Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Alkmaar

Beleidsregels gemeentelijk beschermd stadsgezicht Oostwijk

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAlkmaar
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels gemeentelijk beschermd stadsgezicht Oostwijk
CiteertitelBeleidsregels gemeentelijk beschermd stadsgezicht Oostwijk
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling bevat de vroegst mogelijke datum van inwerkingtreding.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

30-12-2023nieuwe regeling

18-12-2023

gmb-2023-567133

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels gemeentelijk beschermd stadsgezicht Oostwijk

Aanleiding

Op 26 juni 2023 heeft de gemeenteraad Oostwijk aangewezen als een gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Deze beschermingsvorm is voor Alkmaar een primeur en hiervoor zijn bijpassende regels nodig om het oorspronkelijke aanzicht en karakteristieken van de wijk te behouden en te versterken.

 

Omgang met gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht

 

De aanwijzing van een gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht gebeurt op grond van de Verordening Fysieke Leefomgeving. Deze vorm van bescherming wordt toegepast vanuit het belang van te behouden cultuurhistorische elementen. De verordening regelt alleen een vergunningplicht bij sloop. Voor het behouden van de cultuurhistorische elementen bij onderhoud en aanpassingen, zijn aanvullende regels nodig. Daarbij hoort ook de plicht om een wijziging te laten toetsen. Dit kan met een aanvraag voor een omgevingsvergunning.

Deze regels richten zich op de stedenbouwkundige aanleg van het beschermde gebied, zoals de plaatsing van de bouwblokken, stratenpatronen en zichtlijnen. En op het aanzicht en silhouet van gevels en daken van de bebouwing.

 

Onderstaande voorschriften regelen de omgang met gemeentelijk beschermde gebieden op hoofdlijnen. Aanvullend kan per beschermd gebied regelgeving op maat worden voorgeschreven. Vergunningvrij bouwen blijft toegestaan maar kan worden beperkt door de aanvullende regels.

 

Regels voor gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht

 

Deze regels treden in werking op 18 december 2023, de datum van vaststelling door de gemeenteraad. Dit is ook de peildatum voor de feitelijke legaal verkregen uitgangssituatie.

Ook gaat vanaf dan de plicht van kracht om een wijziging in het beschermde gebied te laten toetsen. Dit kan met een aanvraag voor een omgevingsvergunning. Als de ingreep binnen de regels valt, dan kan dit voor de aanvrager leiden tot een vergunning of tot een gemeentelijke verklaring dat een vergunning niet nodig is.

 

In het algemeen geldt voor een gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht dat het aanzicht behouden blijft. Dit geldt voor het uiterlijke karakter (landschappelijk, stedelijk), de ligging in de omgeving, de samenhang en het aanzicht van de landschappelijke of gebouwde elementen, de ligging en indeling van de percelen en de aanleg van het openbaar gebied met straten, stoepen en waterwegen.

 

Uitgangspunt voor het behoud van het aanzicht is de oorspronkelijke situatie. Daarbij wordt rekening gehouden met de legale veranderingen die zijn gedaan in de loop van de tijd en met de situatie ten tijde van de bescherming.

De bescherming betekent voor woningen en andere gebouwen in het gebied dat de nokhoogte, dakvorm, gevelaanzichten en het materiaalgebruik zijn beschermd. Of en hoe er veranderingen en verbouwingen kunnen plaatsvinden kan worden geregeld per beschermd gebied. Terugbrengen naar oorspronkelijke staat is toegestaan, maar niet verplicht. Wanneer er onderdelen worden teruggebracht, dan is de regelgeving leidend voor de uitvoering. Op deze manier wordt het oorspronkelijke straatbeeld versterkt.

 

Beleidsregels bij het gemeentelijk beschermd stadsgezicht Oostwijk

 

Deze regels treden in werking op 18 december 2023. Dit is de datum van vaststelling door de gemeenteraad en is ook de peildatum voor de feitelijke legaal verkregen uitgangssituatie. Vergunningvrij bouwen in dit gebied is beperkt.

 

 

Kadastrale kaart met grens van het beschermde gebied

 

Karakterschets van Oostwijk en de omgang met te behouden kenmerken

 

Zie bijlage 3 voor de complete redengevende omschrijving voor de aanwijzing tot gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Hierin zijn de elementen benoemd die het gebied beschermingswaardig maken. Zie bijlage 1 voor de adressenlijst van de woningen.

 

Belangrijkste kenmerken

  • Kleine arbeiderswoningen aan de straat.

  • Koolschuren achter acht woningen (twee varianten koolschuren).

  • Woningen zonder koolschuren hebben grote tuinen en een bijgebouw, voor moestuin en werken/opslag.

  • Vier gemeentelijke monumenten: woningen met een aangebouwde twee-laagse koolschuur

  • Watergangen als infrastructuur voor de voormalige vaartuinderij, met laad- en losplaatsen voor de koolschuren.

  • Zichtlijnen vanaf straat tussen woningen door naar de achterterreinen.

Drie bouwfasen

De woonwijk Oostwijk is in drie fasen gerealiseerd. Deze fasen maken alle deel uit van het beschermd stadsgezicht.

  • 1920 -6 tweekappers (12 woningen) tegenover elkaar aan Burgemeester W. Kooimanstraat (in gele contour onderstaande afbeelding).

  • 1926 - 4 tweekappers (8 woningen) naast elkaar aan de Burgemeester W. Kooimanstraat, 2 hoekpanden (driekappers, 6 woningen) op hoek van de twee straten en 2 tweekappers (4 woningen) aan Schoolstraat (in rode contour onderstaande afbeelding).

  • Naoorlogs, 1948 en 1955 - 4 tweekappers (8 woningen), schuin tegenover elkaar aan Schoolstraat (in blauwe contour onderstaande afbeelding).

 

Fasering in de aanleg van Oostwijk: 1920 (geel), 1926 (rood) en 1948 en 1955 (blauw)

 

Stedenbouw

De buurt is in drie fasen in samenhang ontworpen en de stedenbouwkundige opzet is gaaf bewaard gebleven:

  • Wegenstructuur

    Openbare straten en smalle stoepen of wandelstroken behouden (maar: wel andere keramische bestratingsmaterialen mogelijk).

  • Voortuinen

    Voortuinen van de woningen behouden en zijn in gebruik als tuin, voorzien van een lage tuinafscheiding (voorkeur voor haag).

  • Watergangen

    Bestaande achtersloten behouden.

  • Zichtlijnen

    Bestrate opritten naar de achterterreinen behouden (maar: wel andere keramische bestratingsmaterialen mogelijk). Tot aan de achtergevel van de woning is géén schutting toegestaan om het oorspronkelijke doorzicht naar het achterterrein zoveel mogelijk te behouden en te realiseren. Een eventuele schutting aan de achtergevel mag maximaal 1 meter hoog zijn. Op de zichtlijn zijn geen bouwwerken toegestaan.

  • Openbare ruimte

    De gemeente Alkmaar draagt zorg voor een bij het beschermd stadsgezicht passende inrichting van de openbare ruimte (waaronder bestrating en groenvoorziening).

Woningen

De woningen in Oostwijk zijn in samenhang met elkaar en per bouwblok symmetrisch ontworpen en dienen op die manier behouden te blijven. Zie bijlage 2 voor de vroegst beschikbare bouwtekeningen van fase 1 en 2.

 

Bouwvolume Met zadel- of mansardekap.

 

Ontwerp Bij tweekappers in symmetrie van gevels en daken.

 

Gevelmaterialen

  • o

    Gemetselde bakstenen gevels (bestaande oorspronkelijke baksteenmaten, -typen en -kleuren behouden).

  • o

    Geschilderde houten kozijnen met houten ramen en deuren (uitwerking en kleuren verderop in deze regels).

  • o

    Keramische dakpannen (bestaande type en kleuren behouden).

Kozijnen, ramen, deuren en dakkapellen in voor- en zijgevels

De 8 naoorlogse woningen zijn uitgezonderd van de regels over materialisering van de kozijnen, ramen, deuren en dakkapellen.

Voor de overige 30 woningen zijn de verschijningsvorm, maatvoering en materialisering van de oorspronkelijke vensters, ramen, deuren en dakkapellen uitgangspunt:

 

  • Raamhout in de vensters:

    • o

      Ramen ófwel met oorspronkelijke roedeverdeling óf zonder roeden.

    • o

      Wiener sprossen zijn toegestaan, mits de vulling en roeden in de raamkleur zijn uitgevoerd.

  • Deuren: panelen of opgeklampt, met raampje of bovenlicht.

  • Dakkapellen: een dubbele dakkapel mag vervangen worden door twee enkele dakkapellen, als deze gelijktijdig per woningblokje en symmetrisch wordt uitgevoerd.

Kleurstaat

  • Boeidelen en goten: crème-kleurig (RAL 9012).

  • Kozijnen: crèmekleurig (RAL 9012).

  • Ramen en roeden: groen (ACC J0.30.20).

  • Deuren: groen (ACC J0.30.20) of oorspronkelijke combinatie, afhankelijk van ontwerp.

  • Dakkapellen:

    • o

      kozijn: crèmekleurig (RAL 9012)

    • o

      raam: groen (ACC J0.30.20)

    • o

      zijwangen: gedekte kleur of zink

    • o

      boeidelen: crèmekleurig (RAL 9012)

Schoorstenen Terugbrengen is toegestaan in een gemetselde verschijningsvorm. Stimuleren bij veel dakdoorvoeren (bundelen in schoorsteen).

 

Dakisolatie Isolatie aan de buitenzijde is toegestaan als dit gelijktijdig per woningblokje en symmetrisch wordt uitgevoerd. Anders aan de binnenzijde.

 

Koolschuren

De vier tweekappers aan de Burg. W. Kooimanstraat van fase 2 (1926) zijn alle voorzien van een koolschuur. Het betreft twee hoofdtypen:

  • 1.

    Een twee-laagse koolschuur, tegen de achtergevel van de woning. Deze is voorzien van gemetselde bakstenen gevels, onder een mansardekap met rode keramische pannen. Het betreft huisnummers 17, 19, 21 en 23.

    • De aangebouwde schuren zijn een beschermd onderdeel van de gemeentelijke monumenten.

  • 2.

    Een dubbele koolschuur die los staat van de woning, met een platje aan de sloot. Deze dubbele schuur is voorzien van gemetselde bakstenen gevels en flauwe zadelkappen met oranje keramische pannen. Het betreft huisnummers 25, 27, 29 en 31. De oorspronkelijke schuur van nummer 25 is verdwenen en vervangen, de schuur van nummer 31 is aangepast (nieuwe dakbedekking en wellicht ingekort), de schuren van nummers 27 en 29 zijn behouden.

    • De oorspronkelijke dubbele koolschuren zijn onderdeel van het beschermd stadsgezicht en dienen behouden te blijven.

    • Mocht nieuwbouw toch nodig zijn, dan dient dat als volgt uit te worden gevoerd: op het oorspronkelijk grondvlak, met het oorspronkelijke bouwvolume (inclusief goothoogte en nokhoogte), met de oorspronkelijke gevelmaterialen en kleuren conform de kleurstaat van de woningen, met de oorspronkelijke kapvorm en oranje keramische dakpannen.

Bergingen

De woningen zonder koolschuur zijn voorzien van een oorspronkelijk, gedeeld bijgebouw op de erfgrens achter de woning. Deze bergingen stonden oorspronkelijk los van deze woningen en hebben gemetselde gevels en een flauw zadeldak met rode keramische dakpannen.

  • De oorspronkelijke bergingen dienen behouden te blijven.

  • Mocht nieuwbouw toch nodig zijn, dan dient dat als volgt uit te worden gevoerd: op het oorspronkelijke grondvlak, met het oorspronkelijke bouwvolume (inclusief goothoogte en nokhoogte), met gemetselde gevels en kleuren conform de kleurstaat van de woningen, met de oorspronkelijke kapvorm en oranje keramische dakpannen.

Waterkanten

De waterkanten dienden oorspronkelijk om schuiten met tuindersproducten te kunnen laden en lossen. Deze open zone aan het water dient behouden te blijven.

  • Geen bouwwerken direct aan het water, tot 2 meter vanaf de waterkant of tot aan de bestaande dubbele koolschuur.

  • Geen bouwwerken of steigers toegestaan aan, in of boven het water.

Uitbouwen

De oorspronkelijke woningen met losse bijgebouwen op het achterterrein (bergingen of dubbele koolschuren) zijn karakteristiek voor Oostwijk.

  • Een uitbouw aan een woning is alleen mogelijk recht achter de woning en mag doorlopen tot aan het bijgebouw (berging of dubbele koolschuur), waarbij de uitbouw ondergeschikt is aan de oorspronkelijke gebouwen.

De oorspronkelijke woningen met aangebouwde twee-laagse koolschuren zijn gemeentelijke monumenten en karakteristiek voor Oostwijk.

  • Eén een-laags bijgebouw met een grondvlak van maximaal 6 m2 mag recht achter de koolschuur worden geplaatst, waarbij minimaal 1 meter afstand tot de koolschuur en minimaal 2 meter afstand tot de waterkant dient te worden aangehouden. De goothoogte en nokhoogte zijn lager dan die van de koolschuur.

Zonnepanelen en technische installaties

Zonnepanelen en zonneboilers zijn toegestaan op het achtervlak van de daken van de woningen en op de bijgebouwen. Voor de vier gemeentelijke monumenten is een goedgekeurd legplan vereist.

Warmtepompinstallaties zijn toegestaan als deze niet zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte. Deze zijn niet toegestaan op hellende dakvlakken of op dakkapellen.

 

 

Bijlage 1 Adressen in het beschermd stadgezicht Oostwijk

 

Bouwfase 1

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 5

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 6

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 7

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 8

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 9

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 10

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 11

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 12

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 13

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 14

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 15

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 16

Bouwfase 2

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 17 (gemeentelijk monument)

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 18

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 19 (gemeentelijk monument)

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 20

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 21 (gemeentelijk monument)

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 23 (gemeentelijk monument)

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 25

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 27

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 29

  • Burgemeester W. Kooimanstraat 31

  • Schoolstraat 1

  • Schoolstraat 2

  • Schoolstraat 3

  • Schoolstraat 4

  • Schoolstraat 6

  • Schoolstraat 8

  • Schoolstraat 10

  • Schoolstraat 12

Bouwfase 3

  • Schoolstraat 5

  • Schoolstraat 7

  • Schoolstraat 9

  • Schoolstraat 11

  • Schoolstraat 14

  • Schoolstraat 16

  • Schoolstraat 18

  • Schoolstraat 20

Bijlage 2 Bouwtekeningen van bouwfasen 2 en 3

 

Er zijn acht vroegst bekende bouwtekeningen van de woningen. Deze zijn van bouwfase 1 en 2. Van bouwfase 3 zijn geen oude bouwtekeningen bekend.

 

Drie vroegst bekende bouwtekeningen bouwfase 1

 

 

 

 

Vijf vroegst bekende bouwtekeningen bouwfase 2

 

 

 

Bijlage 3 Redengevende omschrijving Oostwijk

 

Blad: 01

 

Gebiedsbeschrijving Oostwijk, Koedijk Gemeente Alkmaar

 

Objectgegevens

Object: Oostwijk

Straat en nummer: Burgemeester W. Kooimanstraat 5 t/m 31, 6 t/m 20 Schoolstraat 1 t/m 11, 2 t/m 20

Postcode en plaats: 1831 CA, 1831 CB, 1831 CC en 1831 CD Koedijk

Gemeente: Alkmaar

Oorspronkelijke functie: sociale woningbouw

Huidige functie: woonhuizen

 

Architect/opdrachtgever: Woningbouwvereniging Goed Wonen

Bouwdatum: 1920, 1926 en 1947

Datum onderzoek: december 2021-januari 2023

Datum beschrijving: januari 2023

Datum foto’s 22 januari 2023

Opgesteld door: A. Groentjes

 

Kadastrale aanduiding

 

Gemeente: Alkmaar

Sectie: AMR01-I-

Nummer 35, 71,72, 126, 128, 129, 1815 (ged.) en 6628 (ged.)

 

Eigendomsregistratie:

Onttrekking gegevens: 21-01-2023

Soort recht: Eigendom

Gerechtigde: Stichting Woonwaard Noord-Kennemerland

Straat en nummer: Hertog Aalbrechtweg 30

Postcode en plaats: 1823 DL Alkmaar

Gemeente: Alkmaar

 

 

Kadastrale kaart Oostwijk

 

Blad: 02

 

Object: Oostwijk

Straat en nummer: Burgemeester W. Kooimanstraat 5 t/m 31, 6 t/m 20 Schoolstraat 1 t/m 11, 2 t/m 20

Postcode en plaats: 1831 CA, 1831 CB, 1831 CC en 1831 CD Koedijk

Gemeente: Alkmaar

 

 

Opname ©Cyclomedia 22 maart 2022

 

Beschrijving

Oostwijk was de eerste (en lange tijd de enige) uitbreiding van Koedijk, haaks op de Kanaaldijk. Het gaat om een kleinschalige, stapsgewijze uitbreiding met sloten en vaarroute over de Achtersloot en met een brug over de Kwelsloot op de omgeving aangesloten. De klassieke koolschuren achter de woningen zijn een bewijs van de verbondenheid met de sociale- en cultuurhistorie van de vaartuinders in het Rijk der Duizend Eilanden. Het Laantje (1), de sloot bij Het Schipperspad (2) en een stuk sloot aan de noordzijde van Oostwijk (3) zijn restanten van ontginningssloten uit de periode rond 1000 na Chr1. De sloot, vallend onder Kadastraal nummer AMR01-I-1815 loopt noordelijk van Oostwijk, achter de bebouwing Burgemeester W. Kooimanstraat 5 t/m 31 door naar de sloot achter Schoolstraat 1 t/m 11, een gedeelte van Kadastraal nummer AMR01-I-6628. Ook het gedeelte van de straat van Schoolstraat 2 tot en met Schoolstraat 2 20 valt onder deze beschrijving.

 

De combinatie sociale huurwoningen met koolschuren en forse erven is uniek en een rechtstreekse verbinding tussen de Woningwet van 1901 en de vaartuinderij. Ook in andere plaatsen zijn voorbeelden terug te vinden van woningen met koolboeten zoals in Broek op Langedijk aan de Dorpsstraat 160 t/m 1662. Echter is Oostwijk als wijk een exemplarisch voorbeeld van volksverheffende woningbouw, geheel in lijn van de Woningbouwwet. De drie bouwfasen in hun ruimtelijke samenhang tonen de regionale agrarische en landschappelijke geschiedenis van het gebied. De typologische en sociaalhistorische gedegen en verzorgde woningbouw is functioneel en samenhangend met de omgeving, het landschap en de omringende (nu deels gedempte) vaarwegen. De drie fasen waarin Oostwijk is ontwikkeld zijn goed leesbaar en weerspiegelen ieder hun eigen bouwperiode met passende architectonische detaillering zonder de onderlinge samenhang te verliezen.

 

Blad: 03

 

Object: Oostwijk

Straat en nummer: Burgemeester W. Kooimanstraat 5 t/m 31, 6 t/m 20 Schoolstraat 1 t/m 11, 2 t/m 20

Postcode en plaats: 1831 CA, 1831 CB, 1831 CC en 1831 CD Koedijk

Gemeente: Alkmaar

 

Historie

Oostwijk is de eerste sociale woningbouw van Koedijk door de in 1919 opgerichte woningbouwvereniging ‘Goed Wonen’ kon worden gebouwd. De eerste bouwfase startte in de zomer van 1920 en bestond uit zes dubbele arbeiderswoningen aan de zijde van het Noord-Hollands Kanaal met achterliggende koolschuren en ruime erven met aansluiting op de achtergelegen sloten (nu gedempt achter Burgemeester W. Kooimanstraat 10 en 12, 14 en 16). De tweede bouwfase startte in 1926 met op nummer 17 en 19, 21 en 23, dubbele woningen van één bouwlaag onder een dwarskap, haaks erop een dubbele kolenschuur van één bouwlaag met dubbele gebroken kap (mansarde) en 2 dubbele woningen met achtergelegen koolschuren op Burgemeester W. Kooimanstraat 25 en 27 en 29 en 31.

 

Met deze combinatie van sociale woningbouw en de losse verhuur van koolschuren, bood ‘Goed Wonen’ niet alleen woonruimte maar ook ruimte voor het ondernemerschap van haar doelgroep. De stedenbouwkundige opzet van de wijk is kleinschalig en tegelijkertijd ruim. Want veel van de andere woningen uit fase twee, de overzijde van de Burgemeester W. Kooimanstraat en aan de Schoolstraat 6 en 8 en 10 en 12 en de naoorlogse fase drie in 1947 (Schoolstraat 14, 16, 18 en 20 en Schoolstraat 5, 7, 9 en 11) hebben ruim bedeelde erven met minder grote, maar nog steeds forse schuren.

 

Als erfenis van de sociale woningbouw van Koedijk is Oostwijk groots in haar bescheiden omvang. Het ligt ingeklemd tussen het Noord-Hollands Kanaal en de latere bebouwing en heeft het karakter van een dorps wijkje behouden. De woningen zijn constructief solide en hebben ondanks hun sobere uitstraling, onderling subtiele verschillen en architectonische verbijzonderingen zoals versnijdingen in het metselwerk, uitspringende portieken en door de gootlijn snijdende dakkapellen. De achter de bebouwing liggende sloot is een zichtbare verwijzing naar de oorspronkelijke functie, het transport van goederen over het water. Zowel de Burgemeester W. Kooimanstraat als de Schoolstraat heeft eenvoudige klinkerbestrating en smalle stoepen met aan een zijde parkeergelegenheid. De voortuinen zijn veelal versteend en zeer bescheiden van omvang.

 

 

Structuren 1811-1832

Dijklint met kwelsloot en agrarisch achterland3

 

 

Tijdlijn Oostwijk3

 

Blad: 04

 

 

Object: Oostwijk

Straat en nummer: Burgemeester W. Kooimanstraat 5 t/m 31, 6 t/m 20 Schoolstraat 1 t/m 11, 2 t/m 20

Postcode en plaats: 1831 CA, 1831 CB, 1831 CC en 1831 CD Koedijk

Gemeente: Alkmaar

 

Historische situatie

 

 

1865: de Rekere ging in 1820 op in het Noord-Hollands kanaal.4

 

 

Luchtfoto Oostwijk. Circa 1955: landschappelijke setting4

 

 

1929, met opschuivende veenontginning in Geestmerambacht. Oostwijk is aangegeven met een rode rechthoek. Op de kaart is de opschuivende veenontginning in het noordelijk deel van Koedijk aangegeven. De Rekere was de ontginningsbasis met de Zomersloot als eerste fase in de opschuivende verkaveling. 1. Het Laantje (9e / 10e eeuw), 2. de sloot bij Het Schipperspad (9e / 10 eeuw) 3. sloot aan de noordzijde van Oostwijk (9e / 10e eeuw).5

 

Blad: 05

 

Object: Oostwijk

Straat en nummer: Burgemeester W. Kooimanstraat 5 t/m 31, 6 t/m 20 Schoolstraat 1 t/m 11, 2 t/m 20

Postcode en plaats: 1831 CA, 1831 CB, 1831 CC en 1831 CD Koedijk

Gemeente: Alkmaar

 

Verkavelingstekeningen

 

 

Oostwijk, eerste bouwfase (1920)6

 

 

Oostwijk, tweede bouwfase, 1926

Verkavelingstekeningen in 1927 en 1928. Beiden met koolschuren, maar ook erven zonder aansluiting op het water.

In 1928 zijn hoekwoning toegevoegd.6

 

 

Oostwijk, derde bouwfase, 1947

Verkavelingsplannen uit 1947 en 1953. De school werd in 1953 gebouwd.6

 

Blad: 06

 

Object: Oostwijk

Straat en nummer: Burgemeester W. Kooimanstraat 5 t/m 31, 6 t/m 20 Schoolstraat 1 t/m 11, 2 t/m 20

Postcode en plaats: 1831 CA, 1831 CB, 1831 CC en 1831 CD Koedijk

Gemeente: Alkmaar

 

Historisch fotomateriaal

 

 

Prentbriefkaart, Adr. Schoen7

 

Oostwijk, ca. 1926

Hoek burgemeester W. Kooimanstraat 20 en Schoolstraat 1-38

 

 

Oostwijk (ca. 1926)9

 

Blad: 07

 

Object: Oostwijk

Straat en nummer: Burgemeester W. Kooimanstraat 5 t/m 31, 6 t/m 20 Schoolstraat 1 t/m 11, 2 t/m 20

Postcode en plaats: 1831 CA, 1831 CB, 1831 CC en 1831 CD Koedijk

Gemeente: Alkmaar

 

Huidige situatie (22 januari 2023)

 

 

Achteraanzicht Burgemeester W. Kooimanstraat

 

 

Zicht op Burgemeester W. Kooimanstraat vanaf De Hertog

 

 

Zicht op Burgemeester W. Kooimanstraat vanaf Kanaaldijk

 

 

Zicht op Burgemeester W. Kooimanstraat 17 t/m 31 ©Cyclomedia

 

 

Zicht op Burgemeester W. Kooimanstraat richting Kanaaldijk

 

 

Burgemeester W. Kooimanstraat 3,5, 7 en 9 en 6, 8, 10 en 12

 

Blad: 08

 

Object: Oostwijk

Straat en nummer: Burgemeester W. Kooimanstraat 5 t/m 31, 6 t/m 20 Schoolstraat 1 t/m 11, 2 t/m 20

Postcode en plaats: 1831 CA, 1831 CB, 1831 CC en 1831 CD Koedijk

Gemeente: Alkmaar

 

 

Hoek Schoolstraat-Burgemeester W. Kooimanstraat, even

 

 

Hoek Schoolstraat-Burgemeester W. Kooimanstraat, oneven

 

 

Zicht op Burgemeester W. Kooimanstraat vanuit Schoolstraat


1

Bron: Historisch-geografische elementen locatie Oostwijk 14-12-21

2

Bron: Provincie Noord-Holland, RO-s Broek op Langedijk - Dorpsstraat 160, Dorpsstraat 162, Dorpsstraat 164, Dorpsstraat 166

3

Bron: PowerPoint presentatie SteenhuisMeurs, d.d. november 2021

4

Bron: PowerPoint presentatie SteenhuisMeurs, d.d. november 2021

5

Bron: Historisch-geografische elementen locatie Oostwijk door A. Bouwens 14-12-21

6

Bron: PowerPoint presentatie SteenhuisMeurs, d.d. november 2021

7

Bron: Regionaal Archief. Onbekend / Collectie Regionaal Archief Alkmaar / RAA012007056

8

Bron: PowerPoint presentatie SteenhuisMeurs, d.d. november 2021