal parkeerplaatsen waarover de aanvrager op eigen terrein beschikt of kan beschikken mindering wordt gebracht op het aantal te verkrijgen vergunningen, zoals bepaald in artikel 6 van de verordening.

  • 6.

    Voor de parkeerzones C en E geldt dat maximaal twee vergunningen per adres worden verleend waarbij het aantal parkeerplaatsen waarover de aanvrager op eigen terrein beschikt of kan beschikken in mindering wordt gebracht op het aantal te verkrijgen vergunningen, zoals bepaald in artikel 6 van de verordening.

  • 7.

    Voor de parkeerzone B geldt dat een vergunning voor deze zone op twee kentekens gezet kan worden, waarbij het tweede kenteken een kenteken op naam van de vergunninghouder of van een medebewoner op hetzelfde adres dient te zijn. Slechts één kenteken kan gelijktijdig zijn aangemeld.

  • 8.

    Een bewonersparkeervergunning wordt verleend als een eerste of tweede bewonersparkeervergunning.

  • 9.

    Een bewonersparkeervergunning wordt verleend als eerste bewonersparkeervergunning tenzij er reeds een eerste bewonersparkeervergunning of een bedrijfsparkeervergunning op een adres is verleend of als er sprake is van parkeerplaats(en) op eigen terrein.

  • 10.

    Het kenteken van het motorvoertuig waarvoor een vergunning wordt aangevraagd dient te zijn geregistreerd op naam van de aanvrager. Bij een leaseauto dient een leasecontract of leasemachtiging en een brief van de werkgever, overgelegd te worden.

  • 11.

    Indien een bewoner voor het verrichten van zijn werkzaamheden in meerdere auto’s van de werkgever rijdt kan een bewonersparkeervergunning verleend worden waarbij het kenteken gewisseld kan worden. Om voor deze vergunning in aanmerking te komen is het nodig een verklaring van de werkgever te overleggen.

  • 12.

    Een bewonersparkeervergunning kan eenmalig per kalenderjaar op aanvraag voor een periode van maximaal drie maanden op een ander kenteken gezet worden voor het “oppassen“ op een woning tijdens vakantie van de bewoner(s).

  • 13.

    Vergunning aanvragen voor hetzelfde adres worden op volgorde van binnenkomst van de aanvraag behandeld. Bij gelijktijdige binnenkomst van aanvragen wordt de volgorde bepaald aan de hand van de BRP, waarbij de aanvraag van diegene die het langst staat ingeschreven op het betreffende adres, het eerst wordt beoordeeld.

Artikel 4. Verhuisparkeervergunning

In aanmerking voor een verhuisparkeervergunning komt diegene die een woonadres in een van de parkeerzones voor bewoning geschikt maakt met het oogmerk om vervolgens het woonadres voor zichzelf te gaan gebruiken als permanent woonadres en niet ingeschreven staat in de BRP op het desbetreffende adres, met dien verstande dat:

  • a.

    adressen die zijn uitgesloten van parkeer(vergunning)rechten, zoals bepaald in artikel 5 van de verordening, komen niet in aanmerking komen voor de verhuisparkeervergunning;

  • b.

    de verhuisparkeervergunning wordt verleend voor een aaneengesloten periode van maximaal drie maanden per jaar;

  • c.

    een aanvrager volgens het kadaster als gerechtigde geregistreerd dient te staan dan wel een huurcontract moet kunnen overleggen;

  • d.

    vergunning uitgifte geschiedt conform de criteria die gelden voor een bewonersparkeervergunning.

Artikel 5. Tijdelijke parkeervergunning

In aanmerking voor een tijdelijke parkeervergunning komt:

  • a.

    diegene die tijdelijk een beroep of bedrijf uitoefent binnen een van de parkeerzones en in het belang van diens beroeps- of bedrijfsuitoefening noodzakelijk is op een parkeerapparatuurplaats een motorvoertuig te parkeren.

  • b.

    diegene die in het huwelijk treedt in een door het college aangewezen trouwlocatie gelegen binnen een van de parkeerzones, indien en voor zover in het aanwijzingsbesluit trouwlocatie voorzien is in de mogelijkheid van een tijdelijke vergunning, op de dag van het huwelijk.

  • c.

    een uitvaartonderneming voor de lijkwagen en maximaal drie volgauto’s, op de dag van de uitvaart.

Artikel 6. Gehandicaptenparkeervergunning

  • 1.

    In aanmerking voor een gehandicaptenparkeervergunning komt een houder van een gehandicaptenparkeerkaart.

  • 2.

    Op aanvraag van een houder van een gehandicaptenparkeerkaart, kan een gehandicaptenparkeervergunning worden verleend voor het parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen, belanghebbendenplaatsen en parkeerapparatuurplaatsen.

  • 3.

    De vergunning wordt verleend voor minimaal één dag en maximaal één kalenderjaar.

  • 4.

    De gehandicaptenparkeerkaart moet gedurende de hele periode van de aangevraagde gehandicaptenparkeervergunning geldig zijn.

  • 5.

    De gehandicaptenparkeervergunning wordt gesteld op kenteken.

  • 6.

    Per gehandicaptenparkeerkaart kan slecht één gehandicaptenparkeervergunning geldig zijn.

  • 7.

    Bij de aanvraag moet een kopie van de geldige gehandicaptenparkeerkaart worden verstrekt.

  • 8.

    De gehandicaptenparkeervergunning is geldig voor het parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen, vergunninghoudersparkeerplaatsen en parkeerapparatuurplaatsen.

Artikel 7. Bedrijfsparkeervergunning

  • 1.

    In aanmerking voor een bedrijfsparkeervergunning komt een beroep of bedrijf, dat ingeschreven staat in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en een bedrijfsvestigingslocatie heeft in een gebied dat in het vigerend Aanwijzingsbesluit bij de parkeerverordening is aangewezen als vergunninggebied.

  • 2.

    De bedrijfsparkeervergunning wordt verstrekt op naam of kenteken, waarbij het kenteken op naam van het beroep of bedrijf dient te staan.

  • 3.

    Adressen die zijn uitgesloten van parkeer(vergunning)rechten, zoals bepaald in artikel 5 van de verordening, komen niet in aanmerking komen voor de bedrijfsparkeervergunning.

  • 4.

    Artikel 7 lid 1 geldt niet indien het adres is gelegen in of in directe nabijheid van een voetgangerszone in parkeerzone B. Deze adressen zijn uitgesloten van het kunnen krijgen van een bedrijfsparkeervergunning. Dit betreft alle adressen, tenzij anders aangegeven, in de volgende straten:

  • Anegang, Baan, Barrevoetestraat, Barteljorisstraat, Berkenrodesteeg, Botermarkt, Cornelissteeg/’t Zakje, Damstraat, Doelstraat (tussen Gierstraat en Lange Annastraat (nr. 30 t/m 52 en nr. 23 t/m 43)), Frankestraat, Frederikspark, Gasthuisvest (tussen Grote Houtstraat en perceel Gasthuisvest 35), Gedempte Oude Gracht, Gierstraat, Gravinnesteeg, Grote Houtstraat, Grote Markt, Helmbrekerssteeg, Jacobijnestraat, Jacobsstraat, Jansstraat (tussen Donkere Begijnhof en Riviervismarkt), Keizerstraat, Kerkstraat, Kleine Begijnestraat, Kleine Houtstraat (Noord), Kleine Houtstraat (Zuid), Klokhuisplein, Koningstraat, Korte Gierstraat, Korte Houtstraat, Korte Veerstraat, Krocht, Kromme Elleboogsteeg, Kruisstraat,Lange Begijnestraat, Lange Herenstraat, Lange Veerstraat, Lepelstraat, Nassaustraat (tussen Lange Margarethastraat en Kruisstraat), Nauwe Appelaarsteeg, Nieuwe Groenmarkt,Nieuwstraat, Nobelstraat, Oude Groenmarkt, Paarlaarsteeg, ’t Pand, Peuzelaarsteeg,Prinsenhof, Raaks, Raamvest (tussen Grote Houtstraat en Korte Annastraat), Riviervischmarkt, Schagchelstraat, Schoutensteeg, Smedestraat, Spekstraat, Stoofsteeg,Tempelierstraat (tussen Van Eedenstraat en Houtplein), Turfsteeg, Vestestraat, Wagenmakerslaan, Wagenweg (tussen Van Eedenstraat en Houtplein), Warmoesstraat, Wijde Appelaarsteeg, De Witstraat, Zijlstraat (tussen Gedempte Oude Gracht en Grote Markt), Grote Markt, Helmbrekerssteeg, Jacobijnestraat , Jacobsstraat, Jansstraat (tussen Donkere Begijnhof en Riviervismarkt), Keizerstraat, Kerkstraat, Kleine Begijnestraat, Kleine Houtstraat (Noord), Kleine Houtstraat (Zuid), Klokhuisplein, Koningstraat, Korte Gierstraat, Korte Houtstraat, Korte Veerstraat, Krocht, Kromme Elleboogsteeg, Kruisstraat,Lange Begijnestraat, Lange Herenstraat, Lange Veerstraat, Lepelstraat, Nassaustraat (tussen Lange Margarethastraat en Kruisstraat), Nauwe Appelaarsteeg, Nieuwe Groenmarkt,Nieuwstraat, Nobelstraat, Oude Groenmarkt, Paarlaarsteeg, ’t Pand, Peuzelaarsteeg,Prinsenhof, Raaks, Raamvest (tussen Grote Houtstraat en Korte Annastraat), Riviervischmarkt, Schagchelstraat, Schoutensteeg, Smedestraat, Spekstraat, Stoofsteeg,Tempelierstraat (tussen Van Eedenstraat en Houtplein), Turfsteeg, Vestestraat, Wagenmakerslaan, Wagenweg (tussen Van Eedenstraat en Houtplein), Warmoesstraat, Wijde Appelaarsteeg, De Witstraat en Zijlstraat (tussen Gedempte Oude Gracht en Grote Markt).

  • 5.

    Conform artikel 6 van de verordening worden parkeerplaatsen op eigen terrein in mindering gebracht op het aantal te verkrijgen vergunningen.

  • 6.

    Een bedrijfsparkeervergunning wordt uitsluitend verleend voor het vergunninggebied waarbinnen de bedrijfsvestigingslocatie van de aanvrager is gelegen, met uitzondering van bedrijven in parkeerzone D en parkeerzone Stop&Shop deze kunnen alleen een vergunning krijgen voor het dichtstbijzijnde vergunninggebied van parkeerzone C.

  • 7.

    Een bedrijfsparkeervergunning wordt niet verleend als op een adres reeds twee bewonersparkeervergunningen zijn verleend.

  • 8.

    Een bedrijfsparkeervergunning wordt niet verstrekt ten behoeve van woon-werkverkeer.

  • 9.

    Aanvrager dient met een verklaring aan te tonen dat een bedrijfsparkeervergunning nodig is voor de bedrijfsvoering.

  • 10.

    Aanvrager dient met een verklaring aan te tonen bij aanvraag van meerdere bedrijfsparkeervergunningen per adres dat deze regelmatig gelijktijdig nodig zijn en niet volstaan kan worden met minder parkeervergunningen.

  • 11.

    Voor parkeerzone B geldt dat bedrijven alleen een vergunning krijgen wanneer zij regelmatig ongeplande externe ambulante werkzaamheden met spoed hebben. Indien er sprake is van geplande ambulante externe werkzaamheden zonder spoed wordt geen vergunning verleend.

  • 12.

    Voor parkeerzone B geldt dat maximaal één bedrijfsparkeervergunning wordt verstrekt per adres en wordt niet verleend als op een adres reeds een bewonersparkeervergunning is verleend.

  • 13.

    Voor de parkeerzones C en E geldt dat maximaal vier bedrijfsparkeervergunningen worden verstrekt per adres.

  • 14.

    Voor de parkeerzones C en E geldt dat maximaal één bedrijfsparkeervergunning wordt verstrekt op een adres als op het adres reeds een bewonersparkeervergunning is verleend.

  • 15.

    Voor parkeerzone S geldt geen maximum in het te verstrekken aantal bedrijfsparkeervergunningen per adres.

Artikel 8. Bezoekersparkeervergunning

In aanmerking voor een bezoekersparkeervergunning komen bewoners, die ingeschreven staan op een woonadres in een gebied dat in het vigerend Aanwijzingsbesluit bij de parkeerverordening is aangewezen als parkeerzone B, C, D, E of Stop&Shop. Deze kunnen per woonadres gebruik maken van de bezoekersparkeervergunning, conform de bepalingen in de Verordening parkeerbelastingen, met dien verstande dat:

  • a.

    adressen die zijn uitgesloten van parkeer(vergunning)rechten voor bezoekersparkeren, zoals bepaald in artikel 5 van de verordening, niet in aanmerking komen voor de bezoekersparkeervergunning;

  • b.

    maximaal één bezoekersparkeervergunning wordt verleend per adres;

  • c.

    het college kan bij openbaar besluit maximale gebruiksbundels en tijden vaststellen waarop per vergunninggebied gebruik gemaakt kan worden van de bezoekersparkeervergunning;

  • d.

    adressen in de parkeerzones D en Stop&Shop kunnen alleen een bezoekersparkeervergunning krijgen voor het dichtstbijzijnde vergunninggebied van parkeerzone C.

Artikel 9. Mantelzorgparkeervergunning

In aanmerking voor een mantelzorgparkeervergunning komt diegene die mantelzorg ontvangt conform een op zijn/haar naam gestelde indicatie in het kader van de Wet Langdurige Zorg (WLZ-indicatie) van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), een WMO-indicatie voor zorgdiensten (huishoudelijke ondersteuning, begeleiding en beschermd wonen) Zorgverzekeringswet, Jeugdwet of een mantelzorgverklaring van stichting Tandem, waarbij uit de indicatie blijkt dat er sprake is van regelmatige mantelzorg, met dien verstande dat:

  • a.

    de mantelzorgparkeervergunning verleend wordt voor het vergunninggebied waartoe het adres behoort;

  • b.

    adressen in de parkeerzones D en Stop&Shop kunnen alleen een mantelzorgparkeervergunning krijgen voor het dichtstbijzijnde vergunninggebied van parkeerzone C.

  • c.

    er per kalenderjaar een maximum gebruiksbundel geldt voor de mantelzorgparkeervergunning die wordt vastgesteld in de Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen;

  • d.

    het college kan de maximum gebruiksbundel eenmalig per kalenderjaar ophogen in gevallen waarin deze aantoonbaar niet voldoende is voor degene die mantelzorg ontvangt;

  • e.

    de mantelzorgparkeervergunning geldig is voor de duur van de periode die in de betreffende WLZ-/WMO-indicatie, Zorgverzekeringswet Jeugdwet of mantelzorgverklaring van stichting Tandem is vastgelegd;

  • f.

    de maximumgebruiksbundel naar rato van de duur in de betreffende WLZ-/WMO-indicatie, Zorgverzekeringswet, Jeugdwet of mantelzorgverklaring van stichting Tandem wordt toegekend.

Artikel 10. Volkstuinparkeervergunning

  • 1.

    In aanmerking voor een volkstuinparkeervergunning komt een rechtspersoon die blijkens zijn statuten tot doel heeft een volkstuincomplex te beheren, beschikt over een volkstuincomplex in een vergunninggebied en een aantoonbare KvK-registratie hebben, met dien verstande dat:

    • a.

      de volkstuinvergunning wordt verleend voor het vergunninggebied waarbinnen het volkstuincomplex is gelegen;

    • b.

      het aantal vergunningen afhankelijk is van het aantal percelen grond in het volkstuincomplex en maximaal één per drie percelen kan bedragen.

  • 2.

    De volkstuinvergunning wordt verstrekt in de vorm waarbij een wisselend kenteken kan aan- en afmelden, waarbij het aantal gelijktijdig aan te melden kentekens gelijk is aan het aantal vergunningen.

Artikel 11. Hulpverlenersparkeervergunning

  • 1.

    In aanmerking voor een hulpverlenersparkeervergunning komen onderstaande organisaties, als zij een aantoonbare KvK-registratie hebben en aantonen deze werkzaamheden te verrichten:

    • a.

      Huisartsen die een praktijk hebben in Haarlem;

    • b.

      Wijkverpleegkundigen die een praktijk hebben in Haarlem;

    • c.

      Verloskundigen die een praktijk hebben in Haarlem;

    • d.

      Fysiotherapeuten die een praktijk hebben in Haarlem en aantonen een vergunning nodig te hebben voor het uitoefen van werkzaamheden bij het bezoeken van cliënten meerdere keren per week op verschillende locaties in Haarlem;

    • e.

      Noodhulpdiensten;

    • f.

      Welzijnsorganisaties met SBI code:

      • i.

        Beginnend met 87;

      • ii.

        ii. 88, 88.1, 88.10, 88.10.1, 88.10.2, 88.10.3, 88.9, 88.99, 88.99.1, 88.99.2, 88.99.2, 88.99.3 of 88.99.9.

    • g.

      Uitvaartondernemingen voor een lijkauto.

  • 2.

    De hulpverlenersparkeervergunning wordt verstrekt op naam of kenteken.

  • 3.

    Per hulpverlenersorganisatie geldt geen maximum in het aantal te verstrekken hulpverlenersparkeervergunningen.

Artikel 12. Maatschappelijke parkeervergunning

  • 1.

    In aanmerking voor een maatschappelijke parkeervergunning komen onderstaande maatschappelijke instellingen, als zij een aantoonbare KvK-registratie hebben en gevestigd zijn in parkeerzone C of E:

    • a.

      Dienstverlening voor het onderwijs, SBI code 85.60;

    • b.

      Huizen en dagverblijven voor verstandelijk gehandicapten en psychiatrische cliënten, SBI code 87.20;

    • c.

      Sociale werkvoorziening, SBI code 32.99.1;

    • d.

      Jeugdzorg met overnachting en dagverblijven voor jeugdzorg, SBI code 87.90.1;

    • e.

      Maatschappelijk opvang met overnachting, SBI code 87.90.2;

    • f.

      Welzijnswerk voor ouderen, SBI code 88.10.2;

    • g.

      Maatschappelijk werk, SBI code 88.99.2;

    • h.

      Lokaal welzijnswerk, SBI code 88.99.3;

    • i.

      Overig maatschappelijk advies, gemeenschapshuizen en samenwerkingsorganen op het gebied van welzijn, SBI code 88.99.9;

    • j.

      Religieuze organisaties, SBI code 94.91.1;

    • k.

      Musea, SBI code 91.02.1.

  • 2.

    De maatschappelijke parkeervergunning wordt verstrekt op naam van de betreffende instelling.

  • 3.

    De maatschappelijke parkeervergunning wordt verstrekt voor het vergunninggebied waarin het adres van de betreffende maatschappelijke instelling is gelegen.

  • 4.

    Per maatschappelijke instelling worden maximaal vier maatschappelijke parkeervergunningen verstrekt.

  • 5.

    Per vergunning zoals bedoeld in het eerste lid mag één kenteken tegelijk worden aangemeld door de houder van de maatschappelijke parkeervergunning.

  • 6.

    De maatschappelijke parkeervergunning wordt niet verleend als reeds een bedrijfsparkeervergunning, bewonersparkeervergunning en/of bezoekersparkeervergunning is verleend op het adres van de betreffende instelling.

Artikel 13. Deelautoparkeervergunning

  • 1.

    In aanmerking voor een commerciële deelautoparkeervergunning komt een aanbieder van een motorvoertuig bestemd voor commercieel autodelen, waarvan de commerciële deelautoplaats is gelegen in een gebied dat in het vigerend Aanwijzingsbesluit bij de parkeerverordening aangewezen is als vergunninggebied.

  • 2.

    In aanmerking voor een particuliere deelautoparkeervergunning komt een bewoner die woonachtig is in een gebied dat in het vigerend Aanwijzingsbesluit bij de parkeerverordening aangewezen is als vergunningengebied en:

    • a.

      het motorvoertuig deelt met een andere particuliere autodeler waarvan de houder woonachtig is in Haarlem, en;

    • b.

      lid is van de Vereniging voor gedeeld autogebruik.

  • 3.

    De aanvrager dient een deelnemingsverklaring, maatschaps- of leenovereenkomst en een jaarrekening dan wel ander document te overleggen waaruit ondubbelzinnig blijkt dat de auto gedeeld wordt met andere, particuliere deler.

  • 4.

    Een particuliere deelautoparkeervergunning wordt als bewonersparkeervergunning meegeteld voor het maximum aantal te verlenen vergunningen op dat adres.

  • 5.

    Op een deelautoparkeervergunning kan slechts één kenteken vermeld worden. Dit kenteken dient op naam te staan van één van de autodelers.

  • 6.

    Adressen die zijn uitgesloten van parkeer(vergunning)rechten, zoals bepaald in artikel 5 van de verordening, komen niet in aanmerking komen voor de particuliere deelautoparkeervergunning;

  • 7.

    De commerciële en particuliere deelautoparkeervergunning worden uitsluitend verleend voor de vergunninggebieden waarin de deelautoplaats is gelegen of de vergunninggebieden waarin de autodelers woonachtig zijn, met uitzondering van woonadressen in parkeerzone D en parkeerzone Stop&Shop, die kunnen alleen een vergunning krijgen voor het dichtstbijzijnde vergunninggebied van parkeerzone C.

Artikel 14. Parkeervergunning gemeentelijke dienstvoertuigen

In aanmerking voor een parkeervergunning gemeentelijke dienstvoertuigen komen herkenbare dienstvoertuigen van de gemeente Haarlem.

Artikel 15. Geldigheid parkeervergunningen per locatie

  • 1.

    Parkeervergunningen worden verstrekt per vergunninggebied en zijn alleen geldig in het aangegeven vergunninggebied, met uitzondering van de vergunningen die vermeld staan in lid 2.

  • 2.

    Onderstaande vergunningen zijn geldig in de gehele gemeente:

    • a.

      Hulpverlenersparkeervergunning;

    • b.

      Parkeervergunning gemeentelijke dienstvoertuigen;

    • c.

      Gehandicaptenparkeervergunning.

Artikel 16. Voorschriften voor het gebruik van parkeervergunningen

  • 1.

    Parkeervergunningen worden digitaal verstrekt. De gegevens van de vergunning worden bewaard in een database van de centrale computer. De centrale computer wordt geraadpleegd voor het controleren op het hebben van een geldige vergunning bij voertuigen die geparkeerd staan op een parkeerplaats waar een parkeermaatregel van toepassing is.

  • 2.

    Een vergunninghouder kan in bijzondere omstandigheden het kenteken van de betreffende vergunning aanpassen voor een maximale onafgebroken periode van 14 dagen (b.v. in geval van een tijdelijke leenauto). Hierbij geldt een maximum van één aanpassing per dag en acht aanpassingen van het kenteken per kalenderjaar.

Artikel 17. Voorschriften voor de geldigheidsduur van parkeervergunningen

Parkeervergunningen zijn geldig tot de datum die geregistreerd staat in de centrale computer.

Artikel 18. Algemene en overige voorschriften

  • 1.

    Het college kan aan een vergunning voorschriften en beperkingen verbinden die strekken tot bescherming van het belang van een goede verdeling van de beschikbare parkeerruimte.

  • 2.

    Degene aan wie een vergunning is verleend, is verplicht de daaraan verbonden voorschriften en beperkingen na te komen.

Artikel 19. Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen een vergunning ook verlenen aan een houder van een motorvoertuig die niet voldoet aan de genoemde voorwaarden.

Artikel 20 Overgangsrecht

Vergunningen die zijn aangevraagd en verleend voor de in artikel 22 opgenomen datum van inwerkingtreding van worden ieder jaar, na afloop van de geldigheid van de vergunning en op aanvraag van de vergunninghouder verlengd, ook indien de aanvraag niet voldoet aan alle voorwaarden gesteld in artikel 3 t/m 13 van deze regels.

Artikel 21. Intrekken oude regeling

De nadere regels Parkeerverordening 2018 worden ingetrokken.

Artikel 22. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking na publicatie in het elektronisch gemeenteblad op overheid.nl. Inwerkingtreding is voorzien per 1 januari 2024.

Artikel 23. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Nadere regels Parkeerverordening 2023 gemeente Haarlem.

Aldus besloten te Haarlem op 14 november 2023,

de secretaris,

mr. C.M. Lenstra

de burgemeester,

drs. J. Wienen

TOELICHTING

Artikel 1

Begrippen die meerdere keren in deze verordening voorkomen, toelichting behoeven en niet reeds in de parkeerverordening zijn toegelicht zijn van een omschrijving voorzien. De betekenis van overige begrippen kan worden afgeleid uit de context van het desbetreffende artikel of lid.

 

Artikel 2

Dit betreft het controleren een aantal gegevens met de gegevens in zogenaamde basisregistraties zoals de BRP, het RDW en het Handelsregister. Deze basisregistraties moet de overheid gebruiken en de privacy van burgers is daarbij gewaarborgd, zie daarbij de 10 basisregistraties Stelsel van basisregistraties - Digitale Overheid

 

Voor het parkeren van brommobielen kan ook parkeerbelasting verschuldigd zijn en dus komt een brommobiel ook in aanmerking voor een parkeervergunning.

 

Artikel 3

Op basis van dit artikel kan per vergunninggebied bepaald worden of een aanvrager in aanmerking komt voor een bewonersparkeervergunning. Indien een adres echter is uitgesloten van parkeerrechten zoals bepaald in de verordening (artikel 5) zijn bepalingen in dit artikel niet relevant en komt een aanvrager niet in aanmerking voor een bewonersparkeervergunning.

 

Artikel 4

Op basis van dit artikel kan per vergunninggebied bepaald worden of een aanvrager in aanmerking komt voor een verhuisparkeervergunning. Indien een adres echter is uitgesloten van parkeerrechten zoals bepaald in de verordening (artikel 5) zijn bepalingen in dit artikel niet relevant en komt een aanvrager niet in aanmerking voor een bewonersparkeervergunning.

 

Artikel 5

Op basis van dit artikel kan per vergunninggebied bepaald worden of een aanvrager in aanmerking komt voor een tijdelijke parkeervergunning. De tijdelijke parkeervergunning kan online worden aangevraagd en kan, afhankelijk van de ingangsdatum, meteen geldig zijn.

 

Artikel 6

Met een gehandicaptenparkeerkaart kan digitaal een registratie gedaan worden voor een gehandicaptenparkeervergunning.

 

Artikel 7

Op basis van dit artikel kan per vergunninggebied bepaald worden of een aanvrager in aanmerking komt voor een bedrijfsparkeervergunning. Indien een adres echter is uitgesloten van parkeerrechten zoals bepaald in de verordening (artikel 5) zijn bepalingen in dit artikel niet relevant en komt een aanvrager niet in aanmerking voor een bewonersparkeervergunning.

 

Meerdere bedrijfsparkeervergunningen per adres worden niet verleend voor iedere auto die incidenteel gebruikt wordt. Aangetoond moet worden dat het noodzakelijk is om meerdere vergunningen te hebben en dat dit niet opgelost kan worden met een parkeervergunning die door meerdere auto’s gebruikt wordt.

 

Voor parkeerzone B geldt als uitgangspunt dat het in de binnenstad redelijk is om van een bedrijf te verlangen dat zij allereerst gebruik maken van alternatieven buiten het vergunning parkeren. Zoals in de parkeergarage parkeren, gebruik maken van de betaald parkeerplaatsen op straat tegen betaling per tijdseenheid of alternatieve vormen van vervoer gebruiken, mede omdat de openbare ruimte in de binnenstad beperkt is. Voor een bedrijf in parkeerzone B geldt dat als sprake is van veelvuldig ongeplande ambulante externe werkzaamheden met spoed er wel een bedrijfsparkeervergunning verleend kan worden om daarmee parkeren (dicht) bij het bedrijf mogelijk te maken zodat vandaar uit (spoed) externe werkzaamheden kunnen worden verricht. De overweging is dat in deze gevallen de parkeeralternatieven zouden leiden tot een tijdverlies waarbij de beroepsuitoefening in gevaar komt. Indien er sprake is van geplande ambulante externe werkzaamheden zonder spoed wordt in parkeerzone B geen parkeervergunning verleend.

 

Artikel 8

Op basis van dit artikel kan per vergunninggebied bepaald worden of een aanvrager in aanmerking komt voor een bezoekersparkeervergunning. De bezoekersparkeervergunning geeft de mogelijkheid om bezoekers van de vergunninghouder tegen gereduceerd tarief te laten parkeren. Indien een adres echter is uitgesloten van parkeerrechten zoals bepaald in de verordening (artikel 5) zijn bepalingen in dit artikel niet relevant en komt een aanvrager niet in aanmerking voor een bewonersparkeervergunning.

 

Artikel 9

Op basis van dit artikel kan per vergunninggebied bepaald worden of een aanvrager in aanmerking komt voor een mantelzorgparkeervergunning. De mantelzorgparkeervergunning geeft de mogelijkheid om mantelzorgers en bezoekers (omdat er een koppeling is tussen mantelzorgparkeervergunning en de bezoekersparkeervergunning) van de vergunninghouder gratis te laten parkeren.

 

Artikel 10

Op basis van dit artikel kan per vergunninggebied bepaald worden of een aanvrager in aanmerking komt voor een volkstuinparkeervergunning. De volkstuinparkeervergunning wordt verstrekt per volkstuincomplex en de volkstuinders kunnen door middel van het aan- en afmelden van een kenteken gebruik maken van de parkeervergunning

 

Artikel 11

Op basis van dit artikel kan bepaald worden of een aanvrager in aanmerking komt voor een hulpverlenersparkeervergunning

 

Artikel 12

Op basis van dit artikel kan per vergunninggebied bepaald worden of een aanvrager in aanmerking komt voor een maatschappelijke parkeervergunning.

 

Artikel 13

Op basis van dit artikel kan voor één of meerdere vergunninggebieden bepaald worden of een aanvrager in aanmerking komt voor een deelautoparkeervergunning. Indien een adres echter is uitgesloten van parkeerrechten zoals bepaald in de verordening (artikel 5) zijn bepalingen in dit artikel niet relevant en komt een aanvrager niet in aanmerking voor een bewonersparkeervergunning.

 

Artikel 14

Dit artikel behoeft geen toelichting.

 

Artikel 15

Dit artikel behoeft geen toelichting.

 

Artikel 16

Dit artikel behoeft geen toelichting.

 

Artikel 17

Dit artikel behoeft geen toelichting.

 

Artikel 18

Dit artikel behoeft geen toelichting.

 

Artikel 19

Dit artikel behoeft geen toelichting.

 

Artikel 20

Dit artikel bevat de overgangsbepaling die op deze regeling van toepassing is. De artikelen 3 t/m 13 van deze regeling zijn niet van toepassing op vergunningen die zijn aangevraagd en verleend voor de inwerkingtreding van deze regeling en op aanvraag van de vergunninghouder worden verlengd.

 

Artikel 21

Dit artikel behoeft geen toelichting.

 

Artikel 22

Dit artikel behoeft geen toelichting.

 

Artikel 22

Dit artikel behoeft geen toelichting.

 

Artikel 23

Dit artikel behoeft geen toelichting.