Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Haarlem

Beleidsregel gronden weigering vergunning bodemenergiesystemen interferentiegebied Schalkwijk

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHaarlem
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel gronden weigering vergunning bodemenergiesystemen interferentiegebied Schalkwijk
CiteertitelBeleidsregel gronden weigering vergunning bodemenergiesystemen interferentiegebied Schalkwijk
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

29-12-2023nieuwe regeling

21-12-2023

gmb-2023-563822

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel gronden weigering vergunning bodemenergiesystemen interferentiegebied Schalkwijk

Burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlem,

 

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht,

 

overwegende dat burgemeester en wethouders een vergunning kunnen verlenen op grond van artikel 2.1 lid 1 sub i Wet algemene bepalingen omgevingsrecht juncto artikel 2.2a lid 6 van het Besluit omgevingsrecht voor het installeren van een gesloten bodemenergiesysteem met een bodemzijdig vermogen van 70 kW of meer, dan wel een bodemenergiesysteem met een vermogen van minder dan 70 kW dat is gelegen binnen de interferentiegebieden die zijn aangewezen in de Verordening aanwijzing interferentiegebieden bodemenergiesystemen gemeente Haarlem 2023 op grond van artikel 2.2b Besluit omgevingsrecht,

 

besluiten, onder voorbehoud van vaststelling van de ‘Verordening aanwijzing interferentiegebieden bodemenergiesystemen gemeente Haarlem 2023’ door de raad, vast te stellen:

 

Beleidsregel gronden weigering vergunning bodemenergiesystemen interferentiegebied Schalkwijk.

 

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Definities

Alle begrippen die worden gebruikt en die niet nader worden omschreven, hebben dezelfde betekenis als in de Verordening aanwijzing interferentiegebieden gemeente Haarlem 2023.

Hoofdstuk 2 Vergunningverlening voor gesloten bodemenergiesystemen binnen het interferentiegebied Schalkwijk

Artikel 2 Gronden voor het weigeren van een vergunning voor gesloten bodemenergiesystemen binnen het interferentiegebied Schalkwijk

Op grond van artikel 5.13b lid 9 juncto artikel 2.2a lid 6 van het Besluit omgevingsrecht wordt een omgevingsvergunning voor het installeren van een gesloten bodemenergiesysteem met een bodemzijdig vermogen van 70 kW of meer, dan wel een gesloten bodemenergiesysteem met een bodemzijdig vermogen van minder dan 70 kW dat is gelegen binnen een interferentiegebied geweigerd indien het bodemenergiesysteem zodanige interferentie kan veroorzaken met een ander bodemenergiesysteem, met inbegrip van een open bodemenergiesysteem waarvoor een vergunning krachtens artikel 6.4, eerste lid, onder b, van de Waterwet is vereist, dat het doelmatig functioneren van een van de desbetreffende systemen kan worden geschaad dan wel anderszins sprake is van een ondoelmatig gebruik van bodemenergie.

 

Bij doelmatig gebruik van bodemenergie gaat het om optimaal gebruik van de potentie van de bodem om energie te leveren. Daarbij gaat het enerzijds om een zo goed mogelijk rendement van een bodemenergiesysteem op een bepaalde locatie (een goed ontwerp en goed beheer zijn bepalend) en anderzijds om de totale energieproductie van meerdere systemen in een gebied. Bij dit laatste gaat het in praktische zin om het voorkomen van negatieve thermische interferentie en om een optimale onderlinge ordening van bodemenergiesystemen.

 

Van ondoelmatig gebruik van bodemenergie in het interferentiegebied Schalkwijk is in ieder geval sprake indien niet wordt voldaan aan de volgende regels.

 

Regels voor gesloten bodemenergiesystemen

  • -

    Gesloten bodemenergiesystemen mogen uitsluitend geplaatst worden op eigen perceel;

  • -

    De verticale bodemlussen van gesloten bodemenergiesystemen mogen tot een diepte van maximaal 100 meter minus maaiveld worden geplaatst.

Hoofdstuk 3 Overgangs- en slotbepalingen

Artikel 3 Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na die van bekendmaking.

Artikel 4 Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel gronden weigering vergunning bodemenergiesystemen interferentiegebied Schalkwijk.

Aldus vastgesteld te Haarlem op 21 december 2023

de secretaris,

C. Lenstra

de burgemeester,

J. Wienen

Toelichting  

 

Algemeen

De gemeente Haarlem heeft de ambitie om in 2040 aardgasvrij te zijn. Voor het behalen van deze doelstelling worden in Schalkwijk warmtenetten ontwikkeld met als bronnen bodemenergie en warmte uit oppervlaktewater.

 

Op grond van het Wijzigingsbesluit bodemenergiesystemen is de gemeente bevoegd gezag voor de installatie van gesloten bodemenergiesystemen en kan de gemeente ook aansturen op doelmatig gebruik van bodemenergiesystemen. Dit gebeurt via het aanwijzen van interferentiegebieden.

 

In de Verordening aanwijzing interferentiegebieden bodemenergiesystemen gemeente Haarlem 2023 is Schalkwijk grotendeels aangewezen als interferentiegebied. De begrenzing van het gebied is verbeeld op de kaart die bij de verordening hoort. Kort samengevat gaat het, behoudens ontwikkelzone Europaweg, om grotendeels het overige deel van Schalkwijk.

 

Gevolg van de aanwijzing van een interferentiegebied is dat voor het installeren van kleine gesloten bodemenergiesystemen een vergunning moet worden aangevraagd.

 

Door beleidsregels aan de vergunningverlening te koppelen is er voor de ontwikkelingen meer zekerheid dat de bodemenergiesystemen die worden aangelegd optimaal kunnen worden benut en dat er genoeg ondergrondse ruimte is om de warmte en koude vraag zo optimaal mogelijk in te vullen.

 

Open bodemenergiesystemen

Voor de grootschalige toepassing van open bodemenergiesystemen in Schalkwijk is het watervoerende pakket dieper dan 100 meter minus maaiveld zeer geschikt. De primaire keuze voor het opstellen van de beleidsregels voor gesloten bodemenergiesystemen wordt dus bepaald door de aanwezigheid van een geschikt watervoerend pakket, dieper dan 100 meter minus maaiveld, voor de open bodemenergiesystemen.

 

Voor de decentrale warmtenetten in Schalkwijk worden in de nabije toekomst grote open bodemenergiesystemen aangelegd. Op basis van een inventarisatie van de potentie voor bodemenergie wordt geconcludeerd dat voor het netwerk open bodemenergiesystemen moeten worden aangelegd in het watervoerend pakket tussen circa 100 en 190 m – minus maaiveld. Door het aanleggen van grote bodemenergiesystemen neemt het gebruik van de ondergrond toe. Om te voorkomen dat de aanleg van open bodemenergiesystemen voor het warmtenetwerk gefrustreerd worden door gesloten bodemenergiesystemen is dit gebied aangewezen als interferentiegebied waarvoor een beleidsregel is opgesteld waar gesloten bodemenergiesystemen aan moeten voldoen bij de vergunningverlening.

 

Gedeputeerde staten van de provincie Noord-Holland worden als bevoegd gezag van de open bodemenergiesystemen geïnformeerd over de door de gemeente Haarlem vastgestelde beleidsregels voor gesloten bodemenergiesystemen binnen het interferentiegebied. Ook de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, als behandelaar van de vergunningaanvragen van de open bodemenergiesystemen, wordt geïnformeerd.

 

Gesloten bodemenergiesystemen

Gesloten bodemenergiesystemen kunnen worden toegepast voor de verwarming en koeling van individuele grondgebonden woningen, appartementen en kleinere bedrijfsgebouwen. Bij gesloten bodemenergiesystemen wordt warmte via geleiding uit de bodem onttrokken en/of teruggebracht. Bij gesloten bodemenergiesystemen wordt geen grondwater rondgepompt.

 

Negatieve thermische interferentie tussen gesloten bodemenergiesystemen onderling en tussen open en gesloten bodemenergiesysteem moet zoveel als mogelijk voorkomen worden. Om te voorkomen dat negatieve thermische interferentie tussen gesloten en open bodemenergiesystemen de ontwikkeling van open bodemenergiesystemen belemmert, is de toepassing van gesloten systemen beperkt tot een diepte van 100 meter minus maaiveld. Op deze wijze kunnen in het interferentiegebied open en gesloten bodemenergiesystemen gecombineerd worden toegepast zonder dat deze elkaar onderling thermisch negatief beïnvloeden.

 

Daarnaast dienen in verband met een doelmatig gebruik van de ondergrond de gesloten bodemenergiesystemen op eigen perceel te worden aangelegd. Hierdoor wordt er zo efficiënt mogelijk gebruik gemaakt van de ondergrondse openbare ruimte voor de aanleg van de warmtenetwerken en de daarvoor benodigde open bodemenergiesystemen. Voor elke nieuwe ontwikkeling op het gebied van bodemenergie blijft hiermee voldoende ruimte in de ondergrond aanwezig om op doelmatige manier gebruik te kunnen maken van bodemenergie.