Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Geertruidenberg

Evenementenbeleid 2022-2026: Kaderstellende nota

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieGeertruidenberg
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingEvenementenbeleid 2022-2026: Kaderstellende nota
CiteertitelEvenementenbeleid 2022-2026: Kaderstellende nota
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerpCultuur en recreatie I Organisatie en beleid

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 149 van de Gemeentewet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

28-12-2022nieuwe regeling

22-12-2022

gmb-2024-3939

Tekst van de regeling

Intitulé

Evenementenbeleid 2022-2026: Kaderstellende nota

De raad van de gemeente Geertruidenberg;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Geertruidenberg;

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

 

gezien:

• de evenementennota 2017-2021

• het besluit van 3 februari 2015 “Proefjaar evenementen vrij”

 

overwegende dat het aanbeveling verdient kaders aan te geven voor het evenementenbeleid.

 

besluit:

1. de Evenementennota 2017-2021 deel A: Kaderstellend, vastgesteld op 24 mei 2017 in te trekken;

2. het Evenementenbeleid 2022-2026 Kaderstellende conform bijlage 1 van dit voorstel vast te stellen.

 

Evenementenbeleid 2022-2026: Kaderstellende nota 1. Inleiding

Geertruidenberg is een gemeente met een rijk aanbod aan diverse evenementen die van betekenis zijn voor een buurt, kern of de gehele gemeente. Van muziek,- markt- en straatfeestactiviteiten zoals de Veerse Dag waar jaarlijks meer dan 17.000 bezoekers op af komen tot diverse sportevenementen als een van de grootste handbaltoernooien van Nederland of de Victoriarun, een obstakelrun door weilanden en sloten in Raamsdonk. Ook de kleine wijk- en buurtfeestjes rond de Nationale Burendag of de grootschalige carnavalsoptochten hebben grote meerwaarde voor onze gemeente.

 

Evenementen dragen bij aan de levendigheid in onze gemeente. En aan de promotie van “Vestingstad aan de Biesbosch”. Een goed georganiseerd en gewaardeerd evenement draagt bij aan de bekendheid en het imago van de buurt, kern of de gehele gemeente. Ook zijn evenementen van sociale betekenis voor de bewoners. Zij leveren vaak een bijdrage aan de leefbaarheid en samenhorigheid.

 

We willen ons verder profileren als Vestingstad aan de Biesbosch die gastvrij is voor haar bezoekers en een fijn leefklimaat biedt voor bewoners

 

Als gemeente zijn wij trots op de organisatoren die jaarlijks door weer en wind evenementen organiseren voor alle doelgroepen. Wij zijn trots op de verrassende verbindingen en samenwerkingen die ontstaan, zoals de combinatie van de jaarlijkse kermis in Raamsdonksveer gecombineerd met de Wielerronde. Wij zijn er trots op dat er nog steeds nieuwe initiatiefnemers opstaan en we hopen in de toekomst evenementen te mogen blijven verwelkomen die van grote betekenis zijn voor onze bewoners en tegelijkertijd een aantrekkingskracht hebben op bezoekers van buitenaf die zowel de gemeente als het evenement bezoeken.

 

Leeswijzer

Het evenementenbeleid gaat over publieksevenementen. Dit zijn evenementen die voor publiek een toegankelijke verrichting van vermaak zijn en aan een speciale tijd en plaats gebonden zijn. Het evenement is door een initiatiefnemer bewust gepland voor een bepaald doelgroep.

Deze kaderstellende nota is gebaseerd op artikel 2:25 van de Algemene Plaatselijke Verordening. Hierin is de bevoegdheid tot het verlenen van evenementenvergunningen gedelegeerd aan de

burgemeester. Deze kaderstellende nota heeft tot doel de kaders aan te geven waarbinnen de burgemeester van deze bevoegdheid gebruik dient te maken. Ook is deze nota gericht tot het college voor de bevoegdheden die het college raken bij rondom het proces van evenementen.

 

De inhoud van deze kaderstellende nota is tot stand gekomen met inachtneming van:

  • Het coalitieakkoord 2022-2026 “één gemeenteraad voor drie kernen” met als thema’s: vertrouwen, verbinding en vooruitgang

  • Visie economisch domein Geertruidenberg 2021-2026 “Ondernemer, vrijetijdseconomie en marketing”

  • Omgevingsvisie: Samen de ruimte máken!

De kaders die wij met deze nota meegeven aan de burgemeester en het college, ieder voor hun eigen bevoegdheden, zullen door de burgemeester en het college worden uitgewerkt in de Beleidsregels.

 

 

Visie op het gebied van evenementen

We zijn trots op onze gemeente. Op het gebied van evenementen is het belangrijk deze trots verder uit te breiden. Het gaat hierbij om de trots op het rijke verenigingsleven, de historie, de vele evenementen en het water waar de gemeente aan ligt. Deze potenties, de ligging aan het water en de cultuurhistorische waarde van de vesting, willen we optimaal benutten en inspelen op de kansen op het toenemend belang van het creëren van beleving en het uitdragen van het merk “Geertruidenberg, Vestingstad aan de Biesbosch”. Hierbij willen we inzetten op de historische vestingstad Geertruidenberg, de ligging aan het water Bergsche Maas, de Donge en de nabijheid van de Biesbosch. Om deze trots verder uit te breiden en daarmee een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke opgave op het gebied van economie en toerisme zijn een aantal visies verwoord en nader uitgewerkt.

 

Visie 1

We zorgen voor een gevarieerd jaarrond programma dat bezoekers kunnen combineren met een langer verblijf in en rond Geertruidenberg

Evenementen in Geertruidenberg zijn gericht op de bewoners van de drie kernen waar bezoekers van buiten de gemeente van kunnen meegenieten door ons gastvrij op te stellen. Evenementen dragen bij aan de zichtbaarheid en de leefbaarheid van de gemeente. Bezoekers die jaarlijks terugkomen naar onze gemeente voor een evenement zijn de promotors van de gemeente van buitenaf. Door activiteiten overdag te stimuleren, hebben bezoekers van een evenement niet alleen de mogelijkheid om te genieten van de activiteiten die er worden georganiseerd, maar krijgen zij ook de mogelijkheid hun verblijf te verlengen en daarmee onze gemeente te leren kennen. Voorzieningen als bereikbaarheid en informatieverschaffing moet optimaal zijn.

 

 

 

Visie 2

We vertalen de identiteit en de cultuur van de drie kernen in het aanbod aan evenementen

Sinds 1997 bestaat de gemeente Geertruidenberg uit de kernen: Geertruidenberg, Raamsdonksveer en Raamsdonk. Tot op de dag van vandaag heeft elke kern nog zijn eigen identiteit en cultuur, wat alle drie de kernen uniek maakt. Om een levendige gemeente te zijn en te blijven moeten we de diversiteit van de drie kernen koesteren en inspelen op de behoeften van de bewoners. Kernwaarden als culturele activiteiten, sociale verbondenheid, creatieve en authentieke sferen moeten we verder uitdragen. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat organisatoren de mogelijkheden krijgen om op een creatieve wijze om te gaan met evenementen. Daarbij moeten sportverenigingen ook de mogelijkheden krijgen om activiteiten te organiseren voor bewoners.

 

Visie 3

We steunen kleinschalige initiatieven en stimuleren lokale samenwerkingen en verbindingen tussen organisatoren, lokale ondernemers en inwoners

 

Het steunen van kleinschalige initiatieven waarbij de verbinding wordt gezocht met lokale ondernemers en burgers is de sleutel om een gemeente aantrekkelijk te houden en tegelijk de acceptatie te behouden. Na de coronapandemie is de bereidwilligheid voor acceptatie van een evenement verminderd, omdat men in de directe omgeving van een evenementenlocatie gemerkt heeft hoe rustig het is als er geen tot nauwelijks evenementen plaatsvinden. Nu steeds meer activiteiten mogelijk zijn, worden ze vaak als overlastgevend ervaren. De verbinding tussen ondernemers, organisatoren en omwonenden moet veelal opnieuw ontstaan en geïntensiveerd worden. Overleg en creativiteit vormen in het huidig klimaat steeds vaker de kernwaarden voor succes, maar ook voor het bereiken van een zekere balans en acceptatie van evenementen in de publieke ruimte. In een steeds vollere samenleving is het behouden van deze acceptatie een groot goed. Lokale en kleinschalige evenementen zijn van belang voor de lokale community en promotie, maar ook voor de binding, het economisch verkeer en het behoud van de culturele waarden. Door goede communicatie tussen de partijen, het creëren van nieuwe verbindingen en ervoor zorgen dat zowel bewoners, ondernemers en organisatoren samen kijken naar de mogelijkheden van een evenement wordt veelal wederzijds begrip getoond en ontstaan creatieve oplossingen. Een stadspromotor kan hierbij de aanjager zijn om partijen te enthousiasmeren en bijeen te brengen, zodat er partijen opstaan die zelfstandig evenementen willen organiseren die passen binnen de visie.

 

Randvoorwaarden

Randvoorwaarden zijn de eisen waaraan moet worden voldaan om de visie te kunnen realiseren en vormen daarmee de kaders waarmee het college de vergunningsvoorwaarden, procedures en afspraken rondom evenementen vast stelt in de Beleidsregels.

Dienstverlening

We willen een bereikbare en open gemeente zijn. Dat betekent dat dienstverlening dichtbij onze organisatoren en inwoners is en we vanuit vertrouwen en gelijkwaardigheid werken. De kaders en processen waarbinnen evenementen kunnen plaatsvinden moeten daarom helder zijn Evenementen en activiteiten in onze gemeente moeten zichtbaar en vindbaarheid zijn. Door verbindingen te maken tussen evenementen die tijdelijk plaatsvinden en activiteiten die jaarrond worden gehouden, worden de krachten gebundeld en de kwaliteiten en mogelijkheden van de gemeente verder benut.

Gemeentelijke ondersteuning

Evenementenorganisatoren kunnen subsidies aanvragen voor het organiseren van evenementen. Dit is geregeld via wijkgericht SAMENwerken of in het Subsidieprogramma Sociaal Domein gemeente Geertruidenberg. Daarnaast is er een stadspromotor binnen de gemeente voor het enthousiasmeren van partijen voor het zelfstandig organiseren van evenementen. De gemeente ondersteunt organisatoren door het aanbieden van gemeentelijke materialen en aansluitpunten op nutsvoorzieningen, al dan niet tegen een vergoeding.

Leefbaarheid

We willen een levendige gemeente zijn, zonder dat daarbij de leefbaarheid wordt aangetast. Door heldere kaders en regels te stellen kan een goede afweging gemaakt worden tussen leefbaarheid en levendigheid. De geluidsnormen zullen in het buitengebied of het centrum anders zijn dan in de woonwijken. Ook het aantal evenementen op diverse locaties moet passen binnen de gewenste leefbaarheid voor die plek. We accepteren dat er tijdelijk overlast kan zijn, en gaan hier zo goed mogelijk mee om. Dit kan bijvoorbeeld door omwonenden op tijd te informeren en de verbinding te intensiveren tussen ondernemers, bewoners en organisatoren, zodat er wederzijds begrip ontstaat en partijen mogelijk gezamenlijk tot creatieve oplossingen komen.

Toegankelijkheid

Evenementen moeten bijdragen aan ontspanning, ontmoeting en verbinding. Een evenement moet op sociaal en fysiek vlak toegankelijk zijn voor eenieder. Dat betekent dat een ieder zich ook welkom moet voelen op het evenement. Dit kan al met enkele eenvoudige maatregelen worden bereikt, waarbij bewustwording en advisering de eerste stappen zijn om de toegankelijkheid te vergroten.

Duurzaamheid

Er ligt een grote opgave om tot een duurzaam Nederland te komen. Dit vraagt om veranderingen. Ook in de evenementenbranche, waarbij de te nemen maatregelen technisch en financieel wel haalbaar moeten zijn. Evenementen hebben niet alleen een voorbeeldfunctie, maar hebben ook een enorm bereik en daardoor de mogelijkheid om een grote diversiteit aan doelgroepen te inspireren tot een duurzamere levensstijl. We stimuleren organisatoren om gebruik te maken van de bestaande faciliteiten en het betrekken van lokale ondernemers bij het evenement.

 

Aanpak

Bij evenementen zijn diverse partijen betrokken: organisatoren, sponsors, gemeente en andere belanghebbenden. De gemeente heeft daarbij een dubbele rol: enerzijds moet zij als overheid toezien op de handhaving van de openbare orde en veiligheid. Anderzijds heeft zij er als gemeente belang bij om evenementen toe te laten die ten goede komen aan de (belangen van de) bevolking in het kader van een leefbare en plezierige woonomgeving, de ontwikkeling van toerisme en recreatie en het bevorderen van het imago van de gemeente.

Vanuit de overheidstaak heeft de gemeente dus een vergunningstelsel opgezet en ziet zij toe op de naleving van de gestelde eisen. De gemeente rekent het tot haar taak om mee te denken over de continuïteit en verdere ontwikkeling. Hierbij moeten de succesfactoren die gelden voor deze evenementen worden bevorderd. Samen met andere partijen moet een duidelijk evenementenbeleid gevoerd worden, waarbij aandacht wordt gegeven aan:

  • Ondersteuning van en advisering aan de organisaties, indien noodzakelijk en gewenst;

  • Openstaan voor nieuwe initiatieven;

  • Waardering voor het particulier initiatief en vrijwillige inzet;

  • Ontwikkeling van evenementen afstemmen op elkaar;

  • Spreiding van evenementen over het jaar.

In het Evenementenbeleid worden in ieder geval de onderstaande onderwerpen nader uitgewerkt.

Verruimen van de regels bij evenementen naar aanleiding van de pilot

Sinds februari 2015 heeft er enkele jaren een pilot plaatsgevonden die ruimte bood aan evenementen door het loslaten van aangewezen locaties en het verruimen van de sluitingstijd naar 01.00 uur. Uit de evaluatie van de pilot blijkt dat enkele organisatoren hiervan gebruik hebben gemaakt en dat dit geen nadelige gevolgen heeft gehad.

 

Onderscheid tussen commerciële- en niet-commerciële evenementen en de waardering daarvan

Veel evenementen in onze gemeente worden georganiseerd door een plaatselijke vereniging, stichting of instelling. Met het organiseren van het evenement hopen zij onder andere naamsbekendheid te genereren of zich in te zetten voor een groter maatschappelijk belang. Deze organisatoren werken vooral op vrijwillige basis en betekenen veel voor onze gemeente. Omdat er steeds meer van organisatoren verwacht wordt gezien de landelijke ontwikkelingen en zij dit allen op vrijwillige basis doen is het belangrijk dat zij erkend en ondersteund worden daar waar nodig en mogelijk is.

 

Toezien op de naleving van de gestelde eisen

We proberen daar waar mogelijk te dereguleren en evenementen alleen meldingsplichtig te maken. Bij grote en middelgrote evenementen is een vergunning wel noodzakelijk. Een controle achteraf kan niet volstaan wegens mogelijk gevaar voor de openbare orde, overlastsituaties, verkeersveiligheid, volksgezondheid, zedelijkheid en dergelijke. Ook de organisator is bij een duidelijk vergunningstelsel gebaat en bij de mogelijkheden om met de gemeente te overleggen voor het maken van goede afspraken. Zo krijgt hij op het evenement toegesneden voorwaarden. Een ieder heeft baat bij een succesvol en veilig evenement, dat jaarlijks terug kan komen.

Daarbij is het wel belangrijk dat evenementen (steekproefsgewijs) worden gecontroleerd op de vergunningsvoorwaarden. In praktijk kunnen sommige dingen anders uitpakken dan vooraf gezamenlijk bedacht. Door evenementen te controleren op de voorschriften, maar ook op de beleving en bijkomende aspecten, kan gezamenlijk met de organisatie gewerkt worden aan een succesvoller en veiliger evenement.

 

Vaststellen van een evenementenkalender

Er werd verwacht dat veel evenementen van 2020/2021 in verband met corona naar 2022 doorgeschoven zouden worden. Daarnaast werden er voor 2022 nieuwe evenementen verwacht. Dit samen zou betekenen dat de druk te groot zou worden en de capaciteit niet toereikend. Veel gemeenten hebben een evenementenkalender die voor aanvang van het nieuwe jaar wordt vastgesteld. In 2022 heeft de gemeente ook gewerkt met een evenementenkalender om te zien welke organisatoren voornemens waren om iets te organiseren, zodat:

  • a.

    er geen overlap is met andere evenementen of (weg)werkzaamheden;

  • b.

    er voldoende hulpverlenings- en politiecapaciteit aanwezig is; en

  • c.

    we kunnen sturen op spreiding van evenementen door het jaar heen.

Een vooraf opgestelde evenementenkalender kan ervoor zorgen dat bewoners, ondernemers en organisatoren kunnen inspelen op de activiteiten die waarschijnlijk plaats gaan vinden. Zij kunnen erop anticiperen. Zo kunnen horecabedrijven zich voorbereiden op een druk weekend, door vooraf extra personeel in te zetten en/of zelf in te spelen op de activiteiten. Ook bewoners kunnen rekening houden met de geplande activiteiten.

Plaatsing van evenementen op deze evenementenkalender leidt niet automatisch tot het recht hebben op een vergunning. Hiervoor moet nog een vergunningsaanvraag worden ingediend.

Als een evenement niet op de evenementenkalender staat, wil dat niet zeggen dat het evenement niet georganiseerd kan worden. Als een organisator zich alsnog meldt, wordt bekeken of er voldoende capaciteit en ruimte is om het evenement te laten plaatsvinden.

 

Aldus vastgesteld in zijn openbare vergadering van 22 december 2022,

Geertruidenberg,

de raad voornoemd,

de griffier, de voorzitter,

drs. K.M.C. Millenaar-Rammelaere, M. Witte