Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Amsterdam

Verordening van de raad van de gemeente Amsterdam houdende regels over trainingsaanbod voor mbo-instellingen schoolveiligheid (Verordening Training deskundigheidsbevordering schoolveiligheid Mbo 2024)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAmsterdam
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening van de raad van de gemeente Amsterdam houdende regels over trainingsaanbod voor mbo-instellingen schoolveiligheid (Verordening Training deskundigheidsbevordering schoolveiligheid Mbo 2024)
CiteertitelVerordening Training deskundigheidsbevordering schoolveiligheid Mbo 2024
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervalt van rechtswege op 1 januari 2027.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 149 van de Gemeentewet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-202401-01-2027nieuwe regeling

20-12-2023

gmb-2023-564296

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening van de raad van de gemeente Amsterdam houdende regels over trainingsaanbod voor mbo-instellingen schoolveiligheid (Verordening Training deskundigheidsbevordering schoolveiligheid Mbo 2024)

De raad van de gemeente Amsterdam,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 november 2023,

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet,

 

besluit de volgende verordening vast te stellen:

 

Verordening Training deskundigheidsbevordering schoolveiligheid Mbo 2024

Artikel 1 Begripsomschrijving

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • -

    externe aanbieders: door de gemeente gecontracteerde aanbieders van trainingen met bewezen kennis en ervaring met veiligheidsproblematiek op mbo-instellingen;

  • -

    groepstraining: training voor 10-15 leden van een opleidingsteam over schoolveiligheidsproblematiek bestaande uit 1 tot maximaal 3 trainingsmodules;

  • -

    onderwijsprofessionals: docenten, onderwijs ondersteunend personeel en management werkzaam op een mbo-instelling;

  • -

    mbo-instelling: rijksbekostigde instelling voor middelbaar beroepsonderwijs, voor zover het een locatie betreft in de gemeente Amsterdam;

  • -

    opleidingsteam: alle onderwijsprofessionals werkzaam in een team;

  • -

    schoolveiligheidsproblematiek: grensoverschrijdend gedrag van studenten in en om de mbo-instelling met effect op de sociale en fysieke veiligheid(sbeleving) van studenten en personeel van de mbo-instelling;

  • -

    trainingsmodule: afzonderlijk onderdeel van de training deskundigheidsbevordering schoolveiligheid, met als thema’s de leefwereld van jongeren, groepsdynamica of het duiden van individueel problematisch gedrag;

  • -

    veiligheidsbeleid: de manier waarop sociale en fysieke veiligheid in de mb0-instelling geregeld wordt;

  • -

    veiligheidscoördinator: medewerker van de mbo-instelling die aanspreekpunt en verantwoordelijke is voor uitvoering van het veiligheidsbeleid van de mbo-instelling of taken heeft op dit gebied.

Artikel 2 Doel van de verordening

Het doel van deze verordening is het versterken van de aanpak en preventie van schoolveiligheidsproblematiek op Amsterdamse mbo-instellingen door de deskundigheid van hun opleidingsteams in omgaan met schoolveiligheidsproblematiek te vergroten. Zo kunnenzij veiligheidsproblematiek bij studenten vroegtijdig signaleren, eenduidig begrenzen en de-escaleren.

Artikel 3 De voorziening

  • 1.

    Mbo-instellingen kunnen aanspraak maken op één of meerdere groepstrainingen gericht op ontwikkeling van kennis en vaardigheden in omgaan met schoolveiligheidsproblematiek.

  • 2.

    Het maximaal aantal groepstrainingen, waarvoor een mbo-instelling in aanmerking komt per kalenderjaar, wordt berekend op basis van het aantal studenten, dat ingeschreven is op haar Amsterdamse locaties volgens de meest recent beschikbare oktobertelling van DUO.

  • 3.

    De mbo-instellingen bepalen zelf welk opleidingsteams deelnemen aan de groepstrainingen op basis van de veiligheidsvraagstukken die spelen per opleiding. Een opleidingsteam kiest maximaal 3 trainingsmodules waaruit elke groepstraining zal bestaan. Daarbij kan een keuze gemaakt worden uit trainingsmodules met de volgende thema’s:

    • a.

      Thema 1: Leefwereld van jongeren;

    • b.

      Thema 2: Groepsdynamica;

    • c.

      Thema 3: Duiden van individueel problematisch gedrag.

  • 4.

    Afhankelijk van het aanbod van de externe aanbieder bestaat een trainingsmodule uit twee bijeenkomsten van bij elkaar opgeteld maximaal 5 uur, waarbij de mbo-instelling een keuze kan maken uit de volgende trainingsvormen:

    • a.

      een basistraining met een daaraan gekoppelde vervolgtraining;

    • b.

      een basistraining waarbij gewerkt wordt met een acteur of ervaringsdeskundige met een daaraan gekoppelde vervolgtraining;

    • c.

      een training waarin naast de basis ook de inhoudelijke verdieping van specifieke problematiek behandeld wordt met een daaraan gekoppelde vervolgtraining.

  • 5.

    De mbo-instelling en de externe aanbieder stemmen de trainingsmodule inhoudelijk en organisatorisch (tijd, locatie, benodigdheden) af.

Artikel 4 Beschikbaar budget en verdeelsystematiek

  • 1.

    De verordening kent een looptijd van 1 januari 2024 tot 1 januari 2027.

  • 2.

    Het college stelt per kalenderjaar het beschikbare budget voor trainingsmodules vast, waarbij het budget verdeeld wordt onder de mbo-instellingen op basis van het aantal studenten, ingeschreven zijn op haar Amsterdamse locaties volgens de meest recent beschikbare oktobertelling van DUO.

  • 3.

    Het college verstrekt per kalenderjaar maximaal het aantal trainingsmodules aan een mbo-instelling als waarvoor budget beschikbaar is.

  • 4.

    Indien een mbo-instelling in enig kalender jaar aangeeft geen gebruik of slechts gedeeltelijk gebruik te willen maken van de trainingen, wordt het voor deze instelling gereserveerde resterende budget toegevoegd aan de budgetten van de andere mbo-instellingen naar verhouding van het aantal ingeschreven studenten.

  • 5.

    De aanvragen voor de trainingen voor een budget worden per mbo-instelling afgehandeld in volgorde van binnenkomst van de complete aanvraag.

Artikel 5 Aanvrager, aanvraag en aanvraagtermijn

  • 1.

    De groepstrainingen kunnen uitsluitend worden aangevraagd door een door het bestuur van de mbo-instelling daartoe gemachtigde contactpersoon via de Webapplicatie Onderwijssubsidies, dan wel op een andere door het college voorgeschreven wijze.

  • 2.

    De aanvraag voor de groepstraining(en) wordt per opleidingsteam in één keer ingediend, tenzij een aanvraag op grond van artikel 6, tweede lid deels is afgewezen.

  • 3.

    Een aanvraag kan ingediend worden vanaf 1 januari 2024 tot 1 oktober 2026.

Artikel 6 Weigeringsgronden

  • 1.

    Het college weigert een aanvraag voor een opleidingsteam als de mbo-instelling voor dit team gedurende de looptijd van deze verordening al eerder het volledige aanbod aan groepstrainingen als bedoeld in artikel 3 verstrekt heeft gekregen.

  • 2.

    Het college weigert een aanvraag voor één of meerdere trainingsmodules als bedoeld in artikel 3 ten behoeve van een opleidingsteam, als door de verstrekking van de gevraagde trainingsmodule(s) het beschikbare budget als bedoeld in artikel 4, tweede lid van deze verordening in een kalenderjaar wordt overschreden.

Artikel 7 Verplichtingen

Aan de deelneming aan de groepstrainingen zijn voor de mbo-instelling de volgende verplichtingen verbonden:

  • a.

    de opleidingsmanager, hoofd Loopbaan Expertise centrum (LEC), de veiligheidscoördinator of andere daartoe door het bestuur aangewezen medewerker van een mbo-instelling treedt op als contactpersoon voor de externe aanbieder die de training als bedoeld in artikel 3 van deze verordening gaat uitvoeren;

  • b.

    de contactpersoon van de mbo-instelling en de externe aanbieder komen een nadere schriftelijke opdrachtbevestiging overeen. Deze nadere opdrachtbevestiging bevat in ieder geval informatie over welke trainingsmodules worden afgenomen, de datum/data van uitvoering van de trainingsmodules en het aantal deelnemende onderwijsprofessionals;

  • c.

    de contactpersoon van de mbo-instelling draagt ervoor zorg dat de mbo-instelling optimaal gebruik maakt van de aangevraagde trainingsmodules;

  • d.

    annulering van deelname of het verzetten van de training dient door de contactpersoon van de mbo-instelling per e-mail minimaal drie werkdagen van tevoren bij de externe aanbieder te zijn aangekondigd. Bij verzuim door een trainingsgroep zonder een naar het oordeel van het college geldige reden, is het instellingsbestuur verplicht de kosten van de verzuimde trainingsmodule aan het college te vergoeden;

  • e.

    de contactpersoon van de mbo-instelling zorgt voor een geschikte ruimte voor de training en bepaalt in afstemming met de externe aanbieder wie zorgdraagt voor de benodigde materialen en/of middelen (bijvoorbeeld een internetverbinding, beamer, audio, laptop, whiteboard of flipover).

Artikel II  

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2024 en vervalt van rechtswege op 1 januari 2027.

Artikel III  

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening Training deskundigheidsbevordering schoolveiligheid Mbo 2024.

Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 20 december 2023.

De voorzitter

Femke Halsema

De raadsgriffier

Jolien Houtman

Toelichting  

 

Het aanbod in natura Training deskundigheidsbevordering schoolveiligheid Mbo 2024 kan worden aangevraagd voor alle opleidingsteams van de mbo-instellingen voor zover het locaties betreft op Amsterdams grondgebied. Er bestaat al een VloA-voorziening die voorziet in trainingen voor scholen voor het voortgezet of speciaal voortgezet onderwijs. De gemeenteraad heeft de MBO-agenda 2023-2027 vastgesteld, waarin is opgenomen dat dit aanbod vanaf 2024 ook beschikbaar moet worden gesteld aan onderwijsprofessionals die werken in het basisonderwijs, het speciaal onderwijs en bij de mbo’s. Voor de mbo-instellingen is dit aanbod opgenomen in een aparte verordening, omdat anders dan voor scholen voor basis-, (voortgezet) speciaal of voortgezet onderwijs nog geen gemeentelijke verordening bestond voor een vergelijkbaar aanbod in natura voor mbo-instellingen. Het voor de mbo-instellingen per kalenderjaar beschikbare aanbod, wordt verdeeld op basis van het aantal studenten dat op het moment van aanvraag volgens de meest recente 1 oktober-telling van DUO stond ingeschreven op de verschillende instellingen. Over welke opleidingsteams de training volgen beslissen de opleidingen zelf. Een opleidingsteam kan tijdens de looptijd van de verordening maar een keer het volledige aanbod groepstrainingen volgen.