Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Bergeijk

Beleidsregels Opdrachten en aankopen beeldende kunst en vormgeving gemeente Bergeijk

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBergeijk
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels Opdrachten en aankopen beeldende kunst en vormgeving gemeente Bergeijk
CiteertitelBeleidsregels Opdrachten en aankopen beeldende kunst en vormgeving gemeente Bergeijk
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 84 van de Gemeentewet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

29-12-2023Nieuwe beleidsregels

20-06-2023

gmb-2023-563779

C23002000

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels Opdrachten en aankopen beeldende kunst en vormgeving gemeente Bergeijk

Burgemeester en wethouders van de gemeente Bergeijk,

gelet op

Artikel 84 van de gemeentewet;

Besluiten vast te stellen:

Beleidsregels Opdrachten en aankopen beeldende kunst en vormgeving gemeente Bergeijk

Dit beleid treedt in werking op de dag na bekendmaking

Beleidsregels Opdrachten en aankopen beeldende kunst en vormgeving gemeente Bergeijk

Vooraf

In de lente van 2O22 is door de gemeenteraad van Bergeijk de nota Beleidskader kunst en cultuur 2022-2025 vastgesteld. ln dat beleidskader zijn nieuwe beleidsdoelen genoemd ten aanzien van kunst in de openbare ruimte, waaronder het instellen van een nieuwe, onafhankelijke Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving. De commissie adviseert het college van burgemeester en wethouders op het gebied van opdrachten en aankopen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving in de gemeente Bergeijk. Kwaliteit staat hierbij voorop. De commissie adviseert en oordeelt uitsluitend over projecten die zijn gerealiseerd door professioneel beeldend kunstenaars of vormgevers. Het beleidskader omvat drie invalshoeken en is breed van opzet zodat er voldoende ruimte is om invulling te geven aan wat er op enig moment wenselijk wordt geacht. Het uitgangspunt van deze kaders is wat er door de jaren heen al is gerealiseerd in Bergeijk, het DNA van Bergeijk en haar zes kernen. Er is ook ruimte voor incidentele opdrachten of aankopen; er kan worden afgeweken van de invalshoeken, een en ander ter beoordeling van de adviescommissie.

Invalshoeken

Afhankelijk van de ambities en/of praktische omstandigheden kan nieuwe kunst geplaatst worden vanuit de volgende drie invalshoeken:

  • 1.

    Het artistieke DNA van Bergeijk: Bergeijk kent een rijke historie op het gebied van vormgeving en architectuur met het door Gerrit Rietveld ontworpen gebouw van De Ploeg, het bushokje en de klok, het park van Mien Ruys, het huis van meubelontwerper Martin Visser met zijn bijzondere collectie kunst, de aanwezigheid van het Studio Job House en het replica-kunstwerk van Ad Dekkers. Die collectie wil de gemeente in stand houden en waar mogelijk uitbreiden met nieuwe kunstobjecten.

  • 2.

    Het sociale, cultuurhistorische en geografische DNA van de zes kernen (zoals verwoord in het zogeheten DNA-boek van de gemeente Bergeijk): Het gaat hierbij om de realisatie van een kunstwerk in elke kern die deel uitmaakt van een samenhangende reeks. De objecten geven uitdrukking aan bijzondere eigenschappen van elke kern wat betreft ruimtelijke omgeving, cultuurhistorische ontwikkeling en/of sociaal-culturele kenmerken.

  • 3.

    Incidentele kaders om kunstwerken te realiseren: Er is daarnaast ruimte om in te spelen op onverwachte kansen zoals bij de bouw van gemeentelijk onroerend goed of de aanleg van infrastructuur (aandacht hiervoor bij nieuwe projecten), maar ook door aan te sluiten bij ontwikkelingen in buurgemeenten van kunstroutes en land-art projecten.

Voor wie

Het gaat om door de gemeente Bergeijk uitgeschreven opdrachten voor kunst in de openbare ruimte; in andere gevallen om verwerving of aankopen die eveneens een plek in openbare ruimte krijgen.

Onder openbare ruimte verstaat de gemeente de ruimtelijke omgeving die in eigendom is van de gemeente Bergeijk zoals straten, pleinen, parken, maar ook de binnenruimten van gebouwen in eigendom van de gemeente zoals bijvoorbeeld het gemeentehuis, gemeenschapshuizen en de muziekschool.

De adviescommissie adviseert ook bij projecten van derden, andere overheidsorganisaties of maatschappelijke instellingen, wanneer de gemeente financieel participeert.

De opdrachten en aankopen staan open voor professioneel beeldende kunstenaars en vormgevers.

Criteria

Bij de beoordeling van de ontwerpen door de adviescommissie zal vooral worden gekeken naar de algemene criteria (zie de betreffende punten in de overeenkomst hieronder) en daarnaast ook op: - Het belang van de opdracht of de aankoop voor de Bergeijkse kunstcollectie (zie hierboven onder meer de drie invalshoeken); - De mate waarin het werk een rol zal spelen in de directe omgeving; - De manier waarop inwoners/omwonenden in de directe omgeving van het kunstwerk worden betrokken bij planvorming en communicatie kunstwerk

  • -

    De kwaliteit van het werk als het gaat om de houdbaarheid, ofwel hoe ‘hufterproof’ is het kunstwerk;

  • -

    De financiële haalbaarheid van het voorstel waarbij onder meer gelet zal worden op andere inkomstenbronnen; de mate waarop de begroting stoelt op inkomsten anders dan de subsidie van de gemeente Bergeijk;

Werkwijze adviescommissie

De Adviescommissie adviseert het college daarnaast – gevraagd of ongevraagd – over het beheer en onderhoud van de kunstcollectie van de gemeente Bergeijk, het verplaatsen/herplaatsen van kunstwerken of het saneren daarvan en het beoordelen van schenkingen en legaten; - De Adviescommissie doet gevraagd of ongevraagd voorstellen aan het college om opdrachten voor kunst in de openbare ruimte in de gemeente Bergeijk en haar kernen te initiëren;

Bergeijk, 20 juni 2023

Burgemeester en wethoudersvan Bergeijk

Namens deze,

A.J.M.Ewalds

Gemeentesecretaris

A. Callewaert – de Groot

Burgemeester

Bijlage

1.2: Overeenkomst gemeentelijke beeldende kunstopdracht

Afdeling 1. Schetsontwerp

Afdeling 2. Definitief ontwerp

Afdeling 3. Kunstwerk

Bijlage 1:2 Overeenkomst gemeentelijke beeldende kunstopdracht

De ondergetekenden

de gemeente [.....], te dezen krachtens het bepaalde in de artikel 171 Gemeentewet rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar burgemeester de heer/mevrouw [.....],

handelend ter uitvoering van het besluit van het college [/de raad] d.d. [.....],

nr. [.....]

Adres [.....]

Postcode/woonplaats [.....]

hierna te noemen: de gemeente

en

de heer/mevrouw [.....] kunstenaarsnaam [.....] Adres [.....] Postcode/woonplaats [.....]

hierna te noemen: de kunstenaar

Opdrachtverlening

komen overeen dat de kunstenaar voor de gemeente zal vervaardigen:

  • 1.

    Een schetsontwerp voor een kunstwerk en/of

  • 2.

    Een definitief ontwerp voor een kunstwerk en/of

  • 3.

    Een kunstwerk

Opdrachtformulering

Bedoeld kunstwerk, dient te voldoen aan de volgende omschrijving:

[eventueel kan worden beschreven:

  • Het betreft een kunstwerk ten behoeve van het plaatsen/aanbrengen op/aan locatie [.....], die de volgende karakteristiek heeft [.....],

  • de te gebruiken kleuren/materialen [.....]

  • de afmeting/volume [.....]

  • de doelstelling/onderwerp van het kunstwerk [.....]]

Partijen komen overeen dat de totale kosten/ het kunstbudget, inclusief honorarium, uitvoerings-, transport-, funderings-, plaatsings- en verzekeringskosten en andere bijkomende kosten, van bedoeld kunstwerk bij daadwerkelijke realisatie niet meer bedragen dan […..]

Tevens wordt overeengekomen dat bedoeld kunstwerk moet zijn gerealiseerd binnen een termijn van [……]

waarbij de gemeentelijke contactpersoon is [.....]

zulks onder de navolgende voorwaarden:

Afdeling 1 Schetsontwerp

1.1 Definitie

Het schetsontwerp bevat een beschrijving en/of afbeelding van het te vervaardigen kunstwerk en biedt inzicht in de vormgeving, afmeting, materiaalkeuze, plaatsing/fundering en de plaats in de omgeving. Ook is het voorzien van een schriftelijke toelichting op de achterliggende ideeën.

1.2 Kosten

Het schetsontwerp bevat een overzicht van de kosten van de realisatie van het kunstwerk inclusief de eventuele bevestiging van het kunstwerk op of aan de locatie en inschakeling van derden bij de uitvoering inclusief/exclusief btw.

1.3 Meervoudige opdracht

De kunstenaar verklaart ermee bekend te zijn dat de gemeente door meer dan één kunstenaar een schetsontwerp laat vervaardigen. 

1.4 Oplevering

De kunstenaar is verplicht het schetsontwerp uiterlijk op [.....] aan te bieden op locatie [.....].

Van gemeentewege is daarbij aanwezig [.....].

1.5 Advisering

De gemeente legt het schetsontwerp voor advies voor aan [.....]. Deze beoordeelt het schetsontwerp op het criterium kwaliteit, waarbij de nadruk ligt op vakmanschap, originaliteit, zeggingskracht en diversiteit. Dit advies is niet bindend.

1.6 Inspraak

De gemeente geeft de betrokken inwoners van de gemeente de mogelijkheid om via inspraak hun mening over het schetsontwerp te geven.)

1.7 Mondelinge toelichting

De gemeente nodigt de kunstenaar uit om zijn schetsontwerp toe te lichten of door een derde te laten toelichten aan de onder artikel 1.5 genoemde [.....] en/of tijdens de onder artikel 1.6 genoemde inspraakmogelijkheid.

1.8 Wijzigingen

De gemeente kan de kunstenaar verzoeken wijzigingen aan te brengen in het schetsontwerp om inhoudelijke, technische, bouwkundige, vergunningstechnische of onderhoudsmatige redenen of omdat het niet voldoet aan de opdrachtformulering. Indien de kunstenaar daarmee akkoord gaat, komen partijen - indien nodig - een nieuwe opleveringsdatum overeen. Bij grotere wijzigingen wordt alvorens de beslissing te nemen een nieuw adviserings- (en inspraak)traject doorlopen.

1.9 Beslissing

Uiterlijk drie maanden na de ontvangst van het schetsontwerp of het op grond van artikel 1.8 gewijzigde schetsontwerp beslist de gemeente met redenen omkleed, inhoudende een reactie op het advies zoals bedoeld in artikel 1.5 dan wel hetgeen naar voren is gebracht in de inspraakprocedure zoals bedoeld in artikel 1.6, of het schetsontwerp is goedgekeurd. De kunstenaar wordt hiervan schriftelijk in kennis gesteld.

1.10 Uitstel kunstenaar

Indien de kunstenaar zijn schetsontwerp niet gereed heeft voor de onder artikel 1.4 genoemde datum of bij wijzigingen, de op grond van artikel 1.8 overeengekomen datum, kan hij de gemeente met redenen omkleed om uitstel verzoeken. Dit kan één maal worden verleend voor een nader over een te komen periode.

1.11 Ingebrekestelling

Indien de kunstenaar het schetsontwerp zonder nadere berichtgeving niet gereed heeft voor de in artikel 1.4 genoemde datum, dan wel de op grond van artikel 1.8 of artikel 1.10 overeengekomen datum, stelt de gemeente hem schriftelijk in gebreke. Daarbij wordt de kunstenaar de mogelijkheid geboden om het schetsontwerp alsnog op te leveren voor een nader te bepalen datum.

1.12 Tentoonstellen of publiceren

De gemeente heeft het recht om het schetsontwerp tot maximaal 5 jaar na oplevering daarvan tentoon te stellen of op te nemen in publicaties.

1.13 Budget

De kunstenaar ontvangt van de gemeente een budget voor het te vervaardigen schetsontwerp ter grootte van [.....] inclusief/exclusief btw.

Hiervan is een bedrag van [.....] (of [.....]% ) honorarium. De kunstenaar wordt geacht zelf daaruit de eventuele bijkomende kosten te bekostigen, zoals de inschakeling van derden, reis- en verblijfkosten e.d.

1.14 Betaling

De betaling door de gemeente geschiedt binnen 30 dagen na ontvangst van een door de kunstenaar tegelijk met het schetsontwerp ingediende declaratie, op rekeningnummer [.....].

1.15 Ontbinding

  • 1.

    De gemeente is gerechtigd om door middel van een aangetekend schrijven de overeenkomst te ontbinden om inhoudelijke, technische, bouwkundige, onderhoudsmatige, vergunningstechnische of andere redenen die voortvloeien uit een wettelijke bepaling. De gemeente zal in dat geval de aantoonbaar gemaakte kosten vergoeden die de kunstenaar tot op dat moment heeft gemaakt c.q. naar evenredigheid een gedeelte van het budget uitbetalen voor hetgeen de kunstenaar tot op dat moment heeft vervaardigd.

  • 2.

    In afwijking van het eerste lid is de gemeente gerechtigd de overeenkomst te ontbinden door middel van een aangetekend schrijven zonder vergoeding van kosten of anderszins betaling van (een gedeelte van) het budget:

    • a.

      nadat de kunstenaar op grond van artikel 1.11 in gebreke is gesteld, waarbij een redelijke termijn voor nakoming is gegeven, die nakoming uitblijft en de kunstenaar derhalve in verzuim is, of

    • b.

      als het schetsontwerp ook na de in artikel 1.8 gevraagde wijzigingen niet voldoet aan de opdrachtformulering.

  • 3.

    De kunstenaar is gerechtigd om de overeenkomst schriftelijk en gemotiveerd te ontbinden om redenen van persoonlijke of artistieke aard. Hij dient het tot dan toe verkregen honorarium en de verleende tegemoetkoming in nog niet werkelijk gemaakte kosten te restitueren.

1.16 Af- of goedkeuring

Indien de gemeente het schetsontwerp afkeurt, dan sluit zij geen nieuwe overeenkomst met de kunstenaar voor het definitieve ontwerp en/of het kunstwerk. Indien de gemeente het schetsontwerp goedkeurt, dan behoudt zij zich gelet op veranderde omstandigheden of inzichten het recht voor om al dan niet een nieuwe overeenkomst met de kunstenaar te sluiten voor het definitieve ontwerp en/of het kunstwerk.

Afdeling 2 Definitief ontwerp

2.1 Definitie

Het definitieve ontwerp omvat gedetailleerde werktekeningen, constructieberekeningen, inzicht in de benodigde technische en bouwkundige voorzieningen, in het materiaal en de ondergrond, een tijdsplanning voor de uitvoering van (delen van) het kunstwerk door de kunstenaar plus eventuele derden en een overzicht van het te verwachten onderhoud. Daarnaast wordt een inhoudelijke toelichting gegeven op het ontwerp. (Het definitieve ontwerp is een uitwerking van het schetsontwerp).

2.2 Kosten

Het definitieve ontwerp bevat een definitieve begroting van het kunstwerk, indien nodig mede op basis van geldige offertes en leveringsvoorwaarden van derden inzake hun inzet bij de uitvoering, dit alles inclusief/exclusief btw.

2.3 Oplevering

De kunstenaar is verplicht het definitieve ontwerp uiterlijk op [.....] aan te bieden op locatie [.....].

Van gemeentewege is daarbij aanwezig [.....].

2.4 Advisering

De gemeente legt het definitieve ontwerp voor inhoudelijk advies voor aan [.....].Deze beoordeelt het ontwerp op het criterium kwaliteit, waarbij de nadruk ligt op vakmanschap, originaliteit, zeggingskracht en diversiteit. Dit advies is niet bindend.

2.5 Inspraak

De gemeente geeft de betrokken inwoners van de gemeente de mogelijkheid om via inspraak hun mening over het definitieve ontwerp te geven.)

2.6 Mondelinge toelichting

De gemeente nodigt de kunstenaar uit om zijn ontwerp toe te lichten of door een derde te laten toelichten aan de onder artikel 2.4 genoemde [.....] en/of tijdens de onder artikel 2.5 genoemde inspraakmogelijkheid.

2.7 Wijzigingen

De gemeente kan de kunstenaar verzoeken wijzigingen aan te brengen in het definitieve ontwerp om inhoudelijke, technische, bouwkundige, vergunningstechnische of onderhoudsmatige redenen of omdat het niet voldoet aan de opdrachtformulering (en/of het eerder ingediende schetsontwerp). Indien de kunstenaar daarmee akkoord gaat wordt - indien nodig - een nieuwe opleveringsdatum afgesproken. Bij grotere wijzigingen wordt alvorens de beslissing te nemen een nieuw adviserings- (en inspraak)traject doorlopen.

2.8 Beslissing

Uiterlijk zes maanden na de ontvangst van het definitieve ontwerp of het op grond artikel 2.7 gewijzigde ontwerp beslist de gemeente met redenen omkleed of het ontwerp is goedgekeurd. Deze beslissing is gebaseerd op het onder artikel 2.4 genoemde inhoudelijke advies, de eventueel gehouden inspraak, een verkenning van de gemeente of alle benodigde vergunningen door haar of andere instanties kunnen worden afgegeven, een studie of het beoogde kunstwerk technisch en bouwkundig te realiseren is alsmede een overzicht van het te verwachten onderhoud. De kunstenaar wordt hiervan schriftelijk door de gemeente in kennis gesteld.

2.9 Uitstel kunstenaar

Indien de kunstenaar zijn definitieve ontwerp niet gereed heeft voor de onder artikel 2.3 of bij wijzigingen onder artikel 2.7 genoemde datum, kan hij de gemeente met redenen omkleed om uitstel verzoeken. Dit kan één maal worden verleend voor een nader overeen te komen periode.

2.10. Uitstel gemeente

Indien de gemeente haar beslissing niet heeft genomen voor de onder artikel 2.8 genoemde datum, kan zij dit besluit uitstellen met redenen omkleed met een redelijke termijn. De kunstenaar wordt hiervan door haar schriftelijk op de hoogte gesteld.

2.11 Ingebrekestelling

Indien de kunstenaar het definitieve ontwerp zonder nadere berichtgeving niet gereed heeft voor de in artikel 2.3 genoemde datum, dan wel de op grond van artikel 2.7 of artikel 2.9 overeengekomen datum, stelt de gemeente hem schriftelijk in gebreke. Daarbij wordt de kunstenaar de mogelijkheid geboden om het schetsontwerp alsnog op te leveren voor een nader te bepalen datum.

2.12 Tentoonstellen of publiceren

De gemeente heeft het recht om het definitieve ontwerp tot maximaal 5 jaar na oplevering daarvan tentoon te stellen of op te nemen in publicaties.

2.13 Budget

De kunstenaar ontvangt van de gemeente voor het definitieve ontwerp een budget ter grootte van [.....] inclusief/exclusief btw.

Hiervan is een [.....] bedrag (of [.....] %) honorarium. De kunstenaar wordt geacht zelf daaruit de eventuele bijkomende kosten te bekostigen, zoals de inschakeling van derden, reis- en verblijfkosten e.d.

2.14 Betaling

De betaling door de gemeente geschiedt binnen 30 dagen na ontvangst van een door de kunstenaar tegelijk met het ontwerp ingediende declaratie, op rekeningnummer [.....]

2.15 Ontbinding

  • 1.

    De gemeente is gerechtigd om door middel van een aangetekend schrijven de overeenkomst te ontbinden om inhoudelijke, technische, bouwkundige, onderhoudsmatige, vergunningstechnische of andere redenen die voortvloeien uit een wettelijke bepaling.. De gemeente zal in dat geval de aantoonbaar gemaakte kosten vergoeden die de kunstenaar tot op dat moment heeft gemaakt c.q. naar evenredigheid een gedeelte van het budget uitbetalen voor hetgeen de kunstenaar tot op dat moment heeft vervaardigd.

  • 2.

    In afwijking van het eerste lid is de gemeente gerechtigd de overeenkomst te ontbinden door middel van een aangetekend schrijven zonder vergoeding van kosten of anderszins betaling van (een gedeelte van) het budget:

    • a.

      nadat de kunstenaar op grond van artikel 2.11 in gebreke is gesteld, waarbij een redelijke termijn voor nakoming is gegeven, die nakoming uitblijft en de kunstenaar derhalve in verzuim is, of

    • b.

      als het ontwerp ook na de in artikel 2.7 gevraagde wijzigingen niet voldoet aan de opdrachtformulering (en/of het eerder ingediende schetsontwerp).

  • 3.

    De kunstenaar is gerechtigd om de overeenkomst schriftelijk en gemotiveerd te ontbinden om redenen van persoonlijke of artistieke aard. Hij dient het tot dan toe verkregen honorarium en de verleende tegemoetkoming in nog niet werkelijk gemaakte kosten te restitueren.

2.16 Af- of goedkeuring

Indien de gemeente het definitieve ontwerp afkeurt, dan sluit zij geen nieuwe overeenkomst met de kunstenaar voor het kunstwerk. Indien de gemeente het definitieve ontwerp goedkeurt, dan behoudt zij zich gelet op veranderde omstandigheden of inzichten het recht voor om al dan niet een nieuwe overeenkomst met de kunstenaar te sluiten voor het kunstwerk.

2.17 Geschillen

Geschillen over het definitieve ontwerp die voortvloeien uit deze overeenkomst zullen worden voorgelegd aan [.....] , tenzij een van de partijen aangeeft het geschil aan de bevoegde rechter te willen voorleggen.)

Afdeling 3 Kunstwerk

3.1 Definitie

Een kunstwerk, zijnde een voortbrengsel van beeldende kunst, wordt uitgevoerd conform de opdrachtomschrijving en het eerder goedgekeurde definitieve ontwerp.

3.2 Uitvoering

  • 1.

    Onder de uitvoering wordt verstaan: het aanbesteden van (onderdelen van) het kunstwerk bij derden, het (laten) vervaardigen van (onderdelen van) het kunstwerk, het coördineren en begeleiden van het uitvoeringsproces en het volgens afspraak inschakelen van de gemeente of derden bij transport en/of plaatsing.

  • 2.

    Partijen komen overeen dat het onderdeel [……..] van de uitvoering onder verantwoordelijkheid van de gemeente plaatsvindt en het onderdeel [………] onder verantwoordelijkheid van de kunstenaar.

3.3 Vergunningen

De kunstenaar draagt zorg voor de aanvraag en verkrijging van de benodigde vergunningen voor de uiteindelijke realisatie van het kunstwerk.

3.4 Verzekering

De kunstenaar verplicht zich om, voor die aspecten die te maken hebben met de totstandkoming van het kunstwerk, de volgende verzekering(en) af te sluiten:

[a. een Constructie All Risk (car)-verzekering]

[b. een transport-/ verblijfsverzekering]

[c. een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.]

3.5 Eerste oplevering

De eerste oplevering geschiedt door de kunstenaar uiterlijk op [.....] op locatie [.....].

Van gemeentezijde is daarbij aanwezig [.....].

3.6 Keuring na eerste oplevering

De gemeente is verplicht het kunstwerk uiterlijk 30 dagen na eerste oplevering te keuren. De kunstenaar wordt schriftelijk op de hoogte gesteld van de goed- of afkeuring. In het laatste geval geeft de gemeente aan welke wijzigingen dienen te worden aangebracht om te voldoen aan de opdrachtformulering en het eerder ingediende en goedgekeurde definitieve ontwerp.

3.7 Eindoplevering

De eindoplevering geschiedt door de kunstenaar uiterlijk op [.....] op locatie [.....]. Van gemeentezijde is daarbij aanwezig [.....].

De kunstenaar geeft daarbij schriftelijk aan welke door de gemeente verzochte aanpassingen zijn doorgevoerd.

3.8 Keuring na eindoplevering

De gemeente is verplicht het kunstwerk uiterlijk 30 dagen na eindoplevering te keuren. De kunstenaar wordt schriftelijk op de hoogte gesteld van de goed- of afkeuring.

3.9 Technische keuring door onafhankelijke deskundige

Indien uit de keuring na eindoplevering zoals bedoeld in artikel 3.8 van deze overeenkomst om technische redenen geen goedkeuring kan worden gegeven, zal het geschil onmiddellijk worden voorgelegd aan een onafhankelijke deskundige. Deze beslist binnen een termijn van […..] met redenen omkleed of de gemeente het kunstwerk moet aanvaarden of mag afwijzen.

3.10 Uitstel kunstenaar

Indien de kunstenaar zijn kunstwerk niet gereed heeft voor de onder artikel 3.4 of bij noodzakelijke aanpassingen onder artikel 3.6 genoemde datum, kan hij de gemeente met redenen omkleed om uitstel verzoeken. Dit kan één maal worden verleend voor een nader overeen te komen (de volgende) periode [.....].

3.11 Overmacht

In geval van overmacht aan de zijde van de kunstenaar verleent de gemeente, na een gemotiveerd schriftelijk verzoek van de kunstenaar, daartoe uitstel voor [……]

3.12 Ingebrekestelling

Indien de kunstenaar het kunstwerk niet gereed heeft voor de in artikel 3.5, bij wijzigingen voor de in artikel 3.6 en bij uitstel voor de in artikel 3.7 genoemde datum zonder nadere berichtgeving, stelt de gemeente hem schriftelijk in gebreke. Daarbij wordt aan de kunstenaar de mogelijkheid geboden om het kunstwerk alsnog op te leveren voor een nader te bepalen datum.

3.13 Eigendom

De eigendomsoverdracht van het kunstwerk vindt plaats op de locatie [….] na de goedkeuring van het kunstwerk door de gemeente, als bedoeld in artikel 3.6, 3.8 en indien van toepassing 3.9.

3.14 Beheer/onderhoud

De kunstenaar gaat ermee akkoord dat de gemeente het kunstwerk beheert en onderhoudt. Bij het beheer en onderhoud zal rekening worden gehouden met de bedoeling van de kunstenaar.

Bij herstel van beschadigingen aan het kunstwerk kan de kunstenaar worden geraadpleegd. De gemeente is in ieder geval niet verplicht om herstelwerkzaamheden te plegen, waarvan de kosten de waarde van het kunstwerk te boven gaan.

3.15 Openbaar maken

  • 1.

    De gemeente is bevoegd het kunstwerk tentoon te stellen en af te beelden in publicaties.

  • 2.

    De gemeente behoudt zich het recht voor om van plaatsing van het kunstwerk af te zien, of het kunstwerk te plaatsen op een andere locatie dan overeengekomen.

3.16 Verveelvoudigen

De kunstenaar gaat ermee akkoord dat de gemeente het kunstwerk zelf kan (laten) reproduceren of anderszins (laten) vermenigvuldigen. Indien de gemeente het kunstwerk zelf reproduceert of anderszins vermenigvuldigingen vervaardigt of dit door derden laat doen, ontvangt de kunstenaar een nader overeen te komen vergoeding per reproductie of vermenigvuldiging.

3.17 Verplaatsing/afbraak

  • 1.

    De gemeente is in ieder geval bevoegd het kunstwerk te verplaatsen indien de locatie waar het kunstwerk is geplaatst ophoudt te bestaan, indien de bestemming van de locatie wordt gewijzigd of als het kunstwerk in strijd is met de morele waarden van het publiek. In overige gevallen dient de gemeente ten aanzien van de verplaatsing van het kunstwerk in overleg te treden met de kunstenaar.

  • 2.

    De gemeente is in ieder geval bevoegd het kunstwerk af te breken, indien het kunstwerk onherstelbaar is beschadigd, het een gevaar vormt voor de omgeving of de omgeving waaraan het kunstwerk is bevestigd ophoudt te bestaan In overige gevallen dient de gemeente ten aanzien van de afbraak van het kunstwerk in overleg te treden met de kunstenaar.

3.18 Schade

Het risico van schade aan en tenietgaan van het kunstwerk gaat over op de gemeente na de onder artikel 3.13 genoemde eigendomsoverdracht. De kunstenaar kan echter nog tot 2 jaar na eindoplevering aansprakelijk worden gesteld voor schade, voor zover deze door de gemeente is geleden als gevolg van een fout in de uitvoering van de opdracht, indien de gemeente aantoont dat de fout onder de desbetreffende omstandigheden bij een normale vakkennis en een zorgvuldige uitvoering door de kunstenaar vermeden had kunnen worden. De door de kunstenaar te vergoeden schade zal nooit meer bedragen dan het honorarium.

3.19 Budget

De kunstenaar ontvangt van de gemeente voor het kunstwerk een budget ter grootte van [.....] inclusief/exclusief btw. Dit omvat [.....]% (of [.....]-bedrag) honorarium en [.....]% (of [.....]-bedrag) uitvoeringskosten.

3.20 Meerkosten

Iedere partij dient de uitvoeringskosten te betalen voor dat deel van de uitvoering waarvoor de partij verantwoordelijk is. Ten aanzien van de kunstenaar geldt dat hij, indien de uitvoeringskosten overschreden dreigen te worden, dit onmiddellijk dient te melden aan de gemeente en daarmee in overleg moet treden. Indien de meerkosten te wijten zijn aan een fout van de kunstenaar, dan dient hij deze zelf voor zijn rekening te nemen.

3.21 Betaling

De betaling geschiedt door de gemeente in twee termijnen. De eerste betaling vindt plaats zodra de kunstenaar begint met de vervaardiging van het kunstwerk. De tweede betaling vindt plaats 30 dagen na de schriftelijke kennisgeving van gemeentelijke goedkeuring van het kunstwerk op basis van artikel 3.5 of artikel 3.7, dan wel 30 dagen na de beslissing van de technisch deskundige zoals bedoeld in artikel 3.8.

3.22 Ontbinding

  • 1.

    De gemeente is gerechtigd de overeenkomst door middel van een aangetekend schrijven te ontbinden met vergoeding van de aantoonbaar gemaakte kosten die de kunstenaar tot op dat moment heeft gemaakt c.q. de betaling naar evenredigheid van een gedeelte van het budget voor hetgeen de kunstenaar tot op dat moment heeft vervaardigd:

    • a.

      om inhoudelijke, vergunning technische, onderhoudsmatige of andere redenen die voortvloeien uit de wet, of

    • b.

      indien de kunstenaar in geval van overmacht ook na een uitstel van 3 maanden, zoals bepaald in artikel 3.10, geen kunstwerk kan leveren.

  • 2.

    In afwijking van het eerste lid is de gemeente gerechtigd de overeenkomst te ontbinden door middel van een aangetekend schrijven zonder vergoeding van kosten of anderszins betaling van (een gedeelte van) het budget:

    • a.

      nadat de kunstenaar op grond van artikel 3.11 in gebreke is gesteld, waarbij een redelijke termijn voor nakoming is gegeven, die nakoming uitblijft en de kunstenaar derhalve in verzuim is, of

    • b.

      als het kunstwerk ook na de in artikel 3.5 gevraagde wijzigingen niet voldoet aan de opdrachtformulering en/of het eerder ingediende ontwerp.

  • 3.

    De kunstenaar is gerechtigd om de overeenkomst schriftelijk en gemotiveerd te ontbinden om redenen van persoonlijke of artistieke aard. Hij dient het tot dan toe verkregen honorarium en de verleende tegemoetkoming in nog niet werkelijk gemaakte kosten te restitueren.

3.23 Geschillen

Geschillen over het kunstwerk, die voortvloeien uit deze overeenkomst, zullen worden voorgelegd aan [.....], tenzij een van de partijen aangeeft het geschil aan de bevoegde rechter te willen voorleggen.)

a Algemene bepalingen, geldend voor alle afdelingen

a.1 Kopieën

De kunstenaar levert als uitvloeisel van deze overeenkomst geen kopieën van reeds elders vervaardigde schetsontwerpen, definitieve ontwerpen en/of kunstwerken.

a.2 Vrijwaring

De kunstenaar vrijwaart de gemeente tegen elke aansprakelijkheid of vordering van een derde welke gebaseerd is op een beweerde inbreuk op een intellectueel of industrieel eigendomsrecht.

a.3 Faillissement/surseance van betaling

De overeenkomst eindigt door het faillissement of de surseance van betaling van de kunstenaar.

a.4 Overlijden

De overeenkomst eindigt met het overlijden van de kunstenaar. Zijn erfgenamen kunnen tot op dat moment aantoonbaar gemaakte kosten in rekening brengen bij de gemeente. Ook kan in onderling overleg met de erfgenamen worden gezocht naar een persoon, die de opdracht kan voltooien. De gemeente dient vooraf in te stemmen met deze persoon.

Aldus overeengekomen en in tweevoud opgemaakt te [.....] d.d. [.....]

De gemeente,

De kunstenaar,